13596
-
#883 Az 1. ponttal nem értek egyet. Ez elég durva mennyiség, ha precíziós vezérlés van hozzá. Abban viszont igazad van, hogy a pótlás folyamatos.
A 2. pont 100%-ig igaz. Nem tudom, hogy ki az az idóta, aki ekkora baromásog leír. Még arra sem veszi a fáradságot, hogy megnézze, hogy egyáltalán mi van és mi nincs...
Elég a jobb felső sarkot elolvasni és az ember rájön, hogy csököttagyú turbómagyar oldal ez, és felesleges bármit is komolyan venni abból, amit írnak... -
#882 Mégsem lesz nehéz elhinni, hogy nincs köze Iránhoz, kösz a felvilágosítást. -
#881 Hogy gyártsunk "bomba" hírt féligazságokból és tudatlanságból, első fejezet, első lecke. Gratula.
1.: Diego Garcián bombázók állomásoznak, B-52, B-1 és B-2 bombázók hajtottak és hajtanak végre innen bevetéseket, anno Irak, jelenleg Afganisztán területe felett. Miután ebből következően normális, hogy a légibázis bombakészletét folyamatosan pótolni kell, ezek a pótlások folyamatosak, hiszen Afganisztán felett manapság is folyamatosan hajtanak végre bevetéseket ezek a bombázók, és a BLU bombákat is sűrűn használták, például barlangokba visszahúzódó célpontok ellen. A mihez tartás végett a "botrány" tárgya 195db 454kg-os BLU-110 bomba, és 192db 908kg-os BLU-117, ez egy "picit" kevésnek tűnik egy Irán elleni átfogó légicsapáshoz.
2.: 1700 vadászbombázót és bombázót az USAF és az USN jelenleg nem képes bevetni a térségben, ugyanis nincs ennyi ott, pláne nem úgy, hogy Irán ellen vessék be őket, ehhez bizonyos előfeltételek kellenek. Úgy mint a Török, Kuvaiti és Szaud-Arábiai légibázisok használata, amihez az adott országok hozzájárulása szükséges. Az iraki és afganisztáni kormány aligha járulna hozzá szomszédja megtámadásában, így ők kiesnek.
3.: Diego Garcia nem 2000km-re, hanem hozzávetőleg 5000km-re van Irán dél-keleti határától (most ellenőriztem Google Earth-ben).
4.: Egy bombaszállítmányból lekövetkeztetni, hogy az USAF Irán bombázására készül, egy kicsit meredek, márpedig egyértelmű jeleknek kellene lennie, ha valóban ez lenne a cél...
Oké, sok hülye internetes hírportálon megjelent a hír, de mielőtt átveszi, esetleg átolvasni, és legalább az alapvető dolgokat ellenőrizni kellene... -
#880 A baj annyi, hogy Izrael kissé flegma hozzáállása még rá is játszik erre. Mondják ki nyíltan, hogy a gépek egy Irán elleni hadgyakorlatot tartottak, avagy hogy információt gyűjtöttek, vagy a fedélzeti elektronikát tesztelték békés körülmények között. Ennyi. Az, hogy rutinrepülésnek titulálják, és részükről le van tudva, egy kicsit hibás PR-t ad a dolognak. -
#879 Ez is érdekes, nehezen tudnám elhinni, hogy a bunkerrombolóknak nincs köze Iránhoz. -
#878 folynak a dolgok -
#877 Az egyik felderítő repülő belseje, nyolcadik másodperctől az elektronikus zavarás figyelhető meg.
-
#876 :) szerintem itt arra celzott hogy tok mindegy milyen feladatokra van a gep de maga teny hogy Izraeli volt "felhaborodast" kellt egyesekben
-
#875 Ezek közül melyik volt SIGINT vagy hasonló feladatkörű gép? -
#874 Egy román vagy szlovák gépnél talán még nagyobb lenne a felháborodás, csak nekik nincs eféle SIGINT gépük. :)
Az igazán meleg itt inkább az, hogy itthon mekkora fejetlenség van, a külügyminisztérium mentegetőzik, hogy ő csak postás, az NKH mentegetőzik, hogy a gép engedélykérelmével minden rendben volt, a HM mentegetőzik, hogy ő nem is tudott róla. Hogy egy idegen állam katonai gépe használja a Magyar légteret, abban valóban nincs semmi különös, bevett rutingyakorlat. Viszont illik tudni, hogy ha egy katonai gép lép a légterünkbe, akkor az mit csinál, miért csinál, stb. Erről itt most szó sincs viszont.
