3007
Milyen legyen a számítógépház?
 • Wootan
  #3007
  Gondolom ez függ a kártya méretétől is. Egyébként meg lehet venni ilyen derékszög csatlakozót külön emiatt, valami 20k az ára XD
 • Akra
  #3006
  Merlin oldalán egy tájékoztató találtam.
  Fontos megjegyzések: Ahhoz, hogy a 16 tűs 12VHPWR to 3x 8-PCIe kábel megfelelően működjön, az összes 8 tűs csatlakozót a tápegységhez kell csatlakoztatni. A grafikus kártya csatlakozója és az oldallap közötti távolságnak legalább 4-4,5 cm-nek kell lennie. Ezenkívül a kábelt csak 35 mm távolságban szabad meghajlítani a GPU csatlakozójától. Végül győződjön meg arról, hogy a 12+4 tűs csatlakozó teljesen és biztonságosan be van-e dugva a grafikus kártyán lévő aljzatba.

  Kérdésem egy Lian Li o11 Dynamic ház esetében ez a távolság meg van-e? Köszi
 • Deviome
  #3005
  Köszönöm szépen!
 • MerlinW
  #3004
  Fan Control, EasyTune 5, Argus Monitor, HWMonitor, Zotac FIRESTORM, SpeedFan.
  VGA-hoz meg MSI Afterburner.
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2023.05.12. 11:46:43
 • Deviome
  #3003
  Hello mindenkinek!

  Kérnék egy kis segítséget. Lecseréltem a régi "kis" Corsair Carbide Series 200R házikómat egy Asus ROG Strix Helios GX601 házra.
  Na most nekem a Corsair ház az kussolt de még terhelés alatt is éppen hogy volt hangja amit a 1060 OC generált, de maga a gépház az zajtalan volt. Viszont az Asus házban van 4db 140mm-es gyári venti és úgy csörög az a szar hogy legszivesebben kibasznám a picsába. :D
  Rendesen hallani ahogy kavarják a levegőt. Azt sem tudom elképzelni, hogy melyik retardált, agyrákos mérnök adta meg alap értéknek a 900rpm-es fordulatot. -.-" A 3080-as karimm nem forog 900-at Nem is tudom hova rakni ezt az agyatlan fordulatot.
  Na mindegy. A lényeg, hogy tudom ezeket a ventiket esetleg szabályozni valahogy? Én nem hiszem hogy egy 140mm-es ventinek 900 kell pörögni. Én ilye 300-400 közé szeretném belőni. Van erre valami lehetőség?
 • RJoco
  #3002
  Ebben elfér.
  De fontos, hogy úgy vedd, hogy írva legyen, hogy benne van az ODD rögzítési elem. Mert nem mindegyikben van benne.
  A Define R5 is jó lehet, de olyat újonnan már nem kapsz szerintem.
  A sima Define 7 is jó lehet, nem feltétlen kell az XL.
 • TomBond
  #3001
  A segítségeteket szeretném kérni egy házvásárlási ügyben. Jelenleg egy Antec 900 házam van, amivel elégedett is lennék, csak vettem egy RX6750 videokártyát, ami miatt már ez a ház kicsinek minősül.
  Szóval keresek egy ATX házat, amiben elfér 2 db 5,25 meghajtó, és 3 db 3,5 meghajtó.
 • RJoco
  #3000
  Egy CoolerMaster is jó bele.
 • RJoco
  #2999
  A Define 7-hez milyen vertikális VGA tartót lehet venni a gyárin kívül?
  A házba max két és fél foglalatot elfoglaló kártya fér, így ez kilőve.
  A hozzá vásárolható tartót VRB-20 nem kaptam meg a VGA-val együtt, pedig egy helyről egy időben rendeltem. Szomorú. És még a nyomkövetése is rossz.
  De épp azt néztem, hogy az sem lesz jó, mert a kártyának 3 felfogatási helye van, a tartónak viszont csak kettő. Ha meg is jön, visszaküldés lesz belőle.
  Szóval olyan tartót keresek, ami jó a Define 7 házba és legalább 3 felfogatási hely van a VGA-nak, plusz legalább 4 helynyi hely, hogy odaférjen a kártya. Az is jó lenne, ha PCIe x16 4.0-ás csatlakozása lenne, mert a gyári tartó amúgy is csak 3.0-ás.
  Akár 3d nyomtatható tervnek is örülnék, kábelt lehet kapni. Kérdés, hogy a PLA vagy PETG mennyire bírná.
 • RJoco
  #2998
  Tudod mit? Én is arra cserélem.
 • MerlinW
  #2997
  Én Define 7-re cseréltem :)
 • RJoco
  #2996
  Úgy kora reggel el is felejtettem írni, hogy a mások gépház, amit néztem a Lian Li O11D XL, de itt kérdéses, hogy hátra bemegy e a radiátor. Leírás nem írja a radiátoroknál. Videót és képet még nem találtam ezzel kapcsolatban, amit nem is csodálok, mert alapvetően épített vízre tervezték a házat.
  Utoljára szerkesztette: RJoco, 2022.12.01. 12:22:41
 • RJoco
  #2995
  Több, mint egy év után a kérdés még mindig adott.
  Milyen házra cseréljem a Define R5-öt?
  A csere most már szükségszerű, mert meg van vetemedve. Az oldallap alig megy a helyére, feszül az egész. Emellett a VGA-n keresztül hangproblémákat okoz, ha fenn van. Ha nincs fenn, akkor nincs hangprobléma. És a VGA és ház is feszül, ahogy becsavarom a hátuljába a kártyát.

