77
-
dez #77 Amit állítólag XP-ben is be lehet kapcsolni.. :) -
JTBM #76 A Readyboost pont Cache-nek használja az SSD-t, amivel szépen kinyírja...
A Superfetch (Vista) teljesen más, a memóriát kezeli.
Amit leírtam, az megőrizné a SSD-t és növelné a teljesítményt.
Ma az egyetlen eszköz a Vistában, ami többé-kevésbé ezt teszi, az a Readyboot, ami az én Laptopomon is működik.
Szvsz. amikor a Vistát tervezték, nem volt még SSD, ezért teljesen kimaradt a tervekből, a Readyboost-nál pedig a tervezők nem tudták, hogy az SSD limitált újraírási lehetőségekkel rendelkezik. (Vagy tudták, csak lefizették őket az SSD gyártók, mert így évente vehet magának mindenki egy új SSD-t...) -
Inquisitor #75 "Az OS-ben létre kellene hozni egy olyan file-kezelő modult, ami felismeri az SSD-t és ezeket a file-okat oda teszi át, akár virtuálisan a HDD-ről."
És akkor feltaláltuk a Readybootot és a Prefetchet a Vistából? :D -
JTBM #74 Az SSD-nek van és lesz is élettere, de az OS-t át kell írni miatta.
Mire is jó az SSD?
- Nagyon gyorsan tud előszedni adatokat
Mire nem jó az SSD?
- Állandóan változó adatok tárolása
- Nagy tömegű, ritkán használt adatok tárolása
Az én laptopomban van SSD és arra használja a rendszer, hogy oda hibernálja le a rendszert, amikor kell. Hihetetlenül gyorsan indul újra a gép, kb. 1 másodperc.
Más felhasználások:
- OS gyakran használt, de szinte soha nem változtatott file-jainak tárolása.
- Programok hasonló file-jainak tárolása.
Az OS-ben létre kellene hozni egy olyan file-kezelő modult, ami felismeri az SSD-t és ezeket a file-okat oda teszi át, akár virtuálisan a HDD-ről.
Ezzel a gép teljesítményét nagyon megnövelnék, miközben az SSD nem megy tönkre.
Minden más feladatra a HDD alkalmas, beleértve a gyakran változó file-ok tárolását és a nagy tömegű adatok tárolását is. -
floatr #73 Egy átlagos mai vinyó hangját a környezeti zaj elnyomja, ez csak nagyon ritkán lehet szempont. A sebesség az lehet érv, viszont mindenki emlékszik arra az időszakra, amikor néhány gyártó vinyói sorra döglöttek meg, és sokáig téma maradt az adatbiztonság, miközben a sebességre megintcsak az arra kihegyezett felhasználásoknál gondoltak.
Mert az pl. mennyire életszerű h Pistike pár másodperccel hamarabb bútol be az SSD-s lapitopiról, mint Józsika a hagyományossal?! Viszont az már kicsit komolyabban hangzik h Végh Béla rendészeti megbízott lapitopiján elszállt az ország kémelhárításának összes adata...
Nade félretéve a viccet, az SSD-s cucc még eléggé gyerekcipőben jár, és a Seagate-es csóka is inkább szakember, mint jövőkutató. Nem túl jó üzlet egy ilyen technológiára nagyságrendekkel nagyobb pénzt költeni. Nyilván az egész trend/marketinges handjárat hátterében a chipgyártók állnak, és egyelőre a vinyógyártók vszeg ebben még ellenérdekeltek. -
Inquisitor #72 Ez nem valószinű, ennyi erővel rinyálhatna bármelyik HDD gyártó az ügyön.
Waterman, nem csak pendrice-ról regéltem, midenféle flash cucc ilyen "megbízható" sajnos. Jókat szoktam röhögni, mikor ember megveszi X vagy Y "márkás" flash cuccot, mert az biztos nem hal be. Aztán volt mikor orrba-szájba jöttek vissza pl. Kingston memóriakáryták, mert nem lehetett rájuk írni többé ...
L3zl13 - Ezzel tisztában vagyok, ezzel az az egy baj van, hogy a "sokkal újabb, sokkal gyorsabb, többször írható, hosszabb élettartamú" SSD-ről majd 5-10 év múlva lehet elmondani, hogy tényleg teljesítette vagy se, amit várnak tőle, amit ígérnek a gyártók. Lásd a múltkori vitát a gyári CD-ről, miszerint az első generációsok tényleg bírtak 20 évet, de ahogy egyre olcsóbb lett a gyártás ... stb.
