77
  • L3zl13
    "a MECHANIKUS ADATTAROLAS egyertelmuen felvaltja a DIGITALIS adattarolas, csakugy, mint a MECHANIKUS SZAMITOGEPEKET az elektronikusak, illetve kesobb DIGITALISAK!!!"
    A digitális nem ellentéte, vagy alternatívája a mechanikusnak. A digitálisnak az ellentéte/alternatívája az analóg, a mechanikusnak pedig az elektronikus...
    A HDD is digitális adattárolást használ.

"ha megfelelo hutesi megoldast alkalmaznak (Peltier)"
    Peltier mint "megfelelő" hűtési eljárás? LOL.

""Utána mondjuk rohamosan csökkenni fog a kapacitás" -nah azert ez nem teljessen helytallo :)"
    Bennem viszont az merült fel, hogy ha nagyon tele van az SSD vinyó, akkor ez a terhelésszétosztásos technológia sz@rt sem ér, és talán még 3 évig sem bírja...
  • RealPhoenixx
    tungi52:

- ebben az evben SSD-bol bizony mar lesz 256 G-as is, sot ugy nez ki, hogy 384G-as is lesz!!!!

- Valodi kapacitas: egy jobb cpu-ban 1 milliard tranzisztor van!
    Ez kozel 1 giga kapacitast takar!!!!

- Ha lesz gyarto ceg, aki azt mondja, hogy csinal vezerlo elektronikat es megfelelo huto tokot egy egy nagyobb szelethez, es azt mondja: bevallalom a technologiai kivitelezest (megfelelo akkumulatoros megoldassal)! Akkor a mai winchik eltorpulnek az elektronikai megoldasokhoz kepest, ami pedig az eljarasokat illeti, a MECHANIKUS ADATTAROLAS egyertelmuen felvaltja a DIGITALIS adattarolas, csakugy, mint a MECHANIKUS SZAMITOGEPEKET az elektronikusak, illetve kesobb DIGITALISAK!!!

- Csak kis szamolas: ha megfelelo hutesi megoldast alkalmaznak (Peltier), akkor mar most lehetne csinalni 1 Terras flash winchestereket (szendvics formaban) !!!!

Dez:

- Sebessegben, ha mas csatolast kapna a chipset tamogatas reszerol, az siman lehetne tobb is (es lesz is) /nem veletlenul gondolkoznak egyesek flash winchik raid tombjen/

- az utoje ennek a cuccnak igazan akkor lesz, ha megfeleloen olcson tudnak majd nagy tarolo kapacitast adni, de akkor is csak ugy, ha valaki beszol az alaplap gyartok kozul, hogy na a Flash winchestert tessek kerem erre a csatolora kotni, a tobbi szutyok pedig mehet a hagyomanyoson (siman feltolhato a sebessege a jelenlegirol /latszolagos sebessegrol/ annak 5-10 szerese koze) *parhuzamositas reven, amit pl a siman raidelt tombok eseten is lathatsz*

"Utána mondjuk rohamosan csökkenni fog a kapacitás" -nah azert ez nem teljessen helytallo :) *bar hidd el, nem erdekelne ha az elso evben 1 bitet vesztek, a masodikban 10-et, a harmadikban 100-at, a 4-edikben 1000-et, mert legkesobb az 5. evben tuttko kibaszom es veszem bele az ujjabb es nagyobb kapacitasut* :)

KVP:

-parhuzamos cellak, hogy nulla az eleresi ido, etc, szval: itt is van szepen eleresi ido, es a flash cuccok eseteben is szamit a parhuzamossag, a mechanikus es a flash cuccok eseteben a kulonbseg: a flash eseteben majdnem linearis a parhuzamosithatosag /mindig/, mig a mechanikus cuccok eseteben minnel inkabb parhuzamositasz (egy optimalis ertek folott), annal inkabb novekszik a szukseges eleresi ido
    Ebbol adodik, hogy memoriat talalhatsz a winchestereken, ezert is jo a hibrid megoldas a gyartoknak egyenlore.

