25
-
archkoven #25 A boxon játszanak, a ps3-on meg fehérjéket számoltatnak. Mindegyikkel amire való:) -
#24 Mintha csak az RTL Klub híreit látnánk,D
Az iraki háború idején Bálint Antónia nagy pofával bemondta,
hogy olyan F18 asokkal bombázzák Irakot amiken még gépágyúk is vannak... -
#23 Szerintem baromság. Itt az egyetemen is számolnak klaszterek jó kis fehérje cucczokat. Hidd el nem mindenki csak a kódokat töri felfele.
Egyébként meg nemigen értem hogy honnan jön ez az 1millió Ps3 user amikor a foldingathome honlapja szerint;
PLAYSTATION®3 Active CPUs: 29468 Total Cpus 429073
Hol van itt azt egymillió? -
#22 És a 10#-es hozzászólásodat miért másoltad be még1x? -
atomkrumpli #21 gondolom erre nem egymagad jöttél rá már biztos más is felismerte ugyanezt, esetleg le is írta. Tudnál esetleg linket adni ahol bővebben körüljárják ezt a kérdést ? -
arrakistor #20 semmiféle fehérjerendeződésről és ami még nevetségesebb "földönkívüliek kutatásáról nincsen szó" , ezeknek a programoknak egyetlen _valós_ céljuk van :
nagyon hosszú, asszimetrikus kulcsokat brute force módszerrel (azaz az összes lehetőséget végigpróbálgatva) keresik. Egy-egy ilyen kulcs lehetőségeinek a száma hatványozottan növekszik a kód hosszával. Tehát egy 256 bites kulcsnál az 512 bites kulcs nem kétszer olyan nagy hanem elképzelhetetlenül nagyobb annál.
Egy-egy ilyen szuper-PC-hálóztatnak, vagy nevezhetjük: ZOMBI-PC-hálózatnak a számítási ideje, szűkül azzal, hogy az egyes range-eket (tól-ig értékeket) kiadják az egyes gépeknek, majd azok végigellenőrzik a range összes értékét végül pedig visszaküldik az eredményt, amely vagy zérus+az ellenőrzött range, vagy a megtalált kulcs.
Az ötlet lényege, hogy nem az adott hálózatot terheli le, (hiszen egy-egy ilyen adat a range elküldése tizedmásodperc alatt érne el egy anktartiszon lévő bázis modemes 2400 baud per sec (bps) -es hálózatára) hanem az erős processzorokkal megáldott gépeket.
Nagy számok törvénye szerint, mindig lesz olan balek aki beáll a sorba és ilyenre használja a gépét, bedőlve mindenféle ócska és átlátszó dumának, mint pl.: a sejtkutatás és a SETI program. -
arrakistor #19 a hupikék törpikéket is megjelenítheti miközben a háttérben izomból kódot tör... amit leírtam az teljesen logikus és nincs benne semmiféle hókuszpókusz meg áltudományos rizskók-rizsa, mindenféle fehérjeláncolatok meg Ítik meg tudományosnak tűnő beetető szaxavak mint pl: extraterrestrial intelligence ... egyébként pedig onnan tudom, hogy jómagam is törtem már meg kódokat és tisztában vagyok a lehetőségekkel, szal nekem ne prólja senki se beadni hogy SETI program, mert én nemcsak ott voltam a matekórán , kombinatórika órán, hanem meg is értettem az anyagot. -
#18 Az semmit sem jelent hogy a képernyőn megjelenít valamit :) -
#17 :D :D
Ez jó, igy még nem gondoltam rá. -
#16 Szerintem ebben az is benne van, hogy PC-n viszonylag nagy a választék az ilyen önkéntes hálózatokból, szal a források megoszlanak, meg ami bőségesen van, azt nem érzi olyan sürgősnek az ember. Aztán ugye a PS3 tulajok a kiadás körüli időszakban tapasztalható frusztrálóan erős negatív médiakampány miatt egyfajta bizonyítás-kényszert éreztek, ami hatalmas arányban ösztönözte őket a Folding telepítésére. -
#15 Ennek ellenére tényleg nem értem, hogy az a párszázezer (millió) ATI user miért nem használja? Vagyishát tudom, mert azt most éppen nem nyomják bele minden hirbe igy fordulhat elő, hogy pl olyan haver akinél x1950XT fut a gépében a CPU változattal számoltat. :(
Ha erre is ráfeküdnének kicsit akkor nyernének még párszáz GFLOP vagy TFLOP-ot. -
dez #14 Meg ide keveri a botnet fogalmát, meg a nyilvános kódtörési projekteket (RSA, stb.). -
dez #13 Nem tudja, csak fantáziál. :P -
dez #12 PS3-on a képernyőn is megjeleníti, éppen mit számol.