Egyébként ha jól tudom a Hitachinak vagy WD-nek van olyan 1TB HDD-je, ami simán tól 300MB/sec (SAS) és/vagy 400MB/sec (FibreChanel) sebességgl adatokat. Jó persze drága is. -
Inquisitor #71 "Az meg lehet, hogy a merevlemezeket többször lehet írni, de nem is azzal, hanem a mechanikával van a legtöbb gond."
Akkor leírom mégegyszer, a jóember a cikkben pont ennek ELLENKEZŐJÉT állítja, vagyis a HDD halálozások oka legtöbbször pont nem a mechanikus részek miatt van. -
Deus Ex #70 Hát igen, a nem másolás jellegű elérésekkel van leginkább probléma, pl. ha az ember botor módon egyetlen merevlemezzel felszerelt otthoni gépén próbál virtualizációval négy-öt vendégoprendszeres tesztrendszert használni tanuláshoz vagy pilothoz.. -
Deus Ex #69 Nos, összefoglalva, vannak az SSD-nek is korlátai, problémái, viszont biztosan ez a jövő. Ellenben az interjút inkább érzem a Seagate panaszos vonyításának, afölötti fájdalmában, hogy az a technológia, amelyben a tudásuk és tőkéjük nagyobbik része fekszik, hamarább fog kipusztulni, mint ahogyan azt ők szeretnék. Az emlegetett határidő nemannyira az SSD körüli technológiai és egyéb korlátokból fakad, mint inkább azt jelzi, mennyi idő alatt tudna a Seagate kimenekülni a jelenlegi helyzetből.
Persze azután lehetséges, hogy valóban közel ennyi idő telik el, mire az SSD átveszi a pörgettyű helyét, csakhogy amögött sejthető lesz a mai piacvezető merevlemez gyártók fékező hatása is. -
V1G3C #68 Ez csak arra mutat hogy a RadMap-ben így állították be. Addig még sokat akarnak keresni öregecske technológiájukon. Könyörgöm mai napig a hdd a legszűkebb keresztmetszet minden alkalmazásnál.
-
RealPhoenixx #67 Jah meg annyi: ha egy ismeros megker hogy nezzek neki fenykepezogepet, akkor csak azt kerdem meg, hogy mire kell neki, es hogy mit szeretne a kepekkel csinalni, nem kezdem el azt mondani hogy: mechanikus fenykepezo gepet nem erdemes venni, vagy hogy a digitalis ennyivel vagy annyival jobb.
Sajnos nem korrekt a hetkoznapi emberek fogalma, de ez van, es amugy mechanikus fenykepezogep minden fenykepezogep, csupan a kulonbseg az, hogy az egyiket a mar korabban kifejtett analog jelzovel illetjuk, a masikat pedig digitalissal, de mint mondtam, az analog is valojaban digitalis, csupan .........
A lenyeg, hogy megertem, ha valaki azt mondja, hogy mechanikus fenykepezogepet szeretne - pedig mint tudjuk ..... -
RealPhoenixx #66 L3zl13: en meg azt mondtam, hogy tisztan digitalis ram alapu winchester :)
A mechanikus es digitalis sajnos a hetkoznapi szohasznalatban a szamitastechnika jelenlete miatt sajnos valamelyes ellentetei lettek egymasnak, igaz, nem helyesen, de sajnos ez van, mindattol fuggetlenul, hogy analog /tarolasi/ mod nincs! Csak olyan, amit analognak nevezunk! (mert az analognak is van veges szamu allapota, csak eleg nagy "felbontas" kell hozza - megfelelo nagyitasnal pedig nem azt latod hogy milyen szep folyamatosan halad, hanem hogy UGRAL szinte diszkret jelleggel - lasd akar egy mutato)
Sot, ahogy a mechanikus winchesterek kiszorulnak (es mindenbe beletesznek valami digit cuccot), ugy meginkabb ez lesz, merthogy a sok hozza nem ertovel valamelyest szot kell erteni, es nem a kissebbseg alkalmazkodik a tobbseghez, marpedig a tobbseget nem fogja erdekelni a korrekt kifejezes (legegyszerubben lathatod ezt a politika vonalan, de most ne politizaljunk) :-) (vagy tekintheted a Graphisoftnal levo bugyuta vezetoket: lasd Varkonyi Viktor)
Majd kesobb gondolom ujra lesz nyelvujitas, es akkor majd talan a muszaki elet kozel egy nyelvet fog beszelni a hetkoznapival, vagy valamelyest tisztara mosnak par fogalmat. /sajnos a hetkoznapi emberek miatt jopar mondas amiket ma hasznalnak, elegge elferdult/
waterman: akkor szerinted miert ipari teruletre szanjak a dolgokat elso korben?? Mert annyira megbizhatatlan?? Na ne mar!!!!
