127612
  • chhaya #83638
    A tápos csibét hallottam, de nem gondoltam, hogy tényleg ehhez van köze
  • cargame
    Tápszeren nevelkedett, ebből kifolyólag satnyább, erőtlenebb, csenevész, sápadt, nyámnyila, málészájú, nem életrevaló, akár a tápszeren nevelkedett baromfi azzal szemben, amelyik búzán, kukoricán, azaz valódi gabonán nevelkedett.
    Az erdélyi magyarok használják előszeretettel a tápos kifejezést az anyaország állampolgáraira, akik az erdélyi emberhez képest olyanok, mint a tápon nevelkedett baromfi azzal szemben, amelyik valódi gabonán nőtt fel.
  • Koppixer
    Akkor már legyen "szünetmentes tápos", h idomuljunk a fórum kocka jellegéhez...
  • immovable
    Látom még mindig nyomja csőröd kicsi "fiú". :D
  • clio1616v
    nem is akármekkora :D
  • tigeroo
    értem. ilyenkor azért büszke vagyok arra hogy szabolcsi paraszt vagyok :D
  • Dzsini
    Mit szóljanak, ha nem tudják:
    1) hogy mit jelent
    2) hogy így szólítják őket
    3) kik szólítják így őket

mert így - ahogy látod az eredményekből - semmilyen értelmes tapasztalatot nem sikerült szerezni belőle. (hiszen minek zavarjon bárkit is, hogy tök ismeretlenek milyen néven neveznek?)

Persze, elkezdtünk találgatni, de elég hamar sikerült két elfogadható, egymással közel ellentétes meghatározást találni, így még az "igen" és a "nem" válaszok sem igazán értelmesek vagy hasznosíthatóak.

És még annyit sem fog gondolkodni egy átlagos válaszadó a kérdésen, hogy gugliba beüsse, és esetleg belefusson a népszótáras meghatározásba.
  • Renegade
    ja, ha erdélyben használják ránk, akkor ez egy negatív kifejezés (girhes, gebe, stb).

Amivel szvsz nncsen semmi baj, mert pl én biztos, hogy nem iszom többet erdélyiekkel, egyszer megvolt, de khm, hozájuk képest táps vagyok :-)
  • Zoli007
    gugli
  • clio1616v
    akinek iphoneja van az tápos vagy aki tudásban verhetetlen, mint immo?
  • tigeroo
    na és mi az igazság akkor?
  • cargame
    A kérdést én küldtem be. Látom , hogy sokan nem értik :) Ez nem is gond hisz általában Magyarországon kivűl használjá a kifejezést. Főleg itt Erdélyben. És engem ez zavar ezért arra voltam kiváncsi, h mit szólnak azok akiket igy neveznek :)
    Voltak páran akik rátapintottak a lényegre , h mit is jelent ez a szó.
  • Motoroj
    Sose hallottam még.

De aki az igenre/nemre szavazott, szerintem az sem mindenki tudja a pontos jelentését.
  • Lacee86
    Hát én a "tápos" szót pl. ilyen szituációban használnám, hogy:

-Gyere ki focizni!
    -Á, nem megyek, hideg van!
    -Gyere már, ne legyél olyan tápos!

Hogy ez hogyan jön a magyarországi magyarokra, még mindig nincs róla halvány lila gőzöm sem...
  • morcosqtya
    Sose hallottam még.

Kiváncsi lennék kinek a fejében fogant ez a kérdés, és honnan gyűjtött anyagot hozzá..
    A legtöbben nem ismerik / nem használják a fentiekre, ezt igazolja az eredmény is.

Volt "tápos" karakterem D&D-ben, Baldur's Gate-ben, Wizardry 7 -ben, tápos paklim MTG-ben, de tápos magyarok??

