68
Társasházi lakásokba szerelt mérők
  • SigS
    Nyáron közel 40 fok belső hőmérséklet esetén mennyit mér?
    Déli fekvésű (asszem igy hivják), azaz 3 ablakot süt a nap du. 1-9-ig, vagyis amig lemegy a nap.
  • Mr Hyde
    Nem. Másik nevén költségosztó. Ez alapján számítják ki a lakásonkénti átalányt a fogyasztás alapján.
  • I.C.ram
    Bocs, hogy ilyen tudatlan vagyok, de mi a franc az a hőmennyiségmérő, és mire szolgál? Távfűtésnél ez alapján lövik be a hőmérsékletet, vagy mi?
  • mrzed001
    Alap a Spock féle logika: A többség érdeke a keveseké felett.
    Kevesek nem laknak a lakásukba, nem akarnak fizetni, a többség érdeke meg hogy ne kelljen ezeknek a renitenseknek a fűtését is nekik fizetni és még fagyoskodni is.
    A hőmennyiségmérő csak a kevesek érdekét szolgálja, tehát inlogikus.
    Ennyi.
  • vizes
    Ennyi
  • Mr Hyde
    A hőmennyiségmérő még így is a lakók érdekét szolgálja.
  • Mr Hyde
    Ez egy meddő vita, aki ilyen lakásban lakik, az vegye tudomásul hogy ez mivel jár. tetszik vagy nem tetszik, megengedhet-e másikat, vagy nem.
  • vizes
    Persze. Háztömb.
    De akkor kezdődik az egész előlről, mert ha valaki nem fűt akkor a többiek fizetik az ő hőveszteségét is.
  • desigo
    Ott sehogy
    csak komplett háztömb tud leválni.
  • vizes
    Sajnos mellébeszélsz vagy tényleg nem olvasod el amit írtam.
    A példában olyan emberekről volt szó ahol több lakás volt egy közös rendszeren egy 10 emeletes házban. Ott nem lehet leválni a távhő rendszeréről. Nem is váltak le és azóta is fizetik a TELJES díjat.

PL: Egy 12 emeletes házban hogyan válsz le a fűtésről mondjuk a 8. emeleten?
  • desigo
    Így van.
  • mrzed001
    Mármint ház/tömb szinten. Merthogy azon belül tudtommal tilos.
  • desigo
    Azt,hogy akik leváltak a távhőről és beruháztak egy modern fűtési rendszerre azok a kiadások terén jócskán spóroltak.
  • vizes
    azt, hogy az a pár ember azóta feleannyit fizet?
  • desigo
    Fűtéstechnikával foglalkozom és évek óta tapasztalom ezt.
  • vizes
    ( és akkor én írok butaságokat...) Mire alapozod ezt a feltevésed????
  • vizes
    ?????????????
  • vizes
    Helyes a bőgés oroszlán.

A jelenlegi szabvány szerint 4 emeletes házba még nem kötelező liftet beépíteni.
    A negyediken lakó is annyi közösköltséget/lakbért fizet mint a földszinti. Pedig neki többet kell gyalogolni.
  • desigo
    Az a pár ember azóta fele annyit fizet fűtés számlára...
  • vizes
    Te el is olvasod amit írok vagy csak írsz valamit?
    Idézem magamat:
    "Ahogy Mrzed001 írta egy fűtési rendszerről van szó.
    Néhány évvel ezelőtt pár ember kitalálta, hogy neki nem kell távfűtés, leszereli a radiátorokat és nem fizet a szolgáltatásért, merthogy senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy egy szolgáltatást igénybe vegyen.
    Persze, beintettek nekik mert ha ők nem is fűtenek a szomszéd lakások annyi hőt átadnak, hogy nem megy 14-16 fok alá a hőmérséklet.

Na, ezért kell fizetni lezárt radiátorok mellett is.
  • mrzed001
    Nade ha valaki nem használja a lakást az miért fizessen havi 20-30 ezret a fűtésre?
    Mert a fűtés nem lehetőség, hanem kötelesség ez esetben.
    Sajnos tök hülyék, én büntetném (extra Ft) akinek a fogyasztásmérője 30%-al kevesebbet mutat mint a szomszédaié, illetve csak olyan hőszabályozó beszerelését engedélyezném, ahol a minimum a 19 fok

Meg azt még elfelejted,hogy a körbe fűtött lakás vásárláskor is többe kerül.
    Ezt mos nem értem. Magyarázd el.

Egy 4 emeletes házban a legfelső lakások 1-2 millával olcsóbbak is...
    Mivel nincs lift, és van esély hogy beázik a tető.
  • desigo
    Nekem is van bejelentett fogyasztási helyem csak én írásban kértem őket,hogy ne küldjenek számlát mert elektromos tűzhelyem van.

De nincs is ennek jelentősége mert ez minimális kiadás.