"Ennek viszont meretbeli limitje van" -mindennek vannak meretbeli limitjei :)

NB: a cikk iroja nem veletlenul hivatkozott az elozetes cikkre, ugyanis ott mar ki lett tobbnyire vesezve ez a tema, masfelol pedig a cikk LENYEGE: A SEAGATE NEM KIVAN EGY SSD VERSENYSZITUT - vagyis a samsunggal, maxtonnal es egyeb gyartokkal nem kel versenyre *beszari alakok ezek a seagatesek, sztem el is fognak tunni a hattertarolo piacrol, ugyanugy, mint az IBM /viszont az IBM mas es tobb teruleten is ott volt/*
  • Sir Quno Jedi
    Naja, én még a világítós billem züzmörgését is hallom ám! :DDD (tényleg, ezért néha ki is kapcsolom a világítását)

A HDD-k meg kurva hangosak, pláne, ha az ember amúgy mindent passziválni tud és egáész éjszaka ott kell aludni a zakatoló gép mellett.
  • fade2black
    az a baj evvel, hogy a hallás egy rendkívül szubjektív dolog azon felül pedig rémítően nagy a "fül" dinamika átfogása.

Nálam pl a HDDk ilyenben vannak viz
    és még ez is körbe van nemrosszul hangszigetelve és ha odafigyelek meghallom a seeket.
    Persze én elég extra vagyok pl dsl modem/router is dobozolva/szigetelve van mert én hallom, hogy sipolnak.
  • fade2black
    Hát ilyet pedig attol félek még jó ideig nemlátok azaz lehet jól tippel a Seagete avval a 2012utáni elterjedéssel.

Szomorú ellenben egy hibrid verzió addigis előnyös lehetne.
  • PíszLávJuniti
    Azt mi dönti el, hogy mi kerül a flashre?
  • bippo
    Én igazat adok a Seagatenek. _Jelenleg_ a hibrid meghajtók az elérhető alternatíva. Egy normál vinyóra ráraknak 256M-1G Flasht, amivel ötvözik az SSD és a HDD előnyeit. Kis file-oknál gyors az elérés, nagy fileokra meg ott a nagy hely olcsón. És mivel a flash sem olyan nagy méretű, az egész megfizethető marad. Az, hogy mennyivel tud gyorsabb lenni egy sima HDD-nél, azt a belső adatszervezés fogja meghatározni.
    (persze később, ha olcsóbb/nagyobb lesz az SSD, akkor lehet róla beszélni. De amíg pl. az HPnél +300$-t kell fizetni azért, hogy 80G-s HDD helyett 16G-s SSD legyen a gépben, addig számomra még a nem megfizethető kategóriában van.)
  • dez
    Nekem 4 vinyó van a gépemben, plusz 2 nagy, de kis fordulatszámú házhűtő venti, az egyik a vízhűtés radiátorán. Nos, csak némi elég mély búgást lehet hallani belőlük, amit az összerezonálásuk okoz. Ezt is csak éjjel.
  • dez
    Ez a kommersz grade. Az enterprise-grade 10x tovább bírja. 10x drágább is.

Részben ezokból fejleszti több cég is az általuk vélt FLASH-utódot, pl. az Intel-féle PRAM.
  • PíszLávJuniti
    Ha nincs hangos venti a gépben, akkor bizony csak lehet hallani a vinyókat. Persze, a WD Caviar 1170-emhez képest szinte hangtalan.
  • dez
    Ja, még a zajról: a mai vinyók teljesen halkak, se motorzaj, se seek-zaj. Ugyan egyes gyártók vinyói (pl. jellemzően Samsung) eléggé remegősek, amitől a gyengébb házak berezonálhatnak.
  • dez
    Javaslom, másoláshoz használj valami olyan programot, ahol be lehet állítani valami értelmes buffer-méretet, akkor nem fog 1/10-ére lassulni. Bár ez csak másolásokra érvényes, sajnos a nagyokos Windowsban nem igazán lehet beállítani ilyesmit. De a SATA vinyók NCQ-ja állítólag javít a helyzeten.
  • dez
    Poén SSD-nek nevezni a C64-hez használt EEPROM-okat. :) Bár talán nem jogos, mert nem file szervezésben voltak rajta a dolgok, írni sem lehetett.
  • szvini
    a vinyó is olyan lesz eccer mint a jó öreg floppy lemez :D, soha nem akar kihalni a piacról :D:D
  • fade2black
    "Ez kitolja néhány évre az élettartamot."

