78152
 • TBTPumpa
  #78152
 • TBTPumpa
  #78151
  Némi iránymutatás a Diablo lore-hoz:

  Utoljára szerkesztette: TBTPumpa, 2023.01.09. 20:33:25
 • Kandurex
  #78150
  Egy igazi gyertya jobb lett volna..
 • TBTPumpa
  #78149
  Diablo IV Collector’s Box kicsomagolás
 • SLICK
  #78148
  Írj egy ticketet a Blizzardnak, hogy mi lehet a gond. Tényleg nem tudom miért lagol, haverokkal is szoktam játszani, eddig senki sem panaszkodott erre.

  A Kérdéseddel kapcsolatban, ha jól emlékszem akkor PC-n is játszható Controllerrel. Én magam viszont nem próbáltam.
 • TomStorm
  #78147
  Ja és most beléptem Immortalba meg D3-ba és ott semmi lag.Nekem marad az offline nagyon úgy néz ki D2R-be:(
 • TomStorm
  #78146
  Diablo 4 kontroller support van?Ha próbáltad milyen?Csak beleolvastam írásodba és erről nem láttam infot.Óvatos vagyok spoilerekkel így nehéz ezt kiszűrni:)
 • TomStorm
  #78145
  De olyan lag 10-20 percenként hogy visszatesz 2-3 mp-el ha nem 4mp néha
 • TomStorm
  #78144
  Én nem tudok vele mit kezdeni ugyanúgy lag-ol.Ha offline karakterrel vagyok ott semmi gond.
  Ps5-ön ugyanez van nálam.Érdekes.
  Megjelenés óta ez van.Azóta gépet fejlesztettem,routert vettem,netem a legmagasabb stb..
 • SLICK
  #78143
  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
  A Rogue-ra nem sok időm volt, így nem tudtam jobban áttanulmányozni, de mint írtam is, azt láttam, hogy nagyon aprított Bow -os és Dagger/Sword skillekkel egyaránt.
  A barbárnál valóban élvezetes a gyilkolászás, eleve az új harcmechanizmusnak is köszönhetően, meg amit írtál a skillek is jól meg vannak animálva. Imádtam a Seismic Slam-et felváltó Upheaval-t is. Úgy leszakította a mobokról a húst, mint a fost. Egy bajom volt vele, hogy kicsit lassú volt.
  A Sorcoress skilljei is jók, eleve a legtöbb a Diablo 2-ből lett átemelve. Nekem az a kígyós Ultimate skill nem tetszik egyáltalán, viszont a Deep Freeze az annál inkább. Azon kevés Ultimate Skillek közé tartozott, aminek volt normális hatása is.
  Druidánál a Core Skilles Lightning és Earth Skill nem tetszett. A Hurricane jó lenne, de nagyon rövid ideig tart és sok a CD rajta, ugye emiatt lőttek is pl egy normális Hurricane/Tornado Druid buildnek. Az egyes Unique és Legendary itemek Aspectjei lehetővé tesznek hibrid buildeket (a Werebear kombinálva Eart Skillekkel az mondjuk elég kemény volt, igaz ott az Earth Core Skill is módosítást kapott. Na mondjuk az alapból nézhetne is ki úgy.)
  A Werewolfos Ultimate nem rossz abból a szempontból, hogy sokszor meg lehet úszni vele azt, hogy megöljenek, ha jól időzíted. A gyenge sebzése zavart csupán. A Cataclysm szintén alig sebzett. A Petrify jó is lehetne, tetszik a terület nagysága amire hat, de az a 2 sec stun lófasz, illetve ha jól emlékszem sebzése nincs egyáltalán a skillnek. A Grizzly Rage szintén brutális tud lenni a már említett Earth Skilles hibridekkel. A Grizzly Rage-t a Werewolf formában is meg lehet kapni egy itemnek hála, de a farkassal nem lehet jó skilleket kombinálni. A Tornado volt az egyetlen ami sebzett normálisan AoE-ban. Bár sose voltam Fire skilles, de azokat is nyugodtan bele tehették volna a Druida skilljei közé. A Companion skill hiányosságokat/hibákat pedig már írtam a beszámolómban.
  Bár a Nekrot utáltam itt, 2-3 skillje van a minionokon kívül is ami használható, Pl a Blood Surge elég kemény AoE-t tol, vagy a hullarobbantás, bár ez kicsit szolidabb sebzéssel rendelkezik mint a D2-ben. Azt hiszem a Deceprify átok volt még amit megérte használni, de ennyi. Az Ultimate skilljei pedig egy nagy szar mind. Ennél a karakternél a Poison skilleket hiányolom, érthetetlen hogy miért vették ki.
  Ha már Cool Down, tény hogy lesznek finomhangolások ezzel kapcsolatban, illetve Itemeken is lehet erre való Affix, de nagyon Minimális. Értem én, hogy nem akarják azt, hogy mindenki spammelje a skilleket mint a Diablo 2-ben, de ezt oldják már meg úgy, hogy akkor a Resource fogyassza nagyobb mértékben. Meg ami tényleg működött normálisan a DIablo 2-ben pl a Hurricane azt miért kell CD-vel szétcseszni? Ha már eröltetik az Ultimate Skilleket is, akkor azok érződjenek már valóban Ultimate-nek. Amúgy az Ultimateken kívül semelyik másik skillre nem tennék CD-t, csak pár olyan Deffensive skillre, amelyek "halhatatlanságot" okoznak a karaktereknél, pl.: self heal vagy damage reduction armorok.
  A grafikára pedig valóban nem lehet panasz, aki nyafog miatta az csak egy idióta lehet.

  Utoljára szerkesztette: SLICK, 2022.12.18. 12:58:16
 • SLICK
  #78142
  Egyáltalán nincs lag nálam. Ha van is akkor az Arcane Sanctuaryben és River of Flameben van a pálya miatt, de ez is inkább szaggatás mintsem lag. Egy gyors visszateleportálás a városba meg vissza és meg is lett oldva a dolog.
 • TomStorm
  #78141
  Ez a D2R Online lag másnál is van?
  Direkt abbahagytam pár hónapra anno hátha jobb lesz de ugyanaz:(
  10 percenként kb.mindig van egy lag és ez így ismétlődik.Borzasztó idegesítő
 • Akra
  #78140
  Az is változni fog. Mindig változik...
 • Carmang
  #78139
  A skill cooldown-t én sem értettem D3-ban, és itt sem örülök neki, hogy van.
 • TBTPumpa
  #78138
  Eközben Japánban:

  Utoljára szerkesztette: TBTPumpa, 2022.12.18. 09:21:30
 • Akra
  #78137
  Szerencsére volt időm betekintést nyerni nekem is betaba.
  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
  Számomra ez a rész lesz az igazi D3. A skillek 80% újra lett értelmezve és még ha régiek módosítása is a végső kép, mindenképp hasznos és változatos buildeket lehet építeni. Rogue nem kapott multi és strafet? Helyette kapott 3-4x sokkal jobb skillt. "Az áthatolós lövés mely becsapódáskor 90 fokban tovább repül és továbbra is átmegy mindenen ráadásul kombózva egész robbanós lövéssel." De ott vannak a stance váltások is mikor árnyék világba átlépsz úgymond. A kardok pengés használata mint egy pszichopata olyan kaszabolásai vannak. A szaltós lövések stb. Barbár trancsírozásai vagy az új frenzy, ami elmebeteg ahogy belevágja a mobba fegyvereit ráadásul aoe területes is egyben. Wirl Wind végre nem csak pörgök és alig sebzek skill lesz. Wizzard energia koncentrálása feltöltése stb. Egyszerűen stílusos skilleket kaptak a classok és az összes azt kell,hogy mondjam tényleg hasznos. Az egyensúly egyenlőre elég vegyes,de ez majd változva lesz. Codex of Powerek pedig jelentősen hozzá tesznek és változtatnak fegyvereken. Az OW terület mint egy WOW. A pálya design és dungeonok színei? Végre egy rendes dark fantasy játék,amitől főleg Ray tracing alatt vizuális orgazmust kap az ember szeme. Egyszerűen Joe Shely legjobb dolog volt,hogy a pincéből előhúzták,mert szakmailag és rajongóilag is amit tesznek vagy tettek eddig, az hatalmas előrelépés elbaszott Diablo3-hoz képest. Sok minden nem volt beletéve a zárt betaba,mert még work work. Ezt persze mondták is,hogy XY ötleteik vannak még,de egyenlőre nem lesz benne. Gondolom open beta jelentősen átdolgozott verzió lesz,de zart beta állapota is jó régi build volt. Inkább volt ez alpha mint beta.
 • SLICK
  #78136
  Bocsánat, hogy így megkésve, de a rengeteg teendő miatt, csok most tudok jönni a Béta beszámolóm harmadik, egyben utolsó felvonásával.
  Nagyon hosszú lett, több napig írtam, szóval tessenek megbecsülni :P

  Továbbra is jöhetnek kérdések, bár már elég sok infó elérhető, de azok egy másfajta Diablo 4 verzióból valóak, ami nem teljesen ugyanaz, mint az End Game Beta volt.

