43
  • Epikurosz
    #43
    nos, utánanéztem nincs ott semmilyen rejtett üzenet a sarkok letörésével. Igazából csak egy sarok törött le, a második darab megrepedt. Erről ennyit.
  • dinikf92
    #42
    Megint megfejtünk valamit az UFÓkból :D
  • Epikurosz
    #41
    na, de könyörgöm, mit jelzett ezzel?
    letör... én is a szavak végét, oszt jeleztem vele valami..
    mi ebben a pláne?
  • bandypappa
    #40
    Nem kell vele semmit sem csinálni, ez benne a pláne, ez csak egy jelzés, hogy ez nem egy egyszerű sír, aki ezt csinálta az így jelezte.
  • Tetsuo
    #39
    Azt tudtatok, h a Kapcsolat c filmben (1ik kedvenc :), amit probaltak full tudomanyosan megirni, is hasonlo 3D uzenetek vannak?
  • Epikurosz
    #38
    Kábé ez a szint lehetett Maja. Tessék megtanulni ezt is: Aratta.
  • Epikurosz
    #37
    És akkor most én mit csináljak? Keressem meg a szándékosan letört sarkokat a ládafiában?
  • bandypappa
    #36
    Az már alapból le volt törve, és ezen gondolkozott a felfedező, hogy miért? Különben csak egy szép díszt látnának csak! Amugy 2 sarkát törték le, úgy hogy egy fél motivum volt az egyiken és egy fél a másikon.
  • Epikurosz
    #35
    Én még mindig nem értem, hogy miért törték le a szarkofág sarkát.
  • bandypappa
    #34
    Na az írástudásra erősen rákontráznék. Mint már mondtam olvastam a Palenquei szarkofágról szóló könyvet. Sokkal fejlettebben gondolkoztak, mint azok a kultúrák, akiket említetek. Na ezen szarkofág szélein mindenféle díszítések vannak, legalábbis sokáig azt hitték. Aztán az egyik kutaónak feltűnt hogy a szarkofágfedél 2 sarkát szándékosan letörték, és elkezdett gondolkodni, hogy ez egy jelzés lehet. Szóval lemásolta a rajzokat és elkezdett játszani velük.Persze mondhatjátok, hogy ha valaki nagyon keres valamit, azt meg is találja, de ő ha jól emlékszem eddig legalább 5 történetet talált ezzel a módszerrel, ami fennmaradt utánuk, plusz kevés ismeretet is a majákról. Az a pláne az egészben hogy 3D-ben is kapott néhány mesét, szimbólumot, ami egy az egyben megegyezik 2d-s változatával csak 3D-re kivetítve, és mindez egy szarkofágfedél szegélyén rajta. Ja meg ideböfögitek azt hogy akinek van négyszáz éve az viszonylag jó képet kap a napról. Persze! Napciklusról hallottatok már? A kis napciklusok kb:11 évente váltogatják egymást, a nagy napcilus ha jól emlékszem ötezerkétszáz év körül van. Ezt a maják napra pontosan meghatározták, valami 1.335.628. nap, pontosan már nem tudom, a lényeg hogy most kettőezertizenkettőben lesz a következő nagy ciklus, nem azonos a világvégével. Amúgy ök elszámolták a ciklust, mert nem számolták bele a szökőéveket ennyi csak. Naptárból nekik van 2 is. Egy rendes 365 napos (nincs szököév náluk) meg egy kétszázhatvan napos naptár ha jól emlékszem. Nagy az a lényeg hogy mindkettő kijön erre a nagy napciklusra. Hol voltak ehhez képest az ókori kultúrák? A naptár a szarkofág ezek tények, a többi meg tényleg csak találgatás.
  • Epikurosz
    #33
    Hápersze!
    őseink olyan butuskók voltak, hogy piramist se tudtak építeni, meg húsvét-szigeteki szobrokat, meg egyáltalán semmit.
    Ehhez istenek, de minimum ufók kellettek.
  • wOlFbYTe
    #32
    Csillagjegyek
    Naptár
  • wOlFbYTe
    #31
    Itt van pár kép és érdekes megjegyzés a maya építészetről:
    Mayan slides
  • wOlFbYTe
    #30
    Engem a maya nép rejtélyes technológiája nyűgöz le, amit a kővel tudtak művelni. Vannak olyan építményeik, ahol hatalmas köveket illesztettek össze olyan pontosan, hogy a két kőlap közé egy papírlapot se lehetne becsúsztatni. Bár nem vagyok jártas a régészetben, de tudtommal a mai napig nincs rá megoldás hogy mivel és hogyan készültek ezek az építmények :)
  • Epikurosz
    #29
    Beló!

