39
 • #39
  Az ára tényleg borsos, különösen, hogy az Amazon 950-ért kínálja az Sigma SD14-et objektívvel.
  50mm vagy 28mm, esetleg 35? Szerintem ez a cégnél is sok fejtörést okozott. Utcán és épületekben nagyon hasznos a nagyobb látószög, de portéhoz pl. már nem kifejezetten.
 • xmacx
  #38
  igen sztem is jobb lett volna 50mm-es obiva (talán a fényerő is nagyobb lehetett volna ott)
  sajnos nagyon drága lesz a riport végén kiderül, hogy 800$, ez itthon közel 200...
 • Taxy01
  #37
  Sok helyzetben kevés a 28 is, (a napokban belenéztem egy 700 Si-be, amin 17-es volt, na az igen, az nagylátószög. :) sokáig fotóztam Pana kompakttal (35-420), akkor a 28-nak sokszor tudtam volna örülni, de a 420-at imádtam. Viszont ha már fix, és nem is cserélhető akkor szerencsésebb az 50 szerintem. Persze ez csak egy amatőr véleménye. :)
 • #36
  A hangsúly egyébként nem az érzékelő méretén van, hanem a működési elvén.
 • #35
  Még az SLR-es időszakomban nagyon sokat fotóztam 50mm-essel, volt hozzá egy nagylátószögű előtétlencsém, de elég sok helyzetben az is kevés volt: már nem tudtam hova hátrálni, hogy minden beleférjen.
 • Taxy01
  #34
  Nem lesz ez rossz gép...
  Mondjuk én a helyükben 50 mm-esre csináltam volna az obit 28 helyett.
 • #33
  "Azt honnan veszed hogy telézni csak madarakat lehet?"
  Csak egy példa volt, nyilván nem fogom felsorolni az összes lehetőséget.

  "A nagylátószög meg az utcai forgatag se passzol."
  Fotóztál már 28mm-es objektívvel (35mm-re számítva)?

  "Ekkora érzékelővel nem teljesítmény a képminőség."
  És?
 • babajaga
  #32
  Azt honnan veszed hogy telézni csak madarakat lehet? A nagylátószög meg az utcai forgatag se passzol. Ekkora érzékelővel nem teljesítmény a képminőség.
 • #31
  Mi a probléma a külsejével?

  Egyszerű, régimódi, nem feltűnő... hát pont ez a lényeg benne: adott egy fix gyújtótávolságú objektív amit nem vízimadarak fotózására fogsz használni, hanem elvegyülsz vele egy utcai forgatagban, túristaként (mint arra már G_ArchAngel kolléga is rámutatott).

  A képek minősége pedig magáért beszél: http://www.dpreview.com/news/0802/08020301sigmadp1gallery.asp

  Második gépnek tökéletes. Tipikusan az a gép, amit mindenhova magammal vinnék.
 • Gabe Dearborne
  #30
  Hááát... Ennél randább gépet még nem láttam. Analógban sem. Ha ezt valaki megveszi, úgy kell neki.
 • Loál János #29
  Vid.
 • babajaga
  #28
  Tudod hogyha valakinek tanácsolok valamit és nem fogadja meg az az ő baja nem az enyém. Logice? Mellesleg én pókrajongó vagyok nem ember rajongó. Nem keverem a kettőt, nem is lehet szignifikáns különbség van a kettő között a pókok javára.
 • G_ArchAngel #27
  nem érdemes, a kisgyerekek is ilyenek, nem fogja elhinni, hogy Pókember nem létezik...:)

  van akiknek bizonyos mentális korlátaik vannak, sajnos ők nem tudnak egy dolgot több szemszögből vizsgálni, segíteni kell az ilyen kis betegeket, hagyni kell őket saját kis mesevilágukban, nehogy bajuk essen...
 • babajaga
  #26
  Nos pontosan ez a baj ezzel a géppel hogy a fotózás egy szűk szeletére alkalmas csak. És az ára pedig horribilis.Az objektív kérdésedre meg ha megnézel az objektívkatalógusban mondjuk egy 18-50-es optikát a 3,5 fényerővel kezdődő 35 ezer Ft, ugyanez az optika 2,8-as kezdő fényerővel 100 ezernél több lesz.Így is bukás lesz a gép mert ezzel a tudással ezzel az árral eladhatalan.Legalább egy 28-105-ös zoomot kellett vona beletenni, de akkor meg a súlya meg a nagysága lett volna problémás mert ekkora érzékelőhöz nem lehet kompaktra való optikát feltenni.
 • Loál János #25
  Szoktál látni autókat?
  Azokban is van olyan, ami csúnya, és pl. terepen jól megy, vagy szép, és városban keveset fogyaszt, terepen viszont nem túl jó, érted-e?
 • babajaga
  #24
  "De miért nem tudtak csak egy kicsivel fényerősebb obit kitalálni"

  Látod nekem ez a kérdés nem kérdés.
 • babajaga
  #23
  Ja és azt hozzá kell tenni hogy több mint kétszáz géppel volt szerencsém megismerkedni. BÁV.
 • babajaga
  #22
  Szerinted egy fényképezőgépnek jól kell kinézni vagy univerzálisan fényképezni kell tudni vele? Mert az utóbbiban harmatgyenge.
 • Möci
  #21


  Igen nagyon retro.

