79
  • Atisz #79
    emberek = reklámcégek? Kicsit sarkítottnak tűnik ez így...
  • willcox
    Ezt honnan veszed?
  • snorbi
    áááá! :) értem én! :)

De ha már mindenképpen teljesen pontos akarsz lenne, akkor azt se hagyd ki, hogy külön kell számolni a szakorvosi és a háziorvosi cetliket... ;)
  • snorbi
    6000Ft = x látogatás
    ezek szerint x = 20
    köszi :)
  • willcox
    Azt, hogy "igazad van" egy érvelésre lehet helyeslésként kijelenteni. De te nem érveltél, hanem tényszerűen leírtál dolgokat, amik mellesleg igazak, függetlenül attól, hogy mi volt a célod.
  • willcox
    Senki sem írta, hogy igazad van. Én meg csak azt írtam, hogy amit írtál, az igaz, vagyis megfelel a tényeknek.
  • rtfmZoli
    off:
    Mi az hogy igazam van?
    én csak egy flame-t akartam elindítani Mike-al :)
  • willcox
    Jó lesz az úgy is. Médiumok alatt én inkább azokat a szélhámosokat értem, akik állításuk szerint beszélnek a halottakkal (pontosabban rajtuk keresztül beszélnek a halottak).
    Sok okoskodó bölcsész szeret egyébként előjönni ezzel, hogy:
    médium (egyes szám), média (többes szám),
    de a magyar nyelvben inkább helyes a
    média (egyes szám), médiák (többes szám).
  • Turul1
    "független médiák" - ez így helytelen. a média az alapból többes szám. a helyes megfejtés: médiumok, vagy média.
  • willcox
    Tegyük hozzá, hogy ha a földterületek és egyéb ingatlanok külföldi kézbe kerülnek, az egyben és gyakorlatilag Magyarország megszűnéséhez vezet.
  • willcox
    Mind igaz, amit írtál.
    Sajnos ma Magyarországon hasonló folyamat zajlik, mint kb. 20-25 éve, csak ezt most nem a gyárakkal, üzemekkel, szövetkezetekkel, cégekkel teszik meg, hanem az emberekkel. A privatizáció előtt legagyásítottak mindent, hogy a haverok olcsón hozzájuthassanak a vagyonokhoz. Most ugyanezt az emberekkel teszik meg. Ne légy egészséges, ne tanulj, ne legyen semmi megtakarításod, hogy aztán bármit megtehessenek veled akár egy tál lencséért is. A kapitalizmusnak sok válfaja van, ami itt megy, az a legrosszabb formája: rablókapitalizmus. A rendszerváltáskor nem ez lett kijelölve. A fiatalabb versenyzők és a politikailag nem tájékozottak kedvéért: szociális piacgazdaság lett meghatározva az _alkotmányban_. Erre még csak nem is hasonlítanak a mai állapotok.
  • rtfmZoli
    javít: gyogyóálló->golyóálló

Az építkezési szektorban pedig azért nem lesz felvevőpiac, mivel a 80-90%-os nyomorgó többség nem fizetőképes kereslet a lakáspiacon, a bankok pedig fedezet nélkül nem adnak lakáskölcsönt
    Magyarországon jelentkezik az építőipari szektor visszaesése a rendelésállományban(20-25%). Ez a lakáshitelek állami támogatásának megszüntetése, csökkentése miatt következett be. A középréteg, akinek van tartós munkahelye, és képes havonta félretenni(a banki törlesztőrészlet minimálisan összegével), az megtudta venni az első lakását az állam segítségével.
  • rtfmZoli
    A mezőgazdasági vonatkozásról még:

A nagybirtokoknál pedig elsöprő többségben lesznek a külföldiek, 2007-ben az aszály, és a világpiaci helyzet miatt kevés takarmány állt rendelkezésre, ezért akiknek nem volt saját földterülete, ahol megtermelte a takarmányt, az próbált szabadulni a sertésektől. Ezzel a felvásárlók keményen visszaéltek, mert 260-270 Ft/kg körülire csökkentették a felvásárlási árat, ami 25-30 Ft-tal a nagyüzem sertés tenyésztési költsége alatt van. Ezzel tönkrevágták a magyar sertésállományt(ma kevesebb sertés van, mint volt a 2.ik világháború végén, ezt gondolom nem kell magyaráznom)

Az a termelő, akinek van takarmánytermelő területe, az előtt két lehetőség állt:
    Jó áron eladja a takarmányt, vagy a sertésekkel feleteti. A legtöbb ember eladta, és levágta az összes disznót. Van, ahol még a malacokat is.