  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
  Open World:
  Eleinte nagyon idegenkedtem tőle, hogy játékosok random megjelennek játék közben, de azt kell mondjam, hogy egyáltalán nem zavart, sőt… Random Eventek környékén már bele lehet futni más játékosokba is, illetve World Bossoknál, városokban is. Ilyenkor több mob is spawnol, hogy ne legyen túl egyszerű megölni őket, így tök fun gyilkolászni, főleg ha van egy keményebb Elit pack is.
  Az ilyen World Boss Eventeknél talán 10-12 a max játékosszám, viszont ha a barátokkal szeretnénk partyban játszani, sajnos megint csak 4 fővel kell számolni. Ezt továbbra is faszságnak tartom, függetlenül attól hogy sok az effekt. Lehetne 6 fős party is nyugodtan.

  Városok:
  A városok szépen ki vannak dolgozva, viszont egy nagy hibájuk van: rengeteget kell ingázni a különböző Vendorok és NPC-k között. Annyira messze el van rakva olykor a kovács vagy akár az Alchemist is, hogy érthetetlen.

  PVP:
  Őszinte leszek, ezt olyan mélyre menően nem tesztelgettem, de csodát itt sem kell várni. Annyira érezhetőek a balance problémák, hogy esélytelen 1-1 karakter a másikkal szemben.
  Van két PVP zóna: Kehjistan és Dry Steppes. Itt konkrétan ha kimész a városból és valaki úgy dönt hogy megtámad, akkor menekülni nehéz lesz. Önszántamból sose támadtam meg más játékosokat, azt se tudtam hogy kell egyébként. Druidával voltam ott egész nagy szinten már, csináltam a Whisperses questeket, elment mellettem egy Rouge, majd visszafordult, láttam hogy vérdíj van a fejemen, elkezdett lőni, de éppen leszedtem a Shieldjét, aztán szörnyethaltam.
  A Ranged karaktereknek gusztustalan sebzésük van, többet Critelnek, gyorsabban is lőnek. Szóval bármilyen közelharci karakterrél nehéz úgy blokkolni őket, vagy akár Stun-olni.
  Egyébként a PVP zónákban szét vannak szórva Altar-ok, ahová a mobokból összegyűjtött cuccot kell elvinni és ott átalakítani (elfelejtettem már a nevét). Az a lényeg, hogy amit visszakapsz, abból a PVP zónás Vendoroktól lehet venni különféle dolgokat. De rengeteget kell összeszedni, mert drágák az itemek.
  Van PVP Boss is, Khazra Abomination. Eléggé kemény, különösebb Lootot nem ad. Mivel ez is Whisperses Questnek számít, ezért kapunk 5 pontot érte.

  Karakter generálás, Karakterek és Skillek:
  A karakter generálásnál lehet választani 4 fejformát női és férfi karaktereknél egyaránt. Van többféle haj, arcszőrzet, nőknél szemöldök variációk. Akkor vannak sminkek, szemfestékek, rengeteg bőrszín variáció (itt megjegyezném, hogy némelyik barna árnyalat a karakteren inkább zöldesen mutat. Ezen lehetne finomhangolni.). Vannak fülbevalók, orrpiercingek, testfestékek, hajszínt és szemszínt is lehet többfélét választani. Egyetlen egy bajom van csupán, hogy nincs betéve egy csúszka, amin mondjuk lehetne szabályozni a Karakternek a testsúlyát. Engem iszonyatosan zavar a Druidának a dagadt testalkata. Apropó hajszín, pl a Druidánál amilyet választasz, hasonló árnyalatú lesz a Werewolf/Werebear, ez mondjuk tetszik.
  Amúgy lehet lesz még betéve többféle haj vagy arcszőrzet, mert kevésnek éreztem.

  A karakterekre csak röviden térnék ki, mindegyikkel játszottam. A druidával valahol 86-os szintnél jártam. Mivel ez volt a kedvenc karakterem D2-ben így azért van bőven fájó pont vele kapcsolatban. Egyik amit írtam is, hogy egyáltalán nem tetszik a dizájnja, én nem akarok dagadt karakterrel játszani. Akkor, 4 fő skillcsoportja van: Lightning/Storm, Earth, Shapeshifting és Companion. A Lightning skillek között van pár régi Hurricane, Tornado, Cyclone Armor. Az Earth skillek számomra kicsit érdekesek, nem szívesen használnám őket jelenlegi formájukban, mondjuk a Boulder az egész táp. A Shapeshifting skillek között is vannak ismerős Skillek, nem térnék ki mindre, összességében nem rosszak. Az idézgetős Companion skillekkel kapcsolatban nagy a hiányérzet viszont. Aktív és passzív képességük is van. Sajnos csak 3 Companiont lehet idézni, pontosabban itt nem is kell idézni, mert maguktól megjelennek, ha az adott Skillt beteszed a Skillbar-ra. Vine Creeper, Dire Wolf (alapból 2) és a Ravens. Ezek közül a Vine Creeper ami igazán táp, a farkasok alig sebeznek és kevésnek találtam a 2 farkast, mondjuk idővel Legendary és Unique item képességekkel kicsit lehet buffolni őket (pl lehet 3 is és az alakjuk sem Dire wolf hanem Werewolf lesz, plusz Lightning sebzésük lesz). A Ravens skill az szintén csalódás, mivel a Ravenek nem repkednek körülöttem, hanem passzívban, 5 mp-ként lejönnek az égből és úgy támadják a mobokat. Mi az hogy nem láthatom fixen őket? Vicc. Akkor hiányolom a Summon Grizzly illetve a Spirit companion skilleket is. Érthetetlen, hogy miért maradtak ki. (Az egyetlen logikus magyarázat az, hogy eröltetik a Diablo 3-as Skillbar használatot tehát 2+4 skill amit használni lehet. Az a baj ezzel, hogy ezzel annyira le van korlátozva minden karakter így, hiába mondják azt a fejlesztők, hogy nem akarják azt, hogy sok gombot kelljen nyomkodni, plusz a konzol port miatt, de akkor is buta az egész. Hiányolom a Fire skilleket is.

  Barbár:
  50-es szintig húztam a Paragon miatt, hogy megnézzem miket kap. Az egyik fő újítás vele kapcsolatban, hogy lehet nála többféle fegyver és lényegében Skillfüggő, hogy mikor melyik fegyvert használja. Bludgeoning skillek közé tartozik a Hammer of the Ancients, itt kétkezes Axe vagy Mace van használatban. Akkor vannak a Slashing skillek (Whirlwind, Rend) itt pedig használhatunk kétkezes kardokat illetve két egykezes fegyvereket is. Amúgy az adott skillnél jelzi is, hogy mely fegyverekkel használhatóak. Az egér középső gombját megnyomva lehet váltogatni, hogy mely fegyvert akarod a Skillhez rendelni. Vannak új skilljei de pár régit kivettek, pl.: Earthquake. Amúgy szinte egy az egyben a Diablo 3-as barbár koppintása.

  Sorcoress:
  Szintén 50-ig húztam. Hát ez az egyetlen karakter, amiben különösebb hibát nem találtam. Cold, Fire és Lightning skilljei vannak, melyek közül a Lightning skillek sajnos elég gyengék, de ez minden karakternél így van.
  Amúgy az alap skillekkel operál, mint a D2-ben is + van pár új. Elég kemény sebzést is tol velük.

