13596
H001.jpg
  • [NST]Cifu
    Először is hogy-hogynem érdekes dolog, hogy a topic több éves élete alatt csak amiatt kellett megfednem embereket, mert a zsidó állammal szemben gyűlölködtek. Olyanra nem emlékszem, hogy bárki a palesztin nép kiirtására buzdított volna, vagy hasonlóan szélsőséges nézetet vallott volna a palesztinokkal szemben. Ezt lehet magyarázni mindenféle okokkal, de furcsa olyasmit olvasni, hogy paritás lenne Izrael irányában...

Másodszor, ami általános hibának vélek, hogy sokan elfelejtik a tényt, hogy két oldal van, és mindkét oldalnak vannak érdekei. Ha meg akarja valaki érteni ki mit miért tesz, akkor egy bölcs lépés, ha belegondol a helyzetébe, és végiggondolja, miért is teszi azt, amit. Mindkét oldal esetében.

Ugyanis így rövid idő alatt saját magának is meg lehet válaszolni kérdéseket.

A "mi jogon rombolja le civilek házait" kérdésre ugyanis a válasz az, hogy a saját biztonsága érdekében, illetve megtorlásként. Végiggondolva a dolgot ugyanis könnyen felsejlik, hogy magában egy ház lerombolásával nem nyer semmit Izrael. Milyen oka lehet ennek? Nos például az, hogy az adott házból, vagy a háznak a tetejéről tüzet nyitottak egy izraeli őrposztra, esetleg Kasszam-rakétát indítottak onnan. Ilyen támadásokról olvasni a hírportálokon mondhatni hétköznapi, mit lehet tenni vele hát? Ez fegyveres támadás, tehát katonai választ adni rá nem lenne túlzás. Az IDF katonai képességei lehetővé teszik, hogy egy önjáró tarack pár kilométerről egyszerűen megszórja 155mm-es gránátokkal az épületet, esetleg repülőgépről vagy helikopterről bombákkal, rakétákkal szétlőjék. Ezzel viszont az a gond, hogy akik rálőnek az izraeli járőrökre, őrposztokra, vagy kasszam-rakétát indítanak, azok általában nem ott laknak, hanem egyszerűen igénybe veszik az épületet, akár tetszik az ott lakóknak, akár nem (noha évekkel ezelőtt olvastam, volt több olyan hír is, hogy egy ház lakói megpróbáltak ellenállni a Hamasz fegyvereseinek, tudván mivel jár, ha az ő házukból nyitnak tüzet az izraeliekre, mire a családfőt lelőtték). Mit tehetnek hát? Ha odaküldenek egy buldózert, és eltolják a házat, az ugyanolyan hatékony lehet, de a buldózert látva, illetve annak a hangosbeszélőjéből felszólítva a ház lakói elhagyhatják az épületet, így legalább ártatlan emberéletben nem esik kár. Izraeli szempontból a buldózer több macerával jár, hiszen a saját embereit küldi ki, akiknek az élete veszélyben van (nem véletlenül páncélozzák olyan durván fel ezeket a építőipari járműveket), ám így még mindig kevesebb visszatetszést kelthet, mintha szétlőné az épületet, esetleg az ott lakókkal együtt.

A másik indok a büntetés, mégpedig az öngyilkos merényletekért. Hajdanában-danában, mikor a Gázai és a Cisz-jordániai területek még izraeli fennhatóság alatt voltak, sok példa volt arra, hogy egy-egy öngyilkos merénylet után a (palesztin szemszögből) mártírhalált halt képével utcai karnevál hangulatban vonultak fel a családtagok és persze a mártírt odaküldő szervezet tagjai. Lássuk be, izrael szempontjából ez nem kicsit önbecsület-sértő, hogy a saját határain belül lakók ilyesmit tesznek, ezért hát ilyenkor bevett gyakorlattá vált, hogy az öngyilkos merénylő lakhelyét lerombolták, megtorlásképpen.

Természetesen olyanra is volt példa, hogy a lerombolt házban maradtak civilek, akik így odavesztek, szó se róla...
  • F E R I
    "Ugye Izrael azt mondja, hogy neki joga van rombolni. Ezt kérdezem, hogy mi alapján mondja ezt. "

Gondolom itt is érvényesül az íratlan darwini eszme az erősebb kutyáról és annak fiziológiai szükségleteinek prioritásáról.