Akkor tehát drága, kicsi és néhány év után ha rendszerhddként használjuk "bedöglik"?

Amíg nem orvosolják ezen problémákat hát nem nagy jövőt josolok neki....
  • Deus Ex
    Pedzegettétek az írási olvasási sebességet, de az igazi előny a több párhuzamos folyamat esetében mutatkozik meg. Két egyidejű folyamat esetében a merevlemezek átlagsebessége a max. sebesség kb. tizedére esik, a folyamatok számának emelésével pedig az arány tovább romlik. A párhuzamos használat eredméyne írás esetében a töredezés. Nos, SSD esetében általában sok ezer folyamatig arányosan oszlik a sebesség, s a töredezés sem különösebben súlyos probléma, lévén az egész tár véletlen elérésűnek tekinthető.
    Mindemellett az SSD zaj és rezgésmentesen üzemel.
    Egyetértek, először az oprendszer és progarmok tipikus tára lesz, átmenetileg a terjedelmes holmi tárolására olcsó merevlemezeket fogunk használni. De azután úgy visszaszorul a merevlemez, mint ahogyan az egykor széles körben elterjedt szalagos tárolás, amelyet ma már csak speciális esetekben használunk, s mivel kikerült a fősodorbeli technológiák közül, méregdrágává vált.
    Az pedig teljesen érthető, ha egy cég próbálja támasztani azt a technológiát amely gyártó és K+F kapacitásában milliárdjai vannak.
  • kvp
    A merevlemezekkel a legnagyobb baj a mechanika. Ez mind a teljesitmenyt, mind az elettartamot befolyasolja. Az ssd-k eseten nincs fej, ezert a keresesi ido mindig 0. A sebesseg pedig reszben a parhuzamosan kotott cellak szamatol fugg. A mai kereskedelmi ssd-k altalaban 1-4 chipesek. Ez olyan, mintha 1-4 bites buszon lennenek. Ha egy rendes 512 bites parhuzamos ssd-t nezunk, akkor annak az irasi/olvasasi ideje kb. ugyanakkora mint egy lassabb dram cellanak. Egy ido mulva ezert is lesz erdemes az ssd-ket kozvetlenul a memoriabuszra tenni (pl. a pci-express csatolora), es mar most is kaphato par ilyen hardver. Merevlemez eseten csak a tanyerok/fejek szamanak novelesevel lehet ezt az aranyt javitani, ezert is nepszeruek a raid0-as tombok. Ennek viszont meretbeli limitje van, meg ugy is, hogy ujabban a szerverek mar tobbnyire 2.5-os merevlemezekkel mennek.

