53
  • carlos66
    #53
    Kedves Viktor ugye már rájött, hogy ez a: „... adott egy középkori környezetben..." mondatrész sántít. Az újkorban vagyunk. Én a XVIII. századra tenném.
    Nekem tetszett ez a (viták lezárása végett) mágikus-realizmus és mese keverék. Volt benne egy kis csacsiság, szerelem, gonoszság, kaland, egyszóval minden, ami egy ilyenhez kell.
  • Thomy87
    #52
    Hát mondjuk úgy,hogy a Gyűrűk Urát is meg van még jó néhány film,ami nagyon tetszik,azokat láttam vagy 20 alkalommal.Így vágom kívülről az egész történetet,szöveget meg minden.Néha fanatikus állat vagyok:D
  • Rage47
    #51
    hogy lehet egymás után 5x megnézni egy filmet?:D
  • Thomy87
    #50
    Hát ez a film tényleg nagyon jó szerintem is.Nem értem,hogy az amerikai közönségnek miért a nagy epikus csaták kellenek,meg ilyen Gyűrűk Ura szerű fantasy mindig.Nem az,mert azt is láttam egy jó párszor,de mind1.Amerikában ha jól tudom ráfizetés lett a Stardust..Sajnálom nagyon,hogy nem álltak rá.Itthon viszont ahogy elnézem elég sokan kedvelik.Én eddig sajnos csak 5 alkalommal néztem meg,de majd lesz ez még több is:)
  • Rage47
    #49
    most tudtam megnézni... sztem brutáliasn jó film, nagyon tetszett:D tényleg végig kikapcsol és leköt :)
  • kenderzen
    #48
    én még csak most néztem meg , mivel nemrég jelent meg dvd-n .
    szerintem hatalmasnagy a történet . végre volt ismét 1 olyan film aminek nem vártam a végét ... , azaz kikapcsolt rendesen :)
    ezt a mozit felesleges a gyürük urával hasonlitgatni ,mert 2 teljesen más dimenzio .
  • BaliBoy
    #47
    Nos, én tegnap este néztem meg és ahogy olvasom sokak véleményével megegyezik az enyém is. Nagyon kellemesen csalódtam. Nekem nagyon tetszett. Én azt mondanám, hogy ez egy könnyed hangvételű fantasy ami azok számára is fogyasztható akik nem feltétlenül rajonganak a műfajért. Nem igazán tudom, hogy miért de én is úgy voltam vele, hogy nem lesz olyan jó, pedig elég régen láttam már az előzetesét. És Michelle Pfeiffer még 48 évesen is jó nő . Egyébként kicsit kezd már unalmassá válni, hogy minden filmet aminek akár csak egy kis fantasy-s beütése van azt egyből a GYU-hoz hasonlítják. Félreértés ne essék nagy rajongója vagyok a GYU-nak, könyvben is többször olvastam a Szillmarilokkal és a Hobittal együtt. Csak arra szeretnék kilyukadni amit már lentebb boncolgattak, hogy a fantasy-n belül is vannak különböző stílusok. Szóval nem feltétlenül érdemes mindent a GYU-hoz hasonlítani. Egyébként az én megfogalmazásomban a fantasy olyan történeteket jelent amiket az emberi fantázia szült, nem valós helyszíneken, nem valós lényekkel vagy éppen képességekkel rendelkező emberek szerepelnek. Igaz ugyanezeket el lehetne mondani a SciFi-re is, viszont azok abban különböznek, hogy valamilyen erőss technológia környezetben játszódnak. Nem véletlen a név választások fantasy=fantázia, Science Fiction=tudományos fikció. :)))
  • gabber a hun
    #46
    igen igen inkább salvatore filmet látnék szivesebben :D
  • Cortez71
    #45
    Ha jól tudom, csak nálunk szaggatták szét két kötetre a könyvet, és igen, megjelent mindkettő :)
  • Csambó
    #44
    Ezt arra értettem, hogy eleget jártam fantasy boltokba,de mégsem tűntek fel nekem ezek a könyvek, valószínű azért sem,mert nem volt olyan ismerősöm,aki ajánlotta volna. De most ez megtörtént. :)

