Bécsben ellenőrizni fogják a játékot vásárlók életkorát
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Elég sokat kell a gép elõtt ülni ahhoz, hogy a sugárzás/mozgáshiányos életmüd problémát okozzon. És általában pont azoknak vannak ilyen problémáik akik ha nem gépeznének sem mozognának túl sokat. Bár van igazság abban hogy mozgásszegény a fiatalok életmódja..
És én gyakran látok sportszérüléseket, pl. osztálytársamat is hamarosan mûûtik mert foci közben történt a lábával valami... azért ez sem kellemes
Számunkra nincs tavasz. Csupán a szél az, mi frissen fúj a vihar előtt.
Most lehet hasonlítgatni... Pl a mániákus ejtõernyõzés szerintem veszélyesebb.
Én csak azt mondom, hogy mindegy, hogy konkrétan milyen tevékenység eltúlzása miatt hanyagolod el a "normális" életet, az káros. És még csak nem is konkrétan a hobbi a baj, hanem a többi dolog elhanyagolása. És ilyen megvilágításban nem értem, hogy miért pont a számítógépes játék kap különös figyelmet.
Ja, mert az nem hírértékû, hogy K. Béla halálra dolgozta magát?
"pl ínában végelgyengülésben haltak meg játékosok, mer nem h nem aludtak, de nem is ettek semmit."
A természet utat tör. Mûködik a természetes szelekció. Legalább azok már nem örökítik tovább az õket erre hajlamossá tevõ géneket.
"Sajnos ez korunk új problémája (a játékszenvedély)"
Hát, relatíve új. Végülis még nincs tízezer éves se... Csak az ezközök változnak, a szenvedély ugyanaz. Mint póker, kocka, nyerõgép, stb. esetében.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Igen, és ugyanez van, ha túlzásba viszed például a bélyeggyûjtést, vagy a rejszolást. Nem értem, hogy miért pont a túlzásbavitt számítógépes játékot kell boszorkányüldözni?
Ez így még okés is lenne, de nekem sajnos nem ez a tapasztalatom. Még nálunk informatikai suliban is nagyon kevesen érdeklõdnek a szakma iránt, nem h aki egyszerû játékosként ül le, abból szinte majdnem biztos h nem lesz programozó. A másik meg ahol egy tapasztalatom osztom meg veled, nem is nagyon az online játék hanem a chathez kapcsolódik - mostanában nagyon népszerû úgyis. Ebbe még amikor réges-régen bekötötték a netet én isbeleestem ebbe a csapdába, tod tipikus top10be kerülés minden, aztán arra eszméltem h nickem nem mûködik, az egészbõl nem maradt semmi (1-2 haverral tartom onnan a kapcsolatot igazából), és csak az elvesztegetett idõ amire vissza tudok gondolni, na játéknál kb ugyanezvan ha vki túlzásbaviszi. Újratelepíti a gépét vagy eladja vagy akármi, tehát gép/játék nélkül marad, nem tud belõle semmit felmutatni, ellenben mennyi minden mást csinálhatott volna helyette...
akkor könnyen ráeszmélhet, hogy nem tud úgy végigvinni egy pályát, hogy ne kapjon legalább 2 golyót a tetsébe. És ha elég értelmes akkor lekövetkezteti ebbõl, hogy nincs értelme élõben háborúzni öldökölni, mert úgyis megdöglik 30 perc után.
Más meg kinn kapálja a dinnyét, épp a 3. ribancával veszekedik hogy miért csalta meg, keres havi 50 ezret és elmondhatja hogy a valós világban él és vannak valós kapcsolatai és hogy tök boldogtalan...
Na akkor melyik a jobb? Persze ezek csak sarkitott példák, a de hangsúly azon van hogy tanitsuk meg a gyereket helyesen dönteni és neveljük a gyereket ne tiltsunk. Ha a szülõ odaengedi a gyerekét a tévé elé 5 évesen hogy napi 18 órában nézze, akkor ki a hiábás? A tévé, aki a tévét feltalálta, aki a tévémüsort csinálta, a gyerek, vagy aki a gyereket odaengedte egész napra a tévé elé? Nyilván mindenkinek van rséze benne, csak épp az utolsó csoportnak jóval nagyobb mig a többinek elhanyagolható... mégis az elhanyagolhatót teszik felelõssé...
/off/
ha már erõszak, nem hiszem hogy az iraki háború azért tört ki mert szaddam vagy bush túl sok erõszakos számitógépes játékkal játszott gyerekkorában...
Sõt gyanitom hitler és sztálin sem játszott ilyen "irtsuk egymást" stratégiai játékot... mégis lett 2. vháború... szóval...
/off/
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
A
Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:
Azért ez így nem teljesen igaz sztem! Gondolj bele h meglátja ezt a játékot megtetszik neki, a végén már egész nap ezzel játszik, ott sikere lesz, és a virtuális dolog miatt elhanyagolja a valós életét, és így ott nyilvánvalóan nem lesznek sikerei, ha ezt a folyamatot az elején nem állítják meg akkor egyenes az út lefelé...
