23
  • dez
    #23
    Úgy beszéltek, mintha az SSD 10x gyorsabb lenne, mint a HDD, pedig ez közel sincs így. Átviteli sebesség hasonló, egyedül a sok kis file egymásutáni olvasása a gyors, de pl. ezek írása éppenhogy lassabb is.
  • batyu
    #22
    kapacitas/ar arany
    -------------
    Ez mekkora butusság így tényként állítani...

    Egy warezolo series junky-nak biztosan, vagy valami megalomán felhasználónak, vagy aki nyers video anyagot szerkeszt (bár ott már a sebesség is számít).

    Viszont ahol 2-4Gbyte ram sem tud elég lenni, és így sok a file-cache, vagy egyszerűen csak a windowst kellene gyorsítani, vagy fejlesztéshez, ott egy folyamatosan 100-150mbyte/sec-et tudó, ~0 random elérési idejű háttértár maga a paradicsom :)

    Én is várom már hogy betegyek egyet a rendszernek + melónak... a filmek meg elférnek a sima vinyón.

    K.
  • V1G3C
    #21
    A lényeg ne csak a szerver kategoriába tegyék be, hanem pl notebookok is jol mennek vele (van is már ilyen Lenovo X300 és mások), így az ára is esni fog rendesen. Szerinem nem is kell neki 3 év. Asztali gépbe rendszernek használnám, tárhely problémára meg ott vannak a 750-1000 GB-os SATA diszkeke. De pl a EMC ha jol tudom cache funkcióra teszi a szervereibe. Fog ez kelleni sok mindenkinek.
  • Inquisitor
    #20
    Nem tudom mit bírt egy régi 30 gigás vinyó, 10-12Mb/sec? Egy mostani gyors HDD tud ilyen 130MB/sec olvasást, és 110MB/sec írást, persze a lemez pereménél (belül kb. fele) ahol a legnagyobb a szögsebesség. Egy nem legújabb, de mostanában kapható "átlag" vinyó tud 70-80MB/sec olvasást. Egy csúcs 1TB-os SAS vinyó 300MB/sec-et, ugyan ez FC verzióban 400-at, de ezek meg 15.000-en pörögnek ugye, és a vezérlő kártya annyi hozzá, mint egy fél konfig.
    Az SSD-nél nem a "sebesség" amitől olyan szuper, hanem az elérési idő. Vegyük figyelembe, hogy a szima adatmásolást, ill. ilyan folyamatos adattöltögetést (video?) leszámítva a rendszer pici fájlok sokaságát olvassa be, és ezeknél hiába gyors a vinyó, ha tovább tart megkeresgetni őket, mint amíg betöltődnek.
  • juzosch
    #19
    Én mostmár kezdek szarni a 2TB-os kapacitásra. Csak nő-nő, de a vinyóm semmivel sem gyorsabb 300 gigásan, mint 30 gigásan. Illetve minimálisan, de tuti nem 10xesen.
    Ideje rágyúrni a sebességre is, szal hajrá SSD.
  • rigidus
    #18
    Ez fajlrendszer fuggo. Ez csak akkor lehetseges ha az operacios rendszered tamogat ilyen fajlrendszert, kulonben marad a hagyomanyos disk FS.
  • Inquisitor
    #17
    Olvastam eme hír másféle interpretációját, ott említették, hogy idén 40% SSD áresés várható, majd évente kb. feleződik majd az ára. Így reáli a három év, amit lentebb írt valaki.
  • Inquisitor
    #16
    "máris meg van oldva a csigalasuságú HDDk problémája"
    Lehet, de ha marad általánosan az IDE/SATA felület, akkor nem oldja meg azt a problémát, hogy minden HDD/SSD-re nézéskor "csuklik" a géped, és tök mindegy egymagos gagyi, vagy 4 magos csúcs proci van e, míg a nem megfizethető SAS/FC rendszereknél ugye nem a procit terheli telibe. Mert hiába egyre gyorsabbak a procik és a háttértárolók, ha aegyre több a procesz ami cseszteti a meghajtókat ...
  • Inquisitor
    #15
    "SSD-ben nincs mozgó alkatrész, így megbízhatóbb bármilyen mechanikus eszköznél."

