127612
  • RS
    igazit
  • chhaya #79794
    Igazit, a műfenyő ötletét is személyes sértésnek veszem.
  • Unreal1942
    Lehet fel is kötöm magam estére
  • Dzsini
    opsz, elírtam - nem csak buddhista, hindu elv is.
  • Dzsini
    nézz utána az ahimszá (a nem-ártás elve) buddhista szerzeteseknek - az extrémebbje maszkot visel, hogy véletlenül se lélegezzen be apró élőlényeket, és folyamatosan söpri az utat maga előtt ha megy valahova, hogy nehogy rálépjen egy mégoly apró lényre sem.
  • Unreal1942
    De, de mindig ilyenekre gondolok amikor táplálkozom. Vagy letépek egy pitypangot.
    Aludni is alig tudok. Sorozatgyilkos vagyok.
  • Dzsini
    Akkor a céllal kapcsolatban félreértettelek, bocsánat. (tudom, hogy nem fenyő volt, és hogy hozzánk a németektől jött az egész, de az elmúlt évszázad már ebben telik)

A konténeres fenyő dolog meg.. nehéz kérdés, a földterület azért ki van használva, ha egy pár éves fenyőket termő területre történne a visszaültetés, akkor újabb területet kellene kijelölni magoncoknak, és rotálni a dolgot (azt nem tudom, hogy azonos fa jó-e dobozos karácsonyfa-lét után esetleg épület vagy bútor/játékfának, tegyük fel igen). A termesztőnek jóval nagyobb földterületre és infrastruktúrára van szüksége, a belátható haszon kérdéses (drága a szállítás pl. a Mátrából a belvárosba és vissza). A gyerekeknek a saját kertbe kiültetés még működik (és az nagyon tetszik is, főleg azzal a folytatással, hogy a későbbiekben azt a kerti fát díszítik fel, ami egyre nagyobb és szebb), de egy gazdaságban nehéz lenne név szerint számon tartani a dolgokat, és sétatúrákat biztosítani a gyerkőcöknek. Persze ez elhatározás kérdése, de egy ennyire idénypiacon, ahol a termelők a túlélésért (konkrétan éhenhalás ellen) dolgoznak nem biztos, hogy ilyesmire fognak áldozni. (és persze olcsóbban, vagy maximum azonos áron adni a konténeres fenyőt, mint a vágottat, hogy konkurenciát jelentsen)
    Emellett a fenyő "bérlőjének" is oda kell figyelnie arra, hogy a fát rendben tartsa, ápolja, vigyázzon rá - nálunk pl. kis lakásban nincs olyan lehetőség, hogy igazán jól be lehessen szoktatni a fenyőt a lakásba, főleg ilyen mínusz sok fokos külső hőmérsékletnél (ezért is szoktunk le róla, és álltunk át a műfenyőre).

Fát amúgy lehet örökbefogadni, új parkosításnál meg ilyesmiknél szoktak elhelyezni táblákat, de karácsonyi fenyőnél ezt még nem láttam kialakulva. A volt gimimben pl. sok osztálynak volt fája, természetes volt, hogy földlabdásat veszünk, azokat kiültettük utána a suli kertjébe, szintén emléktáblával.
  • Sir Quno Jedi
    No és arra nem is gondoltál, hogy vajon a fénynek fáj-e, ha te csak úgy megeszed?!?!? Képzeld el szegény fotonokat amint ott sikoltoznak, miközben te elvtelen módon szanaszét-fotoszintetizálod őket. Szörnyű, nem is bírnám hallgatni...

A víz az meg telis-teli bacikkal, kólival, meg amőbákkal és különböző egysejtű organizmusokkal, amit egy hörpintésre belezúdítasz savas poklodba. Egész civilizációk veszhetnek oda. Brrrr. Asszem ma sem fogok tudni aludni.