Jó kérdés, mi mindenre lehet felhasználni ezeket az eredményeket. De nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Talán nem is alkalmas a dolog a biológiai fegyverek kutatására (túl egyszerű fehérjék, stb.). Valószínű ilyesmit amúgy is szupertitkosan csinálnának, szuperszámítógépekkel, amik ennél a hálózatnál még sokkal gyorsabbak. Nem is tudom, egyátalán benne van-e ez a Top100-ban.
Az igazán bonyolult fehérjéket leszámítva éppen elég az a 256MB memória. (Ami mellesleg 512, mert a grafikus memóriát is fel tudja használni a Cell is.) -
Rena11 #11 te ezt honnan tudod?
mert ha igazad van én biztos nem járatom ezért a gépem -
arrakistor #10 semmiféle fehérjerendeződésről és ami még nevetségesebb "földönkívüliek kutatásáról nincsen szó" , ezeknek a programoknak egyetlen _valós_ céljuk van :
nagyon hosszú, asszimetrikus kulcsokat brute force módszerrel (azaz az összes lehetőséget végigpróbálgatva) keresik. Egy-egy ilyen kulcs lehetőségeinek a száma hatványozottan növekszik a kód hosszával. Tehát egy 256 bites kulcsnál az 512 bites kulcs nem kétszer olyan nagy hanem elképzelhetetlenül nagyobb annál.
Egy-egy ilyen szuper-PC-hálóztatnak, vagy nevezhetjük: ZOMBI-PC-hálózatnak a számítási ideje, szűkül azzal, hogy az egyes range-eket (tól-ig értékeket) kiadják az egyes gépeknek, majd azok végigellenőrzik a range összes értékét végül pedig visszaküldik az eredményt, amely vagy zérus+az ellenőrzött range, vagy a megtalált kulcs.
Az ötlet lényege, hogy nem az adott hálózatot terheli le, (hiszen egy-egy ilyen adat a range elküldése tizedmásodperc alatt érne el egy anktartiszon lévő bázis modemes 2400 baud per sec (bps) -es hálózatára) hanem az erős processzorokkal megáldott gépeket.
Nagy számok törvénye szerint, mindig lesz olan balek aki beáll a sorba és ilyenre használja a gépét, bedőlve mindenféle ócska és átlátszó dumának, mint pl.: a sejtkutatás és a SETI program. -
#9 Jo dolog ez a "home cluster" dolog, de azert van itt nehany aggaszto dolog is:
1. Ugye ezek a gazdacegek is penzbol elnek. En X.Y. user honnet tudjam, hogy a PS3-mamon vagy akarmilyen otthoni gepemen milyen processt futtat a cluster host? Ugyanis amig ezt nem tudom ellenorizni, miert gondolnam, hogy VALOBAN arra a celra hasznaljak mint amire hivatott? Bizalom? A mai vilagban? Latatlanul? Atlathatatlanul?
Honnet tudjam:
- hogy nem eppen a 21 sz. legujabb biologiai fegyvereinek a kutatasara (is) hasznajak amit majd 20 ev mulva mittomen pont az en elohelyemen probalnak ki elesben?
