37
  • Thomas Von
    #37
    Én is jobb szeretem a KP-t.Csak megnézem, h mennyi van nálam és azonnal tudom, nem érhet kellemetlenség, pl h nincs elég lóvé a kártyámon, meg h itt nem lehet kártyával fizetni.Ha nagy ződ az otp-t akarja takarni, nekem pl semmi bajom vele.két okból van náluk számlám:1.Mert ez az egyetlen bank a városbana takarék szövetkezeten kívül:)És ugye nekik aszem mág Bátaszéken kívül 2 helyen van csak automatájuk.Én azt Budapesten baszhatom2. igazából nekem csak arra kell a számlám, h ha valaki pénzt akar nekem küleni megadom a számlaszámom és már meg is van, leszedem a zsetont azt csá, meg sok melóhelyen feltétel, h legyen.Ennyi.

  • halgatyó
    #36
    Bocs, pontosítok mert félreérthető. Az 1. és 2. pontban a PAPÍRPÉNZRE gondoltam!
  • halgatyó
    #35
    Mik a legfontosabb különbségek a papírpénz és az elektronikus fizetés között?

    1.) Mindenki számára elérhető, kisemberek egymás közötti apró elszámolási ügyeit is gyorsan, rugalmasan lebonyolítja.

    2.) Az, hogy a megkapott fietést mikor és kinek adtuk oda, a hatóság nem látja. (Ez eléggé b@szhatja a csőrüket wazze)

    3.) A papírpénz -- bár nem áru, és a mennyisége növelhető a bankóprés segítségével -- azért mégiscsak fizikai valósággal rendelkezik. Van színe, formája, és ha sokat nyom belőle a pénzjegynyomda, az feltűnik a kisembernek, hogy sok a vadonatúj nyomat. Ez az elektronikus pénz esetében nincs így, az az emberek számára áttekinthetetlen, a háttérben zajló folyamatok eredménye, az egyszerű embernek fogalma sincs, hogy egy adott gazdasági egységben (ország, önálló régió, stb.) éppen mennyi pénz van forgalomban,
    és arról sincs fogalma az embernek, hogy kik és milyen szándékokkal növelik ill. csökkentik a pénz mennyiségét, a kamatokat, és milyen jövőbeli terveik lehetnek (jók és tisztességesek NEM, az biztos!)
    Ez pontosan olyan mértékben növeli a kisemberek kiszolgáltatottságát, ahogy az elektronikus pénz elterjed.

    4.) Az elektronikus pénz kamatrendszert sokkal "kifizetődőbbé" teszi azok számára, akik működtetik! Most ahelyett hogy hosszú fejtegetésekbe bocsátkoznék, javaslom ebben a témakörben Drábik János írásait.

    Összefoglalva: a papírpénz eltűnése és az elektronikus pénz általánossá válása a dolgozó kisember ABSZOLÚT ELLENŐRIZHETŐSÉGÉT A HATALOM ÁLTAL, KISZOLGÁLTATOTTSÁGÁT ÉS AZ Ő SZÁMÁRA (alulról) ELLENŐRIZHETETLEN, SZABAD FEJHETŐSÉGÉT fogja jelenteni egy olyan társadalomban, amelyben a dolgozó kisember (ma még dolgozó középosztály, de nem sokáig) csupán a mozgási, szólási szabadságától és a gazdasági függetlenség morzsáitól is meg lesz fosztva.

    Ezt az iszonyatos "rendszert" támogatja mindenki, és eljöveteléért cselekszik, aki kártyával fizet!
  • halgatyó
    #34
    Igazad van!
    Végre valaki szépen megfogalmazta:-)))
  • qwas
    #33
    aDannyBoy:
    Akkor ez a cikk nyilván arra az országra vonatkozik csak. Már megint általánosítgatunk :)
  • aDannyBoy
    #32
    nem is hinnéd mennyit :)

  • Midas
    #31
    En delangliaban vok de itt is kb nyaron alig fertem az automatakhoz mert mindenki penzt vett le XDD
    Es alig par funkcioval tudnak tobbet mint otthon altalaban.
  • qwas
    #30
    "Míg külföldön alig vesz fel valaki készpénzt a bankautomatákból,"

