63
  • willcox
    A x@r nem jó példa, mert az @ még elfogadható lenne egy írott, cirádás a betűnek (de egy billentyű lenyomása helyett kettőt kell lenyomni), az x viszont teljesen rossz, mert kiejtve kszar-nak kéne mondani, nem pedig szar-nak.
  • willcox
    Az eltérő írásmód egyfajta idióta majmolása az amerikai, időnként praktikus számítógépes szlengnek.
    A DOS fájlnevek 8 karakteres korlátja vezetett oda, hogy a to 2-vel, a for 4-gyel lett jelölve, ugyanis a kiejtésük nagyon hasonló. Aztán a BBS korszaktól kezdve már teljesen bevett szokás lett az angol szövegekben az egyes betűk valami mással való helyettesítése is. Ez akkoriban egyfajta divat volt, ami később lecsengett. Pár dolog megmaradt, a vadhajtások lemorzsolódtak. Ha valaki ilyesmivel akar (és tud csak) kitűnni, az nagy szegénységi bizonyítvány.
  • willcox
    Egy fórumon, levélben, vagy bármilyen szövegben a felesleges rövidítéseknek semmi létjogosultsága nincs.
    Viszont a pl., a kb., a stb., gyk., ui. teljesen elfogadott rövidítések. A vki nem az. Ha te mégis annak tartod, akkor magyarból nagyon gyenge lehetsz.
  • god25
    Nem a lol leírásával van gond, hanem a szóbeli válasszal (geek-ok). Elmondasz valakinek egy viccet és válasz: lol. Ez a x@r. Ennyi. Gerygrey, lex@rom a 20ft-ot. Itt a változás(ok)ról van szó, amivel együtt kell élni megfelelő határok között.
    Willcox: mennyivel jobb ha az egész oldal tele van írva, mint ha a fele? Így is (vki) érhető és így is (valaki). Csak helyben és időben is kevesebb. Ugye? Mindenből, mindig kevés van. Ennyi.
  • Ferrer
    Oh, sms-ben minden megengedett. Kevés az a 160 karakter. Máshol én se szeretem, de nem értem, a sok idióta latin és angol kifejezésen pl. miért nem kapja fel magát senki. Egy 'magyar' irodalom órán több az idegen kifejezés, mint akárhol máshol.. De hát végül is, sokan a perszéről is azt hiszik, hogy magyar szó. :P

A vki, vmi pedig úgy tudom, hivatalos rövidítés.
  • Gerygrey
    Xerintetek gáz, ha vki így ír?

Xerimtem gáz. Spórolsz három betűt, ami durván egytized másodperct vett volna igénybe az életedből, ha rendesen kiírod a szót. Hova az a nagy sietség?

És az SMS-ben sincs már limit (vagy jóval nagyobb, mint 160 karakter) de 20 forint spórolásért ilyen idiótán írni legalább akkora prolizmus és trógerség, mint a 10 forinttal olcsóbb kenyérért (illetve kenyérnek látszó valamiért) a teszkóba menni.
  • invidia
    egyébként meg tényleg kiakasztó a fórumokban az első olvasásra felismerhetően (tul) fiatal gyerekek, minden intelligenciát mellőző hszeik.
    saját helyesírásom egyetem alatt lebutult kicsit, és klaviaturán lusta is vagyok ékezeteket irni, smsben szigoruan UNICODE karakterekkel használok, mivel a í,ő,ű karaktereket nem, vagy csak feláron továbítják a szolgáltatók, és érthető marad a szöveg nélkülük is.

szerény véleményem az, hogy a mai fiatalság tul korán jut az internet közelébe
  • invidia
    lol