Felmerülhet az emberben, hogy miért nem vesz banki kölcsönt a termelő?
    Erre a válasz az, hogy így is, aki életképesebb volt, az pályázott, csakhogy Magyarországon mindenféle kifizetést a kormány visszatart, hogy javítsa az azévi fizetési mérleget.(Emellett sajnálja a kormány a 20%-os önrészre a pénzt, ezért lekorlátozzák)
    Az Uniós pályázatok pedig utófinanszírozásúak, ami azt jelenti, hogy jó esetben fél év múlva a kivitelezés, projekt befejezése után jön meg az első részlete a pályázati pénznek. Ezt megpróbálták áthidaló banki kölcsönökkel(már ahol a traktor, és a ház nem a bank nevén van) fedezni.
    Érdemes tudni, hogy a sertéságazatban mindíg voltak krízisek, amit a termelők csak banki kölcsönökkel tudtak fedezni. Azonban ez 10 évben, már a 6-odik ilyen sertésválság, és több banki fedezet már nem áll rendelkezésre a termelők részére.
    Már nem csak az a gond, hogy a kistermelők nem bírják az iramot, és tönkremennek, hanem az, hogy a nagytermelők, akiket a kormány támogatott, azoknak a telepei is konganak az ürességtől.(500-as telep, és egy disznó sincs benne)
    A holland, és dán befektetők pedig jönnek, és felvásárolják a nagyüzemeket(csinálnak 5-10.000-es telepeket), és lefoglalják a földterület kapacitását. Ez a kapacitás a trágya elhelyezésére vonatkozó Uniós kvóta.
    A magyar termelők, ha valamilyen csoda folytán talpraállnának 10-15 év múlva, akkor hiába próbálnának nagyüzemet csinálni, nem tudnának, mert a kapacitást már a külföldi,Holland, és a Dán állam által, a magyarországi viszonyokhoz képest agyontámogatott nagytermelők foglalják el.
  • rtfmZoli
    A többiek meg a saját népük érdeke ellen dolgoznak (lásd, ami most folyik Mo.-on reform címén) a multik, és lobbisták nyomására.
    Az egészségügy mostani állapotában az a helyzet, hogy egyeseknek a 300 Ft/látogatás is sok. Ezek a lecsúszó rétegek, amelyek vagy már nem dolgoznak (nyugdíjasok), vagy nincs állandó munkahelyük, hanem idénymunkából próbálják meg fenntartani magukat. A segélyekból élők (8-10 gyerek-100.000 Ft) pedig valahogy mégis ki szokták gazdálkodni (bár itt is vannak kivételek).

A nyugdíjasoknál ez halmozottan hátrányos, mert mivel idősek, ezért valószínűleg van már krónikus betegségük legalább 1.(magas vérnyomás, magas koleszterin, reuma, izületi problémák, cukorbetegség, idegrendszeri, meszesedés,csontritkulás, asztma, és sorolhatnám..) Ezeknek a tüneteit enyhítő gyógyszerek 3-5.000/betegségtípus.
    Ha ezekből csak 2 krónikus betegsége van, akkor máris nem tud kijönni a nyugdíjából. Választhat, hogy a rezsit nem fizeti ki, ekkor a lakását veszi el a (külföldi tulajdonos kezében lévő)bank, vagy nem vesz kaját->éhenhal, vagy nem megy orvoshoz(300 a háziorvos,600 a szakrendelő), vagy nem váltja ki a gyógyszerét, ekkor csak rosszul érzi magát a tünetektől, majd 1-12 hónapon belül meghal.
    Az én nagymamám, ha nem küldenénk neki havi 10-20 ezer Ft-ot, akkor ez történne vele.

