127612
  • Calver
    ja és "Más módszer a tuti, mégpedig..."-re nyomtam, és a más módszernek a BioWare féle CRPG-ket tartom, olyan szövegkönyvvel, hogyha kinyomtatnád évekig nem kéne költeni WC-papírra
  • Calver
    valami alapszintű tudást általános iskolai angolórákon szedtem össze - szerencsére olyan suliba jártam, ahol elég kemény angol képzés volt - amit később Fallout és Baldur's Gate-ek végigjátszásával (na meg az ehhez használt szótárral) tápoltam nagyon fel, majd sorozatok bámulásával pótoltam ki ami hiányzott. nem is baj, főleg h középiskola nyelvoktatás gyakorlatilag semmit nem ért, és még a haladó csoportot is úgy képezték mintha gügyögő óvodás kisgyerekek lennének.
  • Ability
    Nyilván hazudok, ha azt állítom, hogy annyira nagyon könnyű profinak lenni angolból. Én arra gondolok, hogy viszonylag hamar be lehet magolni nagyjából a nyelvtant. De ettől még közel sem jó. Sokaknak olyan dolgokat megtanítanak a nyelvtanárok, amit még egy igazi brit sem tud, hogy egyáltalán mi az (esetleg még nem is használja), mint ahogy a magyarok nagyrésze is csak ösztönösen beszél, de a nyelvtanti szabályokat nem vágja, csak használja, mert megszokásból tudja, hogy azt úgy mondják. De ettől nem leszel profi, hiába ismered a hátterét, az nem elég. És arra akarok kilyukadni, hogy kell a tapasztalat. És a társalgási beszédből is lehet tanulni, de amikor megnézel egy durvább, komolyabb témát feldolgozó filmet, akkor abba magasabb szinten csavarják a nyelvet, mint ahogy Skype-on dumálnál egy szlenget használó tinivel. Persze a legjobb, ha kint élsz, és minden szituval szembesülsz, de nem lehet így kijelenteni, hogy a filmek szarok, mert egy idő után elér az ember egy olyan korlátot, ahol a szabályokkal tisztában van, de attól még a kifejezőkészsége nem lesz feltétlen jó. És vanank olyan filmek, anyagok, amiben ezt lehet fejleszteni. Mint ahogy persze a Skype is jó, csak attól függ, hogy milyen közegbe kerülsz.
  • Ability
    Szeretem ezt a "gratulálok" lenéző beszólást, főleg akkor, amikor egy tök általános kérdés van, amire nem lehet egy opcióval válaszolni, mindegyiknek megvan a maga előnye és szerepe. Lehet mondani, hogy egy külföldivel való Skype-olás jobb, mint a filmnézés, na de ahhoz is kell valamilyen alapvető nyelvtani ismeret. Ha meg valakinek megvan ez, akkor a filmek nagyon is jók és szükségesek. Egyrészt fontos a szövegértés és nem csak az agyonartikulált tanárral való beszéd közben, hanem a hadarósabb igazi közbeszédben is. Illetve valahonnan össze is kell szedni a szókincset, és egy átlag külföldi csevegésből nem fogsz túl sokat tanulni (az alapvető beszéden kívül), gondolj már arra, hogy a veled MSN-ező emberek milyen szinten fogalmaznak magyarul. Ha nem valami limonádés sorozatot/filmet nézel, akkor a szókincsed is hamar gyarapszik, illetve új, ritkán használt nyelvi szabályokat, stb lehet megtanulni. Az tiszta, hogy nagyon fontos a fogalmazási készség is. És ez a nehezebb része. És ehhez kell az, hogy bele legyél kényszerítve abba, hogy csak azon az idegen nyelven kommunikálhass. Na de aki ráhasal az angolra az az alapvető társalgási szintet nagyon hamar megüti, ha pedig tényleg ráhasal, akkor elég hamar be tudja nyomni az egész nyelvtant, de előbb utóbb elér egy olyan szintet, ahonnan már csak a kifejezőkészsége tud növekedni, és ahhoz pedig jók a filmek. Nem csak a szövegértést segíti, hanem a szókincsedet is gyarapítja és ez nyilván a fogalmazási készségben is megnyilvánul.
  • REPS0L
    Külföldiekkel való levelezés, fórumozás, skype.

illetve külföldre utazás
  • CopyKing92
    ez így van. én nagy kocka voltam. de kezdek vissza szokni az életbe xd igaz nem wow. :D
  • tigeroo
    neeeee :DDd

persze hogy függőséget okoz, mint pl. az alkohol.

de ez emberfüggő is... (ahogy alkoholfogyasztó=/= alkoholista)
  • Lacee86
    MMO az a WoW meg ilyenek? Mert akkor lehet h megtanulod a nyelvet, csak épp tisztára eldeformálódik az életed, azazhogy meg is szűnik. (lsd. South Park ide kapcsolódó része, persze felnagyítja, de tuti nagy igazsága van).
  • Kicsikiraly
    igen ezt kihagytam énis, dalszövegek is rengeteget tanítanak
  • Scottt
    Más módszer a tuti, mégpedig...A külföldön élés^^
  • Lullaby
    Szvsz MMO egyik legjobb dolog a nyelv gyakorlására.
  • Lullaby
    Cartoon Networkon nőttel fel, mellette általánosban első osztálytól nagyon jó tanáraim voltak. Ezenkívül dalszövegek is sokat segítettek, illetve hogy sok külföldivel beszélgetek MMO-kban is (:
  • milk4
    Filmek, sorozatok nézése, felirattal / felirat nélkül.

Angolt,hollandot így tanultam meg.
  • Lacee86
    Igazad van, ha süket-némákhoz mész és kis se mozdulsz a lakásból, akkor valóban nem.
  • Barnabyka
    Más módszer a tuti, mégpedig...

