1583
Atomenergia, fentartható fejlődés, energiapolitika
-
#342 Eddig azt gondoltam, hogy a fórum ezen részén értelmes eszmecserét lehet folytatni, de tévedtem. Vagy kéne ide egy házigazda, aki moderál vagy be kéne zárni az egészet az ilyen idióták miatt. Egyáltalán minek böfögsz bele, ha semmi értelmeset nem tudsz írni? -
forrai #341 Te szárnyalsz itt, csak nincs hozzá ékezeted.
Leszállnál rólam? Én ide tanulni jövök nálam jobbaktól.
Te nem tartozol közéjük.
-
#340 Bár nem túl mélyen, de személyesen ismerem őt. Becsülöm türelméért. Egyébként ki nem szar le téged? -
forrai #339 Lökésed sincs semmihez, üreset fecsegsz. uwu-nak irtam a fizikába, az reád is vonatkozik.
Justin informativ, köszönöm neki, és felnézek reá. -
#338 A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Erőmű Információs Rendszerének listája a Japánban található reaktorokról
Egy másik lista a World Nuclear Association oldalán -
raptorjesus #337 Valakinek van linkje a japó atomreaktorok részletes ismertetőjéről? -
#336 Asszed minden időmet az tölti ki, hogy téged oktassalak? Asszem én mindenre tudok válaszolni...? -
forrai #335 A segget nem három g-vel írják? Mert az nagyobb, nemde? -
forrai #334 Már vagy harmadszor említem, hogy mi történhet akkor, ha a kazette kosár alsó kivágása a szabályozó kazettákkal súrlódik, mert épp akkor reng a föld? Vagy beleakad az üzemi kazetták áramlási réseibe, amelyek esetleg szintén bóklászanak?
Senki se válaszolt erre.
Te viszont észre se vetted, hiszen nincs antennád, csak önmagadra. Furcsák vagytok ti itt néhányan...
Én már szinte zseniknek gondollak titeket, ami pedig itt nagy szégyen... -
aminalada #333 "Az sg-t elárasztották a trollok."
igen, az olyanok mint te -
#332 Nem. Csak legalább nem kell kétszer gépelnem.
Meg azt mutatja, ami írtam. Az sg-t elárasztották a trollok. Nagyon nagy szerencséje van a sok trollnak, hogy nem vagyok modi. Én már régen vaskézzel tettem volna rendet. Ez valaha egy tudományos oldal volt. Most már átment "a semmihez sem értek, de fikázásban és konteóban jó vagyok oldalba". Kár érte.
-
aminalada #331 saját magadat idézed? Ekkora egoista buta-proli vagy? -
#330 (Csak idézen nem kell magam. A líbai események és a nukláris katasztrófa igazán megmozgatta a magyar nettársadalom trolljait.)
Ha csak 30 másodpercet rásznnál, akkor kiderítenéd, hogy ki vagyok. Láthatólag még erre sem vagy képes.
Az adatlapomon minden adat valós - nem bújok az anonimitás mögé, mint a fórumtrolok, lásd TE - a nickem mindenhol ugyanaz és nem nehéz kitalálni a valódi nevemet, ami egyébként ott van az adatlapon...
Kép is van rólam.
Annyit segítek, hogy Szigetszentmiklóson tudommal legalább két Molnár Balázs van.
Nos, te ki vagy? Lássuk mekkora az arcod. -
aminalada #329 Nagyon szeretem a semmitmondó válaszokat mint ez. Nem mondom, hogy buta vagy mint a segg, mert még a seggem is okosabb nálad. -
aminalada #328 és te kinek a regje vagy? -
#327 Az, hogy beföfög egy szót érvelés nélkül az a trollkodás kategória.
Azt meg már többen is megjegyeztük, hogy a monológjaid egy részét nem is értjük, mert szózagyvalék. -
forrai #326 Justin.
Ahhoz, hogy kérdéseket tehessek fel, ezer kérdésem lenne előtte, amelyek közül nyilván sok felesleges. Nem várhatom el, hogy mindre te válaszolj.
Ez látszólag értelmetlenné teszi, hogy kérdéseket tegyek egyáltalán fel.
Amire ti nagyokat bólintotok, mondván, hogy végre megértetted, ne avatkozz bele a nagyok nagydógába.
Az átlag ember (aki azért ma már nem is olyan képzetlen) teljesen elveszíti azt a lehetőséget, hogy megértse, észlelje, és észrevételezze az egyes technikai, és tudományos tévelygéseket, amellyel láthatólag a legtudományosabb tudományok is tele vannak. Hát még a technika, ami anyagi érdekeltséggel még inkább terhelt.
Mi lenne, ha szeretnék megismerkedni a felrobbant reaktor terveivel? A karbantartási jegyzőkönyveivel?