Tipikus mintapéldája, hogyha mindenható a piac, akkor mi történik: U.S.A.
    40 millió biztosítatlan ember, akik a saját kezükbe veszik a szikét.
    A többit, akik pedig biztosítottak, pedig az elutasítás módozataira kiképzett szakemberek mondják meg, hogy a biztosító nem téríti meg a kezelés költségét, mert egy gombás fertőzését nem jelentette be, ezért fizessen 200.000 $-t, vagy a bank lefoglalja, és elárverezi a házát, kocsiját, mindenét.
    A társadalom pedig kettészakad: vannak, akik bejutnak az egyetemre, magánklinikákon gyógyíttatják magukat, és van, aki a tandíj, vizitdíj(betegadó), és a fentebb említett okok miatt képzetlen lesz, és korán krónikus beteg lesz, akinek az elhelyezkedési esélye így még tovább romlik. A képzetlen munkaerő egyik felvevőhelye az építkezésben, és a mezőgazdaságban van. Itt viszont van egy kis gond.
    Azzal, hogy a kormány szembemenve az Európai Uniós ajánlásokkal, és programokkal a nagyüzemet támogatja a kistermelői réteggel szemben, azzal ezt a munkaerő felvevő szektort szünteti meg. A nagyüzemben csak kevés bérmunkás szükséges a magas gépesítés miatt, ezért nem tud sok embert foglalkoztatni. A kisüzem ezzel szemben egységnyi állatra több embert foglalkoztat, ugyan nem olyan hatékony, de olyan kiegészítő tevékenységet folytathat, mint a lovagoltatás, turizmus, vendéglátás. A nagyüzemmel a megszűnő kisgazdaságokból a munkanélküli emberek a nagyvárosok felé veszik az irányt, ahol nem találva munkát hosszútávon nyomornegyedeket alakítanak ki.
    Erre a példa Argentína, ahol, ha tehetős vagy, akkor csak testőrökkel érdemes kilépni az utcára a kocsidhoz, különben elrabolnak/levágják az ékszereidet az ujjaidról.Itt egy nagyon szűk rétegé a hatalom, akik helikopterekkel, gogyóálló limuzinokkal, testőrgárdával körülvéve elzárt, őrzött birtokokon élnek. A másik réteg a lakosság 80-90 %-a, akik a túlélés érdekében bűnöznek, vagy nyomorognak, és mindennaposak a polgárháborúk az elkeseredettség miatt.(Mexikóban privatizálni akarták a vízkészletet[amerikai tulajdonos], ami után már csak a levegő privatizálása jöhetne szóba, szerencsére hosszú hetekig/hónapokig tartó zavargások révén végül letettek róla) Van egy parányi réteg, ezek pedig a hivatalnokok, és a testőrök akik igyekeznek nem leszakadni, ezért mindent megtesznek, hogy az elit réteg kedvében járjanak.
  • rtfmZoli
    Akkor Svédország, és fél Európa kommunista, mert nem hisz a szent piac mindenhatóságában....
    Ez tipikusan a mostani "Ifjú Baloldal" érvrendszere, lásd az sg-s undorító flash reklámot.(regimagyarorszag.hu)
  • willcox
    "Igenis kerítse elő a működési költségeinek bizonyos hányadát a köztévé is, ne a dolgozó jómunkásembereket terheljék ezzel" - ez így annyiban oké, hogy ne kelljen már ezért külön is fizetni. A köztévé működtetése az állam feladata, a költségvetésből kell ezt finanszírozni. Ha nincs rá pénz, akkor ne működtessenek köztévét. Köztévén szerintem kizárólag a társadalmi célú hirdetéseknek van helye.
  • willcox
    Ez így nem igaz! csak a 6000 Ft feletti részt térítik vissza, és persze lehet kilincselni a jegyzőnél.
  • willcox
    Sajnos nem változott semmi. Pontosabban: arra próbáltak rávenni, hogy térjek át teljesen digitális vételre. De akkor sem lett volna megoldható a szelektív előfizetés, ráadásul digitálisan már sokkal könnyebben tudnak korlátozni, mint analóg módon. Így maradtam az analógnál.
  • nickwearby
    Teljes mértékben egyetértek.

