13596
-
#1643 Az ensz elismeri izrael mostani határait? -
#1642 A törökök az Izraeli kereskedelmi gépeket is kitilthatják a légterükből.
Ez pedig egybevág Cifu (figyletem az U-ra) vélekedésével:
"Egészen mostanáig szoros együttműködés volt a Moszád, a Sábák és az Ámán nevű izraeli, valamint a MIT török titkosszolgálat között, ám a legutóbbi látványos perzsa-török közeledés, az Európai Unió elutasító magatartása Törökország csatlakozásával szemben, illetve a török-szíriai viszony javulása következtében Ankara valószínűleg csak ürügyként hivatkozik a Gázai övezetbe irányuló segélyhajók elleni támadásra az Izraellel kiépített szoros kapcsolatok megszakítására." -
#1641 itt most kicsit elveszítettem a fonalat:
"Izrael gyakorlatilag a saját területéből adta át Gázát és Cisz-Jordániát Palesztinának."
Lehet, hogy rosszul tudom, de az ENSZ egymás mellet hozta létre a két államot, majd a 6 napos háborúban Izrael elfoglalt olyan területeket, melyek lapban nem neki lett "kiosztva". Tehát USA háttérrel fegyverekkel, aránylag könnyen szerzett meg területeket, majd visszaadta és úgy tünteti fel, hogy ő a nagylelkű Izrael, és mégis bántják őket.
A Palesztin szélsőségesek, meg amikor az iskolából lőttek, nem hiszem, hogy gondolták, hogy van olyan elvetemült ember aki rálő egy gyerekekkel teli iskolára, mindezt úgy hogy azt mondja magáról ,hogy ő nem terrorista, hanem valami szerencsétlen akit mindenki bánt.
Egyébként beleolvastam (véletlenül találtam meg) az Emberiség Krónikája jó vastag könyvbe, és pont megtaláltam Izrael létrehozásáról szóló részt. A Zsidók kapálóztak, hogy legyen saját országuk, hát megkapták. A Rotchild vagy Rockefeler nem tudom melyik család igen sok zsetont pumpált a dologba (biztos csórók lehetnek, meg tisztességesek is), szóval annyira nem kell őket sajnálni, arra meg számítaniuk kellet, hogy nem lesz ott nyugtuk úgysem.
Két lehetőségük van, vagy eltörlik a földszínéről Gázát vagy marad a patt helyzet, viszont a világ nem fog eltűrni még Gázai mészárszéket, már most is igen erőteljes a Zsidó ellenesség a világon és amelyik kormány nem lép a Gázaiak oldalára az túl sok szavazatot veszít, főleg a Magyarnál felvilágosultabb országokban.
-
#1640 Izraelnek az érdeke, hogy terjeszkedjen de persze ezt nem teheti erővel mert a világ nem, nézné jó szemmel. Így szépen lassan próbálják megtörni a Palesztinokat.
Izrael gyakorlatilag a saját területéből adta át Gázát és Cisz-Jordániát Palesztinának. A legkérdőjelesebb ugye most Kelet-Jeruzsálem ügye, erről már ugye értekeztünk, ott vannak zsidó telepekkel kapcsolatban problémák. Gázában és Cisz-Jordániában Izrael nem terjeszkedik.
A Palesztinok esetén csak Gázában van blokád, Cisz-Jordániában nincs, tehát megtörni inkább a Gázaiakat akarhatja.
Nem hiszem el azt, hogy ha oda menne valamiféle segélyszállítmány ellenőrző alakulat ENSZ "zászló" alatt, azt bántaná ott bárki is.
A Palesztinok azért nem mert a segítségükkel több segély juthat be hozzájuk, Izrael meg azért nem mert lerombolódna a "Szegény Zsidókat mindenki bántja ok nélkül" imázsuk.
Ki kellene jelölni egy kikötőt vagy valamit, ahova minden segélyszállítmány befutna, ott pedig szépen átnézné a független ellenőrző brigád, hogy mi van a csomagban, és mehetne be Gázába.
Ez akár működhetne is, de persze komoly politikai alkuk árán. Ne feledjük, hogy sok ország a blokád teljes feloldását követeli, hogy az árucikkek mindenféle akadály nélkül áramolhassanak Gázába. A másik oldalról ott van az, hogy a Hamaszt ugye a nyugati világ továbbra se ismeri el, ahogy Izrael sem. A fő probléma ezzel az, hogy Izrael szempontjából az általános vélekedés az lenne, hogy egy ilyen lépés felbátoríthatja a Hamaszt, és a szélsőségeseket gázában. Patthelyzet, Izrael számára ez nem a "mindenki minket bánt" szituáció, hanem az, hogy "bántanak minket, és senki sem véd meg minket". Ugye a gázai területről érkező támadások miatt kezdődött az egész krízis...