  Nekromanta:
  Szomorú, da ez a karakter (számomra) egy igazi mellélövés. Imádtam a Diablo 2-ben, a D3-ban el lett rontva, de itt még azt is bőven alulmúlja. Ez az egyik nagy hibája. A másik az, hogy alig van értelmes használható Skillje. Van a Book of the Dead amit Questből lehet megszerezni, itt lehet a csontvázakat, skeletal mage-eket és a gólemeket „testreszabni” illetve, ha mégsem akarod, hogy legyen bármiféle idézett lényed, akkor cserébe kapsz valami buffot. Szintén zavar, hogy nagyon kevés minion van, szeretnék újra csonti hadsereggel rohangálni…Tényleg annyira kevés Skillje van és inkább passzív skillekkel rakták tele érthetetlenül, hogy mindenki csak csontikkal meg gólemekkel mászkált. Komolyan nem értem a Blizzardot, hogy hangoztatják, milyen testreszabható és sokszínű lesz a játék, de ez csak részben igaz.
  Tényleg volt egy tökéletes alap, erre a lehető legszarabbra csinálták meg a Nekrót. Fel nem tudom fogni, hogy egyesek mégis mennyire élvezték. Amit szintén hiányolok, hogy nincsenek Poison skilljei sem..
  Egy komplett Rework kell ennek a karakternek, mert így ebben a formában biztos nem fogok játszani vele, pedig az egyik kedvencem lenne.

  Rogue:
  Erre már nem nagyon volt időm, egy keveset játszottam vele. Amit leginkább tapasztaltam, mikor valaki becsatlakozott egy Eventhez, hogy gusztustalan nagy sebzése van. Egy érthetetlen dolog vele kapcsolatban, hogy nincs Multishot, meg ha jól emlékszem akkor Strafe skillje sem… Íjász karakternél szerintem legalább a Multishot alapnak kellene, hogy legyen.

  Skillekről általánosan:
  Nem akarok nagyon belemenni, a lényeg az hogy az az érzése van az embernek, hogy a Blizzardnak fingja nincs mit is akar a skillekből kihozni. Egy katyvasz az egész. Az a baj, hogy vannak a Crowd Control effektek illetve Piosoned, vagy Vulerability , vagy Chilled/Frozen hatások. Vannak skillek amik ezeket előidézik, de vannak olyan skillek, amiknek a bónuszai azt adják, hogy nagyobbat sebzel ezekre a mobokra. Ez önmagában oké, de ezek a Skillek annyira szét vannak bontva karaktereken belül is, hogy namég. Egyszerűen nem fogsz/tudsz annyi skillt használni, egyrészt azért, mert vagy nem tetszik a skill maga, vagy csak simán gyenge. Tehát nem fogod tudni lefedni ezeket a hatásokat.
  A másik gond az, hogy bár szám szerint alig van eltérés Skill számban krakterenként a Diablo 3 és 4-es karakterek között (kb 25 az átlag, a Nekronál 18), de a 3-ban legalább a Rúnákkal sokkal több hatása volt a skilleknek, itt pedig van egy Upgraded verziója, majd után 2 passzív közül lehet választani Skillenként.
  Diablo 3-ban volt legalább 5-6 használható build is karakterenként, itt jó ha lesz 3 fejenként. Megint oda lyukadunk ki, hogy mindenki ugyanazokkal a buildekkel fog rohangálni, szintén megölve a változatosságot. Oké lesznek amolyan hibrid buildek is, de jelen állapotban elég Useless mind.
  Én abban bíztam, hogy több képességet beraknak a karaktereknek, kb, mint PoE-ban, van egy csomó használható és jól kinéző build is. Tényleg nagy elvárás ez manapság?
  Nem értem miért kellett egyes karaktereket kiherélni, főleg ha korábban volt egy nagyon jó alapjuk.
  Az Ultimate skillek 85%-ban használhatatlan gyenge szarok és ráadásul sok a Cooldown rajtuk.
  Szintén érthetetlen ez is, hogy rengeteg skillt teleraktak Cooldown-nal, de tényleg némelyikre irreálisan sokat kell várni. Eleve ez a CD rendszer egy szar, legyen nagyobb Resource költsége egy skillnek, de hadd használjam már akkor, mikor én akarom.
  Szóval vérzik a játék bőven, de ezt nem lehet csak arra fogni, hogy Béta, mert ez nem annak köszönhető, hanem a totális ötlettelenségnek. Eleve tudják, hogy milyen szar fogadtatása volt a Diablo 3-nak és tudják azt is, hogy mire panaszkodnak a játékosok, erre képesek voltak szinte mindent onnan átemelni ami szar. Egy vicc komolyan. És az a baj, hogy szinte alig fog változni valami, mert a Blizzardnak meggyőződése, hogy amit csinálnak az jó. De legalább vonnának be nagyobb streamereket, játékosokat a fejlesztésbe. Ahogy egyre több infó lát napvilágot, úgy lehet egyre több negatív visszhanggal találkozni, és sokkal többen vannak azok, akiknek nem tetszik jelenlegi formájában a játék és teljes joggal. Az iszonyú drága árról nem is beszélve.
  Még annyit, hogy alapvetően a Skill fa nem mutatna rosszul, csak az a zavaró, hogy nem tudod egyben megtekinteni, mindig egérrel kell húzogatni, hogy lásd melyik pontra akarsz adni. Számmal mutatja a következő Skill csoportnál, hogy mennyi szint kell még hozzá. Amúgy ez is Diablo 3-ból lett átemelve, csak itt ugye már Skill fába lettek csoportosítva.
  A pontokat lehet refundolni, eleinte olcsón, de a vége felé több millió aranyba is kerülhet.
  Skillpontokat 50-es szintig lehet osztogatni, plusz még az a pár pont jár amiket felfedezés közben kapunk.

  Paragon rendszer és Paragon Board:
  Na erre azt tudom mondani, hogy nagyon jól ki lett találva. Bár a bemutató videókból nem jött át, de szerintem egész ötletes lett és kis időt rászánva teljesen meg lehet érteni a Paragon Boardokat is.
  A Paragon pontokat 50-es szint után lehet gyűjteni. Az XP bar fel lesz osztva ezután negyedekre, és minden ilyen után kapunk 1 Paragon pontot, amit értelemszerűen a Paragon Boardon kell elnyomni.
  Összesen 200 pontot lehet összegyűjteni, plusz még ha a nagy területeket teljesen felfedeztük, akkor az utolsó jutalom +4 Paragon pont területenként, tehát +20 pont. A Paragon Boardokon, mindig van egy Legendary node, néhány Rare és mellettük a Magic node-ok + 1 socket, ahová az úgynevezett „Glyph”-eket kell betenni. Ezek a Glyphek adnak valami bónuszt, Socketbe belerakva pedig erősíti a tartományon belüli Rare/Magic node-okat. Ez amolyan PoE koppintás. Csak 2-3 Glyphet érdemes használni, amik az általad használt Buildhez passzolnak. Karakterenként van az alap Paragon Board amin elindulunk, és a széléhez elérve kapcsolhatunk hozzá újabb táblát. Összesen +8 tábla van, amiből 1-2-t érdemes használni, hisz ezek elegendőek a Buildhez, plusz az összes többit nem is lehetne teljesen kirakni. Természetesen meg lehet nézni, hogy melyik tábla miket ad anélkül, hogy fel kellene oldani őket, plusz ha csatlakoztatod, lehet forgatni is, hogy ami fontos Node, azt hamarabb el tudd érni. Tényleg nem tudok belekötni, szerencsére itt tényleg jól megoldották, kis odafigyeléssel meg lehet érteni, na meg nincs Endless paragon pont. Nem lehet eltápolni egy karaktert mint a Diablo 3-ban.

  Attributes:
  4 db van, Strength, Dexterity, Intelligence és WIllpower. Ezek már nem a megszokott módon működnek, mint ezelőtt. Teljesen mást adnak. Automatikusan osztja el a játék, mikor szintet lépünk.
  Egyedül Paragon pontokat tudunk elosztani rájuk. Kell is, mert némelyik Bónuszt csak akkor kapjuk meg, ha teljesítjük a feltételeket. pl.: legyen 260 Dexterity összesen.

