57
Padlófűtés - Vélemények, tapasztalatok.
  • vizes
    #57
    Igen, a kérdésekre válaszoltál, a kéményre voltam kíváncsi a későbbiekre való tekintettel.
    A forróvíz-tárolót nem áram tartja melegen hanem a kazán, a tapasztalat azt mutatja, hogy egy 80 literes tartály egy két gyerekes családot simán ellát.
    (A tied ezek szerint turbós kazán, tehát nem atmoszférikus).
    Dobok egy privátot.
  • dsteel
    #56
    Saunier Duval kombicirkó, meleg vizet is ad, a pontos típust nem tudom. Nem tudom, mi az, hogy atmoszférikus és szétválasztott, ez egy zárt égésterű kazán a pincében, tehát gyakorlatilag kazánháznak is nevezhető, ennek megfelelő kéménnyel szerelve, a szaki szerint minden további nélkül cserélhető kondenzációsra űgy, hogy a kéményhez nem kell nyúlni. Cserélném is, de drága és a szaki szerint nem is feltétlenül éri meg egy jó kazánt cserélni. A pincében rengeteg hely van. Puffertartályt nem tervezünk, mert vállalom a kockázatát annak, hogy 10-20 mp-ig folyatom a vizet, míg meleg lesz + hogy csökken a meleg fürdéskor ha fűtési szezon van stb. azzal szemben, hogy puffertartályt vegyek és az mindig árammal tartson meleggel 60-100 liter vizet.
  • vizes
    #55
    Milyen a mostani cirkó? Ez adja a meleg vizet is (kombi)?
    Atmoszférikus?
    Ha nem, akkor a füstgáz rendszere cső a csőben vagy szétválasztott?
    Hol van felszerelve? Már úgy értem, hogy a fürdőszobában vagy egy külön kazánházban?
    Mennyi hely van a későbbi bővítésre (pl indirekt tároló)?
  • dsteel
    #54
    Köszönöm a válaszokat, a szaki mindenkép 8-9 körös rendszert tervez és gondolom - remélem, szabályzókat is épít bele. A kazáncsere sajnos most semmiképp nem fér bele, amikor ez beadja a kulcsot, akkor lecserélem kondenzációsra. A SD kazán annyira rossz lenne? Ahol most lakunk, 6 éve üzemel problémamentesen, alig fizetünk a fűtésre, egy baja van, hogy hangosnak találjuk.
  • vizes
    #53
    Azért ez nem ennyire egyszerű.
    Az előremenő hőmérséklet függ a burkolat anyagától (hőelnyelő képesség) is.
    Én terveztetném, vagy legalább beszélnék egy épületgépész-mérnökkel.
    Az osztó beépítése mindenképpen szükséges, egy körrel nem lehet megoldani az egész ház fűtését.
    A padlófűtés szabályzását vagy hőcserélős vagy keverőszelepes módszerrel oldják meg, így biztosítva a megfelelő állandó hőmérsékletet.
    Nem mindegy, milyen hosszú egy kör, stb, stb.
    Itt egy elég jól összeszedett leírás: KLIKK.
    Érdemes elsétálni a Magyar Rézpiaci Központ Egyesület
    1053 Budapest, Képíró u. 9 irodájába és kérni egy tervezési segédletet, a padlófűtésre vonatkozó táblázatok nagyon hasznosak.
  • Doma #52
    Szia!

    A szallo por mindenkeppen a napjaitok resze lesz, lehet laminalt padlo, keramia burkolat de foleg ha lesz padloszonyeg. Az eloremeno homerseklet max 55! fok legyen!
    Egy jo minosegu padlofutes oszto javallott, hogy minden kort kulon lehessen szabalyozni, szukseg eseten kiiktatni.
    Ha energiat is szeretnel megtakaritani akkor azt a hagyomanyos SD kazant cserel le egy kondenzaciosra, de ne Saunier Duval legyen az utod :)
    Amugy ha a szaki tenyleg jo szakember ezeket a dolgokat pontosan tudja, kerdesre elmondja es neked csak a fizetes miatt kell fajjon a fejed.