További probléma, amit lent említettem - ki fogja odaküldeni a katonáit a Palesztinok és a Zsidók közé. Teljesen mindegy, hogy "csak" fegyverek után kutatnának, akkor is zsidóbérencnek lennének beállítva, hiszen valójában a Gáza körbezárásában vesznek részt... Kétlem, hogy bárki is felvállalná ezt a bélyeget... -
#1639 "Nem hiszem el azt, hogy ha oda menne valamiféle segélyszállítmány ellenőrző alakulat ENSZ "zászló" alatt, azt bántaná ott bárki is. "
Ha a palesztin szélsőségeseknek nem számít, hogy SAJÁT népük iskoláiból lőjenek rakétákat izraeli célpontokra tudva, hogy a válaszcsapás nem marad el (leszarva a SAJÁT gyerekeik életét) és mártírt csináljanak az elszenvedőkből, akkor majd pont nem próbálnának meg vmilyen provokációt kicsikarni az ottani ENSZ katonáknál? Én is szívesen látnám, amiben te reménykedsz, de sokszor "bizonyítottak" már... -
#1638 A név elírásért bocsi, úgy látszik túl közel van egymáshoz az I és az U, ígérem megpróbálok jobban figyelni.
Leírom szerintem miért rossz a jelenlegi Izraeli politika:
Jelenleg tulajdonképpen minden egyes palesztin gyerek éhezik, ők úgy nőnek fel, hogy minden egyes nap amikor éhesen próbálnak elaludni belevésődik az emlékezetükbe míg végül annyira meggyűlölik Izraelt, hogy nem is kell őket rábeszélni, hogy terroristák (vagy szabadságharcosok) legyenek, hanem ők maguk jelentkeznek vagy szerveződnek Izrael ellen. Ennek így soha nem lesz vége.
Most azt írom le, hogy szerintem miért nem mennek oda békefenntartók vagy valamiféle ellenőrök a segélyszállítmányok ellenőrzésére:
Izraelnek az érdeke, hogy terjeszkedjen de persze ezt nem teheti erővel mert a világ nem, nézné jó szemmel. Így szépen lassan próbálják megtörni a Palesztinokat.
Nem hiszem el azt, hogy ha oda menne valamiféle segélyszállítmány ellenőrző alakulat ENSZ "zászló" alatt, azt bántaná ott bárki is.
A Palesztinok azért nem mert a segítségükkel több segély juthat be hozzájuk, Izrael meg azért nem mert lerombolódna a "Szegény Zsidókat mindenki bántja ok nélkül" imázsuk.
Ki kellene jelölni egy kikötőt vagy valamit, ahova minden segélyszállítmány befutna, ott pedig szépen átnézné a független ellenőrző brigád, hogy mi van a csomagban, és mehetne be Gázába.
Szerintem ebbe Izrael nem megy vagy menne bele. -
#1637 Az nem lehetne megoldás, hogy odaküldeni (hasonlót már írtam) pár ENSZ katonát akik ellenőrzik, hogy mi mehet be Gázába?
Lehetni éppen lehetne. Ha lenne olyan ország, amely bele merne nyúlni ebbe a darázsfészekbe. De senkinek sem fűlik hozzá a foga. Valahol érthető, elég ismét saját magunkra mutogatni, amikor az SFOR erők kötelékébe Magyar katonákat ajánlottunk, hazai politikusok között volt, aki hazatérő koporsókat vizionált, és ha megnézted például az Afganisztáni misszió elfogadottsága is bizony gyenge lábakon áll a lakosság körében. Békefenntartókat általában akkor mernek küldeni országok, ha az adott országban már viszonylagos nyugalom van. Érdekes, bár kissé félrevezető tény lehet az, hogy a legtöbb aktív háborús zónába küldött békefenntartót általában a gyarmati birodalom országai (Anglia (Ausztrália/Kanada), Franciaország, Olaszország, esetenként a Hollandok és persze az USA) adják. Mégpedig azért, mert ezekben az országokban van egy olyan felfogás, hogy Mi, mint a civilizált, modern világ képviselői felelősséggel tartozunk mások tettei miatt is, és el kell vigyük a civilizált (ezt most nem vitaalapnak, csak száraz ténynek beállítva -> a saját (nyugati) civilizált) értékrendet a számukra. Szó se róla, nem ez minden állampolgár véleménye, de igenis van egy eféle törekvés, egy eféle gondolkodásmód - hagyomány, büszkeség vagy öntudat, ki minek nevezi.
A lényeg, hogy ez azonban csak ott működik, ahol egyfelől esély van a békére, másfelől ahol nagypolitika lát okot arra, hogy beavatkozzon. Grúziát például az USA vagy a NATO nem védte meg, mikor Orosz háttérrel két 'szeparatista' orosz barát országrésze gyakorlatilag levált róla. Tibetbe se küld senki katonákat, mert Kína túl nagy falat ahhoz, hogy a "belügyeibe" be merjen más avatkozni erővel.