    Más: Van egy könyv. Az a címe, az Anubisz kapui (kapuja). Ennek megjelent a második kötete Magyarországon? Ti olvastátok amúgy? Hogy tetszett?
  • narumon
    #43
    őőő ha ezekről nem hallottál még Fantasy boltban sem akkor miről? :o
  • narumon
    #42
    Martin most nagy király, bár a nemrég megjelent új könyvhöz még nem jutottam hozzá (mármint a polcomon van már csak időhiány ugye). Viszont Beagle-től nekem nagyon tetszett a Fogadós Éneke. Annyira "más" fantasy hogy az már nagyon jó!
  • Csambó
    #41
    Az a baj, ezekea könyveket nem nagyon hirdették,még a fantasy boltokban sem, így ezért nem hallhattam róla, pedig egy-két cím ismerős volt. De azt hiszem biztos felírok egy-két címet,mielött könyvboltba megyek.

    Köszönöm a választ!

    Jó pihenést!
  • Cortez71
    #40
    Szerintem a film inkább Tim Burton egyik filmjével, a Nagy hallal rokon. De mondjuk az Álmosvölgy legendája is Burton, és végülis... jogos :)

    Igen, Gaimannek jelent meg köynve magyarul, egész pontosan négy.
    Az egyik a Terry Pratchettel közösen írt Elveszett próféciák (antikváriumokban fillérekért fellelhető), a Tükör és füst című novelláskötet (a Nyugati körüli könyvárusoknál szintén 1000 Ft alatt be lehet szerezni), az Amerikai istenek (kis hazánkban ez a legkomolyabb megjelent Gaiman-mű, rengeteg díjat nyert, nagyon jó stílusban íródott; nálunk a Szukits adta ki, nagyon szép, keményborítós változatban, azonban az ára is ehhez igazodik, így sajnos nem igazán lett nyereséges a könyv - 3500 Ft-ba kerül), valamint a múlt héten jelent meg a Csillagpor az Agave gondozásában (2490 Ft, gyönyörű a borítója, viszont elég rövidke). Az Agave nagyon jó érzékkel csapott le Gaimanre, évi két könyv kiadását vette szerződésbe, így nagy valószínűséggel nálunk is jön majd az Anansi Boys, a Fragile Things kötet, illetve a jövőre a mozikba kerülő személyes kedvencem, a Coraline is. Gaimanre azért is érdemes figyelni, mivel eleddig ő a legsanszosabb fantasy író, aki esélyes az irodalmi Nobel-díjra.

    Beagle: hm, tőle Az utolsó egyszarvút láthattad, ami egy 80-as évekbeli rajzfilm. Regényadaptáció, mind a film, mind a regény fájdalmasan szomorú és megható. Beagle keveri a régi fantasy eszközöket a Gaiman-féle modernizmussal de nagyon jó stílusban. Beagle műveit a DeltaVision kiadó kezdte el kiadni, amit nagyon ajánlok, az a Tükörbirodalmak novelláskötet, illetve a Karakoszki varázsló című novelláskötet. Regények közül az én kedvencem az Egy csendes zug, illetve a Tamsin története :)
    Moorcock: neki nagyon sötét víziói vannak, nála a sci-fi és a fantasy enyhén keveredik, de nagyon sajátos és hangulatos elegyet alkot. Szintén a DeltaVision adja ki regényeit, amit nagyon ajánlok tőle, az Az örökkévaló bajnok. Csak vigyázat, mert az apokaliptikus hangulata ragadós :) Adaptációt moziban nem láthattunk még tőle
    George R. R. Martin: no, ő most talán a legfelkapottabb Gaiman mellett. Egy epikus sorozat fűződik a nevéhez, a Jég és Tűz dala. Ha akarsz a Gyűrűk Urához hasonló epikus alkotást olvasni, de mellőzve a törp-tünde-ork-troll sablonokat, és nem veted meg a szókimondó, olykor vulgáris és erőteljes szexuális tartalommal feltöltött, középkori környezetbe ágyazott vérprofi ciklust, akkor Martin a te embered :D Jövőre érkezik a sorozat-adaptáció az HBO jóvoltából (én bízom a minőségben, ugyanis a Róma alkotói vették szárnyuk alá a projektet, és Martin - forgatókönyírói korszakának tapasztalataival - írja a forgatókönyvet).
  • Csambó
    #39
    Most ahogy olvasom az üzeneteiteket az Álmosvölgy legendája jutott eszembe,ami nekem nagyon tetszett, és így azzal lehetne talán egy kalap alá venni. Mit szóltok? Azt 3-szor láttam. Ha pedig innen indulok,nem értem miért nem tetszett a Csillagpor annyira nekem.