  • dsteel
    #51
    Sziasztok, nem tudom, olvassa-e ezt még valaki, de megpróbálom. Olyan emberkék véleményére vagyok kíváncsi, akinek VAN padlófűtése, így tapasztalata is. Van egy egyszintes, 100 nm-es sorházam, a badló bontva van. Most kell eldöntenem, milyen fűtést szeretnék. Kézenfekvő a padlófűtés, mivel a padlót felbontottuk, olyan rossz volt és a mostani rendszert cserélni kell. 100%-ig biztos vagyok benne, hogy hőmérsékletileg elég a sima padlófűtés, mivel jobbról-balról ház melegit, 10 cm dryvit lesz a házon, 15-20 cm födémszigetelés, alatta 10-15 fokra temperált pince.
    Szinte már eldöntöttem, hogy padlófűtést szeretnék, de az a kérdés, hogy MINDENHOVA-e.

    Magyarul: tapasztalat szerint szabad-e laminált parkettás hálószobába és gyerekszobába is padlófűtést tenni.

    A feleségem kissé porallergiás és a szálló por miatt aggódik.
    A cirkókazánunk sima Saunier Duval, nem kondenzációs, de le lesz korlátozva az előremenő fűtés, kérdés, hány fokra korlátoztassam a szakival. Olvastam, hogy kb 30-35 fok keringjen max, jól olvastam?
    Minden véleménynek, tapasztalatnak örülnék. Köszönöm.
  • Sliderx
    #50
    Sziasztok! Vásároltunk egy 67m2-es kb 50 éves téglából épült 2,7m belmagasságú klasszikus sátortetős családi házat. Jelenlegi fűtésrendszere konvektoros, aminek az elbontását már megkezdtük. A terv központi fűtés kiépítése turbós kazánnal. Bizonytalan vagyok, hogy milyen fűtési módot válasszak. Volt a háznál egy szerelő, aki azt javasolta, hogy mindenhol legyen padlófűtés és radiátoros fűtés is. Elmondása szerint külön lehetne kapcsolni a két rendszert, illetve együtt is tudna működni valami hőcserélő beiktatásával. A ház nincs szigetelve, átalakítások után lesz egy kb 13m2-es szoba két kisszoba kb 8-9m2-esek, Lesz egy 1,2m széles közlekedő, ennek a végében lenne egy házt. helység ahová a kazánt képzeltem, konyha+étkező, fürdő, spájz, előszoba, külön wc.

    Végigolvastam amiket itt írtatok. A hálókba én laminált padlót képzelnék el, olvastam, hogy ennek nem túl jó a hőátadási tényezője így nem javasolt alá padlófűtést tenni.

