13596
H001.jpg
  • degenerator
    ergo hagyjuk az egész vitát, dűlőre jutni úgy se tudunk.
  • [NST]Cifu
    Ez egy örök vita, hogy mi minősül "saját szürke állománynak". Ha úgy vesszük, a folyékony hajtóanyagú és úgy általában a rakétatechnológia úttörői a Von Braun vezette német mérnökcsapat. De ők a munkásságukhoz Goddard amerikai mérnök rakétáját vették alapul, és később a Von Braun féle rakéták nyújtották az Amerikai és a Szovjet rakétatervezés alapjait is. Ha innen nézzük, akkor a rakétatechnológiai is amerikai alapokon nyugszik akkor...
  • [NST]Cifu
    A Galil saját fejlesztés, az egy dolog, hogy nem a "semmiből", hanem az AK alapján tervezték meg, de jópár dolgot megváltoztattak rajta (kezdve a lőszertől). Az AMD is hazai fejlesztés igen, az AKM alapján, és a FÉG pisztolycsaládban is van olyan, amelyik továbblépett az egyszerű másolaton. Ezeket fejlesztésnek hívjuk, még ha sokszor alig térnek el a koppintott
  • degenerator
    én nme azt mondom, hogy most nem tudnak kifejleszteni dolgokat, csak azt, hogy nem a saját erejükből jutottak el erre a szintre.
  • Molnibalage
    Igen, mert az a technika csúcsa. Kézifegyvert még mi is gyártottunk. Olyat amilyet...

A Galil mikori? 1974. Barátom. Az 35 (!!) éve volt. Nyisd már ki a szemed könyörgöm. Miért a '70-es években élsz? Akkor még ahhoz is kellett segítség. Az is lehetm, hogy úgy csak szimplán olcsóbb volt vagy az ő szintjüknél még jobb. Amennyire tudom a finnek igen magas sziten gyártanak pl. lőszereket mesterlövész fegyverekhez (asszem Cifu írt erről még régebben). Tehát benne vannak a témában.

Az USA ipara is képes lenne (és képes is volt) kifejleszetni az adott kornak megfelelő csúcstechikás lézeres célmegjelölőt, csak ha gyorsan kell akkor miért ne vették volna meg a zsidóktól? Főleg, ha amúgy is csúcskategóriás és amúgy is jenki gépekhez lettek tervezve?
  • degenerator
    te állandóan csak repülőgépben tudsz gondolkodni? a galilra is vettek gyártósorokat finnországtól.
  • Molnibalage
    Az neked támogatás, hogy XY mérnök úgy gondolta, hogy hazatér ősei földjére önként és dalolva? Vagy az, hogy izraeli pénzen taunlt kint és hazamegy?

Vendégmérnök? Kitől? Ki az a marha aki mérnököt küldene ahelyett, hogy kész gépet adna el? '67 után nem adtak el európaiak semmit. Azért is vicces, mindig a jenki-zsidó kapocsra hivtakozni. '67-ben szinte 100%-ban francia vadászokból állt a légierő...

Gyártósor? Akkor miért nem gyárottak soha egy külföldi gépet sem Izraelben? Izreal egyeszerűen képes volt tanulmányozással reprodukálni hasonlót, mint amit kapott és képes volt távobblépni is. Volt hozzá szürkeállomány. Ez a lényeg.
  • degenerator
    Fog már fel, hogy ez nem anyagi támogatáson múlott.

értem én, nem is erről volt szó. támogatás+kész eszközök+technológia+gyártósorok+hazai mérnökök képzése+vendégmérnökök=izrael.

"Elképesztő, hogy még mindig ezen a támogatás dolgon lovagolsz. Kicsit olyan vagy, mint Okkultist. Megvan a gumicicád és nem vagy képes kiköpni azt. Szereted rágni."

jó ezt így elképzelni, hogy milyen vagyok, mi? aztán ha megcáfolom, simán túllépsz rajta. egyébként, nem vagyok szájbarágó szilárd, gondoltam vagy olyan értelmes, hogy hozzágondolod, amit kell, mert amit itt súlykolsz, az annyira alap, hogy egyértelmű.
  • Molnibalage
    Fog már fel, hogy ez nem anyagi támogatáson múlott. Egyszerűen az a technikai szint ami kint volt, nem állt rendelkezésre. pont. Más volt a háttér. Ha odaadták volna a NASA holprogramjának pénzét akkor sem küldött volna embert a Holdra Magyarország abból soha a büdös életben.

