25
  • kisember
    Végre lesz olyan vas amin "elfut" a Vista :)
  • dez
    Lehet használni a GPU-kat mindenfélére már, csak mondjuk összetettebb kódoknál pl. egy Cell 6x gyorsabb, mint egy G80:

(Bévebben.)

Lehet egyébként úgy is fejleszteni Cellre, hogy ugyanaz a kód fusson egy PS3-on, vagy épp egy QS20-as blade centeren (14 Cell), szinte lineárisan gyorsulva. Az előzőleg említett iRT ray-tracer ilyen.

(Sőt, "The iRT now uses automatic code overlay support to switch shaders and read/write software caches to spill, sort, bundle, and evaluate secondary rays. These two coding features allowed the programming team to ignore the SPE's 256KB local store size for both code and data fetch and eliminated the need for programmer directed DMAs.".)
  • dez
    Egyébként az IBM is fejleszt ray-tracert Cellre. Ezt a látványt egy PS3 "at interactive frame rates" tudja számolni (az RSX nélkül):

De nem ekkorában ám, hanem 720p-ben, lásd itt.

Le is tölthető a program (PS3-ra is) itt:
  • shabba
    High endnél én max olyan elképzelést tartok valószínűnek hogy pl. nem a most megszokott 1 procis rendszerek lesznek, hanem 2-4 procisok, ahogy pl. Skulltrailnél is e felé mennek el. Ahogy ma már egy celeron is 2 magosodik, ki tudja lehet pár év múlva kihalnak egy 1 procis alaplapok és minimum 2 vagy akár 4 procisok lesznek. Kvázi a mostani dual meg quad SLI kártyás megoldások CPU socketekre költöznének át.

És ezekben mehet mondjuk a CPU vagy a Larrabee, akár külön-külön, de szerintem egy intergrált rendszerű több hatékonyabb működést eredményezne. Pl. high end renszernél 4 procival mondjuk procinként 4-8 általános célú CPU és 16+ magos Larrabeeval már igen komoly számítási teljesítmény eredményezne.
  • RealPhoenixx
    Nah azert latom elegge eroteljes az egyetertes es az informaltsag ezen a teruleten, hogy ezen iranyba hat az egesz. Foleg ha a linkelt cikken tovabb mentek nahany linket, aholis lehet talalkozni mar ma is grafikus ic-kbol epitett szamitogepekkel, es tudomanyos szamitasokra igencsak szepen hasznaljak azokat.

Az AMD lenyeget tekintve kenyszerszeru befekteteskent cuppant ra az ATI-ra, hiszen az intelnek van grafikus reszlege, es lenyeget tekintve az intel 80 magos cpu-ja is azon iranybol ered (igyhat az AMD hogy vegleg ki ne fekudjon, kenytelen kellettlen volt megvasarolni egy grafikus chip fejleszto ceget, az ATI meg eppen kapora jott - szval ez nem egy veletlen tortenet volt es nem is kell szerintem felteni az AMD-t, most egy kicsit le van maradva, ez egyertelmu, de kicsit kene supportolni, hogy a verseny elesebb lehessen *vagyis vasaroljatok AMD cumokat :) *).

Jah meg valami, valaki irta, hogy a jol parhuzamosithato cuccoknal lesz jo a cumo, en meg viszont kerem azt az illetot aki ezt emlitette, es aki igy gondolja a dolgot, olvassa el a linkelt cikket, meg az ottani linkenen talalhato cumokat is, es akkor hamar megtudja, hogy nem kell szarra optimalizalni egy prg-t egy olyan felepitesu cumonal. :)
  • dez
    High-end gaming vonalon még sokáig különálló lesz a GPU - egyszerűen többet lehet fűteni két chippel, mint eggyel. De GPGPU alkalmazásokban már egy középkat GPU is elég jól tud teljesíteni közvetlenül a CPU szomszédságában, nagyon gyors, utasítás-szintű adatcserét lehetővé téve, ami összetettebb algoritmusoknál nagyon jól tud jönni.
  • shabba
    Ott van azért az Intel Larrabee-je, mint hasonló GPGPU project. 3 év múlva 32nm-es gyártástechnológia mellett szerintem meglesz a realítása hogy akár egy chipbe építve megjelenhessen az CPU+Larrabee páros. Maga a Larrabee előbb is meg fog jelenni 2009 év eleje felé, először nagy valószínűséggel különálló kártya formájába ahogy most a videokártyák.