    A szerelő kötésenként 12.000 Ft-ot mondott + az anyagköltség.
  • janos1980
    #49
    A heatflow fűtőfóliával a Construma kiállításon találkoztam. meg voltam vele elégedve, mindenféle szempontból. Ajánlom mindenkinek. Érdemes utánaolvasni!
  • Zsoltika 007
    #48
    Én nem laknék ott. :D
  • DAPE
    #47
    Sziasztok! Véleményeteket kérném a következő dologgal kapcsolatban. Tavaly októberben vásároltunk egy családi házat. A fűtés szerelő a nappaliba padlófűtést + radiátoros fűtést csinált, melyet fehér henko csővel készített az aljaztba is. A kazán immergas tipusu és egy rendszeren van a padlófűtés illetve a radiátorfűtés is, különféle keverőszelepek és stb nélkül. Mi erről a véleményetek?
  • wander01
    #46
    valami spéci müanyagcső, legalábbis ami nálunk van. sárga, de majdnem átlátszó, és meglepően merev. vagy kemény. a belseje valamivel be van vonva, ilyen sikos felülete van, és a lényege hogy a vizkő nem rakódik le benne ha jol emléxem. aztán szépen fel van tekerve karikába :)
  • repro
    #45
    mi a bánat került annyiba? rézcsőből csinálták?
  • [HUN]FaTaL
    #44
    Nagyon kellemes a padlófűtés, bár nálunk nincsen. A porlebegegtetésről már én is hallottam. Meg sokan mondták hogy nem tesz jót az izületeknek hosszútávon. Hogy ebből mi igaz azt nemtudom.
  • Palinko
    #43
    Már sokan mondták akkor biztos nem lesz csak padlófűtés, de a radiátoros módszert elavultnak találom és energiapazarlónak, lehet rosszak a nézeteim. Mivel érdemes a padlófűtést kombinálni? Amit láttam falfűtésnél a szalag radiátort az sem tűnik valami hatékonynak
  • toretto r34
    #42
    Szia én épületgépész vagyok ezzel foglalkozom a palófütés egy nagyon jó fütési rendszer de hálószobában nem ajánlott mert a port lebegteti olyan 40-50 centi magasan ami fejmagasságmáshol tökéletes radiátoros fütéssel kombinálva vagy falfütési rendszerrel kombinálva de önmagában is tökéletes az ára változó a munkadij körönként20-25 ezer forint körül mozog plussz az anyaga a cső 200 ft tól 800 forintig is mehet attol függ milyet használsz
  • wander01
    #41
    valoszinü :) nálunk kell egy éjszaka mire érezni, dehát mire azt a párszáz lityi vizet megforgatja kell kis idő. de egyszer elindult nincs megállás. mindig az első befűtésnél van hogy izzad a talpam a csempén :)) mert a padlo már jó meleg, de még nem jutott el a termosztátig, ugyhogy addig megy. és miután lekapcsol, utána a padlo még mindig ontja a meleget mert a beton joval lassabban hül ki mint egy radiátor. :) a kicsikocsim is szereti a meleget, jobban érzi magát a meleg garázsban mint kint a jegesben :) és az sem elhanyagolhato hogy reggel egyböl meleg kocsiba lehet beülni :))
  • PíszLávJuniti
    #40
    pszichológiai hatás :)
  • Pepsi Twist
    #39
    Hát nem tom nekem pár perc alatt melegem lesz miután benyomtam!
  • Sir Quno Jedi
    #38
    Jaja, 2óra körüli felfűtési ideje van általában, ha amúgy nem temperált rendesen a helység. De ugye ezért van a radiátoros is mellette.
  • immovable
    #37
    Azt a 3-4 perces felfűtést megnézném 40 fokos vízzel.
    Pont hogy a padlófűtés nem egy dinamikus rendszer.
  • immovable
    #36
    Azért a csak padlófűtéses lakás nem a legjobb, ez elég szubjektív.
    Én személy szerint padlófűtés/(konvekciós padlócsatorna - erősen függ a ház jellegétől) és radiátor egyvelegre szavaznék ha lenne pénzem és most kéne építkeznem. Hidegpadlós helyiségekbe, nappali, ebédlő, konyha, fürdő, háztart helyiség(szárításra), stb, padlófűtés+(padlócsatorna), vmint pl fürdőben pfűtés törölköző szárítós radiátorral. Szobákba pedig radiátort, de ez csak az én vélemyénem. Hűtésnek meg a klíma helyett zsír mennyezet hűtést használnék.
  • Pepsi Twist
    #35
    Nálunk is padlófütés van!

    Sztem fasza nincs vele semmi baj... Azonnal felfűti a lakást!
    Hosszútávon télleg olcsób mert 3-4 perc után miután bekapcsoltam melegem van!
    Gladiátorosnál meg fél óra mire felmelexik az egész lakás!

    Egyszóval: Megéri és jó, aki meg allergiás a házi porra vesz 1 gépet amit kb 5eFT és oránként 10 köbméter levegőt megszűr :D
  • Sir Quno Jedi
    #34
    Konkrétan, ha magad csinálod, hát PERSZE, hogy az 1xűbbet választod, mert ki szeret sokat melózni vele. Ha azonban csináltatod, akkor azt választod, amelyik JOBB és még van rá pízed. AZ meg a padlófűtés. Gyakorlatilag semmiféle számottevő hátránya nincs, max. az árra lehet panaszkodni, de az sem nagyságrendi eltérés, amivel mindig riogatják az embereket. :DDD
  • gordon 24
    #33
    Álj, álj! Én nem támadtam a fütési rendszert! Csak mondtam egy pár negatív tapasztalatot. Ezt mindenkinek magának kell eldönteni! Mi is sokat gondolkoztunk rajta milyen legyen. Nekünk valahogy meggyözöbb volt a hagyomásnyos rendszer. Ráadásul mivel én épitettem az egész házunkat és ráadásul fütés részben is sokat közremüködtem ezért a könyebb elkészitést választottuk. Nálunk ezért van hagyomásnyos rendszer. De ennek is van rengeteg hátrány ami tény és való. Hiszen mig a padló fütés átmelegiti a padlót és kapsz egy majd állandó hömérsékleten lévő padlót. Ugy a hagyományos fütésnél amikor a kazán nem megy a radiátor kihül aztán megint felmelegszik aztán kihül stb..