A diplomamunkám során én egy magyar gyártású spektrométerrel mértem amit a '80-as évek végén hoztak létre hazai erőből. Lásd, COCOM lista. Akkori magyar szinten istenkirálycsászár volt. Kint már akkor is annál durvább dolgokkal operáltak. Egy dolog egy spektrométer összehozni és nagyon más egy AIM-9M szintű légiharc rakétát megalkotni a '80-es években vagy bármi mást. Nézd meg, hogy hány ország képes legalább licenszben mondjuk repülőgéphajtóművet gyártani. Fél tucat? Összeszerelni (nem gyártani!)? Két tucat?

Nagyon nem vágod, hogy mi a techológiai környezet összefüggése a gyártási kapacitással. És akkor a szakembergárdáról nem esett szó. Adhatnál gyakorlatilag végtelen mennyiségű pénzt most, akkor sem tudna itthon senki F-22 Raptor szintű gépet gyártani 5 éven belül anélkül a felgyülemlett tervezési tapasztalat nélkül ami a gép tervezése és gyártása mögött áll. Azt pénzért meg nem lehet megvenni. Vágod?

Elképesztő, hogy még mindig ezen a támogatás dolgon lovagolsz. Kicsit olyan vagy, mint Okkultist. Megvan a gumicicád és nem vagy képes kiköpni azt. Szereted rágni. Írtam már. A SZU iszonyatos pénzeket szórt szét a világban és annyi lett az eredmények, hogy Kalával van tele a világ, itt-ott RPG-k és néhány MANPAD meg rozsdásodó takroncsok vannak a világban szerteszét. Csehszlovákok gyártottak nagyon kevés vadászgépet azt jónapot. Ennyire volt fejlett a keleti blokk országainak ipara. Még a SZU szintete sem érte el. A SZU meg kicsit messze volt egyes területeken a nyugattól.
  • degenerator
    "Ki tiltaná meg? Milyen alapon? A régi titoktarási törvények nagy része elévült a cég meg már abban a formában rég nem is létezik, ahogy akkor. Ami 20 éve titkos volt, ma maximum mosolyt és nosztalgikus könycseppeket csalna a fejlesztők arcára. 20 év az 20 év. Főleg kelet-európai szinten."

a rokon úgy fogalmazott, hogy olyasmit, amit nem vennének jó néven sehol, ha kiderülne. fogalmam sincs, mi az.

és nem azt mondtam, hogy mi produkáltuk a csúcsot a világon, de azért néhány dolgot össze tudtunk hozni a szegényes eszközökkel is...hát ha még annyi támogatást kaptunk volna, mint izrael...
  • Wlakos
    Különösen a palesztinok élvezik!
  • Molnibalage
    Igen, ha egy fél évtizedre adják oda. Na de 60 év alatt? Leírtam, hogy ez mekkora összeg évre és főre lebontva.
    ----

"(a rokonság egy része abban a gyárban dolgozott, 1 ember a katonai részlegen, máig nem beszélhet róla, tulajdonképpen mit is gyártottak)"

Most ezzel mit akarsz beadni? Hogy nyugati szintű haditechnikai dolgokat gyártottunk? Mert akkor menten lefordulok a székről. Tudod akkoriban minden szart titkosan kezeltek.

A második felén mert rögöhni tudok. Ki tiltaná meg? Milyen alapon? A régi titoktarási törvények nagy része elévült a cég meg már abban a formában rég nem is létezik, ahogy akkor. Ami 20 éve titkos volt, ma maximum mosolyt és nosztalgikus könycseppeket csalna a fejlesztők arcára. 20 év az 20 év. Főleg kelet-európai szinten.