    Megnéztem a tegnap este a majás filmet a Viasat History nevezetű tévéadócsatornán. Értekes vót.
    Kísérteties a hasonlóság az egyiptomi cuccal, még abban is, hogy két birodalom volt kezdetben, egy északi és déli. Közöttüg egyensúlyozott a maja Hatsepszut, a Hat Ég Ura vagy úrnője. Fenomenális!
    Az írásuk meg annyira hajaz a hieroglifikus írásra, hogy csak.
  • Heavy knight
    #28
    Imádom ezt a sok okos embert... Elolvasotk egy ,vagy 2 cikket és jön a megvilágosodás...
    Ha ennyire tudtok mindent miért nem mentetek régésznek.

    Olyan dolgokról vitáztok tudóskodó szinten, amiről a szaktudással rendelkező emberek sem mernének tényeket állítani.
    Mellesleg 2 eltérő kultúrát felesleges erőlködnötök hasonlítgatni. Többéves tanulmány is kevés lenne,hogy valaki részleteiben is konyítson valamit a témához.

    Mellesleg 100 éve még egészen más volt a világkép, azelőtt pedig megint más. Az épp aktuálisan elfogadott nézetek, és tudomány álláspontja is szubjektív. A következő száz évben lehet megint más lesz és ... így tobvább.
    Apránknt fedezünk fel midnen, és sok dolog marad még érintetlen, vak folt. A többezer év megértéséről van szó, ami még okszor ennyit ölelhet fel mire valamire jut a tudomány.
    A többség itt sosem fog még csak a témát érintőlegesen sem tanulni ezekről a dolgokról, csak pötyögteti a billentyűket.

    Tehát értelmetlenül erőlködtök...
    Habár mókás olvasni a sok kis feltörekvő tudós hozzászólását.

    //Kíméljetek a reakcióitoktól, inkább gondolkodjatok el egy picit ...
  • Epikurosz
    #27
    Hoho!
    Én nem állítottam, hogy semmit nem találtak fel. sok mindent elértek, kb. azt, amit Mezopoámiában a sumérokat megelőző kultúra. No kerék pld., roppant halovány kísérletek az állatok háziasítása terén, meg még sok minden.
    Az azonban tény, hogy a kőkorszakot maguk mögött hagyták, és beléptek a rézkorszakba. A vaskorszakot nem érték el, és ez nagy hiba volt.
    Az írásuk is eléggé fejletlen állapotban volt a felfedezésük idején. Lényegében a sumér ékírás szintjét nem érték el, de már verdesték a lécet. Mondjam tovább?
  • GregSB
    #26
    Én a tudományukra gondoltam, nem a brutális ceremóniájikra. Nem maradt fent semmi írásos dokumentum, mert a spanyolokkal érkező keresztény papok minden a vallásukkal és tudományukkal foglalkozó írást és dokumentációt a sátán művének nyilvánították ki és megsemmisítettek az utolsó oldalig.

