Jobs: a Blu-ray után a letöltések nyernek

← ElőzőOldal 6 / 6

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A képrõl jól látszik hogy amcsi fizetésekhez 4-5 dodós HD film ár jár, csóró magyar fizetéshez meg a 2-3-szorosa. És csodákoznak hogy miért mindenki letölt vásárlás helyett...

IBM T61 ND218HL *** Core2 Quad Q6600, Gigabyte 8800 GTX, 4 GB Kingmaxx, 1.6 TB SATA, TT Big Typhoon, SB X-Fi Fatal1ty Platinum Champion, CM Stacker, Dell 2007 WFP, Vista Ultimate BOX, Office 2007 BOX

a letöltések végül úgyis elsöpörnek minden más platformot.

Ez igaz, csak az nem az itunes lesz, hanem a torrent. ~~

IBM T61 ND218HL *** Core2 Quad Q6600, Gigabyte 8800 GTX, 4 GB Kingmaxx, 1.6 TB SATA, TT Big Typhoon, SB X-Fi Fatal1ty Platinum Champion, CM Stacker, Dell 2007 WFP, Vista Ultimate BOX, Office 2007 BOX

Elég sokan gyûjtenek filmeket. Persze közülük is sokat rá lehet szoktatni az on-line filmezésre, csak nehogy késõn jõjjenek rá, hogy pár filmet jó lett volna megtartani.
A lemezélettartam-problémát kétfelé kell bontani, a mûsoros és az írott lemezek élettartama eléggé különbözõ. A legtöbb lassan 30 éves gyári CD ma is tökéletesen lejátszható. (Egyes gyártási eljárásokkal volt probléma, amiket be is szûntettek.)
Tudom, hogy csak a lejátszási jog az enyém, de abban nem gátolhat meg senki, hogy ismerõsöknek és családtagoknak megmutassam, odaadjam ajándékba, stb. Sõt tudtommal 1-2 családtagnak másolatot is lehet készíteni.

Ne terjessz már hülyeségeket és hazugságokat!
- 20-30 GB a video, és további 10-es nagyságrendû a hang.
- A ~10GB-os 1080p nem nevezhetõ éppenséggel stúdió, vagy akár kiadási minõségnek, csak egy rip. Egy nagyobb képernyõs, nagyobb kontrasztú tévén látszanak a tömörítési hibák (ha nem is annyira feltûnõen), és fõleg a színátmenetek sávosak, stb.

Nyilván nem ugyan az a piac. Aki "gyûjti" a filmeket, az ezután is kézzelfogható adathordozón tartja majd. (Más tészta igaziból mennyi az élettartama a lemezeknek lásd CD probléma, meg a 20 év amit elvileg bírniuk kéne.)
Viszont ha vvan most egy gyári lemezed, akkor se mutathatod meg bárkinek vagy akárhány embernek, lásd liszenc a filmek elején. (Tömegekenek nem vetíthetõ.)
És hiába vesz valaki CD-t vagy DVD-t (BD-t, HDDVD-t), csak a lejátszási jog tulajdonát kapja meg a user, a zene és film NEM lesz az övé, mint ahogy a szoftverek sem lesznek a tiéd, csak a használati joguk ugye.

És most amiért a fogyasztók többségének nincs rá igénye, a többieknek se legyen? Mindenki váljon tökéletes egyen-fogyasztóvá?

Szép lesz, ha nem tarthatsz meg semmit, és sok kedvenc filmedet nem nézheted meg késõbb, vagy nem mutathatod meg gyerekeidnek, mert már nem szerepel az online kínálatban. (Mert mondjuk a fogyasztók többségének nem volt rá igénye, LOL.)

Balekit lemezt és kazit csak pár spéci boltban kapni, CD-vel viszont most is tele vannak a nagyobb áruházak.

Hát akinek jó egy több helyen vágott, zajos, tömörítési vesztességes, felhang mentes MP3, az halgason olyat. valószinüleg a HiFi mániások nem ezek közül kerülnek ki ...