• N1ggA
    Ezeket a fenyőket azért termesztik, hogy aztán karácsonyfa legyen belőle. Nem erdőirtás ez. Olyan mint a csirke, csak azt meg is lehet enni :)
  • Unreal1942
    Hatásvadászat...persze. A szüleim gyilkosok amiért gyermek koromban vágott fával ünnepeltük a karácsonyt. Gyilkos vagyok mert Anyák napjára meglepem anyukámat egy csokor virággal. Vagy azért mert ez szál rózsát viszek a kedvesemnek.

Tényleg nem vagy normális ne is haragudj.
    Mielőtt kitalálsz magadnak. Én műfenyőt vettem idén. És nem gyilkolok meg több fenyőfát.
    Viszont visszamenőleg. Rögtön ítélő bíróság elé állítom magam a múltban elkövetett "gyilkosságok" miatt.
    Igyál vizet és legyél fényevő. Akkor tiszta marad a lelked.
  • Hegi90
    A következő kérdés lehetne az, hogy vallásosnak kell-e lenned ahhoz, hogy diszíts fát
  • Lyukasbogrács
    tl;dr
    flame on
  • Sir Quno Jedi
    Idén (tavasszal) is vettem még 20 óriás tuját (már jó 2.5 méteresek voltak alapban). Azt mondják az ennyire nagy növényekből már csak töredéke éli túl az áttelepítést. EZ bullshit. Nekem mind túlélte, sőt nőnek mint a lökös, pedig első évben általában a gyökerüket renegerálják csak és utána kezdenek nőni.

A titok 1xű:
    - jó forrásból
    - sok minőségi marhatrágya oksoan bekeverve
    - rozsdásodó részek folyamatos letakarítása a nyövényről
    - (egész tavasz-nyár-ősz) napi akár többszöri alapos locsolás, bárminő drága is a víz (és nálunk még locsolási víz sincs, úgyhogy az ivóvíz árát fizettetik ki velem+ a még annál is drágább csatorna)

Odafigyeléssel, gondoskodással, ápolással minden lehetséges.
  • Hegi90
    Műfenyőt.

Egy szép sűrűlombú fa, ami nem hullik szét, nagyon drága. Egy jó minőségű műfenyőt meg csak közelről lehet megkülönböztetni az igazitól, meg még illata is van
  • Sir Quno Jedi
    Tehát min kell dolgozni?! Megmondom: olyan konéneres fenyős megoldáson, amivel a fenyők túlélési esélyei megsoxorozódnak! Afféle visszaváltható fenyő, amivel próbálkoztak ugye. Tudom én, hogy bonyolult oda-vissza hurcibálni szegény fenyőt konténerestűl, de utána mondhatjuk a gyerekeinknek, hogy lám a fácska visszakerül az otthonába és felnőhet a társai mellett és emlékezni fog majd rátok, hiszen veletek volt az első karácsonya (és bla és bla és bla)... Később meg elvihetjük őket a gazdaságba ahol megmutatja nekik a gzada az Ő fenyőjüket, amit örökbe fogadtak és megfizették az árát, hogy immár nyugodtan fejlődhessen.

Ha az állatkertekben lehet állatokat "örökbefogadni", hogy legyen aki támogatja őket, a fákat miért nem lehet?!?!?
  • Sir Quno Jedi
    Így van, a cél hamis, mert a fának NEM kell maghalnia az ünnep érdekében és sehol sem írják, hogy ki kell ehhez vágni azt, SŐT! (az már más kérdés, hogy még csak nem is fenyő volt eredetileg) Szóval nem az ünnep célja a hamis (bár nyilván vannak akik ezzel is vitáznának, de az nem én leszek).
  • jazzy
    Én nem veszek fenyőt, nem érzem szükségét, nem itthon karácsonyozok soha, ahova megyek ott vesznek. Ha itthon lennék és nem egyedül akkor vennék. Tehát mivel kettőre nem tudok szavazni az egyiket semre szavaztam, de az igazira is nyomhattam volna.. :) Műfenyőt nem kedvelem.
  • Dzsini
    szerinted mi határoz meg egy közösséget?
    szerintem az összetartozás érzése, az azonos célok, azonos szokások (ünnepek, események, azokon való részvétel), azonos cselekedetek, amelyek megadják azt az érzést, hogy "közéjük tartozom".
  • stationx
    Minden országnak, kultúrának megvannak a szokásai, óriási tömegeknek összetartozást jelent, identitást határoz meg az, ha a szokásokat követjük (legyen az vallási vagy népi kultúrán alapuló, akár állami meghatározottságú).
    Ha nem lennének szokások, ünnepek, nem lennének országok, nyelvek, kultúrák, nemzetek - utópia az, hogy ez valaha megtörténhet.