De 45 nm-en az Intel a Nehalem mellé akar GPU-t rakni a chip mellé, közös tokozásba, de elsőre még nem integráltan. Ez először inkább a mobil és üzleti PC vonalat fogja megcélozni, nem a játékosokat, ahogy az AMD megoldásának sem hiszem hogy ez lesz az első célközönsége. Ki tudja lehet hasonló nem integrált módon egy csökkentett Larrabee is odakerülhet a Nehalem mellé.

45nm-es gyártástechnológia mellett még nincs igazán realítása erős CPU és GPU egy chipbe integrálásának, inkább csak a mobil és az üzleti piac lehet a cél olcsóbb, kisebb fogyasztású komplett megoldással. Később a gyártástechnológia fejlődésével, ahogy egyre több tranzisztort lehet egy chipre integrálni idővel bejöhet a képbe egy középkategóriás gamer konfig megvalósíthatósága. De a high end rendszerek szerintem akkor is külön lesznek még, ahhoz jóval több idő kell, legalább szerintem 5 év.

Az Intelnek elég komoly tervei vannak a sok magos many core GPGPU megoldásaival. Az egyik ilyen játékos fronton a real time raytracing. 3 év múlva ha 32nm-en lesz már integrált Larrabee megoldás, az lehet az első lépcsőfok ehhez. Első nekifutásra még nem biztos hogy túl sikeres lesz, de később a teljesítmény fokozódásával egyre inkább beérhet.

Ott van az Intelnek a másik many core projectje a TeraScale ami az ominózus 80 magos fejlesztői procija. Abból kereskdelmi termék nem lesz úgy mint a Larrabeeból, de azért véletlenül kisérletezgetnek vele.

A Larrabeenál az Intel Teraflops feletti teljesítményt ígér, a TeraScale proci is 1-2 Teraflops teljesítményre képes. Ez akár 20-40x nagyobb, mint egy mai átlagos 4 magos proci lebegőpontos teljesítménye. Persze ez a nagy teljesítmény nem mindenhol kamatoztatható, csak olyan feladatoknál amik nagyon jól párhuzamosíthatók, ott jön ki igazán az SIMD képesség. Pl. a raytracing ilyen, nem véletlenül próbálkozik e felé az Intel.
  • dez
    Igen, de ez már egy ideje tudható is. Pontosabban, asztal (közép és felsőkategória) és munkaállomás vonalon a általános gyorsítóként fog működni a beépített GPU; mobil és irodaigép vonalon meg mint olcsó integrált GPU. De az Intelnek is vannak ám ilyen tervei.
  • dez
    :)
    Term. úgy értettem, a frissített BIOS-ú AM2 lapokkal kompatibilis.

Szal, az AM2 (mint szabvány) kompatibilis az AM2+-szal. Az AM2 procik mennek az AM2+ lapokban, és az AM2+ procik mennek a megfelelő BIOS-szal rendelkező AM2 lapokban. Vagy másként, új BIOS-szal a korábbi AM2 lapok AM2+ kompatibilissá válnak. Lásd gyártók "AM2+ kompatible" listáit (amely régi alaplapokhoz készítettek már BIOS-frissítést).
  • Lokids
    Ez utóbbi a hybrid proci. Viszont azt csak kb 3 év múlva tervezik.
    A Phenom nem az.
  • RealPhoenixx
    Ha az AMD-sek valoban arra fele gondolkodnak, amerre gondolom, akkor nagyot fog csapni az intelre.

Az irany pedig elvileg a kovetkezo lenne: az AMD azert vasarolta fel az ATI-t, hogy a grafikai chipek tulajdonsagait epitsek be a CPU-kba, maskent emlitve a dolgot: hogy a CPU-kat egyesitsek a grafikai chipekkel.