    Írország, péntek délután (kocsmába menés előtt). Kígyózó sorok az autómaták előtt. Az járdán alig lehet közlekedni. Szombat délelőtt dettó. Kiváncsi lennék volt e már a cikkíró külföldön mondjuk a nyaralásokat leszámítva.
  • petya1992
    #29
    Én is :DDD
  • sz4bolcs
    #28
    hujuj, először azt olvastam a cím helyett, hogy "Okoskodnak a bankautomaták". :-)))
  • bnsgt
    #27
    Csak néhány adalék, pill Belgiumban élek, és az automaták nagyon profik. Ugyan a "sárga" csekket kiküldi a szolgáltató, de vagy homebankon keresztül, vagy és ez tuti automatán keresztül úgy hogy még a befizetési bizonylatot is kinyomtatja. Szóval? Kinek kell ezért a posta? Ok, levelet-csomagot nem lehet rajta feladni :-)Ja, és még egy apróság elsőkézből: évi 15€ a szálafentartási költség. Ebben benne van az akárhányszoros átutalás, kp felvétel, kártya csere stb stb. Ja meg még egy érdekes szolgáltatás Proton. Mivel chipes a kártya ún mobil pénztárcaként használhatod. Feltöltöd 50 pénzel, és a kisközérttől a parkolóautomatáig (pin nélkül) fizethetsz vele. Azzem röviden és csapongva ennyi .
  • Emmegki
    #26
    "Míg külföldön alig vesz fel valaki készpénzt a bankautomatákból,"

    Persze, Ugandában.
  • promail
    #25
    Én már kb 2-3 éve nem használok, csak nagyon ritkán kp-t.
    Bevásárolni hétvégenként egyszerre sokat szoktam, ott pedig kártya, tankolás szintén kártya, ebéd rendel amit kajacsekk :), szval szinte csak a fodrász és a reggelimet fizetem kp-val.
    És igen azon veszem észre magam néha, hogy egy rágógumit is kártyával veszek, mert nincs kedvem tökölni az apróval és utálom is hogy tele a pénztárcám ilyen kis piszlicsáré szarokkal.
    Amúgy én még nem láttam olyan sárga csekket, amit ne lehetett volna elutalni. Van rajta számlaszám, van rajta azonosító és kész. Postán nem is tudom mikor voltam utoljára... nem is áll szándékomban.
    Személy szerint örülök minden ilyen újításnak... mert én nem tartom magam türelmetlen embernek, de a sorban állás nem igazán móka és kacagás.
    Arról meg anyi, hogy igen a sok majom még mindig "a nagy zöld"-nél van és persze szitkozódik, hogy drága. Van más bank is a világon, csak meg kell mozdolni érte és nem azért maradni ott, mert megszoktam és lusta vagyok elmenni.
  • Gladiator
    #24
    te biztos intelligens ember lehetsz...
  • wander01
    #23
    és amikor te fizetsz ennyit igy? még nem volt olyan hogy nem volt nálad kp valami miatt? paraszt...

    amugy a fehérvári auchan-nál most automata benzinkutakat csináltak. betolom a kártyát, megmondom mennyi benya kell, és betolja, illetve levonja. ha kevesebb fér bele a kocsiba akkor csak annyit vesz le. nagyon baba, fürge, fasza, csak cigit meg rum koko-t nem lehet venni...
  • aDannyBoy
    #22
    kapja be az a bolt, aki nem volt képes egy adslt-behúzni és telefonos dial-up-pal nyomatja az POS-t.
    A minap egy külföldi üzletben a fizetés úgy nézett ki, hogy a pénztárnál a vevő elé elhelyezett olvasón áthúztam a kártyát, ütöttem a PIN kódot, addig a pénztáros csaj bepakolt a szatyorba, és kész is voltunk.