Sokkal gyerebb verziot pedig nem fog kapni az atlag home user par ev mulva, hidd el.
Igaz, mikor kazettat hasznaltal, akkor ipari hasznalatra voltak winchesterek, uff, valami hasonlo van a gepedben, dobd ki, tutti XAR!! :)
Szerinted az also arkategorias mlc flash winchiket ha cegeknek szallitjak akkor az nem ugyanaz??? NE MAR!
Vagy ezekszerint a boltokban az lesz: kiallithatom valamilyen ceg nevere a szamlat?? Valasz: igen!! Boltos: jah, akkor bocsanat, varnia kell X hetet, hogy megrendeljuk onnek a masik fajta winchestert es akkor nem is annyiba fog kerulni.
Meg majd jon persze a vita, kiraly, nyilvan elhiszem majd ezt neked.
Hidd el, koltseghatekonysagot nem csak olcsobb cumok beszerelesevel lehet elerni, hanem a tomegtermelesbol illetve munka- es gyartmanytervezessel is, etc -
L3zl13 #65 Hogy ne volna digit akármilyen számrendszerben? Soha nem állítottam olyat, hogy ne lenne.
Azt állítottam, hogy a HDD is digitális tárolási mód, még akkor is, ha "mechanikus", azaz mozgó alkatrészek is vannak benne.
Valamint azt, hogy egy mechanikus, fogaskerekekkel és tárcsákkal működő számítógép is lehet digitális, mert ezek a fogalmak (mechanikus illetve digitális) nem ellentétei vagy alternatívái egymásnak. -
dez #64 Tisztázzuk, hogy milyen vinyók! Én nem az évekkel korábbiakról beszélek (mint írtam új vinyók), amik tényleg hangosan zúgnak, sípolnak, ill. (még)korábban a seek is csak úgy csattogott.
Hanem tehát az újabbakról, amiknek 1. hangtalan a seekjük[*], 2.fluid-dynamics bearingesek, ahol nincs közvetlen szilárd érintkezés a tengely és a ház között, így nincs surlódás, így a zaj is annyira minimális, hogy csak közelről hallható, normális esetben[**]. Ezek melegedésben is sokkal jobbak.
* Néhány típusnál több üzemmód között lehet választani, és nem mindig a leghalkabb van default beállítva. De még így is sokkal halkabb a seek, mint korábban. Leghalkabb üzemmódban meg tényleg annyira halk, hogy közelről is alig lehet hallani. (Persze előfordulhat, hogy egy gyengébb házat így is berezegtet kicsit.)
** Igaz, egyes típusok viszont hajlamosak magas frekvencián (15-16 kHz) sípolni. (Nekem is az egyik ilyen, nem is használom folyamatosan.) -
RealPhoenixx #63 L3zl13: akkor szerinted binaris, meg egyeb szamrendszerekben, akar a 7-est veve alapul, nincs digit?? Te ezt szurted le abbol amit bevestel?? NE MAR!!!!! :) -
L3zl13 #62 Aham. Nem tudtam, hogy a foglalt területet is átpakolgatja. -
waterman #61 "
A muris az egeszben az az, hogy sokan nem gondolnak bele, hogyha valoban annyira megbizhatatlanok lennenek ezek a cuccok, akkor a hadsereg illetve ipar miert is hasznalja ezt a cumot?"
azoknál nem számít az ár. pl slc flash-t használnak, ami tovább bírja. a consumer termékekbe mlc flash-t tesznek, hogy nagyobb kapacitású legyen (ez viszon mindenki szerint nagyságrenddel kevesebb újraírást bír). az elektronikán, a z egész véfelmén is spórolnak. tulajdonképpen mindenhol spórolnak. ennek a spórolásnak az a vége, hogy jelentősen csökken a minőség. -
waterman #60 sajna a peltier elkezd fűteni, ha nem vonják el a keletkező hőt a "másik" oldaláról.