Ennek kovetkezteben sokkal gyorsabb CPU-kat tudnak majd prezentalni azonos orajelen, de ugye bejon a marketing is, szval ha ezt a problemat illetve dolgot megvalositjak, akkor azonos orajelen akar 25-szor gyorsabb is lehet egy CPU, de ertelemszeruen az elso ilyen peldanyok valoszinuleg csak 2-szer ill. 3-szor lesznek gyorsabbak.

Hivatkozas: http://www.hwsw.hu/hirek/34514/password_jelszo_feltores_nvidia_geforce_gpu_cuda.html
    (bocsi sg forum, hogy hwsw-s cikket tettem be, es tom nektek is valahol megvan a cikk, csak nem talaltam meg, szval admin ha kicserelned SG-s -re a cimet, azt en orommel vennem)
  • MaSzKa kitiltva
    ami - megfelelően frissített BIOS esetén - kompatibilis az AM2-vel).
    ezt összekeverted
    am2-es alaplapba bios frissités után belemehet

amúgy ezek az órajelek nem véglegesek
    100mhz-vel lassabk lesznek (ph)
  • dez
    "Mindhárom változat 4 MB gyorsítótárral és Socket AM2 foglalattal érkezik"

1. Egy procinak nem foglalata van, hanem tokozása. Foglalat az alaplapon van.
    2. És természetesen AM2+ (ami - megfelelően frissített BIOS esetén - kompatibilis az AM2-vel).
  • Aspirin
    Azt sem hiszem, hogy a csúcs AMD 29%-át produkálná a csúcs Intelnek, mint amennyi az árkülönbség.
    Azt a filmet amit egy c2q 1 órát tömörít nejm fogja ez 3 órát birizgálni, vagy egy gámé nem fog ezen 29 fps-el nyekeregni intelnél meg 100-al repeszteni.
  • sgember
    Milyen foglalat képe ott a főoldalon az AMD Phenom - beárazva cím mellett? (tudom szőrszálhasogató vagyok). Nem várok egetrengető teljesítményt a phenomtól, lesz amilyen lesz. :)
  • Caro
    Egyébként szerintem érdemes jövő évig várni, azt hiszem én is megvárom a következő Ati generációt, ami remélhetőleg szintén jobb lesz, de 65k-t nem fogok egy prociért kiadni, az biztos (szerintem kb. ennyiről fog indulni a 9700). Ennyiért már egy egész gépet is össze lehet rakni.
  • Caro
    Akkor bizonyosra vehetjük, hogy drágább lesz, mint egy 6600-as X2. És órajelben meg azért nem lesz ott. Szóval lehet, hogy X2-est mégis érdemesebb lesz venni. Nagyon kell az a négy mag? Nem biztos. Még a három magosok érdekesek lehetnek.
  • Csaba42
    Az egyismeretlenes egyenleteket k*rva egyszerű megoldani (pl. 1+2*x-3=74)!
  • fixpont
    Es en komoly teljesitmeny adatokra sem szamitok, az AMD nagyon nagy pofaju ceg, ha jok lennenek a procik mar megint csinalnanak azt a ringbe szolito cirkuszt, mint anno az X2 eseteben, hogy a kek sarokban az AMD a piros sarokba meg gyava az intel. Nagyon lapitanak, es a procik is draganak tunnek, semmi jot nem remelek, ami igen nagy kar, mert kell a verseny.
  • HöfEE
    A cikkben pont azt irják, hogy az AMD drágább.

"ezekkel az árakkal mindössze a legkisebb testvér tud az Intel Core 2 Q6600 alá menni, amely jelenleg 266 dollárért kapható"
  • kisgabo
    olcsóbb, és nagyon kell nekik a forgalom.

drukkolok amd !
  • grebber
    Gondolom annyival el is marad mint amennyivel olcsobb!
  • gabeei
    A debütáló csúcs Phenom 288$, csúcs C2Q meg 1000$, lol. AMD nem kicsit olcsóbb...
  • gabore
    vajon mennyit tesz majd a 100-100 Mhzes különbség a játékokban?
  • grebber
    Remélem jók lettek ezek a procik!Várom az első teszteket!