68
Társasházi lakásokba szerelt mérők
-
Nyáron közel 40 fok belső hőmérséklet esetén mennyit mér?
Déli fekvésű (asszem igy hivják), azaz 3 ablakot süt a nap du. 1-9-ig, vagyis amig lemegy a nap. -
Nem. Másik nevén költségosztó. Ez alapján számítják ki a lakásonkénti átalányt a fogyasztás alapján. -
Bocs, hogy ilyen tudatlan vagyok, de mi a franc az a hőmennyiségmérő, és mire szolgál? Távfűtésnél ez alapján lövik be a hőmérsékletet, vagy mi? -
Alap a Spock féle logika: A többség érdeke a keveseké felett.
Kevesek nem laknak a lakásukba, nem akarnak fizetni, a többség érdeke meg hogy ne kelljen ezeknek a renitenseknek a fűtését is nekik fizetni és még fagyoskodni is.
A hőmennyiségmérő csak a kevesek érdekét szolgálja, tehát inlogikus.
Ennyi. -
Ennyi -
A hőmennyiségmérő még így is a lakók érdekét szolgálja. -
Ez egy meddő vita, aki ilyen lakásban lakik, az vegye tudomásul hogy ez mivel jár. tetszik vagy nem tetszik, megengedhet-e másikat, vagy nem. -
Persze. Háztömb.
De akkor kezdődik az egész előlről, mert ha valaki nem fűt akkor a többiek fizetik az ő hőveszteségét is. -
Ott sehogy
csak komplett háztömb tud leválni. -
Sajnos mellébeszélsz vagy tényleg nem olvasod el amit írtam.
A példában olyan emberekről volt szó ahol több lakás volt egy közös rendszeren egy 10 emeletes házban. Ott nem lehet leválni a távhő rendszeréről. Nem is váltak le és azóta is fizetik a TELJES díjat.
PL: Egy 12 emeletes házban hogyan válsz le a fűtésről mondjuk a 8. emeleten? -
Így van. -
Mármint ház/tömb szinten. Merthogy azon belül tudtommal tilos. -
Azt,hogy akik leváltak a távhőről és beruháztak egy modern fűtési rendszerre azok a kiadások terén jócskán spóroltak. -
azt, hogy az a pár ember azóta feleannyit fizet? -
Fűtéstechnikával foglalkozom és évek óta tapasztalom ezt. -
( és akkor én írok butaságokat...) Mire alapozod ezt a feltevésed????
-
????????????? -
Helyes a bőgés oroszlán.
A jelenlegi szabvány szerint 4 emeletes házba még nem kötelező liftet beépíteni.
A negyediken lakó is annyi közösköltséget/lakbért fizet mint a földszinti. Pedig neki többet kell gyalogolni. -
Az a pár ember azóta fele annyit fizet fűtés számlára... -
Te el is olvasod amit írok vagy csak írsz valamit?
Idézem magamat:
"Ahogy Mrzed001 írta egy fűtési rendszerről van szó.
Néhány évvel ezelőtt pár ember kitalálta, hogy neki nem kell távfűtés, leszereli a radiátorokat és nem fizet a szolgáltatásért, merthogy senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy egy szolgáltatást igénybe vegyen.
Persze, beintettek nekik mert ha ők nem is fűtenek a szomszéd lakások annyi hőt átadnak, hogy nem megy 14-16 fok alá a hőmérséklet.
Na, ezért kell fizetni lezárt radiátorok mellett is. -
Nade ha valaki nem használja a lakást az miért fizessen havi 20-30 ezret a fűtésre?
Mert a fűtés nem lehetőség, hanem kötelesség ez esetben.
Sajnos tök hülyék, én büntetném (extra Ft) akinek a fogyasztásmérője 30%-al kevesebbet mutat mint a szomszédaié, illetve csak olyan hőszabályozó beszerelését engedélyezném, ahol a minimum a 19 fok
Meg azt még elfelejted,hogy a körbe fűtött lakás vásárláskor is többe kerül.
Ezt mos nem értem. Magyarázd el.
Egy 4 emeletes házban a legfelső lakások 1-2 millával olcsóbbak is...
Mivel nincs lift, és van esély hogy beázik a tető. -
Nekem is van bejelentett fogyasztási helyem csak én írásban kértem őket,hogy ne küldjenek számlát mert elektromos tűzhelyem van.
De nincs is ennek jelentősége mert ez minimális kiadás.
A gond azzal van ha nem lakod a lakásod bármi ok miatt akkor is számláz a távhő.( ha nincs egyedi fűtésszabályozás) -
De miért írtam butaságot?
Ha nincs bejelentett fogyasztási helyed akkor természetesen nincs alapdíj sem.
