Hőmennyiségmérő

Oldal 1 / 2Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

SigS
Nyáron közel 40 fok belsõ hõmérséklet esetén mennyit mér?
Déli fekvésû (asszem igy hivják), azaz 3 ablakot süt a nap du. 1-9-ig, vagyis amig lemegy a nap.

"A barátok olyanok mint a hópelyhek. Ha lepisiled őket eltűnnek" :)

Mr Hyde
Nem. Másik nevén költségosztó. Ez alapján számítják ki a lakásonkénti átalányt a fogyasztás alapján.

I.C.ram
Bocs, hogy ilyen tudatlan vagyok, de mi a franc az a hõmennyiségmérõ, és mire szolgál? Távfûtésnél ez alapján lövik be a hõmérsékletet, vagy mi?
mrzed001
Alap a Spock féle logika: A többség érdeke a keveseké felett.
Kevesek nem laknak a lakásukba, nem akarnak fizetni, a többség érdeke meg hogy ne kelljen ezeknek a renitenseknek a fûtését is nekik fizetni és még fagyoskodni is.
A hõmennyiségmérõ csak a kevesek érdekét szolgálja, tehát inlogikus.
Ennyi.

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

vizes
Ennyi

" Az integrált pluralista szocializmusban az alternatív demokrácia objektív frekventáltsága stagnált "

Mr Hyde
A hõmennyiségmérõ még így is a lakók érdekét szolgálja.

Mr Hyde
Ez egy meddõ vita, aki ilyen lakásban lakik, az vegye tudomásul hogy ez mivel jár. tetszik vagy nem tetszik, megengedhet-e másikat, vagy nem.

vizes
Persze. Háztömb.
De akkor kezdõdik az egész elõlrõl, mert ha valaki nem fût akkor a többiek fizetik az õ hõveszteségét is.

" Az integrált pluralista szocializmusban az alternatív demokrácia objektív frekventáltsága stagnált "

desigo
Ott sehogy
csak komplett háztömb tud leválni.
vizes
Sajnos mellébeszélsz vagy tényleg nem olvasod el amit írtam.
A példában olyan emberekrõl volt szó ahol több lakás volt egy közös rendszeren egy 10 emeletes házban. Ott nem lehet leválni a távhõ rendszerérõl. Nem is váltak le és azóta is fizetik a TELJES díjat.

PL: Egy 12 emeletes házban hogyan válsz le a fûtésrõl mondjuk a 8. emeleten?

desigo
Így van.
mrzed001
Mármint ház/tömb szinten. Merthogy azon belül tudtommal tilos.

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

desigo
Azt,hogy akik leváltak a távhõrõl és beruháztak egy modern fûtési rendszerre azok a kiadások terén jócskán spóroltak.
vizes
azt, hogy az a pár ember azóta feleannyit fizet?

desigo
Fûtéstechnikával foglalkozom és évek óta tapasztalom ezt.
vizes
( és akkor én írok butaságokat...) Mire alapozod ezt a feltevésed????
<#wilting>

vizes
?????????????

vizes
Helyes a bõgés oroszlán.

A jelenlegi szabvány szerint 4 emeletes házba még nem kötelezõ liftet beépíteni.
A negyediken lakó is annyi közösköltséget/lakbért fizet mint a földszinti. Pedig neki többet kell gyalogolni.

desigo
Az a pár ember azóta fele annyit fizet fûtés számlára...
vizes
Te el is olvasod amit írok vagy csak írsz valamit?
Idézem magamat:
"Ahogy Mrzed001 írta egy fûtési rendszerrõl van szó.
Néhány évvel ezelõtt pár ember kitalálta, hogy neki nem kell távfûtés, leszereli a radiátorokat és nem fizet a szolgáltatásért, merthogy senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy egy szolgáltatást igénybe vegyen.
Persze, beintettek nekik mert ha õk nem is fûtenek a szomszéd lakások annyi hõt átadnak, hogy nem megy 14-16 fok alá a hõmérséklet.

Na, ezért kell fizetni lezárt radiátorok mellett is.

mrzed001
Nade ha valaki nem használja a lakást az miért fizessen havi 20-30 ezret a fûtésre?
Mert a fûtés nem lehetõség, hanem kötelesség ez esetben.
Sajnos tök hülyék, én büntetném (extra Ft) akinek a fogyasztásmérõje 30%-al kevesebbet mutat mint a szomszédaié, illetve csak olyan hõszabályozó beszerelését engedélyezném, ahol a minimum a 19 fok

Meg azt még elfelejted,hogy a körbe fûtött lakás vásárláskor is többe kerül.
Ezt mos nem értem. Magyarázd el.