  Itemek, Materialok, Gemek, Potion rendszer, Elixirek és Scrollok:

  Az Itemizáció szintén azon dolgok közzé tartozik, ami borzalmasan lett kivitelezve.
  Eleve maga a játék tele van felesleges statokkal mint pl Overpower chance, Owerpower Damage, Lucky Hit és chance, és még pár dolog amikre már nem emlékszem. Attack Speed Crit hit Chance és Crit Damage szintén megmaradtak. (itt visszakanyarodnék a Skillekhez, azon belül is a passzívokhoz, ahol ezeket a felesleges statokat is buffolni kell, hogy egy Támadó skillnek meglegyen a Maximális hatása., Tényleg érthetetlen.) Nincs Smart Loot, tehát nem lesz tökéletes rollod azonnal, ami még okés is, hisz folyamatosan játszanod kell, hogy találj valami jót. Végül is minden szinten találsz egy Upgradet, mert ugye a szörnyek szintje a miénkkel együtt nő és az itemek is amik esnek szintén azonos szintűek lesznek. Item power van, amiket lehet upgradelni a kovácsnál, de őszinte leszek, semmi extra hatást nem vettem észre.
  Van Normal, Sacred és Ancestral item mindegyikből (normal, magic, rare, legenary és unique), de ez nem ugyanaz mint a Diablo 3-ban az Ancient itemek amik ugye Legendaryként eshetnek csak.
  Ezeknél az Item Power nagyobb, ezáltal a Prefix Rollok is magasabbak. Pl.: Amuletnél nagyobb All Resist vagy 2 másik Resist. Vagy mondjuk a fegyverek sebzése vagy a páncélok védelme is nagyobb. A Sacred itemek Nightmaren már eshetnek 50-es szint felett, az Ancestral itemek pedig ha jól emlékszem, akkor csak Tormenten 80-as szinttől. Ha úgy vesszük ez majdnem olyan, mint Diablo 2-ben a Normal, Exceptional és Elit itemek.
  Inventoryban két item összehasonlításánál azt is mutatja, hogy milyen affixeket vagy Prefixeket bukunk, ez mondjuk jobb átláthatóság miatt fontos.
  Még annyi érdekesség, amit nem értettem, hogy vannak olyan fegyverek, amiket nem minden karakter tud használni. És itt most nem a kaszt specifikus fegyverekre gondolok, hanem pl. a druidával nem használhattam sword-öt, csak axe-t vagy mace-t. Nem láttam a logikát ebben, mert semmiféle bónuszom (Attack Speed) nem járt volna vele.
  A Legendary itemek picivel jobb statokkal rendelkeznek, mint a Rare itemek. Ezeken nincs fix Legendary power (Aspect), random, hogy mi van rajtuk. Annyi a különbség, hogy az Aspect hatása 50 és 100 %-al erősebb Amuleten illetve kétkezes fegyveren. Egykezesen azt hiszem 75%
  Ezeket az Aspecteket ugye lehet cserélni más Legendary itemek Aspectjeivel, viszont a Rare itemekre, csak a Dungeon-ökből kaptott Aspecteket (Power of Codex) lehet craftolni. Sacred és Ancestral itemek Aspectjeit csak hasonló tulajdonságú Aspectekkel lehet cserélni. Tehát a Sacred Aspect nem jó Ancestral itemhez.

  Materialokból rengeteg van, amiket itemek összetörésével a kovácsnál, ládákból, vagy a térképen barangolva különféle növényekre kattintva potyognak. Vannak egész ritkák is, pl Forgotten Soul, amiket Helltide Eventből lehet szerezni és azt se fixen.

  Gemek a szokásosak, viszont ezek is kis átdolgozásra szorulnak, mert maximum kettőt-hármat van értelme használni, a többi gem haszontalan statokat ad.
  A Health Potik itt úgy vannak megoldva, hogy szintén a mobokból eshetnek, van egy Maximum, hogy mennyi lehet nálunk, amihez plusz slotot adhatnak a Pants itemek, illetve a felfedezési szinteket elérve onnan is kapunk +5-öt.
  A Potit NPC-nél lehet Upgradelni 10 szintenként.

  Az Elixírek különböző buffokat adnak, melyek hatása fél óra. PVP zónákon vannak ilyen varázspálca szerű cuccok, amik adnak buffot és debuffot is egyszerre, mondjuk olyat, hogy a játékosokkal szemben nagyobb lesz a defense, viszont a mobok nagyobbat sebeznek ránk.

  Scrollokból olyanok vannak, hogy ha a térképet megnyitod egy Dungeon végén és a bejáratra kattintasz, akkor visszateleportál oda. Van olyan ami egy party membert teleportál oda a saját helyzetedhez. Van egy harmadik is, de arra nem emlékszem már, hogy mit is csinál. Ilyen tekercsek amúgy bárhol eshetnek.

  Nehézségi szintek:

  5 szint van: Normal, Veteran, Nightmare (Lvl 50-től), Hell (Lvl 70-től) és Torment (Lvl 80-tól). Itt a Tormentnek nincsenek fokozatai, viszont a Nightmare Dungeonhöz használt Sigilek Tier 100-ig vannak maximalizálva. Az NPC-nél fel vannak osztva ötössével és tízessével, hogy milyen Sigileket szeretnél kraftolni. Ancestral itemek csak Tormenten eshetnek. A nehézségi szintek jól vannak eltalálva, mert tényleg van kihívás. Bár gondolom fullos builddel nem lesz gond magasabb szinteken sem.
  Amúgy a nehézségi szinteket feloldani nem elég egy bizonyos szint elérése, hanem vannak nagyobb Dungeon-ök amik pont erre vannak kitalálva, teljesíteni kell a feladatokat majd a végén a Boss-t megölni. Ha ez megvan, akkor a fővárosban Kyovashadban van egy nagy szobor, arra kattintva változtathatjuk a nehézségi szinteket, és írja is, hogy milyen buffokat/debuffokat (amik ugye a szokásos resist csökkentést jelentik) kapunk.

  Mobok, Bossok:

  Viszonylag sok és különféle szörny van a játékban. Vannak ismerősek a Diablo 2-3-ból egyaránt. Egy mob csoportnak pl a Fallaneknek vannak olyan változatai, amik nagyobbak, másképp támadnak, szívósabbak. De ugyanez a Khazráknál is. Az Elitek is ezek közül kerülnek ki. Amúgy területenként ugyanezek a mobok vannak, csak épp más képességekkel felruházva. Színbeli eltérés is van. Pl a szellemeknél vannak olyanok amik egy vonalban lestunnolnak, de ugyanezek a mobok egy másik területen pl megsoroznak nyíllal. Vagy épp Poison sebzésük lesz.
  A szívósabb mobokat a térkép is jelzi vagy piros ponttal, vagy különféle ikonokkal attól függően, hogy milyen típusúak. Champion, Unique, Elit, Boss.
  A képességeik is elég kemények tudnak lenni, némelyik a Diablo 3-ból ismert.
  Voltak Dungeon-ök amikben feltűnt Butcher is. Kis szinten lehetetlen megölni, cserébe ő annál inkább picsánkúr. Később már nincs gond, viszont semmi egyedi dolgot nem dob.

  Pár apróság még:

  Sok Vendor/NPC van amiknek megvan a maguk szerepe, hogy miket lehet csinálni náluk.
  A Diablo 3-ban lévő Kadalának is van egy mása a 4-ben, itt viszont nem Blood shardokért lehet vásárolni, hanem „Obol”-okért, amik Eventes ládákból esnek, nehézségi szinttől függően, hogy mennyi. 1000 a maximum, ami nálunk lehet. Találkoztam olyan Vendorokkal is, akik random tűntek fel a városon kívül. Sosem voltak fix helyen.

  A Magic Find mint stat itt nem létezik, Gold Find viszont van.

  Set itemek egyelőre nem voltak a Bétában, viszont biztosan lesznek a teljes játékban.

  Rúnaszavak sincsenek, sem pedig rúnák. Bár olvastam Youtube kommenteknél, hogy elvileg lesznek, csak még dolgoznak rajta. Nyilván fog is sok minden változni még, de én akkor is furcsáltam, hogy 1-2 Socket lehet az itemekben maximum. Eleve az Inventoryban is annyira kicsik az Itemek, hogy nem férne el bennük több Socket.

  Inventoryban van 4 fül, az egyikbe a talált itemek kerülnek, a másodikban A Scrollok és Sigilek találhatóak, a harmadikban az Aspectek vannak, amiket a Legendary itemekről szedtünk le a negyedik fül pedig a Quest itemeknek van. A Ládában 4 plusz fület lehet venni goldért cserébe.

  Goblin is van a játékban, de eddig csak egy sima Treasure goblinnal találkoztam. Hogy lesznek-e még más goblinok, azt nem tudom.