Ha most valaki nagyon gonosz akar lenni, felteheti a költői kérdést, hogy mi a fészkes fenét keresnek az ENSZ/NATO erők akkor Afganisztánban? No, ez a példa arra, amikor a nagypolitika úgy dönt, hogy csinál valamit, az észérvek ellenére. Erősen kétlem, hogy rövid távon bárki is reménykedik abban, hogy Afganisztán erős belső kormányzattal, stabil politikai, gazdasági és közigazgatási rendszerrel rendelkező egységes ország lesz. Viszont a jelenlegi állapot is olyan iszonyatos, hogy irgalmatlan erőkkel kell jelen lenni egy leheletlen geológiai háttérrel bíró országban.
A lényeg, hogy senki sincs, aki erőket küldene Izrael és Palesztina közé, egyfelől a veszélyek miatt, másfelől a nagypolitika miatt - mert egyszerűen ott ragadhatnak két, egymást lelkesen gyűlölő népcsoport között, húspogácsának...
Cufu-tól...
Egy baráti kenetteljes kérésem lehet? Cifu, ha szépen kérhetem, a családnevemből (ami elég egyedi, amúgy Cseh eredetű név, bár a apai ági felmenőim a Duna-kanyarban éltek amennyire az visszavezethető öt generációra visszamenőleg) származó becenév. Egyszer-egyszer elírja az ember, belefér... de már harmadszor írod el. Vagy akkor csak simán tegez, és probléma letudva. Köszönöm. :) -
#1636 Cufu-tól sok új dolgot hallottam amik hatására nagyban változott a véleményem. Jelenleg már nem gondolom azt, hogy az egész ügyben a Zsidók a hibásak és azt is elismerem, hogy nagyon nehéz a jelenlegi közel-keleti helyzet, amire nem nagyon van megoldás.
A többi jelenlegi hasonló helyzet is zavar, de ez a közel-kelet topic és itt most ezért beszélünk erről. -
#1635 Abban egyetértünk, hogy nem tudjuk mi a megoldás. Egyébként a felhozott érveidet értem, és nagy részüket el is fogadom, de most nincs időm részletezni őket.
Az nem lehetne megoldás, hogy odaküldeni (hasonlót már írtam) pár ENSZ katonát akik ellenőrzik, hogy mi mehet be Gázába? Mert Izraelt is megértem, hogy nem akar fegyvergyártásra alkalmas anyagokat beengedni, viszont félő, hogy erre hivatkozva normális dolgokat sem enged be.
Egyébként szerintem azért ilyen nagy a figyelem Magyarországi részről Izrael-el szemben, mert ugye elég agresszív Izrael külpolitikája Magyarországgal szemben. Tudom, hogy ez nem látszik, de túl sok az ilyen "odamondás" tapogatózás, hogy mit nyel még be a Magyar és mint nem. Mivel felhívták magukra a figyelmet, hát odafigyelünk. Ezenkívül a Zsidókat amúgy sem kedvelték soha, a pénzügyi ügyleteik miatt(is). -
Big Bad Ryder #1634 Az a baj, hogy az egészet érzelmi oldalról szemléled és leragadtál azon a szinten, hogy mit keres ott izrael meg palesztin föld meg palesztin ország meg hasonló hülyeségek. Elnézést a személyeskedésért, de olvasgatom a topicot rendszeresen és egyszerűen nem tudsz szabadulni azoktól a képtelenségektől amit a kuruc.infón olvastál. Csodálom Cifu-t, hogy ilyen hűvös tárgyilagossággal meg tudja mindig mondani a "frankót".
-
#1633 A logikádat(tokat) nem igen értem. A következő kérdés fogalmazódik meg mikor azt az érvet hozzátok fel Izrael mellett(!), hogy a Törökök is csináltak csúnya dolgokat:
Szerintetek akkor amíg az emberi faj ki nem írtja saját magát, addig nyugodtan lehet a Gázaihoz vagy az Örmény dolgokhoz hasonlóakat tenni, mert egyszer valamelyik nép/ország elkezdte?
Ez az egész Örmény dolog ugye tőlem jött, arra reagálásul, hogy Törökországot éltetted. Elismerem övön aluli ütés, pontosabban céltáblán kívüli lövés. :)
Itt az Örmény vagy Kurd kérdést én csak azért hoztam fel, mert azért tényleg van abban valami, hogy Izraelt és a zsidókat démonizálják azzal, amit a Palesztinokkal művelnek, holott ugye hasonlóra a térségben is van példa, azokkal pedig valahogy senki sem akar foglalkozni. Legalábbis olyanról még nem nagyon hallottam, hogy valaki Szíriába akar menni, hogy felhívja a világ figyelmét a Kurdokat ért sérelmekre.
Az Izraeli-Palesztin konfliktus csúnyán szólva egy gumicsont, amin sokan jól elrágódhatnak - miközben pedig teljes erejükkel erre koncentrálnak, megfeledkeznek arról, hogy egyáltalán nem egyedi ez a fajta szituáció, és még csak nem is a legvéresebb.
A megoldás nem tudom, hogy mi, de azt tudom ,hogy 2010-ben egy egész népet nem lehet olyan helyzetben tartani, mint ahogy tartja Izrael a Palesztinokat.
