1632
  • Frenky
    Sokat kell még állítgatni, de gondolom +éri :-)

Track_IR teszt...

• Frenky
    Hi! Ezek is infra_LED_ek, csak nincs lecsiszolva a vége...
  • L Viper #1550
    Nincs mit, örülök, hogy jó lett
  • repvez
    ezt nem hiszem el, nálad még ezek a hagyományos ledek is olyan fénnyel világitanak, hogy képról is vakit, nálam meg az 1W-osak is csak pislákolnak bármilyen kamerával is fotózom öket.
    A PS3eye kamera meg ezért nem érzékeli nálam fél méternél távolabbról.
  • Frenky
    Hi, ma csináltam egy általad tervezett clip_es, de fejtetőre szerelhető +oldást :-) Szerintem nagyon pontos így az érzékelés, mozgás, stb...

Fülesre vagy akár "hajpántra" is felcsiptethető lol Amikor több időm lesz és kedvem készítek még egy uccsót, ugyan ezt, de a lecsiszol végű IR_LED_ekkel, meg egy kicsit szebb kidolgozással... Nagyon THX az 5letet még 1× :-) Üdv, HUNter
  • L Viper #1547
    Egy van csak nekem. Régebben csináltam a képen láthatókat. Rokonnnak, ismerősnek, stb.
  • Frenky
    Sziasztok! Pont ez kellene az infraLED-ekhez foglalatnak. Régi PC házból is jó lenne.. 3 darab Az egyik freetrack cucchoz ezt használtam, de elfogyott - majd nézek egy ismerősnél - 5let ha esetleg valaki készít magának. Így cserélhető a LED és még forrasztani sem kell :-)
    Üdv, HUNter
  • z0ty4
    csak az asszony meg ne tudja :)
    Viper csak saját részre készítetted?
  • Frenky
    Bakker, tényleg tele van vele a szekrény :-) Készítek én is egy fejtetőre rögzíthető CLIP_es megoldást, nagyon találó és teCCik :-)
  • L Viper #1543
    A csipesz műanyag vállfáról van, olyan amit bárhol adnak ruhavásárláskor.
    A szögletes kis doboz egy menetes kupak, az oldala egy darab műanyag lappal lezárva, amit kivágtam egy üres mosogatószeres flakon oldalából. A kis kapcsoló meg valami régi tönkrement gyerekjátékból lett "mentve".

• Frenky
    Jó reggelt! Ez nagyon korrekt cucc, gratulálok! Szép és igényes kidolgozás +oldások... Kérdés: milyen csipeszt használsz, a kis doboz kapcsolóval, honnan szerezhető be? Üdv, HUNter
  • L Viper #1541
    Az oldalazások nálam lentebb lettel véve, de ez ízlés dolga:

Én csináltam már sapis és clipes elrendezést is, nálam nem volt semmi különbség köztük. Mindkettő kiválóan használható, csak kissé más profillal.. A sapist egyébként nem sapkára szerelve használom, hanem füles tetejére csíptetve. Most egy ilyet használok:

Egyébként a klipes modellt ajánlom nem oldalra, hanem "fejbúbra" füles tetejére csíptetve. Frankón szimmetrikusan be lehet állítani a horizontal résznél nullázva. Nagyon pontos ez is:

Csináltam ilyen kisebb cuccot is, mint a bal oldali. Ez meg kisebb látószögű kameránál előnyös:

• repvez
    A sapis megoldás már amugy is kiment a divatból , már mindenki a oldalsó clipest preferálja . Ha gondolod még próbáld ki az opentrack progit is, mert azt elég sürün frissitik még most is a trackinoir-t már egy éve nem az FT-t meg még régebb ota.
    Persze a feladatát mindegyik ellátja,de lehet, hogy a játékkompatibilitási gondokra elöbb van megoldás.