  Úúúú és még egy fontos érdekesség: itt szintén csak azokkal játszhatunk együtt, akik ugyanolyan nehézségi szinten vannak. Viszont, ha köztem és egy másik játékos közt van mondjuk 10 szint különbség, akkor nem lehet boostolni, mivel hiába játszunk partyban, a játék úgy generálja hogy mindenkinek a saját magával azonos szintű mobokkal harcol. Tehát megszűnt a LVL Boosting.

  Hát nagyjából minden témát és elemet érintettem, ha valakinek van kérdése azt várom.

  Na de még egy végszó:

  Nem akarom megint hosszan kifejteni, mert mindent leírtam, hogy mi az ami szerintem (viszont olvasva in-game chatet illetve most már a nyilvános infóknak hála) illetve sokak véleménye alapján is egyértelműen hiba lehet a játékban.
  A lényeg, hogy nem lenne ez rossz játék, ha ötletesebben álltak volna neki, illetve tényleg a rajongókra hallgatva, olyanokat tettek volna bele és olyan formában, amik valóban hosszú távra élvezetessé tennék. Tényleg sokszor csak alap dolgokról lenne szó. Számomra amiket írtam, rengeteget vesznek el az élményből.
  Biztosan meg fogom venni és pár órát bele fogok tolni ebbe is, de jelen pillanatban azt érzem, hogy még a Diablo 3-nál is kevesebb fog belemenni, mert vehetjük úgy, hogy ez egy Diablo 3.5 sem mint Diablo 4 és ez szomorú. A Diablo 2-ből csak néhány érdemleges van benne.
  Nyilván nem lehet mindenkinek megfelelni, én sem várom el hogy full ugyanolyan legyen mint a D2, de ami egyszer tökéletesen meg van oldva (itemizáció, rúnák, rúnaszavak), azokat nyugodtan átemelhették volna. A karakter újítások is mellémentek főleg a Necronál. De majdnem mindegyiknél van valami hiányérzetem.
  A másik, hogy tényleg a testreszabhatóságot hirdetik, holott fontos elemekből, pont az hiányzik. Kevés skill, ezáltal kevés build variáció.
  Bízom benne, hogy a következő Bétáig sok mindenen fognak változtatni.

  Aki azon gondolkodik, hogy előrendelje/megvegye, a fentieket vegye figyelembe.
  Ha valaki szereti most is a Diablo 3-at és gyakran előveszi, az nem hiszem, hogy csalódni fog. A Diablo 2 fanok, viszont annál nagyobbat koppannak. :(
 • PiszkosFred
  #78135
  Tegyuk tisztaba a dolgokat :)
  3 havonta lesz 1-1 szezon (lasd a D2es laddert, D3-as tematikus szezonokat, PoE-es "ligakat")
  A szezonhoz tartozik egy Battlepass is, kvazi egy rakas kihivas es jutalom.
  Ennek ket verzioja lesz, ingyenes es 10 dollaros "premium".

  "Accelerated Seasonal Battle Pass Unlock (includes a Premium Seasonal Battle Pass Unlock plus 20 Tier Skips and cosmetic)" alapjan velhetoen annyi lesz a kulonbseg, hogy az ingyenes BP-vel mondjuk harom honap alatt vegzel kazuar jatekkal, mig a fizetos premiummal mondjuk masfel honap alatt szedsz ossze minden szezonos kozmetikai dolgot vagy crafting alapanyagot (barmik is legyenek a BP jutalma).

  Ha az "atlag" jatekost erdeklik a jutalmak, akkor annak lehet jobban megeri majd a 10 dollaros premium csomag 3 havonta, mert keves idovel is konnyebben vegez a jutalmak begyujtesevel. Aki 24/7-ben tolja majd, az ugyis vegez idoben mindennel. A battle passhoz alap esetben 3 havonta kell 75 oranyi jatek, az kb napi 40-60 perc, annyi szerintem meg a legkazuarabb jatekosoknak is lesz. Vagy, ott a premium megoldas.

  Aztan kesobb majd kiderul, hogy mi a BP tartalma es mi az elteres a free es a premium kozott, mert igerni barmit lehet, a lenyeg majd akkor derul ki, ha toljuk.
 • Mutans Zombi
  #78134
  Tudtommal nem feltétele a szezonnak a fizetés - max majd kijavít, aki máshogy tudja -, attól függetlenül játszhatsz te szezont, hogy nem fizetsz.
  Ez ugyanaz, mint a D2(R)-ben a ladder volt/van.
 • PiszkosFred
  #78133
  Akkor valoszinuleg az "atlag" nem veszi majd meg, mert nem eri meg neki ez a par skin, amit kaphat egy-egy szezon soran.
 • repvez
  #78132
  ez rendben van, de ha fizetsz a szezonért , hogy ott játsz, de nem tudsz minden nap játszani akkor felesleges ez a rendszer.
  Persze biztos sokan vannak , akik csak ebben élnek és minden nap toljákm nert gyerekek vagy home officos emberek , de sztem az átlag nem
 • Jabar
  #78131
  Ha úgy lesz mint a 3-ban (szinte biztos) akkor a szezonok külön vannak. simán játszhatsz nem szezon karival is.
 • repvez
  #78130
  nem szoktam multizni , de nem teljesen értem, hogy mi értelme van ezeknek a sezonoknak. mert ha nekem mondjuk csak a kezdetén van 1-2 napom , hogy játszak akkor feleslegesen fizettem érte és esélyem sincs jo helyezésre, ha meg mikor már a vége felé érek csak rá, akkor meg már mindenki überhypos esélyem sincs felfejlödni hozzájuk megint csak feleslegesen fizetnék érte.

  Nekem arra nincs szükségem, hogy meghatározzák, hogy mikor és milyen idöszakban játszak , ha megvettem a játékot akkor korlátozások nélkül szeretném kihasználni a teljes potenciálját.
 • TBTPumpa
  #78129
  A BattlePass-nál ismét megerősítették, hogy csak kozmetikai cuccok lesznek. Semmi power up, level boost vagy lootot befolyásoló tényezők, kizárólag kozmetikai cuccok fognak helyet kapni benne!
  Az első BattlePass tartalmát a későbbiekben fogják csak megmutatni, jelenleg még a játék befejezésén dolgoznak, hogy tartani tudják a júniusi megjelenést.
  Utoljára szerkesztette: TBTPumpa, 2022.12.15. 21:18:30
 • TBTPumpa
  #78128
  A Diablo® IV Limited Collector’s Box már előrendelhető. Amerikában 96,66 dollár, Európában 109,66 euró + 20 euró a standard szállítás!
 • TBTPumpa
  #78127
  Minden szezon 3 hónapig tart.
  Az első szezon a megjelenés utáni hetekben fog elindulni - addig a BattlePass tartalma sem lesz elérhető! A megjelenéskor még csak Pre-Season lesz!
  A Premium BattlePass ára 10 dollár / 10 euró.
 • PiszkosFred
  #78126
  Vagy itt:
 • TBTPumpa
  #78125
  Diablo IV fejlesztői live stream - ma 20:00-kor!
  https://www.twitch.tv/Diablo

  Talán a következő bétateszt dátumát is megkapjuk a Collector's "Edition" Box bemutatása mellett.
  Utoljára szerkesztette: TBTPumpa, 2022.12.15. 19:32:30
 • PiszkosFred
  #78124
 • TBTPumpa
  #78123
  Méretes Diablo Immortal frissítés közeleg!


  A fejlesztők mesélnek az új tartalmi frissítésről:

  Utoljára szerkesztette: TBTPumpa, 2022.12.12. 21:39:07
 • Carmang
  #78122
  Örülök, hogy írod a véleményed jöhetnek a továbbiak. A dungeonos részhez: na, nekem D3-ban a halálom volt a labirintusszerű térkép, legfőképp az Act V. Elérek egy zsákutcába, aztán lehet visszamenni, üresben. Az upgrade cuccok farmolgatását is ezért untam meg, mert egyedül unalmas, multiban pedig mindig én voltam a leglassabb, aki visszaért. A múltkori írásban is említetted, hogy van egy marhanagy térkép, de jó része bejárhatatlan, mert, hegy meg mittomén.
  Na mindegy, nem volt eddig sem első napos vétel nálam ez a játék, majd nézek játékmenet videókat, ha kijön.
  Ja, most hogy felkerültek a bétáról videók... ami még nem tetszik, hogy a harc menete szinte ugyanaz, mint a D3. Bár írtad, hogy kellően nehéz. Meglátjuk.
 • Wootan
  #78121
  Az engem is zavar, hogy az újabb diablo szerű játékok totál elmentek ebbe a rohangálok mint a mérgezett egér, és spammelek 1-2 skillt, és 20assával hullanak a mobok. Nálam még mindig a diablo 1 az etalon, a másik nagy kedvencem meg a divine divinity ami lényegében egy diablo/baldursgate keverék. Még a titan quest-et említeném meg, de annak annyira nem fogott meg a hangulata mint az előző kettőnek.

