25
  • sarkiroka
    #25
    a hackerekhez: http://www.baratikor.com/hot/index.php?rid=8900
  • homeless
    #24
    Ha korábban javasoltad a wikipédiát akkor te is olvasgathatnád.

    már leírtam de akkor leírom mégegyszer:
    cracker: programokat tör fel(nem, nem a cd/dvd tokot töri fel kalapácssal, hanem általában a másolásvédelmet, innen ered a tört programoknál a crack)
    hacker: Valamihez nagyon ért, elszánt, egyedi megoldásokat keres. A számítógépesek hackerek nagy része valószínüleg tört már be mások rendszerébe illegálisan.
  • Turdus
    #23
    "Ezzel már elkéstél a közvélemény tudatában nincs különbség a hacker és a cracker között." - és akkor törődjünk bele, hogy ez így van? Miért is? Ha senki nem tesz semmit, akkor biztos így is marad. Ha minden ilyen cikk után beír valaki, akkor előbb utóbb csak átveszik a cikk írói, ha pedig ők átvették, az emberek is át fogják.

    homeless: a hacker és cracker között nem ez a különbség. Az előbbi kiváncsi, az utóbbi haszonleső. Netről szó sincs, a világ leghírhedtebb hackere sima telefont használt leginkább.
  • Kaadi
    #22
    PS: vajon az energetikai cegektol osszegyujtott informaciokat is el fogjak "vesziteni" egy notebook-on mint a katonai adatbazisaikat, meg az egeszsegugyi nyilvantartasokat, illetve a tarsadalombiztositasi rendszer adatait?

    Ez a "tul sok bizalmas/titkos adat egy hordozhato gepen... OOPPPPSSZ... elveszett" sema kezd kicsit atlatszo lenni. Plane, hogy mar sok eve megy a jatek.
  • Kaadi
    #21
    They also shared a jointly developed "SCADA and Control Systems Survival Kit." Next week an electronic version of the Survival Kit will be available (free) to all SANS alumni.

    -> Tulelesi program azoknak, akik nem akarjak, hogy a kepzeletuket megtamadjak a sotetsegre vagyo hackerek.
    Az eredeti cikkbol kronikusan hianyoznak a konkretumok: melyik orszagban, milyen letesitmenyeket tamadtak, hol volt aramkimaradas, kit zsaroltak pontosan es hogyan is jutottak be. Ennyi erovel en is mondhatnam, hogy az evekkel ezelotti kaliforniai aramkimaradasokert en voltam a felelos, vagy hogy az USA osszes atomreaktora a zsebemben van.
  • Robi000001
    #20
    Bizonyos szempontból az is hekkelés, ha ráveszik az erőmű operátorát (pl. hamis e-maillal vagy hamis telefonhívással) arra, hogy állítson az erömű paraméterein...
  • homeless
    #19
    Ja mert szerinted ehez kéne ekkora felhajtást csinálni? Ha ezt akarnák, akkor bemenne két öltönyös úriember és telepítenék a szoftvert.
  • homeless
    #18
    cracker: programokat tör fel.
    hacker: Valamilyen szakterülethez nagyon ért. Lehet az egy operációs rendszer, vagy számítógép hálózatok. Akik olyan tudás birtokában vannak, hogy be tudnak jutni mások rendszerébe azok már követtek is el valamilyen bűncselekményt ezzel kapcsolatban, egyszerűen azért mert megtehetik. Meg biztosak lehettek benne, hogy nem otthon vmware-be tanulta meg amit tud, meg nem az otthoni kis p2-es debian szerverén:)

    Az meg hol van a cikkben, hogy interneten keresztül állították le a generátort?
  • Kaadi
    #17
    Olvassatok el a belinkelt cikket:

    A CIA nem tudja pontosan hol (valahol a vilagon az USA-n kivul), mikor es mi tortent, es azt sem hogy miert, csak azt tanacsoljak az energetikai cegeknek, hogy telepitsek fel az o programjukat a rendszereikre. Ezzel biztos elkerulik majd az esetleges tamadasokat.

    Magyaran: semmi konkret fenyegetes, csak fel KELL telepiteni a kemszoftvert!
  • tompka
    #16
    "Hackerek okoztak több nagy áramszünetet"
    Erről csak egy jut eszembe!
    Die Hard 4
  • magyarvok
    #15
    Ha ennyire vágod a témát, akkor már hozzászokhattál volna, hogy a black hat hackereket is simán hackernek neveuik, legalábbis Mo-n ez teljesen általános. :)
  • assdf
    #14
    Erről nem mindig a függetlenség napja jut eszembe:
    "maga komolyan mondja elnök úr hogy elhitte hogy egy nyamvadt wc deszka 300 dollárba kerül?" :)
  • assdf
    #13
    Ezzel már elkéstél a közvélemény tudatában nincs különbség a hacker és a cracker között. (azon kivül hogy a crackereket nem ismerik).