    Ehhez képest nem jön kevesebb vissza flash cuccokból, mint HDD-ből. Sőt.
  • grobs
    #14
    A normalis utemet az SSD is meghaladja. Legpesszimistabb varakozasok szerint 100 ezer torlest/irast bir ki egysegenkent. Ez egy 8 GB -os darabnal 800 TB adatmozgas. Szerverbe, dinamikus teruletnek nem jo.
  • Chrisx
    #13
    Én úgy olvastam valahol, hogy az SSD-k valami algoritmus alapján szétszórva írnak a fizikai felületre épp azért, hogy egyenletes legyen az elhasználódás. Így a mostani HDDkhez hasonló lesz az élettartama.
  • fade2black
    #12
    ár/teljesítményben? Ott már most is bőven versenyképesek gondolom ár/méretet akartál mondani.

    Ahova, akinek a teljesítmény kell az meg berak egy ilyet a 2*500gbs hddje mellé és máris meg van oldva a csigalasuságú HDDk problémája.
  • PíszLávJuniti
    #11
    nagyságrendileg a HDD-k írhatósága meghaladja azt, amit normális ütemben elfogyaszt az ember. hamarabb amortizálódik a vinyó mérete miatt, mint hogy tönkremenne
  • M0RN1NGST4R
    #10
    "soha nem fogja utólérni az SSD a HDD-t" erre ne kössél azért fogadásokat... Szerver platform területén amennyiben a tárhely a döntő nem fogják ezeket jódarabig alkalmazni. Mobil eszközökbe sokkal ideálisabb.

    YMan: te eddig azt hitted, hogy a HDD-n a clustereket akárhányszor újra lehet irni? Egyébként ezzel még nem is lenne gond, ha sikerülne a fájlrendszert olyan helyre rakni, ahol lényegesen több újrairási műveletet visel el az adathordozó, mert vszinű, hogy ott menne tönkre leghamarabb.
  • floatr
    #9
    A HDD gyártásban párszor már adódott komoly probléma, bár eddig még meg tudták oldani. Szvsz valamai efféle irányban kéne fejlődni, de a jelenlegi SSD-technológia még kevéssé robosztus.
  • Oldern the 1st
    #8
    SSD-ben nincs mozgó alkatrész, így megbízhatóbb bármilyen mechanikus eszköznél. Arról nem is beszélve, hogy kevesebbet fogyaszt, és halkabb is.
  • Zedas
    #7
    2-3 év múlva már 2TB-s HDD-k lesznek, szóval szerintem soha nem fogja utólérni az SSD a HDD-t, főleg ár/teljesítményben, hacsak nem szaladnak bele valamilyen technikai akadályba a HDD gyártók.

    Viszont elsődleges gyors vinyónak ideális lenne egy ilyen a Raptor helyett.

    Ez szerintem elsősorban a szerverplatformot fenyegeti, mert az SCSI drájvok kicsik, gyorsak és megbízhatók, nameg nagyon drágák. Ezekkel a paraméterekkel indulnak az SSD-k is (kivéve a talán megbízhatóságot).
  • Oldern the 1st
    #6
    http://wiki.eeeuser.com/ssd_write_limit
  • YMan
    #5
    mi az ábra azzal hogy azeket nem lehet akarmennyit írni? (flash ram)
  • FoodLFG
    #4
    Nem minden területen. Én már 20 ért vennék egy 40gigásat a vindóznak.
    Az SSD-k másra jók (most még), mint a sima HDD-k. Először a hordozható gépekben fogják teljesen kiváltani a HDD-ket, aztán szép fokozatosan jön a többi..
  • fixpont
    #3
    kapacitas/ar arany fontosabb mint a sebesseg, joval...
  • grebber
    #2
    Majd visszatérhetünk rá hogyha már az ezekből is 400GB-os cuccok 20 25 ezerért mennek majd.De ez nem ma lesz az tuti :D
  • 1hengeresVmotor
    #1
    1-2 év igen de a 3. ban már lefog menni az ára és onnantól hehe ...alig várom