A MiG-21F-13 és PF adatait is 1980-as években elég tikosan kezelték, mikor csak azt nem tudott róla a jenki amit nem akart, mert volt nekik röpképes példány is. Cirka 20 éve repült izraelbe át egy gép és máshonnan is szereztek ifót. Mégis ez volt a helyzet...
  • degenerator

"Az, hogy egy-két dolgot sikerült becsempészni az szart sem ért. Ha IPARI mennyiségben kell valami az nem volt."

szóval ilyen jól ismered a videoton találmánylistáját, és gyártókapacitását?:) (a rokonság egy része abban a gyárban dolgozott, 1 ember a katonai részlegen, máig nem beszélhet róla, tulajdonképpen mit is gyártottak)
  • degenerator
    "A 100 milliárd dollár az állítólagos 6 millió emberre és évre vetítve az mennyi is? Talán nem számolom el. 277 márka jön ki egy fő/évre néve Ha csak a negyedét veszem a halottaknak akkor is kb. 1100 márka / év. Ne vedd sértésnek, de ez viccösszeg így nézve."

ha ennyi pénzt fizetnének magyarországnak, szerintem a környék királyai lehetnénk. persze ha a közösbe raknánk, csak akkor, és nem egy ilyen korrupt vezetés lenne.
  • Freeda Krueger
    Egy másik forumon rendszeresen beszámolnak izraeli eredményekről,tudományosakról.
    Nem éppen barkácsolásnak tünik,bőven megtérül a világnak az izraelnek adott pénz.
  • Molnibalage
    Akkor a Kfir az mi? Mirage gép alapjain, de F-4 hajtóművel. Azért az már egy lépés. A Lavi elkészült, de a képességei alakján nem érte meg a financiális ráfordítást.

Az, hogy egy-két dolgot sikerült becsempészni az szart sem ért. Ha IPARI mennyiségben kell valami az nem volt. Pont. Ez tény. Elég volt csak egy pillantást vetni az NSZK és NDK iparára 1990-ben az egyesülés előtt. A Szu-27-es protónak is öntömítő volt az üzemanyagtartálya csak éppen az is COCOM listás volt ami hozzá kellett, a szériagépeken így nem lett ilyen. Ezért is olyan a gép sérülésállósága amilyen. Talán nem véletlenül szedtek le egyet egy Sztrelával vagy Iglával, pedig elvileg ki kellett volna bírnia a gépnek egy ilyen találatot. Persze ebből nem lehet messzemenő következtetés levonni, de intő jel.

"Baromira nem egy Nyugat Európai szintű országról beszélünk,"

Techológiában? Aha... Atomfegyvere van és saját erőből műholdat állított pályára. Hány ország képes még erre? Amit te barkácsolásnak hívsz az lényegesen több. A Python-5 rakétához max. az AIM-9X, IRIS-T és ASRAAM méthető. Írtam már, hogy a USAF - a világ első számú légiereje - is vesz tőlük cuccot. Ha ez barkácsolás akkor te nem vagy magadnál. Igen, van segély is, de azért van ott tudás és ipar is kérem.
  • Kurfürst
    A GALIL saját?

Ne má'. Mert akkor mi meg "kifejlesztettük" az AMD 65-öt... ja meg a 9milis FÉG Bráningot.

@megmondóember,

"Láttál te már arab tervezésű repülőgépet? Pakisztánnak atomfegyvere van, de mégsem képes önerőből egy tisztességes gépet sem összehozni..."

Hát én éppenséggel izraeli tervezésű vadászgépet sem láttam még de mindegy... ja és nekik is van atomfegyverük. Hülye egy logika nem?

A COCOM listát meg inkább ne feszegesd ennyit mert fingod nincs róla... Magyarország is COCOM listás volt, az MTA-nak a 80-as években mégis olyan "tiltott" digitális cuccai voltak amilyenek néha még nyugati küldöttségek is csak pislogtak..

Izraelt az USA fegyverzi, ez tény, amerikai katonai technológiát használnak vagy barkácsolnak át, állítanak elő helyben. Baromira nem egy Nyugat Európai szintű országról beszélünk, persze a környező, tipikusan szegényebb országokhoz képest jól...

A lakosság majd húsz százaléka(!!) (~=kibuclakó bunkó orosz bevándorlók) a mezőgazdaságban dolgozik, és csak 23% az iparban. A külkerük rendre deficites.. A GDP Magyarország alatt van vagy 20%-al.