Ha valaki kritizálni meri a nagy technológiát, itt mindenki rámordul- te hülye vagy! Ez még a kisebb baj, a rosszabb, ha azt mondják rá, hogy zseni.
Aki az erőművet tervezi, az se hüje, és nem is zseni, meg aki érdeklődik iránta, az se.
Beszélgetni lehet róla, anélkül is, hogy Molniebalage, vagy te Justin, lekicsinylő megjegyzést tegyél fel. Miért vagytok úgy oda, ha egy ilyen esemény után valaki bizalmatlan?
Mert hátha tényleg nem volt jó a kazettakiosztás? Vagy néhány szabályozó kazette elakadt az oldalirányú rengés miatt, ami nagyobb gyorsulású volt, mint a pneumatikáé?
Ha pont akkor emelkedtek, amikor Japán két méterrel arrébb csúszott? 6 db reaktorból ez kettőnél miért nem fordulhatott elő? És nem fordulhat elő a jövőben is, ha csak egy apró, szinte ingyenes változtatás nem történik?
-
#325 Annyira szeretem az érvekkel teli észrevételeket, mint például ez. -
#324 Hmmmmm.... Kinek az álregje lehetsz? -
aminalada #323 "A kazetták optimális elrendezését számítógépes kódokkal számítják ki."
helytelenül -
#322 http://nukleraj.blog.hu/ -
forrai #321 uwu, hiszen téged csak ezért kedvelhetlek...
De ez itt az atomenergia topik, és van itt végre valaki, akit ha kérdeznek, tud is reá válaszolni.
Titeket nem érdekel semmi, hogy csak hűje, személyeskedésekre jut belőletek?
Nosza, egy értelmes kérdést tegyetek fel! Például, hogy hogyan rögzitik a kazetta kosarat, hány tonna súlyú, biztos, hogy a szabályozó kazetták nem akadhatnak el a nagyobb oldalirányú P gyorsulás miatt? (Ettűl csak eszetekbe jut valami, de nem ám az).
Sajnos, így nem vehetlek komolyan titeket. -
#320 Nem te vagy az egyetlen. -
uwu hun #319 Hát igen, én se vagyok egyedi. De nem csak veled vagyok ám ilyen, hanem az összes szélhámossal, és önjelölt zsenivel akik 0 tudással világmegváltanak.
Bocs hogy ezzel elrontom a szórakozásod, de nekem ez a szórakozásom:D
Nem igazán érdekel hogy lelki okok miatt, vagy szándékosan vagy-e ilyen, annak ellenére hogy tudom: nem szép dolog a nyomorultakon gúnyolódni. De hát ez van, sajnos gonosznak születtem.
-
forrai #318 Bizony, nagyon igazad van, uwu.
Ha semmit nem tudok valamiröl, az a legjobb írásom. Ha meg valamit tudok is, az rosszabb, mint a kritikus tömeg.
Én azonban úgy látom, hogy nem 1-2 ilyen háziállata van a forumoknak, hanem elég sok, ráadásul ragadozo. Te például rám ragadozol. -
uwu hun #317 Ő olyan, hogy akkor is szenzációs ötletei vannak ha nem tudja miről van szó. A fizikát is újraírta időt és fáradságot nem kímélve, mert a fizikusok szerinte azt rosszul tudják. Saját bevallása szerint egy zseni akit senki sem ért meg, és a Nobel-díjat csak tévedésből nem kapta még meg. Ezért ilyenek az írásai. Nem túl egyedi jelenség. Minden fórumnak van 1-2 ilyen kis háziállata. -
forrai #316 Igazad lehet. Átkozott aggkori szenilitás.
- De egyfelöl kiváncsi voltam, hogyan működik egy ilyen reaktor. Még most is ezer kérdésem van, de már újak (pld. hogy rögzitik a nagyon súlyos kazettákat, és a kosarat). De nem kérem már, hogy felelj. Ehhez le kellene űlnöm, és ismerkednem a dokumentácioval.
- Másfelöl úgy gondoltam, ha ismerném a dolgot, tudnék segiteni, hiszen szeretnék.
- Továbbá bizalmatlan vagyok sok minden iránt. (megismerhetsz a www.megismerhetetlen.com-on)
A P hullám se tréfa, hanem arra gondoltam, hogyha a kazetták pont akkor emelkedtek, amikor rengés volt, az oldalirányú gyorsulás tönkretehetett valamit.
Hogy talán jobb lett volna egy perc múlva indítani, addig nem történt volna baj.
Egyébként téged továbbra is tisztellek, és semmi bajom veled. -
#315 Lehet, hogy nekem vannak értelmezési gondjaim, de az itteni hozzászólásaid 80%-át nem tudom mire vélni. Se eleje, se vége, több száz kérdés felvetés, aztán annak megválaszolása, 5-6 poston keresztül, ráadásul egymás után. A hab a tortán:
"Én abba akarom hagyni, mert ez fájdalmas kérdés mindenkinek. Remélem, a hozzáértök leszürik a tanulságot."
