26
  • szalbint
    #26
    Az sem mindegy, hogy ha valaki nem közlekedik, nem szennyezi a levegőt :)
  • kecskeszeme
    #25
    Szerintem az egész legnagyobb előnye, hogy nem kell bejárni. Ezzel a dolgozó minimum napi 1 szabad órát nyer, de vannak, akiknek ez 3-4 órát is jelenthet - napi szinten! Azt az időt meg ugye sehol nem fizetik, amit az odavissza úttal tölt az ember... pedig tulajdonképpen már akkor is dolgozik, semmiben nem különbözik attól, mint amikor céges ügyben kell napközben elmennie valahová. Arra kéne inkább célhardvert/szoftver fejleszteni, hogy a munkaidő nyomonkövethetően akkor kezdődjön, amikor otthonról elindulsz a munkába és akkor végződjön, amikor hazaérsz, vagy elhagyod a munkahelyed (abban az esetben, ha nem egyből haza mész munka után).
  • aDannyBoy
    #24
    távmunkás /= mobil munkás!

    ne keverjétek a szezont a fazonnal :)

  • No1Süni
    #23
    Ez nagyon érdekes! Természetesen hallottam már a távmunkáról, de én sem igazán hittem benne. Most viszont úgy gondolom, hogy szívesen kipróbálnám. Először persze csak napi/heti néhány órában, okosan! :)
    Esetleg ha valaki tudna adni néhány tippet, merre keresgéljek, hol érdemes, mire érdemes odafigyelni szívesen venném egy privi üzenetét.

    Előre is köszike.

    Hajrá távmunka.
  • BCS pixel
    #22
    A távmunka egyszerű dolog, vagy megcsinálod időre, vagy nem, és repülsz. Meg úgye MSn, Skype lehet dumálni folyamatosan. Még a ronda pofáját is láthatod a másiknak ha valaki ennélkül nem tud dolgozni. :D
  • opeca
    #21
    A managmentet általában azért nehéz erről meggyőzni, mert valszeg lusta bagázsból áll, akik magukból kiindulv teljesen elképzelhetetlennek tartják a tisztességes munkavégzést otthonról.
    Ez nem vicc, ilyen esetek töbségében sajnos magából indul ki az ember!

    Egyébként teljesítménymérésre számos egyszerű mód létezik, úgyhogy nem tudom miért kell parázniuk a lusta managereknek.
  • freeapro
    #20
    Nekem abszolut pozitiv tapasztalataim vannak a tavmunkaval kapcsolatban. Technikailag teljesen megoldott: laptop, adsl, VPN, mobil kell csak hozza (SW fejlesztes, telecom). Ami nehez volt az a menedzsment meggyozese. Hetente ketszer dolgozom otthonrol, harom napot vagyok az irodaban. Nem lettem antiszocialis es nem kelek 11-kor, reggel 9-kor odaulok a gep ele es 17-ig gep ill. mobil kozelben vagyok.

    A tavmunka jo megoldas arra is ha kis gyerekeid vannak es nincs keznel nagymama, mert gyes lajarta utan vagy otthon marad a feleseged es egy fizetesbol eltek, vagy megprobaltok valtott napokon tavmunkazni.
    Jobb megoldas mint 2 evesen bolcsodebe adni...
  • opeca
    #19
    Azért az otthoni munkát is lehet kontrollált körülmények között engedélyezni.
    Több nagyobb vállalatnál már bevett szokás, hogy egy 4-5 órás időintervallum az, amikor minden munkatársnak bent kell lennie a cégnél, maradék 4 órát meg úgy dolgozod le, ahogy neked jólesik.

    A lényeg, hogy kontrollálva legyen az otthoni munka.

    Van aki inkáb délelőtt, van aki inkább délután produktívabb, szóval ez a gyárkürtre bemenni, már nem igazán szokás.

    További előnye az otthoni munkavégzésnek, hogy mgiscsak egy barátságosabb környezetben tevékenykedsz. Nincs sok frusztrációs tényező és ez igen sokat tud lendíteni a melón. Ezt több olyan ismerősöm is megerősítette, akik néha távmunkát is végeznek.

    Amúgyis, ez a team dolog talán kicsit túl van itt már dimenzionálva. Jött ez is külföldről, mint az összes marhaság, aztán a végén erről is ki fog derülni, hogy semmi értelme.
    Számos felmérés szerint a magyarok többsége inkább az individualitást részesíti előnyben, tehát míg a németeknél mondjuk a csapatmunka erős, addig itthon ez nem jellemző.