:D
  • willcox
    Attól nem borultál ki, hogy "vki"? Letört volna a kezed, ha ki kellett volna írnod, hogy valaki?
    A lol egyébként már nagyon rég használt angol rövidítés. A mai nyelv egyébként is tele van idegen, főleg angol szavakkal és rövidítésekkel. Azokon sem borulsz ki?
  • god25
    Amit most hallok a legrosszabb, amit eddig vha is hallottam.
    Ha vki mond 1 vicceset és a válasz rá: lol. Na ettől teljesen kiborulok.
    Az írott sajtóban legfőképp' ne legyen rövidítés.
  • willcox
    Nem az a baj, hogy sms-ben valaki így ír, mert az még magyarázható a 160 karakterrel, illetve a gyorsabb szövegbevitellel. De egy számítógép billentyűzetén az e betű leütése semmivel sem tart tovább, mint a 3-é. Ugyanez elmondható a 4 és az a, illetve a 7 és a v esetében is.
    Én idegbajt kapok akkor, ha valaki vok tom és hasonlókat ír egy szövegben. Ráadásul már beszélt nyelvben is hallottam ezeket. Ha valaki így írna nekem levelet, vagy így beszélne velem, az lenne az utolsó kommunikációnk.
    Ez a liberális oktatás egyedül a tömegek elhülyítésére alkalmas. Gondoljon csak bele mindenki, hogy a porosz rendszerű oktatás mennyi kiválóságot termelt ki. Ugyanez a liberális oktatásról nem mondható el.
    Sajnálatos módon az elektronikus sajtó is tele van olyan cikkekkel, amik hemzsegnek a helyesírási, és nyelvhelyességi hibáktól. Pedig elvileg ezeket írástudó embereknek kéne készíteniük. A mai ember főleg ilyesmiket olvas, és nap mint nap ezt nyomják az arcukba. Régen jobb volt a helyzet, mert a szépirodalomban és a nyomtatott sajtóban még adtak a minőségre. Mára már teljesen elgagyiasodott a világ, értékeket nem hordozó szemetet kapnak az emberek.
  • aDannyBoy
    ja b+ a sydney egyetem hirdetése
    ennyire hogy lehet vki retardált?
  • Narxis
  • god25
    Hmmmm. Abban mindenki egyetért, hogy minden magyarnak tudnia kell helyesen írni.
    Viszont én liberálisabb gondolkodású vagyok ebben. Az SMS írásánál határok vannak szabva (160 karakter, ha jól emlékszem) és pénzbe is kerül, főleg több. X'al (szóval) az én véleményem, hogy minden szülő figyeljen oda gyermeke megfelelő nevelésére, tanítására, társadalmi felelősségvállalására és ne hagyja, hogy befolyásolják a környezeti hatások! Ha megtanult írni-olvasni és tudja az etikett szabályai, felőlem azt ír SMS-ben, amit akar.
  • endale
    Az a baj, ha nem tud helyesen írni, de erőlteti a rövidítéseket.
    -1szerü vok mint az ABC, a helyesirásomal is vanak gondok, de qrva yooofej vok.pussz-
    Na ez a gáz
  • Madve
    Szerintem meg nem. Majd amikor a te fiad/lányod sírva jön haza az iskolából, hogy egyest kapott a helyesírására, és amikor megnézed a dogáját, és ezt a "nyelvet" látod ott, amit a fiad teljesen normálisnak hisz, akkor majd talán te is el fogsz gondolkodni rajta. Szerintem inkább minden csetnél, és fórumnál be kéne állítani szűrést ezekre a szavakra. Csetnél egy bottal megoldható, ami az adott szóra ugorva bannol téged egy bizonyos ideig, fórumnál meg fel lehetne venni a tiltott szavak közé nagyrészét, mondjuk az szép gyűjtemény lenne mindkét esetben. De az operátorok is haraphatnának rá nyugodtan. Az magánügy, hogy hogy írod le havernak sms-ben, hogy mikor söröztök, és hol, de a többi esetben márpedig ajánlott használni a magyar nyelvet teljes egészében, vagy az évtizedek óta elfogadott rövidítésekkel. Nem én vagyok földhözragadt, csak szeretném, hogyha a gyerekem, aki netet is fog használni, nem ilyen idiótán, és lustán tanulna meg írni.
  • god25
    Xerintetek gáz, ha vki így ír? (Kicsit gyorsabb és rövidebb leírni, mint így:
    Szerintetek gáz, ha valaki így ír? A jelenlegi, felgyorsult információs-társadalmunkban elfogadottá válhatna a fórumokban való rövidítés. Máshol (munkában, irodalmi és egyéb nyomtatványoknál) én is ellenzem. Itt X'tem Lmegy. :P
  • xizor
    Egyszerűen nemkell munkát adni annak, aki nemtud rendesen írni csak ilyen "g33k"-esen, vagy hasonlóan alkalmatlanul aztán önerőből megtanulnak írni.
  • WinG
    "A tendenciát nézve persze kérdéses, hogy a privi.hu "tineee csajszyy-jai" felnőttként mennyire tudnak majd leszokni a rögzült írásmódról, ha egyébként nem bölcsész képzésen folytatják tanulmányaikat."

jajjj
  • Zocsi
    Jah, az sms meg oké, mert ott limitálva van a dolog, és a másik úgyis megérti! :P
    De tényleg ennyire rohannánk?
  • Zocsi
    És ez szerintetek akkor most mit reklámoz? A rövidített írást vagy az sms-t? Másfelől igazából mit kell ezen reklámozni? Nincs célközönség, de van egy réteg, aki ismeri és használja és tul.képp (amire a cikk is felhívja a figyelmet) itt csak a munkaadók lehetnek úgymond gondban.
    Bár olykor én is használom ezt, de valahogy úgy vagyok ezzel, hogy mindig úgy illik beszélni, olyan szinten, amilyen szinten a másik van (feltételezhetően). Tehát egy munkaadó mérnökkel vagy bankárral nem fogok szlengesen email-ezni, mert nem illik. Én egy kicsit szigorúbb lennék ilyen aspektusban, mert néha már röhejesen bosszantó (alá privi.hu és a többi), mikor így beszél mindenki, a nyelvtant meg nem ismeri elvárható szinten...
  • tunyo902
    Egyet értek!
  • _Atti_
    r3kl4m