71
honvédség
-
#71 Én csak fél-harmad füllel követtem az eseményeket, de a tartalékosok effektíve ugyanazok a biztonsági őrők, akik korábban őrizték az objektumokat. Kaptak egyenruhát, és elviekben szükséghelyzetben őket lehet mozgósítani.
Nem tudom, pontosan erre számítottál-e. -
MaRee #70 Értem. Akkor nem sok értelme van az egésznek, azért holnap rákérdezek a toborzóban. Nekem van fegyvervizsgám és személy - vagyonőri engedélyem, úgy hallottam ilyen embereket felvesznek tartalékosnak, azért kérdeztem. -
#69 Önkéntes tartalékos az az objektumörzők, akik korábban civil biztonsági szolgálatnál dolgoztak. Ennél tovább nem jutott a koncepció, mert nincs pénz és nincs akarat. Meg igazából elképzelés se nagyon.
Van ugyanakkor még pár önjelölt Tartalékos egyesület, mint a MATASZ vagy a Nemzetőrség, de ezek nem valódi, hivatásos tartalékos szervezetek, hanem olyan civil szervezetek, akik hobbiból foglalkoznak a dologgal, saját maguknak szerveznek kisebb kiképzéseket (a MATASZ-nak párszor én tartottam kisebbfajta "lőgyakorlatot" a sportlőterünkön), meg igyekeznek jó kapcsolatokat ápolni a Honvédséggel, és laktanyalátogatásokat csinálni, meg ilyenek.
A hazai tartalékos helyzet is olyan, aminek a megoldásával jó 20 éve adós a politikai elit... -
#68 " ScarY MAN
bemész toborzó irodába és elmondják. :D " -
MaRee #67 Önkéntes tartalékos szolgálatról valaki tudna írni? Ha nem mehetek szerződésesnek, akkor ide még felvehetnek? Mennyi az illetmény, mikor kell bevonulni, stb. Mindenféle infó érdekelne. -
#66 :D kicsit sokba kerül az oda-vissza út :D -
#65 bemész toborzó irodába és elmondják. :D -
#64 Mik az egészségügyi követelmények? Van valahol egy lista ezekről a dolgokról? -
kiskorúbézoltán #63 Hááááát... Én Debrecenben, Hódmezőn és Tatán soha nem szolgáltam, de - így kívülről - az első kettő kellemes langyosvíznek tűnik, Tatáról meg igazából csak a HTZ-t ismerem valamennyire, azok biztosan rendes srácok és értenek a szakmájukhoz.
Szolnok meg... Ha Szolnokot nem bírná akkor a többi helyet se, a Bergenyétő' most tekintsünk el, mer' a' tényleg húzós.
Persze a papírokkal igazad van, isten malmainál csak a MH bürokráciájának malmai őrölnek lassabban. -
kisember89 #62 debrecen meg hódmező még türhető is de tata egy foss semmi nincs és mocskok az emberek szolnokot meg nembirná!de lőbb meg adja be a papirjait azután ráér gondolkozni hova meg mert vagy 1év ha bekerül olyan gyorsan pörög most a rendszer!
-
kiskorúbézoltán #61 "tata debrecen hódmező szolnokot nem ajánlom!"
Mé'? Mi a baj ezekkel a helyekkel? -
#60 azt lehagytam, hogy a légióban sima légiósként (tisztesként, kiskatonaként) olyan megbecsülést kapsz, amit itthon soha nem fogsz. Persze, ha ott akarsz tiszt lenni, az már egy másik kérdés. De szerintem tisztesként, tiszthelyettesként is nagyobb megbecsülést és életérzést kapsz a katonaságból mint itthon. -
#59 Magyar honvédség egy hígfos. Elmész a ZMNE tiszti képzőre, talán valamire megtanítanak abból a kurva kevés pénzből amiből a magyar katonákat képzik, és talán külföldön viszed valamire, mert itthon egyrészt nem történik semmi, másrészt nulla lesz a megbecsülésed, ami egy x éves tiszti képzés után, és egy tisztavatás után, vagy egy 10-20 éves tiszti karrier után azért elvárható lenne.