    Ha pedig a csapat tagjai egy ember miatt nem tudnak tovább haladni, akkor ott bizony súlyos szervezési gond van, és nem a távmunka hibája:)
    Akkor ott a projektvezetőnek véreznie kell:)
  • atomkrumpli
    #18
    Pár éve ezt csinálom és az általad említett összhang hiánya valamint a lassú kommunikáció csak kezdetben volt valamennyire érezhető de hamar beletanulhat bárki. Szervezésre és segítségnyújtásra külön embert tartanak.
    Aki nincs tisztában a képességeivel az ne vállalja el a melót vagy inkább kevesebbet majd ha jobban megy jöhet több is, ha valaki képtelen magát hosszútávon menedzselni akkor ott szerintem is gáz van.
  • Sir Quno Jedi
    #17
    Én aztán jópár évet nyomtam(ok) le VPN-es vállalati hálón otthonról is. A modemes VNC-s/Remote Desktop-os idők után a jobban elterjedt szélessávú elérés lehetővé tette, hogy az anno nyögvenyelősen folyó otthoni meló teljesen gördülékennyé váljon. AZ ember továbbra is a céges gépeit és a cég szervereit használja, így hazai gépe terminállá alacsonyodik. Ugyanakkor hála a VirtualPc-nek (vagy vmware) mégsem árt egy-két izmosabb erőgép hazulra sem, mivel a Virtual PC session-ök kiegészítve a különböző Terminal Server-es megoldásokkal abszolút szabad kezet adnak nekünk a sávszélesség/erőforrás/idő hármas megfelelő kézbentartására.

    Nem tartható a mai világban, hogy a dolgozók sok-sok órát töltsenek utazással és hasonló felesleges időpazarlással. AZONNAL van rájuk szükség. Egy rendszergazdára, de még egy fejlesztőre is bármikor, akár vasárnap hajnali 2-kor is szükség lehet és ilyenkor a "munkahely" elérése nem tűr halasztást, a munkát azonnal meg kell kezdeni, hiszen sokszor perceken múlik egy-egy komolyabb rendszer összeomlása, vagy kritikus státuszba kerülése.

    A 7x24 órás üzem ma már egyre elterjedtebb követelmény, ami tökéletes mobilitást és 7x24 órában rendelkezésre álló munkatársakat igényel (és persze legalább 3x annyi embert). Akárcsak az ügyeletes orvosoknál, itt sem lehet kieső idő...

    Ez persze főleg az IT szektort érinti, azon belül is a pénzügy és a közszolgáltatások vezetnek e téren.
  • immovable
    #16
  • kacsi01
    #15
    Ebből az egészből az a két piszoknagy monitor ér valamit..
  • dondore
    #14
    másfél éve
  • assdf
    #13
    Mond csak dolgoztattál már távmunkában?
  • dondore
    #12
    A teamben a feladatok kristálytisztán meg vannak határozva, a processzek szintúgy! Nagyonis lehet tudni, hogy ki nincs időre kész, pont ezért mindig mindenki kész van;)

    "mindenki más időpontban akar..." - ezt Te sem gondolod komolyan igaz?

  • dondore
    #11
    Kezdjük az elején.
    Több ember összehangolása:
    Outlook intraneten, látod kinek, mikor van milyen meetingje.

    Olyan nincs, hogy "este szeret dolgozni". Reggel 9-től este 6-ig munkaidő és kész.

    Lassú és nehézkes a kommunikáció??? Telefon, intraneten msn, email...
    Amúgy meg akitől információt szeretnél az egész máshol van, úgysem tudnál odamenni hozzá :)

    Aki képtelen magát menedzselni szvsz ássa el magát az másmilyen munkahelyen sem fog virítani!