Egy 4 emeletes házban a legfelsõ lakások 1-2 millával olcsóbbak is...
Mivel nincs lift, és van esély hogy beázik a tetõ.

desigo
Nekem is van bejelentett fogyasztási helyem csak én írásban kértem õket,hogy ne küldjenek számlát mert elektromos tûzhelyem van.

De nincs is ennek jelentõsége mert ez minimális kiadás.

A gond azzal van ha nem lakod a lakásod bármi ok miatt akkor is számláz a távhõ.( ha nincs egyedi fûtésszabályozás)
vizes
De miért írtam butaságot?
Ha nincs bejelentett fogyasztási helyed akkor természetesen nincs alapdíj sem.
Itt van a számlám elõttem. Gáz alapdíj: 600 Ft.

desigo
nem kell itt ez...

nem kell sírni ha butaságokat írsz...
vizes
sõt én ismerek olyan embert aki soha nem fizetett gázdíjat. Neki még háza sincs.

vizes
<#falbav>

desigo
Tévedsz mert pl én 1 éve egy fillért sem fizettem a gázmûveknek ugyanis nincs gáztûzhelyem...
vizes
Gázt fizetsz. Alapdíjat.

desigo
vizet,gázt,villanyt nem fizetsz ha nem használod...
vizes
Ja, mégvalami:
A közösköltséget/lakbért is fizetned kell akkor is ha nem laksz a lakásban.

vizes
Egyébként nem azt mondtam, hogy ha lezárta a radiátorokat akkor is teljes díjat fizet.

vizes
Az autóra akkor is fizeted a kötelezõt ha egy centit sem mozdulsz vele.

desigo
Nade ha valaki nem használja a lakást az miért fizessen havi 20-30 ezret a fûtésre?

Meg azt még elfelejted,hogy a körbe fûtött lakás vásárláskor is többe kerül.

Egy 4 emeletes házban a legfelsõ lakások 1-2 millával olcsóbbak is...
vizes
Persze, ha hideg van egy lakásban/házban akkor mindig az épületgépész a hibás.
Arra általában nem gondolnak, hogy
- az okos építész nem megfelelõen tájolta a házat
- a nyilászárók K értéke több mint kellene
- a falak szigetelése lemaradt
Fûthetsz te 90/70 hõlépcsõvel akkoris hideg van.

Ugyanakkor:
- a gépész tervezõk még manapság sem gondolnak zónaszelepek beépítésére
- nem egyeztetnek az építésszel és nem megfelelõen számolják a hõszükségletet.

A felhasználók azt hiszik, hogy ha egy szobában lezárják a fûtést akkor milyen sokat spórolnak. Ahogy Mrzed001 írta egy fûtési rendszerrõl van szó.
Néhány évvel ezelõtt pár ember kitalálta, hogy neki nem kell távfûtés, leszereli a radiátorokat és nem fizet a szolgáltatásért, merthogy senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy egy szolgáltatást igénybe vegyen.
Persze, beintettek nekik mert ha õk nem is fûtenek a szomszéd lakások annyi hõt átadnak, hogy nem megy 14-16 fok alá a hõmérséklet.

Na, ezért kell fizetni lezárt radiátorok mellett is.

mrzed001
És amennyiben értelmes volt a ház tervezõje-kivitelezõje, akkor:
- majd minden fõfal / ablak elõtt van radiátor
- földszinten pedig padlófûtés
- annyira húzod fel a keringetett víz hõfokát amennyire nem szégyelled (nemúgy egy panelban)
- és persze TE fizeted az egészet, nem más lakását fûtöd, hanem a sajátodat

De próbáld csak ki egyszer, hogy az egyik szobába résnyire hagyod az ablakot és elzárod a fûtést, meglátod a szomszéd szobába milyen kellemes lesz az idõ reggelre ...

Mr Hyde
Nehogy nekem magyarázd már meg 😊

Amúgy képzeld el van aki családi házban lakik, na ott 4 oldalról, plusz még lentrõl is jön a hideg 😊

mrzed001
Azért, ami az elsõ mondatom vége: a panelház EGY FÛTÉSI RENDSZER !
És nem azért mert egycsöves fûtésrendszere van, hanem azért mert majd minden fal kétszereplõs, azaz ha az egyik felén kihûti valaki, akkor a másiknak is hideg lesz. Ennyi.
Ezért akkora nagy marhaság ez az egyéni fûtésmérés, hiszen nem csak magadnak fûtesz, hanem a szomszédaidnak is.

vizes
Az tény, hogy a lakótelepek toronyházainak nem tökéletes az egycsöves fûtésrendszere.

De az még nem ok arra, hogy buheráljuk a hõmennyiségmérõt.