  A jelenlegi elképzelés, hogy két kamrás lenne. Oldalra menne egy 280-as AIO blokk, ami a 2. kamrán keresztül kifújja a levegőt.
  Hátra szeretném tenni a VGA radiátorát, ami 120-as. Sok háznál ide csak ventit írnak, pedig lehet, hogy egy radiátor is beférne. Infók hiányában viszont nem szeretnék venni semmit, ami nem biztos.
  Alulról annyi venti fújna be, amennyi elfér. Lehetőleg 140-eseknek legyen hely, ilyenek vannak kéznél.
  Előre is mehetne venti, ha elfér az oldalra szerelt blokk mellett. Ha így 4 venit bele tudnék tenne, ami befúj és csak 3 fújna ki, az egész jó lenne.
  A teteje viszont lehetőség szerint zárt vagy fedett legyen.

  Én pont ilyen házat nem találtam vagy kérdések merülnek fel a hátsó hellyel kapcsolatban.
  Kompromisszumos megoldás lehet a Corsair Crystal 680X, de itt csak felülre mehetne a 280-as AIO. Viszont üveglappal némileg fedve van. És van szűrő is.

  A procin lévő AIO előnye akkor valósul meg, ha a ventiket akkor kapcsoltatjuk nagyobb fordulatra, ha a proci már jó meleg. A hő nagy részét a pumpa elviszi és a radiátoron lassabban átmenő levegő is jól tudja már hűteni. Fölösleges felpörgetni a ventit, mikor a proci hőmérséklete megugrik a nyugalmi 35 fokról 50-60 fokra. A folyadék hamar elvezeti. Most is 5-600 körül mozog a ventik fordulata. A pumpa jelenleg hangosabb a levett oldallappal. Játékban, terhelés alatt is hűvös tud maradni a proci, míg a ventik 8-1000 fordulat körül maradnak.
  A VGA AIO-ja kicsit más, sokkal melegebb, de a rajta lévő venti így is halk. Ellenben hallani ahogy megy a pumpa vagy csordogál a folyadék. Nem mindig, de gyakran. Lehet, hogy nyugalomban a pumpa sem megy teljes fordulaton. Sajnos erre vonatkozóan nincs mért adat. Terhelés nélkül nem megy a venti. Bár a radiátora 40 fokos, ami azért nem hideg, míg a 280-as radiátor csak 27 fokos így alapjáraton.
 • RJoco
  #2994
  Köszi!

  Az AIO-hoz annyit, hogy a Noctua NH-D14-15 nem mindig olcsóbb, mint az AIO. Mikor a PureLoop-ot vettem, akkor kb. pont egy árban volt a kettő. Nagyon gondolkodtam, hogy melyik, aztán a PureLoop-ra volt kuponom és így a procin és lapon még sincs akkora súly, mint egyéb esetben. Nem tudom ez utóbbi mennyire számít jelenleg, anno a 6700K-nál olyat olvastam, hogy szállításnál jobb levenni a procihűtőt, mert meghajolhat a proci. És ezt valamelyik, ha nem több szaklap is írta.

