12
-
sanner011 #12 Nekem csak szakállam van, az nem jó? XD
Egyébiránt, csodálkozom hogy eddig nem gondoltak ilyesmire. -
Epikurosz #11 Akkor meg bedugsz olyan kamerás übegszált, mint amilyent nekem a doki dugott fel a fenekembe kb. 10 éve, és színesben néztük a mozit a vastagbelemben.
Azóta sem mentem ehhez a dokihoz (persze nem is volt rá szükség :-) -
toto66 #10 Azért nem teljesen, földrengés után a romok alatt kutató kicsiny eszközök esetében lehet hogy a radar (vagy szonár) nem jól használható. Kevés a hely a berendezésnek, kicsi a távolság, sok zavaró vasbeton elem (lehet hogy a vasbeton elemek közötti rést a radar nem is látja) az ultrahang hullámai meg esetleg interferálnak a töbszörös visszaverődés miatt...
Azonkívül sok eszköznek az ára sem mindegy... -
Epikurosz #9 Ugyanmár kecskeszeme.
Te sem gondolod komolyan, hogy én csak a kamerákra hagyatkoznák. Radar! tudod mi az? Radar! Behatol az anyagba, oda, ahová nem lehet betapizni sem. -
kecskeszeme #8 Pl. mentési akcióknál, ha nagy a por, akkor hiába mindenféle kamera...
De szerintem "tengeralattjáró-robotok"-nál is hasznos lehet, amikor az iszapfelhőben kell valamit akciózni. Persze itt erősen kérdéses, hogy a más közeg (víz) mennyire kavar be az érzékelőknek. -
toto66 #7 Több dologban is tévedtem: valóban voltak tapintó érzékelői is, de nem az általam leírtak szerint használták.
Tulajdonképpen a feltételes reflex modellezésére használták az eszközt.
Fénnyel lehetett irányítani, tanult reakciói voltak!!! -
toto66 #6 [IMG][/IMG] -
toto66 #5 Tévedtem, már 1957-ben. -
toto66 #4 Ha jól tudom az 1980-as években Szegeden már építettek egy "katicabogárt" amely a környezetét kitapogatta. Kikerülte a tárgyakat, és nem esett le egy asztallapról, mert érzékelte annak szélét. -
Epikurosz #3 nem látom értelmét.
ha van infrakamera és különböző szenzorok, akkor minek a bajsz?
Tappintásérzékelésnek persze van értelme, de nem a tájékozódásban, hanem műkéz kifejlesztéséhez. -
arrakistor #2 olyan kis fekete, sűrű kockabajuszt kéne kifejleszteni amivel ki lehet szagolni a nagyorrúakat -
cett #1 "A projekt mérföldkő lehet az aktív tapogatózás megértésében"
ezen nem tudtam nem röhögni... :)