a másik meg, hogy ha már energiát fektetünk a hűtésbe, akkor az ssd-k kis energiaigényét le is húzhatjuk a jó tulajdonságok listájáról. -
waterman #59 a legtöbb pendrive egy olcsó sz*r és legtöbbször azért megy tönkre, mert agyonírja EGY helyen a cellákat (jellemzően a fat miatt), vagy az elektronika megy tönkre, de az is mert leejti az ember, kitépi a gépből és amiről keveset hallunk az elektrosztatikusság, na azt nagyon nem csípik, márpedig szerintem mindenkinek van műszálas ruhája és biztos vagyok abban is, hogy egyik kézzel sem fogja senki a radiátort, mikor bedugja a pendrive-ot a gépbe. és szerintem nem csak engem csípett meg párszor a pendrive fém része mikor bedugtama gépbe.
tehát ezt már máshol is leírtam, egy fixre beszerelt ssd-nek valószínűleg tized annyi fizikai behatással sem kell megkűzdenie, mint egy csak zsebben hordott pendrivenak. -
waterman #58 a wear leveling átrendezi az letráolt adatokat. azaz ha kevés a helye akkor újramozgatja önkényesen az adataidat. ezért van az hogy egy 16 gigás is elmegy jó ideig, mert a ritkán használt cellákat újra, meg újra befogja munkára. -
waterman #57 a link mégegyszer:
a link -
waterman #56 256 gigás még az évben, meg 384-es, hol élsz te?? URL=http://www.hoc.hu/index.php?p=news&cid=1&y=15399]nagy ssd[/URL] -
L3zl13 #55 "De ha nagyon gondolkozni akarsz, akkor fogalmazd meg a digit szot pls :)
Illetve annak eredetet is ideveshetned, de erosen gyanitom a binaritassal valo kapcsolatat, vagyis a szamrendszer a kapcsolok eseteben vegulis melyik??"
Digit: "The name "digit" comes from the fact that the 10 digits (ancient Latin digita meaning fingers) of the hands correspond to the 10 symbols of the common base 10 number system, i.e. the decimal (ancient Latin adjective dec. meaning ten) digits." (from Wikipedia)
Ennyit a bináris elméletről. -
L3zl13 #54 Biztos, hogy neken jött? Mert szerintem nem nálam volt a fogalomzavar... -
RealPhoenixx #53 tungi52: linkjeid nem okesak sajnos -
RealPhoenixx #52 AgentKis: nah vegre valaki elmondta azt amire utaltam :) kiraly!!!!
Ugyes vagy, es koszonom.
Igy mar kevesbe aggodom, hogy nem csak en tudom igy a dolgokat.
NB: bocsi, ha esetleg fogalmazni viszont kevesbe tudok :)
tacsaby: Sokan szinten veled ertenek egyet :) -
#51 Bocsika! Az előző L3zl13-nek ment... -
RealPhoenixx #50 tungi52:
En egyetertek veled, bar vannak akik ketkednek az irassal-ujrairassal kapcsolatosan.
A muris az egeszben az az, hogy sokan nem gondolnak bele, hogyha valoban annyira megbizhatatlanok lennenek ezek a cuccok, akkor a hadsereg illetve ipar miert is hasznalja ezt a cumot?
Es itt most nem a korrupt magyar hadseregre ertem az altalanos vonatkoztatasban leirt hadsereget.
De ennyi erovel siman le lehetne fikazni a mechanikus (hagyomanyos) winchestereket is.
PL: blabla milyen szar a hagyomanyos winchester, blabla
Indok: a kaszinok azert nem winchesterre mentik a filmeket, mert a winchesterek milyen szarok, etc.
-> nah ez egy xar hozzaallas, plane, ha azt veszem alapul, hogy sokan ugy fikazzak ezt a dolgot, meg ugy felnek tole, hogy nem is lattak ilyent, vagy ha mar lattak is (mert mondjuk veletlenul olyan laptopot vett, amiben ilyen muzsikal), akkor sem tudjak, hogy lattak mar ilyent!
Nah ez van! -
tacsaby #49 "az asztali és mobil PC-k meghibásodásait jóval nagyobb mértékben okozzák a chipek, mint a hagyományos merevlemezek."
Hát én vitatkoznék Mr. Watkins meghibásodásokkal kapcsolatos véleményével!
3 éve vagyok rendszergazda. Ez idő alatt szinte minden hónapban volt merevlemez meghibásodás a 40 gépes gépparkunkkban, viszont csak egyszer kellett alaplapot cserélnem. -
#48 Némi fogalomzavart sejtek ezen a ponton.
A digitális véges számú lehetséges állapotot jelent ez lehet 2, de lehet pl. 193 is. A digitális rendszerek közül a kétállapotúakat (pl. 0 vagy 1) binárisaknak nevezzük. Jelenlegi számítógépeink ilyenek.