  • assdf
    #10
    Épp ez az. Ez csak akkor az ő dolga ha olyan a meló hogy egyedül kell végezni. De mihelyt teamben kell dolgozni, már 1 lusta kolléga is vissza tudja vetni az egész társaságot és utánna magyarázhatod hogy azért nem tudtatok időre kész lenni mert az az 1 cseszett 9től 5ig dolgozni otthon mint a többi 9 hanem ő déltől este 11ig akart... (és arról még nem beszéltem ha esetleg mindenki más időpontban akar...)
  • Hellion
    #9
    A lényeg, hogy a munka el legyen végezve. Az, hogy valaki este akarja, az meg az ő dolga, csak legyen meg.
  • assdf
    #8
    Szerintem alapvetően a távmunkának a következő bajai vannak (technikai kivitelezésen kivül):
    -ha több embernek kell összehangoltan dolgoznia akkor az macerás lehet. Mert ha "b" munkája függ "a"tól akkor gáz van ha mondjuk "b" rendesen odaül a gépe elé reggel 9kor, "a" meg csak 11kor kell fel mert ő meg este szeret dolgozni... És ugye ebben az esetben nincs igazi munkaidő, a cél általaban a feladat végrehajtása

    -lassú és nehézkes a komunikáció. Egy irodában ha valakitől kérdezni akarok odamegyek hozzá és egyből elmondja/megmutatja. Ugyanez emailben/telefonon stb sokkal nehezebb, ráaádasul nem látni hogy épp ráér-e.

    -A legtöbb ember képtelen magát menedzselni. Magyarán mivel nincs felügyelet és otthon van, akkor fog dolgozni amikor épp kedve van könnyen elharapózhat az hogy akkor 11-kor kelünk és este 11ig dolgozunk majd másnapo mégfáradtabban már 12kor kelünk stb... Az embereknek szükgésük van egy külső rendtartóra. (aki nem hiszi gondolja csak végig hogy hétvégén mi szokott történni, a legtöbb ember az eltervezett 10-t sem csinálja meg csak lustit)
  • ace05
    #7
    Olyan tipusú videótelefenok vannak a 24 ben!De csak 4. évadban láttam!
  • GiXXXer
    #6
    Középvezetőként tevékenykedem egy igen nagyüzemű termelő vállalatnál, de nálunk még a vezetékes telefon (ingyen, ugye) a menő, pedig minden részlegen van több számítógép. Ezeken a gépeken a speciális szoftverek futnak vindóz alatt, belső kommunikációra semmilyen lehetőség nincs megoldva szoftveresen. Így minden gép mellett van egy telefon... :) Ha meg nem veszik, marad a GSM, vezetők között ingyé. Szerintem egy vállalat sikerét nem a hipermodern kommunikáció okozza, 2000 Euró/dolgozó hardverháttérrel, hanem pont fordítva, a sikeres vállalatok a bőséges bevételüket ilyetén technológiai ráfordításokkal tudják leköltségelni, adóalap-csökkentés folytán.
    Ja, és a távmunkának a legeslegnyagyobb hátránya szerintem az, hogy az ember vizuális alkat, azaz egy termelési folyamat egyéb dolgait nem biztos, hogy helyesen el tudja képzelni, meg tudja ítélni.
    Én nem vagyok a távmunka híve.
  • Tom Tom
    #5
    Jó hát én még "csak" 17 vagyok szóval van még pár évem hogy ilyen gondjaim legyenek hogy antiszociálódás meg nagy villanyszámla:)
    De mondjuk sztem nekem hiányoznának a munkatársak meg ilyen együtt ebédelések stb.Nomeg biztos lesznek az embernek barátjai "haverjai" a munka során a kollégái közül szal ennyiből tényleg nem jó.De kényelmes az biztos
  • MerlinW
    #4
    Én egy éve dolgozom otthonról, nem olyan jó az. Kényelmes egy ideig, de aztán antiszocializálódsz, ami nem jó:) A másik, meg hogy ha otthon dolgozik az ember, nem nagyon van munkaidő, képes az ember egy nagyobb munkával késő estig foglalkozni.

    Az otthoni rezsi, stb meg más kérdés, fizeti-e neked a cég az irreális villanyszámlát (ezzel járó megnövekedő általánydíj), stb.

    Mostanában kértek meg hogy járjak be hetente 2-3 alkalommal, én nem duzzogtam miatta:) Hiába, az embernek semmi sem elég jó:)
  • Tom Tom
    #3
    Nekem is tetszett, jól összerakott értelmes cikk szemléletes képekkel.De azért hogy 2009re a föld népességének negyede legyen távmunkás az kicsit irreálisnak tűnik nekem, de azért bírnám ha a jövőbeni cégem adna minden cumót (laptop,ilyen okostelefon, olyan gyors net wifivel...) és elég lenne itthonról ügyeskedni.
  • Darth Sith
    #2
    grat, jó cikk! ilyet még!
  • tunyo902
    #1
    Ez egy szép kerek cikk.