Ez olyan mint a II. világháború után is mennyi embert üldöztek el az otthonából, a győztesek uralkodnak, a vesztesek sajnos szenvednek, évezredek óta ez megy...
  • csige791
    Ugye Izrael azt mondja, hogy neki joga van rombolni. Ezt kérdezem, hogy mi alapján mondja ezt.
    amenyiben erre nincs normális emberi válasz akkor:
    "(Előre szólok, hogy amennyiben erre nincs érdemleges emberi magyarázat, akkor az a véleményem, hogy meg kell szórni atommal Izraelt, ezen kívül minden Izrael elleni terrorcselekményt támogatok, és sajnálom a terroristákat, hogy meg kell halniuk de szerencsére magukkal visznek pár rohadékot. )"
  • csige791
    "-amilyen jog alapján fordítva..."
    - Nem vettem észre, hogy Palesztin hadsereg, (Nem terroristák) parancsra rombolna Izraeliek házait, nagyüzemi szinten. Az hogy felrobbantanak párat, gondolom azért van ami a lenti videón történik.
  • veszelka
    Isten nekik adta?
  • sz4bolcs
    "Valaki megtudja nekem mondani, hogy milyen jog alapján rombolják le civil Palesztin emberek házait az Izraeliek?"
    -amilyen jog alapján fordítva...
  • veszelka
    A motiváció Nagy-Izrael létrehozása. A háborús helyzet fenntartása szolidáris társadalmat, a zavaros övezetekből bevándorló olcsó munkaerőt, és az elfoglalt területeken létrehozható új telepeket jelent.

A folyamatos béketárgyalások pedig maszlagok, mindkét részről.
  • L Viper #1316
    Mondom döntse el mindenki magában.
  • Molnibalage
    Tankokat intéztek el IED-vel már számtalanszor. Ennek fényében a kéréds feltevése számomra meglepő. Azok sem látták, hogy mi van ott.
  • Solt
    A hamasz idekeverése... tökéletesen felesleges, ugyanis egyetlen egy szóval nem kérdőjeleztem meg, hogy ők egy terror szervezet, és, hogy gusztustalan amit művelnek sokszor ők is!

Csak ugye ezt minden jó érzésű ember tudja, és őket nem antiszemitizmus szidni, ergo mivel az emberek döntő többségének ez a véleménye, vita sincs ilyen téren... nincs min egymás haját húzni...

Az IDF-ről, és Izrael államról azért megy folyton a vita, mert ők ugye elvileg nem terror szervezet... tőlük, mivel nem terroristák, az ember sokkal többet várna! (Olyan ez, mint amikor rendőrök állnak szemben tüntetőkkel... egyik féltől az ember elvár egy szintet!)

A történések viszont azt mutatják, hogy az ég világon semmi különbség nincs köztük a cselekedeteik alapján, és ez nem azon múlik, hogy ők hogyan nevezik magukat, vagy éppen miket vágnak egymás fejéhez!

Mindkét fél gusztustalan dolgokat művel nap mint nap, csak az egyiket szabad ( sőt elvárt dolog szidni, hisz terroristák ) a másikat pedig szinte negatív jelzővel sem szabad illetni, mert az antiszemitizmus!

Hogy is van ez a kettős mérce?
  • csige791
    Nem akartam ugyan megnézni ezt a házrombolósdis videót mert sejtettem, hogy elfog borulni az agyam, de aztán mégis megnéztem.
    Mivel Cifu már kiosztott nekem két büntető pontot ezért próbálok pollkorekt maradni.
    Lényegében, már az első ház rombolásánál kiakadtam, el sem kellet jutni az eltaposott csajig. Sokkal durvább látni, mint kimondani azt, hogy emberek házait rombolják le, most hogy láttam is kicsit mérges vagyok.

Valaki megtudja nekem mondani, hogy milyen jog alapján rombolják le civil Palesztin emberek házait az Izraeliek?