ez nettó baromság
  • Dzsini
    U.S. adatok a karácsonyfa-bizniszről
  • Dzsini
    "A cél maga pedig hamis."
  • Sir Quno Jedi
    "karácsonyi szokásokat te nem akarod elismerni és követni" ezt az orbitális baromságot honnan sikerült leszűrni??!?!
  • Dzsini
    Igazából ott van az ellenérzésed a dologgal, hogy a karácsonyi szokásokat te nem akarod elismerni és követni - én meg úgy vagyok vele, hogy ha szokás, akkor nem kell ellene lenni, hanem ésszel kell követni, ha már követjük. Minden országnak, kultúrának megvannak a szokásai, óriási tömegeknek összetartozást jelent, identitást határoz meg az, ha a szokásokat követjük (legyen az vallási vagy népi kultúrán alapuló, akár állami meghatározottságú).
    Ha nem lennének szokások, ünnepek, nem lennének országok, nyelvek, kultúrák, nemzetek - utópia az, hogy ez valaha megtörténhet.
  • Lacee86
    OMG, nem hittem volna, h ilyen vita tör ki, h fenyőgyilkosság...
    Na most a véleményem erről: ha valakinek van egy fenyőgazdasága, ahol kifejezetten ilyen célra növeszt fenyőfákat, azzal kérdem, mi a büdös franc baj van? :O Nem a természetet pusztítottuk vele, hiszen direkt ilyen célból ültettük őket, mesterségesen telepítve. Nem ér meg ennyit, h karácsonykor ne egy műanyag vackot díszítgessünk, hanem egy igazi fenyőfát, aminek az illata sztem semmihez sem fogható? Annyi de annyi más, ennél sokkal súlyosabb probléma van a világban, mint h ennél leragadjunk, h jaj, szegény fákat meggyilkoljuk... De istenem, ez annyira abszurd, hátfából építkeznek, fából vannak bútorok, díszek, fával tüzelünk... napestig lehetne sorolni mi mindenre jó a fa. Nem lehet mással helyettesíteni.
  • Dzsini
    Sajnos olyan elenyésző a földlabdás élő fák túlélése, hogy a pár évvel ezelőtti felbuzdulás után szinte teljesen elmúlt a dolog - nekünk, amíg volt a közelben egy nevelde, onnan kölcsönöztünk fát, azt vissza lehetett vinni, és ők megpróbálták életben tartani, nem tudom milyen sikerrel.
    Bátyámék saját kertjükbe kiültették, de azt a sokkot, amit a fűtött szoba és a ki-behurcolászás (még zsilipelve is, 3-4 nap alatt áthidalva a hőmérsékletváltozást) a 6-7 fácskából talán 2 élte túl. Azóta az egyik kerti fát díszítik fel, nekünk meg műanyag van.
  • Sir Quno Jedi
    Nekem full mind1, hogy miért és hogyan, DE kivágják őket, kizárólag erre a célra. A cél maga pedig hamis.