Ismét rámutatnák a világtérképre -> Kína/Tiber, Indonézia/Kelet-Timor, Tuszi/Hutu, és sorolhatjuk tovább. Egy kényelmes fotelből könnyű azt mondani, hogy mi lenne normális 2010-ben etikailag, erkölcsileg, mi az a minimum életszínvonal, amit ma egy embernek minimum biztosítani kellene (fedél a feje felett, folyóvíz, megfelelő mennyiségű étel, elektromos hálózat, orvosi ellátás, szervezett oktatás), de a szomorú és kegyetlen tények azok, hogy a Föld lakosságának alig 1/3 élvezi ezt a fajta életet. A maradék 2/3 ilyen vagy olyan szinten kénytelen nélkülözésben, nyomorban élni, de legalábbis a modern nyugati értékrendtől messze elmarad az életszínvonala.
Ez nem mentség persze a Gáza övezet túlreagált blokádjára Izraeli részről, ebben egyetértek. -
#1632 - Ezek még a civilizálatlanabb korban történtek, és igen sok más néppel is történt ilyesmi.
Nagyon csúnya felütés jön: ugyanaz a kor, amikor ugye Trianon megesett kis hazánkkal. Civilizálatlan? Jelent ez a megítélésben bármit is? Ha igen akkor az ő esetükben miért másként, mint a mi esetünkben?
- Még a Zsidók egy szomszédos Országot "szopatnak" teljesen jogtalanul, mert közük nincs hozzá,
Megint előhozakodnék Trianonnal. Ugyebár ha Izraelnek nincs köze Gázához, akkor nekünk (magyaroknak) sincs közünk Erdélyhez, ugyebár.
Gázát Izrael elfoglalta Egyiptomtól, onnantól Izraeli terület volt. Majd a Palesztinokkal való béketárgyalásokkor átadta azt a Palesztin fennhatóságnak. Ezek után történt egy Palesztin szakadás, és a Kasszam-támadások, illetve az Izraeli katonák elleni támadás Gáza területéről. Izrael biztonságát veszélyeztetik a területről, így döntöttek a mellett, hogy ők akkor most köszönik szépen, de szankciókkal élnek Gázával szemben, kollektív büntetésül. Nem vitatom el azt a tényt, hogy Izrael aránytalanul bünteti a területen élő Palesztinokat. De túl sok minden nekem se jutna eszembe, hogy mit lehetne kezdeni ebben a helyzetben Izrael szempontjából Gázával. Kértem, hogy gondold át a helyzetet Izraeli szempontból, és adj a problémára olyan választ, ami az ő szempontjukból is kielégítő lenne. Nem igazán tudott senki értelmes, épkézláb ötlettel előállni, akinek ezt a kérdést feltettem. Én csak annyit tudnék mondani, hogy enyhíteném a blokádot, például építőanyagok terén. De a többi terén kb. ennyit lehet csinálni, ha Gázában a jelenlegi állapotok uralkodnak. -
#1631 Idézet önmagamtól:
"Először szeretném leszögezni, hogy mélységesen elítélek, minden ilyen nép irtás, és hasonló dolgot, addig amíg azt az adott nép nem használja fel céljai elérésére, mint ahogy azt a zsidók teszik a holokauszttal."
A logikádat(tokat) nem igen értem. A következő kérdés fogalmazódik meg mikor azt az érvet hozzátok fel Izrael mellett(!), hogy a Törökök is csináltak csúnya dolgokat:
Szerintetek akkor amíg az emberi faj ki nem írtja saját magát, addig nyugodtan lehet a Gázaihoz vagy az Örmény dolgokhoz hasonlóakat tenni, mert egyszer valamelyik nép/ország elkezdte?
Továbbra is azt mondom, hogy elítélem a Törököket, de ez nem jogosítja fel Izraelt semmire.
"Izrael blokád alatt igen, de megszállva nem tart semmilyen országot."
Ez így igaz.
Akkor úgy írom, hogy Izrael megszállás alatt tart Palesztin területeket, sőt tovább terjeszkedik, civil házak lerombolásával és a helyükre Zsidó házak építésével.
A megoldás nem tudom, hogy mi, de azt tudom ,hogy 2010-ben egy egész népet nem lehet olyan helyzetben tartani, mint ahogy tartja Izrael a Palesztinokat. -
Big Bad Ryder #1630 A polkorrektség kedvéért kijavítanám magam:
Ehhez a civilizált korhoz pedig annyit, hogy már 20 évvel az örmény holokauszt után IS kezdtek embereket szisztematikusan kiirtani a vallási hovatartozásuk miatt. -
Big Bad Ryder #1629 - Ezek még a civilizálatlanabb korban történtek, és igen sok más néppel is történt ilyesmi.
A török kormány még ma is teljes mellszélességgel kiáll az mellett, hogy az örmény holokauszt nem volt népirtás. Ha a nemzetközi figyelem épp rájuk vetődik és az ő kis népirtásukra, akkor jön a ködösítés minden esetben. Nagyon hasonlít ez a szlovákiai magyarok sorsára és a Benes dekrétumokra. Fico és bandája ma is "eltörölhetetlennek és megkérdőjelezhetetlennek" nevezi a dekrétumokat. Gondolom ezen tények felett is csak legyintesz.
