417
Felvételi főiskolára, egyetemre
-
#56 Hát én épp az ellenkezőjét látom, hogy aki nem tud semmiféle programnyelven programozni, az is nyugodtan elmehet egy infós suliba, mert sok olyan újat nem fog hallani, amihez előképzettségre szüksége lenne.. Ez egyrészt jó, másrészt nem, mivel az elsős programozás tárgyak nagyjából a középsuli szintjét emelték picit.. De programozni amúgy sem órán kell megtanulni, hanem otthon, sok sok gyakorlással. Suliban a típusproblémákra vezetnek rá, megadják a kezdő lépést, a használatos logikai felépítéseket, szabványokat.
Bár én ezt a mérnök infó szakon láttam, de a prog matekosok elmesélése alapján ők is így kezdték, csak kicsit nagyobb dózisban. -
#55 angolt én is vágom , terevezem is a nyelvvizsgát, még 2 évem van itt utána mek angliába elméletileg, nem tom belekezdjek e még egy nyelvbe, külön tanárnál...! nem tom ennyi idő elég e rá , hogy középszinten megtanuljak még egy nyelvet!? -
#54 "nekem jó átlagot" nekem az a 2,2 volt:D
Modnjuk volt olyan csop társam akinek sikerült 1,4-es átlagot generálnia első félévben:) -
#53 gőzöm sincs:)
Angolt gyerekkorom óta értem és ált.suli végén megvolt a középfokúm. Németet is értem kölyökkorom óta nagyrészt (hála a tévének), de beszélni nem tudtam sokat, meg nagyon sok tanárom volt akivel mindig előlről kezdtük. Most egy lektorhoz járok 2 hónapja. Február hó végén megyek középfokú nyelvvizsgára. -
#52 a végéhez: talán ennek az lehet az oka, h az Ábrahám György és a Wenzel Klára fejlesztette ki a színtévesztést korrigáló szemüveget. Én is jártam színtechnikára, nem volt rossz, de nekem, mint gépésznek csak érdeklődésképpen kellett ez a tárgy. Mindegyik előadáson benn figyeltem és nem is volt rossz.
Ja, megjelenítési technikák: semmirenemjó infóhalmazt kaptál belöle, amúgy annak való, aki szeret rajzolgatni, meg festegetni... :P Én kis gépész agyammal rögtön átláttam ennek értelmetlenségét - az első házimat már nem is adtam be belőle. Enélkül is produkáltam a nekem jó átlagomat ;) :P (énköcsög) -
n3whous3 #51 Nem mindenkinél [sajnos :D najó nem sajnos, én nem szeretem a sör :D] -
#50 Speckoll...
Azok általában a "menjünk inkább sörözni jó kreditért" tárgyak:) -
#49 mennyi idő alatt tanultad meg a második nyelvet? -
n3whous3 #48 ok, ezt nem vágom, én hál istennek nem esek bele ebbe a szerencsétlen 2 szintes képzési programba :D Bologna jó a spagettiben, de egyetemi képzésben nem annyira :D -
n3whous3 #47 "Ott semmi újat nem fogsz megtanulni."
Ebben nem értek egyet, bárhol a világon hasonló szinten tanulod a szakmát És hozzátenném, hogy nem 1 olyan speckoll tárgyam van/volt, ami olyan témával foglalkozik, ami újkeletű, esetleg kiforratlan és alig tanítják valahol jelenleg a világon. -
#46 Nem kell BSC diploma a jelentkezéshez. Szakirányú főiskolai elég. -
#45 biztos ismeritek:ezt -
#44 Persze ez kétélű dolog. Amit a kötelezőkkel a fejembe vernek, az valóban a szükséges alap, de a későbbi szakválasztás miatt többet nem is adhatnak. Utána a szakspecializációtól függően tanulom a megfelelő tárgyakat, és egészítem ki a szabadon választható tantárgyakkal, ami kellő információbővítést ad. -
n3whous3 #43 Nem arra mondtam, hogy nem értesz esetleg hozzá, hanem kell a Bsc diplomád ahhoz, hogy a mesterképzésre jelentkezz -
#42 Nem mondod? Haverom PHD-s biológus:) Szerintem ő jobban tudja, hogy amit ott belédvernek azok az alapok (mégha te azt is hiszed, hogy nem:D) -
#41 Tavaly diplomáztam. Most dolgozok egy egész jó helyen kezdőként (ennyit arról, hogy a fősulis diplomával semmit nem érek. Ahova felvettek kb. 90 egyetemi közgázt végzettet túrtam ki) míg meglesz a második nyelvvizsgám (ugyanis csak így adják ki a diplomám). Aztán úgyis kell majd a 2 szakmai is. és aztán jöhet a 3. 4. nyelv majd eyxtrának.
