Hőmennyiségmérő
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Déli fekvésû (asszem igy hivják), azaz 3 ablakot süt a nap du. 1-9-ig, vagyis amig lemegy a nap.
"A barátok olyanok mint a hópelyhek. Ha lepisiled őket eltűnnek" :)
Kevesek nem laknak a lakásukba, nem akarnak fizetni, a többség érdeke meg hogy ne kelljen ezeknek a renitenseknek a fûtését is nekik fizetni és még fagyoskodni is.
A hõmennyiségmérõ csak a kevesek érdekét szolgálja, tehát inlogikus.
Ennyi.
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
" Az integrált pluralista szocializmusban az alternatív demokrácia objektív frekventáltsága stagnált "
De akkor kezdõdik az egész elõlrõl, mert ha valaki nem fût akkor a többiek fizetik az õ hõveszteségét is.
" Az integrált pluralista szocializmusban az alternatív demokrácia objektív frekventáltsága stagnált "
A példában olyan emberekrõl volt szó ahol több lakás volt egy közös rendszeren egy 10 emeletes házban. Ott nem lehet leválni a távhõ rendszerérõl. Nem is váltak le és azóta is fizetik a TELJES díjat.
PL: Egy 12 emeletes házban hogyan válsz le a fûtésrõl mondjuk a 8. emeleten?
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
<#wilting>#wilting>
A jelenlegi szabvány szerint 4 emeletes házba még nem kötelezõ liftet beépíteni.
A negyediken lakó is annyi közösköltséget/lakbért fizet mint a földszinti. Pedig neki többet kell gyalogolni.
Idézem magamat:
"Ahogy Mrzed001 írta egy fûtési rendszerrõl van szó.
Néhány évvel ezelõtt pár ember kitalálta, hogy neki nem kell távfûtés, leszereli a radiátorokat és nem fizet a szolgáltatásért, merthogy senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy egy szolgáltatást igénybe vegyen.
Persze, beintettek nekik mert ha õk nem is fûtenek a szomszéd lakások annyi hõt átadnak, hogy nem megy 14-16 fok alá a hõmérséklet.
Na, ezért kell fizetni lezárt radiátorok mellett is.
Mert a fûtés nem lehetõség, hanem kötelesség ez esetben.
Sajnos tök hülyék, én büntetném (extra Ft) akinek a fogyasztásmérõje 30%-al kevesebbet mutat mint a szomszédaié, illetve csak olyan hõszabályozó beszerelését engedélyezném, ahol a minimum a 19 fok
Meg azt még elfelejted,hogy a körbe fûtött lakás vásárláskor is többe kerül.
Ezt mos nem értem. Magyarázd el.
Egy 4 emeletes házban a legfelsõ lakások 1-2 millával olcsóbbak is...
Mivel nincs lift, és van esély hogy beázik a tetõ.
De nincs is ennek jelentõsége mert ez minimális kiadás.
A gond azzal van ha nem lakod a lakásod bármi ok miatt akkor is számláz a távhõ.( ha nincs egyedi fûtésszabályozás)
Ha nincs bejelentett fogyasztási helyed akkor természetesen nincs alapdíj sem.
Itt van a számlám elõttem. Gáz alapdíj: 600 Ft.
A közösköltséget/lakbért is fizetned kell akkor is ha nem laksz a lakásban.
Meg azt még elfelejted,hogy a körbe fûtött lakás vásárláskor is többe kerül.
Egy 4 emeletes házban a legfelsõ lakások 1-2 millával olcsóbbak is...
Arra általában nem gondolnak, hogy
- az okos építész nem megfelelõen tájolta a házat
- a nyilászárók K értéke több mint kellene
- a falak szigetelése lemaradt
Fûthetsz te 90/70 hõlépcsõvel akkoris hideg van.
Ugyanakkor:
- a gépész tervezõk még manapság sem gondolnak zónaszelepek beépítésére
- nem egyeztetnek az építésszel és nem megfelelõen számolják a hõszükségletet.
A felhasználók azt hiszik, hogy ha egy szobában lezárják a fûtést akkor milyen sokat spórolnak. Ahogy Mrzed001 írta egy fûtési rendszerrõl van szó.
Néhány évvel ezelõtt pár ember kitalálta, hogy neki nem kell távfûtés, leszereli a radiátorokat és nem fizet a szolgáltatásért, merthogy senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy egy szolgáltatást igénybe vegyen.
Persze, beintettek nekik mert ha õk nem is fûtenek a szomszéd lakások annyi hõt átadnak, hogy nem megy 14-16 fok alá a hõmérséklet.