    Egy normális net mellett a kártyás fizetés onnantól számítva, hogy kiveszem a tárcámból, odáig hogy visszateszem, körülbelül 8-10 másodperc. Dial-uppal inkább 1 perc 15mp. Főleg az olyan extraszar helyeken, ahol a terminál+bank aláírást (is) kér, illetve a pénztáros előbb a blokkra ír rá valamit, meg utána egy füzetbe is bevezeti az eseményt...
  • angol
    #21
    bár aki mondjuk előttem fizet kártyával 200ft-t az kapja be a lónak az összes vérvörös f@szát és azt szopogassa addig amíg a b@szott kártyás tranzakciója tart, uff
  • sesquatch
    #20
    Hát elég drága banknál lehetsz. Nekem közüzemi befizetés a C***Bnél 40 Ft utalásonként, az egyedi utalás sem drágább.. Ráadásul van olyan szolgáltató, amely elenged egyszeri párszáz forintot, ha közüzemivel fizetsz.

    Ssdb: Belgiumban ilyen ATM-eket én csak a bankfiókokban láttam (nem utcán). Viszont tényleg jók.
  • reload
    #19
    A Budapest Banknál? Na ne nevettessenek, még Budapest belvárosában is csak elhanyagolható számú ATM-jük van, országos szinten még kevesebb. Látom az önbizalmuk viszont annál nagyobb.
  • arfer
    #18
    Ráadásul ha nem csak egy csekket fizetne be az ember havonta, akkor az annyiszor az átutalás díja, 5-6 csekknél szerintem az már inkább az 500 Ft-ot súrolja. Mondjuk van, ahol a csekkes fizetés drágább, mint az átutalásos, talán az rávenné az embereket az átutalásra. De amíg akár egy csekk miatt is el kell mennem a postára, akkor nekem mindegy, hogy egyet, vagy tizet fizetek be... Úgyhogy havonta összegyűjtöm a csekkjeimet, és egyszer egy hónapban kibírom a postai sorbanállást.
  • Stanlee
    #17
    Addig, amíg az emberek lusták váltani más bankhoz, hogy kevesebbért tudjanak utalni, megérdemlik a sorbanállást. Régen a nagy zöldnél volt számlám, az átutalás horribilis díja és a havi számlavezetés magas díja miatt is váltani akartam. Találtam is másik bankot, két átutalás áráért van a havi díj, annyit és oda utalok ingyen, amennyit csak akarok. Persze a zöld bank akarta a pénzem kezelni, mondtam hogy persze...

    A sárga csekk meg már egy elavult dolog, néha ezt is be kell fizetnem, majd meghalok a postán miatta, mert átutalni persze ne lehet, így elmegy egy órám, amit értelmesebb dologra is el"költhetnék", és ez havonta akár többször is. És nekem a 100 Ft spórolás nem éri meg a sorbanállást.

    Németországban a havi számlavezetési díjért minden ingyen van, és nem kell sárga csekkezni - mondjuk posta sincs már nagyon, ahol be tudnád fizetni :-)
  • Gymi
    #16
    .....a fizetését egy összegben felveszi róla és készpénzzel operál tovább. Kiveszi a papírt, majd sárgacsekkel a kezében sorban áll a postán.

    Amíg ez akár csak havi 100 forinttal is kevesebbe kerül, mint az internetes átutalások díja, addig nálunk semmi sem fog változni. Az emberek úgy érzik, megérte nekik ez a kis fáradtság.
    És lehet, hogy igazuk van. Túl magasak a banki díjak.
  • mad mind
    #15
    De az önkiszolgló rendszer természetesen egyszerre van a pénztárossal. Pl. a tesco-ban egy-két sort átalakítanak önkiszolgálóva. Kisboltban sose fogsz ilyen rendszerrel találkozni, mert ott tényleg nem érné meg.
    Az automaták, meg így is elég szivatósak, pl. apám nagyon rosszul lát közelre, alig tudja kibogarászni a mostani automata kiírásokat, teljesen használhatatlan lesz számára a modern csilli-villi rendszer, tehát mehet sorbaállni a bankba.
  • Zsolo007
    #14
    Éljen! Mindent a türelmetlen "modern" emberért, legyen még türelmetlenebb...
  • kay3
    #13
    Ez a self-checkout szép dolog, de azért van vele pár baj:
    - az üzletvezetők félni fognak egy ilyen bevetésétől, nem is alaptalanul
    - drága lesz
    - az az átlagnéni akinek a fizetés most is 10 percig tart (nem szidni akarom, nem tehet róla), úgy hogy felerészben nem ő pakolja a cuccait - mennyi ideig fog szenvedni egy ilyen géppel, amit ráadásul meg is kéne tanulnia kezelni? Sokkal hosszabb lesz a sor azelőtt a gép előtt mint eddig bárhol. És kivel fog a néni ezután beszélgetni? :)