    Na.Csak hogy 1-2 gagyi fantasy-sorozatot említsek, amiknél valóban jobb volt ez a film: Xena, Herkules.

    Cortez71!
    Gaimannak jelent meg magyarul könyve?
    És akiket említesz neveket:"mai fictional felhozatalban talán a legnagyobb név (sok húzónév van még azért mellette: Beagle, Moorcock, Martin, csak hogy a kedvenceimet említsem)." Ő róluk mit lehet tudni? Film készült műveikből? Egy-két cím? Köszi

    Amúgy RAS-sal kapcsoaltban igazad volt. Sajnos. Tény,hogy az első három-hat könyv fogott meg csak igazán.

  • GinJoe
    #38
    Jahh és bocs ha valami helyesírási hibát vétettem :)::):):)
  • GinJoe
    #37
    Az a legnagyobb baj hogy sok embernek csak az esztelen darálás és öldoklés a nyerő....majd elkezdik fikkázni az ilyen kitűnő filmet mind a Csillagpor...mert a kis sötét agyuk és kiszáradt lelki világugkanak nem teccik....

    Háát nem tudom... én valahogy sokkal szívesebben ülök be a moziba egy ilyen filmre mint egy die hard 25-re, terminátor 92-re és a rambo 27-re...ezek már kúrvára unalmasak és mind uggyan arról szólnak ugyan azzal a pofával a vásznon... És valahogy sokkal boldogabban jövök ki a moziból egy ilyen Csillagpor után még 3szori megnézés után is, mint az előbb felsoroltak és hasonlók után...
    Sajnos a szar is el lehet adni... mint pl barátok közt és győzike...szánalmas...de az igazán jó és értékes meg alig jut el az emberhez...

    Nahh de mind1....illen tré ez a társadalom.... :) De nekem attól még mindíg teccik a csillagpor és várom a folytatást :):):):)az sem érdekel ha még több szó lesz benne a szerelemről...nem szégyen az ha vannak érzelmei az embernek....
  • Cortez71
    #36
    A fantasy-mese közti különbségekbe és párhuzamokba ne menjünk bele (máig nincs normális, elfogadható definíció a fantasy műfajára).
    Ha nem tetszik, ne nézd. Fikázni lehet a filmet, csak nem érdemes, ugyanis a többséget érdekes módon meggyőzte az alkotás...
  • Hoz_Hun
    #35
    Ez nem romantikus vígjáték, ez mese. Ebben a 2-5 perc szerelmi monológ is sok (sokk) volt. De tény hogy jobb volt mint a Narnia, meg annál a sárkányos maszlagnál is (talán Eragon volt a címe, már nem emléxem). Mondjuk azért nem fogom mégegyszer megnézni.
  • Cortez71
    #34
    Egy monológ (az egeres rész) és egy dialógus (amikor megkötözve a hajón ülnek) volt a szerelemről. Ennyi belefér 2 óra 10 percbe. Nem tudom, hány romantikus vígjátékot láttál az elmúlt 5 évben, ahol kétpercenként lenyomják a torkodon azt, amit itt összvissz két helyen hallhatsz. De okés, magyar szokás a szájhúzogatás.

    Gaiman egy valódi zseni, aki műveivel egy komolyodó tendenciát képvisel (utolsó regényei már egyértelműen a mágikus realizmushoz húznak), és a mai fictional felhozatalban talán a legnagyobb név (sok húzónév van még azért mellette: Beagle, Moorcock, Martin, csak hogy a kedvenceimet említsem).
    Salvatore-t meg ne nagyon keverjük ide, ég és föld a különbség a színvonal között :) Nem is etikus összehasonlítani őket, mivel Salvatore életművében nincs egyenletes színvonal (évi 3-4 regény azért megterhelő egy írónak... ráadásul RAS bácsi igen hamar ki is égett, főleg Drizzttel).

    A film maga csodálatos, elbűvölő, nem is emlékszem, melyik volt az utolsó film, ami után ilyen jó érzéssel jöttem ki a moziból.
  • Csambó
    #33
    Itt arra akartam utalni, hogy valóságosabbnak kéne lennie egy fantasyfilmnek.

    És persze arra,hogy ne legyen szájbarágós egy film.
  • cadeyrn
    #32
    "Aki szerepjátékozot már,az tudja mi a fantasy. Ami megkülönbözteti a mesétől,hogy a vartázslónak/boszorkányoknak nincs végtelen hatalma, nem gyerekek lesznek a hősök(Narnia), és mindennek megvan a maga "valósága".Szabályrendszere."
    jaj. ugye ezt te sem gondoltad komolyan?
    A Narnia mindig is mese volt, maga az író is kifejtette párszor.
    Annak idején szerepjátszottam én is egy darabig, de qrvára nem ettől fogja valaki tudni, mi az a fantasy, sőt, ettől talán csak agyatlan klisékhez fog ragaszkodni.
  • Atisz #31
    Mikor csinálnak végre a Baldur's Gate-ből filmet?

    Egyébként szerintem a tengerentúl (de itt is) még mindig nagy az ellenszenv a fantasy filmek iránt és ezt a Gyűrűk Ura sem tudta megdönteni...
  • Beast Machine
    #30
    Nagyszerű Niel Gaiman sztori igényes feldolgozása. Méltó az eredeti műhöz.
  • sotomi
    #29
    Ja, én sem értem mért hasonlítgatják mindenhol a Gyűrük urához, kb. annyi köze van hozzá, mint a Rómeo és Júliának az Iliászhoz.....
    Ha valaki nem ismeri a stílust, minek ír róla cikket?
    Egyébként egész jó film (a mai sívár kinálatból mindenesetre kiemelekedik
    egy-két jó ötlet miatt).
    na meg azért, hogy minél több ilyesmit csináljanak...
    Ha nem nézi meg senki, a műfajból nem látunk új darabot megint egy ideig, mert nem nézi ugyse senki.....
  • Csambó
    #28
    És az agyonmagyarázós szerelmi monológok senkit nem zavartak? Miért kell hülyének nézni az embereket? Két mondatból is megérteném a mondanivalót...

    Aki szerepjátékozot már,az tudja mi a fantasy. Ami megkülönbözteti a mesétől,hogy a vartázslónak/boszorkányoknak nincs végtelen hatalma, nem gyerekek lesznek a hősök(Narnia), és mindennek megvan a maga "valósága".Szabályrendszere. Ezt eddig mozis fatasyben még nem éreztem.A fantasy tehát valóságos mese. A szörny nem fenyegeti fél óráig a hőst,hogy megöli,hanem, egyszerüen leharapja a fejét...:I

    A filmre visszatérve pedig nem értem miért kellett elengedni a boszorkánynak a főszereplőket (ami nagyon jó jelenet volt) az oltárról, ha ugyanúgy utána ki akarta nyirni őket. Másik pedig, hogy miért pusztult el a boszi szerelmük csodálatos kisugárzásától.