Én itt nem az ISAF-ot ostorozom, mert ők legyen bármi is a valós feladata a gépnek, akár valóban csak annyi, hogy a nagy hatótávolságát és a navigációs műszerek pontosságát ellenőrizzék, és közben nem végeznek adatgyűjtést, azt engedéllyel hajtották végre. Tehát akinek a tökén itt csomót kellene kötni, azok a magyar hatóságok... -
#873 volt itt mar egyiptomi c130 as meg bahrain i gep rengeteg kutyat nem erdekelte, raadasul azoknal nem volt ott titokban elore egy sajto fotos:)) -
#872 Engem az is erdekelne ha nem izraeli hanem mondjuk mas orszag gepe lett volna akkor is ekkora viszhangja lenne? :) vagy le se szarnak az emberek. -
#871 kéremszépen, hülyének néznek:)
herkules, mi?:) -
#870 Egy ilyen esetén is minimum értesíteni kellene azért a HM-et...
A lehetőségek száma végtelen, számtalan okból repkedhettek errefelé, de akkor is kicsit döbbenetes, hogy így kezelik a dolgokat. A legszebb pedig a magyarázkodás. "Ezek nem kémrepülőgépek". Egy rádióelektronikai felderítőgép, civil lajstrommal... mi ez, ha nem kémrepülőgép? -
#869 [URL=http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=98678034&t=9098576]az utolsó kérdésedre a "válasz"[/URL] -
#868 közben az indexen pár reális felvetés is olvasható:
egy
kettő -
#867 Nem tudom, hogy egy kémgép repülése mióta minősül rutinfeladatnak. A Signit képesség miatt viszont nagyon-nagyon hasznos információkat gyűjthetnek.
Nem csak azt, hogy hol vannak az adott területen radarok, hol vannak rádiókommunikációs központok, de adott esetben a radarok pontos frekvenciáit, adási jellemzőit is rögzíthetik, ezzel pedig feltölthetik a saját gépeik adatbázisát, vagyis adott esetben később egy vadászgép vagy bármi hasonló RWR (radarbesugárzás-jelző) a jellemzők alapján megmondhatja, hogy ez egy ilyen és ilyen radarkészülék. Ezek az információk igen fontosak a rádióelektronikai hadviselésben...
Egy példa: ha volt a levegőben ekkor magyar JAS-39 Gripen, és használta a radarját, akkor az izraelieknek máris megvan a radar működési jellemzője. Ezek az adatok komoly értéket képviselnek, és ne feledjük el, hogy izrael az egyik legkomolyabb szereplő a radartechnikai exportban.
Tehát izrael szempontjából a repülés nagyon hasznos, még ha nem is feltétlenül kell arra gondolni, hogy izrael saját magának akarja az adatokat, információ terén gazdálkodhat vele, pénzért vagy más előnyökért továbbadhatja azokat egy harmadik félnek.
Ami ez esetben homlokráncolós dolog, hogy a magyar hivatalok tényleg miért nem értesítették a HM-et arról, hogy a magyar légtérbe idegen nemzet kémgépe érkezik. Amúgy hasonló berepülésekre általában komoly kétoldalú tárgyalások után szokott sor kerülni, nekünk például a románokkal van/volt ilyen a 'Nyitott égbolt' keretében, ekkor a két ország megegyezett, hogy előre megbeszélt időpontokban, kölcsönösen berepülhetnek a másik állam légterébe, és ott információgyűjtést végezhetnek. A jelek szerint itt erről szó sem volt... -
#866 Ez érdekes, mi a franc köze van Izraelnek ehhez a térséghez? -
#865 hm? -
#864 Vagy mondjuk inkább jó pár évig biztosítanak neki vkit, aki majd fogja simogatni neki éjjel-nappal egy sötét zugban, akár belülről is :) -
#863 hm -
#862 Ezert biztos megsimogatjak az okos buksijat ;) -
#861 hát ilyet...:) -
#860 A nagyságrend stimmel, de konkrét összeget mondani azért nehéz, mert sok tételből áll össze. Van katonai támogatás (a Pentagon költségvetésnek egy része a baráti országok katonai támogatására megy, ennek keretében kapott a Magyar Hadsereg is amerikai terepjárókat és kézifegyvereket), van Izraeli kötvényvásárlás, van közvetlen pénzügyi támogatás, van hitelfedezet, és különféle állami intézmények általi támogatás (pl. részben így jutott izraeli űrhajós az űrsikló programba). Emellett még van egy un. magán támogatás, ami alapítványi alapon működik. Szóval kicsit nehezen átlátható... :) -
#859 találtam egy ilyen adatot, de elég bizonytalan a forrás:
"Íme az Egyesült Államok részéről Izrael államnak nyújtott támogatás összege:
2000: $3,864,000,000
2004: $2,722,000,000
2005: $2,713,000,000
2006: $2,544,000,000
2007: $2,408,000,000
Barack Obama 2010-ben 2.775 millió dollár segélyt juttat a zsidó állam részére. Az elkövetkező évtizedben Izrael 30 milliárd dollár támogatást kap az Egyesül Államoktól!"
