99
  • Thomas Von
    emberek, azért arról se feledkezzünk eg, h az sem miondegy milyen közelről nézzük azt a monitort:)Én pl azzal basztam el a szeme és azzal is hoztam helyre:)És most megint ezzel basztam el:DAmúgy 19" Lg széles képernyős cucc a bűnös még rajtam kívül:)
  • dez
    Azért az átlag usernek nem éppen 150k-s CRT-je van...
  • dez
    "és 24 bites színmélységet használ és nem 18 biteset kiegészítve overdrivval. Ez a kettő kitétel van! Nyáron lesz kb, szóval ráérek még keresgélni. TN+Film is jó, nem kell drágább PVA, S-PVA, IPS."

Ilyen nem létezik, mert az összes TN(+film) 18 bites. A maradék biteket FRC-vel "keveri" ki. Az overdrive más (a reagálási időt csökkenti), az ma már minden monitorban megtalálható (jobb-rosszabb megvalósításban).
  • dez
    Hihetetlen, mennyiem nem tudják még most sem felfogni, hogy LCD és LCD között nagy különbség van.

Meg azt sem, hogy egy CRT sosem lehet annyira éles, mint egy LCD natív felbontáson használva, mivel képtelen a megjelenítendő pixeleket pontosan megfeleltetni a fizikaiaknak.
  • brianmaste
    Ez attól is függ mennyit ülsz előtte.Habár 14 év akkor is sok.Ja,csak 13 mert 1 éve TFT-d van.Én valamikor fel nem állok a gép elől valamikor meg nem is gépezek max.1-2 órát.De nem baj,veszek 1 TFT-t és leszokok a gépezésről. :D

"nem csak a crt a hibás"
    ezt hogy érted hogy nem csak a CRT a hibás?
  • samuzsolt
    öm, 18 éves vagyok és lassan 14 éve van itthon számítógép. 1 éve van tft monitorom, azelőtt csak a crt... de az én szemem remekül működik, magyarán hajlamosnak kell lenni a szemromlásra (ha létezik ilyen:D)
    annyira működik jól a szemem, hogy néha mikor ismerősök mutatják hogy ilyen meg ilyen szemüvegük van(0,2es 0.3as ilyesmi asszem) akkor pl a 70-80 cmre lévő kólásüvegen nem tudom elolvasni az apró betűt. anélkül tökéletesen.
    ---===nem csak a crt a hibás===---
  • Marinov
    A neon csövek rosszabbak mint a CRT, mert bár hasonlóan vibrálnak. De teljesen aszinkronban. Ha mind emellett még erőlteted is a szemed, az eredmény garantált.

Nem adódik hozzá...
  • Szefmester
    OFF: Nem feltétlen.. 6 éves korom óta kockulok tv-k és monitorok előtt most 3as a szemüvegem .. távolra..:) a haver 3 év alatt elérte ezt a szintet.. nekem pedig volt nemrég egy olyan évem amikor monitort alig láttam és az is LCD volt csak neon alatt melóztam napi nagyon sok órát.. eredmény majdnem 1 teljes diop. romlás.. számomra ez a tapasztalat bőven elég bizonyíték arra a sok fröcsögésre ami a szemrongálásról szól..

ON: Kérdés: A VGA memória hozzáadódhat a ZBrush/3DMax alatt a rendszermemóriához?
  • brianmaste
    Ahogy elolvastam azokat a HSZ-eket amiket itt összeírtatok a monitorokról úgy döntöttem hogy azonnal kidobom ezt a szaros CRT monitort.4 éve nyúzom.Most 14 vagyok nem akarok 20 éves koromra megvakulni.Tesóm is már szemüveges lett.(10 éves) :(
    Esküszöm hogy veszek inkább 1 TFT-t.Most LG F700B monim van.De veszek inkább 1 normális TFT-t.Kösz a felvilágosítást. :D
    Na csősztök és bocs az OFF miatt.
  • tomcsa4
    Erre voltam kíváncsi, köszi szépen!
  • Marinov
    Még jó, hogy nem a Kiskegyedből idéztél...

Nem a akartam a lelkedbe gázolni, de így sikerült. Bármit bámulsz meredetten, legyen az LCD, vagy hímzés minta. Ez a probléma jelentkezik. Ez nem a technológia, hanem az emberi agy hibája. Ha valakit kritikusan érint használjon szemcseppet.