Ehhez a civilizált korhoz pedig annyit, hogy 20 évvel az örmény holokauszt után kezdtek embereket szisztematikusan kiirtani a vallási hovatartozásuk miatt.
Ismétlés a tudás anyja: Izrael blokád alatt igen, de megszállva nem tart semmilyen országot. -
#1628 Nagyon gyorsan átolvastam a wikipedia ide vonatkozó részét, és hirtelen újabb kérdéseim merültek fel.
Először szeretném leszögezni, hogy mélységesen elítélek, minden ilyen nép irtás, és hasonló dolgot, addig amíg azt az adott nép nem használja fel céljai elérésére, mint ahogy azt a zsidók teszik a holokauszttal.
Ha jól értelmeztem az )Örmények egy adott ország kisebbségeként "szerepeltek" amikor megtörténtek ezek a szörnyű dolgok:
-"1894 és 1896 között, amikor különböző becslések szerint 80 000 - 300 000 ember pusztult el."
-"A török kormány 1915 és 1918 között lényegében szisztematikus irtóhadjáratot szervezett az örmény kisebbség ellen"
Mint feljebb írtam elítélem a Törökök cselekedetét is de:
- Ezek még a civilizálatlanabb korban történtek, és igen sok más néppel is történt ilyesmi.
- Még a Zsidók egy szomszédos Országot "szopatnak" teljesen jogtalanul, mert közük nincs hozzá, addig a törökök egy országon belüli kisebbséget mészároltak, ami persze nem mentesíti őket a bűneik alól. De ha Magyarra akarom fordítani, lehet mi sem örülnénk ha a cigányok elkezdenének autonómiáért ugrándozni, és ha esetleg most nem 2010 lenne hanem 1800-1900 akkor lehet lezúznánk őket mint a szart.
Mivel ma 2010 van, elfogadhatatlannak tartom Izrael jelenlegi gázai övezeti politikáját. Megszállva tart egy idegen országot és még neki áll feljebb.
-
#1627 - Senki nem gondolta volna a mai civilizált(?) világban, hogy (EU tagállambeli) segélyaktivistákra tüzet mer nyitni bármilyen kormány hadserege.
Ez a kijelentés sajnos több sebből vérzik.
Sok esetben volt rá példa, itt nem messze, a Balkáni háborúban is, annyira azért nem volt régen, hogy elfelejtsük.
Továbbá emlékeim szerint Törökország nem EU tagállambeli ország...
Ráadásul van egy kis bibi, mert itt nem hagyományos segélyaktivistákról van szó. Hanem olyanokról, akik egy kormány ellenében tevékenykednek. Az ilyesmi sokszor sült már balul, Közép-Afrikában sok segélyszervezet embere veszett oda, akik "állami jóváhagyás nélkül" tevékenykedtek, de csecsenföld sem volt békés hely számukra, hogy Kínát már ne is említsem Tibet ügyével kapcsolatban.
- A segélyaktivisták támadtak a katonákra. (alapban abszurd Izrael állítása, sőt nevetséges kategória) Akire már fogtak akár csak játékból is valódi fegyvert az tudja milyen érzés.
Én ezt nem tartom olyan lehetetlen dolognak. Az aktivisták alapból harciasak voltak (év elején volt ha jól rémlik egy eset, amikor egy blokádtörő hajó és egy izraeli hajó konkrétan összeütközött, mert nekivezették a blokádtörő hajót), és azért egy katona nem igazán fog tüzet nyitni ok nélkül.
- Már a levegőből lőttek a zsidó katonák. (Törökök szerint bizonyítékuk van rá, de ez még nincs kivizsgálva.
Itt a körülményeket kell figyelembe venni. Nem tartom kizártnak, hogy a helikopteren lévők felülről nyitottak tüzet, miután egy vagy több társuk olyan helyzetbe került alattuk, hogy a testi épségük veszélybe került. Valószínűleg olyan parancsuk volt, amely engedélyezte a lőfegyverhasználatot, HA megtámadják őket. A Törökök által feljegyzett felülről jövő lövésekre ez is magyarázatot adhat.
Ami igen furcsa az az, hogy Izrael, nem engedi egy nemzetközi vizsgáló bizottság felállítását, mert belső vizsgálatot akarnak, aminek tudjuk mi lenne az eredménye.
Nem igazán van olyan ország, amelyik a saját katonái felett hagyja, hogy más ország képviselői döntsenek. Ismét előhozakodnék a Balkán-témával: a Horvát, Boszniai vagy Szerb háborús bűnösöket csak úgy adták ki az országok (vagy éppen nem adták ki), hogy nagyon szigorú politikai/gazdasági nyomásgyakorlás volt rá, amely alapjaiban veszélyeztette az adott ország stabilitását.