Az analóg folytonosat jelent, elvileg végtelen számú lehetséges állapottal. Persze amióta tudjuk, hogy a világ kvantumos felépítésű (azaz valamilyen legkisebb egységek léteznek, és csak ezek végesszámú többszöröseinek összege lehet anyag és energia mérték egyaránt.) azóta az analógot is felfoghatjuk digitálisnak ahol a lehetséges állapotok száma megfelelően nagy
Sajnos a 7köznapi szóhasználatban is keverik ezeket, de mivel ez egy szakmai fórum, azért "kötök" bele (nem rossz szándékkal). -
tungi52 #47 Az adatok miatt három kép a két vetélytársról. Több ssd-t és egy raptort hasonlítanak össze. Mint látszik nem minden ssd ugyanolyan, de az mtron-t nézve mindenben veri a többieket.
link1
link2
link3
Ja és még egy apróság. Az ssd ha ír vagy olvas, akkor a megkezdett sebességgel képes ezt tenni a művelet végéig, a merevlemezek azonban vesztenek a sebességükből, néha nem is keveset. Az meg lehet, hogy a merevlemezeket többször lehet írni, de nem is azzal, hanem a mechanikával van a legtöbb gond. Ezzel ssd-knél már nem kell foglalkozni. -
RealPhoenixx #46 mcganyol: koszi, de ujat nem mondtal :)
Aszem tudjuk, hogy a masik mirol beszel (mert tobbsegeben akik a muszaki dolgokhoz hozzaszolnak, azok szinten tobbnyire muszaki teruleten vannak valamilyen formaban).
A diszkret ertekek folytonossagat pedig fejtegethetjuk, de ebben a temaban nem fog elobbre vinni.
De ha nagyon gondolkozni akarsz, akkor fogalmazd meg a digit szot pls :)
Illetve annak eredetet is ideveshetned, de erosen gyanitom a binaritassal valo kapcsolatat, vagyis a szamrendszer a kapcsolok eseteben vegulis melyik??
(adhatod a valaszt)
Ha megadtad, akkor vegulis milyen szamrendszerben vagy?
Az hogy ennek hatvanyait hasznalod, az hogyan vezet ki abbol?
A 7-es szamrendszer bevezetese mikor lenne celszeru?
.......
Itt sorolhatnam meg a ravezeteseket :) -
bippo #45 Ez a jó kérdés. Ezen múlik a sebességelőny. De hát erre megvannak az okos emberek, akik majd kitaláljk jól. Kicsi, sűrűn használt file-okat érdemesebb odapakolni. Vinyón tekintve streaming jellegű adatoknál (pl. egész CD-s, DVD-s filmek, ISO-k, stb) nem sok értelme van. De egy rendszerboot már hasznos lehet. -
mcganyol #44 szemléletesebben:
mechanikus - analóg : barométer, hagyományos fürdőszobai mérleg
mechanikus - digitális : számkijelzős fürdőszobai mérleg
elektronikus - analóg : a legtöbb autóban a sebességmérő
elektronikus - digitális : a Balázs-show tapserő mérője :-) -
mcganyol #43 digitális: diszkrét (nem folytonos) felosztás. valamilyen értéknek egy adott spektrumon belül, megszámlálhatóan felaprózott, s így számokkal meghatározható, felírható értékeinek halmaza.
elektronikus: olyan eszköz mely működési elvét tekintve arra épül, hogy elektromos töltés folyik át különböző eszközökön (félvezető, ellenállás stb.)
Lehet hogy ezek a definíciók nem teljesek, vagy nem teljesen szakszerűek, de legalább képet adhatnak arról, hogy miket keverünk itt össze-vissza.
egy óra tehát lehet mechanikus (rugókkal és fogaskerekekkel működő) vagy elektronikus (ahol elektromágneses mező miatt forog a horgony).
ettől teljesen független hogy az óra által mért értékek megjelenítése analóg avagy digitális. analóg a hagyományos számlapos kijelző, digitális társa pedig természetesen a számokat kiiró óralap.