- hogy nem adatgyujtesre hasznaljak piackutatasokhoz, megtomve megjobban nehany igy is csordultig teli zsebet, elveve megtobbet attol akinek alig van?
- hogy nem egy masik orszag ellen forditjak?
2. Ezekel az otthoni elosztott szamitasokkal az a baj, hogy a scheduler es a guest gepek kozott alacsony az atviteli sebesseg, igy csakis kifejezetten olyan feladatokra alkalmas amelyeknel ez nem feltetel. Ugyanakkor itt jon be a kepbe ket fontos dolog:
- a mai napig nagyon sok ISP nem hasznal QoS-t es eleg kellemetlen lehet amikor mas szolgaltatasok (pl jatek, multiplayer, VoIP) hasznalata kozben a valaszido (koznyelvben: ping) a csillagos egig szokik amikor egy nagyobb metaobjektum erkezik az utemezotol.
- mekkora metaobjektumok erkezhetnek es hogyan gazdalkodik az eppen szukos, vagy netan adatkorlatos internetkapcsolatommal?
3. A masik nagybudos helyzet pedig, hogy a PS3-nal a maga vaddiszno processzorahoz kepest gyuszunyi memoriat tettek (256MB) aminek messze odaver barmelyien komolyabb tudomanyos ipari cluster, ahol akar node-onkent lehet ezerhuszonnegyszer ennyi memoria is (gyengebbek kedveert: 256GB).
Nem eszetlen fikazas, csupan arra akarok kilyukadni, hogy feherjekutatashoz nem igazan ez az idealis cluster platform. -
#8 Van magyar csapat is : HUNGARIAN PS3 USERS
103329 csapatból mi magyarok az 1010-ek vagyunk.
Nemsokára benne leszünk az első 1000-ben hála az újonan csatlakozott csapattagoknak és mindenkinek aki a projektben aktívan tevékenykedik! -
dez #7 feladatok is futtathatók -
dez #6 Azért linkeltem be azt az ötvenvalahány tanulmányt, hogy nézd át, és döntsd el magadnak, volt-e haszna szerinted a dolognak. -
dez #5 Hiába van több GPU a világon, mint PS3, ha a tulajok le se szarják. Plusz nagyobb teljesítményű GPU-kra van szükség (ezen belül is ATI-kra). Meg ugye az a kevés user, aki foglalkozik ilyesmivel, több különféle projektben oszlik szét.
De egyébként te hogy a csudába számoltál?
GPU: 36 TFLOPS, Active 610, Total 5151
PLAYSTATION®3: 695 TFLOPS, Active 28037, Total 426701
36/610 = 59 GFLOPS
(36/5151 = 6,98 GFLOPS)
695/28037 = 24,78 GFLOPS
(695/426701 = 1,628 GFLOPS)
Az aktív gépek számát érdemes nézni teljesítmény szempontból; a total azok, akik pár napon belül számoltattak. De egyébként a PS3-on összetettebb feladatok futtathatók, mint a GPU-kon. -
savior #4 ez jo, de arra lettem kivancsi, hogy vettuk e mar valami hasznat annak, hogy sok szazezer vagy millio szamitogep dolgozik nekik? -
#3 Inkább a gpu-s részét tolnák (azokból több is van), mert látszik, hogy 48x több ps3 mindössze csak 18x több számítási teljesítményt ad a gpuknál, tehát 1 gpu sokkal nagyobb számítási teljesítménnyel bír mint egy ps3.
0,15 gflops/gpu vs 0,024 gflops/ps3 -
dez #2 Már több, mint 50 tudományos munka alapját képezte a Folding@Home projekt: link
Itt láthatod, miről is szól a dolog: link
Angolul nem tudóknak: különféle fehérjemolekulák rendeződéseinek szimulációjáról van szó. -
savior #1 mar hosszu evek ota futnak hasonlo projectek, amelyekhez milliok csatlakoznak agyonhajtva a gepuket es megnyomva a villanyszamlajukat. engem csak az erdekelne, hogy van ezek kozott olyan, amelyik tud valami eredmenyt felmutatni?