    Szóval mindenki ugy és olyat csináljon amilyen szimpatikus. De tudni kell minden hátrányt elönyt stb!
  • Sir Quno Jedi
    #32
    Hinni hiszem, de én fizettem ki és tudom mibe kerül, lehet csak a megfelelő emberekkel kell "üzletelni".

    Amúgy meg ezek a hibák akkor jönnek ki, ha:

    a.) Idióta a tulaj és belefúr/üt/nyír a padlóban, az ilyen meg haljon meg. (nálam is szereltek be tükrös gardróbot és ott álltam és mondtam, hogy hogyan rögzíthetik a síneket a padlóra, stb.)
    b.) Már beüzemeléskor kiderül, hogy elcseszték, ilyenkor ezt a kivitelezőnek a SAJÁT költségén javítania kell!

    Uszkve no para.
  • Probatbicol
    #31
    Ez a sugárzó hő dolog olyan, hogy ki mit szokott meg. Én panelban nőttem fel, az állandó hőmérséklethez szoktam hozzá, kályhákat, kandallókat sem szeretem, amikor a pofámról mér leég a szőr, de a hátam még fázik. Úgyhogy nekem nagyon bejött a padlófűtés.
    Ha meg átázok/fázok akkor nincs is jobb annál, mint lefeküdni gatyában a meleg kőpadlóra, teljesen átmelenget.
    Egyébként teljesen elegendő magában is nem csak kiegészítő fűtésként, annál is inkább mert padlófűtés esetében 21-22 fok bőven elég, míg radiátornál ezt esetleg a fázósabbak hűvösnek érezhetik. Pedig a miénk magánház, teljesen korszerűtlen nyílászárókkal de így is elviszi magában.

    Még egy probléma lehet vele, amit nem említettetek: télen szeretnek behúzódni miatta a hangyák, és ha a padló fugázása nem tökéletes akkor elő-elő jönhetnek.
  • wander01
    #30
    nekünk is van a hétvégi kecóban, kb 150-160 nm2. az egész padlofütött, még a garázs is (bár a lakás közvetlen részét képezi szigetelt szekcionált garázsajtóval), csak a spájz nem. mi szeretjük, és a por sem száll, bár ehhez muter tisztaságmániájának is van köze... nagyon kellemes, könnyü használni, tél elött ujratölteni és ellenőrizni. jó minőségü csövekkel, szereléssel karöltve nagyon sokáig gond nélkül üzemeltethető, nálunk több mint 8 éve megy gond nélkül. a szőnyegpadlós szobákban érezhetően hüvösebb van, de ez nem is baj, ugyis csak aludni járok oda. szezon indulásnál nehezebb indulni, mert kell egy teljes éjszaka mire érezni hogy megy, de utána nem szabad kapcsolgatni, és olcsón kijön belőle az ember, mert jól lehet a hőmérsékletet tartani vele. kétségtelen hogy beszereltetni drágább, de szvsz megéri. persze ehhez kell egy rendes padlószigetelés is, hogy ne lefele fűtsön, ehhez a betonba rakható hőtükrös fólia szükséges, és az alább említett nikecell. ha ez megvan fele a fütésszámla mint egy ugyanakkora, de hagyományosan fütött háznál (felmelegit-kihül-felmelegit-kihül, sokkal többet fogyaszt a fűtés). legalábbis nálunk, ahol az egész ház durván szigetelt nagyon bejött a megoldás.
  • gordon 24
    #29
    Volt rá példa:D

    A következő sérülések szoktak előfordulni a padló fütés csöveknél.

    Az első dolog az hogy nem csak a fal melett futnak a csövek, hanem a szoba teljes terjedelme alatt. Nem lehet tudni a betonozás után hogy pontosan hol helyezkedik el. Az ember valamit rögziteni szeretett volna a betonon és szépen átfurta a csövet:D ez volt az egyik.

    Aztán volt olyan hogy a kömüvesek amikor betonozták a helységet, a talicskával baszták szét a csövet. Megszáradt a beton a burkolok szépen leburkolták a betont. Aztán jöttek hogy beüzemelik a fütést. Sehogy nem sikeredett a nyomást megtartani.

    Persze ezek extreme esetek és megtörténhet a sima fütéssel is, de ugye ott nem 100 méter csövet kell át ellenörizned, henm csak 10 pl.