  Vízhűtésnél épp azon gondolkodtam, hogy gumi csöves lesz és nem merev csöves. Szívesen építenék egy merev csöveset, de az nagyon sok macera. Mivel a csili-vilit amúgy sem szeretem, így teljesen mindegy. Ha tehetem, akkor nem áttetsző falú gépházat veszek.
  A kérdés a vízhűtésnél a folyadék szállítás sebessége. Úgy néztem, hogy a procim hűtésénél ez dominál jelenleg a leginkább.
  Talán itt lehet még előnyt szerezni az AIO-val szemben. A gyorsabb elszállításban.

  Mind a két videóstól láttam már pár jó dolgot, de a linkelteket még nem dobta be YT ajánló.
  Megnézem őket, biztos hasznosak lesznek.
 • MerlinW
  #2993
  A vízhűtés amellett, hogy macerás, csak 2-3 fokkal hatékonyabb. Az AIO kb ugyanazt nyújtja, mint a léghűtés -1 venti hangja + sok pénz. A léghűtés, jó minőségű (12-14cm-es, 1500-3000rpm-es, halk) venti még mindig a legjobb választás ár/érték arányban. Bármit használsz, a szoba hőmérséklete fogja meghatározni a végeredményt. Fan controller, 3 elől, 3 felül, 2 hátul + CPU több, mint elég.

  Az AIO egyetlen előnye, hogy nincs venti a procin, a meleget ugyanúgy a venti(k) fújja ki. Számomra placebó, de legalább jó drága.

  A vízhűtéssel (ami még drágább) meg egyrészt baromi sok meló van, neked kell a csöveket vágnod, hajtogatnod, szétszedni a VGA-dat, cserélgetni a löttyöt, stb, és ahhoz is ugyanúgy kellenek a ventik. Fancy, de szerintem távolról sem ér annyit amennyi meló van vele. Hacsak nem tiszta dizájner/kirakat PC-t akarsz építeni.

  Nekem elég forró konfigom van most és 2 elől, 1 fent, 1 hátul (mind Noctua Redux 140) + Noctua NH-U12S a procin tök egészségesen tartja a hőmérsékletet, úgy hogy 30 fokos tetőtérben van, klíma nélkül.

  Jayztwocents YT csatornája, van rajta rengeteg PC építés, hűtéssel kapcsolatos info.
  Valamint Linus Tech Tips is csinált sok ilyet. Mindkét csatorna "dummy" nyelven tolja, tehát szájbarágósak.

  Itt egy pár tőlük:

  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.07.31. 20:28:57
 • RJoco
  #2992
  Igen, bocs, ez lemaradt. Bár én logikusnak gondoltam, hogy ahol radiátor van, ott folyadékhűtés is. De ezek szerint van, aki csak úgy betesz egy radiátort. No comment

  Nem egy videóban láttam már, hogy előre tették a radiátort a ventikkel. Felülre is lehetett volna, de nem, előre tették. Valamint volt egy venti hátul és felül is.
  Sajnos arra nem tértek ki, hogy ilyenkor milyen irányba megy a levegő. És az előítéletes logikám alapján, talán senki nem szereti, ha a lábára, arcába fújja a gép a levegőt. Ez alapján arra tudok gondolni, hogy a proci által fűtött, radiátorról lejövő meleg levegő bement a gépházba, majd az alaplapot (VGA-t) "hűtve" hátul és felül távozott.
  Bár a VGA lehet, hogy lentről is be tudta szívni a levegőt, ha jól emlékszem, akkor nem volt a gépháznak táp és HDD takaró lemeze.

  Ezért nem értem a dolgot.

  A dilemmát az adja, hogy, ha készre szerelt AOI-s dolgokat veszek, hogy tudom megfelelően elhelyezni a proci és a VGA radiátorait, hogy a ventik ezekről kifele fújják a levegőt, de az alaplap is megfelelő hűtést kapjon? És természetesen a készre szereltek csöveinek el is kell érnie a megfelelő helyre.
 • MerlinW
  #2991
  Vízhűtésnél? Ott kifele kell mennie a radiátor levegőnek. Ezzel tartod a hűtőfolyadékot hűvösen. Ezért van a radiátor a házfal és a ventik között.
  Sima léghűtésnél nem használunk radiátort, semmi értelme. Ott elől/oldalt befúj, hátul/fent kifúj logika működik.
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.07.31. 18:36:57
 • RJoco
  #2990
  Pont ilyenem van nekem is.
  Azon gondolkodom, hogy mire cseréljem, de egyelőre egy nagyon fontos kérdést kell tisztáznom.