Hogy egy ki "ON" is legyen:

Windows XP Professional, 32bit, 4GB memória, 1GB videómemóriával:

3.25 GB "lát" a rendszer.

Vista Ultimate 64bit, 4GB memória, 1GB videómemóriával:

Megvan a 4GB, illetve VirtualPC-n több mint 2GB-ot ki tudok osztani.
  • Yv@n
    Kernelnek 2giga fenntartott address space szerintem nem "kis hely" :)

Mindenesetre a linkelt pár cikk elég jól leírja, hogy milyen buktatói vannak/lehetnek az általad említett állítgatásnak.

pl. Hiába engedélyezed bootnál az address space felosztás eltolását, ha a program nem támogatja(és jelzi ezt egy flag-el), akkor az OS nem ad neki többet, mint 2G. Ha pedig kernel address space csökken, akkor azt az erre fel nem készített driverek hibás működéssel jutalmazhatják.
  • who am I 7
    Jogos :)))
  • kvp
    "Szóval vista64 alatt a 32 bites processekre él a 2 gigás limit. 64bites-ekre nem."

Roviden is le lehet irni. 32 biten 4GB-nyi memoria cimezheto meg (2^32). Kell egy kis hely a kernelnek is, tehat megfeleztek a teruletet ket 2GB-os reszre. Ezt lehet egy boot opcioval 3-1 vagy 3.5-0.5 aranyban osztani. Viszont 32 biten 4GB fole nem mehetnek. Maga a winnt kernel kepes 64 biten dolgozni, ebbol regi pentiumokon 36 bitet, uj core-okon 48 bitet tud fizikailag is felhasznalni. (ennyi van behuzalozva) A 2-2GB-os osztas hagyomanya egyebkent a unix vilagbol jon, ahol az elojeles meret (ssize_t) adja meg a legnagyobb kezelheto memoriablokk meretet, ami igy 2^31 lesz.
  • Csaba42
    Sorry, de ha már lecseréli, akkor legyen LCD/TFT, úgyis inkább (sok, nagyon sok) munkára használja a gépét. :)
  • Yv@n
    Apró javítás ahhoz amit mondtam:

Szóval vista64 alatt a 32 bites processekre él a 2 gigás limit. 64bites-ekre nem.

Anandtechen van egy komplett 3 részes cikk, ami részletesen leírja, mi miért adott az adott korlát, akit esetleg érdekell:
    1: http://www.anandtech.com/showdoc.aspx?i=3034
    2: http://www.anandtech.com/showdoc.aspx?i=3044
    3: http://www.anandtech.com/showdoc.aspx?i=3060
  • who am I 7
    Jah, kissé elkanyarodtunk de mind1, faxtérdekel egy 2 gigás envé karesz, semmi értelme még :) Persze abu má látom tolja..hogy bezzeg az atinak még a 256 is sok :) Hát akkó csináljanak 128ast :D érdekelis...
    Nekem is van egy eladó CRT-m 21-es EIZO FLexscan, nagyon jó képe van..Nem érdekel valakit?Bnődnek Csaba? XD
  • tomcsa4
    ÉN is CRT mániás voltam. Nem is bolondultam meg, hogy egyre lejjebb tolták a válszidőt, mert az a színhelyesség és a képélesség romlására ment. 2ms-re nem áll fel a farkam. Ráadásul egy grey to grey, szóval nem fekete-fehér átmenet. De szeretném idén lecserélni CRT-met. Olyanra, amin van DVI (szerencsére pl BElinea ViewSonic már 40ks moncsijaira is tesz). SZóval jah ez a helyzet. Szal olyat kell, amin van 1db DVI és 24 bites színmélységet használ és nem 18 biteset kiegészítve overdrivval. Ez a kettő kitétel van! Nyáron lesz kb, szóval ráérek még keresgélni. TN+Film is jó, nem kell drágább PVA, S-PVA, IPS.
  • Zoleeca
    "A mindennapi tevékenység során, például egy beszélgetés alatt egy felnőtt átlagosan 3-4 másodpercenként pislog – mondta el Dr. Németh János. Ha nagyon figyelünk valamire, egy képre vagy egy alakzatra, kevesebbszer pislog a szem, 6-7 másodpercenként. Ahhoz, hogy a könnyfilm ép maradjon, legalább 10-15 másodpercenként kell összezárulnia a szemhéjnak – ez vonja be ugyanis újra és újra a szemet könnyel.