  Amit viccesnek tartok, hogy tele van sírva a net azzal, hogy milyen szar lesz a grafikája a dió4-nek. Hát nem tök mindegy hogy néz ki, úgyse látnak majd belőle semmit az eszetlen rohangálás közben

  Én is TV+Pc+vezeték nélküli egér/bill-el tolom, teljesen jó 150-200k egy 55-ös tv, ég és föld a különbség egy monitorhoz képest, főleg ha filmeket/sorozatokat is néz az ember.
 • SLICK
  #78120
  Elnézést a késésért, de rengeteg a teendőm, viszont hoztam egy újabb Bétás leírást.
  Még ez sem a teljes leírás, vannak még témák amiket csak érintettem, illetve egyáltalán nem írtam még le.

  Na de! Az írásom végefelé is feltettem egy kérdést, mikor boncolgatom, hogy mit találok hibának a Diablo 4-el kapcsolatban. Érdekelne a Ti véleményetek is, hiszen End Game tartalomról, farmolásról van szó és érinti a Diablo 2-3-at egyaránt. Ha rászánjátok magatokat, hogy elolvassátok, akkor megköszönöm. Remélem nem feleslegesen fáradozom az írással és tényleg van olyan, akit érdekel a Bétában tapasztalt dolgok, újdonságok stb...

  Spoilerben folyt köv.:

  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
  Hideout/Cellar, Dungeon, Nightmare Dungeon, Stronghold:

  A Diablo 2-ből és 3-ból is ismert 1-2 illetve több szintes barlangok, dungeon-ök, járatok, mint pl.: The Pit, Tower, Swampty Pit, Spider Cavern, Flayer Dungeon, Den Of Evil, stb., a Diablo 4-ben teljesen át vannak dolgozva.
  A Hideout/Cellar-ok ilyen kicsi járatok vagy pincék, a kialakításuk egy az egyben ugyanolyanok. Egy „L” betű formája van mindnek, csupán a kinézetük más. Ahogy lemész, a végén van egy nagyobb szoba egy Elit mob csoporttal, nyilván kipucolod, esik loot, meg kapsz egy kis XP-t, plusz a map felfedezéséért járó pontokat. Ha egyszer megcsináltad utána üres marad. Van egy Dungeon Resetelő gomb, elvileg ezeket a Cellarokat is Reseteli. de annyit nem ér, hogy ilyeneket farmoljon az ember.
  Map-on fehér csapóajtó ikon jelzi ezeket, ha megcsináltad, szürkévé válik.
  Dungeon:
  Hát ez lenne az egyik nagy End Game tartalom. Az tény, hogy rengeteg ilyen van a játékban, itt tényleg látszik, hogy szinte mindegyik teljesen másképp néz ki, az adott terület jegyei is jellemzőek rá (sivatag, mocsár, hegyvidék). Itt a szinteket nem úgy kell elképzelni, hogy van Lvl 1 és annak a legvégén a Lvl 2. Ha jól emlékszem, mindegyikben 3 feladat van (kivétel, ha valami Side Quest is odavezet), minden feladat elvégzése után tudsz továbbhaladni. Nem tudom, hogy mennyire Random generáltak ezek a Dungeon-ök, mert tényleg annyi van, hogy amikor másik karakterrel jártam ott, nem emlékeztem, hogy ugyanaz volt-e a Layout vagy más. De ez lényegtelen végül is, csak gondoltam leírom, hátha valaki pont erről érdeklődne.
  Ez első feladat általában az az, hogy egy nagy ajtót kell kinyitni, amin továbbhaladhatsz. Itt vagy egy kulcsot kell kiütni valami mobból vagy 2 totem darabot kell megkeresni vagy X darab úgynevezett „Animus”-t kell összegyűjteni vagy Elit mobokat kell megölni, illetve amire emlékszem, hogy 3 ilyen képződményt kell lerombolni, amit olykor kemény Elitek őriznek. Amíg rombolsz, mindig spawnolnak mobok, ezek olykor Shield-elik is azt a képződményt vagy szerkezetet. Moboktól függ, de némelyik elég szopatós tud lenni. Sokszor szörnyethaltam, főleg az eleinte bugos Vampiric affixes elitektől, akik rengeteg HP-t visszatöltöttek maguknak, lehetetlen volt megölni őket. Ha meg még valamilyen Lightning-os affix is párosult mellé, hát az valami gusztustalanul megölt. Ha ezekkel megvoltál, ugye kinyílt az ajtó, és haladtál tovább. Ott általában meg kellett teljesen tisztítani a moboktól a terepet vagy gyűjteni is kellett össze valamit, ha pedig ezzel is megvoltál, akkor mehettél tovább egy hosszabb folyosót követve a Dungeon végére, ahol volt egy Mini Boss, vagy épp 3 egyszerre, csak ugye ezeknek egyenként kevesebb HP-juk volt.
  A végén ugye esett a loot, kicsivel nagyobb XP, és Gold is járt, akkor a terület ismereti pontok is jártak. Illetve az egyik újdonság a „Codex of Power”. Ezek tulajdonképpen a Legendary itemeken megtalálható „Aspect”-ek kicsit gyengítve.(Legendary Power igazából). pl.: Druidánál a Tornado skill, további X darab mobot támad meg. Szóval az X a Codexnél kisebb szám lesz, mint mondjuk egy Legendary itemen. Ha jól emlékszem nem is összes ilyen Aspectet lehet megkapni a Dungeon-ökből. Amúgy is ezeket csak a Rare azaz sárga itemekre lehet rátenni az Alchemist NPC-nél.
  A Map-on egy fehér Cella ajtó ikon a jobb alsó sarkában egy kék jellel jelzi az Aspectes Dungeon-öket, ha ráviszed az egeret, akkor jelzi is, hogy melyik karakternek és milyen Aspectet fog adni a végén. Minden Aspect fix helyen található, ezek nem Random váltakoznak, hogy mikor melyik Dungeon-be kell lemenned értük. Nyilván vannak haszontalanok is, amit nem éri meg használni. Van olyan ikon is ahol az ajtó jobb alsó sarkában egy narancssárga pont van, de hogy ez pontosan mit jelöl, fogalmam sincs. Talán fix Legendary drop a végén, de hát magasabb szinten eleve esik fixen, legalább is úgy vettem észre.
  Nightmare Dungeon:
  Az elképzelés végül is a Path of Exile-ra hasonlít. Ugye ott a mapokat lehet upgradelni különböző buffokkal vagy debuffokkal. A Diablo 4-ben ezeket az upgradelős cuccokat nehézségi szinttől függően Nightmare/Hell/Torment „Sigil”-eknek nevezik. Minden Sigilnek van egy maximum Tier szintje, nyilván a Torment a legkeményebb, ott Tier 100 a legnagyobb. Ezt a szintet nem értem el, csak néhány alacsonyabb Tier-es Dungeon-t csináltam meg, mert szimplán csak a mechanika érdekelt, hogy mi hogyan működik.
  Mint ahogy azt írtam az előző irományomban, a Sigilek eshetnek a Tree of Whispers-es chestekből, amiket az Inventory-ban egy külön fülön lehet elérni. Ha rávisszük az egeret, akkor írja, hogy név szerint melyik Dungeon-t változtatja Nightmare Dungeon-né. Továbbá a buffokat/debuffokat, és hogy hanyas Tier. A számunkra nem szimpatikus Sigileket nem célszerű kidobni, hanem valamelyik városban, - ha van, akkor - az erre alkalmas NPC-nél zúzzuk be, amiből Sigil Powdert kapunk. Ugyanennél az NPC-nél craftolhatunk Sigilt a Powderből és más matikból., hogy miből mennyi kell, az attól függ, hogy hanyas Tier-t akarunk. A buffokat/debuffokat leszámítva, illetve a nehézségen kívül semmi nem változik a Dungeon-ben, ugyanazok a feladatok vannak, amiket fentebb írtam. Annyi, hogy a Boss(ok) leölése után megjelenik egy oszlop egy nagy buborékkal, hogy még véletlenül se sebezzen semmi, ha valami maradt volna. Ekkor feldobja a Paragon Board-ot. Szintén, mint a PoE-ban a Passzív fán vannak Socketek. Na most itt is van 1-2 Socket Boardonként, amikbe ún. „Glyph”-eket kell betenni. Szóval a Nightmare Dungeon-ök lényegében ezeknek a Glypheknek az Upgradelését teszi lehetővé. Nyilván minél nagyobb a Tier, annál több pontot kapsz, hogy fejleszteni tudd a Glypheket. A Paragonról meg Glyphekről majd később írok.
  A Mapon a Dungeon ikonja felett egy démonfej jelenik meg, ha a Sigilre jobb gombbal kattintasz. Egyszerre több aktív Nightmare Dungeon is lehet, viszont nem lehet csak egy Dungeont Resetelni, mert az összesre kiterjed a Reset, így mindegyikről leveszi az aktuális Nightmare-t, ha van.

