269
  • virs lee
    500 éve meg a postagalmbbal is elégedett volt mindenki... A HD filmek minősége látványosan jobb a DVD-nél, kb. mint a DVD a VHS-nél. De ehhez megjelenítő is kell, Junosztyon nyilván tökmindegy. Azért nehogymár a mezei tv-n való minőségkülönbség legyen a kiindulási alap! Ennyi erővel az autóról is le lehetne mondani, mert nem kompatibilis a lovasszekérrel...
  • dez
    Egy legolcsóbb mostani videokártyával, amiben van videodekódoló rész, a legnagyobb bitrátás + legerősebben tömörített 1080p-s anyag is lejátszható. A célhardvert ne hasonlítsd a sima procikhoz. (Lásd eleve GPU vs. CPU.)
    Az AVC-s/VC-1-es filmek éppen elég jól tömörítettek, az x.264 (ami a h.264 maximális beállításokon) nem sokkal tömörít már ennél jobban.

Gondolom úgy érted, van egyrétegű is. Igen, a filmek kb. fele, de ez nem jelent túl sokat, DVD5-ös filmekből is sok van, de az igazi attól még a DVD9-es. Egyébként az egyrétegűeken jóval ritkább a lossless hang (elsősorban nem tömörítetlenre gondolok, hanem nagybitrátásra).

Nem tudom, nekem van pár régi gyári CD-m, és simán lejátszhatók. Lossless torrent oldalakon is nagy számban fordulnak elő régi lemezek.
  • narumon
    "Hát akinek jó egy több helyen vágott, zajos, tömörítési vesztességes, felhang mentes MP3, az halgason olyat. valószinüleg a HiFi mániások nem ezek közül kerülnek ki ..."

1, Nem kell több helyen vágott, zajos, felhang mentes mp3at hallgatni
    2, Azért az eladási adatok azt mutatják, hogy ezek borzasztóan kevesen vannak.
  • virs lee
    És ezek az amcsi pénztárcához szabott árak - ennyit hajlandó áldozni egy amcsi a 10*magyar fizetéséből, nálunk meg elvárják hogy 10-ed pénzből sokszorosát költsük...
  • floatr
    Az emberek nagy többsége meg fogja kajálni azt h egy STB figyel a tv-je tetején, és max óvatosan óvatosan nyomkodja a távirányítót. A lemezek télleg nem praktikusak.

dez: Az emberek nagy többsége már a DVD-vel is tök elégedett. Még ha vett egy 32 colos tv-t is, mer nem a pixeleket számolgatja, hanem nézi a filmet, ha az érdemes rá. Ez alapján tökmindegy h 10-20-30 GB, mert leszarja ha egy kikölcsönzött filmben a köd kicsit tömörítési hibás. Aki meg bitbuzi, az úgyis mindent meg fog tenni annak az érdekében h a maximumot hozza ki valamiből, mégha értelme nincs is.

Nekem viszont az eléggé szembetűnő, bár lehet h a fordítás/fogalmazás volt szerencsétlen, hogy mintha a Stevie bátyó erre az újfajta üzleti/technológiai modellre is rá akarná terpeszteni azt az arrogáns arcát. "i-Tunes és hasonló"...
  • virs lee
    Nade letöltéssel legalább olcsóbb mint lemezen, nálunk meg... elég megnézni a cdgalaxist.
  • virs lee
    Azért az online nézegetés sztem még mindig sokaknak idegen. Egyrészt nyilván kapzsik lesznek itt is a kiadók, majd fizetsz sokat minden alkalommal, másrészt mindig online kell lenned (extra "szolgáltatásként" majd az internetszolgáltatód is megtarhál mert "indokolatlanul" nagy az adatforgalmad). Az ember szereti ha a tulajdonát kézbe (akár vinyóba) foghatja, azt csinálhat vele amit akar, nem pedig kapzsi kiadók által megszabott módon használhatja csak, akkor amikor azt neki engedélyezni kegyeskednek.