Én még mindig alkotói válságban vagyok, nem jön össze semmi sem amit próbálok.
  • Frenky
    Sziasztok! Egy kicsit állítgattam a FaceTracknoIR progit és szerintem sokkal stabilabb, mint a FreeTrack! Azt is kitapasztaltam, hogy a 3 pontos sapis (cap) megoldás nálam nem annyira jó, mint az oldalra felszerelt 3 ledes (clip) A (clip) sokkal jobb, folyamatos, szinte semmi akadás, vagy kihagyást nem tapasztaltam. Minden irányú mozgást tökéletesen lehet végrehajtani. Szerintem, aki még az oldalsó megoldást nem próbálta, megér egy tesztet, biztos jobb lesz a játékban is. Üdv, HUNter
  • Frenky
    Kösz, nincs még időm állítgatni sajna.. Minden irányú mozgást használtok, vagy csak oldal, fel-le és Zoom? Melyiket érdemes esetleg mellőzni?
  • L Viper #1537
    Szépen muzsikál
    A finombeállításokra érdemes rászánni egy kis időt, utána jól elleszel vele sokáig. Én már évek óta használom a bevált profilom, de annak idején elég sokáig finomítgattam, míg végleges lett.
    Vezérlő progiból, meg kinek mi jön be jobban. Én a FreeTrack-et jobban megszoktam, de a Noir is tökéletes volt.
  • Frenky
    Köszi, még egy kis állítgatás és jó lesz :-)

Egy kép a sapis +oldásról IR LEd_el

üdv, HUNter
  • L Viper #1535
    Sok sikert hozzá! Nem egy bonyolult dolog, sok örömed fogod lelni benne. Én már nem tudnék enélkül szimezni.
    Szerencsére nálam nagyon bejön a dolog, az meg külön öröm, hogy fillérekből meg lehet építeni
  • Frenky
    Hi! Ma volt időm és sikeresen eltávolítottam az IR szűrőt a kamerából, látja is a TV irányító "fényét" :-) Yeah :-) Holnap kiszedem az IR_es fejhallgatóból a ledeket, mert olvastam, hogy a fényvisszaverő cuccos, az már elavult. Csináltam egy újabb v1.4 , már a fülesre oldalra csatlakoztatható "keretet". LED_eket ráteszem és jöhet a teszt. Remélem jól fog működni és használni is tudom majd... Üdv, HUNter
  • Musicking
    Nálam egy Sennheiser füles infra adójából kiszedett IR ledek mennek, előbb építsd meg aztán ha nem hozza kivánt szintet akkor kidobod az IR szűrőt és negatív filmmel vagy floppy lemezzel szűröd a láthatófényt hogy nappali fényviszonyok melett is normálisan lehessen használni.
    Utoljára szerkesztette: Musicking, 2015.03.27. 20:34:26
  • Frenky
    Akkor elvileg jó az IR_es fejhallgató LED_je? A szűrőt akkor mindenképp el kell távolítani? Thx.
  • Musicking
    Ha fülessel használnád akkor érdemesebb az oldalsó kivitelt , amúgy meg a sapkásat, de mivel az adószerkezetben van 8 led megépítheted mindkettőt aztán azt szúrod rá a tápra melyiket épp hazsnálni akarod a freetrack meg úgyis megjegyzi a beállításokat. Szűrő eltávolításhoz a youtubeon van hasonló tipushoz videósegítség.