  Stronghold:
  A Stronghold az lényegében itt is valamilyen helység kis területtel, amit különböző szörnyek őriznek.
  Ezeket is teljesen meg kell tisztítani, a végén van valamilyen kisebb Unique Boss is. Ha a hely ki lett takarítva, akkor átvált egy kisebb faluvá/várossá/menedékké, így elérhető lesz itt is egy Waypoint.
  Ha belefutsz egy ilyen Stronghold-ba, akkor a nagy Map-on mindenképp meg kell nézni, hogy hanyas szintű mobok vannak itt. Szóval lehetőleg ne menjünk be 20-as karakterrel egy Lvl 75-ös Stronghold-ot kipuculni, mert rendesen picsánkúrnak. XP, Gold meg végülis amiket írtam már korábban is, a szokásos jutalom jár még pluszba. Minden karakterrel meg kell csinálni a Strongholdokat. Szóval hiába fedezted fel egy Main karival a térképet, egy másikkal szintén fel kell fedezni mindent. Ugye amit írtam totemeket még az előző posztomban, azokból a bónuszokat minden karakter megkapja (STR, DEX, INT, Willpower, Resource stb…)


  Na de ígértem, hogy kifejtem miért is tartom unalmasnak ezt az egész Dungeon rendszert. Amit írok az kizárólag a saját tapasztalatom és szigorúan az én szemszögemből mutatom be. Nyilván nem vagyunk egyformák, mindenkinek saját ízlése van és ez így van jól. Mindenki levonja majd a maga következtetésést. Ugyanakkor kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre is ezzel kapcsolatban, hogy milyen ötleteitek lennének.
  Szóval,tény, hogy nagyon sok Dungeon van a játékban, kinézetre is változatosak (szerintem nincs is két egyforma és nem Layoutra gondolok, már ha van random generált Layout egyáltalán), viszont az hogy ugyanazokat a dolgokat kell megcsinálni minden egyes alkalommal, ráadásul az olykor nagyon rossz kialakítású Dungeonben - rossz kialakítás alatt azt értem, hogy nem feltétlen szimmetrikus a pálya, tehát az ajtóhoz sokszor nagyon sokat kell visszasétálni üresjáratban, valamint sokszor szűkek a járatok, kényelmetlen a harc, mert a monster density is hibás a játékban, tehát valahol nagyon sok van, valahol pedig semmi. Sok a bug is, pl.: beragadsz tereptárgyaknál, a fal nem tűnik el harc közben, így nem látod hogy hol vannak a mobok ,merre tudsz menekülni, ha szükséges, illetve a saját karakteredet sem látod -, iszonyatosan unalmas!!!
  Márpedig ahhoz, hogy 1-1 Glyphet kimaxolj (azt hiszem 20-30 valahány a maximum szint), rengeteg Nightmare Dungeon-t kell végigcsinálni. Nyilván az ilyen technikai bugokat ki fogják javítani, tényleg nem ezek befolyásolnak ezzel kapcsolatban. És lehet azt mondani, hogy hát a Diablo 2 nem unalmas? Ott is fix helyeket farmol az ember (Tower, Pit, Andariel, Lower Kurast, Travincal, Mephisto, Diablo, Baal, Cow level), de könyörgöm 20 éves játékról beszélünk, mégis megvan a maga varázsa minden egyes helynek, hiába milliomodik alkalommal farmolja ugyanazt az ember. Ráadásul a D2R-ben a Terror zónák bevezetése egy kibaszott jó ötlet szerintem és változatosabbá teszi a farmolást. Na meg az érzés vagy tudat, hogy az adott helyen van esélye annak, hogy valami értékes itemet, vagy rúnát találsz, ad egy plusz élvezeti faktort. Nekem legalább is mindenképp.
  A másik dolog: az hogy melyik Dungeon legyen Nightmare a sok közül, azt nem lehet kiválasztani sehogy sem. Teljesen random, hogy milyen Sigilt craftolsz vagy épp milyen esik a Whispers chestből.
  A PoE-ban az egyik legjobb dolog a mapozás, jól ki is van találva ez vitathatatlan. Ha megvan egy vagy több szimpatikus map, amit szívesen farmol az ember, akkor úgy is azokat csinálja. Csak halad előre, darál, esik aminek esnie kell és kész, mindezt viszonylag nagy területen, ahol élvezet darálni. Ez szintén nem feltétlen unalmas, hisz olyan helyet farmolsz, ami tetszik, szeretsz. Na most ezt hiányolom a Diablo 4-ből, hogy bár tény, nekem is volt olyan Dungeon, ahova szívesen mentem le annak ellenére is, hogy a feladat ugyanaz volt, itt teljesen meg van kötve az ember keze, nem választhat szabadon, hogy mit akar farmolni. Az volt az érzésem végig, hogy valami rám van erőltetve és kényszerből kell csinálnom. Ez szar érzés. Szóval az a szlogen a Blizzard részéről, hogy ez lesz a legtestreszabhatóbb Diablo csak részben igaz. És pont ezaz hogy a lényegi részeknél hiányolom a testreszabhatóságot, mint ugye a Nightmare Dungeon illetve a skillek/buildek esetében is. Esküszöm egy sima Rift rendszer is simán jó lenne kicsit nagyobb területekkel, mész előre, haladsz, nem az van, hogy össze-vissza mászkálsz sokszor üresjáratban. Szomorú vagyok emiatt, mert szerintem a készítők ezeket a Dungeon-öket ebben a formában akarják meghagyni. Nagyon bízom benne, hogy nagyon sok Hard-Core Diablo 2-es de még talán 3-as player/streamer is feedbackeltek valami jó ötletekkel, mert nagyon ráfér. Tényleg az az érzésem, hogy sok esetben totál ötlettelenek a készítők, pedig sok nagyon jó alap van, amire lehetne építkezni, csiszolgatni, tökéletesíteni de még akár egy az egyben átemelni D2 vagy D3-ból egyaránt, de ezek mintha telibeszarnák a saját játékosaikat.. Vagy nem tudom milyen koncepciót akartak elérni. Mert tény ne legyen minden egy az egyben ugyanaz, elvégre új játék, de hogy pont azok nem kerülnek bele amik jól működnek, tényleg nagyon elszomorít, mert iszonyatosan vártam ezt a játékot és igen is csalódott vagyok, pláne ennyi pénzért amennyiért kínálják. Biztosan meg fogom venni, és ebben is beleölök pár órát, de ahhoz, hogy hasonlóan függő legyek, mint a D2 esetében vagy a D3 kiegészítő megjelenése után az első pár szezonig, ahhoz tényleg nagyon sok mindent át kell dolgozni.

  Na de, egyelőre ennyi. Jövök majd újabb leírással még, amikről eddig nem esett szó vagy csak érintőlegesen.
 • hawkie22
  #78119
  Ha lassú játékmenetre vágysz, akkor az építgetös-szimulátoros játékok a neked valók, mint pl. aa Farthest Frontier. Én játék terén mindenevö vagyok, de az tény, hogy sokszor engem is zavar, hogy sok játékban felgyorsult a játékmenet és nem igazán gondolkodós a játék, hanem csak rohanós.
  Milyen jó is volt anno mondjuk egy Tomb Raiderben vagy hasonló játékokban a fejtörökkel szórakozni. Manapság elvétve van csak ilyen. Megváltozott a célközönség, nincs mit tenni.
  Pénzügyileg meg úszik az árral a kiadó, nyilván van benne kapzsiság is, de ahogy páran mondták már elöttem, minden annyit ér, amennyit fizetnek érte.
 • repvez
  #78118
  nekem is ezért ment el a kedven szinte minden játéktol, mert mindegyik anynira gyors a játékmenet, hogy nincs ido és nem is várják el , hogy végiggondold a lépéseidet vagy csak, hogy felfedezd a környezetet a történetet.