ez valós lehet? -
#858 indulhat a háború -
#857 Nehéz megmondani. Egyfelől a MOSZAD korábban is hajtott végre hasonló támadást, legalábbis feltételezések szerint, az Iraki Babylon-ágyút tervező és építő Gerald Bull-t is gyilkosság áldozata lett. Ugyanakkor azt is nehéz kizárni, hogy az Iráni belső hatalmi harc lépett ilyen szintre, esetleg a tudós olyasmit tudhatott, ami túl érzékeny volt a kormány számára?
Lehet, hogy sose tudjuk meg... -
#856 na mit mondtok a mai iráni robbantásra? -
#855 Ez egyértelműen belpolitikai erőkovácsolás, nem valószínű, hogy komolyan venné bármelyik ország, hogy emiatt kárpótlást fizessen, főleg azért, mert ezeket a Sah idején már rendezték. Hiába hivatkozik valaki arra, hogy a korábbi kormány bábkormány volt, és nem az ország érdekeit nézte, mivel ő volt a jogszerű államvezető, ezért az általa aláírt egyezmények törvényesek még. A kivétel ugye az 1979-es Iráni forradalom, de ott kínosabb a dolog, mert akkor az USA is benyújthatná a számlát a nagykövetségi túszok miatt, illetve több ország és cég a tankerjeik elleni támadások által okozott károk miatt.
Őszintén szólva ez most elég nagy külpolitikai baklövés volt, nem kellene mindent beáldozni a populizmus kedvéért, mert az ilyenek miatt az olyan, eddigi támogatók is elfordulhatnak, mint Oroszország, aki ugye a Szovjetunió utódállama, tehát ez esetben őket fenyegeti meg Ahmadinezsád. -
#854 lehet rá esélye?:))) -
#853 érdekes cikk -
#852 Az EU (és főleg Franciaország) a Palesztinok régi politkai és gazdasági támogatói, Arafat főleg európai pénzből építette fel a Palesztin állam háterét (amit aztán szét is vert a korrupció és a belső ellentét, meg persze Izrael is rájátszott).
Az új EU tisztségviselőknek határozott vonalat kell képviselniük, igaz messze nem olyan szintűt, mint anno Havier Solana, aki majdhogynem fegyveres megszállást helyezett kilátásba Koszovó ügyében, mikor kinevezték a NATO éléről az EU külügyi biztosának (pedig szerintem nem ártana az EU-nak egy kicsit harciasabb külpolitika néha), márpedig a közel-keletet nem lehet ebből kihagyni. Szerintem inkább gesztus szintű dolog, miszerint az EU nem szemet hunyni.
Az EU és USA kapcsolatában ez aligha fog drasztikus változásokat hozni. -
#851 Catherine Asthon szerint ciszjordánia és kelet jeruzsálem megszállt övezet.
Izrael tudtommal régebben lemondott Európáról, de ez újabb távolodást idézhet elő.
Gondoljátok, hogy ez befolyásolhatja az Usa-Eu viszonyt, vagy azért annyira nem komoly a téma? -
#850 Hírek Angliából. -
#849 Hírek Iránból. -
#848 Engem inkább az zavar, hogy a médiában mennyire nem foglalkoznak a Szaudi-Jemeni felkelők harcaival. Szépen gyepálják egymást közben, és szinte sehol semmi híradás róla. Egyedül az internetes fórumokon látni az ilyesmikről, például a MilitaryPhotos-on. -
#847 De komoly gondjaik vannak ezeknek:) -
#846 Csak gyorsan átolvastam. Most szerintem tájékozatlan vagyok, mert az én szemben a nagy semmiről szólt. -
#845 Szerintem itt kimaradt az, hogy az izrael-barát amerikai kormányzati lobby területére vonatkozik, mint az adott esetben az Anti-Szemitizmus elleni Iroda esetén. -
#844 "Minden kinevezett személynek az amerikai kormányzatban ki kell állnia egy alapos háttérvizsgálatot az amerikai zsidó közöség által."
ezt hogy kéne értenem?