vagy
Elmész a francia idegenlégióba, kis szaros hugyos kezdő fizetésed 300 ezernél kezdődik, minden héten ellőttök egy zsák tárat, mert van pénz, kiképeznek, minden lószart csináltatnak veletek mert tele vannak pénzel, és elmondhatod hogy légiós vagy, 3 éven belül pedig utánad dobják az állampolgárságot. Természetesen csak akkor, ha kibirod az első 4 hónap szopatást. De ha katona akarsz lenni, akkor egyértelmű hogy kibirod, mivel ez a legjobb pálya annak, aki katona akar lenni. SZERINTEM
Lehet választani :) -
kisember89 #58 a felvételi nem nehéz!fegyvert meg mindenhol unásig fogol látni de nagyrészt csak takarítani meg szopni fogsz vele a különböző gyakokon!ha van eszed inkább szerezz egy szakmát és menny el egy jólfizető munkahelyre!ha meg vállalod a hav 78rugot és missziót is akarsz menny el lövésznek!tata debrecen hódmező szolnokot nem ajánlom! -
kiskorúbézoltán #57 Csak olyan dolgokat bizonyítanak papírok amiket bevallasz vagy bemutatsz a sorozóknak. Igaz, a nyakam nem tenném rá, hogy nem íratnak alá valami papírt, hogy nem titkolsz el semmi betegséget. Van benne rizikó, mert ha valami megterhelés hatására rosszul leszel/kifekszel akkor bizony te leszel a hunyó, ha korábban elsumákoltad a dolgot.
Lehetőségek? Változó attól függően, hogy hol szolgál az ember.
Az egyik szélén vannak azok akik számára az is emlékezetes kaland ha bakancsot húznak cipő helyett, majd a bátrabbjai akár a fűre is rá mernek menni a megszokott parketta után. (Mennyország, de ha nem vagy néje, barátnéje, sógora, komája, jóbarátja valakinek akkor soha nem jutsz be ilyen helyre, ha valami csoda történik és mégis akkor is csak az előbb felsoroltak árnyékában élhetsz. Szorgos nyelv és gumigerinc követlmény! Tisztelet persze az elenyésző számú kivételnek, akik azé' léteznek.)
Van ahol már alapvetően bakancs a viselet, de a legtöbb időt azé' csak a biztonságot jelentő laktanyában töltik, ha mégis kimennek a prérire akkor ott egy olyan tábort építenek, hogy az már-már egy laktanyának is beillik. Természetesen így a kint töltött idő java része a tábor felépítésével, majd lebontásával megy el. (Elvagyunk a langyosvízben, semmi extra, bemégy a homokgyárba, letudod a melót, megkapod a fizut, hazamész.)
Aztán ott van a hurrákatonásdi lehetőség, ahol a nagyvezíreken is csak szökőévente van más mint bakancs. Vitatott, hogy a benti (laktanyai) hülyeség a rosszabb vagy a prérin rongyáázni/segglukatbefagyasztani/nemaludni/ugrabugrálni. Az idő előrehaladtával, amikor má' kevésbé bírja idegekkel az ember a hülyéket, egyre valószínűbb, hogy a prérit választaja valaki, má' ha választhat, ami ritka. (Tömény szívás, de - rendszerint - jó a társaság és csak a minimálisan szükséges formaságok.)
A túlsó véglet a csakfanatikusoknak, bekerülni is nehéz, bent maradni is, sógor koma nem segít. Kb annyit vannak laktanyában amíg megjönnek valahonnan és összepakolnak, mer' mennek valahova. Pár arcgézát leszámítva rendes gyerekek. (A szívás magasiskolája, ugyanúgy jó társaság, gyakran magasról leszarják a formalitást.)