    Nem hiszem hogy jól meg tudnák csinálni a Salvatore filmet. És nem színészeten mulna, hanem forgatókönyvön. Véresnek,igazinak kellene lennie egy ilyen filmenk. Mint pl.: az Álarc c. film. Érezni lehessen az intrikát.Entreri igazi arca felismerhető legyen.
  • GinJoe
    #27
    Nem kötekedés...de a film 2óra és 10 perc :):):) Szerencsére :):):) Bár még így is rövid volt nekem :) Jó lenne belőle egy bővített verzsőn :):):) Nahh és igen....a meglebegtetett folytatást is elviselné a szemem meg az agyam :):):):)
    Valahogy beszerzem a könyvet és szanaszét olvasom :):):):)

    Tökéletes film. Még sok ilyet.
  • vax
    #26
    Tényleg jó film. Kellemes, humoros. Inkább a történet vonal vezetésével vannak gondjaim, de ez talán betüdható annak is hogy 1,5 órába be kell sűríteni mindent.
  • narumon
    #25
    Nekem is nagyon tetszett a film, mi moziban néztük. Nagyon jók benne a szereplők jellemei. Nem az a megszokott tökmacsó mindent levágunk emberek.

    A fantasy pedig nem attól fantasy hogy más világban játszódik, hanem képzelet szülte világban, képzelet szülte lényekkel és képzelet szülte képességekkel átszőtt történet ha úgy tetszik mese. A legjobb fantasy regények tipikusan meseszerű elbeszélést alkalmaznak. Angolosan a taleből kiindulva egyébként a fairytale az szerintem már kőkemény fantasy. :)
  • Hoz_Hun
    #24
    A mese szerintem tág fogalom. A fantasy, oké, legyen mese, de nem minden mese fantasy. Még angolban is külömbség van, ott tale a mese. Ezzel az erővel az összes scifi is csak mese, még is scifinek hívjuk őket.
  • azirafael
    #23
    Szenzációs volt! Nagyon jól szórakoztam, ajánlom mindnekinek. Aki viszont ork darabolós hentelős fantasyra vágyik az kerülje el, mert ez egy hihetetlenül aranyos, humoros, nagyon jól megírt mese!
  • Kalinka
    #22
    Elég kényes vagyok a szinkronokra, de el kell ismerni ez jól sikerült (igaz nem hallottam az eredetit)...
    Ha te sem akkor nézd meg nyugodtan szinkronosan

    A film amúgy jó volt, de inkább mese :) A cikkben is írták, hogy mindenkinek máshogy jön le a fantasy...én is inkább kicsit darkosabban szeretem.

    Salvatore film is jöhetne, játszódik elég történet a felszínen is...ha a GYU-ra is beültek az emberek arra is beülnének csak reklám kérdése sajna
  • Molnibalage
    #21
    Feliratosan láttátok? Ha tudok választani szinkoronos vagy feliratos legyen?
  • loga
    #20
    Mikor béultem a filmre nem gondoltam, volna, hogy ilyen jó lesz nagyon tetszett!
    Robert De Niro a legjobb :)
  • GinJoe
    #19
    Fantasztikus egy film... Nekem nagyon teccett... :)Mondjuk el tudnék nézegetni egy Stardust trilógiát bármikor :) már csak Yvaine miatt is :)::)):):)
  • Kmarha
    #18
    mese = fantasy, fantasy = mese. Mi más is lenne...
  • Librarian
    #17
    Ezt én is teljesen így gondoltam.
    Egyébként kanesoban-al is egyetértek. Fantasynak mondható szerintem minden, ami... ami olyan fantasy-s. XD Na jó, ez hülyén hangzik, de én fantasyba sorolok mindent, amiben mágia van, varázslények, ilyesmik.
  • Inquisitor
    #16
    Lol. Akkor a Conan széria sem fantasy?
  • grobs
    #15
    A dragonlance "film" telre van kiirva. Trailer alapjan nem szabad sokat varni tole ... egybol dvd -re jon.
  • Wittgen
    #14
    Nem vártam sokat a filmtől (a gagyi potter-filmekből kiindulva), de hál'isten kellemes meglepetés volt. Hangulatos, jó kis filmet sikerült összhozni, amibe még humort is vegyítettek a készítők. Mostanában vígjátékon nem lehetett ennyit nevetni.

    Nagyon jó kis múvi, megéri pénzt áldozni rá a mozikban.