A kábeles csomagokról 1-2 éve volt valami riport,
    amennyire emlékszem, van valami jogi szabályozás (igen, már megint az állam),
    ami miatt nem tudják megoldani,
    hogy egyenként lehessen.
    Nem tudom azóta mennyit változott az előírás,
    de a digitális adással szerintem ez valamennyire biztos meg fog oldódni.
  • snorbi
    x látogatás után a vizitdíj visszaigényelhető, plusz a lakosság - szerintem - nagyobbik része vizitdíjmentes. Azaz ez is csak a már egyébként is sok adót és miegymást fizető embereket érinti.
  • snorbi
    Én pl. egyáltalán nem nézek tévét, így köztévét sem.
    Baromira nem örülnék, ha még erre is kivetnének valamilyen adót, már így is elmegy a fizetésem nagyobb része adóra, járulékokra, nemtudommilyennevű sarcra...
    Igenis kerítse elő a működési költségeinek bizonyos hányadát a köztévé is, ne a dolgozó jómunkásembereket terheljék ezzel.
  • nickwearby
    "sőt politika sem "

Ki kell, hogy ábrándítsalak,
    az egész életed politika,
    az, hogy hol és mit tanulsz(tanultál),
    az, hogy mennyit és milyen körülmények között dolgozhatsz,
    az, hogy eldöntheted, hogy épp nem dolgozol, ha van aki eltart,
    hogy akkor és annyiszor mehetsz külföldre nyaralni, amikor a pénzed megengedi, és nem akkor , amikor megkapod az aktuális elvtárstól a vízumot,
    stb.
    Ezek a ma már triviális és hétköznapi dolgok mind politikai döntések következményei.
    Az már egy más dolog, hogy mennyiben tudjuk befolyásolni ezeket a döntéseket,
    de ha elutasítod ezekben a döntésekben való minimális részvételt
    (csak annyi, hogy lehetőségem van rá, hogy nézzem, mit csinálnak a politika színterén),
    ha azt mondod,
    hogy a politika kerüljön ki a (szinte minden ember) nyilvánosságból (TV-ből),
    annak rövid távon elég csúnya eredménye lenne.
    Szerintem nem igazán tetszene.
  • nickwearby
    Ja, még a lecsökkent betegforgalomhoz Mike-nak:

Ez változó, vannak területek, ahol valóban
    gyorsabb az ügyintézés,
    és van, ahol semmit nem változott.
    Ha szinte soha nem jársz orvoshoz, akkor nem érzékeled, de érdemes pl. krónikus betegeket megkérdezni,
    nekik elevenebb tapasztalataik vannak.
  • nickwearby
    "tudatosabban kell élni
    számítani kell arra, hogy beüthet valami
    "

Ez jól hangzik,
    csak hogy kéred számon azon a korosztályon,
    akiknek ezt még nem tanították meg?

És azokkal mi van, akik majd a következő 10 évben
    mennek nyugdíjba, de nem lesz meg nekik a minimál sem?
    Azok majd egészséges zabpelyhet ebédelnek a segélyből,
    a tv-díj fizetése meg fel sem merül
    (ezt még hozzáteszem, ha már témánál vagyunk),
    mert nem fogják tudni megengedni maguknak az egészséges életmódot,
    és napi testmozgás az lesz nekik, hogy a 0 forint vagy aközeli nyugdíj mellett még munkát kénytelenek vállalni(ha találnak), hogy legalább a rezsit ki tudják fizetni...