(a kvarc óra működési elvében tér el az elektromos vagy a mechanikus óráktól, kijelzője szintén lehet analóg vagy digitális)
és ezek a dologok természetesen keveredhetnek is, nagyon ritkák a pusztán mechanikus vagy pusztán elektronikus berendezések. ezesetben általában a meghatározó elemek alapján kategorizálunk. (az elektromos vagy a kvarc órában is vannak mozgó, mechanikus részek pl)
vagy itt a hőmérő, amiben ugye higany tágulgat. a hagyományos hőmérőben remekül "kúszik" a piros csík a skála elött, tetszőlegesen finom átmenetekre is képes. (más kérdés a műszer hibahatára). digitális társa ezzel szemben szintén így működik de egy kijelzőn számok formájában megjeleníti a mért hőmérsékletet az előre definiált értékkészletből (mondjuk ki tud jelezni 1000 féle különböző értéket).
A hdd-k természetesen digitális formában tárolják az adatot és mechanikusnak mondjuk őket (tekintve hogy az adat írás/olvasás alapvetően nem elektronikus jelenség (attól függetlenül, hogy a fejpozicionáló motor nyílván elektronikus benne))
Az pedig, hogy digitális annak semmi köze az alkalmazott számrendszerekhez.
a digitális karóra attól függetlenül, hogy az most 60-as 24-es vagy 2-es számrendszert használ mégiscsak digitális.
az hogy a számítástechnikában kétértékű az adattárolás pusztán gyakorlati ELEKTRONIKAI okai voltak/vannak.
-
nenad #42 én simán váltanék sdd-re, lehet peches ember vagyok, de rengeteg vinyo problémával találkoztam már. -
RealPhoenixx #41 L3zl13:
Digitalis alatt tudod jol mit ertettem, nem kellene belekotni az olyanokba, mint:
Az 1200-as evekben fogorvos alatt nem a mai fogorvosokat ertjuk.
Nyilvan ha fogorvost emlit valaki, akkor nem egy nagy darab kovacsot fogsz erteni alatta, aki a fogadat fogoval kirantja :)
Amugy pedig digitalis alatt azt ertettem, hogy RAM alapu technologiaju cucc (tudod, 0 vagy 1 allapotu).
/bar en mar szabadulnek a digitalis dolgoktol, es jobban orulnek valami tobb allapotu "kapcsolos" tarolasnak-adatfeldolgozasnak, mert igy bejohetnenek a 2es szamrendszeren kivul mas szamrendszerek is hardwaresen, amelyek velhetoleg gyosabbak is lennenek/
"A digitális nem ellentéte, vagy alternatívája a mechanikusnak."
Erre pedig a te peldadat kovetve csak azt mondom: akkor hasznalj mechanikus szamitogepet, es ugy irogass erre a forumra, viszont mielott valoban ilyenre adnad a fejed, plane ha vegleg, szval elotte gyorsan elkoszonok toled (mert akkor tobbet itt nem talalkozunk): szia -hehehe :)
Peltier: miert is ne lenne jo egy szendvics szerkezet hutesenek kulso zaro feluleteinek?
Tele van a vinyo: aki csontig tolti a poharat, az ne ugraljon poharral a kezeben, s igy ne is csodalkozzon ha leonti magat :) -
L3zl13 #40 Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az SSD-k egy kicsit komolyabb szerkezetek, mint a pendrive vagy a különböző flash kártyák.
De egyébként igaz. Szerintem is kevésbé megbízható ez a technológia mint a HDD-kben használt. -
Inquisitor #39 Érdekesek a hozzászólások, de egyrészt el kéne filózni arról, amit a Seagate-es arc mond az élettartamról, másrészt meg SSD ügyileg ki kéne a biliből a kezünket.
Egyszer beszéltem egy jóemberrel, aki műszaki beszerző a seregnél, és azt mondta, hogy a részlegüknek többezer darab pendriveot vettek, igaz vagy tucat félét, de mind márkásat, de az állandó napi használatban a 2/3-uk (!!!) nem bírta ki a fél évet sem. Ugye átlagusereknek is van soknak Pendrive-ja, de kb. annyiszor (se) ír rá, mint egy DVD+/-RW lemezre lehet, tehát nekik nem jön ki a probléma. Viszont nekem annyi ezresem lenne, ahány behalt Pendrive, CF, SD, MMC, stb. volt a kezembe, gazdag ember lennék. Sokkal több garis gond van velük mint HDD-vel. (Igaz pendrive-nál az esetek többségében "csak" a memóriavezérlő hal be.) -
L3zl13 #38 Hmm. Igazából a mechanikusnak nem is az elektronikus az ellentéte, hanem a "nem mechanikus", már ha mechanikus adattárolás alatt azt értjük, hogy tartalmaz mozgó alkatrészt, és nem pedig a lyukkártyát... :D