Nagyon nagy vonalakban ennyit a lehetőségekről.
Fegyer érdekel? Keress valami langyosvíz helyet. Ott kb annyit lesz a kezedben amennyit szeretnéd, de nem annyit hogy megund. Mer' ezt is meg lehet unni, a második két esetben (az első időszakot nem számítva) kb annyira izgalams dolog a fegyver mint kőművesnek a malteroskanál, vagy autószerelőnek a villáskulcs...
Misszió... Helytől függ. A "felejtsd el, hogy bárhova is kimész"-től a "nagyon erősen javasolt, hogy kimész, függetlenül attól, hogy van kedved vagy nincs"-ig terjed. A legtöbb helyen kihírdetik, hogy lehet menni ide meg ide, aki akar adjon be pályázatot.
Szerződésesként tán 15 évet lehet szolgálni, de ippen most variálják a dolgokat, szóval lehet, hogy változni fog. Hivatásosként 5x éves korig, szerződésesből bizonyos rendfokozat elérése után át lehet menni hivatásosba.
A felvételit passzolom, de biztosan van egy elég alapos orvosi vizsgálat és fizikai felmérés (futás, fekvőtámasz, felülés).
Kérdezz nyugodtan, amir tudok válaszolok, amire nem tudom a választ, annaál úgyis jelzem, hogy nem tudom. -
Kalash17 #56 Köszönöm a gyors választ.Sajnos nehezen tudom letagadni, ugyanis papírok igazolják.Igen a futás megy, és kondiba is járok.Még egy kérdésem lenne.Ha mondjuk felvesznek, akkor milyen lehetőségeim vannak?Szeretnék olyan feladatkört betölteni, ahol fegyvert is lát az ember.Bírom a munkát, de nem azért megyek oda hogy egész nap csak homokzsákokat pakoljak.Gondolkodtam rajta hogy esetleg kimegyek misszióra is.Ezt hogy lehet elérni?Mennyi a maximum idő, amit a seregben le lehet húzni?Jó lenne azt is tudni, hogy milyen a felvételi.Elnézést a sok kérdésért. -
kiskorúbézoltán #55 A szemüveg nem kizáró ok, max korlátozást kapsz pl nem lehetsz tán harckocsizó meg vegyvédelmis(?) és hasonlók.
Az allergiát nem tudom biztosan, de szerintem az se nagy probléma, legfeljebb nem kötöd a sorozó dokik orrára és akkor nincs is... ;)
Az asztma már problémásabb, mer' azt is le lehet tán tagadni, de a fizikai felvételinél nem tudom, hogy mennyire hátráltat.
Persze ha a futás megy akkor ezzel sem lesz probléma. -
Kalash17 #54 Üdv!Szeretnék katona lenni, de sajnos van pár zavaró tényező ami miatt félő hogy nem mehetek.Régebben asztmás rohamaim voltak, de már kb 5 éve tünetmentes vagyok.Ezenkívül allergiás vagyok néhány hazai növényre és szemüveges is vagyok(3/4-es, nem is hordom csak órán)Ezek valóban lehetnek kizáró okok?Előre is köszönöm a választ -
kiskorúbézoltán #53 Ha nem horogkereszt, sarló-kalapács-csöröscsillag vagy hasonló akkor nem. -
#52 sziasztok ! azt szeretném kérdezni hogy ha a felkaromon van tetoválás az ki , záró ok lehet ? Előre is köszönöm a választ ! -
Tababo #51 Sziasztok lenne egy kérdésem.Esetleg valaki tudna nekem írni pár sort a MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj-ról?
Milyen lehetőségek vannak ott?Vannak továbbképzések?
Illetve onnan kilehet jutni misszióba?
Az igazság az hogy katona ismerőseimet megkérdeztem de semmit nem tudnak.