Úgyhogy óvatosan bánjunk ezekkel a szlogenekkel, az ilyen 'szép' gondolatokat nem igazán lehet általánosítani. Sajnos.
  • Mike
    hát az lehet :)
  • nickwearby
    ja, hogy így gondoltad.
    Bocs, akkor félreértettem.
  • willcox
    A fogalomrendszered eléggé sajátos. Nem vág össze azzal, amit tanultam, illetve amit átéltem. Volt szerencsém elég magas fokon tanulni a kapitalizmus és a szocializmus politikai gazdaságtanát is, és sajnos éltem is eleget a szocializmusban.
  • willcox
    Ez az egész tévé mizéria egyébként akkor lenne igazságosan megvalósítva, ha mindenki azért, és annyit fizetne, amit és amennyit néz. Be kéne az egyes műsorokat árazni, aztán szabad a vásár. Persze ilyenkor egy darab reklám sem jöhet szóba.
    Lehet esetleg olyan üzleti modell is, hogy aki vállalja a reklámokat, annak az a műsor ingyenes.
    Már az is eleve felháborító számomra, hogy - kábeltévén - nem csatornákra fizetek elő, hanem csomagokra, és nem én válogathatom össze az általam kívánatos csatornákat. Beleraknak egy csomó szemetet is, amit soha nem nézek, de fizetnem kell érte.
  • Mike
    bizotsan van olyan közös pont, amit mindketten tudunk utálni :)))
  • Mike
    azért irtam le, hogy tisztában legyen vele más is
    nem árt előre tisztázni a fogalmakat :)
  • willcox
    Ez maximum a te értelmezésed szerint van így. Én nem vagyok komcsi, utálom is őket rendesen, de a globalizációt is, a rablókapitalizmust is, az érdemtelenül kivételezett előnyhöz juttatott külföldi befektetőket is, és még sok más egyebet is, többek között a neoliberálisokat is. Csak nem ezek közé tartozol?
  • Mike
    jah, komcsik mindenhol vannak
    nálam komcsi az, aki az államot túlmisztifikálja, az erős állam híve, mindent az államtól vár, az állam szóljon bele mindenbe, még abba is mennyi legyen mondjuk vminek az ára
    egyenlősdi híve, piac, és kapitalizmus ellenes, utálja a külföldi befektetőket, multikat, utálja a globalizációt
    no nálam ezek az emberek a komcsik :)
  • Mike
    én nem fizetem ki, mert tőlem - pár emberen kivül - mindenki más feldobhatja, engem nem érdekel
  • willcox
    Én akkor sem nézném az atv-t, ha fizetnének érte.
    A komcsi alatt persze szélesebb kör értendő, mondjuk inkább úgy, hogy a kormánypárti neolibek és megrögzött őskomcsik.
    A jobboldal meg értelemszerűen nem jobboldali, hiszen nálunk felborultak ezek az elnevezések is, mondjuk inkább úgy, hogy a konzervatív és nemzeti értékeket valló és felvállaló oldal.
  • Mike
    ez nem gyerekes
    léátere kell hozni egy alapítványt erre a célra

mitől lenne gyerekes, lényege: TE teszel valamit
    amit már irtam: ne mindig mástól várjuk a problémáig megoldását
    nem csak "ugatni" kell róla, hanem ami nehezebb: cselekedni
    és konstruktívan, nem destruktívan
  • Mike
    nem nézem az m1, m2-t max néha a Dunát, azt is film miatt
    szal nem tudom mit keres a Napkelte, az sem mennyire balos-jobbos
    bár ha már itt tartunk, Mo-n nagyon összekuszálódott ki/mi balos/jobbos.
    pl. én szoktam nézni az atv-t :) és még a legnagyobb jóindulattal sem lehetne engem komcsinak nevezni (de ha megnyugtat, az atv-t sme szoktam sokat nézni)
  • nickwearby
    "Igen, az adóbevallásban kellett bevallani. Én úgytudom ez most is van, csak kvázi azért nem kell befizetni, mert az állam átvállalta, és 20 Mrd-t puszira ad az MTV-nek. "

Ez elég érdekes,
    akkor gyakorlatilag
    ugyanúgy fizetjük,
    csak kvázi nem tudunk róla,
    és még az is fizeti, aki nem néz TV-t,
    és egyébként meglenne nélküle (TV és a díj nélkül is).

cuki...
  • nickwearby
    Ez egy kissé éretlen reagálásnak tűnik,
    bocs, de ha már ilyen gyerekesen offolunk:
    miért nem fizeted ki te ;)
    ha már ilyen kedvesen felvetetted a témát és végül is te írtad le, hogy "belerokkansz a 300 foritnba?"

Na, ezután már csak a témába vágót írok, mert még kidobnak...
  • Mike
    szerintem közszolgálati tv az ahol nem a nézettség a szempont
    ahol értéket teremtenek
    reklám szerintem sem kell
    hírműsor sem, sőt politika sem
  • nickwearby
    Elvben csak akkor kéne fizetni, ha fogod is az adást.

A TV megvétele egyszeri díj volt egyébként,
    a folyamatos műsorsugárzásért lenne az adó,
    és aki befizeti, annak kódolják, mint pl. az HBO-nál,
    nem tudom, van-e még.
    De biztos van erre technológiai háttér, ahogy az internet előfizetésnél is kapsz saját jelszót+felh.nevet a szolgáltatás igénybevételéhez.