Utoljára szerkesztette: Musicking, 2015.03.27. 20:21:23
  • Frenky
    Sziasztok! Most tervezem én is a FreeTrack cuccomat és egy kis segítség kellene. Van két kamerám, talán ez jobb hozzá Quickcam-communicate STX Ki kell szednem az IR szűrőt, ha infra LED-et akarok használni - gondolom igen. A másik módszer, hogy sima "piros" ledet használok, de akkor elég sötétben kell használnom, ahogy olvastam pár fórumon is? Mit javasoltok? Készítettem már kétféle vázat is az oldalsó illesztésű 3 pontos és a sapkára szerelhető, szintén 3 pontos/ledes vázat. Melyik a jobb és miért? Milyen IR_LED_et vegyek? Lehet hülye kérdés, de van egy nem használatos IR_es fejhallgatóm, aminek az álló/adó részében van 8 db (elvileg) IR led. Ezek jók lennének? Van előtte egy vörös borítás, amit már eltávolítottam, amikor bekapcsolom látom a 8 ledet vörösen világítani. A tv irányítót meg akkor miért nem látom? Sorry ha egyszerű kérdéseket teszek fel, de mi a külömbség? Az STX-ből nehéz kiszedni az IR filtert? üdv, HUNter
  • Musicking
    A ps3eye-t többféle szűrővel szerelték, műanyag vagy üveg lencsén van a szűrőréteg (az enyémben üveg volt ), ettől függően más tartományban is szűrhet vagy épp az speckó IR ledjeid másabb tartományban világítank így jobban megfogja a szűrő.
    Általános célra képminőségben amúgyis elavult már a ps3eye (csak a kis hw igény és a magas fps szám szól mellette és esetleg a 3000ft-os ára) , vegyél másik webcamot ezt meg használd szűrő nélkül headtrackinghez. Ha lenne ilyen olcsón jobb alternatíva akkor már itt hallottál volna arról, ha mindent venni kell akkor is kijön 4-5000 pénzből.
    Utoljára szerkesztette: Musicking, 2015.03.22. 16:54:19
  • repvez
    Irtam, hogy IR ledet szeretnék használni , azt mondjuk elirtam ,hogy nem 35 hanem 350 mA a ledek teljesitménye igy ha 100mA-en hajtanám akkor is 5x jobban kéne neki világitani mint a hagyományos lednek.
    ÉS ahogy te is irtad müködik a dolog ugy is nálad ha nem szeded ki a szürőt. a programon belül szinte minden csúszkát és beállitást kiprobáltam,de valamiért nem hozta meg a sikert, max 20-30cm-en látja a ledeket lesötititett szobában floppy nélkül pont szembe a kamerával már 1m-ről is,de ilyenkor meg nem lehet elfordulni,mert a ledeknél elveszti a követést ,pedig 120 fokos világitási szögüek. csak anynira gyengén látja a kamera, hogy már nem elég az oldalsó fény csak az amikor az emitter is látszik.

Igy első körben a ledes eszközt kell ugy megcsinálnom, hogy az biztosan a kivánt értéken menjen és erősen viklágitson, ha ezután sem látja akkor a kamerával van a gond és ki kell szednem a szürőt,de addig a fényerőre gyanakszom.

• Musicking
    Mióta szivatod magad ezzel, kb másfél éve?
    Először azt kéne eldönteni IR vagy normal ledeket akarsz használni. Nem véletlenül vannak a freetrack-es fórumok tele a különféle kamerák IR szűrő eltávolításának leírásával. Tehát IR led esetén ki kell dobni a kamera szűrőjét aztán lehet szó a látható fény szűréséről, mert az is tompít az IR led fényén. Persze olvashattad korábban hogy kiszedett szűrővel is működik, csak nem tudhatod hogy milyen fényviszonyok mellett használták és milyen IR szűrő tipus van kamerában ráadásul ismeretlen alkalmazott IR led fényének hullámhossza is.
    Nekem speciel egy megdöglött Sennheiser füles infra adójából vannak a ledek amik jól üzemeltek alapból a ps3eye-el , közel sem oylan jól mint miután kidobtam az ir szűrőt, de 1 réteg floppy és 2 réteg negatív film melett nyugodtan használhatom nappali fényviszonyok mellett csak szemből ne érje a kamerát napfény.
    A freetrack beállításainál annyit, hogy semmi ne legyen automatán, Explosure maxon, a Gain minimumom vagy ehhez közeli helyen.
    A Freetrack treshold olyan 10-15% között szokott lenni a point size-t meg a calibration értéket csak a saját ledjeidnek megfelően tudod normálian beállítani. Pont az utóbbi funkciók hiányznak a freetrack alternatívákból (legalábbis amiket próbáltam) , mert ezzel lehet állítani hogy a program csak ledekre "fókuszáljon" .
    Facetracknoir Dot plugin (nem biztos a plugin neve) beállítás nem tudok írni mert azt nem nagyon hazsnálom.
    A power IR ledjeidnek ha papíron 35mA akkor minek adsz 100mA vagy többet? Van némi tűrése de hosszútávon úgyse fogja bírni először csak nem fog olyan fényesen világítani majd később megdöglik.