Miért kéne 50GB-os ISO? A BD lemezek nagy részét az extrának álcázott szemét teszi ki. Normális tömörítéssel lehet 10GB körül normális i/p1080-as videót csinálni, egy sz*rrá tömörített DivX/Xvid-es 720p film 2GB vagy alatta van.

Azért érdekes, ha a Bill Gates és Steve Jobs egy véleményen van a jövõt illetõen. 😊
Ez jelent valamit.

Látom már megelõztek ...

A fogyasztók döntõ többségének nincs olyan igénye hogy akárhányszor meg akarja nézi, fõleg nem akarja kiírni. Egy fogyasztó egy adott filmet ritkán meg egynél többször, még akkor ha ha megveszi mondjuk $20-30-ért lemezen. Számára a netes kölcsönzõ modell 1xûbb és gazdaságosabb, mert $5-os bérleti díjjal megússza, és a családi mozi este elejéig tartó bérlet számára pont elégséges. Egy lemezes vétel árába 5x-i bérlet belefér, annyiszor meg nem túl valószínû hogy egy fogyasztó meg akar nézni egy filmet. Persze ha valakinek olyan ingerenciája van hogy egy adott filmet minden héten meg akar nézni, õ számára a lemezes vétel jobb konstrukció, de ez a fogyasztók olyan csekély hányadát fogja érinteni ami a kiadóknak nem piac és nem fognak külön foglalkozni vele.

A tékák is azért tudnak üzemelni mert egy fogyasztónak bõven elégséges 1xri megtekintésre egy film a teljes vételár töredék részéért. Ha még tékáig sem kell elgyalogolni, hanem online megrendelhetõ és letölthetõ akkor még komfortosabb. Nem véletlen hogy a kábeles szolgáltatók amerikában már vagy 4 éve kínálnak Video On Demand(VoD) rendelhetõ filmkínálatot, tavalytól már akár HD minõségben is és az idei év legfõképbb a HD VoD kínálat bõvülésérõl fog szólni az államokban. De ugyanígy a telecom cégek induló IPTV szolgáltatásaiknál a VoD-ot mint kiemelt bevételi forrást kezelik.

Az átlag fogyasztó egyébként sem olyan minõség érzékeny hogy csak 50GB-os ISO-kkal érje be. Egy H.264-gyel kódolt 720p vagy 1080p-s 8-9GB-os video állomány is bõven elégséges minõséget fog biztosítani, ami azért jobb minõségi lesz mint a normál DVD és a HDTV készüléken érvényesülni is fog. Természetesen az idõ elõrehaladtával, ahogy a technológia fejlõdik és egyre nagyobb sávszélességet/adatforgalmat lehet elérni ugyanakkora pénzösszegbõl úgy nõhet akár a letöltött videok mérete is, elégve akár az 50GB-os ISO-kat is. De ez valóban nem ma lesz ahogy írod, de idõvel erre is sor kerül.
Jaja...van még bakelit lemez is meg szalagos kazi...csak mennyi? 😊

Online bolt jó ötlet, de 1kis p2p-t bele kéne még tolni. Mert ugye ilyenkor a kiszolgáló szerver sem lenne agyonvissza terhelve. Ha a saját hálónk majd bír 20 megabitet akkor jöhet a HD film azonnal a boltból p2p alapon...söt miközbe nézed mentené is. Ennél jobbat/pill nem tudok elképzelni.

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

Ez két különbözõ dolog. Mármint a zenei albumok kiadása, és hogy hogy viszed magaddal hallgatni róla az anyagot.

A mûsoros lemezek nem lassú egyenkénti írással készülnek, hanem pillanatok alatt préseléssel. Szóval egyelõre ez a legolcsóbb és leggyorsabb off-line terjesztési módszer.

Most az, hogy mp3-ban is hozzáférhetõvé teszik (a hivatalosra, legálisra gondolok), számonként annyiért, hogy alig olcsóbb az egész album, mint maga a lemez... Losslessben (már amelyik) meg még drágább...