Na, ezért kell fizetni lezárt radiátorok mellett is.
- majd minden fõfal / ablak elõtt van radiátor
- földszinten pedig padlófûtés
- annyira húzod fel a keringetett víz hõfokát amennyire nem szégyelled (nemúgy egy panelban)
- és persze TE fizeted az egészet, nem más lakását fûtöd, hanem a sajátodat
De próbáld csak ki egyszer, hogy az egyik szobába résnyire hagyod az ablakot és elzárod a fûtést, meglátod a szomszéd szobába milyen kellemes lesz az idõ reggelre ...
Amúgy képzeld el van aki családi házban lakik, na ott 4 oldalról, plusz még lentrõl is jön a hideg 😊
És nem azért mert egycsöves fûtésrendszere van, hanem azért mert majd minden fal kétszereplõs, azaz ha az egyik felén kihûti valaki, akkor a másiknak is hideg lesz. Ennyi.
Ezért akkora nagy marhaság ez az egyéni fûtésmérés, hiszen nem csak magadnak fûtesz, hanem a szomszédaidnak is.
De az még nem ok arra, hogy buheráljuk a hõmennyiségmérõt.
Tapasztalat szerint ez azt jelenti, hogy ha az alattad lakó nem lakik ott (lezárja nullára, mer megteheti), nála lesz 7-15 fok (tehát bõven nem fagy le) te meg fûthetsz felette mint az õrült, és akkor se lesz egy hûdemeleg (magyarán TE és a szomszédai fizetitek meg az alattad lakó spórolását, mert az õ lakását a szomszédok fûtik fel).
Meg persze arról az oldalról a falak is jóval hidegebbek lesznek (padlóhûtés, tisztára mint a földszinten)
Tanácsolom, hogy elõször is olvasd el a Fõtáv hírlevelét. Fütési idény megkezdésekor mindenkinek küldtek. A hõmennyiségmérõ felszerelésénél is megkaphattál minden infót a mûködésrõl.
Bocs, de a hozzáállásod a dologhoz kifejezetten idegesít.
Ennyi.
A #2 hsz-ben leírt "Esetleg a mûszerek kijátszása is jöhet, hátha érdekel mást is a téma "
mondatodra reagáltam.
A legutobbi szolgáltató 10.000 Ft-al akart megvagni teljesen jogtalanul, amit kesobb ( par napi utanjarasom miatt ) visszavontak. Internet szolgaltato...
Kicsit visszaterve a tavhoszolgaltatasra, nos nem tudom arrafele nalatok volt-e regebben hogy mertek evente 1-2 alkalommal a vezetekes melegviz hofokat. Manapsag leszarjak, elfelejtettek... par eve ha megnyitottad a csak a meleg vizet, leegette a kezed olyan forro volt. Most eleg megnyitni ha furodni/mosogatni/mosni akarsz kellemes meleg ergo tobb lesz a melegvizhasznaltat ami ugye dragabb mint a hideg.
Ez persze egyedi pelda, remelem masok teljesen elegedettek a becsuletes szolgaltatokkal <#miaz>#miaz>
Nem tudom mennyire vagy jaratos a dologban, de elmagyarazhatnad hogy lehetseges-e #13 ebben az esetben amit te mondasz, ha pl. meg akarjak fizettetni a tobbletfogyasztast, dehat mi alapon...?
Ha nem vagy fõvárosi akkor a helyi önkormányzatnál kaphatsz szociális segélyt. (Esetleg menj el dolgozni)
Gondolj bele: mivel a fõmérõn beérkezett hõmennyiséget mindenképpen ki kell fizetni, akkor ha te csalsz másoknak kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk. Esetleg nyugdíjasoknak.
A fõmérõ egyébként igen pontosan mér. Méri egyszer az átfolyó folyadék mennyiséget, és méri a elõremenõ és a visszatérõ vezeték közötti hõmérséklet különbséget. (m*c*delta t). Csalás itt nem lehetséges!!
Tehát ha csalsz másokkal baszol ki. Ezt csak azért mondam el mert rendkívûl feszült tudok lenni ha más rezsijét is nekem kell fizetni.
Ismerõsömnél panleba nullán van a hõfok szabályzó és a radiátor hót hideg és elektromos szarral fût és akkor is párolog abból a szarból a folyadék
btw: nem is az õ távhõjüket használja hanem a saját elektromost izéjét 😄
(kicsit sok az és meg ezek de álmos meg másnapos vok)
Cadillac Escalade Owner Pepsi Twist nem alszik, Pepsi Twist vár.