Utoljára szerkesztette: Musicking, 2015.03.22. 09:16:26
  • repvez
    Hát komolyan mondom nem értem én az elektronikát.
    Azt értem, hogy villany ,de mi hajcsa?

Ma megint tettem egy kisérletet Összeállitottam egy tesztpadod a Freetracknek. 1w-os powerledek 940nm IR led. Párhuzamosan kötve 2db AAA akksival. Direkt ugy csináltam meg hogy lehessen az ellenállásokat cserélni.
    A freetrack oldalán beirtam a paramétereket .
    2.4v a táplálás, 1,7v a nyitófeszültség és 100mA az áram . Papiron 35mA-esek, de gondoltam ennyi is bőven elég neki).Ehhez a calkulátor 15ohmot dobott ki. nekem csak 10es volt itthon ami közelébe volt.
    Az eredmény változatlan . A ledek most egyformán világitanak ,de semmi egetrengető fényesség nincs a mobilon keresztül.
    PS3EYE-nél 1db floppy lemezen keresztül 20 cm-ről kis derendés látszik.
    Az opentracket nem tudtam , ugy beállitani, hogy csak a ledeket vegye.
    Freetracknél egy kicsit jobb volt a helyzet. LEvett floppylemez nélkül opentrack alatt bármit lehuztam 0-ra láttam magamat a monitor fényénél , mintha egy éjjellátó kamera lenne, viszont a ledekre rá sem bagózott.
    Freetrack alatt levett szürövel stabilan látta a ledeket már megfelelő távolságból is.
    Tettem egy ujabb próbát kicseréltem a 10ohmos ellenállásokat 1 ohmosakra . az eredmény látszólag csak annyi , hogy most már érezni, hogy melegszenek a ledek,de még mindig semmit nem világit be a led és a kamerán keresztül sem tudom stabilan fogni a jelüket.

Most vagy nagyon erős a floppylemez szürése vagy nem tudom mi,de ennek elégnek kéne lennié már mindenre.
    itt 1 led világit 700ma-al , nálam a felét kéne tudnia,de még a led mellett lévő tárgyon sem látszik infrafény nálam.

Esetleg valaki tudna opentrack és freetrack beállitást irni ami PS3eye-hez van? vagy bármi tanácsot , hogy még mit lehetne próbálni
  • repvez
    Ha minden TrackIR3-as 6dof-osítható akkor még akár jó is lehet,csak a kódot kell beszerezni hozzá amivel feloldja a többi 3 irányt.
  • z0ty4
    Köszi Repvez. megnézem a hétvégén.
    ha nem sikerül marad a trackir3 :)
    Utoljára szerkesztette: z0ty4, 2015.01.30. 08:27:31
  • repvez
    Ez a progi egész igéretesnek tünik, igaz még nem találtam belőle teljes verzióst igy időkorlátos az app használata,de beépitett lencse korrekció és Head track funkció miatt minddenképp nagyon hasznos.

Támogatja a TrackIR ,Freetrack , Freepiu protokolokat . a forumban találtam egy 1.9.1-es verziót is belőle abban már nem csak a forgást de az elmozdulást is lehet használni, igaz még nem jöttem ráű, milyen feltételeknek kell megfelelni hozzá, de ha müködne akkor a 6dof müködne mindenféle kiegészitő nélkül zavarások mentesen 1:1-es leképzéssel, tehát amennyit igazából fordulsz a játékban is annyi.