    Persze be lehet vezetni egy ilyen rendszert, de hatalmas átfedés kell a régivel (5-10 év akár) és kérdés hogy minek (oké, néhány pénztárost ki lehet rúgni, de kell helyettük pár sokkal jobban fizetett karbantartó, szóval a 20nm-es éjjelnappaliban ez nem lesz slágertermék soha).

    A következő az hogy minek árufeltöltő a boltba, gépesítsük a raktározást is automata polcokkal, aztán meg minek boltba menni, hisz nincs ott semmi csak a termék - házhoz is lehet vitetni, végül jöhet a víz-gáz-villany-internet mellé a bébipempővezeték + dedikált vonal a mátrixba... :D
  • Mighty
    #12
    En mindenhol kartyaval fizetek, ahol lehet. Nem tapasztaltam lassu fizetest. Elvetve, ha lassu a vonal, vagy Gizike a raktarban trecselesre hasznalja. Ugyebar sok helyen nem dedikalt vonal van a kartyas fizetesnek.

    Mikor viszont idosebbek utalvannyal meg ilyen-olyan cimletekkel fizetnek, meg az aprot szamolgatjak, na az lassu :)
  • Vorpal
    #11
    A második fotóra egy jó kis dinnye is odacsuszott.D
  • szombi
    #10
    Ráadásul ha a falvakban nem lesz automata(vagy csak 1-1 banknak az automatája lesz),
    akkor már sokkal kényelmesebb az internetes fizetés, nem?????
  • gpeeter
    #9
    Sorbanállás ígyis-úgyis lesz...
  • DanyyX
    #8
    Második mképen az ATM melle hibátlan... hmm ATM...
  • ssdb
    #7
    Nem lenne olyan hülyeség ez gyerekek :) Főleg az önkiszolgáló kassza nem. Bár én jártam már Belgiumban, S őszinte leszek én még nem láttam illen automattát pedig vettem ki pénzt többször is. Na de mind1, biztos szerencsétlen voltam az egyik Brüsszeli főpályaudvaron... :P
  • GYUFo
    #6
    Igen én is épp írni akartam, hogy így is nagyon kevés az ATM az országban.
  • aDannyBoy
    #5
    szerintem az #1-ben lévő képről beszél, hogy az ATMen belépett vki vhogy a BIOSba :)
  • t0ma
    #4
    de ugye a 2. keprol beszelunk?
  • t0ma
    #3
    nekem is beletelt nehany mp-be, mire eszrevettem az ATM-et a hatterben :D

    amugy meg remelem nem egy-egy ijen masina lesz majd 10 negyzetkm-enkent. igy is rohadt idegesito, hogy varni kell, amig valaki az ATM-et penzvaltasra is hasznalja. 2 alap ATM, meg egy ijen lagalabb egymas melett!!!
  • ace05
    #2
    lol ez a kép ütött!!!
  • Gerygrey
    #1
    Magyarországon nem kiforrott a kártyás fizetés. Több időt töltesz a kasszában ha kártyával fizetsz, sok helyen el sem fogadják, sokszor megibásodik a rendszer. Mondjuk ha kártyára kapnám a fizumat, a számláimat biztos nem fizetném többé sárga csekken, de a boltban egyelőre készpénzzel vásárolnék. Az önkiszolgáló kasszát meg öngyilkos ötletnek tartom...

    Ui.: