CB-rádiózás

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Én is beállok a sorba. Van 2 terepjárónk, és ki szoktunk járni a természetbe velük, és jó volna kommunikálni a 2 autó között. Max ilyen 1-2 kilóméteres hatótávú cb-t keresek, de olyat amit be lehet építeni az autóba, nem ilyen kézi kis vackot, mert azért jó volna ha hangosan szólna. Privátban tudna ajánlani valaki nekem ilyet? Használt nem akadály, ha mûködik, legalább olcsóbb.

Intel E8400(8*450)MHz + Noctua NH-U12P, ASUS P5K PRO, 4*1GB DDRII 1066MHz, Sapphire HD4850 512MB, Chieftec 450W, 5.1 Házimozi hang, 50\" Plasma TV monitor 2*1,5 TB WD Black Raid0, 64 GB Crucial M4

caseih9400
Én is ezt kérdeztem volna az elõbb :) Szóval most 2en vagyunk akit érdekelne :)

khm...khm...

gumikacsa
Sziasztok!

Jó, hogy ráakadtam (némi segítséggel) erre a topicra, lehet, hogy itt tudtok nekem segíteni.
Én most akarok beszerezni egy CB rádiót, de fogalmam sincs, mit, mennyiért. Amit tudok, hogy kell maga a készülék, és egy antenna. De még mire lehet szükség? Kb mibe kerül, mint magánember itthon használhatom-e, vagy engedélyek kellenek?

Renault magnum http://kamionszim.hu

Pepsi Twist
Az enyém pontosan így néz ki!

Cadillac Escalade Owner Pepsi Twist nem alszik, Pepsi Twist vár.

http://www.retrocom.com/CB%20Pix%206.htm
http://www.geocities.com/mag62uk/cbphotos.html
http://www.dxzone.com/cgi-bin/dir/jump2.cgi?ID=5841
http://qrp.wetpaint.com/page/CB+RADIO+PICTURES+3?t=anon

képek:
ok!
Pepsi Twist
plz használd a válasz erre gombot :)

ismerõs dolog:)
Pepsi Twist
hát én régen is CB-ztem és még ma is CBzek és én autóban használom nagyon szeretem és ráadásul sok haszna van. ami a kamionosoknál megy hogy hol van dugó meg bla bla bla az itt is mûködik :)

minden hatóságnak ,cégnek aki rádiót használ, osztanak ki sávot , ahol csak õk vannak.Most van átalakulóban magyarországon a hatósági rádiózás/ rendõrség, mentõk, tûzoltóság,határõrség,katasztrófavédelem /. új készülékeket kapnak-kaptak, a kézi gépek hasonlóak a régi cseppálló ericson cápauszony antennás készülékre, nem lehet lehallgatni, átjátszó-adókat használ, lehet vele telefonálni, össze lehet hangolni akár az összes készüléket, így pl katasztrófa esetén akár mimdenki mindenkivel is tud beszélni,így gyorsabb rendezettebb lehet a mentõakció.
A régi cb-sek nagyrésze abbahagyta, / bejött a mobiltelefon, /másik része akiket jobban érdekel a rádiótechnika, letették a rádióamatõr vizsgát/ köztük én is /, és ki nyílt elõttük a világ, hivatalosan megszabott feltételekkel, több sávot használhatnak, a rövidhullámtól az ultrarövid hullámig, használhatunk akár mûholdas átjátszókat is, ha beszélsz egy külfõldi rádióssal, kapsz-és küldesz visszaigazoló lapot / ez a QSL kártya/ így lehet gyûjtögetni a különbözõ távoli szép, színes lapokat, furcsa érzés, hogy például beszélhetsz a jordán királlyal / szintén rádióamatõr/ vagy itt volt Charles Simonyi , aki a nemzetközi ûrállomásról beszélt rádión a magyarokkal. Félreértés ne essék nem okoskodni,felvágni akartam ,hogy én egy kicsit konyítok a rádiózáshoz, de mivel sokan nem tudják hogy mi fán terem, a téma ami miatt létre hoztam a fórumot így leírtam kb mirõl van szó. Várom a hozzászólásokat!
most ami nagyon elterjedt, a PMR rádió / ezt a tescoban is megveheted párban 8-10 e. forintért/ 446 Mhz -n megy 8 csatorna fél watt,ezt tuningolják, külsõ antenna stb, valamint sokan rádióamatõr rádíót vesznek, beállítják erre a sávra, és nagy teljesítménnyel, tetõantennával döngetnek, pedig a PMR sáv csak a kisrádió saját antennájával fél watt teljesítménnyel használható. attól függetlenûl a PMR sosem lesz CB sáv, sokan csak ökõrködnek rajta, sokan munkához használják, / darúsok, motoros oktatók, biztonsági õrök, valamint a baba-õr készülékek is nagyrészt itt mennek/ ha tetõ antennával figyelsz, és nagyvárosban laksz, egy csomó hülyeséget hallhatol.Sok szülõ a gyerekeknek megveszi ökörködni. Tehát kizárólag két kis rádió közt van értelme.
jelenleg a cb, engedély nélkûl használható ,de csak a CEPT feliratú készülékek / ez egy minõsítés, Fm 40 csatorna 4 watt kimenõ teljesítménnyel/. Ha ettõl nagyobb tudásu gépet használsz például kocsiban, és Kpm vagy rendõri igazoltatásba szaladsz bele, akkor gond lehet, feljelentenek a hírközlési felügyeletnél, elvehetik a gépet, a szabálysértési bírság , úgy tudom 100.000Ft is lehet.
a kamionosok ezzel szóltak haza oroszországból, vagy európából, így szóltak egymásnak hol van razzia, mennyi a várakozás a határon, de el lehetett csípni magyar óceánjáró hajókat is, kialakultak baráti körök város, vagy szomszédos megyék szintjén, csináltak rádiós-találkozókat / fõzés, sátor, élõzene, csere-bere.
a CB jelentése: Citizen Band-polgári sáv, fénykora a 80-90-es években volt, használták telefon helyett is, fõleg a családok, akkor a postától ,késõbb a frekvencia gazdálkodási intézettõl / jelenleg hírközlési felügyelet/ kellett engedélyt kérni, voltak teljesítmény- csatornaszám korlátok , szabályok amiket be kellett tartani, volt bemérõkocsi is, ha szólt a szomszéd, vagy egy jóakaród, hogy valami zarvarja a tv-t, ezzel jöttek ki, kocsiból kb 20-80 km. volt az áthidalható távolság, lakásból tetõ antennával 50-150 km-ig, ha úgymond jó volt a terjedés, akkor nem volt lehetetlen táv. / lehetett beszélgetni a külfõldön élõ magyarokkal akár az USA-ból is /
trogerzsiger
Iszonyat buli lehetett az ilyen... 93-ban születtem, Nõvérem párja ismesél a gyermekoráról, hogy miket csinálnak, én meg csak tátom a szám, és rájövök hogy milyen jó is volt akkor amikor meg sem születtem :(

Pepsi Twist
igen õk is ezt használják.

bardocz
a teherautósok is ezt használják nem?egyik rokonom teherautós,és õk is valamilyen rádióval beszélgetnek egymással
Pepsi Twist
Nekem most is van a verdámban CB... és a haverokkal menet közbe úgy szoktunk beszélgetni mikor a városba vagyunk többen és máshelyen akkor beszélgetünk meg segítjük egymást...

Faterom régebben rendõr votl...Lehet volt engedélye , lehet nem..
A lényeg, hogy mi még szigetszent miklóson éltünk, nagymutter meg csepelem, és úgy dumáltunk:D

Yoda001
ez mi?

http://9gag.com/gag/5135249

Üdv mindenkinek, Zsolt vagyok , 31 éves, 12 éves korom óta rádiózom, a cb rádiózással kezdtem, ma már rádióamatõr engedélyem is van, nagyon szép emlékeim vannak 1992-2000-körülrõl, várom a jelzéseket , mivel akkor egy korszaknak lehetett mondani, az átlag emberek ezen kikapcsolódását tudom, hogy nagyon sokan rádióztuk, de a mobíltelefonok, és a szabályozások miatt ,szinte kihalt a 27Mhz-es sáv. Igaz,a PMR rádió nagyon elterjedt, de sosem lesz ugyanaz mint a cb volt ANNO.
← ElőzőOldal 2 / 2