60
Az archeológia tudománya a régi korok kultúráit tanulmányozza különböző leletek alapján
  • Kepek
    #60
    2030-ig elkészüljön a Föld területének 71 százalékát borító tengerek és óceánok pontos térképe: a sekélyebb vizekben 10x10, a legnagyobb mélységekben pedig 100x100 méter kiterjedésű lenne a legkisebb kivehető részlet.

  • Kepek
    #59

    An archeologist in a shadow, sprays water on a rare mosaic floor dating to the 4th century depicting scenes from a chariot race in the hippodrome, in Akaki village outside from capital Nicosia, Cyprus, on Wednesday, August 10, 2016. The 4th century mosaic rare is the only one of its kind in Cyprus and one of only handful in the world. (Photo by Pavlos Vrionides/AP Photo)
  • Kepek
    #58
    Hobbibúvárok akadtak rá az értékes történelmi relikviára

  • Kepek
    #57
    Megtalálhatták a nácik rejtélyes borostyánszobáját
  • Kepek
    #56


    A picture made available on 29 April 2016 shows one of 19 Roman amphoras discovered in the town of Tomares, near Seville, containing around 600 kg of bronze and silver coins dating from the 4th century, in Seville, southern Spain, 28 April 2016. The amphoras, unearthed during excavation works for an electric main close to Zaudin Park in Tomares, are full with coins that are being examined by archeologists from Seville. The coins may have been part of a tax collection or levies paid to the army, according to first theories of experts. (Photo by Jose Manuel Vidal/EPA)
  • Desiderata #55
    Tankok a Tiszában, Dunában rtl klub video de az m1-en is volt ró szó
  • Hóvihar
    #54
    Nem hinném, hogy szendvics, már csak azért sem, mert a kollégiumban nem szokott gazdátlan szendvics maradni :D

    Amúgy a folyóban találtam :)
  • szigetlakó
    #53
    Régészeti lelet?

    A kollégiumi hűtőszekrényben talált sajtos szendvics.
  • Hóvihar
    #52
    Köszönöm a válaszodat!
  • Pluskast
    #51
    Szerintem ez egy megkövesedett teknőspáncél egy darabkája.
  • Hóvihar
    #50
    Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Valaki, meg tudná mondani, hogy mi lehet ez?







  • OKkultist
    #49
    Sajnos tudom, de ha ismersz régészt, akkor nézd meg merre-hova utazott az utóbbi nagy feltárások után, vagy vett-e új házat, kocsit. Magyarországon vagyunk, valakinél lecsapódik az a sok "dokumentum".
  • Desiderata #48
    tudsz konkrét eseteket vagy csak gondolod hogy ez így van?
  • OKkultist
    #47
    A régészek nem (csak) feltétlenül a műtárgy nepperkedéssel keresnek jól, hanem a feltárással kapcsolatos munkákkal (amit az állami beruházásoknál fixen megkapnak, pl. AUTÓPÁLYAÉPÍTÉSEK!) amikkel ugyanúgy lehet nepperkedni, mint a közbeszerzéssel szoktak, pl. földmunkák a kiszemelt vállalkozónak, aki utána HONORÁLJA ezt.
    A jutalom meg arányos kell, hogy legyen a talált cucc ÉRTÉKÉVEL, (a piacival!!!! mert ha el lehet adni, akkor van értéke) de pl. csak ha épen adja át az amatőr régész, tehát nem széttúrva, kirabolva, mert akkor se jutalom, se hírnév. (büntetni nem büntetném, mert legalább előkerült amit talált)
  • sz4bolcs
    #46
    Itt (Pécsett) viszonylag könnyű összefutni velük. Akik csinálták a pécsi Székesegyház alatti sírok feltárását, azok a kedvenc kocsmámba szoktak üldögélni.
  • polarka
    #45
    Jah, én is arra várok tavaly óta...
  • sz4bolcs
    #44
    Akkor rosszul gondoltam. Majd kérdezgetek régészeket, ha találkozok velük.
  • polarka
    #43
    A metroban azt írták valamelyik nap tavaly, h építkezések előtti régészeti átkutatásért milliókat kapnak, asszem külön cikk foglalkozott vele.
  • sz4bolcs
    #42
    Szerintem is inkább izgalmas, mint jólfizetett meló.
  • Desiderata #41
    jó dolog lenne a középút, mert sok éve szeretnék én is detektorozni, de eddig nem vettem fémdetektort mert nem használhatnám, bújkálva meg nincs kedvem