-
forrai #314 Justin- megköszöntem a figyelmed, és a válaszaid. Jeleztem, hogy nincs több kérdésem feléd, már tudom, amit akartam.
Téged zavar, ha valaki mást ir, mint te szeretnéd? Vagy te is grafomán vagy, csak igy?
Egyébként korábban válaszoltam már a kérdésedre.(301)
Én abba akarom hagyni, mert ez fájdalmas kérdés mindenkinek. Remélem, a hozzáértök leszürik a tanulságot.
-
#313 Grafomán-e vagy? -
forrai #312 A P hullámok longitudiálisak, és horizontálisan igen kellemetlenek. Nem lehet megállni pld.
Földrengés előtt mindig ki is támasztom a hintaszékem, ezért nem történik soha bajom, nem hajlok ki.
-
forrai #311 A félreértések elkerülése végett a P hullámok horizontálisak, az S hullámok meg transzverziálisak, különféle irányúak lehetnek.
-
forrai #310 Eszembe jutott, hogy földrengésnél előbb a P, és csak azután az S hullámok érkeznek. Valahol olvastam, csak úgy írom, hátha eszembe jut erről valami.
-
forrai #309 Hú....ez forróbb még nálam is... -
forrai #308 Izé- kösz már semmire se kell, hogy válaszolj, van jó leírás az szbv kazettákról is a neten.
Úgy, hogy hamarosan gazdagabb leszek számomra értéktelen tudáskinccsel. -
forrai #307 Nagyon rendes, hogy mindezt elmondtad, de kevés, hogy összerakjam, mert a túlhevítésről még semmit nem tudok, pedig érdekes az is. Hiszen ott már a gőzt hevítik túl.
De inkább nem kérdezlek tovább.
Aki ebben találgatni akar, annak szinte tervező szinten kell ezt ismernie, ez meg csak egy fórum.
Csak azért kezdtem tájékozódni, mert igen- igen szeretnék segíteni. De a jelen állapotomban legfeljebb tömitésnek lennék jó, sőt annak se.
Szóval: köszi. Még csak annyit, mi az SZVB kazetta? -
#306 Te nem vagy egyszerű az biztos.
Mivel nem tisztem itt oktatni (meg nem is akarok, meg dolgozni is kell) csak tömören az üzemanyag kazettákról:
A VVER erőművekben az üa. kazetták a reaktortartályban lévő üzemanyag kosárban helyezkednek el. Az üzemanyag kosár alsó rácslemezén 312 db furat (fészek) van az üzemanyag kazetták behelyezéséhez, és 37 db hatszög alakú áthatás az SZBV kazetták átvezetéséhez.
A paksi erőműben használt fűtőelem kazetta felépítése:
Porkohászati úton előállított dúsított urán pasztillák vannak üzemanyagként felhasználva, amelyek egy 2,5 m-es cirkónium ötvözetű saválló anyagból készült pálcában helyezkednek el egymásra helyezve. Szabályos hatszög alapterületen 126 db pálca van egy kötegbe rendezve, amely határoló lemezzel van körülvéve - ez az üzemanyag kazetta fala. Az üzemanyag pálcáknak a kazettán belüli rögzítését a teljes hossz mentén tíz helyen elhelyezett távtartó rács biztosítja.
Bizonyos időközönként átrakást végeznek a reaktorban, hogy a reaktort gazdaságosan maximális teljesítményen lehessen üzemeltetni. Ez azt jelenti hogy bizonyos kazettákat frissekre cserélnek, bizonyos kazettákat pedig megcserélnek. A kazetták 4 évig üzemelnek a reaktorban, majd kikerülnek a pihentető medencébe.
A kazetták optimális elrendezését számítógépes kódokkal számítják ki. -
forrai #305 Hogy történik a túlhevítés? -
forrai #304 Ami azt illeti, a rúdbeejtős eljárás valahogy megbízhatóbb.
Én nem értem, miért ne lehetnének felül a rudak, hiszen kiváló cseppleválasztók, sőt talán hőmérséklet stabilizátorok is, hisz van tömegük. Alulra inkább áramlásterelőket, szabályozókat tennék. Milyen hosszú egy kazetta? -
forrai #303 Ha valaki nem tudja elképzelni, miféle áramlás ez, de szokott teát főzni, akkor kukkantson a fedő alá, amikor még nem gőzőlög.
És látni fogja, ahogy a víz középen feláramlik, a széleken meg le. Most képzeljen bele függőleges rekeszeket, és kész a haváriás kazettás reaktor modell, áramellátás és tápvizellátás nélkül. Legfeljebb a hőleadás nem alul, hanem a rekeszekben történik.