Ezt leszámítva nem nagyon tudok olyanról, hogy egy ország katonáját egy külső fél vonja felelősségre, vagy nem érintett fél részt vegyen az ellenük irányuló eljárásban. Például volt egy baleset az 1990-es években Olaszországban, ahol egy túl alacsonyan repülő amerikai pilóta elvágta egy sílift tartókábeleit, és a baleset vagy tucatnyi halottat követelt. A pilótát az amerikai vizsgálóbíróság felmentette, mondván a térképeken nem szerepelt a sílift. Az Olaszok hőzöngtek, de végül nem lett komoly következménye az eljárásnak. De mint említettem, ez általános. -
#1626 "Izrael már nem először bizonyította, hogy milyen cselekedetekre képes, és ezt csak maximum enyhíteni tudja a gázai oldalról érkező "rakétázgatás". "
Szigorúan csak az objektivitás miatt az örmény mészárlás a törökök részéről akkor meg sem történt? Egyik fél sem ártatlan, ezt sose feledd! -
#1625 Se te se én nem tudjuk. mi történt a hajón. Izrael ezt mondja, a törökök meg amazt.
Ami Izrael mellett szól:
- Egy katonai blokádot nem illik áttörni, mert "nem biztonságos".
- Izrael előre figyelmeztette őket és a világot, hogy megfogja akadályozni a segélyszállítmány célba érését.
Törökök mellet:
- Nem katonai eszközökkel, hanem civil segélyszállítmány útján akarták megtörni a blokádot. (Más kérdés, hogy politikailag nekik jól jött ez a banzáj)
- Senki nem gondolta volna a mai civilizált(?) világban, hogy (EU tagállambeli) segélyaktivistákra tüzet mer nyitni bármilyen kormány hadserege. (Valakiknek mindent lehet, mert ők a kiválasztottak)
Nem bizonyított állítások:
- A segélyaktivisták támadtak a katonákra. (alapban abszurd Izrael állítása, sőt nevetséges kategória) Akire már fogtak akár csak játékból is valódi fegyvert az tudja milyen érzés.
- Már a levegőből lőttek a zsidó katonák. (Törökök szerint bizonyítékuk van rá, de ez még nincs kivizsgálva.
Ami igen furcsa az az, hogy Izrael, nem engedi egy nemzetközi vizsgáló bizottság felállítását, mert belső vizsgálatot akarnak, aminek tudjuk mi lenne az eredménye.
Emberi szempontból a törökök mellet vagyok 100%-ban és drukkolok nekik. Izrael már nem először bizonyította, hogy milyen cselekedetekre képes, és ezt csak maximum enyhíteni tudja a gázai oldalról érkező "rakétázgatás". -
#1624 Magyarul, aki kurvának áll, ne csodálkozzon, ha alkalom adtán megba..... Ebben minden benne van :) -
#1623 Én nem tartom valószínűnek, hogy minden provokáció nélkül tüzet nyitottak volna az izraeli katonák. Ha ez lett volna a céljuk, akkor a blokádot adó hajókon erre megfelelőbb fegyverek is rendelkezésükre állt volna (12,7mm-es géppuskák, 20mm-es gépágyúk, szélsőséges esetben hajó elleni rakéták).
Az, hogy egy rosszul kivitelezett akció keretében próbálták a hajót megszállni, az egy másik kérdés, nem tudni miért egyesével ereszkedtek a hajó fedélzetére (a helikopternem nem volt kötélrögzítési pontja? Túl erős volt szél?). Mikor a lenti szituáció eldurvult, és a helikopterről tüzet nyitottak, az már ennek a következménye.
Másfelől tartom magam a korábban leírt véleményemhez. Egy blokádot áttörni alapból azt jelenti, hogy kockázatot vállalnak, lőfegyveres katonákat kézitusában megtámadni pedig darwin-díjas ötlet, a filmekben beválik, az életben ezer esetből 999-ben nem. Magyarul a kialakult helyzetért a blokádtörő hajón tartózkodók is legalább annyira felelősek, mint az izraeli katonák... -
#1622 Nem tudom de en a kuruc.infonak azt sem hiszem el amit kerdez.... -
#1621 "ráadásul mint láthatjuk szándékosan, már a levegőből tüzelve."
Hol láttál te ilyet, hogy már a levegőből lőnek?:O -
#1620 Szerintem senki nem gondolta volna, hogy képesek civileket lemészárolni, ráadásul mint láthatjuk szándékosan, már a levegőből tüzelve. Ráadásul volt pofájuk le terroristázni őket. Annak viszont örülök, hogy az ilyen kijelentéseik miatt egyre hiteltelenebbé válnak, egyre több ember jön rá, hogy nem mindenki terrorista akire megpróbálják ráragasztani ezt a jelzőt. -
#1619 Egy újabb külpolitikai nyomás Izraelre nézve, tehát a blokádtörő-flottila valamilyen szinten célt ért, és ez a gázaiak szempontjából mindenképpen jó. Lehet, hogy túl cinikus vagyok, de szerintem az egész blokádtörősdi erre ment ki, hogy az Izraelieket hibázásra késztessék, ha innen nézzük, sikeres volt tehát az akciójuk.