    épeszű népséggel egyetértek, amíg az adót se fizetik be addig ne várja senki hogy majd múzeumnak leadják a talált tárgyat

    "ARÁNYOS JUTALOM" alatt nem tudom mit értesz, Seuso-kincseket nem szoktak naponta találni, itt nincsenek elsüllyedt kincses hajók (na jó, egy van, de a helyét a régészek titokban tartják :)

    ami tárgyi lelet van annak nincs nagy anyagi értéke, inkább csak történelmi a gyűjtők szemében

    most ha valakinek jelez a műszer és kitúr egy fülbevalót, azzal lehet hogy többet árt a tudománynak, ugyanis valószínű egy sír is van ott, csak az már nem érték egy kincskereső szemében

    hogy régészek jól keresnek-e azt nem tudom, gyanítom hogy nem
    nem hiszem hogy valaki hivatásos régészként feketén eladná azt ami az élete
    inkább amatőrök miatt vannak tele a licitálós oldalak, akik csak hasznot látnak a régi tárgyakban
  • OKkultist
    #40
    Nyilván jobb lenne valamilyen középút a teljes tiltás (Magyarország) és a teljes szabadság (USA) között, de ahhoz korrekt vezetés és épeszű népesség kellene. (pl. valamilyen ARÁNYOS JUTALOM, ha találsz valamit, de a teljes feltárást a szakemberekre kellene bízni!) Jelenleg a régészek is nagy rablók, a földmunkákkal (ki nyeri meg a munkát és miért) olyan jól keresnek, hogy nincsenek rászorulva a műtárgyak lopására, de semmi sem megoldhatatlan, ha van elég pénzed. (lehet venni bármit, azok mit gondolsz hogyan/kiktől kerülnek a feketepiacra??? De pl. a SEUSO kincsek története is egy szégyen, a tanúk még ma sem mernek beszélni, és azokat sem a nagyokos régészek találták meg, hanem sajnos amatőrök-és balf*szok-)
  • Desiderata #39
    az összes régészeti lelet katalógusba vétel nélkül a feketepiacra kerülne
    a régészet nem sírrablás, de a fémdetektorozók többsége a neten árulja a talált tárgyakat

    ráadásul lehet hogy egy felbecsülhetetlen felismeréshez vezetne a lelet ha szakember talál rá
  • OKkultist
    #38
    Az nem világos, de ha találsz valamit, akkor megbüntetnek, nem pedig mondjuk 10% jutalmat kapsz, hogy korrekt módon bejelentetted a régészeknek. A bányászati cégek pont ennyit fizetnek az államnak (6-12%) és minden bevétel az övék, amit a kiásott cuccból befolyik nekik. Namostakkor miért balf*sz az állam a bányászati multicégekkel szemben, és miért k*cs*g a saját állampolgáraival szemben? (USA a jó példa megint, ahol ha megveszel egy területet, ott azt is megvetted, ami benne van a földben, olaj, arany, régészeti leletek, stb...)
  • sz4bolcs
    #37
    Miért nem szabad fémkeresőt használni?
  • OKkultist
    #36
    Ez nagyon gáz, szerintem alkotmányellenes, és adatvédelmi szempontból is aggályosnak tartom, ill. ha az EU-n belül a bótban vehetek fémkeresőt,(pl. a németeknél, vagy angliában) akkor annak a használatát nem tilthatják be. Ez megint valami hungarikum? A régészek ásatási üzleteiről kellene inkább beszélni, amikor valamilyen útépítésnél (autópáyák) találnak valamit , akkor ott nagy üzletelés megy, nemcsak az ásatási földmunkák elnyeréséért! (ha érted mire gondolok, szóval nekem a régészek ne akarjanak okoskodni)
  • Anaid
    #35
    A majmóca ábrázolásmódja is érdekes. Hagyományosan azoknál a kultúráknál spirális farkincával ábrázolták? Ha nem volt ez a fajta ábrázolásmód jellemző, akkor van jelentősége?
    A kezekről meg nekem azok a tankönyvi ábrák jutottak eszembe, amik egyes élőlények fejlődését ábrázolták családfa formájában.... Túlteng a fantáziám...
  • W B
    #34
    talán családfa?
    Valamely gazdagabb benszülöt familia...
  • Anaid
    #33
    [URL=http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Nazca-lineas-manos-c01.jpg&filetimestamp=20060502164852]Indító kérdés: a "kezek" növényt vagy családfát ábrázolhat-e szerintetek?[/URL]

    Van véleményetek arról, mik lehetnek, mit jelenthetnek és kik készítették. Szerintem érdekes "leletegyüttes".
  • W B
    #32
    melyen kettős honfoglalás? milyen elmélet?
    Hazatérés... Jöttünk Attila királyunk hagyatékáért. Vagyis a földért.