Számítógép előtt jellemzően 10 másodperc fölött van a két pislogás között eltelt idő, így a szemszáradásra hajlamosabbaknak már maga a képernyő figyelése is okozhat fejfájást, szemviszketést."

http://www.vitalmagazin.hu/index.php?szam=28&id=24

Nyilván nem tudományos oldal, de most csak ezt találtam kedves "no comment".
  • Locutus51
    Nekem pl egy NEC MultiSync FE791SB CRT-m van 3 éve, és szemüveges is vagyok, és kicsit se romlott a szemem tőle, pedig nem egy könyvet gépen olvastam (Da vinci kód, Harry Potter 6 és 7...) Egyik se egy fél órás olvasmány. A "natív" felbontása 1152x864 @ 100Hz, ezen használom most is, meg mindig ezen volt használva. Én is mindig nézegetem, hogy milyen LCD-t kéne venni, de végül mindig megmaradok a CRT-nél :P
  • Inquisitor
    Az én CRT-m új ára (nem ennyiért vettem) 150K volt. És szerintem én se tudnám 10-15K áron se eladni, viszont 100K alatt nincs olyan TFT amire érdemes lenne cserélni :(
  • Csaba42
    Mondjuk, a 2 GB processhatárt megérteném, de hamarosan már ki kell tolni a határokat a játékok fejlődése miatt. Nem tudok időt mondani, talán még jópár év, nem t'om, de annyi biztos, hogy egyszer úgyis eljön, és addig meg úgysem lesznek még 128 bites architektúrák, "csak" 64. :)
  • Csaba42
    Én kb. 32k-ért vettem a mostani CRT-m. Ha most eladnám használtan, kapné érte mondjuk 10k-t, vagy rosszul gondolom? :)

A látószög engem sem zavarna, mivel a géphasználati időm nagy részében (kb. 95%, vagy még több is) előlről nézem a moncsit, úgy meg mindegyik remekel. A suliban kb. 19"-os LCD-k vannak (Acer), és rohadt jó rajtuk dolgozni, minden elfér. Mondjuk, én wide moncsit vennék, mert akkor oldalt nagyobb helyem lenne (csak a b*zi Word 2007-ben kéne bállítani, hogy a papír ne középen legyen, hanem a képernyő vmelyik oldalához igazítsa, csak eddig sehol sem találtam ezt az opciót), s akkor "munka" közben rendesen tudnék videót nézni. :)

Szegény barátnőmnek 15"-os CRT-je van már vagy 3 éve. 800*600*60 Hz, mert többet nem tud!!! Ki is adtam neki az ukázt, hogy ha nem cseréli le 1-2 éven belül vmi normálisra, én fogom neki. :) Most kapott karácsonyra laptopot, így azon kell dolgoznia - szerencsére a másik gépén szinte már csak nyomtat. :)

Ja, amúgy "kissé" nagyon eltértünk az eredeti tárgytól. :)
  • Danus16
    ja gratulálok, 2GB az igencsak kell, nem?
    PFF!
    ez is már a marhaság határát súrolja...
    mire használod azt? Crysis 2560-as felbontásba? max arra...
    szégyen.
  • who am I 7
    Hát figyú, natív felbontás a lényeg, 22-eseknél ugye 1680 a 24 meg 1920 asszem.Itt iszonyat szép a képe, ha jól be van lőve a brightness/contrast és az rgb.Ég és föld a crt-hez képest, és még nem is gyilkolja az agyad.Szóval, én is játszottam a diablo 2-vel 800x600-ba, természetesen elmossa a képet, és nyújtja, de nekem eskü jobban tetszik így :D Pedig, ha valaki nem akart tft-t venni az én vagyok...Mert szoktam fps cuccokkal játszani, és ahhoz kell a képfrissítés ezerrel...Egyébként, az új játékok már támogatják a natív felbontásokat, szal ez is fölösleges aggodalom :)
    És azt kell mondjam, h kellemeset csalódtam, kész :)
    Igen, élénkebbre vannak a színek belőve, de azt is lehet okosítani...nem fog kifolyni a szemed miatta.Én 54-ért vettem egy 22-es LG-t (anno még ennyiért vettem a samsung MB 17colos CRTMET :D vicc..), és max ami nagy hátrány, hogy a láthatósági szög..Na bumm...Kit érdekel?Nem akarom oldalról nézni a monitort a konyhából :) Egyébként, ha bármi infó kell, szólj, segítek :)
  • JTBM
    32 bites Vista Home Premium verzióban 2GB per process a memória határ. Sajnos pl. a Supreme Commander ezt átlépi egy 2GB-os gépen, mert ebbe beleszámít a lapozó file-ban tárolt memória is.