Ha nem is teljesen igaz, de van azért abban igazság hogy US segélyekből (is) élnek, és különösebben hasra esni sem kell a gazdasági teljesítményüktől. Szíria, Jordánia szegény arab országok, kevés lehetősségel. Egyiptom már más tészta, NAGYON - minden esélyük meg van rá hogy a vezető államává nőjék ki magukat, minden téren. Az Egyesült Arab Emirátusokhoz és a többi hasonló arab paradicsomokat meg hagyjuk - ott már beköszöntött az űrkorszak. :)
  • Molnibalage
    Jó. Akkor számold össsze cirka 1000 vadászgép, bombázók, helikopterek árát, az többezer szovjet tanácsadó kinttartózkodásának költségeit, a cirka 2000 hk és egyéb pácélos, kézifegyverek, és a néhány ezer előtt SAM és az egyéb légvédelmi eszközök árát. Mennyire is jön ki? És akkor még alsó hangon becsültem. A fenti eszközök árára van becslésem a '80-es évek magyar beszerzései által. Ha nagyon akarod megpróbálhatok becsülni egy összeget. Csak a '73-as balhé légiszállításai önmagukban dollármilliárdokba fájhattak...

A 100 milliárd dollár az állítólagos 6 millió emberre és évre vetítve az mennyi is? Talán nem számolom el. 277 márka jön ki egy fő/évre néve Ha csak a negyedét veszem a halottaknak akkor is kb. 1100 márka / év. Ne vedd sértésnek, de ez viccösszeg így nézve.

Az általuk megtermelt jövedelem ennél "picit" magasabb lett volna. Már a '80-es években 1 milliót dolcsit ért egy légibalesetben elhunyt ember élete a biztosítóknál. Ez azóta még több.

Ha abból indulunk ki, hogy az áldozatok átlagéletkora legyen 25 év (ez nem nagyon igaz...) és 75 évet élnek (nyugaton kb igaz) akkor az év 20'000 dollár /év érték jön ki. A dollár mindig messza a márka felett volt... Persze az infálció bekavar, de az arányokat lehet érezni.

Sebaj.

Én nem azért írom le, mert annyira szeretem őket, csak talán valami minimális gondolkodást és objektivitást lehetne belevinni az elemzésbe skacok...
  • horthy
    Hát nem éppen évi 100 milliárd USA dollár de 60 év alatt Izrael és a Zsidó szervezetek kaptak 100 milliárd dolcsit a németektől az állitolagos 6 millió halotra .
  • MuldR
    2000-ben halottam.
  • Molnibalage
    Ez mikori évben volt? Mert ezt egyszerűen nem hiszem el. Jó lenne erről több forrást is látni. Ez a német költségvetés igen komoly %-ban kifejezhető összeg volt a '60-as '70-es években. Akkor épült igazán az izraeli haderő. Akkor a 100 milliárd márka talán kétszámjegyű rész is lehetett.
  • MuldR
    En is megdobbentem a szamon anno, nem en talaltam ki.
  • Molnibalage
    100 milliárd? Asszem egy nagyságrendet elnéztél. Legalább.
  • MuldR
    Talan segitett az az evi 100 milliard DEM amit a nemet kormany szorgalmasan utalt. Ott elegge nyilt titokkent kezeltek, hogy gyakorlatilag a teljes izraeli hadsereget nemet penzbol epitettek fol.
  • degenerator
    jó, bocs, hagylak tovább ragyogni ott fent.
  • Molnibalage
    "na végre kimondtad, amit hallani akartam. a külföldi zsidók támogatták őket:) akik ott voltak az amerikai kormányhivatalokban....."

Nem. Magánemberek és azok cégei dobták össze ezt igen nagy részben. Volt mit a tejbe aprítani. Persze ez idővel elhalt.

Komolyan mondom az idegeimere mész sötétségeddel. A SZU anyaigakban kifejezve tudod hányszoros támogatást adott az araboknak? Csekkold már le légyszíves. Hova jutottak vele? Sehova. Pont. Mert képtelenek voltak önerőből bármit kezdeni vele. Fáj az igazság? A túloldal meg képes volt rá. Láttál te már arab tervezésű repülőgépet? Pakisztánnak atomfegyvere van, de mégsem képes önerőből egy tisztességes gépet sem összehozni...