(Előre szólok, hogy amennyiben erre nincs érdemleges emberi magyarázat, akkor az a véleményem, hogy meg kell szórni atommal Izraelt, ezen kívül minden Izrael elleni terrorcselekményt támogatok, és sajnálom a terroristákat, hogy meg kell halniuk de szerencsére magukkal visznek pár rohadékot. )
  • L Viper #1312
    S végül tegye fel magának a kérdést minden hozzászóló: ha az úton egy "gyanús" csomag hever, robbanóanyaggal telipakolva netán, akkor sem áll meg a dózer?
    Döntse el mindenki magában...
  • Molnibalage
    Milyen csurés csavarás?
  • Solt
    Kedves Balázs! Mint annyiszor, most sem érted a lényeget, vagy pedig szándékosan nem veszed tudomásul amit az ember leír! Jön a szokásos csűrés csavarás... Azt hiszem tökéletesen egyértelmű volt minden mondatom... még a terroristákkal kapcsolatban is!

A biztonság kedvéért: Aki /mindegy ki az/ civilekre rakétával lövöldözik, az a szememben terrorista, ergo az ég világon semmi beszámíthatóságot és emberséget nem várok el tőle, mivel az emberségnek semmi jelét nem adja! Ezért is hívják ugye terroristának, vagy terrorszervezetnek! No már most, aki civil emberek házait szándékosan lerombolja, vagy pedig buldózerrel át megy rajtuk, az miben különbözik egy rakétával lövöldöző terroristától? Jelenleg csak a nevében... semmi másban...

Kettős mércéről pedig akkor tessék szónokolni, ha egyetlen egy darab olyan hozzászólást tudsz tőlem mutatni, ahol bármely palesztin, vagy egyéb arab terrorcselekményt pozitívan értékelek...

Addig a nekem tulajdonított kettős mérce kizárólag a fantáziád szüleménye, és az egész maximum rosszindulatú vélekedés, amit ténnyé próbálsz maszkírozni... ami nem mellesleg elég sértő így ismeretlenül!
  • L Viper #1309
    Nos uraim, tanulságos volt az egész számomra.
    Abból indult ki az egész, hogy én érzek némi sajnálatot az áldozat iránt, nem hülye droidnak tartom. Elnézést, hogy sokakból ellenérzést és akaratlan hozzászólás gerjesztést, ellentéteket váltottam ki, hogy válaszoltam erre a hsz-re.

• Molnibalage
    És akkor a Hamasztól mit vársz el? Elvileg egy demokratikus választás győzetese. Ez a győztes sikeresen elért egy kvázi polgárháborút a fatahhal és állami szintre emelte a terrorizmust. Ugyanis akkor kvázi a palesztín állam egyik szervezete rakétázgatott és aknavetőzgetett.

Tőluk mit vársz el?

(Nem gyögyöru ez a kettős mérce?)
  • Solt
    Na ez már az a kategória, amit véleményem szerint nem érdemes ragozni... ez is az a történet, amit, ha kicsit is úgy akarnak, elkerülhető lett volna... és itt ez a lényeg szerintem.

Jelentsék ki, hogy az IDF egy terror szervezet, és akkor azt mondom ez van, terroristáktól ez ember nem vár ennél többet... viszont egy ilyen hadsereg esetében egy csöppet többet várnék el...
  • Csirke4
    (Mellesleg nem lehet, hogy tolatva ment át rajta? Már csak a kép alapján, hogy megint szemben van a bulldózer mikor fekszik.)
  • Solt
    Abban a pózban valószínű, hogy nem láthatja mi van előtte, de ez már egyébként is azutáni állapot, amikor már megtörtént a dolog...

Miért van megint szemből a buldózer?
  • Csirke4
    Akkor viszont simán eltolta volna a dombtetőn a lányt, aki elrohant volna.
  • Solt
    Amin egy ilyen buldózer átmegy, abból utána gödör lesz... mindegy mi volt előtte... ahova azt a tolólapot leengedi, ott kő kövön nem marad...
  • Csirke4
    Abból gondolom, hogy miután átmentek rajta egy gödörben fekszik, a képen pedig egy dombon áll. :o
  • Solt
    "Az még bőven nem az a pillanat mikor átmentek rajta."