    Az ára meg hidd el sokkal drágább. Lentebb irta egy srác hogy ilyen üzletben dolgozik ő is irta hogy drágább.
  • Sir Quno Jedi
    #28
    Na, nekem akik anno csinálták, azok mondták, hogy sok új családi házban is telepítenek és egyáltalán nem egy borzalmas költség, ha amúgy is fel kell építeni egy full új fűtési rendszert. Nekem sem került vagyonokba.

    Mitől sérülnének a csövek? 1x kell jó leraki és nem vakon bebetonozni, hogy ne tudjon tágulni és onnantól jópár évtizedig semmi gond nem lehet vele. Mondjuk nem árt fagyállót tenni bele, de az amúgy is evidens.
  • gordon 24
    #27
    Én kömüves vok. (szakmámat tekintve de nem abban dolgozom) Sok házat csináltam. Szerintem nem a legjobb dolog ez. Marha drága megvalósitani. Egy igazán nagy elönye van, hogy meleg a padlód, meg hogy nem látod a höforás helyét.
    Viszont ebből az egyik nagyon könnyen megoldható, még pedig a padló melegsége.. Nekünk kertes házunk van, ha az aljzat betont ugy csinálod meg, hogy a felső réteg (mert ugye amin lépkedzs két rétegből áll: Egy szerelő beton ezen vannak a szigetelések stb, és még egy beton amin jársz burkolat van stb) ne legyen 5cm-nél vastagabb, és alá raksz legalább egy 4cm-es lépésálló nikacelt, akkor nem lesz hideg még a kő sem.
    Persze ilyenkor sem olyan meleg mint a padló fütéses, de egy zokniban simán jó érzés -10 fokban is.

    Aztán amit én még a padlőfütés hátrányának érzek az az, hogy sehol nincs sugárzó hő.. Van nagyon sok olyan eset amikor ez ember átfázik és jól jön egy inteziv meleg valahonnan. Ilyenkor a radiátornak neki dölsz felmelegit.. Padló fütésnél sajna ez a verzio nem müködik.

    És sokkal drágább mint a hagyományos fütés. Egyrészt azért mert rengeteg cső kell hozzá, több kört kell elinditani a kazántól is, hogy mindenhol egyforma meleg legyen. Azon kívül a fütés szerelők is jóval többet kérnek egy ilyen elkészítéséért. Arról ne is beszéljünk, hogy mi van ha sérül? Betont feltörni megkeresni holvan a gond. Ujra betonozni, kövezni stb.. Na kb ennyi.
  • Zsoltika 007
    #26
    Nagyon jó a topik! Én is ezen agyalok. Kombinálva napenergiával. Csak hát nem olcsóa téma.
  • Bandew
    #25
    Hallottam olyanról, hogy a padlófűtés nem tesz jót a lábnak, mivel a láb mindig hidegebb és a hideghez van hozzászokva, ami miatt keringési zavarok jöhetnek létre a lábfejben. Persze lehet, hogy ez baromság, hisz én még nem hallottam soha panaszt.
  • Palinko
    #24
    Na most értem haza a suliból, és átolvastam és nagyon tetszett amit írtatok, nameg apámnak is, szóval gratula ennek a kis csapatnak :)
  • PíszLávJuniti
    #23
    Értem, oké, erre nem gondoltam.
  • desigo
    #22
    példa

  • desigo
    #21
    motoros vagy termosztatikus keverőszeleppel
    a hőcserélőn elég sok hő esik plusz külön primer,szekunder oldalra kell szivattyú
  • PíszLávJuniti
    #20
    Szerintem nagyon kellemes hőérzetet ad. Nálunk a hidegköves helyiségekben van (csak az), a szobákban pedig radiátor. Egy normál teljesítményű kazán elég, szerintem nem kell neki többlet teljesítmény. Átalakítás előtt ugyanezeket a helyiségeket radiátor fűtötte, ugyan ezzel a kazánnal. Szőnyeget nem érdemes rárakni, mint ahogy bútort sem, ahogy már írták előttem.
    Külön szabályozási körön van mind a két rendszer, köztük egy hőcserélő, a kazán a radiátorosba táplál be. A vezérlést faterom hozta össze.

    Hőcserélő nélkül nem tudom, hogy oldható meg a radiátor 80 fokos vize és a padlófűtés 40 fokosa közti hőátadás.
  • desigo
    #19
    hőcserélő csak akkor kell ha nem oxigéndiffúziómentes csővel van szerelve
  • Palinko
    #18
    A láb visszereivel mi a helyzet,mert úgy hallottam,hogy azoknak is árt?