    Ebből kifolyólag senki nem tudja, milyen tudományos vívmányaik lehettek a visszamaradtó építményeiken kívül. Lehetséges hogy semmi, ahogy te is állítod csak jó megfigyelők voltak és ennyi, de az is lehet hogy ennél sokkal többet tudtak, ez már soha nem fog kiderülni... hacsak nem találnak valami eldugott dokumentációt, amit a spanyolog nem égettek fel anno.
  • Molnibalage
    #25
    "Ha valakiknek van 400 évük hogy az eget kémleljék, előbb utóbb rá fognak jönni a HELYES összefüggésekre."

    Ez így van.
  • Molnibalage
    #24
    "De az telleg durva, h a sumer, az egyiptomi es a Del-amerikai kulturakban rengeteg hasonlosag van kulonosen a szamunkra erthetetlen (rejtelyes) dolgok korul! :) "

    Azért annyira nem meglepő, mert ők mindannyian emberek voltak. Ha adott egy helyzet akkor van rá esély, hogy két élőlény egyformán reagál és gondolkodik. Pusztán erről van szó és meghökkentő véletlenekről. Az emberi történelem elég hosszú ahhoz, hogy sok ilyen beleférjen.
  • Epikurosz
    #23
    A maja kéknek angol szócikke van, magyar nincs.
  • Epikurosz
    #22
    A problem vele csak az, hogy vegyi összetétele nem ugyanaz, mint a maja kéké. Mert, ha az lett volna, akkor biz'isten komolyan vettem volna azt az alternatív elméletet, hogy az ókorban egy fehér ember eljutott Amerikába, és sok trükköt megmutatott a buta indiánoknak, akik állítólag a spanyol hódítókat a visszatérő istenekként üdvözölték. Állítólag.
    Mert bizonyíték, amint a mellékelt példa mutatja, egy szál se. Pedig olyan jól mutatott volna. Marad hát az önálló fejlődés, mint olyan.

    Jut eszembe, én a szülői házban segédkeztem ún. kobaltkék festék előállításában porból, amelyet a boltban vettünk. Ja, és az én anyám még tényleg oldott kékítőt, nem az ég vizében, hanem csapvízben, hogy azzal fehérítse ki a damaszt abroszt.
  • Epikurosz
    #21
    Na, adjak-e alád lovat?
    Adok. Egyiptomi kék.
  • Frosty01
    #20
    ja de most kik vannak ennek a hihetetlenül saját korát meghaladó civilizáció helyén? paraszt idióta brazilok, és társaik, akiktől a hátamon is feláll a szőr
  • Tetsuo
    #19
    Mezopotamiaban elobb emeltek a sumerok lepcsos piramisokat (zikkuratokat), vagyis 1mas fole templomtermeket, mint Del-Amerikaban barki.

    De az telleg durva, h a sumer, az egyiptomi es a Del-amerikai kulturakban rengeteg hasonlosag van kulonosen a szamunkra erthetetlen (rejtelyes) dolgok korul! :)
  • ziipp
    #18
    Azért vannak jó dolgaik, pl. ez a festék is. Ilyen miért nem volt Mezopotámiában? Vagy azok hatalmas templomok, amit a dzsungel közepén felhuztak. Azért azt mindenkinek el kell ismerni, h teljesítmény. Kár, h nem később fedezték fel őket, talán kialakulhatott volna valami "alternatív" fejlődési út.
  • Epikurosz
    #17
    Hoppá!
    Holnap 18:000 órakor a Viasat Historyn lesz egy adás a majákról!
  • Epikurosz
    #16
    "maják meg sok szempontból messze az európaiak előtt járt a tudományával, egyedül a fegyverek terén maradtak le, mert soha nem volt rájuk akkora szükségük."

    Te, miért írsz ekkora baromságot? Nem szégyelled magad?