    Olyan ez hogy én néha elengedett kormánnyal szoktam biciklizni, ehhez képest mindenki azt mondja hoyg elengedett kézzel bicikliztem...
  • blendeguz
    #12
    Ez egész egyszerűen egy újabb alibi, hogy mégtöbb pénzhez és joghoz jussanak az FBI és mindenféle más titkosszolgálatok olyan projektjei, mint például az InfraGard (http://www.infragard.net/). Nem kevés pénz, amibe egy ilyen giga-szervezet belekerül. Az InfraGard "csupán" 21.000 céggel operál... és akkor mi van az olyan projektekről, amikről nem is tudunk...
    ***
    Múltkor is az Észtországban történt dolgok után egyből ott volt az FBI, ami elég érdekes...
    Mi közük egy észtországi netes támadáshoz???
    ***
    USA a világ csendőre...
    USA a világűr csendőre...
    USA a cybervilág csendőre...
  • blendeguz
    #11
    Szerintem kellene egy új szó a valódi hackereknek, mert Magyarországon már "elhasználták" és besározták a hacker szót... :[
  • Turdus
    #10
    NE KEVERJÜK MÁR A DOLGOKAT!!!

    Utálom, amikor hackernek titulálnak olyan embereket, akiknek semmi közük hozzá! A fenti cikk ugyanis CRACKER-ekről szól, nem HACKER-ekről. Ha valakinek nem világos, hogy mi a különbség, javaslom a wikipédiát. Azoknak, akik lusták utánnanézni: a hackerek nem okoznak kárt. A crackerek pedig pénzért bármit.
  • birdo #9
    Szeretném azt hinni, hogy legalább az energia ipar nem az internetet használja vezérlésre.
    Nem értek hozzá, de mintha az EU azt nyomná, hogy még a legkissebb falunknak is legyen webblapja.
    Oké. Rászánják magukat, de vajon a " belső hálót is rátennék ??
  • bakagaijin
    #8
    Megvan, még jó hogy nem vagy paranoid és ugyanazt a usernevet használod több helyesen is :). Helyeees :P
  • bakagaijin
    #7
    katt777, tudsz mutatni linket arra a fórum oldalra?
  • katt777
    #6
    KAMU!!!

    Az erőműveknek saját rendszerük van, nincs az a biztonsági szakember, aki engedné, hogy a hálóra tegyék a vezérlést (más lap fórumában már kitárgyaltuk a kérdést, többek között erőműben dolgozó fórumtárssal is, csak ide 1 hét késéssel jutott el). A 24h c. film egyik epizódjának a forgatókönyve az egész, része a fenyegetést gerjesztő propagandának, hogy az embereknek, legyen mitől félniük, és ne gondolkodjanak azon, hogy miképp szívja a vérüket a hatalom.
    Fontos megjegyezni, hogy államok, és nemzetközi szervezetek évtizedes tiltakozása ellenére az USA kormánya ellenőrzi az Internetet, tehát semmi nem történik a tudtuk nélkül.
    Másrészt egy külső behatolásos mesével remekül meg lehet fúrni a kártérítési pereket, amelyeket fogyasztók tízezrei indítanának az áramszolgáltatók ellen, így továbbra sem kell az USA 3. világbéli elektromos rendszerét modernizálni.
    Attól a nemzettől, amelynek debil tagjai számára egy kipufogóra is rá kell írni, hogy "Vigyázat, forró", nem is várhatunk mást. Beveszik ezt is, mint szept. 11-et, és a többi, manipulatív propaganda-baromságot. Az átkos korifeusai megirigyelhetnék mindazt, amit manapság az angolszász államokban, és seggnyaló csatlósaikban tesznek vezetőink.
  • Zoleeca
    #5
    Előtte "odament" és valamilyen módon biztosította hogy a későbbiekben távolról is csatlakozhasson, vagy mittudomén :P
  • Jonah
    #4
    az internet olcsó infrastruktúra, mert elvben nem kell az adatszállításért fizetni nagy távolságokon (csak a szolgáltató(k)ig). És hiába viszed el egy másik hálóra. Max. egy picivel lesz nehezebb a dolga a hackernek. Ha nagyon elszánt bármire képes. Sőt. Ha más nem, hát belülről rombolja szét (vállalati támadások 90%-a belülről indul).

    Aztán meg nagy kakiban vagyunk lehet. Ha több várost is felölelt az áramszünet, akkor azt a sajtó is felkapja. Ilyenről itt Európában csak az északnyugat-németországi áramszünet volt 2007-ben, bár ott az erőművek leállását másra kenték. Remélem nekik volt igazuk....

    üdv.
  • Adenoma
    #3
    mod: ami nincs a neten, azt a neten keresztül nehéz megtörni..
  • Adenoma
    #2
    és ne felejtsük el, hogy annak az embernek kötném netre a lélegeztető gépét, aki kitalálta vagy megengedte, hogy a generátorokat/egyéb áramelőállításához szükséges ellenörző gépeket valamilyen módon internetre kössék.
  • roliika
    #1
    Nyílván. A gonosz hackerek. Nem a hálózat a szar. A sok légkondi, 30éves kábelek, patkányok, idióta szerelők...neem...a hackerek kérem, mert gy laborban megmutatták, hogy lehet ilyet biznyám (gondolom tudták milyen szoft fut a generátoron meg azt is milyen alapú a kommunikáció, és hogy mivel védik...ezek után elég nehéz lehetett megoldani)