Miből gondolod? Amit Cifu linkelt, és ami a videón is a következő kép, az már az, amikor már átment rajta... ( mondjuk itt nem értem, miért szemből van megint a buldózer... letolatott róla? )
  • [NST]Cifu
    Az utána követő képet linkeltem be én. A sofőr ott nem láthatta, hogy mit csinálnak előtte. Amint említettem a látóterét abba az irányba teljesen elfedi a tolólap.
  • Molnibalage
    Raktárakban még egy vacak targonca vagy villásemelő elé sem szabad állni, mert már abból is balaeset lehet. Na akkor lehet találgatni, hogy egy fekő embert mennyire látni egy ilyen cucc előtt. Röntgenszeme meg Supermannak van, de egyelőre ezekből hiány van az IDF-ben is.
  • Molnibalage
    Akkor meg azért menne a tamtam, hogy az IDF hogyan mer kezet emelni egy aktivistára. Pedig csak őt védené, hogy ne legyen gyakorlatilag öngyilkos...

A török hajós példa remekül megmutatta a "média obkjektivitását" és az átlag fórumozó tájékozottságát. Bányászbéka segge alatt mindkettő..

• Csirke4
    Az még bőven nem az a pillanat mikor átmentek rajta.
    Videó kéne az esetről nem pedig képek mert nem tudni, hogy mi mikor történt. (Akár egy nappal azelőtt is lehetett senki nem fogja tudni.)
    Másrészt ha lefeküdt és tényleg sok aktivista volt a közelben akkor lehet azt hitték, hogy na most végre elhúzott lehet menni. Azt közben ott feküdt előttük. Nem tudni.
  • Molnibalage
    Ennyi.

(A tamtamot verők gépnén nincs google, hogy ezeket a fotókat nem találják meg?)
  • [NST]Cifu
    Ha megnézed, a #1280 esetén a két fős személyzet (két lány) támaszkodik a D9R-nek. :)

"Bulldozer team consists of two soldiers: operator commander. Driving a bulldozer operator and plays the instruments, while the commander is responsible for contact , observation and gunner when required."

A Bulldózer személyzete két katonából áll: kezelő és parancsnok. A kezelő a bulldózer irányításáért és a kezelőszervekért felel, míg a parancsnok a kommunikációért (gondolom az izraeli katonákkal kapcsolatos rádiókommunikáció), megfigyelés és szükség esetén lövészként.

Forrás: Caterpillar D9 @ héber wiki / angolra fordítva

Belső képet nem találok, de a külső képek alapján egymás mögött ülnek.
  • Csirke4
    Direkt nem a katonait linkeltem ami a wikipédián volt mert abból aztán tényleg semmit nem látni. :D
    Meg a képeken sem ilyen látszik.
  • Solt
    Nézd meg a #1284-ben linkelt videót 1:40-nél...
  • csige791
    Hát jó, ezt nem tudhatjuk, nem fogom kötni az ebet a karóhoz.
  • L Viper #1291
    És "a parancsnok/megfigyelő, aki folyamatosan szemmel tartja a környezet",
    ő hol ül és neki mennyivel kellene jobban látnia?
    Én pl. nem is tudtam, hogy két ember van egy ilyen masinában.
  • [NST]Cifu
    Egy ilyen járműből nem nagyon lehet kilátni előre, a tolólap és a motortér alapból takarja a jármű előtti látóteret, plusz a ballisztikai üveg ablakok is korlátozzák azt, ami megmaradt. Hidd el, hogy ha valaki lefekszik elé, a sofőr azt nem fogja látni. Mikor kőbányába jártunk, szigorúan meg volt hagyva, hogy a homlokrakodók elé sose álljunk, mert nem biztos, hogy észrevesznek. Pedig egy homlokrakodóból sokkal jobb a kilátás, mint egy bulldózerből.

