92
lehetséges-e?
  • Kicsikiraly
    tudod hogy hívják? fekete-lyuk. az mindent beszív, így a fényt is, nem engedi ki, voilá, ez a tökéletes fekete :)
  • VRSDM
    létezik hát. a tökéletes feketét még senki sem hozta létre, (kérdés lehetséges-e egyáltalán) olyan sötétet és mattot létrehozni ami MINDEN fényt elnyel, ami ráesik így egy fekete folt lenne csak. érdekes, na azt a színt még senki nem látta, de létrehozható elméletben, és szemmel is látható
  • csgery
    Egyébként a színeknél nincs olyan, mint a hahngoknál h felharmónikus meg alharmónikus meg ilyenek?
    Tehát hogya távirányítóban sem az infravörös fény látod (én is látom telómban meg PDA ban Alcaltel telókban meg fehér), tehát az nem is infravörös hanem vmi más árnyalata? (rem érthető)
  • Csirke4
    Egyébként gondoltam már rá, hogy tele kell rakni a rendszámod körül infraleddel a kocsit és szabad szemmel nem látnak semmit de ha lefényképeznek akkor egy nagy fehér paca lesz az egész.
  • Csirke4
    Akkor próbáld másikkal.
    Vagy ne igyál ha nem bírod. ;P
    Esetleg próbálj egy másik telefon infraportjára ránézni mikor küldesz valamit. :P
  • csgery
    Lehet igazad van, de én nem is akartam eltérni a témától, amit én írtam az cask egy feltevés...
  • Mirk
    egyébként végtelen mennyiségű szín van
  • Mirk
    de ez se egy új szín, meg a sárgabarna levél sem egy új szín mert ezeket mind elő lehet hozni a színskálán, tehát létező szín, csak az ember nem tudja ránézésre megkülönböztetni a sárga meg a vörös 100 különböző árnyalatát.
    új színt meg azért nem lehet létrehozni, mert az emberi szem nem képes több színt látni, csak amit eddig is

a fehér az szín, a feketét is nevezhetjük annak, bár a fekete inkább a szín hiánya - a fekete dolgok elnyelik a fényt, nem vernek vissza semmit, márpedig azért színes egy dolog mert visszaver valamennyi fényt. a fehér mindent visszaver a fekete mindent elnyel
    például ha megnézitek, éjszaka is lát valamennyit az emberi szem de ha körülnézel a szobádban, minden a fekete-fehér-szürke árnyalatú, a piros pólód, meg a zöld cipőd is, mert nincs elég fény amit visszavernének
  • n3whous3
    loller, az egy dolog, hogy nem láttama világ összes emberét, de megmondom, hogy a genetikája emberi mindnek, látatlanból... PÉLDÁNAK OKÁÉRT.

Jóhogy nem láttam a világ összes látható színskálán levő színét (végtelen van belőlük), de az még nem jelenti azt, hogy tudsz olyat is mondani, ami NINCS rajta a skálán. Olvasd el, hogy mi volt a felvetése a topiknak, sztem lehet azt nem nézted meg (?)
  • Szeszmester
    Vannak egyes nők, akik több piros árnyalatot látnak, mint az átlag emberek. Olyasmi, mint a színvakság, csak "másik irányba".
  • Kicsikiraly
    "magyarázd el egy vonalnak, hogy mi az a gömb" :D
  • csgery
    Helytálló végülis. DE még van olyan szám amivel még enm találkoztál:D mert nem hiszem h felsoroltad mindet. Akkor lehet színek között is van olyan.
  • n3whous3
    omfg

egyébként az egész színmindenség egy lineáris skálán is felsorolható, szóval kb. olyan a kérdés, mintha azt mondanád, hogy "a számegyenesről ki tudok olyan számot választani, ami nincs rajta a számegyenesen"?
  • Beast Machine
    ez most olyan, mintha a színvaknak magyaráznád a türkizkéket
  • Hegeace
    na erről nincs értelme vitatkozni, mert nem tudsz mást csinálni csak az általad ismert színekhez viszonyítani :P
  • csgery
    Tehát ebből következtetve vannak más színek is, amit az ember nem tud érzékelni. De vajon milyen lehet?:D
  • Hegeace
    Ha az ember szélesebb frekvenciakörben érzékelné a fényt mint hullámot akkor lehet, hogy más színek is megjelennének, de ez az emberi értelem korlátoltsága miatt elképzelhetetlen mindenki számára :)
  • csgery
    Saját tapasztalat, hogy egy szín mindél nagyon hullámhosszon helyezkedik el, annél vakítóbb, és annál inkább bír vakítani és fájdítja a szemed (tiszta Einsetin vokXD).
    Egyébként a fehérnél világosabb színt csinálhatsz, ha egy icipici kéket keversz bele, és egy optikai csalódásnak köszönhetően az agyat becsapva fehérebbnek látod, mint a sima fehéret.
  • Kicsikiraly
    ez nem pontos megnevezés. a fekete és a fehér nincs benne abban a színspektrumban (ezt 8.-os fizika órán tanultam :D), ami pl a szivárvány, vagy a prizmán megtört fehér fénysugár. A fekete és a fehér tehát szín, a fekete az amikor az anyag nem ver vissza fényt, a fehér pedig az amikor az összes szín egyszerre keveredik, tehát legmagasabb a hullámhossza az elektromágneses hullámhossznak. úgyhogy színek azok, szerintem te ezzel az állítással keverted össze, hogy a fekete és a fehér nincs rajta a színspektrumon.
  • csgery
    Tejólvagy?:D Akkor mi az, ha nem szín?
    Egyébként itt van egy Wiki-s hivatkozás, amiben a színekről van szó.
  • Beast Machine
    a fekete nem szín? Hm, akkor én valyon milyen színű ruhában ülök most itt?