Mr Hyde
Egyik oldalról mondod ezt te, a másik meg azon van felháborodva, hogy miért fizet, amikor minden levan tekerve nullára...

mrzed001
Egy apróságot mindig elfelejtenek megemlíteni ezzel a sz.rral kapcsolatban, mégpedig hogy a panelház EGY FÛTÉSI RENDSZER !
Tapasztalat szerint ez azt jelenti, hogy ha az alattad lakó nem lakik ott (lezárja nullára, mer megteheti), nála lesz 7-15 fok (tehát bõven nem fagy le) te meg fûthetsz felette mint az õrült, és akkor se lesz egy hûdemeleg (magyarán TE és a szomszédai fizetitek meg az alattad lakó spórolását, mert az õ lakását a szomszédok fûtik fel).
Meg persze arról az oldalról a falak is jóval hidegebbek lesznek (padlóhûtés, tisztára mint a földszinten)

vizes
Nem akarok.

Tanácsolom, hogy elõször is olvasd el a Fõtáv hírlevelét. Fütési idény megkezdésekor mindenkinek küldtek. A hõmennyiségmérõ felszerelésénél is megkaphattál minden infót a mûködésrõl.

Bocs, de a hozzáállásod a dologhoz kifejezetten idegesít.

Ennyi.

Ok, 13-asra tudsz valaszolni?
vizes
ennyire nem akartam személyeskedni de van benne valami

vizes
Nem kalandoztam el.
A #2 hsz-ben leírt "Esetleg a mûszerek kijátszása is jöhet, hátha érdekel mást is a téma "
mondatodra reagáltam.

Igen, megeri a becsület <#worship>

A legutobbi szolgáltató 10.000 Ft-al akart megvagni teljesen jogtalanul, amit kesobb ( par napi utanjarasom miatt ) visszavontak. Internet szolgaltato...
Kicsit visszaterve a tavhoszolgaltatasra, nos nem tudom arrafele nalatok volt-e regebben hogy mertek evente 1-2 alkalommal a vezetekes melegviz hofokat. Manapsag leszarjak, elfelejtettek... par eve ha megnyitottad a csak a meleg vizet, leegette a kezed olyan forro volt. Most eleg megnyitni ha furodni/mosogatni/mosni akarsz kellemes meleg ergo tobb lesz a melegvizhasznaltat ami ugye dragabb mint a hideg.
Ez persze egyedi pelda, remelem masok teljesen elegedettek a becsuletes szolgaltatokkal <#miaz>
Kicsit elkalandoztal, de megprobalok valaszolni...
Nem tudom mennyire vagy jaratos a dologban, de elmagyarazhatnad hogy lehetseges-e #13 ebben az esetben amit te mondasz, ha pl. meg akarjak fizettetni a tobbletfogyasztast, dehat mi alapon...?
PrasCo
Ha most getszy lennék, írhatnám, hogy mondd le a netet, és akkor nyugodt lelkiismerettel fekhetsz majd le továbbra is, mert fizetheted a távhõt. Hidd el, megéri a becsület. ...feltéve persze, ha nem lopod már a netet amúgy is. =P
vizes
Ha nem tudod kifizetni a távhõ díjat akkor lakásrezsi-támogatást igényelhetsz. Nem tudom, hogy budapesti vagy e, a budapest portálon nézz utána, a Hálózat alapítvány is ad támogatást.
Ha nem vagy fõvárosi akkor a helyi önkormányzatnál kaphatsz szociális segélyt. (Esetleg menj el dolgozni)

Gondolj bele: mivel a fõmérõn beérkezett hõmennyiséget mindenképpen ki kell fizetni, akkor ha te csalsz másoknak kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk. Esetleg nyugdíjasoknak.

A fõmérõ egyébként igen pontosan mér. Méri egyszer az átfolyó folyadék mennyiséget, és méri a elõremenõ és a visszatérõ vezeték közötti hõmérséklet különbséget. (m*c*delta t). Csalás itt nem lehetséges!!

Tehát ha csalsz másokkal baszol ki. Ezt csak azért mondam el mert rendkívûl feszült tudok lenni ha más rezsijét is nekem kell fizetni.

Pepsi Twist
ezek nagyon szarok 😄

Ismerõsömnél panleba nullán van a hõfok szabályzó és a radiátor hót hideg és elektromos szarral fût és akkor is párolog abból a szarból a folyadék

btw: nem is az õ távhõjüket használja hanem a saját elektromost izéjét 😄
(kicsit sok az és meg ezek de álmos meg másnapos vok)

Cadillac Escalade Owner Pepsi Twist nem alszik, Pepsi Twist vár.

Mr Hyde
Hú, nem emlékszem, valami hülye neve volt; de egyik sem az amiket belinkeltetek.

De szerintem ilyet magánszemély nem vehet ha arra gondolsz. 😊

Oldal 1 / 2Következő →