31
-
balee66 #31 "Azért a szgépes játék nem pont olyan mint egy foci... Gondold el ergonómiai szempontból milyen lehet egész nap egy gép előtt görnyedni? pláne ha crt monitor sugározza is."
Elég sokat kell a gép előtt ülni ahhoz, hogy a sugárzás/mozgáshiányos életmüd problémát okozzon. És általában pont azoknak vannak ilyen problémáik akik ha nem gépeznének sem mozognának túl sokat. Bár van igazság abban hogy mozgásszegény a fiatalok életmódja..
És én gyakran látok sportszérüléseket, pl. osztálytársamat is hamarosan műűtik mert foci közben történt a lábával valami... azért ez sem kellemes -
#30 A határon nyitni kell egy cd galaxist :D -
feamatar #29 szvsz törvényi szabályozás mindig a legrosszabb dolog, attól hogy valamit betiltunk attól nem lesz jobb. Ha egy játék valósághű környezetet akar visszadni, például egy háborús játék, akkor viselkedjenek úgy mint ahogy a való életben tették. Mert ha nem így tennék az becsapás lenne, önámítás. Ez a baj, sztem hogy nem merünk szembe nézni a dolgokkal. Jelen probléma is inkább társadalmi, szociológiai, amelyet az embernek egymást közt kéne megoldani, egy kis odafigyeléssel esetleg. Hogy pl 12 év alul ne játszon ilyenekkel, meg néha elbeszélgetni a kölökkel hogy mi hogy megy, esetleg játszani vele néha. De nem, az ilyen már fáradtság, sokkal könnyebb magunkról a felelősséget elhárítani, jelen esetben a törvénykezésre. És láss csodát, már nem is kell figyelni a problémáinkra, hisz mi megtetünk minden tőlünk telhetőt... EZ az igazi átverés. -
#28 "Azért a szgépes játék nem pont olyan mint egy foci... Gondold el ergonómiai szempontból milyen lehet egész nap egy gép előtt görnyedni? pláne ha crt monitor sugározza is."
Most lehet hasonlítgatni... Pl a mániákus ejtőernyőzés szerintem veszélyesebb.
Én csak azt mondom, hogy mindegy, hogy konkrétan milyen tevékenység eltúlzása miatt hanyagolod el a "normális" életet, az káros. És még csak nem is konkrétan a hobbi a baj, hanem a többi dolog elhanyagolása. És ilyen megvilágításban nem értem, hogy miért pont a számítógépes játék kap különös figyelmet.
Ja, mert az nem hírértékű, hogy K. Béla halálra dolgozta magát?
"pl ínában végelgyengülésben haltak meg játékosok, mer nem h nem aludtak, de nem is ettek semmit."
A természet utat tör. Működik a természetes szelekció. Legalább azok már nem örökítik tovább az őket erre hajlamossá tevő géneket.
"Sajnos ez korunk új problémája (a játékszenvedély)"
Hát, relatíve új. Végülis még nincs tízezer éves se... Csak az ezközök változnak, a szenvedély ugyanaz. Mint póker, kocka, nyerőgép, stb. esetében. -
#27 "és csak az elvesztegetett idő amire vissza tudok gondolni, na játéknál kb ugyanezvan ha vki túlzásbaviszi."
Igen, és ugyanez van, ha túlzásba viszed például a bélyeggyűjtést, vagy a rejszolást. Nem értem, hogy miért pont a túlzásbavitt számítógépes játékot kell boszorkányüldözni? -
Hegyikecske #26 "Az illető lehet ohgy belezug a számitógépbe és tényleg elvont lesz és sokat játszik stb, majd végül lehet hogy profi programozó lesz belőle és milliókat fog keresni és tök jól fogja magát érezni."