A letöltés az menni fog, az online nézelődés nem.
  • Inquisitor
    Azok a letöltési árak. a reális árak úgy néznek ki, hogy USA-ban egy BD lemez olyan 5-6K HUF, DVD-k meg olcsóbbak ugye. Nálunk "csak" 2x annyiba kerül.
    De hát itthon a zenei CD is 2x annyiba kerül, és még USA-ig se kell menni, elég nyugat EU-ig ...
  • Inquisitor
    Na most ugye a méret a tömörítés bonyolultságától és beállításaitól függ. Nyilván egy asztali lejátszón HW oldalról olcsón lejátszható méret más, mint egy erős (HT)PC-n lejátszható. Másrészt úgy tudom BD filmből van nem egy egyrétegű is. A 20-30GB nagyságrend még nagyon jó minőségű tömörítésnél is bő 3 óra feletti lejátszási idő szerintem. Nézd meg az új Blade Runner rendezői újravágott verziót, 5DVD-n jött ki, de BD lemezből csak egy lemez. Ezen a film 3 féle verzióban van rajta, a "szokásos" extra szmötyit nem számolva ez bőven 6 óra felett van szerintem.

A CD élettartamáról meg ugye nemrég volt cikkben, hogy a 80-as évek végén , 90-es évek elején készült CD-k jó része már nem kóser ... azok meg olyan 12-14 évesek. Tehát a laborkörülmények közötti élettartam messze a reálistól szerintem.
  • virs lee
    A többség számára azonban még fontosak lehet a fizikai kiadványok

Vajon miért? Elég megnézni a cdgalaxis.hu e-vásárlás árait - ugyanannyi mint a hagyományos cd-vel + dobozzal. Ugyanannyi pénzből nyilván azt választja a júzer amelyikért többet kap.
  • virs lee
    A képről jól látszik hogy amcsi fizetésekhez 4-5 dodós HD film ár jár, csóró magyar fizetéshez meg a 2-3-szorosa. És csodákoznak hogy miért mindenki letölt vásárlás helyett...
  • virs lee
    a letöltések végül úgyis elsöpörnek minden más platformot.

Ez igaz, csak az nem az itunes lesz, hanem a torrent. ~~
  • dez
    Elég sokan gyűjtenek filmeket. Persze közülük is sokat rá lehet szoktatni az on-line filmezésre, csak nehogy későn jőjjenek rá, hogy pár filmet jó lett volna megtartani.
    A lemezélettartam-problémát kétfelé kell bontani, a műsoros és az írott lemezek élettartama eléggé különböző. A legtöbb lassan 30 éves gyári CD ma is tökéletesen lejátszható. (Egyes gyártási eljárásokkal volt probléma, amiket be is szűntettek.)
    Tudom, hogy csak a lejátszási jog az enyém, de abban nem gátolhat meg senki, hogy ismerősöknek és családtagoknak megmutassam, odaadjam ajándékba, stb. Sőt tudtommal 1-2 családtagnak másolatot is lehet készíteni.
  • dez
    Ne terjessz már hülyeségeket és hazugságokat!
    - 20-30 GB a video, és további 10-es nagyságrendű a hang.
    - A ~10GB-os 1080p nem nevezhető éppenséggel stúdió, vagy akár kiadási minőségnek, csak egy rip. Egy nagyobb képernyős, nagyobb kontrasztú tévén látszanak a tömörítési hibák (ha nem is annyira feltűnően), és főleg a színátmenetek sávosak, stb.
  • Inquisitor
    Nyilván nem ugyan az a piac. Aki "gyűjti" a filmeket, az ezután is kézzelfogható adathordozón tartja majd. (Más tészta igaziból mennyi az élettartama a lemezeknek lásd CD probléma, meg a 20 év amit elvileg bírniuk kéne.)
    Viszont ha vvan most egy gyári lemezed, akkor se mutathatod meg bárkinek vagy akárhány embernek, lásd liszenc a filmek elején. (Tömegekenek nem vetíthető.)
    És hiába vesz valaki CD-t vagy DVD-t (BD-t, HDDVD-t), csak a lejátszási jog tulajdonát kapja meg a user, a zene és film NEM lesz az övé, mint ahogy a szoftverek sem lesznek a tiéd, csak a használati joguk ugye.
  • dez
    És most amiért a fogyasztók többségének nincs rá igénye, a többieknek se legyen? Mindenki váljon tökéletes egyen-fogyasztóvá?