A fenyőket igen sok célra lehet hasznosítani ezen felül is, másrészt azért kell fenyveseket ültetni és fenntartani, hogy ne omoljon a pofánkba a hegyoldal, a sárlavinák és ne pusztítson el mindent a talajerózió. Fenyők nélkül nagy szarban lennék itt európában.

De mondom, telejesen mind1, hogy miylen módon teszik, a fenyők vágott karácsonyfának való használata NEM HELYES. Ennyi, nem több. Ha élve is fel tudod őket használni, az más.
  • Dzsini
    Nem mészárlás, hanem célirányos termesztés. Azok az elültetett fák olyan talajon vannak, és olyan sűrűséggel vannak elhelyezve, hogy pár évesen levágva szépek lesznek egy hagyomány kiszolgálására (karácsony), gondozatlanul pedig a nagyobb részük kipusztul és elnyomja egymást, és épületnek vagy egyébnek se nagyon lesznek használhatók. Nincs másodlagos vagy harmadlagos haszonvétel belőlük, ennyiben viszont nem hasonlítanak a tehenekhez (amúgy tejmarha =/= húsmarha).
    Igen, létezik az engedély nélküli favágás erdőkből, de azok sem minőségben sem mennyiségben nem mérvadóak a fenyőpiacon, ahogy az orvvadászok által lelőtt vadak sem jelennek meg gyakran a húsboltokban.
    Te ott ragadtál le, hogy szerinted a karácsonyfák úgy készülnek, hogy az erdőbe kimegy Józsi bá, és kivágja a neki tetsző 20-50 fát. Már évtizedek óta nem így van, nem éri meg.
  • Sir Quno Jedi
    Mellesleg herótom van az emberektől, akik sírnak, hogy pusztulnak az esőerdők és adományokat gyűjtenek Brazíliának, utána meg kimennek a piacra és hazahurcibálják a 2 méteres frissen leőlt növendékfenyőket, mert hogy fog neki örülni a sok hülyegyerekük otthon! Nekem csak ennyi a problémám, nem több.

Ha BÁRMIT tehetünk azért hogy jobb világban éljünk, akkor a legelején kell elkezdenünk, pl. ott, hogy nem vágott fenyőt használunk fel a szeretet ünnepén! Ültess egy fát, nem éltél hiába, mindig ezt szajkózzák, tessék! Vegyél élő fenyőt és karácsony végeztével ültesd el a tetves kölykeiddel és mire 20 évesek lesznek 20 fenyőből álló kis facsoport melengeti majd a szívüket, ha kimennek télen majd a saját gyerekeikkel karácsonykor... Baromi nehéz jót és jól cselekedni, én tudom...
  • Sir Quno Jedi
    Látom nem akarod megérteni a finom különbségeket. A fenyőknek nem kell meghalniuk, hogy jól lakjál és különösebb erőfeszítés nélkül egy buta hagyományt élve is ki tudnak szolgálni.

Mellesleg a tehenek pont jó példa, mert ők akkor is képesek fehérjebázist termelni, ha NEM öljük halomra őket. Nevezetesen tejet adak. Sőt, bele is halnak, ha nem fejik őket.

De mint mondtam ez nem egy állatvédő vita, itt KIZÁRÓLAG a krácsonyi fenyőnek használt fák lemészárlásáról beszélünk MÉG MINDIG.
  • Dzsini
    Nem, egy tehénnek se életcélja, hogy szték legyen (kivéve a Galaxis Útikalauz könyvekben). Mégis vannak, akik azért tenyésztik a tehenet, hogy szték legyen és eladják, és vannak, akik azért ültetik a fenyőket, hogy karácsonyfa legyen, és eladják. Egyik sem szükséges a megélhetéshez, kizárólag szórakozás, élvezet, hagyomány kérdése. Annyi a különbség, hogy az egyiket elismered, a másikat nem.
  • Sir Quno Jedi
    A kutyáim kőházban (tégla+salak) laknak és szeretik a csontot valóban. Ámbár nem értem ez hogy jön ide, mert nem ez volt a téma.
  • Sir Quno Jedi
    Kedves kollega! :D PICIT utánanéztem a dolognak, sőt beszéltem főerdésszel, kint voltam ilyesféle fenyőerdőkben, gazdaságokban. Ezután is úgy vélem a fenyőknek nem az az életcélja, hogy az Andrássy út 139 alatt rohadjanak meg egy kuka mellé odabaszva.