Egyebkent annak idejen a commodore 64-ben is volt ssd csatlakozo. Sok ember az osszes jatekat es a grafikus feluletet is ssd-re tette. (igy kepes volt a 3 floppy cserelgetese helyett elfogadhato sebesseggel futni a geos is ami a c64-es windows volt, es barmi betoltott par masodperc alatt, a neha akar fel oras toltesi ido helyett)
  • barret
    7 ev alatt nem doglott be 1 vinyom sem...
    Szal nemtudom mi a gond veluk.
    Alapbol Maxtort nem veszek,mielott beepitem a vinyot megy ra a passziv hutes!
    Ennyi.
  • dez
    Van egy beépített mechanizmus (wear levelling), ami az írásokat "szétteríti" egész területen. (Mivel ugye itt nincs mozgó fej, nem (akkora) gond a fragmentáció.) Továbbá minden írást ellenőríz, és hiba esetén máshová ír, és nem használja többet a hibás cellákat. Ez kitolja néhány évre az élettartamot. Utána mondjuk rohamosan csökkenni fog a kapacitás, ahogy kezdenek romlani a cellák.
  • PíszLávJuniti
    Mivel az 1.8 as vinyók gyártásával jóformán a legnagyobbak leállnak az SSD miatt, úgy is ezt fogják alkalmazni.
  • maestro85
    Én helyesbítenék magas árra. Bármihez viszonyítunk magas az ára.. Talán a floppynál jobb a FT/Mbyte mutató
  • Darth Sith
    Elkezdtem elolvasni a hozzászólásokat és egy valami feltűnt. Senki sem említette az SSD-k újraírhatóságát. Ugyanis míg egy vinyónál ez kb korlátlan, addig az SSD-k pár százezer után meghalnak. És míg csak adattárolásra használjuk, tökéletesek, de amint egy OS van rajta, amely kb minden sec-ben átír, létrehoz, töröl fájlokat, ott ez a korlátozott írhatóság elég hamar probléma lehet, nem? Meg elég rossz a GB/ár aránya a vinyókhoz képest, és sztem ez hamar nem fog javulni, ergo max ilyen 8-16GBos méretekben terjed el manapság mobil készülékek körében ahol ez elég pl. musicplayer, telefon. Egy ilyen 128GB-os példány majdnem annyiba kerül mint egy notebook, szval kétlem h azon a vonalon terjedne egyelőre.
  • endale
    Ha emberi áron lesz SSD valószínűleg az lesz az elsődleges vinyó az oprendszernek és a szoftvereknek, de a nagy mennyiségű adatot (pl filmeket) az olcsóbb HDD-ken fogom tárolni.
  • BlackRose
    Nekem 4 darab van a gépemben ilyen 500-asból már elég rég. De a legtöbb gép még most is 80-160GB HD-vel kel el. mert az átlagember az árát nézi és netezni, zenéthalgatni kell neki. 5 év múlva 500GB-1TB váltja fel ezt a 80-160GB. Különben nekem 5 évvel ezelőtt 4 darab 160GB volt a gépemben pedig akkor az alap inkább a 40GB volt. Igen borzasztó olcsó, de 80-90% embernek nem kell és mivel olcsobb a 80-160GB akkor ezt vesz, sőt nem is tudja mi van a gépben, azt a gépet veszi amely olcsobb, és olcsobb gépekben nincs 500GB lemez még akkor sem ha borzasztó olcsó. Persze 5 év múlva ez lesz. :)
  • dez
    Éppen ezért használtam sűrűn a "jelenleg" szót. ;)
  • shabba
    Ez igaz, de a gyártástechnológia fejlődésével és a chipsűrűség növelésével ez a sebesség akár lineárisan növelhető még egy darabig, ezzel szemben HDD-nél ezt nem teszi lehetővé a technológia. Így idővel ezek a különbségek egyre nagyobbak lesznek. Gondolj arra SSD-ből már most is kapható olyan eszköz ami több száz GB vagy akár TB kapacitású, miközben az adatátviteli képessége 600-800MB/s sebességű. Ugyanezt HDD-vel nincs igazán realítása kivitelezni míg 3-5 év múlva sem, miközben SDD-ben a kommerszbe az idő előrehaladtával egyre inkább ez válhat az általánossá.

A jővőben szerintem az várható hogy lesznek kisebb kapacitású 64-128GB-os desktop SDD-k, ami gyors elérésűek és nagy sebességűek. Systemnek vagy a gyakran használt, nagy sebességgel elérendő állományoknak. És lesz mellette egy nagyobb kapacitású akár több TB-os HDD tár is, azon állományoknak amit archiválva lesznek vagy ritkábban kerülnek elérésre. Persze ez akár egybeépítve is hybrid meghajtóként is elképzelhető.
  • dez
    (Írásban meg lassabb.)
  • dez
    Hát inkább nézz utána te is, a kommersz SSD-k értékeinek... Igen, az elérési idő - mint írtam - nagyon jó, de a sustained átviteli sebesség 100 MB/s körüli, miközben egy jobb vinyónál 80 MB/s.
  • tungi52
    Nem tudom ti hol éltek, de ha kicsit utánaolvasnátok, akkor tudhatnátok, hogy a merevlemezgyártók éppen az ssd-k elérési, olvasási adatait próbálják elérni, ami nem könnyű. Az egyetlen probléma egyenlőre a kicsi kapacitás, ami ebben az évben 128GB-os Samsung lesz. Én nem tudom, de manapság a notikban általában ekkora vagy kisebb vinyók kerülnek, az umpc-kről meg nem is beszélve. Asztali fronton is megállja majd a helyét egy-két éven belül, nem kell sokat várni. A vinyók kapacitásához meg anyit, hogy mostanában feszegetik a tárolókapacitás határait. 2TB felé szerintem nem fognak menni. Azt én sem állítom hogy ezé a technológiáé a jövő, mert ki tudja, de szeretném ha a vinyó már eltűnne a gépemből és csend lenne:)
  • tomcsa4
    Remek választás, kedvencem a Samsung. Én imádom megoldásaikat! Csak egy a bökkenő: pumpálják kegyetlenül a tárteret, sebességet stb, na és mi van a megbízhatósággal? Amit a Seagate állít, az én tapasztalatom szerint hülyeség. Leghamarabban VGA és vinyó döglik meg a gépben (semmi tunning, semmi bénázás, mindent szabályosan hasdználva)! Legalább ne hazudna ekkorát.