Szép lesz, ha nem tarthatsz meg semmit, és sok kedvenc filmedet nem nézheted meg később, vagy nem mutathatod meg gyerekeidnek, mert már nem szerepel az online kínálatban. (Mert mondjuk a fogyasztók többségének nem volt rá igénye, LOL.)
  • dez
    Balekit lemezt és kazit csak pár spéci boltban kapni, CD-vel viszont most is tele vannak a nagyobb áruházak.
  • Inquisitor
    Hát akinek jó egy több helyen vágott, zajos, tömörítési vesztességes, felhang mentes MP3, az halgason olyat. valószinüleg a HiFi mániások nem ezek közül kerülnek ki ...
  • Inquisitor
    Miért kéne 50GB-os ISO? A BD lemezek nagy részét az extrának álcázott szemét teszi ki. Normális tömörítéssel lehet 10GB körül normális i/p1080-as videót csinálni, egy sz*rrá tömörített DivX/Xvid-es 720p film 2GB vagy alatta van.

Azért érdekes, ha a Bill Gates és Steve Jobs egy véleményen van a jövőt illetően. :)
    Ez jelent valamit.

Látom már megelőztek ...
  • shabba
    A fogyasztók döntő többségének nincs olyan igénye hogy akárhányszor meg akarja nézi, főleg nem akarja kiírni. Egy fogyasztó egy adott filmet ritkán meg egynél többször, még akkor ha ha megveszi mondjuk $20-30-ért lemezen. Számára a netes kölcsönző modell 1xűbb és gazdaságosabb, mert $5-os bérleti díjjal megússza, és a családi mozi este elejéig tartó bérlet számára pont elégséges. Egy lemezes vétel árába 5x-i bérlet belefér, annyiszor meg nem túl valószínű hogy egy fogyasztó meg akar nézni egy filmet. Persze ha valakinek olyan ingerenciája van hogy egy adott filmet minden héten meg akar nézni, ő számára a lemezes vétel jobb konstrukció, de ez a fogyasztók olyan csekély hányadát fogja érinteni ami a kiadóknak nem piac és nem fognak külön foglalkozni vele.

A tékák is azért tudnak üzemelni mert egy fogyasztónak bőven elégséges 1xri megtekintésre egy film a teljes vételár töredék részéért. Ha még tékáig sem kell elgyalogolni, hanem online megrendelhető és letölthető akkor még komfortosabb. Nem véletlen hogy a kábeles szolgáltatók amerikában már vagy 4 éve kínálnak Video On Demand(VoD) rendelhető filmkínálatot, tavalytól már akár HD minőségben is és az idei év legfőképbb a HD VoD kínálat bővüléséről fog szólni az államokban. De ugyanígy a telecom cégek induló IPTV szolgáltatásaiknál a VoD-ot mint kiemelt bevételi forrást kezelik.

Az átlag fogyasztó egyébként sem olyan minőség érzékeny hogy csak 50GB-os ISO-kkal érje be. Egy H.264-gyel kódolt 720p vagy 1080p-s 8-9GB-os video állomány is bőven elégséges minőséget fog biztosítani, ami azért jobb minőségi lesz mint a normál DVD és a HDTV készüléken érvényesülni is fog. Természetesen az idő előrehaladtával, ahogy a technológia fejlődik és egyre nagyobb sávszélességet/adatforgalmat lehet elérni ugyanakkora pénzösszegből úgy nőhet akár a letöltött videok mérete is, elégve akár az 50GB-os ISO-kat is. De ez valóban nem ma lesz ahogy írod, de idővel erre is sor kerül.
  • roliika
    Jaja...van még bakelit lemez is meg szalagos kazi...csak mennyi? :)

Online bolt jó ötlet, de 1kis p2p-t bele kéne még tolni. Mert ugye ilyenkor a kiszolgáló szerver sem lenne agyonvissza terhelve. Ha a saját hálónk majd bír 20 megabitet akkor jöhet a HD film azonnal a boltból p2p alapon...söt miközbe nézed mentené is. Ennél jobbat/pill nem tudok elképzelni.
  • dez
    Ez két különböző dolog. Mármint a zenei albumok kiadása, és hogy hogy viszed magaddal hallgatni róla az anyagot.

A műsoros lemezek nem lassú egyenkénti írással készülnek, hanem pillanatok alatt préseléssel. Szóval egyelőre ez a legolcsóbb és leggyorsabb off-line terjesztési módszer.