Viszont ezt a határt egy Command Line parancsal át lehet írni tetszőlegesre, pl. nekem 3GB most a gépemen a határ. A paracsra rá lehet találni a neten.
  • kvp
    En 1200p-s lcd-t hasznalok otthon is meg munkara is. A crt-ktol sajnos mar faj a szemem, nem birom sokaig. A problema fo okai alapvetoen a crt-k sugarzasa (rontgen) es a sztatikus ter altal okozott ionizalt szel. Az elso a retinat rongalja, a masodik a szaruhartyat. Egyik sem kellemes. Az lcd-k kozzul erdemes olyat venni, ami egyenletesen van megvilagitva vagy nagyfrekvencias hattervilagitassal vagy meg idealisabb esetben led-ekkel. Ha nincs eleg penz akkor egy olcso samsung lcd is megfelel, de annal vacakabbat azert nem szabad venni, mert nagyon rondak lesznek a szinei. Viszont jobb minosegu es dragabb lcd-k vannak.

Aki szerint sok a videokartyakra a 2 GB ram, annak csak azt mondom, hogy a vista gui-nak 1200p-ben 1 GB kell ahhoz hogy ne lassitsa a gepet az xp-hez kepest. A jatekok csak e folott tudnak dolgozni, vagy a gep lapozgatni fog es lelassul. A lapozgatas soran eloszor rendszer ramba pakol, tehat meg a rendszermemoriank is keves lesz. Viszont egy 1GB-os kartyaval es 2GB ram-mal mar egesz jol elvan. Jatekhoz es komoly munkahoz ennek a duplaja ajanlott.

A 32 bites xp pedig alapbol 2GB-ig kepes a programoknak ramot biztositani es 512MB-ig a kernelnek. A videokartya memoriajabol pedig annyit lat amennyit a driver belapoz a cpu ala. Ha akarjuk ez egeszen 64KB-ig leviheto (vesa 1.0 mod). Kiterjesztett modban maga a 32 bites cpu csalad 36 bitig latja a memoriat, tehat ilyenkor 64GB-ig annyit pakolunk bele amennyit akarunk es a programok is szabadon cimezhetnek 3.5GB-ig.

64 bites vista alatt a memorialimit kimegy a plafonon, viszont aki nem a 64 bites ultimate-et vagy az enterprise server-t vette meg, azt lelimitalja a microsoft, cserebe azert mert nem fizetett eleget.
  • Swind
    "Hedgehunter: Ezert talaltak ki a memory remap funkciot a BIOS-ban... Kapcsold be es latni fogja a memoriat akar 8 gigat is"

Legyszi ezt fejtsd ki bovebben, ezmiez?
  • Csaba42
    Bocs, hülyeséget írtam: nem 1600*1200, hanem 1280*960!
  • Csaba42
    Nem t'om, én játszottam unokatesómnál LCD moncsin (nem wide), de nem volt az igazi. Nem natív felbontásban (valami 1600*1200) toltam (mert úgy szaggatott volna), és kissé torznak tűnt a kép (800*600), pedig nem egy olcsó monitort vett anno. Egyébként szerintetek melyik éri meg jobban: az LCD vagy a TFT, illetve a jövőben várhatóan?

sathinel: én már a hülye sulis dolgok miatt ültem 4-5 órát egyhuzamban a gép előtt munkálkodva, a kis CRT moncsim előtt, és utána úgy éreztem, mintha totálisan kiszáradt volna a szemem. LCD-t nézve (fentebbi "játékos" példa) pedig nem. Szal hosszabb munkára a CRT totálisan sz*r, ez nem vitás. Aki pedig ész nélkül védi, az majd rájön a szódásszifonalj-szemüveg után. :)