Irónia? Aha. Hol? Pedig jól feljett humorézékem van, de én nem látok sehol iróniát. Miután tévedsz és hülyeségeket írsz utána már csak iróniának hívod saját tévedésed. Az a fura, hogy nem te vagy az első akivel talákoztam és ezt csinálja.
  • [NST]Cifu
    Az M16/M4 dolog érdekesen alakult az IDF esetén. Kifejlesztettek egy saját fegyvert, a Galil-t (igaz a gyártáshoz például Finn gyártósorokat is vásároltak, amiken korábban Finn AK változatokat gyártottak), most van egy új, szintén igen jó fegyverük a TAR-21. A hadsereg mégsem kapkod az M4-esek lecserélésével, mivel az M16/M4 ugyebár szinte ingyen áll rendelkezésre...
  • harcu
    Képletesen értve persze az évi 20-30 új gépet, mert a segély nagyrésze kézifegyver és lőszer formájában érkezik.
  • harcu
    Szerintem eddig sem volt titkos, hogy minden évben évi pármilliárd (másfél- kettő????) dollár értékben kapnak katonai segélyt az USÁ-tól. Azért ez nem egy elhanyagolható dolog, hogy évente hozzávágnak az emberhez 20-30 F-16-ost ingyér.
  • degenerator
    na végre kimondtad, amit hallani akartam. a külföldi zsidók támogatták őket:) akik ott voltak az amerikai kormányhivatalokban.....

ilyen erős támogatás mellett csoda, hogy ennyire felfejlesztették magukat?

mellesleg szerintem egy értelmes embert arról lehet megismerni, hogy érti az iróniát. hiába van neki diplomája, ha nem fogja fel, miről ír a vitapartner, kapálózhat bármennyire, ostoba marad. (szubjektív vélemény)
  • Molnibalage
    A külföldi zsidók támogatták őket dollármilliárdokkal. Megtehették és van bennük összetartás. Nem magyarok... Persze a Szovjetuniónak nem voltak ilyen barátai...

Komolyan nehezedre esne egy kicsit tájékozódni kötekedés és lenézés helyett? Jó lenne.
  • degenerator
    sokat imádkoztak, és jehova lebocsátott az égből hozzájuk technológiát, és kutatólabort?

vagy annyira szorgalmasak voltak, hogy hirtelen a homokból kinőtt egy?
  • Molnibalage
    Tudod őket nem korlátozta COCOM lista.
  • Molnibalage
    Az, hogy kiváló szakemberek vándoroltak be oda. Lásd szorgalom. A tanulás adta meg az alaplökést meg maga a technológia amit üzemeltettek. Nézd meg, hogy a szovjet techológiával és háttérrel operácó országok hova jutottak...
  • degenerator
    megint azt veszem észre, más síkon gondolkozunk.

ki adta meg nekik az alaplökést, hogy valahonnét el tudjanak indulni?
  • Molnibalage
    Látom nem sokat tudsz az izraeli techológiai szintről. Egyes területeken a USAF előtt járnak. Asszem lézeres célmegjelölő konénert is tőlük vett az USAF nem is keveset.

Az F-16I Sufa nagy gericében tudod mi van? Elektronika. Milyen? A Tor légvédelmi rendszereket cakk-pakk taccsra tette egy szír célpontok ellen végrehajtott légitámadás sroán.

A Ptython 4/5 légiharc rakéták simán az AIM-9X-szel egy szinten említhetőek.

Soroljam még? A te példáid a '70-es évekig voltak igazak kb. Kicsit le vagy maradva.
  • degenerator

"Ez mit akar takarni? Az IDF az egyik legjobban képzett hadsereg, a felszerelésük is jó. A légierejük a legerősebb a régióban, még Egyiptomot is beleértve (Izraelnek vannak saját kis méretű AWACS gépei például). "

az összes technológiát mindent maguktól fejlesztettek ki, vagy piaci áron vásároltak? nem akarom a szám tépni, de 60 éve erősen működik a lobbijuk az amcsi államszervezetekben ezen a téren.

emlékszünk még arra a hírre, hogy pár dollárért kapták az m4eseket?
  • [NST]Cifu
    Nehogy már azt akard bemesélni hogy Izrael annyira erős hogy midenkit a földbe dozerolna a környéken

Egyetlen ország rendelkezik a környéken komolyabb mennyiségű modern harceszközzel, az pedig Egyiptom. Ők anno a béketárgyalásokért cserébe kiemelt amerikai figyelmet kaptak, többek között az M1A1 Abrams harckocsikat licencben gyártották, jelentős mennyiségű F-16-ossal bírnak, stb.