Most az, hogy mp3-ban is hozzáférhetővé teszik (a hivatalosra, legálisra gondolok), számonként annyiért, hogy alig olcsóbb az egész album, mint maga a lemez... Losslessben (már amelyik) meg még drágább...

Szerintem tuti, hogy a filmeket nem fogják ugyanolyan minőségben hozzáférhetővé tenni, mint a HD-s lemezeken. Főleg szabadon.
  • narumon
    Ebben most mi nem igaz? Szerintem tökigaz. (Jó mondjuk audiocd nem halott csak vegetál)
  • dez
    "Az audióCD már halott, megölte az MP3, ugyanez fog lezajlani a filmeknél is."

Ez nem igaz.
  • narumon
    Szerintem is mindenképpen az online video a jövő. Sőt én ezt inkább úgy képzelem, hogy le sem kell tölteni amit meg akarsz nézni. Minek? Hova? Inkább online ráklikkelsz hogy melyik filmet akarod nézni és már kezdi is a lejátszást. Erre nem kell már olyan nagy internetes fejlesztés (persze magyarországon még igen, de ugye nem az a main piac). Mondjuk én nagyon el tudok képzelni 5 év mulva egy tévét ami közvetlen netre csatlakozik és távirányítóval egyszerűen vezérelhető, az online boltban kiválasztom, hogy mit akarok nézni, kifizetek érte 800-1000ft-ot és nézem. A bolt ahol regisztrálva vagyok, meg egy bejegyzést készit a film mellé, hogy megvásároltam, ergo bármikor megnézhetem újra.
  • Major
    Igaz, minek egyáltalán lemez? Lassan terás vinyók fogják uralni a piacot, meg a töbszáz gigás pen/flash drájvok.
    Egyik ismerősom nem rég vásárolt egy mp3-as lejátszó a kocsijába, mert már elege volt már hogy több éve lemezek tuccatjait dobhatja ki tárolhatja, el egy-egy megunt lemez után. Most meg feldobja azokat az zenéket a lejátszó kis pen drájv-jára aztán bedugja és lőn szól a zene, lemezre irogatás nélkül.

De mondjuk hasonló, az elv a pénznél is, minek fogható pénz, nem lenne egyszerűbb ha nem lenne és kártyával(hozzáteszem modernebb kártyaleolvasó rendszerek telepítésével) fizetne mindenki/vagy retina alapján lenne elraktározva az adat.
    Most már egy kicsit haladhatnánk, és eldobhatnák a felesleges dolgokat ;)
  • Sir Quno Jedi
    Így van. De nem ma lesz. Anno én is teljes mellszélességgel az online terjesztés mögött álltam, ma már látva, hogy mit művelnek a multik és mire vezet a kapzsiságuk ebben az "üzletben" is, már nem vagyok meggyőzve... AZ elv megint jó, ez sosem volt kétséges, csak tudjuk kik fognak mögötte állni...
  • Cat #2
    Te is tudod hogy ez csak idő kérdése. A letöltések gyorsulnak, a számítási kapacitás nő, ergo gyorsabban lejön majd az anyag és erősebb tömörítésre lesznek képesek a számítógépek. Nem nagy bátorság kijelenteni, hogy Magyarországon már ma sokszor annyi videót néznek meg (warez)internetes forrásból, mint amennyi DVD a boltokban fogy, hát még ha olyan netes boltunk lenne, mint az iTunes Amerikában...

Az audióCD már halott, megölte az MP3, ugyanez fog lezajlani a filmeknél is.
  • Sir Quno Jedi
    EZ EGY HÜLYE! Ha majd 50GB-s ISO-kat lehet letölteni tőlük villámgyorsan és AKÁRHÁNYSZOR nézhetően/kiírhatóan, valamint rentábilis áron, akkor pofázódjon! Vicces emberkék ezek...

(Merthogy a nyomorult BR lemezt azt annyiszor nézed meg és adod kölcsön, ahányszor jólesik és KISSÉ jobb minőség, mint a hivatalosan letölthető mocskaik. Jó dolog a digitális terjesztés, de nem kéne hülyének és fejőstehénnek nézni a vásárlókat.)