    Voltak itt népek, igen Szkíta népek nagy részt, mik kultúrában és nyelvben is csekély eltérést mutattak. (Avarok)

    ez a honfoglalás is a Finn-ugor kitalállció része. Ha megnéznéd, a krónikákban mindig hazatérés vagy bejövetel van. Az Árpád házi királyaink mind Attila leszármazottjának vallották magukat.

    Csak a mai embernek nem felel meg a jurta. amúgy bőven elég lenne itt a kárpátokban.
  • blackgamer
    #31
    tény hogy már a honfoglaláskor is éltek itt népek, akikkel keveredtünk
    kettős honfoglalás pedig csak egy elmélet

    ismerem a jurtát, azért használták azt mert vándoroltak ide-oda, nem volt fix hely ahol letelepedtek volna
    de egy házat mégse helyettesít ezen az éghajlaton
  • W B
    #30
    ez az a szkíta lelet?
    Akkor el árulnék neked valamit: Mi is szkíták vagyunk, csak tettünk egy kis látogatást anno keletre, elvoltunk mint a befőtt, végül jogos jussunkért vissza jöttünk.
    A Finn-ugor dolog hülyeség, mert mi szkítiából (aszem így hívják) származunk. ez kárpátmedence, és még tőlünk keltei területeken terült el.
    Az igaz, hogy innen kivándoroltunk, de aztán vissza tértünk. De vannak, akik nem tértek vissza. Pl. hunok egy része. Ők a lehető legkeletebben élnek. (igen, ők a japánok)

    "mi még javában jurtában laktunk" - építettél már jurtát? akkor tudnád, hogy az bőven elég, elég tágas, meleg, világos és konfortos. És két ember is elég az össze rakásához, kb. fél óra alatt.
  • blackgamer
    #29
    Az antik világ leghosszabb földalatti vízvezetékét tárták fel német kutatók a Közel-Keleten: 170 kilométeres volt, és több mint egy évszázadon át épült.
    az igen

    Hétezer éves házakat tártak fel Óbudán
    az szép, mi még javában jurtában laktunk az Uralon túl
  • Anaid
    #28
    Á, mindegy csak álom volt, aminek utána néztem. Nem számít.
  • blackgamer
    #27
  • Anaid
    #26
    Pontosabban megnéztem és a következőt találtam:Van egy tó, mellette egy kisebb, benne egy sziget szerű nemtom mi, a két tó között négy majdnem párhuzamos szikla, vagy nem tom mi, a nagyobb tó partjánál egy négyzet alakú épület(?)...az Iskola utcánál. Szal mi van ott?
    A francba, hogy milyen sok tó van ott, de megtaláltam végre, melyik környékéről szeretnék többet megtudni.Erről.
  • Anaid
    #25
    A Kőszárhegyet keresgettem térképen, megnéztem a kiadott műholdképet, van rajta egy majdnem téglalap alakú, felfele kicsit keskenyedő tó, keletre (balra) egy épületegyüttes, vagy micsoda (sajna nem nagyította tovább), a fölött egy kicsi négyzet alakú tisztásszerűség az erdőben. Azt a tisztásszerűséget szeretném tudni mi.
  • blackgamer
    #24
    hol?
  • blackgamer
    #23
    szerintem semmi, nem tudják egyértelműen bizonyítani hogy innen származik a lelet, ezért marad külföldön
    talán ha a készlet többi része is előkerülne a földből...
  • Anaid
    #22
    Nem tudja vki, helyileg hol folynak az ásatások?
    Más:A műholdképen látszik egy majdnem téglalap alakú tó, a bal oldalánál egy majdnem szabályos négyzet alakú tisztás szerűség. Nem tudja valaki mi van ott? Nem annyira lényeges, de jó lenne, ha válaszolna vki. légyszí
  • Anaid
    #21
    Vki...?