Itt van a számlám előttem. Gáz alapdíj: 600 Ft. -
nem kell itt ez...
nem kell sírni ha butaságokat írsz... -
sőt én ismerek olyan embert aki soha nem fizetett gázdíjat. Neki még háza sincs. -
-
Tévedsz mert pl én 1 éve egy fillért sem fizettem a gázműveknek ugyanis nincs gáztűzhelyem... -
Gázt fizetsz. Alapdíjat. -
vizet,gázt,villanyt nem fizetsz ha nem használod... -
Ja, mégvalami:
A közösköltséget/lakbért is fizetned kell akkor is ha nem laksz a lakásban. -
Egyébként nem azt mondtam, hogy ha lezárta a radiátorokat akkor is teljes díjat fizet. -
Az autóra akkor is fizeted a kötelezőt ha egy centit sem mozdulsz vele. -
Nade ha valaki nem használja a lakást az miért fizessen havi 20-30 ezret a fűtésre?
Meg azt még elfelejted,hogy a körbe fűtött lakás vásárláskor is többe kerül.
Egy 4 emeletes házban a legfelső lakások 1-2 millával olcsóbbak is... -
Persze, ha hideg van egy lakásban/házban akkor mindig az épületgépész a hibás.
Arra általában nem gondolnak, hogy
- az okos építész nem megfelelően tájolta a házat
- a nyilászárók K értéke több mint kellene
- a falak szigetelése lemaradt
Fűthetsz te 90/70 hőlépcsővel akkoris hideg van.
Ugyanakkor:
- a gépész tervezők még manapság sem gondolnak zónaszelepek beépítésére
- nem egyeztetnek az építésszel és nem megfelelően számolják a hőszükségletet.
A felhasználók azt hiszik, hogy ha egy szobában lezárják a fűtést akkor milyen sokat spórolnak. Ahogy Mrzed001 írta egy fűtési rendszerről van szó.
Néhány évvel ezelőtt pár ember kitalálta, hogy neki nem kell távfűtés, leszereli a radiátorokat és nem fizet a szolgáltatásért, merthogy senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy egy szolgáltatást igénybe vegyen.
Persze, beintettek nekik mert ha ők nem is fűtenek a szomszéd lakások annyi hőt átadnak, hogy nem megy 14-16 fok alá a hőmérséklet.
Na, ezért kell fizetni lezárt radiátorok mellett is.
-
És amennyiben értelmes volt a ház tervezője-kivitelezője, akkor:
- majd minden főfal / ablak előtt van radiátor
- földszinten pedig padlófűtés
- annyira húzod fel a keringetett víz hőfokát amennyire nem szégyelled (nemúgy egy panelban)
- és persze TE fizeted az egészet, nem más lakását fűtöd, hanem a sajátodat
De próbáld csak ki egyszer, hogy az egyik szobába résnyire hagyod az ablakot és elzárod a fűtést, meglátod a szomszéd szobába milyen kellemes lesz az idő reggelre ...
-
Nehogy nekem magyarázd már meg :)
Amúgy képzeld el van aki családi házban lakik, na ott 4 oldalról, plusz még lentről is jön a hideg :) -
Azért, ami az első mondatom vége: a panelház EGY FŰTÉSI RENDSZER !
És nem azért mert egycsöves fűtésrendszere van, hanem azért mert majd minden fal kétszereplős, azaz ha az egyik felén kihűti valaki, akkor a másiknak is hideg lesz. Ennyi.
Ezért akkora nagy marhaság ez az egyéni fűtésmérés, hiszen nem csak magadnak fűtesz, hanem a szomszédaidnak is. -
Az tény, hogy a lakótelepek toronyházainak nem tökéletes az egycsöves fűtésrendszere.
De az még nem ok arra, hogy buheráljuk a hőmennyiségmérőt. -
Egyik oldalról mondod ezt te, a másik meg azon van felháborodva, hogy miért fizet, amikor minden levan tekerve nullára... -
Egy apróságot mindig elfelejtenek megemlíteni ezzel a sz.rral kapcsolatban, mégpedig hogy a panelház EGY FŰTÉSI RENDSZER !
Tapasztalat szerint ez azt jelenti, hogy ha az alattad lakó nem lakik ott (lezárja nullára, mer megteheti), nála lesz 7-15 fok (tehát bőven nem fagy le) te meg fűthetsz felette mint az őrült, és akkor se lesz egy hűdemeleg (magyarán TE és a szomszédai fizetitek meg az alattad lakó spórolását, mert az ő lakását a szomszédok fűtik fel).
Meg persze arról az oldalról a falak is jóval hidegebbek lesznek (padlóhűtés, tisztára mint a földszinten)