109
Írhattok személyes véleményeket stb.
  • grimm13
    Hello mindenki az lenne a kérdésem hogy hogy lehet feladni egy csomagot úgy hogyha mondjuk én a veterán eladom és a postaköltség mellett a címzettnek ki kell fizetnie a csomagot is ?
  • Max7
    Mint említtetem nálunk külön ablak van így a mami aki éppen a piacon volt amikor hozta a postás a nyugdíjat nem néz vérben forgó szemekkel hogy mit tolakodik ide ez a kis fasz :D
  • Vlala #67
    Őszintén szólva most már belekavarodtam, hogy kell-e értesítőt vagy sem a postafiókba, de múltkori reklamációmnak megvan a következménye: Pénteken egy "kérjük, soron kívül fáradjon az egyes pulthoz!" feliratú címkét találtam. Odamentem, és kiadták az ajánlott leveleket. Tehát nem kellett számot húznom, sort kivárnom...
  • predator1982
    na akkor jó:-) köszi, bár nekem ezt a postás mondta ezek szerint az egy hülye
  • Max7
    reagálnék én is mint postafiok tulajdonos:

1. 20. kerületben lakom, nem volt fiok, ezért elmentem a 21. kerületbe és béreltem ott! szal hülyeség ott bérelsz ahol akarsz! végül lett hely és viszajötem a 20. kerületbe

2. értesítőt kötelesek a fiokodba is berakni, de nálunk külön ablak van a postafiokosoknak és nem kell sorszámot tépni soron kívül fogadnak!
  • Bandew
    De ő elvileg fiókosról beszélt. Más esetben pedig ki kell vinni. Vagy ha túl nagy és nem fér el, akkor minimum értesítő.
  • Aramir
    Mármint nem a postafióra érkező levelkről beszélek, hanem az olyan esetekről, amit Vlala is írt.
  • Aramir
    Szerintem ez helytől függ, már mástól is olvastam, hogy nem viszik ki az ajánlottat, csak bedobnak egy értesítőt, de nálunk pl kihozzák.
    Azért az elég nonszensz lenne, hogy nekem kellene érdeklődnöm, hogy jött-e ajánlott levelem. Mivan, ha nemis tudom, hogy jön egy ilyen levelem???
  • predator1982
    a postafiókról jut eszembe, a múltkor megkérdeztem hogy mi is a feltétele a postafiók nyitásának. amin kiakadtam, hogy csak abban a kerületben nyithatok ahol lakom. kérdem én akkor mi értelme????

nálam pont az lenne a lényege, hogy ne a kerületembe nyissak, mert ahol most vagyok az kurvára messze van....ki érti ezt?
  • Bandew
    Az ajánlott levelet ki sem viszik, csak leadják a fiókba, hogy bementek felvehessétek.
    De így már értem, szal így tényleg nem kell értesítőt bedobnia a postásnak.
  • Vlala #59
    A fiókot nyilván látogatnunk kell. De. A fiókba dobniuk kell értesítőt, vagy marad a sorszámosdi?
  • Bandew
    Nem, az más tészta. Annak látogatnia kell a fiókját, mert minden odamegy.
  • Vlala #57
    Postafióknál is ez a helyzet?
  • Bandew
    Ez hülyeség, nem tudom ki mondhatta ezt neked.
    Értesítőt mindig be kell dobni, ha az ügyfél nincs otthon. Ha az ajánlott levél sima (azaz nem tértivevényes), akkor pedig simán be is lehet dobni a ládába. Ugyanez igaz az elsőbbségire is, amiért csak akkor kell lemenni, ha tértivevényes és nem voltál otthon, azaz hagytak értesítőt.
  • Vlala #55
    Ma sikerült engem is felhúzniuk.
    Kézhez kaptam néhány elsőbbségi, ajánlott küldeményt; feladási idő november 20 körül. Reklamálásom után megtudtam, hogy én vagyok a hibás, mert már nem dobnak értesítőt a postaládába, mindig rá kell kérdezni (értsd: el kell menni, sorszámot kell húzni, sorban kell állni), hogy van-e ajánlott küldemény.

Felmerült bennem néhány kérdés:
    1. Mi is az az ajánlott küldemény? Eddig úgy tudtam, az, amit a feladó a címzett kezébe ajánl, hogy az biztosan kézhez kapja. Nem, ez az, amit visszatartanak, amíg meg nem kérdezed, méltóztatott-e megjönni.
    2. Az ajánlott küldemények felára 190 Ft. Mit is foglal ez magában? Biztosítékot, hogy a címzett biztosan megkapja, értesül arról, hogy küldeménye érkezett? Nem. Biztosítékot arra, hogy egy nyavalyás értesítőt sem dobnak a postaládába/fiókba, inkább a címzett lesz leb…va, ha nem kérdezi meg időben, hogy küldtem-e neki valamit.
    3. Mitől elsőbbségi egy levél? Elvileg attól, hogy a címzett gyorsan megkapja. Már ha bemegy, sorszámot tép, sorban áll, és rákérdez, hogy küldtem-e neki valamit. Gyakorlatilag viszont annyi, mint szakadt Ladán a Rallye felirat. Drága, de legalább semmire sem jó. (Ladásoktól itt kérek elnézést, jó gépek azok, ha karban vannak tartva.)