De egyenlöre nem jövök rá a tridef használatára és beálitásra

vagy ezére
    Utoljára szerkesztette: repvez, 2015.01.29. 22:45:08
  • repvez
    Hát ha jól tudom ,akkor az infra szürő kivétele szokott segiteni, hogy jobban lássa az infra fényeket, igy vagy több film használata esetén is láthatja a 3 pöttyöt és a látható tartomány igy jobban kizárva.Viszont azt nem kell elfejelteni, hogy ha a napfény direktbe látja a kamera akkor az is bezavarhat,mert a nap is bocsát ki infra fényt és a gyertya láng is. tehát ezek bezavarhatnak ezután is.
    Egyébként ahogy látom nem olyan bonyolult a kiszedés, sérülés nélkül megoldható .

Jó lenne ha legalább expanzi is lenne hozzá,mert a 3dofot már elég jól lehet más alternativával is használni.

Az orosz képre nincs sok érdemi infó irva, már amenynit a google forditó kiadott.
    Androidra letöltve a google forditot vagy a word lens nevű app ot az tud képről vagy élő szóbol is forditani nyelvek között.
  • z0ty4
    kéne egy kis orosz tudás :)
  • z0ty4
    Srácok kéne egy kis segítség! hogy lehetne megoldani hogy a freetrack jól működjön nappali fényben?
    mert a fényvisszaverős rész akkor működik ól ha sötétben a kamera ledjei megvilágítják a fényvisszaverő részt. de ezt nappali fénynél nem sikerül megcsinálni.
    ezt kell kiszedni?
    nem szívesen barmolom szét a webkamerát, de ha ezzel tutira működik akkor muszáj.
    OFF:
    Eladó Trackir
    ha valaki unja a freetrack-el való bénázást :)
    ON:
  • repvez
    ha egy kicsit több időm lesz akkor majd figyelmesebben átnézem a beállitásokat,de probáltam a helyzetet 90 fokkal is elforgatni és felcserélni a forrás és a kimenő jeleket is,de mindig a roll rész maradt aktiv amire a yaw ment ki.

Meg nekem is tervbe van véve egy normálisabb verzió a szemüvegből,mert ez a cardboard eléggé nyeklik és nem lehet eléggé személyre állitani a lencséket m int a colorcrossnál ahol a szemtávolság és a szemenkénti fokuszt is állitható.

De egyenlöre tesztelésre tökéletes és ha meglesz a megfelelő program és beállitás, hogy hosszabb ideig is lehessen használni akkor beruházok egyre.

Sőt ha kombinálva lenne a opentrack point tracker verzioval akkor ugye a 6dof is menne a kabinnal csak nem lenne akkora szabadszág a mozgással , mert ugye a telefon mozgásérzékelőjének mindegy ha nem látja a kamerát akár a másik szobából is lehet játszani ha van wifi kapcsolat.
  • DummyBoy
    Na, kipróbáltam az Opentrack-et, és tényleg egyszerű mint a faék ...

A tengelyek cserélgetésére és módosítására pedig a FreePie beállítások között is van mód, ott megadhatod, hogy pl: a pitch output az a roll input legyen, sőt, el is lehet forgatni a tengelyeket. (nem csak magamtól vagyok ám ennyire okos, az általad utoljára linkelt leírásban is szerepel ez ...)
  • DummyBoy
    Remélhetőleg 1-2 héten belül meglesz a szemüveg, akkor én is nekifekszem majd ...

Sajnos nekem abszolút nincs játékra alkalmas PC-m, consolepeasant lettem, laptopomban meg egy Quattro kártya van csak, de megnézem mit lehet kihozni a dologból ...