  Miért jó, hogy a radiátorról lejövő levegőt befújjuk a házba?
  Nem rontja ez az egyéb dolgok hűtését (alaplap, VGA, háttértároló)?
  Vagy csak azért raknak az elejébe radiátort, mert máshol nincs hely?
 • MerlinW
  #2989
 • MerlinW
  #2988
 • MerlinW
  #2987
  Az ajtót le lehet venni, 2 csavar. Az ajtó mögött is esztétikusan van kialakítva, porszűrővel, ventilátorral, direkt erre az esetre.
  Egyébként az ajtó is egy jó centi vastag zajszűrő béléssel ellátott monstrum:) Az ajtó két oldalán szellőzőnyílás van, ami lehetőséget ad zárt ajtó melletti lélegeztetésre. Ki van ez találva rendesen:)
 • Maala
  #2986
  Mondjuk ebből nekem az ajtó minusz pont, mert rühellem, viszont ha a HDD zörejmentessé tehető, akkor elviselem még. A mostani házammal is a legnagyobb bajom, hogy ha felpörög a venti, hallom. Tiszta 90-es évek közepe, vazze. Fos Zalman Z3. -.-"
 • MerlinW
  #2985
  Alapvetően elég a két venti, de lehet beletenni még 9-et:) A túl sok venti egyébként sem feltétlenül jó. Max felülre, lehet érdemes rakni még 1-2-őt.

  Egyébként abszolút ajánlom, rég láttam ilyen felszereltségű házat. adnak hozzá vagy 200 csavart mindenféle kivitelben, gumibumpereket, a ház abszolút moduláris, több, mint 2cm kábelelvezetés hátul, 2db SSD hely az alaplap mögött, centi vastag hangszigetelt, oldallemezek, alul kihúzható és elől levehető porgyűjtő, első ajtó nyitási irányának megváltoztatása, a belső rack-ek teljes modularitása, a két beépített ventilátor sebessége 3 fokozatban szabályozható, stb. Profi anyaghasználat, a ház üresen nyom vagy 10 kilót:)

  Az egyetlen és legnagyobb problémám vele, hogy a HDD rack-ek nem csavarmentesek, viszont gyönyörűen alágumizhatók. Szóval, láttam én már millió házat, de ez az egyik legjobb kecó amivel találkoztam. Ha van rá pénz, meleg szívvel ajánlom.
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2016.09.03. 14:47:20
 • Maala
  #2984
  Én is R5-öt néztem, nem kevés az a 2 előre beépített venti, vagy te vettél hozzá még? A CPU szellőzése sima ügy, de VGA szellőzését hogy oldottad meg, tápon át push-pull?

  Meg jól látom, az első venti a nyitható ajtó oldalánál szívja be zárt állapotban a levegőt?
 • MerlinW
  #2983
  Ilyet vettem, imádom, ajánlom:)
  Fractal Design R5 Titanium
 • gforce9
  #2982
  Az műgyanta vagy valamiféle ragasztó amivel rögzíteni szokták a ledet, hogy ne csak a 2 pici forrasztás tartsa a kábelen. Semmi gond nincs belőle, nyugi :)
 • Maala
  #2981
  LED-lámpáról van szó, minimális fogyasztással, így minimális melegedéssel is, szóval nem fogja a viaszt elolvasztani, ha erre gondolsz. Szereld össze, és majd meglátod, hogy jó helyen van-e a lámpa, és használható-e rendeltetésszerűen.
 • Arsenalll
  #2980
  Sziasztok lenne egy kérdésem. Életem első gépét kezdtem el építeni. Szépen meg rendeltem az új alkatrészeket, ami a mai nap folyamán érkezett meg. Többek között érkezett egy AeroCool Strike X-one gépház is, amin egy kisebb hibát vettem észre. Az elülső részében van egy kis piros lámpa (ugye ez világítana ha bekapcsolom). Na már most ez nem nagyon van rögzítve sehova csak oda van helyezve nagyjából a helyére, illetve ami a problémám, hogy egy viaszréteg veszi körbe az alját. a vezeték és az égő között. Na én nem vagyok műszaki zseni, de ez gondolom nem jelent semmi jót. Ez okozhat bármi problémát a gépben? Vagy csak max ez a kislámpa nem fog égni???
 • darkSectorxxx #2979
  J értem köszönöm, akkor marad minden ahogy van. :)
 • gforce9
  #2978
  Az az alaplap normál atx szabvány. Nem igazán lehet kisebb házba tenni. Amit linkeltél abba meg főleg nem mert az Mini-ITX ház.
 • darkSectorxxx #2977
  Üdv.