Azért ez elég túlzó megállapítás. Ehhez elég sok, és széles körû statisztikai adatok kellenek, hogy ilyet megállapíts.
Az tény, hogy sokat változott a társadalom azóta, a gyerekek is, környezetemben is tapasztalom, de nem hinném hogy ennek elsõdleges oka az erõszakos játékok lennének.
Ennyi erõvel az összes erõszakos filmet be lehetne tiltani, meg büntetni megminden. Ott van a közhely példa, a Tomy&Jerry ! Na ? Abban aztán van erõszak bõven! Az egy dolog hogy egyesek (számára) "vicces" formában, de akkoris. Gyerek koromban én is sokat néztem ahogy serpenyõvel püfölik egymást és nem lett semmi bajuk tõle, mégse jutott eszembe egyszer se hogy mással is ilyet tegyek mert h az milyen jó móka...
Az a gond, hogy ez az erõszakos játék dolog, meg film meg stb, ha hozzá is járul, csak nagyon kis %-ban ahhoz hogy ma ilyen erõszakos a légkör. Az okot máshol kell keresni. Az egy dolog hogy erre könnyen ráfogható és belemagyarázható, de akkorsem ez az oka.
Õ dolga. Na felháborodjon, hanem emelje fel a seggét, és vegye meg, ha ezt akarja.
"addig szerintem mindenkinek az a legjobb ha a kiadók büntetésével egy bizonyos határt felállítunk"
Nem, ez _soha_ nem lehet megoldás. Hogy úgy mondjam, ez a mûvészi szabadság és kreativitás korlátozása lenne. Ja igen, szvsz ha van olyan, hogy filmmûvészet, akkor a számítógépes játék is az.
"Elég megnézni pl azt hogy pl a 80as években viszonylag normális gyerekek voltak, addig nézd meg most milyenek."
Gondolom itt most az emora gondolsz. Punk, death-, blackmetal? Persze, azok nekem is szimpatikusabbak, mint ez a rózsaszín-cukormáz emo, de hogy jobb lenne? Nem hiszem. Csak más. Ez is csak egy szerep. Tizenéves korában sokat magára próbál az ember. Majd kinövik. Viszonylag ritkán találkozom ~30-40 éves zöld tarajos emberrel az utcán. Õk sem fognak emberré válásuk után rózsaszín hellokittyt kombinálni halálfejjel, és csak kis százalékuk fogja _valóban_ felvágni az ereit, de azokért meg nem is kár.
Messzire kanyarodtunk...
De visszatérve:
Jellemzõen nem azok a tizen-(huszon?)évesek ölik egymást az utcán (mondjuk amerikibán), akik sok horrort néznek meg GTA-t játszanak, hanem akiknek a tévé is lopott, meg drogra kell a pénz.
Úgyhogy szerintem kicsit kezdd el felülvizsgálni az álláspontodat, mert sokkal többet árt, mint amennyit használhat.
A
Nekem igenis _igényem_ van arra, hogy fröcsögjön a vér, meg agy kenõdjön a falra. Kisebbrészt azért, mert vagyok annyira pszichó, hogy ezt élvezzem, nagyobbrészt meg azért, mert ez így realisztikus.
Igenis vigye szét a teljsen hátsó koponyacsontot a fejlövés, ne csak egy felröppenõ fehér füstpamacsocska jelölje a találatot! (mint pl BFben).
És persze a szinkronok _életszerûen_ beszéljenek! Nekem egy (virtuális) 150kilós drogdíler nigger ne mondja azt, hogy "fenébe".
Ez kb olyan hozzáállás, hogy: tiltsuk be a tökfõzeléket, mert milyen gusztustalanul néz már ki, meg milyen szar az íze?! Többet soha senki ne csináljon tökfõzeléket!
Rühellem a cenzúrát, meg a támogatóit. Kuss legyen, ha nem tetszik, ne nézd. Azt meg pláne ne döntsd el, hogy _én_ mit nézzek/játszak.
Ja, abban biztos lehetsz, hogy az _én_ gyerekeim megfelelõen fogják kezelni ezt a problémát. Más kölke meg le van szarva.
A
playstation 3 id: Rencsike Playstation3 Xbox 360
Talán a lényeg, hogy egy gyereket nagyon sokminden befolyásol a fejlõdése során, de legnagyobb részben a valós életben megtapasztalt dolgok / események! Mert azért a játékról mégiscsak tudja a gyere hogy játék.
És az ilyen nagyokos bécsieknek is rá kéne jönni, hogy hol van a problémák valódi eredete!
sokkal nagyobb sokkot okoz egy gyereknek ha pl a suliban a felsõsök basztatják, mert vidéki, vagy mert túl magas/alacsony/okos/buta stb és pl ezért kinevetik/megverik vagy csak egyszerüen kicikizik, vagy a családjában vadbarom az apja és üti mint állat folyamatosan félelemben tartja, mint az hogy túl sok virtuális vért látott a quake-ben.
És én meg vagyok gyõzõdve arról hogyha egy gyerek nem képes beilleszkedni a társadalomba, akkor az nem a számitógépes virtuális világtól van, hanem a nagyon is valódi mindennapi világtól (lásd a felsõ bekezdésem elsõ fele).
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Sz.tem talán az állhat a korhatáros gyilkolós öldöklõs játékok mögött, hogy a gyerek hozzászokik ehhez. Tehát sz.tem a gond nem az lehet hogy közvetlenül a játék hatására kezd el gyilkolni, hanem inkább az hogy megszokja az ölés gyilkolás vér megerõszak látványát. Teljessen természetessé válik hogy fejbelõ valakit aki hahálhörgések közepette vérzõ fejjel esik össze, mert ezt látta a CallofDuty-ban, vagy bárhol máshol. De persze ez még mindig nem jelenti azt, hogy normális gyerek ennek hatására kezdjen el gyilkolni!
Aztán mégis kiderült : bármennyire tiltom, mégis pontosan ismerik a Sikoly-t és a többi elmebeteg-horrort! (Osztálytársak elmesélik, suliban szünetben megnézik, barátoknál is megnézhetik, stb.)
Rájöttem, hogy minél jobban tiltom, annál jobban izgatja a fantáziájukat és annál jobban érdekli õket. Végül feladtam : jöjjenek rá maguktól, hogy az ilyen filmek után félni fognak, jó ez nekik?!
Így is volt! Mióta bármikor megnézhetnék, azóta nem érdekli õket, a saját TV-jükön is inkább rajzfilmeket, sportot, zenecsatornákat néznek.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ \"A lehetetlen mindössze annyit jelent, hogy még nem találtad meg a megoldást.\"
Az eladók simán kiszolgálják a 10-12 éveseket cigivel is (500Ft), ennek a hasznáról sem hajlandóak lemondani bármilyen tiltó rendelkezésre sem!
Akkor 8-15ezer Ft-os játékot ne adnánok ki kiskorúaknak?!
Amúgy ha végignézzük a meséket, 3-4 éveseknek meséljük a Piroska és a farkast (farkas hasát felvágja a vadász!), de hasonló horrorral van tele majdnem mindegyik bibliai történet, magyar népmesék is, görög mondák is...
A gyerekek nem hülyék : remekül külön tudják választani a valóságot és a mesét!
Sokan azt mondják : õk NEM adnak a gyerekük kezébe játékpuskát, játékpisztolyt, nehogy a gyerekük agresszív terrorista legyen felnõttkorában...
Ez egy jó nagy hülyeség!!!!
Én a fiamnak megvettem 5-6 éves korában (amikor kérte) a játékpuskát, játékpisztolyt, játékkardot. Akkoriban ilyen korszaka volt, 1 évig érdekelte a dolog, utána soha többet. Ha AKKOR eltiltottam volna a hadijátékoktól, akkor egész életére benne maradt volna a kielégítetlen vágy a puska, pisztoly, fegyverek iránt : pont azzal neveltem volna belõle terroristát!
Ma már 16 éves és nagyon békés kamaszfiú, minden erõszak taszítja az életben!
Ja, és sokat játszik a GTA-val meg mindenféle lövöldözõs-ölõs PC-játékkal a szgépén, mert pontosan tudja, hogy az nem a valóság!!!! <#nyes>#nyes>
(Minél jobban tiltanák ezeket a játékokat, annál inkább meg fogják szerezni a gyerekek és annál jobban izgatja majd a fantáziájukat!)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ \"A lehetetlen mindössze annyit jelent, hogy még nem találtad meg a megoldást.\"
Engem speciel (lehet gyerekes dolog) a Cod4 feelingje és háborús hangulata inkább elrémített a háborúsditól, és az öldökléstõl. Komolyan. Elég élethûen adja vissza sz.tem a háborús helyzetet, és belegondolva, hogy ilyenkor úgy mészárolják az embereket tucatjával mint valami vágóhídon...hááát elég rémisztõ :S
tehát sz.tem ez személyiségfüggõ dolog. De biztos hogy csak a játék, akármilyen véres is, nem tesz gyilkossá egy ép elméjük normális felfogású embert.
Én ismerek 1 kissrácot, 12 évesen nyomta a POstal 2-t, ( ásóval a fejet lecsapni, majd focizni vele 😄 ) mégsem tervezett merényletet az iskola ellen. ( nem rólam van szó! )
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Nem hinném, hogy egy 12 éves bemegy majd a boltba 12-15 ezer forintjával, hogy megvegye a Manhunt 2-t . Viszont ha sokat nyavajog apucinak akkor õ lehet h megfogja venni neki szó nélkül. Tõle megaztán kérhetik a személyit!
Ez kb annyit ér, mint manapság 1-2weboldalra csak az életkor megadásával lehet belépni, vagy ha olyan video akkor az életkor megadásával nézhetõ meg.
Meg amúgyis a nagyrészét letöltik és nem megveszik.