Egyiptom ugyan számszerűleg jobban áll, ám a technikai felszerelés terén az Izraeli vadászgépek és harckocsik egy generációval előttük járnak, a kommunikáció, hírszerzés terén még jobban (Izraelnek pl. saját kémműholdja van).

A többi szóba jöhető ország egyike sem rendelkezik komolyabb mennyiségű modern harceszközzel. Szíria kezdte meg felfegyverzését új vadászgépekkel, stb., de ezek száma elenyésző még mindig az IAF-hez képest.

USA segitség nélkül a mostani IDF még egy erösebbet " szellenteni " se tudna

Ez mit akar takarni? Az IDF az egyik legjobban képzett hadsereg, a felszerelésük is jó. A légierejük a legerősebb a régióban, még Egyiptomot is beleértve (Izraelnek vannak saját kis méretű AWACS gépei például).

1973-ban is az USA katonai támogatása , gyors fegyverszállitmánya huzta ki a bajbol .

Az 35 éve volt. Történelem már. Akkor az USA támogatta Izrael állt szemben a Szovjetek által támogatot Arab ligával. A hidegháború megszűnt, az Oroszok meg csak kemény valutáért szállítanak fegyvert. Egyiptom az egyetlen, amelyik úgymond komolyabb katonai segélynyújtásban részesül az arabok közül - az USA-tól...

2006-ban amit Libanonba csinált az minden volt csak " tankönyvbe illő példás " hadmüvelet nem .

Ehhez nagyban hozzájárult az, hogy konkrét katonapolitikai célok nélkül indultak el. Megszálják Libanont? Csak a Hezbollah ellen harcoljanak vagy a helyi hadsereg ellen is? A hiányosságok igazából a katonai vezetés és politikai vezetés szintjén jelentkeztek.

Jó példa erre az is hogy az F-35-öt is katonai segélyként akarják rendszeresiteni nem saját pénzből , meg a több millárd dolcsis éves USA támogatás Izraelnek stb , hosszan lehetne sorolni .

Ez az, amivel egyben kordában is tudják tartani Izraelt, amivel magukhoz köthetik. Az USA-nak nem érdeke, hogy Izrael elbukjon, de az sem, hogy lángba borítsa a régiót. Elég abba belegondolni, hogy különféle elemzések szerint az, hogy nem indultak el egyből a Gáza övezetbe az IDF harckocsijai annak köszönhetőek, hogy Izrael az USA rábólintására vár. Mivel azonban Bush hamarosan leköszön, Obama meg még nincs hatalomban, továbbá Izrael szintén politikai választás előtt áll, ezért nincs egyetértés abban, hogy mit is kellene csinálni.
  • Molnibalage
    "amin kivül szinte más nem is folyik a csapból"

Csapból? Meg be vagy rúgva...
    ----

"Más népeknek meg lekicsinyitik a veszteségeit mintha az nem számitana."

Soha nem halottam senkitől a törököket leszámítva, hogy ezt annyira elbagatelizálnák.
    ----

"Gondolok én az Örmény népirtásra stb . A zsido miben értékesebb mint egy Örmény , Magyar , vagy egy Kinai."