Törökország erővel biztos nem fog a Gázai övezet blokádja ellen vonulni, az még a jelen helyzetben is túl sok lenne nekik. Megjegyzem nem is emlegetett egyetlen Török kormánypolitikus sem ilyesmit. -
#1618 Tehát akkor a törökök nem igen fogják elérni a gázai blokád teljes megszüntetését. :( -
#1617 Na akkor a szerződésről is essen szó, vagyis inkább kérdés. Ha mondjuk összejön ez a szerződés, az milyen hatással lehet Izrael és USA közel-keleti politikájára?
Alapvetően semmilyen. Az USA Török-Orosz politikájára lehet kihatással, de hogy mifélére azt nehéz lenne megjósolni. Törökország az USA egyik legmegbízhatóbb partnere volt a II.Vh után. Eltávolodni tőle nagyon aligha fog (mindenképpen szükségük van rá, a Török légibázisok kulcsfontosságúak), legfeljebb az EU integrációra való ráhatás szűnik meg. Ugye az USA volt az, aki minden politikai fórumon a mellett volt, hogy Törökországot vegyék be az EU-ba, e nélkül lehet, hogy már a felvételi tárgyalásokra sem került volna sor (Görögország ellenállása miatt sokáig erről sem igen akart hallani az EU).
Izraelt a téma annyira nem érdekli, az ő szempontjából komolyan nem probléma jelenleg Oroszország, legfeljebb a fegyvereladások miatt (Szíria és Irán), de ebbe a Török-Orosz politikai kapcsolatok nem zavarnak bele.
Ami az Izraeli-Török megbeszélést illeti Brüsszelben, azzal kapcsolatban viszont egy lényegi pontot nem fejt ki a cikk, mégpedig azt, hogy ez belpolitikai vihar a külügyminisztérium (amely valóban nem tudott a tárgyalásról) és a miniszterelnök illetve annak csapata között, mert Liebermannt nem értesítették a tárgyalásról, és a jelek szerint azt a miniszterelnök kérésére hozták tető alá (ie.: megkérték a gazdasági minisztert, hogy ha már Brüsszelben úgy is ott van, üljön le tárgyalni a Török külügyminiszterrel, hogy miként lehetne javítani a kétoldalú kapcsolatokat). -
#1616 A Törökök nem engednek.
"Ankara csak abban az esetben hajlandó normalizálni a kapcsolatait a zsidó állammal, ha az utóbbi nyilvánosan bocsánatot kér a török segélyhajóraj elleni gyilkos támadásért, teljesen föloldja a Gázai övezetet sújtó blokádot és jóvátételt fizet a kalóztámadás során megölt törökök családjainak."
Zsidó önvédelem:
"Yasin (ejtsd: Jászin) Divrak török ügyvéd a június 28-án, Isztambulban tartott sajtótájékoztatóján újabb perdöntő tényeket közölt az újságírókkal. Többek között elmondta, hogy az izraeli tengeri kommandó tagjai a zsidó verzióval ellentétében nem önvédelemből voltak kénytelenek tüzet nyitni a Mavi Marmara segélyhajó utasaira, mert a holttestek boncolása során kiderült, hogy az áldozatokat a levegőből, tehát katonai helikopterekről érték a halálos lövések. Az áldozatok egy részét több fejlövés is ért a levegőből, amely nem tekinthető másnak, mint szabályos kivégzésnek." -
#1615 Na akkor a szerződésről is essen szó, vagyis inkább kérdés. Ha mondjuk összejön ez a szerződés, az milyen hatással lehet Izrael és USA közel-keleti politikájára? -
#1614 Tehát a hír kb. igaz. A linkelésem pillanatában beírtam google-be hogy 'fekete tengeri védelmi' szerződés, összesen egy darab találat jött ki a kuruc-on kívül, mégpedig valami polgár infó, amit eddig nem ismertem, de pár perces nézelődés után rájöttem, hogy az oldal nagyjából a kuruc "pollkorekt" megfelelője. Nem tudom, hogy ki csinálja, nem is érdekel. Csak arra akarok kilyukadni, hogy azért a kuruc nevű szennylapon (nem szerintem az) is vannak használható infók, melyek az ismert médiák közül csak itt találhatók meg.
Itt és most le is zártam ezt a kuruc szar v. nem szar témát, mert már harmadjára bizonyítottam be érvekkel, hogy igen is jól használható információ szerzésre, amennyiben az olvasónak megy a szövegértelmezés, miközben ez ellen kb a Magyar liberális média által hangoztatott kamu ellenérvek sem jöttek, csak ilyenek, hogy szennylap, meg vicclap.
Nem érdekel, hogy a továbbiakban olvassátok-e vagy nem, én csak tanácsot akartam adni, hogy szerintem nem rossz, eközben kérdeztem is , hogy ti mit ajánlotok, persze választ nem kaptam, csak annyit, hogy a kuruc a szar.