Szerintem tuti, hogy a filmeket nem fogják ugyanolyan minõségben hozzáférhetõvé tenni, mint a HD-s lemezeken. Fõleg szabadon.

narumon
Ebben most mi nem igaz? Szerintem tökigaz. (Jó mondjuk audiocd nem halott csak vegetál)

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

"Az audióCD már halott, megölte az MP3, ugyanez fog lezajlani a filmeknél is."

Ez nem igaz.

narumon
Szerintem is mindenképpen az online video a jövõ. Sõt én ezt inkább úgy képzelem, hogy le sem kell tölteni amit meg akarsz nézni. Minek? Hova? Inkább online ráklikkelsz hogy melyik filmet akarod nézni és már kezdi is a lejátszást. Erre nem kell már olyan nagy internetes fejlesztés (persze magyarországon még igen, de ugye nem az a main piac). Mondjuk én nagyon el tudok képzelni 5 év mulva egy tévét ami közvetlen netre csatlakozik és távirányítóval egyszerûen vezérelhetõ, az online boltban kiválasztom, hogy mit akarok nézni, kifizetek érte 800-1000ft-ot és nézem. A bolt ahol regisztrálva vagyok, meg egy bejegyzést készit a film mellé, hogy megvásároltam, ergo bármikor megnézhetem újra.

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

Igaz, minek egyáltalán lemez? Lassan terás vinyók fogják uralni a piacot, meg a töbszáz gigás pen/flash drájvok.
Egyik ismerõsom nem rég vásárolt egy mp3-as lejátszó a kocsijába, mert már elege volt már hogy több éve lemezek tuccatjait dobhatja ki tárolhatja, el egy-egy megunt lemez után. Most meg feldobja azokat az zenéket a lejátszó kis pen drájv-jára aztán bedugja és lõn szól a zene, lemezre irogatás nélkül.

De mondjuk hasonló, az elv a pénznél is, minek fogható pénz, nem lenne egyszerûbb ha nem lenne és kártyával(hozzáteszem modernebb kártyaleolvasó rendszerek telepítésével) fizetne mindenki/vagy retina alapján lenne elraktározva az adat.
Most már egy kicsit haladhatnánk, és eldobhatnák a felesleges dolgokat 😉

Sir Quno Jedi
Így van. De nem ma lesz. Anno én is teljes mellszélességgel az online terjesztés mögött álltam, ma már látva, hogy mit mûvelnek a multik és mire vezet a kapzsiságuk ebben az "üzletben" is, már nem vagyok meggyõzve... AZ elv megint jó, ez sosem volt kétséges, csak tudjuk kik fognak mögötte állni...

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Te is tudod hogy ez csak idõ kérdése. A letöltések gyorsulnak, a számítási kapacitás nõ, ergo gyorsabban lejön majd az anyag és erõsebb tömörítésre lesznek képesek a számítógépek. Nem nagy bátorság kijelenteni, hogy Magyarországon már ma sokszor annyi videót néznek meg (warez)internetes forrásból, mint amennyi DVD a boltokban fogy, hát még ha olyan netes boltunk lenne, mint az iTunes Amerikában...

Az audióCD már halott, megölte az MP3, ugyanez fog lezajlani a filmeknél is.

Sir Quno Jedi
EZ EGY HÜLYE! Ha majd 50GB-s ISO-kat lehet letölteni tõlük villámgyorsan és AKÁRHÁNYSZOR nézhetõen/kiírhatóan, valamint rentábilis áron, akkor pofázódjon! Vicces emberkék ezek...

(Merthogy a nyomorult BR lemezt azt annyiszor nézed meg és adod kölcsön, ahányszor jólesik és KISSÉ jobb minõség, mint a hivatalosan letölthetõ mocskaik. Jó dolog a digitális terjesztés, de nem kéne hülyének és fejõstehénnek nézni a vásárlókat.)

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

← ElőzőOldal 6 / 6