Tulajdonképp az egész megelőzhető lett volna ugyanazzal a mödszerrel, amit régen alkalmaztak: Ajánlott levél esetén értesítőt kapsz, hogy fontos küldeményed érkezett. De nem, ezen változtattak „ügyfeleik elégedettségének érdekében”.
    Spórolnak a papírral, védik a fákat, megértem, szép, nemes gesztus.

De akkor mi az a 190 Ft?
  • predator1982
    érdekes ez a topik:-)

én utoljára gyerekkoromban leveleztem vidékre. az kb egy hét mire leért:-) aztán volt hogy ugyanitt, budapesti osztálytársammal leveleztünk, poénból, mert szerettünk levelet kapni és irni is egyaránt. az is kb három nap volt mire átért a másikhoz:DDD csomagot még nem küldtem és nem is kaptam postán, de egyre rémisztőbb ahogy olvasom, meg már nem egy történetet hallottam.

viszont csekket szoktam feladni, és az egy borzadály...állandó a sor, és a legtöbb postás lomha mint állat. a kedvencem amikor senkinek nem szólnak hogy be fog zárni az ablak, ott állsz jó esetben "csak" fél órája és előtted húzza be a függönyt, na akkor tudnám én kirántani az üveg mögül....

viszont van egy kellemes élményem is. új postára mentem nagyon szép, régi helyről költözött át. a múltkor egy nagyon aranyos segitőkész, kedves leányzót fogtam ki. meg is lepődtem, igazán hogy még vannak ilyen türelmes postás dolgozók is:-)
  • MrSister
    Engem eddig csak 1szer vámoltak meg. Mióta viszont: 1. Gift-ként kérem a cuccot, 2. Semmilyen számlát nem tetetek a csomagba 3. Magánszemélyként adatom fel a cumót nincs probléma. Igaz kb. 500 dolcsi volt a legnagyobb megrendelésem, de akkor is valami minimális összeget írattam rá biztosításként. Persze ha elveszett volna, akkor az suxx...
  • Aramir
    Ajándékra is kell vámot fizetni egy bizonyos érték fölött.
    http://dunainfo.net/~ebay/vam.htm
  • zomgzerg
    Hello!Segítséget szeretnék kérni:)

1 sportcipőt szeretnék rendelni usából, aminek az értéke 110$. Ha kinnt élő rokonokkal vetetném meg, és velük küldetném haza, úgy kell vámot meg áfát fizetni? mintha aajándék lenne! Légyszi vki segítsen, fontos :)
  • DeenQa
    Hello!Segítséget szeretnék kérni:)

1 sportcipőt szeretnék rendelni usából, aminek az értéke 110$. Ha kinnt élő rokonokkal vetetném meg, és velük küldetném haza, úgy kell vámot meg áfát fizetni? mintha aajándék lenne! Légyszi vki segítsen, fontos :)

köszi :)
  • Aramir
    Ha esetleg valakit érdekel, de ez csak belföldre jó:
    http://postakoltseg.uw.hu/index.html
  • Aramir
    Levél 2 Kg-ig itt:
    http://posta.hu//kepek/upload/2008-09/Postai%20díjakmagyar%202008%20jav0901.pdf
    Értelemszerüen jobb oldalt, a külföldi nem európai tarifáknál, alatta az extrák, pl ajánlott +650 Ft, stb.

Csomag itt:
    http://posta.hu//kepek/upload/2008-09/MPL%20tarifatábla%20A3%20080901.pdf
    Én nem EMS-sel küldeném. Persze ha milliomos vagy... :D
    De ez a táblázat simán szar, ugyanis csak a légi díjak vannak rajta 10 Kg-ig, úgyhogy inkább ezt nézd:
    http://www.mpl.hu/object.b03a58cc-dcc3-4aa5-b8ec-af93f733f9bd.ivy
    Az USA a 4-es zónába tartozik, a sorok 5 Kg-onként vannak (5,10,15 és 20), egy 4 Kg-os csomag légin 18790 Ft, földin meg 12190 Ft.
    Földin kb egy hónap, légin 1-2 hét, míg célba ér.
    2X2 Kg-os ajánlott levélként sem lenne sokkal olcsóbb.
  • ZilogR
    én épp most akarok kb 3.5-4 kg-nyi elektronikai cuccot küldeni az USA-ba... erősen keresem az optimális megoldást, mert már riogattak 30000Ft fölötti árral is...
    Lehet az lesz a legjobb, ha 2 részre szedem és elmegy levélnek - de még a tarifákat meg kell lesnem...
    Azt sem tudom, milyen biztosítás mit is takar valójában... Ráadásul ezeknek a cumóknak nincs is áruk, mert egy gyüjtő kapja és 1970-es évek beli retró cuccokról van szó...
  • Max7
    2kg-ig levélként is feladhatod a csomagot! 250g-os levél (egyed kiló) 225ft-ba kerül elsőbbségivel!
  • Bandew
    Lehet, hogy hülyeség, de sztem mehet sima levélként is. Vegyél egy légbuborékos borítékot, abba mehet a memokártya, a pólót meg egy másikba, az ugyebár nem törékeny.
  • BADE
    Sziasztok!
    Fel szeretnék adni külön-külön egy memóriakártyát és egy pólót.
    Namármost milyen módszerrel tudok a legolcsóbban kijönni belőle?
    Mert a postán ilyen 1600ft-okat akarnak elkérni.
    Múltkor rendeltem egy 1000ft-os dolgot,gondolom nem +1600ért hozták ki,mert akkor igencsak minuszos lenne az eladónak is.
    Az érte járó pénzt átutalással kapnám meg.
  • Max7
    holnap visszamész és egy másik csaj lesz ott akinek fingja nem lesz rólad és elküld a picsába hogy mással szórakozz :D
  • Trisztin
    Most jöttem haza a postáról... nagyon kiakasztottak...

