46
  • Jinx McHale
    Arra lennék kíváncsi, hogy az IEC prefixek bevezetése előtt, vagy után használták ezeket a jelöléseket. Mert ha utána, akkor a gigabyte használata jogos, hisz 1000-rel kell szorozni. Szerintem a Seagate, és más gyártó csak "okosan" kihasználta az emberi "tudatlanságot", mert lássuk be: mai napig sokan megákról, és gigákról beszélgetnek. Középiskolában is mebiként és gibiként tanítom, holott a könyvekben még az SI jelölés szerepel...
  • dez
    "Számos merevlemezgyártó ugyanis nem a helyes 1024-es számot használta termékeinél, hanem egyszerűen 1000-el váltott át, amelynek eredményeként a háttértárolók kapacitása valójában kisebb volt a megadottnál."

Ez egy tévedés. Immár 7 ezelőtti ipari szabályozás alapján a SI mértékegységek (k/K, M, G, stb.) 2-es alapú használata a hibás, és egységesen mindenhol 10-es alapúként kell(ene) használni őket. A 2-es alapúak új neve KiB, MiB, GiB, stb. - az i jelzi a bináris mivoltot. Sok országban már így tanítják, és jópár OS-ben és programban így is tüntetik fel, vagy opcionálisan megvan. Az új szabvány szerint dolgozik az összes telekommunikációs, háttértár, és adathordozó-gyártó jópár éve!

A Seagate (és a többiek) hibája valójában csak az volt, hogy nem tüntették fel, hogy ők is az újabb szabályozásnak megfelelően adták meg a kapacitást.

(Lásd hsz #1 linkjei, vagy )
  • Tinman #4
    Nekem is van pár, vajon hazánkba is küldenek lóvét?
  • PíszLávJuniti
    A Per eredménye lehetne precedens értékű.
  • raingun
    Hümm, megnézem, nekem annyi seagate HDD-m van, hogy egyszerűbb, ha küldnenek egy vadi újat a pént helyett. De tényleg, hogyan számolják ki hogy mennyibe került anno a differencia?
  • Jinx McHale
    Érdekes dolog ez. Nem véletlen vezették be az IEC 60027-2-t (pont a kilo, mega, és egyéb prefixek miatt), ha jól tudom 2000 novemberében. Hogy mikor lett pontosan elfogadott azt nem tudom pontosan, utána kellene nézni.

Nem véletlen tanítják már főiskolákon és egyetemeken is a kibi, tebi, mebi, stb prefixeket... Nevezzük már nevén a gyereket. :)

Akit bővebben érdekel:
    http://www.iec.ch/zone/si/si_bytes.htm
    http://en.wikipedia.org/wiki/Kibibit