Az meg, hogy ugrálnak körülötte, nem sokat jelent. Gondolj bele, üdvrivalgás ritkán fogadja egy ilyen gép személyzetét, tehát majdhogynem hétköznapi eset, hogy ugrálnak körülötte, (be)integetnek és kiabálnak felé...
  • csige791
    Nem voltam ott, nem tudom, hogy hogy történt, de ha van egy parancsnok is a járműben, akinek "csak" annyi a feladata, hogy figyeljen akkor kétlem, hogy nem vette észre a sok aktivistát akik ugráltak, hogy ott van a csaj előttük.
    De ha nem is ugráltak, akkor is látnia kellet, mert ha nem akkor elvileg képtelenség lenne irányítani azt a buldózert, mert nem lehet belőle kilátni.
  • [NST]Cifu
    A katonai D-9-esek vezetőfülkéje két fősre van kiképezve, és két fős személyzetük van, az egyik a vezető, a másik pedig a parancsnok/megfigyelő, aki folyamatosan szemmel tartja a környezet az esetleges veszélyforrásokat figyelve, illetve ő dönt hogy merre és hány méter. A sofőr feladata a jármű irányítása.
  • csige791
    Szerintem a Palesztin buldózeres és az Izraeli buldózeres között igen nagy a különbség.
    Ugye azt mindenki elismeri, hogy a Palesztin egy bűnöző. Az is lehet épp az eset előtt kapott egy telefont valamelyik rokonától, hogy épp most dózerolták le a házát családjával együtt. Persze ez nem mentesíti a bűnei alól, még ha én igazat is adnék neki, ha tényleg kapott egy telefont.
    Azért azt ne felejtsük el, hogy nem a Palesztinok építkeznek Izraeli területen.

Viszont az Izraeli buldózeres egy Izraelt képviselő katona, nem pedig egy bűnöző. A katonának meg kellet volna állnia, ugyanis egy katona ilyet semmilyen esetben sem követhet el, mert civileket ölni háborús bűncselekmény.
    Erősen valószínű, hogy parancsra cselekedett, gondolom rádión osztották neki az észt.

Az meg majdnem biztos, hogy nem lehetett baleset, nyilván a többi aktivista ott ugrált, hogy álljon meg.
  • sz4bolcs
    Nekem csak az a fura, hogy pont ezekben a topicokban, és témákban jönnek elő az elfogulatlanul sajnálkozni tudó emberek. :)
  • Solt
    2:30-nál van egy olyan kép is, ahol már nem láthatja, hogy előtte áll... viszont addig el kell jutni!
  • Solt
    Ha egy átlag hétköznapon megy az úton ( vagy mezőn, bárhol )ez a buldózer, és elüt valakit, mert nem veszi észre akkor azt mondom, bizony benne van a pakliban!

De itt ebben az esetben, amikor ki tudja mennyi ideje hangosbeszélővel, rikító mellényes emberek ugrálnak körülötte, hogy megakadályozzák egy ház lerombolását... azt el tudom képzelni, hogy úgy állt hozzá, "majd úgyis arrébb megy..." de azt, hogy nem látta, nem tudta, hogy ott a lány...

Arról meg nem is beszélve, hogy a buldózeresen kívül miért nem voltak ott katonák, akik felügyelik a történéseket, és többek közt mondjuk egy ilyen esetben megakadályozzák a tragédiát? Mert leszarják... úgy vannak vele, hogy a buldózerben ülő "biztonságban" van, aki meg nem megy arrébb, az így járt... És miért nem megy arrébb? Nem tudom ti mit tennétek, ha a házatokat akarnák a földdel egyenlővé tenni...

EZEN a videón is látható, hogy buldózeres konkrétan leszarja mi van körülötte... az, hogy kővel dobálják nyilván nem hatja meg.

1:40-nél van egy kép... azon a képen jól látható, hogy a buldózeres egészen biztosan látta a lányt. A lánnyal kb egy magasságban hátulról fotózó szemszögéből is jól látszik a buldózer fülkéje, illetve a tag feje... az utána következő képen, már fekszik a lány. Ha(!) ez az a képsor, ahogy a dolog történt, akkor nem, hogy nem látta, de azt kell mondjam csak szándékosan üthette el...

Az utolsó bekezdésedhez csak annyit, hogy nem vagyunk egyformák. Van, akit hidegen hagynak a világ más részein történő igazságtalanságok, van aki a lelkére veszi, és úgy dönt, hogy a maga módján tesz ellenne. Ez a két véglet, és e közt is van még sok-sok árnyalat... nem hiszem, hogy ez "hiba" kérdése... az viszont hiba, ha egy nemes cselekedetért valakit még hülyének is nézünk... ( szerintem )

Én inkább tisztelem a bátorságáért!