Noobságról meg annyit, hogy akkor votlam Noob mikor Informatikát akartam tanulni Szegeden (idestova 7 éve). Hála az égnek gyorsan kirúgtak (2 év után) így találtam valamit ami érdekel is.:) -
#40 Én mechatronikai mérnökin vagyok, itt első félévben van egy "megjelenítési technikák" nevezetű tárgy, ahol istenigazából semmi gyakorlatit nem tanítanak tisztességesen, annyi dologba tenyerelnek egyszerre bele (prezentáció, kiadványszerkesztés, weblap, grafika stb...), gyakorlatilag ad egy áttekintést, hogy kábé "mi is van". Na meg persze az előadásokat ki kell tölteni valamivel, úgyhogy jönnek a fasza kis látószervek, nyomdatechnológiák, színrenszerek, meg ööö... ööö... biztos volt még, ha bent lettem volna, ugye. A poén, hogy így voltam belőle ötös. K*vasok a beadandó belőle, de ha alapszinten értesz a "megjelenítési technikákhoz" agyból, akkor rántani fogja fölfelé az átlagodat. Ha nem, akkor meg fizetsz pár sört annak, aki igen...
Egyébként szabadon választható tárgyként választható ilyen és ehhez hasonló baszulás, de nem igazán tudok róla, hogy itt nagyon komoly grafikkantás lenne. Még a legközelebbi téma, amiben turkálnak, az a színtechnológia, színfelismerés, látáshibák, ilyesmik. -
#39 biológusként elmondhatom hogy nem csak az alapot verik belém.... -
#38 A MAgyar felsőoktatás rákfenéje az, hogy pl a technológiai szakokon (főleg infora és szegedre gondolok pl ) el vannak maradva kb 5-6 évvel. Ott semmi újat nem fogsz megtanulni.
De igaz ez közgázra is meg émrnökökre és biológusokra is. Stabil alapot belevernek a fejedbe aztán a maradékot találd ki magad. Az alapszakokon meg szépen megtanítanak valami gyakorlatra is. -
n3whous3 #37 Alapképzésed megvan? Valahogy a hsz-edből nem ez tűnik és tudod előbb Bsc, aztán Msc :) (sry, ha n00bnak nézlek, csak valahogy ezt szűrtem le) -
Shadow_THH #36 a magyar felsőoktatás olyan, hogy csak azt tanulod mindenhol amit te szeretnél és érdekel
azért lett fizetős most, hogy méginkább olyanokat tanulhass persze csak annyira amit még nem tartasz nehéznek -
#35 háát, nem gondolnám, hogy ilyen heti 2x3 órában bárkiből grafikus lesz valaha. Érdemes megnézni egy szabadkézi rajz felvételin mi számít minimumnak. Annál jobban kell már felvétel előtt produkálnod. Mivel itt nincs efféle szakmai alkalmassági vizsgálat, én el is felejteném ezt a képzést. Bemész a könyvtárba és kihozod a "Kockától az aktig" c könyvet. Ha abból bármelyik rajzot tudod produkálni, akkor érdemes lehet foglalkoznod a területtel.
A grafikus-infós párosításhoz: Javaslom, aki infósnak, azon belül is programozónak megy, remélem egy magasabb szintű programnyelven tud programozni felvételi előtt és nem az egyetemen kezdi el tanulni a do-while ciklusokat, mert megette a fene az egészet. www.blender.org ha ennek alá tudsz írni egy jó felület árnyékoló algoritmust pythonban, akkor van némi esélyed a pályán ;) :P -
#34 Én amire most voksolok az az SZTE-GTK: Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodási Mesterképzési Szak.
Aztán majd látom a továbbiakat. bár ezt meló mellett kell. -
#33 :DDDDDDD -
n3whous3 #32 Jah nem, csak jócsajok ide, több nem kell :D [gonosz] -
#31 szívemből szóltál :D -
n3whous3 #30 Szeged a legjobb, ide mindenki :))) -
#29 fú, engem is ezek a dolgok érdekelnek :)
amúgy most informatika szakon vagyok és még nincs kedvem egyetemre menni szal maradok a mostani suliban 2 évre. ezalatt a két év alatt kéne valamit alakítani, pl. nem ártana egy nyelvvizsga. kár hogy gecilusta vagyok :D -
Nauron #28 Zsidó egyetem - felekezeti szociális munkás
mindenkinek tudom ajánlani ha véletlen nem jutsz be az államira akkor is csak 52 500 Ft / fél év:DDD -
#27 Hat altalaban szamitastechnikaval foglalkozo egyetemeken max. 1-2 tantargyban van grafikai kepzes. BME-n van valami Irányítástechnika és Informatika Tanszék, ők elég komolyan foglalkoznak számítógépes grafikákkal is, de pontosan nem tudom melyik szakra kell jelenzkezni a BME-n. (Gondolom valamilyen informatikus. :)
Leginkabb nem egyetemi képzésben tanítják ezeket, például a Nemzetközi Multimédia Intézet vagy a www.budairajziskola.hu, akik OKJ-s Grafikusokat képeznek. Tájékoztató.
Van olyan is, hogy ECDL Képszerkesztés (igazából sok helyen oktathatják, de asszem lehet csak vizsgára is jelentkezni) de ez nem hiszem hogy nívós (http://www.ecdl.hu).
Meg van egy kicsit más fajta képzés is, a Magyar Iparművészeti Főiskolán van grafikus és van fotóművész szak is. Itt van Tervezőgrafika szakirány és Képgrafika szakirány. Biztos sokat használják már a számítógépeket és nívós suli, de nem biztos hogy minden Photoshop és 3D SMax-os ember ennyire műkedvelő.
Tapasztalatom szerint a legtöbb ilyen munkahelyre ma már abszolút nem kell semmilyen papír, csak baromira kell vágnod a grafikai, kiadványszerkesztő, 3D-s programokat (esetleg CAD). Persze legjobb, ha a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán végzel, mint mondjuk 'mérnök informatikus' és úgy vágod (magadtól vagy noname gyorstalpalókon) a grafikai programokat. Na ilyenkor sorban allnak erted majd! -
#26 a műszaki menedzser diploma a 25 legkeresettebb diploma között ott volt...
én is azt tanulom amúgy, 1. éves vagyok(BMF KGK), eddig tényleg eléggé alap dolgokat tanultunk, de majd ha szakosodás lesz akkor kezdődik majd igazán, szerintem... -
Nuki #25 BME-VBK vegyészmérnök. -
#24 én legszívesebben olyan helyen tanulnék ahol informatikával foglalkoznak, azon belül érdekel a grafika (pl photoshop, corel draw, stb), webszerkesztés, videóvágás meg ilyesmik. Csak mindenhol kemény az "alapozás", főleg matek terén. De tudtok olyan sulit ahol lehetőség van a későbbiekben ilyenre? -
Csesza #23 persze, van államilag támogatott és költésgtérítéses, ugyanúgy mint a fősulis v. egyetemi részen -
Shadow_THH #22 csináld azt, hogy leszűkíted kettőre és utána el tudod dönteni fej vagy írással -
#21 Én SZTE-TTIK-s vagyok, mindenkinek ajánlani tudom :) -
#20 Kösd fel a gatyót, mert itt (Kandó) tanulni kell. :) -
#19 nekem nem ajánlották.Voltak kint miskolcról,és azt mondták hogy azt ne válasszam.Igazán nem való semmire azt mondták. -
#18 Szerintetek a 'Műszaki menedzser alapszak' az jó lehet???
Meg még ezeken gondolkodom, de nem nagyon tudok semmit sem róluk... :S
Gazdaságinformatikus alapszak, Gépészmérnöki alapszak, Mérnök informatikus alapszak, esetleg Programtervező informatikus alapszak
Ezek közül 2-3-ra szeretnék jelentkezni. -
orkenyid #17 BMF-KVK villamosmérnökire + villamosmérnök-asszisztensire jelentkezek, a 3. helyen még gondolkozok, de valószínü a miskolcit írom be :) (esetleg asszisztensit utolsó helyre, miskolcit 2.-ra)