 • Möci
  #20  ???"Best of babajaga"???, nem is hülyeség.


 • Möci
  #19


  De, mondjuk becsületére legyen mondva: bevállalja!
 • Loál János #18
  De miért nem tudtak csak egy kicsivel fényerősebb obit kitalálni? Fák.
  A szögletes napellenzővel, és a keresővel iszonyat jól néz ki. :O)
 • Möci
  #17


  Bizony-bizony!!!, bababajaga helyből olyan, mint más nekifutásból.

  Egyébként épp a napokban mérgelődtem, hogy sokszor lenne szükségem a gépre, de nincs kéznél (pl.: vásárláskor, élelmiszerüzletben, amikor egy kissrác magára borította az akciós konzervpiramist), mert nagy, nehéz és nehékes. Telefonnal meg nem szeretnék ((nem is tudok (-de szóljon, aki tud)) fényképezni.
  Ezért eldöntöttem, hogy veszek v-mi kis számológép méretű szutykot, amitől nem dudorodik nagyon ki a zsebem.... Nos erre, ez a gép több, mint jó.
 • G_ArchAngel #16
  és ráadásul műveletlen is...

  olyan hülyeségeket ír, hogy ide járnak más fórumokról röhögni, volt hogy egy londoni haverom itt állt mögöttem és nem értette min röhögök, lekellett fordítanom egy csodálatos babajaga-kommentet, aztán a srác is kidőlt a röhögéstől...

  összekellene gyűjteni a kommentjeit és kiadni egy könyvben: "Egy antifotós hülyeségei" - pár kötet összejönne szerintem:)
 • sharpshooter #15
  babajaga, te nem kicsit vagy egyszerű!

  a kommentjeidet olvasva és képeidet nézve, neked annyi közöd van a fotográfiához, mint nekem a kínai költészethez: a semminél is sokkal kevesebb

  minden cikk alatt csak fikázol, olyan sötét vagy a fotózáshoz, hogy azt a feketét semmilyen színskálán nem lehet reprodukálni
 • babajaga
  #14
  "és a szocióriport/streetfotósok számára legkedvesebb gyújtótávolság"

  Hát mindíg tanul az ember! Ezt se tudtam idáig! Sötétségben éltem! Most már csak azt kellene megtudni hogy a számomra melyik a legkedvesebb gyújtótávolság! Mert addig nem érdemes élni.Biztos hogy a 28 mm a liebling? Nem a 27 mm? Mert nagyon nem mindegy. Fókusz, hol vagy!
 • babajaga
  #13
  "a gép spártai kialakítása "

  Azta! És a helóták is fényképezhetnek vele? Én speciel ledobnám ha nem is a Tajgetoszról, de legalább a Gellért-hegyről, a tervezőjével együtt.Szegény ember! Már aki ezzel akar komolyan fényképezni.
 • G_ArchAngel #12
  valahol Te jól látod, sajnos kevés az olyan ember, aki előbb végiggondolja egy adott eszköz célját, majd utána ír róla véleményt...

  a gép spártai kialakítása és a szocióriport/streetfotósok számára legkedvesebb gyújtótávolság egyértelművé teszi a célját és a vásárlói kört, nagyon sok profi fotós várja külföldi fórumokon ezt a kis csodát, ami barátjuk lehet olyan fotótémák megörökítésénel, ahol az slr/dslr csak hátrány; távmérős gépre - főleg, ha digitásis - keveseknek van pénze), mondhatni, ez lesz a szegény ember Leica-ja...