    Íme mit mond a wiki:
    " Klasszikus kor i.sz. 200 – 950
    A klasszikus kort sokan a maja civilizáció virágkorának tartják, mivel ekkor jöttek létre a legnépesebb városok és a korszak második felének alkotásai az egyetemes művészettörténet szerint is kiemelkedőek. Ennek ellenére a korszak a szüntelen háborúk időszaka is, amikor a maja alföldeket keresztül-kasul járták a harci különítmények. "

    A te fejed mi járta keresztül-kasul, amikor hülyeségeket írsz?

    Véleményem szerint, a maja civilizáció fejlettsége kb. a presumér mezopotámiai kultúrák szintjének felel meg. Tehát a fejlettségbeli különbség Európa és az Újvilág között, az utóbbi meghódításakor legalább 4000 év lehetett!
    A majákat és aztékokat, inkákat stb. ezen a helyi értéken kell kezelni. Ez nem lenézés, ez a tények tudomásulvétele.
  • virs lee
    #15
    Az arabok se jobbak, csak fanatikusabbak.
  • virs lee
    #14
    A majáknak nem volt szüksége fegyverre? LOL! Azok is úgy belezték ki az elfogott hadifoglyokat mint az aztékok. Szerinted azok önként mentek a halálba? Vagy puszta kézzel karatézták le őket? ^^
  • arrakistor
    #13
    a spanyolok se voltak jobbak csak jobb fegyvereik voltak
  • ge3lan
    #12
    Pont hogy mindkét nép pazarolta az embereit rendesen.
  • tungi52
    #11
    Jegyezzük meg, az emberi jogok relative új találmány.
    A maják meg sok szempontból messze az európaiak előtt járt a tudományával, egyedül a fegyverek terén maradtak le, mert soha nem volt rájuk akkora szükségük. Ezért is tűntek el.
  • mcsaba
    #10
    És a spanyoloknak ki legalizálta az emberölést??? Abban az időben európa sem volt jobb, itt istenkáromlásra hivatkozva százezreket kinoztak halálba a legkegyetlenebb módon, láttál már középkori kínzó ezközöket? Nem tudom pontosan az meik indián nép volt, de volt olyan indián kultura amiben ismeretlen volt a bünözés és a gyilkosság, és voltak egyszerü természeti népek akik gyüjtögettek vadásztak és általában kissebb törzsi harcokat leszámítva békében éltek és ezeket is kiirtották.
  • Camouflage
    #9
    Most ugye nem vedeni probalod oket? Szanalmas egy tarsasag volt. Allami szinten legalizaltak az emberolest es a kegyetleneseget. A spanyolok egyik legjelentosebb cselekedete az volt, hogy az irmagjukat is kiirtotta.
  • Epikurosz
    #8
    Oké, mi van ezekkel a linkekkel?
  • kernerster
    #7
    Hidd el, hogy semmivel nem voltak okosabbak mint más emberi kultúrák. Az eszközeik viszonylagos kezdetlegessége a "kutatási" eredményeiket is behatárolta. Pl.: soha nem jöhettek rá hogy a Plútó létezik, a Marsnak két holdja van stb. Csillagászati eredményeik nagy részét az egyiptomiak is ismerték (Dänniken ezért vízionált kapcsolatot a két kultúra közt). Ha valakiknek van 400 évük hogy az eget kémleljék, előbb utóbb rá fognak jönni a HELYES összefüggésekre.
  • Csi9aa
    #6
    http://en.wikipedia.org/wiki/Aztec

    http://en.wikipedia.org/wiki/Maya
  • Epikurosz
    #5
    "ezen kívül volt még egy-két érdekes dolog a maják tarsolyában meg tudományában, amit valszeg már soha nem ismerünk meg hála a spanyolok pustításának"

    Hát, igen, a szívek kitépését, gyerekek feláldozását már tényleg nem fogjuk megtapasztalni, bár, ebben sem vagyok biztos, ha folytatódik a jelnlegi barbarizáló trend.
  • dez
    #4
    Ja, már igen, csak kimaradt egy kötőjel.