  Ebbe a házba bele tudok nyomorgatni egy régi asus p5k-se alaplapot?
  Mert a mostani gépem cuccait szeretném egy kisebb házba áttenni ha lehet.

  Én erre gondoltam, vagy hasonlóra: KATT
 • MerlinW
  #2976
  Nyami
 • STREEX
  #2975
  Hello, a következő házak közül szerintetek melyik a legjobb:
  arukereső
 • shaba23 #2974
  Létezik ház, amiben 2db 2,5"-os hely van? :)
 • papi08
  #2973
  Sziasztok!

  Ezen három ház között vacilálok:

  1, Cooler Master Elite 342 RC-342-KKN1-GP (8607 Ft)

  2, Xigmatek GEXT-015 Asgard II (9114 Ft)

  3, Cooler Master Elite 343 RC-343-KKN1 (nekem ez tetszik a legjobban) (9772 Ft)

  (fontos hogy felsőtápos ház legyen, a lehetőségekhez mérten jó hűtéssel, és ebben az ár kategóriában (8-10k))

  A belepréselendő konfig az aláírásomban :)

  Szerintetek melyik éri meg legjobban ezek közül? :)ű

  Köszönöm! :)
 • doggy888
  #2972
  Ha a kettő között vacilálsz én tuti cooler master-t választanám vagy az én szerénységem ez a kuckó ami nagyon megéri az árát és maxi élvezetet nyújt http://ipon.hu/webshop/product/bitfenix_merc_alpha/188052
  sok venti hellyel etc.
 • Dzsí Pí
  #2971
  Sziasztok!
  A következő konfignak szeretnék egy új gépházat venni:
  AMD Phenom II X4 955 3200 MHZ Black Edition
  Cooler Master Hyper TX3 EVO processzorhűtő
  MSI 880 Gm-E41 (m-ATX alaplap, de gondolok a jövöre...)
  2x4 GB Kingmax 1600 MHZ DDR3
  MSI ATI Radeon 7850 2 GB OC Edition
  1x Samsung 250 GB

  ezen két ház között vacilálok:
  http://ipon.hu/webshop/product/xigmatek_asgard_ii_fekete___ezust/173911
  http://www.ipon.hu/webshop/product/coolermaster_rc_330u_kkn1_elite_330u_ezust/306977

  mind a kettőről jó véleménnyel vannak.
  A lényeg, hogy ebben az árketegóriában (11-13e) a lehető legjobban hűtsön és lehetőségekhez mérten férjenek benne az alkatrészek.
  Érdekelne, hogy ti melyiket választanátok illetve tudnátok-e ajánlani esetleg jobbat ebben az árban?
  Előre is köszi!
 • XenHai
  #2970
  Üdv éppen gépház vásárlás előtt állok.Egyenlőre a kiszemelt darab 1 nzxt phantom 820! Mi a véleményetek róla?Ha van más alternatíva szívesen meg nézem .Vízhűtés van tervbe véve 360 radival xigmatek elysium már néztem de nem jön be a kábelezés és a hdd elhelyezése miatt.Az obsidian -ok se jönnek be.
 • fajtalan01
  #2969
  nem tudom megoldódott e a problémád, de szerintem egy ilyesmi kéne Neked:
  converter
 • Strexx
  #2968
  Sziasztok! Az lenne a kérdésem,hogy van-e valakinek tapasztalata,hogy az alábbi Cooler Master elite 332 tower előlapját miként tudom leszedni?