A Netscape hivatalosan is halott

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Jó kis ábra, de pont a Netscape 8 és 9 hiányzik róla...😊

Sil78
A telepítõ mérete szvsz tökmindegy, amíg kb 10MB alatt marad. 35 nyelv meglehetõsen felesleges egy telepítõbe, 2-3-nál többet még a legelvetemültebbek sem használnak.
Látod, azt az ingyenességet pl a Firefoxnak köszönheti, hisz anélkül még mindig benne lenne a reklámcsík. És a verseny miatt most már rá van minden böngészõ kényszerítve, hogy egyre jobb, egyre többet tudó verziókat hozzanak ki, ez is a Firefox érdeme, mert ha még mindig 90% felett lenne az IE, akkor nem lenne verseny. Pl nemrég még azt is bejelentették, hogy az IE8 már át fog menni az Acid2 teszten.

These are my friends, see how they glisten...

Sil78
Nem lassabb, mint az Opera. Nálam érezhetõen gyorsabb is (nem egy gépen), de az enyém persze rendesen be van állítva. Egy apró trükk, amit érdemes megnézni: írd be a Címsorba, hogy about:config, és nyomj neki egy entert. Nézd meg, a network.http.pipelining (vagy proxy használata esetén a network.http.proxy.pipelining) értéke micsoda, és ha false-on van, állítsd át true-ra. Nézd meg így a sebességet (az Operában alapból be van kapcsolva ez, Firefoxban meg nincs). Van még egy csomó tweakelési lehetõség (és vannak erre a célra kiterjesztések, pl FasterFox, Tweak Network, meg programok is, mint pl FireTune), de ez szokta a legnagyobbat dobni a sebességen.

Sil78
Alapvetõ hibamegoldó lépések minden böngészõnél:
1. Gyorsítótár (cache) ürítése
ha ez nem oldja meg, akkor
2. az oldalról származó sütik (cookie-k) törlése.

A te gondod sütikkel kapcsolatosnak hangzik, tehát valószínûleg a második lépés fog segíteni. Persze elõször ellenõrizd, egyáltalán engedélyezve vannak-e a sütik nálad.

Sil78
Nem lett teljesen újraírva, rengeteg olyan dolog van benne ma is, ami Netscape-örökség. A böngészõk történetérõl van egy áttekintõ táblázat pl itt (inkább mentsétek le, nagy fájl).

DjDano
Halálra röhögöm magam azon, hogy egyesek mekkora idióták tudnak lenni... Az FF lassú (hiperlol), instabil (überlol), nem lép be freemailre (hét lámája cím)

Most, hogy mindenki megkapta a "kitüntetését" lehet menni aludni 😄D

Molnibalage
És 24,5 vagyok, ha ezen akarsz lovagolni? Gratulálok barátom...

NEM mindenki konyít a géphez. Ezen hibák akkor tûntek fel, mikor felraktam az FF-et, hogy megnézzem mire izgul a nép. Fater használta elõbb, mert én elmentem és õ nem egy zseni. Annyit felismert, hogy klsõleg hasonlít az IE-re, de azólt, hogy nem tudja a leveleit megnézni. Az Õ szemében is tehát egy rakás szar.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

DrFantastikus
Eljen tovabbra is az Opera ! ! !<#eljen><#eljen><#taps><#taps>

Minek ide Netscape???<#gun>

INTEL QX-6850, ASUS P5K3 Premium with 2Gb DDR3 memo.1333Mhz_oc.1600Mhz, 4xRaptorX in Raid0, ENERMAX GALAXY 1000W DXX, ASUS EN8800 Ultra 768 Mb, Zalman RESERATOR XT water_cooler, Samsung_27\'_LCD.

Ez a cikk egy böngészõrõl szól, nem? Mellesleg kell egy kis kompenzáció 😊:

whining
Szeretem az Operásokat, egy tök más jellegû cikkhez is képesek hisztizni, hogy az Opera mindennél jobb.

náérdekel, htx. :-c

A szemfülesek nyár elejéig ingyen letölthették. Amúgy szerintem ez a pénz a Nintendo zsebébe vándorol, nyilván az Opera bizonyos összeget elkér a böngészõ fejlesztéséért...

Na a flash ... vicces, hogy 3-4 év alatt nem voltak képesek normális 64 bites flashplayert gyártani 64 bites OS-ek alá.

Ami a Netscape-et illeti. Annak idején sokat használtam (a Netscape Navigatort). Akkorban az IE (talán 4.0?) még csak másodhegedûsnek számított. Utoljára talán a Netscape 8 nyújtott valami újat, a 9-es már csak egy más skin-be bújtatott, reklámokkal telepumpált (AOL honlapok így meg úgy) Firefox-á vált. Kár ezért a nagy névért, de a legutóbbi Netscape-et nem sajnálom egy cseppet sem.

ui: Érdekes gondolta, hogy a Netscape elvesztve a többséget kis böngészõvé lett, majd meghalt. Az Opera sosem volt nagy szereplõ, de a részesedését stabilan tartja (az 1-2%-ot fikázók töprengjenek el egy kicsit az IE és az FF biztonsági hibáinak a számán 😛), és köszöni szépen, jól van, sõt...

PíszLávJuniti
ezekszerint maradi vagyok, mert még a 7.2 es Netscape is fentvan a gépen, és valamihez azt használom.
igaz, az új flashnek nem jóbarátja, néha kifagy tõle.

\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler

"Talán majd most, a mobil piacra rátették a kezüket erõsen (és idõben!)..."
Na igen, meg konzolpiacon is nyomulnak, ugye Nintendo Wii nagyon fogy, és arra bizony pénbe kerül az Opera, de meg is éri annak aki tényleg netezni akar rajta.

nekem alapból tudta ezeket...
ez is olyan h a sok embernek csomó minden megy alaból meg vanank azok akik mindent össze vissza állítanak azt csodálkoznak

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

Néhány megjegyzés (nem kötözködés, kiegészítés):

"CSS-ben tán' jobb is az Opera"

Igen, jobb. A CSS egyik kitalálója mellesleg Opera alkalmazott...

"emellett a telepítõje talán még ma sem éri el a 10Mb-ot"

Nagyon nem. Az utolsó hivatalos verzió, az Opera 9.25 nemzetközi MSI telepítõje pontosan 6'583'976 byte. Ebben van kb. 35 nyelv. Az angol MSI telepítõ 4'922'104 byte (a hivatalos magyar nyelvi fájl még 247'417 byte). Az angol nyelvû "klasszikus" (MSI nélküli) telepítõ 4'216'120 byte. Összehasonlításképpen a magyar (egy nyelvû) Firefox 2.0.0.11 mérete 5'833'792 byte. Tehát a Firefox nagyobb!

"ellenben az Operát egyetlen cég fejleszti, akik ha beadják a kulcsot akkor a böngészõjük is elmúlik a történelemben mint egy közepes nátha."

Ez nagyjából igaz, mondjuk az Opera idén volt 13 éves!

"Sajnos az Operának évek óta borzalmas a piaci stratégiája."

A "borzalmas" szóval nem értek egyet. Maradjunk egy "érdekes..."-ben.

"Manapság, amikor az MS is felismerte a webfejlesztõk támogatásának fontosságát, az Opera még mindig nem"

Nem tudom, milyen támogatásra gondolsz? Ha fejlesztõeszközre, akkor az Operának is van fejlesztõi eszköztára. Mondjuk még nam az igazi, de az nem igaz, hogy ne foglalkoznak vele.

"Amikor megjelent, akkor évekig a reklámsávja gátolta a terjedésében (ami máig kihat: nem egy embert ismerek aki még ma is úgy hiszi hogy van benne ilyen, holott tán 2-3 éve vagy több is, hogy ez megszûnt benne)."

Ez sajnos igaz. Mondjuk az Opera mindig is saját lábán állt, nem voltak pénzes támogatói és világméretû hype hátszele. Egész pontosan 2005 szeptembere óta teljesen ingyenes.

"Az Opera minden áttörõ felismeréssel 2-3 évet csúszik, ezért nem fog soha 3-4%-nál nagyobb szeletet hasítani a böngészõipar piacából."

Talán majd most, a mobil piacra rátették a kezüket erõsen (és idõben!)...

Na most melóhelyen egy atomlassú gépen (leszámítva az elsõ indítás lassúságát) sokkal gyorsabb az FF, mint az IE. Kollégám meg most tért át FF-rõl Sapharira 😊
Itthon meg Opera van, mert sok okból azt kedvelem. Feleségem használ IE-t ... utána én meg írtom le a spyware motyókat. 😉

Netscape volt a legelsõ, és sokáig a legjobb. Ez nagyon régen volt. Több mint egy éve próbáltam utoljára, akkor egy lassú fagyizos bughalom volt ... De azért sajnálom. Vajon hány hasznos programot fog az MS saját "ingyenes" félmegoldásaival kigolyózni?

bertino
Életkor: 18-25 között

😄DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

te vagy egy rakás szar haver, ha ezekbõl ugy állapítod meg, hogy az FF a fos...

Metallica. Csakis. Amig ki nem halnak. Easyrider öcsém, easyrider!

Én meg is tudom mondani, hogy te mit szívtál, amikor gyorsnak láttad a firefoxot 😉

Fölösleges böngészõfan-wart csinálni (úgy is az lesz). Az FF lassabb sokszor mint az IE, az Operánál meg pláne hogy. Az FF jobban tartja a szabványokat mint az IE (nem meglepõ), az újabb Operáknál viszont már közel azonos a szabványok tartása (CSS-ben tán' jobb is az Opera) - ha egy oldal FF-ben vagy Operában szar, az többnyire a weboldalt fejlesztõ banda sötétségének köszönhetõ (nem részletezem miért). Az Opera gyors, az alapszolgáltatásai minden böngészõ alapszolgáltatásainál többet nyújtanak, emellett a telepítõje talán még ma sem éri el a 10Mb-ot). A FF nélkül ma 3-4x lassabb ütemben lehetne weboldalakat fejleszteni, mivel a webfejlesztõk munkáját sok kiterjesztése segíti - ez részben elmondható az IE-rõl (ld. devtoolbar és debugger), viszont semennyire az Operáról. Az FF nyíltkódú, azaz egy közösség áll mögötte (meg persze támogató szervezetek), ami miatt biztosan hosszú életciklust lehet feltételezni róla, ellenben az Operát egyetlen cég fejleszti, akik ha beadják a kulcsot akkor a böngészõjük is elmúlik a történelemben mint egy közepes nátha. Az IE az ms fejleszti, ami azt jelenti, hogy a böngészõnek akkor lesz vége, ha vagy az istenek vagy a cég éppen így akarja majd. Felhasználóként nagyon kedvelem az Operát, de fejlesztõként gyakran a pokolba tudom kívánni. Sajnos az Operának évek óta borzalmas a piaci stratégiája. Amikor megjelent, akkor évekig a reklámsávja gátolta a terjedésében (ami máig kihat: nem egy embert ismerek aki még ma is úgy hiszi hogy van benne ilyen, holott tán 2-3 éve vagy több is, hogy ez megszûnt benne). A 9-es verzióig botrányosan gyenge volt a szabvány és technológia támogatása, ami miatt az FF-ben és IE-ben megszokott (és sok népszerû oldalon alkalmazott) dolgot nem lehetett vele elvégezni, ez megint nem használt neki. Manapság, amikor az MS is felismerte a webfejlesztõk támogatásának fontosságát, az Opera még mindig nem. Az Opera minden áttörõ felismeréssel 2-3 évet csúszik, ezért nem fog soha 3-4%-nál nagyobb szeletet hasítani a böngészõipar piacából.
beatz
opsz, #26osra ment volna ^^

Athens | mysticalthug | thug.hu WTS chi/eu 1mil SP pm me

beatz
don't hate the game, hate the playa....
nem vagyok firefox huszár (bár azt használóm régóta és szeretem is ha néha alssu akkor lassu, de stabil), de ez akárhogy nézem nem a firefox hibája, hanem a te beállításaid hibásak

Athens | mysticalthug | thug.hu WTS chi/eu 1mil SP pm me

Dj Faustus
"1. Nem tudok belépni vele itthon a Freemail-re, mindig csak újrakezdi és újrakezdi.
2. Az sg-reis képtelen vagyok belépni vele. Felhnév és jelszó beír, visszajön az oldal, de nem vagyok belépve."

Ez egyéni probléma - ezeket a szolgáltatásokat sokan használják (köztük én is, ismerõseim is), Firefox böngészõt használva. Mégsem találkoztam/találkoztunk ezzel a problémával.

Ebbõl kifolyólag az "A FF szerintem egy rakás szar." kijelentésed kissé túlzó.

Hallottam már olyan emberrõl, aki hasonló hibába futott... nála a cookie-k törlése segített.
Hozzátenném, hogy ALAPBÓL úgy rakja fel magát, hogy mûködik. (Hibák persze ettõl még becsúszhatnak.)
Ez a probléma szerintem csak neked van...
Letiltottad a SESSION cookiekat valószínûleg. Bár gondolom ez neked nem mond semmit. Most megnéztem a FF beállytásait de nem láttam hogy le lehetne tiltani, egyedül a sima Cookiekat lehet, szóval valami fura gubanc van nálad😄

Molnibalage
A FF szerintem egy rakás szar.

1. Nem tudok belépni vele itthon a Freemail-re, mindig csak újrakezdi és újrakezdi.

2. Az sg-reis képtelen vagyok belépni vele. Felhnév és jelszó beír, visszajön az oldal, de nem vagyok belépve.

Persze biztos nincs valami jól beállítva, de milyen böngészõ az ami ALAPBÓL nem úgy rakja fel magát, hogy ilyet tudjon. Hát nem jó...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nahh lássuk:
A Mozaicból lett az IE &
Az Opera ezért készült hogy mert a Mozaicot túl lassúnak találták &
A Netscape is a Mosaicre épült &
A Mozzila/Firefox-ot a Netscape fejlesztõi hozták össze (teljesen újraírt dolog volt, csak pár cuccost vettek át a Netscapebõl)

Na rakjátok össze a mozaikot 😊

Narxis
Segít valaki ekkora marhaságokat írni vagy szívtál valamit?<#lama>

A FireFox gyors és stabil, ráadásul a Fórum FireFox topicjában el lehet olvasni, hogy hogyan csökkenthetõ a memóriafogyasztása, amit persze a 3.0-ban már javítottak.A Kiegészítõkkel gyakorlatilag teljesen testreszabható.Nem kell power usernek lenni hozzá.

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

DjDano
"A Firefox egy túllihegett lassú instabil szar."

Ha ez igy lenne akkor nem sokan használnák... Saját tapasztalatom szerint a Firefox gyors és instabilnak meg pláne nem nevezném. Egyetlen negatívumként talán a memóriahasználatot tudom felhozni, elég rendesen fogyaszt.

Amugy egy átlagos usernek bõven elég 4-5 kiterjesztés feltelepítése... Nálam mindössze 3 van felrakva (Adblock plus, Download Manager Tweak, BBcode Extra)

rigidus
Itt most a "Netscape" bongeszorol vagy az AOL browserrol van szo? Mert szamomra nem vilagos az egesz. A Netscape-bol fejlodott ki a Mozilla, kesobb a Firefox a Gecko motorra epitve. Az AOL-nek pedig van egy AOL bongeszoje ami MSHTML-re epul. IM-tol a mail kliensig, antispyware-tol a quicktime-ig mindent a legaggresszivebb modon telepit fel, a rendszeres JavaScript hibairol, nem is beszelve.

Most akkor az AOL-nek ket bongeszoje van? Mert ezt a tragyat nem Netscape-nek hivja... <#fejvakaras>

Az Opera alapból tényleg többet tud, de a Fox egyik elõnye ez: úgy szabod testre, ahogy te akarod (jó, csak majdnem :-D)

Firefox 10-15 perce extension telepítgetés (AdBlock+, Webdeveloper, Bugzilla, stb...) után sokkal jobb böngészõ, mint az Opera.

A Netscape felett meg eljárt az idõ, ez van. Kár érte, de ez van...

Mafia 2 fan oldalam: http://mafia2hq.extra.hu

"A Firefox egy túllihegett lassú instabil szar.
Az Opera többszörös mennyiségû alapfunkcióval sokkal gyorsabb... Ha el akarod érni firefoxszal ezt a széles funkcionalitást, a sok extension még a "megszokottnál" is lassabbá és instabilabbá teszi."

Ez sajnos így igaz. Viszont az is igaz, hogy pár (nem sok!) extensiont felrakva az Operánál jóval kényelmesebb (cookie kezelés, adblock, noscript?) böngészõt kapsz. Ráadásul az Opera jópár oldalt nem jelenít meg jól, amit FF igen. Szóval én reménykedem, hogy FF 3-ban tényleg összekapták magukat sebesség ügyileg, mert ezt igérik... Állítólag az új Gecko motor is gyorsabb lesz, illetve befoltoztak sok lyukat is. Ámen.
Sil78
LOL. Átlag 50-60 kiterjesztésem van, és egyáltalán nem lassú. Nem is emlékszem, mikor fagyott le utoljára, talán még a régi PII-es gépemen. Operával mellesleg ezt a funkcionalitást meg sem lehet közelíteni, mivel alig bõvíthetõ.

Egyébként ez a cikk nem a Firefoxról szól, hanem a Netscape-rõl.

ffxi
R.I.P
Nem vok Netscape aktív, de én is vagy félvéet használtam, és jobb volt mint az IE anno.

Fákjúal!

Ha win 3.1 alatt (esetleg unix terminálon) próbáltad volna ki elõször, akkor más lenne a véleményed 😄
Sil78
Dehogynem, mivel õk találták ki. Egészen pontosan Brendan Eich, aki ma a Mozillánál dolgozik. Amit az IE támogat, az tulképp nem is a Javascript, hanem egy JScript nevû saját implementációjuk, ami néhány dologban eltér a Javascripttõl.

A Firefox egy túllihegett lassú instabil szar.
Az Opera többszörös mennyiségû alapfunkcióval sokkal gyorsabb... Ha el akarod érni firefoxszal ezt a széles funkcionalitást, a sok extension még a "megszokottnál" is lassabbá és instabilabbá teszi.

Mást nem mutat ez, minthogy jó marketinggel bármit el lehet terjeszteni.
Nem a jó szoftver kell a népnek, hanem fõleg az számít, hogy látta a szomszédnál/TVben, és mekkora divat.

DjDano
Óriási tévedésben vagy, már Magyarországon is elérte a 40%-ot, amivel 4. helyen állunk Európában! Amugy a 16% globálisan értendõ

A Firefox részesedése kontinensekre lebontva: (2007 Júliusi adatok)

* Európa: 28 % (1 évvel korábban 21 %)
* Észak-Amerika: 18,7 %
* Dél-Amerika: ~15 %
* Afrika: ~15 %
* Ázsia: ~15 %
* Ausztrália és Óceánia: 28,9 %

Európában a Firefox népszerûsége Szlovéniában a legnagyobb, itt a böngészok piacának 47,9 %-át uralja a "tûzróka". A ranglistán Finnország és Szlovákia következik, a maguk 45,4 és 40,4 százalékával.

nem õ támagotta elõször a javascripteket ?

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

Sil78
A dinoszaurusz neve a Mozilla. Egyébként a Mozilla Suite még ma is létezik, csak SeaMonkey-nak hívják és már a közösség fejleszti tovább.

Darth Sith
jó kis böngészõ volt a Netscape. Emlékszem, anno még win3.1 alatt találkoztam vele legelõször! 😊 én kifejezetten szerettem, jobb volt mint az IE. Mostanság viszont Opera rulez 😊

#5 nincs az FF 40% körül, semelyik kontinensen, vagy országban. Vannak helyek, ahol többet, van ahol kevesebbet ér el, de sehol nem ért még el ekkorát.

Nem a lényeg, hanem a fontos!

Sil78
Hát igen, anno '97-ben ez volt az elsõ böngészõm. (Windows 3.1, meg kb fél óra volt, amíg bejött egy oldal, ha nem fagyott le közben a gép, de szép is volt...) Jobb volt akkoriban, mint az IE, lásd pl javascript. De aztán amikor vettek új gépeket a géptermekbe az egyetemen, azokon már alapból IE volt, és nem tették fel rájuk a Netscape-et mellé.

De már elég régóta halott volt, hisz az AOL egyszer már szélnek eresztette a fejlesztõket (bár legalább létrehozták a Mozilla Alapítványt). A Mozilla Suite (és így a Firefox is) gyakorlatilag a Netscape hamvaiból született. (Ugyan a 9.0 bétájánál hozzátettek még egy fejezetet a Mozilla Könyvéhez, de az már nem az igazi.)

Sziasztok! Nekem mac em van, feltettem rá a netscape böngészõt,mert a Safari egy- két oldalt nem enged futtatni. Sztem hibátlan, ugyanolyan gyors mint a Safari és nem fagy. Volt fent firefox is, de az mindig megadta magát. Olyan volt a helyzet, mint a win es gépen... 😊
Gerygrey: Attól függ, az egész földön, az EU területén, kelet-eu, vagy Mo nézed. Felénk (Európa, azon belül bizonyos területeken meg fõleg fõleg) nagyobb arányban használják a firefoxot, mint az egész világ átlagában. (USA lerontja az átlagot 😊 )

Minden jog fenntartva!

Nem. 104% körül van.

Nem régen volt olyan is hogy mozilla böngészõ(nem a firefox) és egy dinoszaurusz volt a jele

aki elolvassa fasz

Gerygrey
A Firefox jelenlegi részesedése pedig 16%, és dinamikusan növekszik.

nem 40% körüli?
Hustler_hu
már ne haragudj , de NetCápa fénykorában ezerszer jobb volt a microsoft próbálkozásainál (én például anno szerettem, hogy a cache file méretét meg tudtad benne változtatni így nem foglalt olyan sok helyet, hja régebben nem dobálták csak
úgy a gigákat a vinyókon 😊
Elhunytról vagy jót vagy semmit