Ha csak a 3D filmek nézésére lesz alkalmas a dolog, már akkor is megéri azt a 20 dollárt a szemüveg :)

Meg a rohadt Elite miatt nagy a csábítás ... (Apropó Elite, az Elite-es videóban a csávónak jól voltak belőve a tengelyek ... )

A telefonos részét lehet kipróbálom, ahhoz van itthon minden ...
  • repvez
    vagy a legjobb lenne ha a winben valahogy fel lehetne a telefont mint második kijelző ismertetni és saját felbontást addni neki a catalist driverből.
  • repvez
    sajnos 3d videot mégcsak ilyen fél perceset tudtam kipróbálni, mivel 10mbites nettel nem tudok 25gb-os filmet leszedni, meg helyem sincs , de teljesen nézhető ha jó minőségű a forrás.

Az opentrackben egy kis polip ábra mutatja hogy épp merre mennyit fordul, de ugyan ugy vannak görbék sokkal jobban be lehet löni a tengelyeket FT-hez is.

Egyébként most pont abba a gondba futottam bele, hogy ugye a telefon mozgásérzékelőjével ha összehozom akkor teljesen jól követi a mozgást csak épp nem a megfelelő tengelyen .Például a fel-le nézésnél csavarodik a nézet és nem tudom hogy tudom felcserélni, hogy más tengelyt használjon.Alapból ugye ugy vannak a tengelyek, hogy a telefon lapjával van , most meg ugye függölegesen kéne állnia.

A másik gondom, hogy néhány játékot nem tudok nativba futtatni,mert megfekszi a gépemet (4850,1gb )
    Még nem találtam meg a megfelelő progikat amivel jól lehetne beállitani a dolgokat.
    Mert ugye a streamer progiktol nem lesz 3d-s a játék. a tidef3d probaverzióját kiprobáltam ami nem lenne rossz csak vagy nem birja a gépem vagy megfagy a játék.

Mindenesetre videonézéshez nem rossz,de a játékhoz még kutatni kellene, meg persze olyan progit is kiprobálni ami nem demo vagy korlátos.
    A trinus gyre progi az nagyon jó, van benne lencsekorrekció beállitó, meg szenzor korrekció és trackIR funkció is van beépitve a játékok ugy ismerik fel, csak időkorlátos igy mire mindent beállitok már alig marad idő tesztelni.
    A videohoz még megprobálom, hogyan lehetne beállitani a win képét ugy hogy egy szemre jusson 960x1080, igy a telefonon is nativ felbontásu kép lenne.
  • DummyBoy
    3D videót próbáltál nézni? Ha az ok, akkor a megjelenítéssel nincs hiba ...

Be kell valljam, kicsit utállak most, beültetted a bogarat a fülembe xD

Elvileg ha minden jól megy, jövő hét végére lesz ilyen szemüvegem, amit ki tudok próbálni (Mivel csak laptopom van ...) az a filmek (3D teszt) és az Opentrack. Már ha az Opentrack-nek van olyan része mint a Freetrackben a koponya ... Van benne ilyen, hogy be tudd lőni a pontos görbéket?
  • repvez
    én egy 5" os FHD telefonnal próbálkozok,de a opentrackon kivül sok sikerélmény nem volt.
    Az opentrack és a freepiu app nagyon jól müxik igaz csak 3dof.
    Sajnos a játékokat még nem tudtam kipróbálni, mert vagy a VGA-m gyenge vagy valamiért nem imdul igy a játék.
    Feltettem a tridf 3d progit ami elvileg 3d-vé alakitja a játékokat SBS modba,de csak Fullscreenbe müködik amivel meg streamelni tudnám a telefonra az meg csak ablakban futtatva lenne jó .
    Vagy amelyik elindul az meg ugy akad , hogy az egérrel alig birok mozogni.

Pedig valahogy meg kéne egyszerüen oldani hiszen "csak" a képet kell márcsak a telefonnak megjeleniteni a többit a gép számolja ki, TV kimenetnél sem akad a kép akkor itt miért?