Ez így még okés is lenne, de nekem sajnos nem ez a tapasztalatom. Még nálunk informatikai suliban is nagyon kevesen érdeklődnek a szakma iránt, nem h aki egyszerű játékosként ül le, abból szinte majdnem biztos h nem lesz programozó. A másik meg ahol egy tapasztalatom osztom meg veled, nem is nagyon az online játék hanem a chathez kapcsolódik - mostanában nagyon népszerű úgyis. Ebbe még amikor réges-régen bekötötték a netet én isbeleestem ebbe a csapdába, tod tipikus top10be kerülés minden, aztán arra eszméltem h nickem nem működik, az egészből nem maradt semmi (1-2 haverral tartom onnan a kapcsolatot igazából), és csak az elvesztegetett idő amire vissza tudok gondolni, na játéknál kb ugyanezvan ha vki túlzásbaviszi. Újratelepíti a gépét vagy eladja vagy akármi, tehát gép/játék nélkül marad, nem tud belőle semmit felmutatni, ellenben mennyi minden mást csinálhatott volna helyette... -
Hegyikecske #25 Azért a szgépes játék nem pont olyan mint egy foci... Gondold el ergonómiai szempontból milyen lehet egész nap egy gép előtt görnyedni? pláne ha crt monitor sugározza is. A foci az más abból legalább profitál vmit az ember (én nemszeretek focizni amúgy, de ha azt nézzük h ott legalább mozog az ember akko okés) tehát már olyan híreket is hallottam h. pl ínában végelgyengülésben haltak meg játékosok, mer nem h nem aludtak, de nem is ettek semmit. Sajnos ez korunk új problémája (a játékszenvedély), és ezzel meg kell tudni bírkozni. (Itt nyilván nem rád gondolok aki tudja kezelni, hanem aki náald fiatalabb és még nem ismeri a veszélyeit) -
Dany007 #24 Hát ja. Ha egy értelmes gyerek végigvisz egy ilyen háborús öldöklős játékot,
akkor könnyen ráeszmélhet, hogy nem tud úgy végigvinni egy pályát, hogy ne kapjon legalább 2 golyót a tetsébe. És ha elég értelmes akkor lekövetkezteti ebből, hogy nincs értelme élőben háborúzni öldökölni, mert úgyis megdöglik 30 perc után. -
assdf #23 Én azért ebben nem értek egyet. Mindenki abban sikeres amihez tehetsége van. Az illető lehet ohgy belezug a számitógépbe és tényleg elvont lesz és sokat játszik stb, majd végül lehet hogy profi programozó lesz belőle és milliókat fog keresni és tök jól fogja magát érezni.
Más meg kinn kapálja a dinnyét, épp a 3. ribancával veszekedik hogy miért csalta meg, keres havi 50 ezret és elmondhatja hogy a valós világban él és vannak valós kapcsolatai és hogy tök boldogtalan...
Na akkor melyik a jobb? Persze ezek csak sarkitott példák, a de hangsúly azon van hogy tanitsuk meg a gyereket helyesen dönteni és neveljük a gyereket ne tiltsunk. Ha a szülő odaengedi a gyerekét a tévé elé 5 évesen hogy napi 18 órában nézze, akkor ki a hiábás? A tévé, aki a tévét feltalálta, aki a tévémüsort csinálta, a gyerek, vagy aki a gyereket odaengedte egész napra a tévé elé? Nyilván mindenkinek van rséze benne, csak épp az utolsó csoportnak jóval nagyobb mig a többinek elhanyagolható... mégis az elhanyagolhatót teszik felelőssé...
/off/
ha már erőszak, nem hiszem hogy az iraki háború azért tört ki mert szaddam vagy bush túl sok erőszakos számitógépes játékkal játszott gyerekkorában...
Sőt gyanitom hitler és sztálin sem játszott ilyen "irtsuk egymást" stratégiai játékot... mégis lett 2. vháború... szóval...
/off/ -
#22 Az a lényeg hogy az ilyen intézkedéseknek igen is lesz hatása, mert igaz ha egy 12 éves gyerek pl sok országban nem veheti meg pl a final fantasy 13t mert van benn néhány véres jelenet, de az ilyen játékokban pl nem ez számít hanem a történet akkor inkább a gyerek igaz hogy lewarezolja, de mit tesz ilyenkor az egyszeri kiadó? Kivágja ezeket a jeleneteket, így nőnek az eladások. Ugyanez igaz pl a battlefieldre ahol inkább a taktika számít, vagy a gta ahol inkább a részletesen megalkotott szabadon bejárható város számít mint a sok véres jelenet. Erre a pszihológusok azt mondják hogy kell, a játékosok egy része azt hogy nem kell. -
toto66 #21 A gyermekekre kissé másként hat a média, vagy a játék mint a felnőttekre, aki nem hiszi kérdezzen meg egy gyermek pszihológust... -
Dany007 #20 Ez mondjuk jogos :D -
#19 Ugyanezt elmondhatnád bármire, a focitól kezdve a kvantumfizikáig. Miért baj az, ha az ember sikeres a hobbijában? -
Hegyikecske #18 "És én meg vagyok győződve arról hogyha egy gyerek nem képes beilleszkedni a társadalomba, akkor az nem a számitógépes virtuális világtól van, hanem a nagyon is valódi mindennapi világtól"
Azért ez így nem teljesen igaz sztem! Gondolj bele h meglátja ezt a játékot megtetszik neki, a végén már egész nap ezzel játszik, ott sikere lesz, és a virtuális dolog miatt elhanyagolja a valós életét, és így ott nyilvánvalóan nem lesznek sikerei, ha ezt a folyamatot az elején nem állítják meg akkor egyenes az út lefelé... -
Hegyikecske #17 whehehe és ennek szerintük mi értelme van? aki tudja h mit akar venni, csak mondjuk a kora miatt nem adják ki neki, akkor most húú mi lesz... Kb az első arrajáró felnőttet megkéri h vegye már meg neki, aztán ad vmi kis borravalót neki ezér és mki jóljár... ennyi -
Dany007 #16 "Elég megnézni pl azt hogy pl a 80as években viszonylag normális gyerekek voltak, addig nézd meg most milyenek."