Ne keverjük ide a megélhetést, mert itt szó nem volt róla. Aki azért hord fókabundát, mert NINCS más ott a sarkon, arról nem beszéltünk. Aki azért öl, mert ÉHES (de közben tiszteli a vadat és a környezetét), arról sem beszéltünk itt. Aki kivág egy öreg/beteg fát, avagy rőzsét gyűjt mert fázik télen, arról sem beszéltünk itt.

Kizárólag a SZÓRAKOZÁSBÓL (vagy sötét hagyományból, ámbár ott szó sincs arról, hogy ki kéne vágni a fát előtte) elkövetett halottfabirtoklásról beszéltünk! Ne keverjük már ide a fazont, meg a szezont pls.!

Ez csak üzlet egyeseknek és érdektelenségből/kényelmességből elkövetett orgazdaság másoknak.
  • Dzsini
    gondolom a kutyáid is csak mesterséges proteinkeveréket esznek hús helyett, és műanyag házban laknak, és a játékaik se készülnek véletlenül se fából.
  • Dzsini
    műanyagot vagy műbőrt nem tudnak sok helyen termelni megélhetési célból. Fát, növényeket igen. Húst is eszel, lehetne helyette enni proteinkeveréket, és akkor állatokat se kell megölni. Zöldséget is eszel, ahelyett is. Viszont ha mindenki úgy gondolkodna, mint te, akkor olyan mennyiségű ember vesztené el a megélhetését, hogy még jobban az összeomlás szélére kerülne sok terület gazdasága.

A karácsonyi fenyőket pedig nem "kimegyünk az erdőbe és kivágunk egy fát" módszerrel nyerik, hanem erre a célra nevelik őket magonc koruktól kezdve. Picit nézz utána a dolgoknak, mielőtt üvöltve elítélsz dolgokat, ez nem a leáldozott topic.
  • Kusspicsába
    egy hideg előszoba megteszi, arra a pár napra meg csak kibírná míg bent van belül
  • Sir Quno Jedi
    Persze, ha megeszitek(!!!) a karácsonyfát MARADÉKTALANUL (a tűleveleket is!), akkor igazatok van, vágjátok csak ki és fogyasszátok egészséggel! Bonapetite, ahogy Judás mondta!
  • Sir Quno Jedi
    "és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen" értelmezés kérdése, de ebben arról van szó, hogy egyetek sok gyümölcsöt vaze és szó nem esik a bútorkészítésről és karácsonyi szórakozásból elkövetett fakivágásról?!?!?!??!!?
  • immovable
    Azóta civilizálódtunk. Remélem. Nem fogok egy őskori mese alapján gondolkodni.
  • Lyukasbogrács
    műfenyő van itthon, jó pár éve már fel se díszítjük, nem érzem magam vallásosnak...
  • 0Fritz0
    Amennyiben Jézuska egyetért az apjával, akkor nincs is itt semmi gond. :)

"27Isten megteremtette az embert, saját képmására, az Isten képmására teremtette őt, férfinek és nőnek teremtette őket. 28Isten megáldotta őket, Isten szólt hozzájuk: "Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá. Uralkodjatok a tenger halai, az ég madarai és minden állat fölött, amely a földön mozog." 29Azután ezt mondta Isten: "Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem, és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen. 30A mező vadjainak, az ég madarainak s mindennek, ami a földön mozog és lélegzik, minden zöld növényt táplálékul adok." Úgy is történt. 31Isten látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott."