1583
Atomenergia, fentartható fejlődés, energiapolitika
-
#142 az elmúlt éveket figyelembe véve, jól nem fogunk kijönni belőle, ha ez a kormány intézné. -
tomcat1 #141 Sőt eladásra is "nekünk kell " felajánlaniuk legelősször, legalábbis papíron van ez is :) -
#140 Elvileg a MOL fogja kitermelni, mert az ő koncessziós területén van. A Magyar Állam igazából nem tud veszteni a dolgon, mert tökmindegy, hogy ki termeli ki, ugyannyi a bányajáradék tudtommal.
Az új álláshelyek és stb. vonzata is meglesz. -
#139 Azt, hogy feltételezed, hogy alapból szar szerződést kötnek.
Továbbá azt is, hogy mi nem feltétlen vagyunk képesek kitermelni. Alapból úgy állsz hozzá, hogy el lesz lopva...
A bányajáradék talán tényleg túl kicsi, de ezzel lehet segíteni, de csak bizonyos határig.
Az is szép, hogy van gázmező, aminek nagy az értéke, de iszonyatos mértékű beruházás kell, hogy abból olyan gáz legyen, ami a fogyasztókhoz eljut. Itt most szászmilliárdos nagyságrendekről van szó. -
#138 mire gondolsz? -
#137 Kicsit sarkos és elhamarkodott a véleményed... -
#136 tudom, nem idevaló téma, de muszáj megosztanom veletek.
egy ideig még eltart a feltérképezés, addig talán nem tudják elkótyavetyélni. -
#135 Atomenergiát Amerikának! -
Nuki #134 Érdekesen hangzik :) -
harcu #133 A paksi nukleáris hulladékot, azaz a kiégett fűtőelemeket nem küldöldön fogják tárolni, jelenleg Boda a tervezett helye, szállítás szerintem 2015 előtt nem valószínű. A kis és közepes radiaktivitású hulladék Bátaapátiban lesz / lenne tárolva, az RHK (Radiaktív hulladékokat kezelő közhasznú nonprofit kft vagy www.rhk.hu ) 2010 évvége vagy 2012 év elejére tervezi az első hulladékokat tartalmazó hordók elhelyezését. Akit érdekel, előzetes időpont egyeztetéssel le is mehet a tárolóteret megnézni, nem kérnek érte pénzt sem. Szerintem megéri, elég nagy élmény.
Bodán jelenleg kutatások folynak, Bátaapátiban zajlik a kivitelezési munka. -
Nuki #132 Igen, és a hazugok könnyebben megértetik magukat a tömeggel.
Lehet hogy ők maguk sem tudják hogy miért, csak ezért fizetik őket, hogy ezt mondják.
Nem mindenkinek olyan egyértelmű, hogy ez olyan jó. -
#131 Csak éppen a fisszó is lehet a nagyon távoli jövőé is és már most szinte minden megvan hozzá. -
remark #130 Hogy is szokták mondani? Amit nem tudsz úgy elmagyarázni hogy egy gyerek is megértse, azt nem érted magad sem?
Tehát lehet nem a "nyilvánossággal" van a baj, hanem a hazugokkal?
(Két gondolat között ugrottam egy kicsit, talán követhető...) -
polarka #129 Ergo:
Fisszió a közeljövőben segít.
Fúzió remélhetőleg a távolabbi jövő energiaforrása. -
#128 Tenyésztő reaktorokkal pár millió évre elég... Addig van idő a fúzióval játszadozni és nem arra alapozni és bukni mindent. Azzal összevetve gyakorlatilag nincs technológiai kockázat. -
#127 Igen...de...
Sajnos nincs mas megoldas..
Elobb utobb az U keszletek is kimerulnek...
Elfustoljuk az erdoket es a maradek szenet..?Novekvo energia igenyek mellett..? -
#126 A gond a következő. Nem bizonyított, hogy lehetséges fúziós erőművet tartósan üzemeltetni az meg végképp nem, hogy gazdaságosan. Az atom már 50 éve ketyeg alsó hangon. -
#125 Semmi...par ev es a fuzios eromuvek megjelenesevel(elterjedesevel)tul lep rajtuk az ido.. :)
Mondjuk az jo par ev.... -
Nuki #124 A nyilvánosság bevonása, mi? Azokkal azt hitetnek el amit akarnak.
Jól teletömik a 'zöldek' a fejüket zöldséggel... -
#123 Lássuk mi lesz ebből. -
#122 A kifogások a szokásos hülyeségek. -
#121 Talán mégis lesz valami. -
#120 Svédország saját maga kezeli és tárolja a nukleáris hulladékát, kivétel csak bizonyos félig kiégett, kísérleti reaktorban használt üzemanyagrudak képeztek, amelyeket angliába küldték újrafeldolgozni.
Svédországnak relatíve rosszak a lehetőségei, a vizierőművek nem jöhetnek szóba, mivel túl sokat követelnek a környezettől, napenergia szintén nem a legjobb, geotermikus energiával is kutyául állnak, illetve viszonylag szerény a szélerőműnek megfelelő pozíció.
A nukleáris energiát rövid- és középtávú megoldásnak szánják, 20-30 évre, és ha lehetőség lesz megfelelően tiszta és kellően gazdaságos energiaforrásra átállni, akkor felülvizsgálják a jelenlegi terveket.
Hozzá kell tenni, hogy arrafelé a felhasználás is sokkal szerényebb, például Ohm-os alapú (hagyományos izzószállas) izzókat már évek óta nem lehet árusítani Norvégiában és Svédországban. -
#119 Nem be, vissza. Vagy huszonöt éve népszavazással bezárattak volna minden atomerőművet (párat kivéve), aztán rájöttek, hogy életszínvonal ide, nagyarányú megújuló energia oda, k*rvadrága lett az áram... :)
Jelenleg 10 blokkuk üzemel, kettőt zártak be, és most elvi engedélyt adtak új, modern blokkok megtervezésére.
-
blackgamer #118 hírekben volt, asszem 5-öt akarnak beindítani
skandinávoknál a legnagyobb az életszinvonal, megújuló energiát is nagyobb számban használnak mégis atomhoz nyúlnak,
ami nem lenne gond mert a legtisztább energiaforrás, de a sugárzó hulladékot a világ nyomorultabb felén fogják tárolni, az tuti
alkohol? ahhoz valami cukornád/répa kellene, nem? -
uwu #117 hol?
ide is jöhetnének, kell az atom, hogy beindíthassuk a metanolipart :D -
blackgamer #116 a svédek akarnak most újakat építeni -
qaíwsyedx #115 Az örökmozgók roolika hatáskörébe tartoznakén nem foglalkozom parajelensáégekkel gömbvillámokal ...stb. -
qaíwsyedx #114 Ha nem nézel hülyének azért nézz bele a könyvbe a témáról a 86-94 oldalon ír.Tudom hogy a nagyrésze hülyeség de az alv egész jó.
Én elolvasom az ilyet is és nem arra alapozok hogy az X elítéli mer, az Y és az Y azért mert a Z is(...).Ikább vedd a fáradtságot(könyvtár) -
qaíwsyedx #113 Egellyel kapcsolatban igazad van.
Na de kérem ez nem az ő ötlete.ne ítélj elhamarkodottan. Inkább olvass!
Amíg nincs fúziós erőmű addig meg atomerőmű kell(ehhez megvan a technológia és gazdaságos)és nem "bio"-etanol, szélerőmű vagy hasonlók. -
#112 Egely György egy vicc.
Tényleg a fúziós erőmű lenne az igazi, de amíg nincs kell valami más és ami lehetőleg zéró vagy közel zéró emissziós.
(ijen --> ilyen) -
qaíwsyedx #111 Bocs a hibáért nemtom hogy került oda az az óta -
qaíwsyedx #110 A fúziós erőmű lenne az igazi.Érdekes hogy a H bomba feltalálása óta eltelt idő alatt amágneses térben fogvatartott h- ionokkal nem mentünk semmire, újítani kéne.
Nézd meg Egely György Borotvaélen c. könyvét, tudom hogy gázos a fickó, de a könyvben lévő ötlet jó.
Várom a hozzászólásokat.
TUdom hogy én vagyok az első nagyképű sarlatán óta aki ijennel mer foglalkozni.Ja és azt is hogy einstein jobban tudja.Tessék inkább olvasni a könyv elejét(egészséges kritikával) -
#109 Ez is egy alternatíva. -
#108 38-42% az import mértékétől függően. -
#107 Inkább építsenek mellé még kettő ilyet,és nem kell semmi más faszság.Én azokat a szélkerekeket nevetségesnek tartom,alig termelnek energiát. -
HunGripen #106 Ez olyan, mint amikor itthon is azt szajkóza a jó nép, hogy zárjuk be Paksot. Na ja csak azt felejtik el, hogy honnan a fenéből kerít a kormány annyi pénzt a mai pénzügyi helyzetben, hogy pótolja az energiahiányt. Sőt még jobb kérdés, hogy hogyan lehet egyáltalán pótolni. Volt a szélerőmű ötlete, amely tényleg remek megújuló energiaforrás, de több ezer db kéne ahhoz, hogy viszonylag sok energiát termeljen és persze a szél se mindig fújj.
Tudtommal az ország energia szükségletének kb. 30-40%-át a Paksi Atomerőmű adja, szóval az még egy ideig maradjon csak működésben. -
#105 Namost este van,és nem tudom eldönteni,hogy a politikusoka hülyék,vagy én? -
#104 A fontos döntéseket a SZAKEMBEREKRE én nem a népre és politikusokra kell bízni. Szimplán hülyék hozzá. Lehet ezt nagyképűségnek felfogni, de akkor is így van. -
#103 Nevetséges.És itt is a buta népre akarnak támaszkodni,akiknek bemesélnek minden marhaságot,jön egy kis Csernobili propaganda képekkel,és útinaplókkal összekötve,a nép megijed,és megy majd a zárjuk be az atomerőművet,mert pistabácsi azt mondta.