  Ezért kedveltem a dio2-t, hogy szép lassan lehetett hentelni és ami a lényeg nem villogott a képernyo millio szinben és méretbe amikor varázsoltak vagy csak valami történt a képen.
  Ebben reménykedem, hogy a dio 4ben is lehet igy .
  A másik meg ami elveszi a kedvem a dolgoktol az , hogy ma már nincs single játékmod vagy ha van akkor az minimális pár orás .
  Engem nem érdekel a multi és ezért nem is vagyiok hajlando kiadni ilyen magas összegeket játékokra már.
  Ugy meg föleg, hogy még meg is vegyem, meg még microtranzakciokat is kelljen fizenem vagy havidijat.

  Egyébként épn PC-t preferálom, de ugy, hogy a PC össz van kötve a TV-vel és vezeték nélküli bill+eglérrel a kanapoén vagy az ágyrol mehet a hentelés vagy csak bármi ami a PC- vel lehet csinálni.
 • Dodo55
  #78117
  Elnézést akkor, valószínűleg igazatok van, az keverhetett meg, hogy akkoriban ugye a dollár sokkal kedvezőbb volt az eurohoz képest és abban volt szokás vásárolni.

  Mondjuk ettől függetlenül nem gond, hogy kiverte az embereknél a biztosítékot az árazás (a hivatalos fórum is ezzel van most tele), mert a gazdasági és politikai döntések / trendek úgy 60-80%-ban a közhangulaton múlnak, csak a maradék 20-40% súllyal esik bele reáltényező. Tehát ha már pedig megfizethető PC Gaminget szeretnének az emberek, sőt a hidegháborús energiaárakat kompenzálandó most a korábbinál is kedvezőbb árakra van igény, akkor ha elég nagy a felháborodás, akkor vagy engednek ennek a cégek, vagy szépen elsodorja őket majd a népharag.

  Egy a lényeg, nem kell fejet hajtani, nem kell elhinni semmiféle kifogást, és legfőképp nem szabad kételkedni az emberek összefogásának erejében, mert azon az aranyszabályon semmi sem változtat, hogy minden annyit ér, amennyit hajlandóak vagyunk érte fizetni. Oda kell állni és megfogni mások kezét is, hogy ha fanatikus akkor is várjon egy picit és ne legyen hajlandó ilyen árat kifizetni, mert a PC Gaming koporsójába asszisztál vele szöget verni... Amúgy a hardvereknél is nagy gáz lehet ugyanebből ha nem lesznek újra tömegesen zsebpénzért megfizethető mainstream szériák, mert a gyártási folyamatok / fejlesztési ciklusok nélkülözhetetlen része az ezekből nagyon hatékonyan és kellően gyorsan visszakapható tömeges feedback. Enélkül el kell felejteni, hogy évente új generációkat tudnak majd piacra dobni és az meg nagyon nem lesz majd jó a gyártóknak sem, ha nem hogy kevés az eladás, hanem még elavultságra hivatkozva sem tudnak több példányt eladni, hiszen nem fognak tudni majd kellően gyorsan a piaci igényekkel összecsengő érdemi előrelépéseket felmutatni.

  Egyszerűen be kell látni, hogy a fogyasztói társadalomra épített gazdaság nem működőképes a fogyasztók egészséges vásárlóereje nélkül, nekünk pedig ha már viseljük ennek a negatív oldalait, akkor foggal-körömmel harcolni kell az egyetlen pozitív hozadékáért, a könnyen megfizethető, gyorsan hozzáférhető és bőséges kínálat megtartásáért. És ez a 70 USD/EUR szint tökéletes pillanat akkor már, hogy megmutassuk mi történik ha a lélektani határokat nem tartják tiszteletben. Ki kell akkor egyenesen már az említett 40-es szintet kényszeríteni, már csak azért is, hogy az elmúlt évek pay-to-win őrületeiért is kellő megtorlásban részesüljenek az ebből halálra gazdagodott kiadók és tudják már meg végre, hogy hol a helyük.
  Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.12.11. 17:41:39
 • Daermon
  #78116
  Jó rosszúl emlékszel , jó rég óta 60$/euro volt az alap egy új játéknál AAA kategóriában.
 • PiszkosFred
  #78115
  60$ volt a D3, collector kiadas 99$. Olcsobbnak tunhet most visszaemlekezve, mert akkor meg a dollar/huf arfolyam jobb volt az eur/huf-hoz kepest, de ettol fuggetlenul mar standard AAA-s cimke volt rajta. Kesobb a "necro" kieg volt 15 dollar, a RoS meg talan 20.
  Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2022.12.11. 13:46:58
 • Dodo55
  #78114
  Azért annyira nem, a Diablo sorozat eddigi részei/kiegészítői emlékeim szerint Standard Edition esetén 30-40 euroért mentek.
  60 euro a kisgyerek/konzolparasztlehúzós EA felé volt max divat, esetleg még a CoD szériánál, de ezeket ugye elvből warezolta inkább pont emiatt akinek csak volt némi tartása.

  Nem játék ez tényleg, a pénzért meg szokás dolgozni és aki rontja az értékét ilyen áremelésekkel, azt pedig egy egészséges társadalom kiközösíti. Menj el most egy nagyáruházba, heti szinten látni olyan jeleneteket amikor az emberek az újabbnál újabb áremelkedésekkel szembesülve szó szerint dühösen hajigálják vissza a polcra az élelmiszereket.

  És kamu, hogy ennyit emelkedtek volna a beszerzési/előállítási költségek, mert sem az élelmiszeriparban dolgozók nem kapnak 3x-os fizetést év elejéhez képest, sem pedig az energiáért sok helyen nem fizetnek annyival többet, mert hosszútávú versenypiaci szerződések vannak, a munkahelyemen pl. nekünk is 2023 végéig 60Ft/KWh-ban van maximalizálva a villamosenergiavételezési ár! Egyszerűen meg akarják most sokan lovagolni a világvége hangulatot és pofátlanabbnál pofátlanabb árréseket alkalmaznak, ami persze aztán végül sajnos tényleg megemel majd minden költséget... De közel sincs akkora baj kínálati oldalon, mint pl. a chiphiány/covid idején, azt akkor mégsem volt ekkora általános infláció a világon (mert akkor tényleg voltak bajok, elsősorban nemzetközi logisztika állt be, lehetetlen szállítási idők alakultak ki, de az embereknek a megoldáson kellett dolgozniuk és nem értek rá a nyerészkedések mikéntjén agyalni)...
 • PiszkosFred
  #78113
  A 60 euros cimke a jatekokon kb 15 eve fix/standard volt, es minden kiado csak arra vart, hogy ki az, aki meglepi a 70 euros arazast, ki meri bevallalni a "mocskos szemet banda" szerepet eloszor (ez volt a Sony talan a TLoU 2-vel?), hogy utana a tobbiek is kovethessek (kovettek is).

  Itthon a PC gaming egyre inkabb luxuscikk lesz, eddig is az volt, de a kovetkezo evekben meg aztan tenyleg csak a kivaltsagosok folytathatjak azt a habzsi-dozsit, amit eddig, az elszallt hardver arak, az energia arak es a jatekok arak miatt, a 450-470-re tervezett/saccolt jovo evi euro kozeparfolyamrol nem is beszelve.

  A "vicc" az, hogy amennyire kezdett kifeheredni a hazai piac is es szorult hatterbe a warez (TV, gaming, stb.), most annyira kezd visszaterni minden a regi "jo lesz az nekem wiragbolti verzioban is" allapothoz (lasd pl a streaming profile sharing elleni radikalis fellepese, ami miatt mindenki ujra tolteni fogja a netrol a heti reszeket).

  ...es meg ki tudja mithoz a jovo, covid es a haboru utan en mar semmin sem lepodnek meg.
  Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2022.12.11. 11:01:44