Esetleg a svájciak vagy a Dubaiban élő honfitársaink.. :)
    Itthon viszonylag kevés ember nevezhető "tápos"nak.. (a szónak ebben az olvasatában)
  • rastaman
  • rastaman
    sose hallottam még
  • Simaji
    Dettó...
  • Renegade
    nem hallottam még, ráadásul nálam még képzavar is van, mert én a pejoratív jelentésében használom sokat: erős, legyőzhetetlen, stb
  • byzhouse
    +10
  • Gurren
    wat
  • clio1616v
    a táp olyan komplex táplálék vagy megtápláló berendezés, ami a táplált szervezetet ellátja a szükséges erőforrásokkal
  • clio1616v
    a számítógép, a VGA, a csirke, a bodybuilder lehet tápos, ha ezek Magyarországon vannak akkor lehet használni a magyar tápos jelzőpárossal

pl.: magyar tápos csirke
  • Zoli007
    Sose hallottam még... Kiguglizva hülyeségnek tartom.
  • daeemoon
    Akkor azt hiszem megegyeztünk :)
  • Dzsini
    Mindkettő teljesen használható, és vicces félreértések jöhetnek abból, ha valaki így, a másik pedig úgy érti. :)

A szerepjátékos "tápos" is negatív felhangú igazából, mert nem természetes módon vált erősebbé a többieknél, hanem célirányosan lett "felhizlalva". De ettől még nem a satnya, hanem a brutálisan nagy értelem kerül előtérbe. Nekem az itteni hozzászólásokig eszembe sem jutott volna, hogy a tápos gyengét vagy puhányt jelentene, pedig teljesen jogos az is.
  • daeemoon
    Én apám szavaiból vett értelmezésemet írtam ide le. :) Nálam soha nem volt pozitív benyomása a szónak, miszerint tápos - megtápolt, táppal etetett - nem valós élelmen felnevelt - "műanyag".
    Én mindig így vettem ki a szavaiból. Aztán lehet, hogy ő totál másra gondolt :D

"tápos a csirke nem?" ^^
  • Dzsini
    Igen, amelyik
    1) a rendes, kertben, mezőn nevelt és természetesen fejlődött csirkéhez képest satnya húsú, gyenge, puhány és buta.
    2) a rendes, kertben, mezőn nevelt és természetesen fejlődött csirkéhez képest hatalmas, gyorsabban fejlődött, nagyobb.

Ízlés szerinti felfogásban.
  • MR ME
    tápos a csirke nem?
  • NEOreg3
    ez a kérdés nem elég táp ahhoz, hogy válaszoljak rá, sry
  • Lacee86
    Tudom kire mondják h tápos, de ez hogy a p*csába jön a magyarországi magyarokra??
  • Dzsini
    tápos - az átlagosnál sokkal erősebb, nagyobb, a normális tápláláson (erősödésen) felül túlhizlalt. lásd még: tápol - erősíti a karakterét, nagy mennyiségű tapasztalatot gyűjt össze, hogy az átlag fölé emelkedjen.

szerepjátékos körökben ez az értelem terjedt el.
  • Molnibalage
    A átpos megnevezéssel itt találkoztam legtöbbször, de egészen mást jelent itt.

http://milstory.blog.hu/
  • daeemoon
    Tápos - tápon nevelt gyerek/satnya, semmit ki nem bíró, puhány (talán ez a legjobb szó szinonimaként)

És az Igen-re nyomtam.
  • Lacee86
    Üres, a kérdést se értem...
  • MR ME
    sose hallottam még
  • tigeroo
    akkor ez a kasu magyar ellentéte? vagy nemvágom kajak
  • tigeroo
    googléban ilyeneket találtam:

Hat te huje tapos magyar azt sem tudod mi az hogy magyarsag mi tudjuk akik itt elunk Erdelyben!

Amúgy az egész videó egy nagy provokálás, és igaz hogy a \"két nemzet\" - a határontúli magyar és tápos magyar között szitja azt a tüzet
  • tigeroo
    inkább kapirgálós
  • raptorjesus
    Ha a zabagép jelző egy szinonimája, akkor igen. Világszinten a magyar szinte habzsol.