A fehér nem szín? Dehogynem - egyszerű keverék, amely az összes szín összekeveredéséből jön létre. Ennyi erővel a lila (vörö+kék) sem szín....
  • Ben C
    a fekete és a fehér nem szín.
  • Kicsikiraly
    na látod ez érdekes kérdés :D
  • Hassan B
    Én csak fele annyira tartom értelmetlennek a topikot mint mások.... :)
    Amúgy érdekse dolog... olyan,m int hogy képzeld el, milenne, ha nem lenne semmi. Szóval hogy télleg semmi, de semmi... ?
  • csgery
    Érdekes téma, szerintem a válasz nem.
    Mivel a prizma (pl) felsorakoztatja az összesz színt amihez még hozzáadoda fahéret, feketét, meg stb, (szürkeárnyalatok), akkor megvan mindegyik. Max télleg csak az lehet (mint ahogy előttem is írták), hogy olyan színárnyalatok, amiket nem látunk, de ugye akkor azt a színt elő sem tudjuk állítani, mert ugye nem látjuk, vagy csak annyira picit tér el az egyik színtől, hogy azt nem tudjuk megkülömböztetni. Talán ami új szín lehet az, ha megtalálod a színtelent, de mivel ugye az színtelen, ezért nincs színe, tehát ugye nem szín.
    Csak hogy vegyünk egy példát a színárnyalatokra; ősszel amikor a fák leveli sárgulnak, van egy szín a sárga és a barna között, amit az emberi szem nem képes érzékelni, mi cask azt látjuk, hogy a levél basna meg sárga, meg ilyen vöröses.
    Szerintem bele kell törődnöd, h nem lehet új színt előállítani:)
    Az oltogatónak szólok itt előttem, hogy nem kell írkálni a tartalommal nem rendelkező hozzászólásokat, ha nem tetszik vagy nem érdekel, vagy cask a nagymenőt akarja vki játszani, h beszólt a topiknyitónak, az nem jöjjön be, ennyi...
  • Kicsikiraly
    na igen, de a szivárvány minden színt tartalmaz, csak hát ugye túl messziről nézzük (persze, közelebbről nem is tudnánk :D) és ezért nem látjuk, de akkor maradjon az példának, hogy a prizmán megtört fény :P
  • Sadist
    Mert a dióda bocsát ki látható vörös fényt is. Nem kell aggódni, hogy szupermen lettél, és látod az infravörös fényt.
  • Sadist
    Pardon, a szivárvány a maga 400-800 nanométerével egy elég kicsike része a színeknek...
  • tugyiti
    +fav lássuk mi lesz a vége...
  • Bercy #23
    Mielött tulságosan belemélyednétek az "új színek" dologba gondoljátok át mi is a szín.
    Az elektromágnesen sugárzás emberi szemmel érzékelhető(bizonyos határokon belül tremészetesen). Ennek a sugárzásnak a hullámhossza határozza meg, hogy milyen színt is látunk.
    Szóval tulajdonképpen rengeteg szín létezik :)
  • Dark Angel 666
  • Dodo55
    Amúgy én szabad szemmel is látok egy kis halvány piros fényt ha belenézek a távirányító végébe, és közben nyomom.
  • ldavid
    vagy kér egyet Freitől
  • Dodo55
    LOOOOL, és tényleg :D:D:D

Fényképezővel ilyen UV szerű színe van, telefonnal meg olyasmi, mint azoknak a kékes-fehér ledeknek.
  • Super Saiyan
    loál télleg, tudsz még ilyet? :)
  • Csirke4
    +négyjegyű függvénytáblázat 191 és 194-ik oldala. =)
  • Csirke4
    Kísérlet.
    odamésza TV távírányítóhoz fogsz egy kamerát (Digitálisat) pl mobiltelefon és fölveszed a távirányító elejét miközben nyomkodod a gombokat. Tessék ott a fehér fény amit szabad szemmel nem látsz.

Úgyhogy mostazonnal kimész kínai piacra és veszel szélesebb látókört.
  • Beast Machine
    nabazz, +fav.
  • John Cena
    nem lehet szerintem
  • PíszLávJuniti
    drogozz