07.03. jött egy hivatalos levél anyámnak... (az ugye ne is mondjam,hogy csak a értesítés jutott el hozzám,pedig én itthon voltam...)
    Ma tudtam csak bemenni,átadtam az ügyintézőnek a értesítést,valamint az okmányaimat... átnézett két különböző kupacot,majd mégegyszer az elsőt... és közli velem,hogy nem találja...meg hogy itthagynám-e az értesítést,megkérdezi majd a kézbesítőt... jöjjek vissza holnap...

tök jó,a kézbesítő nem végezte el rendesen a munkáját és még én rohangáljak miatta a postára... marha jó...

(anyámmal telefonon közöltem az eseményeket,kicsit ideges lett...de megnyugtattam,hogy tértivevényes a levél,úgyhogy a feladó tudni fogja,hogy nem vettük kézhez,nem pedig ifgyelmen kivül hagytuk...)
  • pista89
    Ottmarad 1-2 hétig a postán utánna visszaküldi a feladónak úgy tudom.
  • Max7
    Megkaptam kicsit késve a levelet :)

Más kérdés miatt fordulnék hozzátok hátha vannak itt okosok!

Mi történik akkor ha valakinek én utánvét küldök valamit mondjuk könyvet vagy egy darab fát és nem veszi át és visszajön a postás? Fiztek valami + ?
  • Max7
    inkább egy jó kérdést vet fel! Minek ír egy analfabéta levelet? (írni olvasni nem tudó ember)
  • 2Bálint
    amit te írsz, az megint egy más probléma...
  • Max7
    sorrendre hisztiznek a postán olvasd el nem ugyan azt írtam!
  • hen-tes
    Ezeknek a sorrendje lényegében mind1, bár az irányítószámot érdemes egy picit nagyobb betűkkel írni. Meg ugye kiaz a barom aki a nevet a végére írná.. nem is ezzel van a baj.

Láttál te már levelet megcímezve a mónika show-ba?
    Ráírják hogy: mónikakukacertéelklub.hú :|

De vannak még szépírók..
    "Adiendre" "Leonárdó dá vincsi" (utca neveket így írják rá a rohatt papírra..)

Persze vannak még szép emberek, akik olyan kriksz-kraksz-ot vetnek a papírra, ami lehet hogy jól mutatna egy összevirkált villamoson, de ne már egy levélen.. Elolvasni nem lehet, szépnek sem szép. Tanuljon meg írni. Tudtommal követelmény.. :|
  • 2Bálint
    már bocsi, de ugyanazt írod...

Név
    város
    utca, házszám
    irányítószám
  • Max7
    Jut eszembe azóta sem kaptam meg a külföldi szerződést!
  • Max7
    Már megmagyarázták amit írtam... a térlátás nem azt jelenti hogy a kockát kockának látod hanem azt hogy majdnem 180fokban látsz illetve kb 90 fokban élesen látsz így ha ráírok egy A4-es borítékra egy irányítószámot a bal felső sarokba illetve a jobb alsóba egy utca nevet középre meg a nevet.. egy konkrét címet tudsz összeállítani névvel... igaz hogy van formai követelés hogy bal felső sarok a feladó jobb alsó a címzett ezt most csak példának mondom! Tehát nem értem miért sír a posta hogy milyen sorrendben legyen a jobb alsó sarokban a címzett!

De ha már sírnak és reklámozzák akkor minden postán ugyan azt reklámozzák!
  • hen-tes
    Az igaz. Viszont attól még rengetegen írnak olyan rondán, és helytelenül, mint egy ötéves mutáns embercsimpánz. :|
  • csgery
    Gondolom azt akarja mondani, h nem olyanok vagyunk mint a Windows, h egy pixel hiányzik, vagy nem olvasható akkor már az egész számot nem ismeri fel. Tehát akárhova van írva, az ember tudja értelmezni. (serintem eztmondta:D)
  • hen-tes
    Térlátásnak mi köze is van pontosan egy lapos levélhez? :S
    Ezt magyarázd el légyszives:o