Kinek mi a véleménye erről? Perzse megoldás, ha álandóan cseréljük vinyóinkat, mindig archiválunk, de egy hülye csinál magának plussz munkát, ha leehtne máshogy is!
  • dez
    A sebességet is megnézhetjük:
    - Nagyobb fájlok átvitelében alig gyorsabb, mint egy jobb vinyó (még csak nem is Raptor és tsi).
    - Elérési időben, tehát desktop alkalmazásban apró fáljok tömegénél jóval gyorsabb.

Nos a sűrűn használt apró fájloknak elég egy kisebb flash (mint a hibrid vinyókban), a nagyobbakhoz meg egyelőre nem éri meg. Ergo egyelőre tényleg jobb a vinyó, legfeljebb hibrid.
  • Cat #6
    "5 év múlva 500GB-1TB lesz az alap"

Decemberben vettem új merevlemezt, 19ezer(!) Ft egy 500 gigás Samsung. Szerintem ez borzasztó olcsó. Nem öt év múlva, hanem most.
  • BlackRose
    Általában nehéz előrelátni ajövőt, na de nezzük csak mi is a gond az SSD-vel?

1. Viszonylag (a merevlemezekhez képest) kicsi kapacitás.
    2. Viszonylag (a merevlemezekhez képest) magas ár.

A második probléma általában idővel könnyen megoldódik, az elején luxusárú aztán mindég nagyobb és nagyobb piacot mondhat magáénak.

Az első viszont már nem annyira könnyen oldható meg, de idővel ez is talán megoldható.

Na most a kettő kombinációja az ami igazán fáj. Drága és kicsi. Szóval lehet luxus Mercédesz vagy Ferrari, de luxus kicsi Suzuki azért sokkal nehezebben. És ez alapján a következőket szögezném le, az elkövetkező években ott fogják alkalmazni ahol a költség nem első gond viszont az energiatakarékoság, stb. fontos. És ez a piac parányi része. Aztán jön egy időszak, amikor majd az árak csökkenése és a kapacitás növelése után egy nagyobb piacot mond majd magáénak. És egy hoszabb idő után akár a hagyományos merevlemezek piacát is veszélybe hozza, de ez szerintem még minumim 5-10 év ha nem több, ugyanis 5 év múlva biztos 2-3TB merevlemezek lesznak majd kaphatóak, és 500GB-1TB lesz az alap, és nem hiszem, hogy 5 év múlva az SSD-s technológia mondjuk akár ennek a felét fogja tudni előálítani akár 2x magasabb árakon. Na de nem kétséges, valószínűleg az SSD egyszer teljesen kiszorítja a mechanikus merevlemezeket, de az még nem holnap lesz. Szerintem a Seagate nagyon is tudja miről beszél.
  • PíszLávJuniti
    mobil eszközökben egyértelmű az előnye, aki gyártó teheti már most vált
    asztali fronton az ssdnek még valóban nincs keresnivalója
  • sly007
    SSD-nek még valóban sokat kell fejlődnie, ahhoz hogy nagyon elterjedt legyen.
  • PíszLávJuniti
    a seagate széllel szemben pisil
  • tunyo902
    Jaj ne mondja már