 • babajaga
  #11
  " a kromatikus abberáció "

  Az meg csakis az optika tulajdonsága.
 • babajaga
  #10
  "a fentiekben kifelyezett lázadó kis pikantériája van"

  Igaz hogy egy fényképezőgépnek nem lázadni kell hanem lehetőséget biztosítani a fényképezéshez. Ez a csodagép csak azt a lehetőséget szűkíti le de nagyon. Aki ezzel akar fényképezni ráadásul ilyen árért annak úgy kell.
 • ension
  #9
  Így is van... mindjárt szebb az átdolgozott verzió... http://www.letsgodigital.org/en/18382/las-vegas-photos/
 • ension
  #8
  Vatttttafak...? hogy a vérbe néz ez ki? - Ennek alapjaiban kimondottan le van szarva a formavilága... mennyibe lett volna pár lekerekítés ProE-ben vagy AutoCAD-ben vagy Sold-ban vagy CATIA-ban fene tudja miben "tervezték"... nem azért a 20fillérért, de gépészmérnökök erősítsenek meg benne, hogy egy ilyen "formavilág" kialakítása, valóban nem tart némi túlzással 15-20 percnél többe egy gyakorlott tervezőnek... én közel sem vagyok gyakorlott de ProE-ben én speciel 30 perc alatt végeztem szemre hellyel közel ezzel a formával... ez persze csak egy szösszenet volt értetlenségemtől vezérelve...
  De ami azt illeti a fentiekben megfogalmazottakal nem áll szándékomban ellent mondani, ez az "igénytelen" rövid idő alatt kivitelezhető külső véleményem szerint túlságosan is direkt van így elkövetve...
  Magamból kiindúlva én mindíg is jóhumorú ember voltam és élveztem mindíg is a polgárpukkasztást, a lázadást...
  Ezért engem ez a gép valamelyest együttérzésemet váltja ki...
  Meleg szívvel fogadom azokat a dolgokat, melyek kívülről teljesen mást mutatnak és mások számára, szánalmat, undort, lenézést vált ki.
  Ezek az alapvető szánalmas emberi tulajdonságok elleni sajátos lázadást, széles vállal, nagy mellel bazsajog azoknak az embereknek a pofályába, akik fele annyit nem érnek mint aminek látszanak, láttszani akarnak. Szól a bölcselet az emberiség legnagyobb üzlete lenne, ha az embereket megvennénk annyiért amennyit érnek, és eladnánk öket annyiért amennyit hisznek magukról...
  A szememben így máris gyönyörű ez a gép, számomra pontosan a fentiekben kifelyezett lázadó kis pikantériája van...
  Figyelemmel követem képességeit...és ha valóban versenyképes képeket csinál a maga módján akkor részemről kivívta elismerését és az is lehet hogy beruházok rá...
  Mondhatni laigus vagyok ebből a szempontból, csak próbálom műszaki fejjel nézni a dolgot és logikusan átgondolni...így felmerült bennem a kérdés ezzel a réteges képérzékelési móddal kapcsolatban: még mindíg jelen van a kromatikus abberáció és a színzaj?
 • babajaga
  #7
  És ki tudta volna megfizetni azt az optikát amit ahhoz kellett volna tervezni?
 • Roli
  #6
  Hát nem bántam volna, ha az S2IS-be annak idején egy ilyen érzékelőt tesznek :D 5-6 megapixellel.

  Sztem sem lesz sikeres, bár ki tudja, ha elég olcsó...
 • Mister
  #5
  hááát, nemtudom.
  szerintem nem lesz az igazi, de jah, majd az idő eldönti :)
 • G_ArchAngel #4
  fotósok, így számodra érdektelen...
 • G_ArchAngel #3
  pont ezért nem lesz szerintem sikersztori.
  nem sikersztorinak szánták, hanem profiknak

  aki profi fotós, az nem vesz ilyet, mert minek, ott van neki a méretben is nagyobb gép.
  épp ezért nagy iránta világszerte a profik között az érdeklődés, bizonyos helyzetekben ez a méret, minőség és konzervatív külső előny

  aki meg megapixel- és csilivili kompaktgépbuzi, annak nem fog tetszeni a kinézete, és fix optika.
  nem is plázapatkányoknak szánták, hanem riportereknek, streetfotósoknak

  az a kevés ember, aki megveszi, nem fogja kitermelni a hatalmas nyereséget.
  ezt majd az idő eldönti, egyelőre nagyon sokan várják
 • babajaga
  #2
  "hogy évek óta várt DP1 kódnevű digitális fényképezőgépe idén tavasszal végre kereskedelmi forgalomba kerül."

  Ki várta?
 • Mister
  #1
  mivel ennek minőségbeli előnyeit nehéz elmagyarázni a mai, a nagyítás és a felbontás bűvöletében élő fogyasztónak  na pont ezért nem lesz szerintem sikersztori.
  aki profi fotós, az nem vesz ilyet, mert minek, ott van neki a méretben is nagyobb gép.
  aki meg megapixel- és csilivili kompaktgépbuzi, annak nem fog tetszeni a kinézete, és fix optika.
  az a kevés ember, aki megveszi, nem fogja kitermelni a hatalmas nyereséget.

  szerintem