Húzz ki 1-2 évre külföldre és megtanulod a nyelvet:)
  • tigeroo
    mmorpg-ben? amikor chatelsz egy külföldi emberkével? nemhiszem hogy csak gamer kifejezésekkel dobálozik olyankor az ember. én külföldi klántársakkal vitatkoztam már zenei ízléstől kezdve nőkön át mindenféle témáról...
  • DJKonya
    Külföldiekkel való levelezés, fórumozás, skype.

Én most tartom egy Cseh lánnyal a kapcsolatot, bár inkább Angolul beszélgetünk de így is sokat lehet tanulni. De szerintem úgy lehet a legjobban elsajátítani egy nyelvet ha körülötted sokan azon a nyelven beszélnek, és próbálsz velük kommunikálni. De ahogy előttem leírták a feliratos filmek is jók.
  • Simaji
    Szerintem a Filmek a legjobbak főleg felirattal. Utána meg a játékok.
  • Kicsikiraly
    pedig én úgy tanultam meg első szinten angolul, később abból fejlesztettem tovább, igaza van.
  • Motoroj

Ki kell menni egy évre külföldre. Egy év, nem több.
  • Rundstedt17
    Kb,állítom hogy 100-200 szót használnak társalgásra,többet semmiképpen sem.
  • Rundstedt17
    Igen,szerintem ált. sulis 6-7-es osztályos gond nélkül megérti az ott folyó magas szintű társalgást és ami még vicc hogy el is hiszi hogy ő most milyen ász angolból.
  • Molnibalage
    Finoman szólva. Az áltag RPG nyelvezete elég primitív. Ezalól az NWN széria és BG tagjai kivételek.
  • tom235
    Hát ja, például ilyen szavakból, hogy: OMG, WTF, OMW, ROFL biztos könnyen meg lehet tanulni angolul
  • jhetedikj

Olyan emberek között kell megtanulni akiknek ez az anyanyelvük, ergo ki kell menni külföldre. Azért valamiféle alap nyelvtudás nem árt.
  • JohnnyNapalm
    külföldi fórumozás, kockulás
  • Rundstedt17
    "játékok -szeretném kiemelni az MMORPG játékokat ahol angolul kell kommunikálni a játékban, tisztára olyan mintha kinnt élnél valahol külföldön csak "virtuális"- , filmek, zene(szöveg) stb.. "

Hát szerintem elég egyszerűsített szöveget használnak azért a játékban......
  • tigeroo
    legjobb módszer? ha kimegy külföldre, rá van kényszerítve a dolgozó a nyelv használatra...

de átlagembernek marad az egyéb külföldi médiumok: játékok -szeretném kiemelni az MMORPG játékokat ahol angolul kell kommunikálni a játékban, tisztára olyan mintha kinnt élnél valahol külföldön csak "virtuális"- , filmek, zene(szöveg) stb..

vagy az iskola, ahol túlságosan is erőltetik a nyelvtani részt...
  • Kicsikiraly
    Más módszer a tuti, mégpedig:
    az első, a harmadik és a negyedik együtt. én legalábbis így tanultam meg mára elég jól angolul
  • oliwwer
    Kimenni külföldre, egy az adott nyelvet beszélő országba, és ott élni egy darabig.
  • Rundstedt17
    Persze a legjobb minden eredeti nyelven,a szinkron szar vagy a magyar felirat mindig pontatlan
  • CopyKing92
    én az angol mesék/ játékok híve vagyok azóta is. amit le fordítanak magyarra legtöbbször el is basszák :D XDD
  • kuci06
    "Az iskola, hiszen ott bevált módszerek szerint tanítanak." + "Filmek, sorozatok nézése, felirattal / felirat nélkül." kombó
  • pista89
    magasról leszarom
  • GregSB
    Detto :D

Cartoon-Network-öt néztem (akkor még nem volt magyarul) és PC-n játszottam játékokkal (magyarítás akkoriban szinte nem is volt), Innen már nem volt nehéz megtanulni a nyelvtant...
  • extramagascsaj
    Más módszer a tuti, mégpedig...eltölteni külföldön némi időt.
    Persze ez nem mindig kivitelezhető. Ilyenkor sztem a magántanár és az önszorgalom a legjobb.
  • szucsy89
    kimenni külföldre...
  • CopyKing92
    ez amúgy ígyvan.. sok angol cartoon-network ot néztem és játszottam PS en angolul is kis koromban tapsihapsit... :D és azóta kb tök faszán tanulom-tudom az angolt :OO
  • HöfEE
    Nem tudom, ez nem az én asztalom.

Szerintem mindenkinek más, attól függ milyen nyelvérzéke van az illetőnek és milyen könnyen tanul. Hála az égnek nekem szerencsém van, mert elég hamar tanulok nyelveket, számomra a külföldiekkel való levelezés/chat és a filmnézés az ami a legjobban bevált. DE egy gyengébb nyelvérzékkel rendelkező embernél szerintem ez nem elég. A jó nyelvtudáshoz pedig mindenképp tanárra van szükség, nekem is kellett.
  • GregSB
    Fordítva kicsit más a helyzet tapasztalatom szerint.

Aki gyerekkora óta sok rajzfilmet/filmet néz az adott nyelven, az sokkal könnyebben fogja megtanulni a nyelvtani hátteret egy iskolában, míg aki csak iskolában tanulja annak nehezebb lesz ráhangolódni arra hogy kommunikáljon, olvasson, filmet nézzen.

Aláírom hogy külön-külön nem elég egyik sem (csekk #54281), viszont aki már gyerek kora óta néz filmeket az sokkal nagyobb előnnyel fog indulni SZVSZ.