A továbbiakban kuruc témájú dolgokra nem reagálok, mert nem érdekel.
természetesen a hozzáaszólásom nagyobbik része nem cufu-nak ment. -
#1613 "Currently Russia's debt equals 8% of its GDP, the lowest of all G20 countries."
Nem gondoltam volona, hogy ilyen szarban vannak szegények. :C -
#1612 Először is, a Forrással együtt is van pár dolog, amiben tévednek, a legfontosabb, hogy nincs jelenleg (orosz forrás szerint már van) Mistral-osztályú helikopter-hordozó a Fekete-tengeri flottában. Szándék van arra, hogy vesznek/építenek négy darabot az oroszok, ám a szerződést még nem írták alá. Várhatóan a megegyezést idén év végén kötik meg. Szóval ez még odébb van.
Ez inkább gazdaság-politikai manőver. Arról van szó, hogy a Fekete-tenger mélyéről kinyerhető olaj, illetve a Fekete-tengeren keresztülhaladó esetleges olajvezetékek felet őrködjenek. Ellenpólus, hogy ugye nincs meghívva a két NATO tag Románia és Bulgária, nincs ott Moldávia és a nem éppen orosz-barát Grúzia. Az oroszok feltehetően a Fekete-tengeri átjárás megkönnyítését remélhetik egy ilyen egyezménytől, a Törökök pedig azt, hogy nem hagyják ki cserébe őket a zsíros olaj és földgáz bizniszből (ie.: Ukrajna és Oroszország kisajátítja a Fekete-tengert). -
#1611 A második rész erre ment "válaszul":
"Nem több az, mint egy humoroldal, paródiák és viccek gyűjteménye"
Harmadszor kérdem, most már nyomatékosan, milyen híroldalt ,vagy oldalakat ajánlotok.
Addig is,hogy mindkét témánál maradjunk (közel kelet, kuruc), mi erről a véleményetek?
Fekete tengeri védelmi szerződés
-
#1610 A második rész az kire is vonatkozik?? -
#1609 Azt hittem ez a téma már le lett zárva. Balage majd jól egyetért veled, és mindketten örülni fogtok, hajrá.
Mondjuk aki idős nyugdíjasok legyilkolásán örömködik, az nem gyengén lehet elferdült hajlamú vadbarom, biztos akkor is örülne, ha pár az életében egy másodpercet nem dolgozó bakcigány levágná az ő nagymamáját is aki végig dolgozta az életét, és csak békében akarta leélni a nyugdíjas éveit. -
harcu #1608 Az a gond, hogy a kurucot nem a megfelelő helyen kezelitek. Nem több az, mint egy humoroldal, paródiák és viccek gyűjteménye, amin épeszű ember el sem gondolkodik, hogy esetleg komolyan gondolta a "cikk???" "írója". Kiválóan meg tudja alapozni a napodat, megnézed az első pár cikket, kiröhögöd magad és már jól is indul a napod. Ennyi a szerepe, semmi más. -
#1607 Köszi, hogy leírtad helyettem is. Valahogy annyira divatos elfeledkezni arról, hogy a törökök hol és mit csinálnak... -
#1606 Folytatják a táborok szervezését, az ENSZ szerint ha elhagynák gázát, azzal a civilek jövőjét átengednék a szélsőségeseknek. A 22-es csapdája, szélmalomharc, de ha abbahagyod, akkor ők győztek... -
#1605 Respect for Turkey.
Cinikus azért ez, figyelembe véve, hogy a Törökök a mai napig keményen ellenállnak például az Örmény holokauszt emlékének.
Örmény holokauszt link 1.
Örmény holokausztról Link 2.
Örmény holokauszt @ Wikipédia (sajnos tele van a zsidó holokauszttal való összehasonlítással... :S)
Ezen kívül ott van a Kurdok problémája is:
A Kurd kérdés I.
A Kurd kérdés II.
A Kurd kérdés III.
Törökország és a Kurdok viszonya bizonyos szintig vetíthető az Izraeli-Palesztin viszonyra is. Adva van egy nép, amely hosszú idő óta el van nyomva, olyannyira, hogy a nyelvük is tiltva van, a kurd oktatás mint olyan, nem létezik Törökország területén (gyakorlatilag Iránban és Szíriában sem), tehát magát a Kurd öntudatot, kultúrát próbálják eltörölni. Persze a Kurdokat sem kell félteni, az 1970-es évek óta terrorcselekményekkel, félkatonai szervezetek fegyveres akcióival hergelik a Törököket, főleg a főellenségnek kikiáltott Török hadsereget (érdekes dilemma, a Török hadsereg Törökországon belül a világi nézetek "felvigyázója", amely évtizedeken át a muszlim vallási irányultságot nyomta el, a kurd-török kérdés nem kis mértékben vallási ellentét (a Törökök muszlimok, a kurdok ortodox keresztények)).
Törökországot (szerintem) nem az emberiesség kérdése mozgatja a Gázai konfliktus esetében. -
#1604 Magyarország mit lépjen fel? Hülyét csinált magából.