Semmiben. És ezt hány zsidó állítja, hogy fordítva van? Amíg nem mutatsz fel nekem forrást a tényed igazolására (statisztika) addig csak fröcsögsz barátom és egy szavadat sem veszem komolyan. Nem mintha eddig így lett volna ebben a témában...
    ---

"nem szerették öket a történelembe sose a népek általában"

Amikor kemény munkával lettek sikeresek akkor sem szerették őket. Érdekes módon elég szép virágzó dolgot alkottak ott ahol csak sivatag volt előtte. Másnak ez miért nem ment? A sikeres emberre általában irigyek a bénék és inkább agyonverik / megölik a vetélytársat. Talán attól is olyanok most amilyenek részben. Most ők az erősek és agyonverik aki őket baszogatja. Meg tundám érteni. Ha az én szomszédom lövöldözne rám és meglenne az erőm az első és utolsó figyelmeztetés után átmennék és taccsra tenném. Szórakozzon mással a túlvilágon.
    ----

"Nemcsak Hitlerék csináltak zsidó törvényeket már a középkorban is voltak aminek gondolom nyomos oka volt nem unalmukban csinálták öket a királyok . Erről lehetne sokat irni !!"

Mert a királyok akkor is féltették hatalmukat attól amit nem tudtak egyszerűen befolyásolni. Mi volt az oka? Hogy megtehették és megölethették azt nagyjából azt aki nekik tetszett. Akkor az alkotmány fogalma ismeretlen volt. Az elős ilyen jellegű dokumentumok a XIII. század táján születtek. Aranybulla és Magna Charta. Talán tanulj egy kis történelmet. Rád férne.
  • Molnibalage
    "Nehogy már azt akard bemesélni hogy Izrael annyira erős hogy midenkit a földbe dozerolna a környéken."

De. Tekintsél csak a légierőre. Erőlködés nélül bedarál a környéken mindent. Az a baj, hogy te azt veszed alapnak, hogy a féken tartott IDF és IAF mit tud. A mostani műveletek alatt is az IAF erőinek nevetséges %-a van bevetve. Eredmény? 3 számjegyű halott. Na akkor képzeld el, hogy napi szinten 2-3 bevetés a teljsen IAF által. Eh... És akkor, ha elindul az IDF.. Nézd meg az állományát. Ezres nagyságrendben APC és csúcskategóriás harckocsi. Ha II.Vh-s szellemben harba küldenék őket, hogy lőj ahol ellenséges mozgás van, ott pillanatok alatt olyan mészárszék lenne, amit Sztálingrád, Budapest és Berlin óta nem nagyon láttunk. Én nem IDF oldalon. Hála istennek annyi esze mindenkinek van, hogy ilyet nem provokáljanak ki és ne hajtsa végre a túloldal.
    ----

"USA segitség nélkül a mostani IDF még egy erösebbet " szellenteni " se tudna"

És ezt mire alapozod? Nem kéne talán tényekkel alátámasztani? Az, hogy utálod őket, attól még nem lesz igaz amit írtál.
    ----

"1973-ban is az USA katonai támogatása , gyors fegyverszállitmánya huzta ki a bajbol."

És az arabok azok meg pipacsokat kaptak a ? Mert 100'000 tonna lett odatranszportálva meg tőlünk is MiG-21 gépek.
    A jenki szállímány csak 25'000 tonna volt. Melyik oldal volt az amit a szovjetek 56, 67, és 73 után részben vagy egészében újrafegyvereztek? Az USA support ahhoz képest túró...
    ----

"2006-ban amit Libanonba csinált az minden volt csak " tankönyvbe illő példás " hadmüvelet nem . Az IDF gyors " Blitzkrieg " hadmüveletekre jó de egy ország megszálására nagyon gyenge."

Lásd fékentartott erő. Ha a régi római módszerrel bezavarod és csinálj amit akarsz felkiáltással operálnának hatékony lenne, csak nem túl népeszerű a nagyvilágban.
    -----

"Ha az USA nem pumpálna bele vért és nem tartaná az IDF-et nagyon lankadt farok lenne"

Megint csak vágyálmaid. Tények? Azt még nem nagyon láttam tőled soha. Mire alapozod? Soha nem írtad ezt meg.

"Jó példa erre az is hogy az F-35-öt is katonai segélyként akarják rendszeresiteni nem saját pénzből , meg a több millárd dolcsis éves USA támogatás Izraelnek stb , hosszan lehetne sorolni ."

Ez csak a támogatás egyik formája. Ha abból nem lesz akkor mást kapnak abból a keretből és saját zsebből veszik meg. Nem koldusszegények, de feleslegesen senki nem dob ki pénzt. Kivéve mi a 4-es metróra...