"Ésímítás meg minek?"
    Ha jól tudom, a DirectX 10.1-ben nem lehet majd kikapcsolni az élsimítást, alap lesz a 4-szeres. Ez persze nem lesz gond, mert mire kijönnek a normális Dx10.1-es karik, addigra a többi megfelelő alkatrész is meglesz hozzá az asztalomon. :)
  • sathinel
    Ha nincs hozzászokbva az ember a TFT-hez az elején furának, tűnik. Nekem is megvan még a régi crt sony moncsim ami nagyon szép még ma is. De a TFT közelében sincs. Próbálj ott ülni minden nap 4-5 órát minimum a monitor előtt, és rájössz mekkora előnye van egy TFT-nek. TFT-nél hibának azt hozzák fel mint amit lentebb is írtak hogy alig pislogsz, és a színek túl élénkek a valósághoz. Villogás nincs csak képváltás. Tehát mintha egy fényképet néznél. 100 HZ-nél is a crt 100x kipakolja eléd a képet. Az elektronágyú minden eggyees képpontot 100x lő meg másodpercenként. Az hogy számodra folyamatosnak tűnik, még villog. Ésímítás meg minek? az új kártyák(nekem asus 6800 GT) ha videót indítassz el, akkor autómatikusan kicsit mossa a képet. Olvasásnál pengeéles, videónál mosott a kép. Pedig TFT. De TFT-nél is lehet gagyi. A hely ahol vásároltál volna elég fura. én nagykerben találok összesen 4 féle crt monitort, az összes többi TFT. Már nem foglalkoznak CRT moncsik gyártásával.
  • Yv@n
    http://support.microsoft.com/kb/940105
  • Sir Quno Jedi
    A CRT mindenképpen "gáz". elavult technológia és kurvára egészségtelen a szemnek (is).

Természetesen a TFT-ket is szokni kel és abból is vannak "minőségi" darabok ugye...
  • Szefmester
    Nem tudom ti hogy vagytok vele, de sztem olyan 100Hz környékén már nem gáz a CRT.. megpróbáltak rábeszélni a boltban LCD-re néztem vagy 10 percig majd szolidan elmentem rosszul lenni mert megfájdult tőle a fejem...és képzeld szemüveges vagyok ellenben a neonfény jobban bántja mint a monitor. Lehet azért mert minőségit vettem. És áldom a homályos képét.. így legalább van egy beépített 1,5x-es élsimítás benne :D Az a monitor mekkora is volt képátlóra amit mutattál? vajon 60-100 centiről elég ha nézed vagy át kell menni a szoba másik felébe?

A ZBrushnál én is tapasztaltam ezt a gondot.. kell a RAM neki :)csak többet már nem bír el a gép és a win:D
  • Magnificat
    jah, és megerősítve az MS honlapjáról:
    User-mode virtual address space for each 64-bit process:
    Limit in 64-bit Windows
    2 GB
    x64: 8 TB with IMAGE_FILE_LARGE_ADDRESS_AWARE
    Intel IPF: 7 TB with IMAGE_FILE_LARGE_ADDRESS_AWARE
  • Magnificat
    röpke teszt maya alatt, 16 millió poly esetén ramfogyasztás 3.2 giga, rátettem volna még 4,5-et, de kis idő után dobta, hogy nincs ram, nem csinálom... ergo olyan 18 millió polynál érte el a 3.6 gigás ramfogyasztást, a maradékot a rendszer ette...
  • Magnificat
    jó panellel szerelt lcd-k képminősége nem kétséges (lásd viewsonic és eizo is gyárt ipari közegeknek profi studio-lcd-ket).
  • Magnificat
    cáfolnám, nálam a ZBrush 3.1 minden további nélkül elhasználja a teljes 4 gigámból mondjuk 3-at, mert a következő subdiv levelem esetén már 6 giga kellene neki, ami meg már swap lenne... Szóval 64 bites OS-en is hozzáfér a 64 bites progi több mint 2 giga memóriához, használja is, jó is neki
  • who am I 7
    Nemtom, én most vettem egy 22-es lg-t , 1000:1/300cd/m2/5ms, és játékra is tökéletesen elég (cssource,hellgate,tdu..).Én is vonakodtam tőle, hogy majd késik meg xar lesz stb stb, de sokkal szebb a képe a volt crtmnél (eizo FLeXscan T966 21-es).Ennyi.Aki meg rinyál, az még nem látott tft-t vagy nem ért hozzá :)
  • Csaba42
    Két dolog van, amin a userek (általában) nagyon tudnak spórolni: a moncsi és a táp. Utóbbiból egyesek szerint az sem baj, ha noname, csak 600-1000 W-os legyen (emlékszem, egyszer - úgy 2-3 éve - egy számtech boltban a vásárolni kívánt Chieftek táp helyett valami nonanem 600 W-osat akartak rámsózni 7k Ftért, mondván, az is van olyan jó, és olcsóbb is - és könnyebb is volt :)) Hiába, a hülyeség olyan betegség, amire csak egy gyógyír van: destroy The Earth! :)