Azért ez elég túlzó megállapítás. Ehhez elég sok, és széles körű statisztikai adatok kellenek, hogy ilyet megállapíts.
Az tény, hogy sokat változott a társadalom azóta, a gyerekek is, környezetemben is tapasztalom, de nem hinném hogy ennek elsődleges oka az erőszakos játékok lennének.
Ennyi erővel az összes erőszakos filmet be lehetne tiltani, meg büntetni megminden. Ott van a közhely példa, a Tomy&Jerry ! Na ? Abban aztán van erőszak bőven! Az egy dolog hogy egyesek (számára) "vicces" formában, de akkoris. Gyerek koromban én is sokat néztem ahogy serpenyővel püfölik egymást és nem lett semmi bajuk tőle, mégse jutott eszembe egyszer se hogy mással is ilyet tegyek mert h az milyen jó móka...
Az a gond, hogy ez az erőszakos játék dolog, meg film meg stb, ha hozzá is járul, csak nagyon kis %-ban ahhoz hogy ma ilyen erőszakos a légkör. Az okot máshol kell keresni. Az egy dolog hogy erre könnyen ráfogható és belemagyarázható, de akkorsem ez az oka. -
#15 "de amíg pl vannak olyan szülők hogy pl ha a gyerekét nem szolgálják ki ilyennel még ő van felháborodva, és ő veszi meg, "
Ő dolga. Na felháborodjon, hanem emelje fel a seggét, és vegye meg, ha ezt akarja.
"addig szerintem mindenkinek az a legjobb ha a kiadók büntetésével egy bizonyos határt felállítunk"
Nem, ez _soha_ nem lehet megoldás. Hogy úgy mondjam, ez a művészi szabadság és kreativitás korlátozása lenne. Ja igen, szvsz ha van olyan, hogy filmművészet, akkor a számítógépes játék is az.
"Elég megnézni pl azt hogy pl a 80as években viszonylag normális gyerekek voltak, addig nézd meg most milyenek."
Gondolom itt most az emora gondolsz. Punk, death-, blackmetal? Persze, azok nekem is szimpatikusabbak, mint ez a rózsaszín-cukormáz emo, de hogy jobb lenne? Nem hiszem. Csak más. Ez is csak egy szerep. Tizenéves korában sokat magára próbál az ember. Majd kinövik. Viszonylag ritkán találkozom ~30-40 éves zöld tarajos emberrel az utcán. Ők sem fognak emberré válásuk után rózsaszín hellokittyt kombinálni halálfejjel, és csak kis százalékuk fogja _valóban_ felvágni az ereit, de azokért meg nem is kár.
Messzire kanyarodtunk...
De visszatérve:
Jellemzően nem azok a tizen-(huszon?)évesek ölik egymást az utcán (mondjuk amerikibán), akik sok horrort néznek meg GTA-t játszanak, hanem akiknek a tévé is lopott, meg drogra kell a pénz.
Úgyhogy szerintem kicsit kezdd el felülvizsgálni az álláspontodat, mert sokkal többet árt, mint amennyit használhat. -
#14 Addig oké hogy 18 év felett jogod lenne ilyent élvezni, de amíg pl vannak olyan szülők hogy pl ha a gyerekét nem szolgálják ki ilyennel még ő van felháborodva, és ő veszi meg, addig szerintem mindenkinek az a legjobb ha a kiadók büntetésével egy bizonyos határt felállítunk. Elég megnézni pl azt hogy pl a 80as években viszonylag normális gyerekek voltak, addig nézd meg most milyenek. -
#13 Na elmész a p****ba! Talán inkább az lenne az egyetlen használható megoldás, ha a kedves szülők foglalkoznának a gyerekükkel, nem csak beültetnék a gép/TV elé!
Nekem igenis _igényem_ van arra, hogy fröcsögjön a vér, meg agy kenődjön a falra. Kisebbrészt azért, mert vagyok annyira pszichó, hogy ezt élvezzem, nagyobbrészt meg azért, mert ez így realisztikus.
Igenis vigye szét a teljsen hátsó koponyacsontot a fejlövés, ne csak egy felröppenő fehér füstpamacsocska jelölje a találatot! (mint pl BFben).
És persze a szinkronok _életszerűen_ beszéljenek! Nekem egy (virtuális) 150kilós drogdíler nigger ne mondja azt, hogy "fenébe".
Ez kb olyan hozzáállás, hogy: tiltsuk be a tökfőzeléket, mert milyen gusztustalanul néz már ki, meg milyen szar az íze?! Többet soha senki ne csináljon tökfőzeléket!
Rühellem a cenzúrát, meg a támogatóit. Kuss legyen, ha nem tetszik, ne nézd. Azt meg pláne ne döntsd el, hogy _én_ mit nézzek/játszak.
Ja, abban biztos lehetsz, hogy az _én_ gyerekeim megfelelően fogják kezelni ezt a problémát. Más kölke meg le van szarva. -
#12 Szerintem az egyetlen használható megoldás, ha a kiadókat anyagilag kényszerítik rá, hogy ne készítsenek ilyeneket, ez lehet olyan tiltás mint pl a manhuntnál, de ha hackerek kijátszák, akkor én most hatalmas büntetést adnák a take2nek. Meg ilyesmi. De ezt lehetne használni a filmeknél is, mert csak ez ér valamit. -
HJPOWER #11 Hehh, naív, de milyen csodálatos?! -
Rena11 #10 jah:) a játékot letöltők korát ellenőrizzék :P
-
#9 Kicsit el van tévedve ez a bécsi tartományi kormány, ha azt hiszi, hogy a játékok elsődleges beszerzési helye a bolt... -
Dany007 #8 Hát ez is tökéletessen igaz! Nemtok mit mondani rá.
Talán a lényeg, hogy egy gyereket nagyon sokminden befolyásol a fejlődése során, de legnagyobb részben a valós életben megtapasztalt dolgok / események! Mert azért a játékról mégiscsak tudja a gyere hogy játék.
És az ilyen nagyokos bécsieknek is rá kéne jönni, hogy hol van a problémák valódi eredete! -
assdf #7 Van benne valami de én mondok valami mást:
sokkal nagyobb sokkot okoz egy gyereknek ha pl a suliban a felsősök basztatják, mert vidéki, vagy mert túl magas/alacsony/okos/buta stb és pl ezért kinevetik/megverik vagy csak egyszerüen kicikizik, vagy a családjában vadbarom az apja és üti mint állat folyamatosan félelemben tartja, mint az hogy túl sok virtuális vért látott a quake-ben.
És én meg vagyok győződve arról hogyha egy gyerek nem képes beilleszkedni a társadalomba, akkor az nem a számitógépes virtuális világtól van, hanem a nagyon is valódi mindennapi világtól (lásd a felső bekezdésem első fele).
-
Dany007 #6 Hát ez jó :) Nemrossz ötlet, főleg ha így bevállt!
Sz.tem talán az állhat a korhatáros gyilkolós öldöklős játékok mögött, hogy a gyerek hozzászokik ehhez. Tehát sz.tem a gond nem az lehet hogy közvetlenül a játék hatására kezd el gyilkolni, hanem inkább az hogy megszokja az ölés gyilkolás vér megerőszak látványát. Teljessen természetessé válik hogy fejbelő valakit aki hahálhörgések közepette vérző fejjel esik össze, mert ezt látta a CallofDuty-ban, vagy bárhol máshol. De persze ez még mindig nem jelenti azt, hogy normális gyerek ennek hatására kezdjen el gyilkolni! -
#5 Sokáig tiltottam a gyerekeimnek a horror filmeket, mivel itthon vagyok ezt jól tudtam ellenőrizni...
Aztán mégis kiderült : bármennyire tiltom, mégis pontosan ismerik a Sikoly-t és a többi elmebeteg-horrort! (Osztálytársak elmesélik, suliban szünetben megnézik, barátoknál is megnézhetik, stb.)
Rájöttem, hogy minél jobban tiltom, annál jobban izgatja a fantáziájukat és annál jobban érdekli őket. Végül feladtam : jöjjenek rá maguktól, hogy az ilyen filmek után félni fognak, jó ez nekik?!
Így is volt! Mióta bármikor megnézhetnék, azóta nem érdekli őket, a saját TV-jükön is inkább rajzfilmeket, sportot, zenecsatornákat néznek.
-
#4 Akik ezt a rendelkezést hozták, azok nem a valóságban élnek...
Az eladók simán kiszolgálják a 10-12 éveseket cigivel is (500Ft), ennek a hasznáról sem hajlandóak lemondani bármilyen tiltó rendelkezésre sem!
Akkor 8-15ezer Ft-os játékot ne adnánok ki kiskorúaknak?!
Amúgy ha végignézzük a meséket, 3-4 éveseknek meséljük a Piroska és a farkast (farkas hasát felvágja a vadász!), de hasonló horrorral van tele majdnem mindegyik bibliai történet, magyar népmesék is, görög mondák is...
A gyerekek nem hülyék : remekül külön tudják választani a valóságot és a mesét!
Sokan azt mondják : ők NEM adnak a gyerekük kezébe játékpuskát, játékpisztolyt, nehogy a gyerekük agresszív terrorista legyen felnőttkorában...
Ez egy jó nagy hülyeség!!!!
Én a fiamnak megvettem 5-6 éves korában (amikor kérte) a játékpuskát, játékpisztolyt, játékkardot. Akkoriban ilyen korszaka volt, 1 évig érdekelte a dolog, utána soha többet. Ha AKKOR eltiltottam volna a hadijátékoktól, akkor egész életére benne maradt volna a kielégítetlen vágy a puska, pisztoly, fegyverek iránt : pont azzal neveltem volna belőle terroristát!
Ma már 16 éves és nagyon békés kamaszfiú, minden erőszak taszítja az életben!
Ja, és sokat játszik a GTA-val meg mindenféle lövöldözős-ölős PC-játékkal a szgépén, mert pontosan tudja, hogy az nem a valóság!!!!
(Minél jobban tiltanák ezeket a játékokat, annál inkább meg fogják szerezni a gyerekek és annál jobban izgatja majd a fantáziájukat!)
-
Dany007 #3 Hát persze. Az nagy hülyeség, hogy valaki kizárólag (!) a játék hatására kezd el gyilkolni a valóságban is. 100%, hogy az olyan személynek egyéb problémája is van az agyával. Normális ember különbséget tud tenni a játék meg a valóság között és fel tudja mérni a dolgokat.
Engem speciel (lehet gyerekes dolog) a Cod4 feelingje és háborús hangulata inkább elrémített a háborúsditól, és az öldökléstől. Komolyan. Elég élethűen adja vissza sz.tem a háborús helyzetet, és belegondolva, hogy ilyenkor úgy mészárolják az embereket tucatjával mint valami vágóhídon...hááát elég rémisztő :S
tehát sz.tem ez személyiségfüggő dolog. De biztos hogy csak a játék, akármilyen véres is, nem tesz gyilkossá egy ép elméjük normális felfogású embert. -
HUmanEmber41st #2 A Battlefield sorozat is PEGI 16+-os, pedig nem fröcsög a vér, és nem is káromkodnak a botok. ( A neten azért annál inkább a játékosok :D :D )
Én ismerek 1 kissrácot, 12 évesen nyomta a POstal 2-t, ( ásóval a fejet lecsapni, majd focizni vele :D ) mégsem tervezett merényletet az iskola ellen. ( nem rólam van szó! ) -
Dany007 #1 Nemsok értelme van a dolognak!
Nem hinném, hogy egy 12 éves bemegy majd a boltba 12-15 ezer forintjával, hogy megvegye a Manhunt 2-t . Viszont ha sokat nyavajog apucinak akkor ő lehet h megfogja venni neki szó nélkül. Tőle megaztán kérhetik a személyit!
Ez kb annyit ér, mint manapság 1-2weboldalra csak az életkor megadásával lehet belépni, vagy ha olyan video akkor az életkor megadásával nézhető meg.
Meg amúgyis a nagyrészét letöltik és nem megveszik.