A gond azzal van ha nem lakod a lakásod bármi ok miatt akkor is számláz a távhő.( ha nincs egyedi fűtésszabályozás)
  • vizes
    De miért írtam butaságot?
    Ha nincs bejelentett fogyasztási helyed akkor természetesen nincs alapdíj sem.
    Itt van a számlám előttem. Gáz alapdíj: 600 Ft.
  • desigo
    nem kell itt ez...

nem kell sírni ha butaságokat írsz...
  • vizes
    sőt én ismerek olyan embert aki soha nem fizetett gázdíjat. Neki még háza sincs.
  • vizes
  • desigo
    Tévedsz mert pl én 1 éve egy fillért sem fizettem a gázműveknek ugyanis nincs gáztűzhelyem...
  • vizes
    Gázt fizetsz. Alapdíjat.
  • desigo
    vizet,gázt,villanyt nem fizetsz ha nem használod...
  • vizes
    Ja, mégvalami:
    A közösköltséget/lakbért is fizetned kell akkor is ha nem laksz a lakásban.
  • vizes
    Egyébként nem azt mondtam, hogy ha lezárta a radiátorokat akkor is teljes díjat fizet.
  • vizes
    Az autóra akkor is fizeted a kötelezőt ha egy centit sem mozdulsz vele.
  • desigo
    Nade ha valaki nem használja a lakást az miért fizessen havi 20-30 ezret a fűtésre?

Meg azt még elfelejted,hogy a körbe fűtött lakás vásárláskor is többe kerül.

Egy 4 emeletes házban a legfelső lakások 1-2 millával olcsóbbak is...
  • vizes
    Persze, ha hideg van egy lakásban/házban akkor mindig az épületgépész a hibás.
    Arra általában nem gondolnak, hogy
    - az okos építész nem megfelelően tájolta a házat
    - a nyilászárók K értéke több mint kellene
    - a falak szigetelése lemaradt
    Fűthetsz te 90/70 hőlépcsővel akkoris hideg van.

Ugyanakkor:
    - a gépész tervezők még manapság sem gondolnak zónaszelepek beépítésére
    - nem egyeztetnek az építésszel és nem megfelelően számolják a hőszükségletet.

A felhasználók azt hiszik, hogy ha egy szobában lezárják a fűtést akkor milyen sokat spórolnak. Ahogy Mrzed001 írta egy fűtési rendszerről van szó.
    Néhány évvel ezelőtt pár ember kitalálta, hogy neki nem kell távfűtés, leszereli a radiátorokat és nem fizet a szolgáltatásért, merthogy senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy egy szolgáltatást igénybe vegyen.
    Persze, beintettek nekik mert ha ők nem is fűtenek a szomszéd lakások annyi hőt átadnak, hogy nem megy 14-16 fok alá a hőmérséklet.

Na, ezért kell fizetni lezárt radiátorok mellett is.
  • mrzed001
    És amennyiben értelmes volt a ház tervezője-kivitelezője, akkor:
    - majd minden főfal / ablak előtt van radiátor
    - földszinten pedig padlófűtés
    - annyira húzod fel a keringetett víz hőfokát amennyire nem szégyelled (nemúgy egy panelban)
    - és persze TE fizeted az egészet, nem más lakását fűtöd, hanem a sajátodat

De próbáld csak ki egyszer, hogy az egyik szobába résnyire hagyod az ablakot és elzárod a fűtést, meglátod a szomszéd szobába milyen kellemes lesz az idő reggelre ...
  • Mr Hyde
    Nehogy nekem magyarázd már meg :)

Amúgy képzeld el van aki családi házban lakik, na ott 4 oldalról, plusz még lentről is jön a hideg :)
  • mrzed001
    Azért, ami az első mondatom vége: a panelház EGY FŰTÉSI RENDSZER !
    És nem azért mert egycsöves fűtésrendszere van, hanem azért mert majd minden fal kétszereplős, azaz ha az egyik felén kihűti valaki, akkor a másiknak is hideg lesz. Ennyi.
    Ezért akkora nagy marhaság ez az egyéni fűtésmérés, hiszen nem csak magadnak fűtesz, hanem a szomszédaidnak is.
  • vizes
    Az tény, hogy a lakótelepek toronyházainak nem tökéletes az egycsöves fűtésrendszere.

De az még nem ok arra, hogy buheráljuk a hőmennyiségmérőt.
  • Mr Hyde
    Egyik oldalról mondod ezt te, a másik meg azon van felháborodva, hogy miért fizet, amikor minden levan tekerve nullára...
  • mrzed001
    Egy apróságot mindig elfelejtenek megemlíteni ezzel a sz.rral kapcsolatban, mégpedig hogy a panelház EGY FŰTÉSI RENDSZER !
    Tapasztalat szerint ez azt jelenti, hogy ha az alattad lakó nem lakik ott (lezárja nullára, mer megteheti), nála lesz 7-15 fok (tehát bőven nem fagy le) te meg fűthetsz felette mint az őrült, és akkor se lesz egy hűdemeleg (magyarán TE és a szomszédai fizetitek meg az alattad lakó spórolását, mert az ő lakását a szomszédok fűtik fel).
    Meg persze arról az oldalról a falak is jóval hidegebbek lesznek (padlóhűtés, tisztára mint a földszinten)