-
#50 Üdv szeretnék katona lenni (még ált. isk. tanuló vagyok) és szeretném tudni hogy hol van katonai középiskola? -
Pilutika #49 na szentrendén eltöltöttem az első hetemet...hát mit ne mondjak elég kemény :D vannak érdekes kiképzők, de Füstös főtörzsőrmester úr haláli arc :D -
timexxx #48 igazad van. az hogy be kapsz egy golyót az benne van a pakliban de hát azért is fizetnek olyan jól. ha meg nem vesznek fel akkor meg itthon jelentkezek, a szolnoki 88-as ejtöernyösökhöz.
hát majd meglátjuk h alakul. de igy is csak leg hamarabb 21 éves koromba mennék az az 3 év mulva -
jefferson83 #47 Szerintem felejtsd el (magán vélemény). Gyerek fejjel nem kell belemenni semmibe. Találkoztam volt légióssal, akinek sikerült hazajönnie (persze kivételezett helyzetben is volt magyarként, magyar főnöke volt). Így is beszedett egy golyót, nem leányálom és csak idegbetegeknek való. Normális ember utánna már soha nem lesz belőled azt garantálom. Aki katonást akar játszani az próbálja meg először itthon, aztán majd meglátja. -
#46 ehhez kapcsolódó téma -
timexxx #45 erre továbbra ai azt mondom neked hogy nem kötelezö a francia nyelvtudás mert ott megtanitanak! a kiképzés alatt lessz egy emberke akit binom nak hivnak és neki kell segitneie téged a nyelvtanulásban -
#44 nah majd ráállítom noverem baratjak hogy irjon be ide h mit tud a legiorol :D
amugy meg magyar honvedseghez is mennek... agyilag vagyok annyira barom hogy nekivagjak... :) en mondjuk ugy tekintek ra hogy nemtudom mire szamitsak... mindenki mast mond...ismerosom meg nincs aki az "uj rendszer alatt" lenne katona... -
#43 csak hogy tudd: afrika tele van volt francia gyarmatokkal, és sokhelyen francia a hivatalos nyelv mai napig.
off vége. -
timexxx #42 fél év alatt megtanulod szerintem! a kényszer nagy úr :) -
#41 én is oda készülök majd. -
#40 fél éved van arra hogy megtanuld a franciát... epp mostanaba beszelgettunk errol itthon noverem baratjaval... -
timexxx #39 szerinted azok az afrikai bantu niggerek megtanultak franciául?? azt kétlem.. még is sok van aki bejutott -
timexxx #38 egyáltalán nemrossz pont! szerintem a jelentkezök 90%-a nemtud franciául -
#37 Egyik osztálytársam a ZMNE-re akar majd továbbtanulni, minden délután futja a kilométereket -
#36 hát gondolom az már egy rossz pont, ha nem tudod a nyelvet -
timexxx #35 az elméletin persze (ott vannak csak feladatlapok) -
timexxx #34 hát igen lehet hogy igazad van..:) de én meg probálom a felvételit mert veszteni semmit nem vesztek vele! amugy meg degenerator, nem kötelezö a francia nyelvtudás..... ha nemtudsz franciául ott meg tanitanak ha át mentél a felvételin, a felvételin meg tolmácsok pofáznak és mindenki a saját anya nyelvén kapja meg a feladat lapokat -
#33 nem akarlak oltani, én is gondolkodtam rajta 17 éves fejjel, és össze is ismerkedtem 2 emberrel aki volt kint a légióban. egy szerb és egy magyar.
de hidd el nekem h a légióba nem olyan emberek mennek, akik szabadidejükben számítógépen játszanak és a barátaikkal szórakoznak. javaslom neked h ha úgyis fiatal vagy még, időd mint a tenger, próbálj ki először valami lightosabbat. pl menj tanulni a zrínyibe. hidd el h a légió meg ezek, nem az ilyeneknek való mint mi. -
#32 francia az alapnyelv. az már zavarna.