216
-
Gott #96 Ezeket a Wii-s dolgokat azért kipróbálnám:)
Bár amilyen játékokat láttam rá nem venném meg,de azért lehet jó pörgés.
Csak olyan furcsa nekem ahogy ott hadonásznak vele -
GABOR16 #95 Ha konzolon FPS, akkor a Wii kontrollere tetszik nekem a legjobban :)..
De nem vok FPS párti.. Én inkább a Fantasy-(MMO)RPG (és itt nem WoW ot értek alatta.. az nekem nem jött be) és a Valós idejű Stratégiákat kedvelem...
Bár a stratégiák nem tudom mennyire vannak jól megoldva konzolra, de a másik még a belefér kategória (szerintem) -
thomee84 #94 "már elavult ez a játékhiány kifogás is, mivel ugyanannyi van rá mint x-re kb."
Jajj ne már. Mielőtt hülyeséget irsz legalább számold össze...
köszi nem, számolgasd te és rájössz xboxfancsi:)) -
Cay #93 Te mibe vagy bazz! A pc-t ne hasonlítsd már teljesítményben egy ps3-hoz! Konzolon ez nem úgy működik, hogy évente újat kell venni, mert elavul, mint a pc. A ps3 egy bikaerős vas, és ehhez még igencsak fel kell nőnie a pc-nek. Már csak abból is kindulva, hogy a ps3 még csak most bontogatja szárnyait, és ezzel szemben a pc-sek meg küszködnek, hogy "jajj nem fut maxon ez meg ez a gamma... venni kell új videokarit" És százezreket költenek arra, amikor ezzel szemben ott van 150.000-ért egy ps3 és az jó sokáig tartja majd a szintet az biztos. Mivel e cell proci nem igazán a ma technikája, inkább a jövőé. Még fel kell nőnünk hozzá. Apropó játékélmény. Na a konzolon ez a legnagyobb ütőkártya. Nemtudom kezedbe vettél-e egyáltalán valaha is egy gamepad-ot, (valószínűleg nem, mert akkor nem lett volna az az fps-es kirohanásod) de hogy semmivel sem gyengébb az irányítás az biztos. Sőt sok esetben jobb. Én most nem rábeszélni akarlak a ps3-ra, tőlem azzal nyomulsz, amivel akarsz, de ne tegyél elhamarkodott kijelentéseket, mert nagyon idegesítő, amikor valaki olyan dolgot kezd el szapulni, amihez köze sincs! -
Gott #92 Látszik, hogy nem játszottál még konzolon
(Én próbáltam a ps2-t és pc-t is,az xbox-ot pl nem,de nem is fikázom,mert látatlanba nincs értelme.Így aki csak pc-n játszott az mégis miből indul ki, amikor csak úgy kitalálja, hogy a konzol sz@r?
A konzolos játékélnény sokkal jobb, aki nem hiszi el próbálja ki és ne csak büszkeségből istenítse a saját platformját amikor mást se látott még...)
Egy fps konzolon se könnyebb se nehezebb mint pc-n.
(a két platformot egy lapon említeni meg fölösleges)
Szerintem konzolon sokkal több az olyan játék ami nem fps és mégis oltári jó, míg ahogy nézem pc-n a legtöbb játék fps és ez elég siralmas a változatosságot nézve
Szvsz inkább játszom változatosabban egy géppel ami játékra van kitalálva, mint egy másikkal amivel lehet azt is,de a fő rendeltetése eredetieg nem az.
Ja és a konzolok egyáltalán nem olyanok mint a pc, hogy szuper konfiggal max 3 év lenne az az idő ameddig minden nagyon szép és jó.
Még jó sok évnek kell eltelnie mire egy átlag otthoni pc eléri egy ps3 teljesítményét.(a ps2-t is csak mostanában tudják emulálni,pedig nem mai vas az se) -
ramolito #91 Nincs konzolom nem is kéne ha ilyen játékok jonnek ki hogy a grafika a minden és az élmén ya béka segge alatt. Amugy megnézném ki nyerne egy FPS játékban PC vs konzol ellen (és most ne mondjátok azt hogy a konzolhoz is lehet venni egeret a konzol az maradjon csak konzol szoval kontroller) a másik dolog igaz hogy itt mindenki a ps2 meg mittomén mindenki mihez mit hasonlít de nekem az a fura hogy a ps2 sokáig van a piacon de valahogy a ps3 nem hiszem hogy 10 évig lessz szerintem túl gyorsan felylodik a technika. Szerintem csak max 3 évig lesz vagy addig se mert kitalálnak valami erosebb jobbat. A számítógépnél ezt már ismerjuk tudjuk megszoktuk vagy meguntuk. Volt már valaki konzollal lanpartyn? UI: ezt indulatbol írtam!!! -
#90 Furcsán telik nálad az idő, ha szerinted 2000 óta 12 év telt el... -
Fenjoy #89 Sok minden elhangzott már itt: ) dez, meg Nex, elmondott mindent amit elmondhattam volna, viszont, sokan írták, hogy milyen szar a ps3 grafikája... ilyen beszolalásokat megéltem, a psx, meg ps2 nél is. És úgyan úgy röhögtem ezen a vergődéseken, ahogy most is: ) Nos, a ps2-t talán már az itt megjelent korosztály nagyrésze is ismerheti, ez a konzol közel 12 éve a piacon van, és aki ismeri ezt a konzolt, nem ír olyat, hogy szar grafika etc. Mivel egy pl.: 1996-os játékok gragikája nem azt mondom, hogy valami fenomenális volt, de folyamatos volt a fejlesztés a grafika szintjén is, ami a mai napig tart,(látszik rendesen mennyit fejlődött... vas bővítés nélkül) szóval röviden csak annyi, hogy a mostani 2007-es grafika (ami szerintem már most nem szar), nagyon szépen felfog még "fejlődni" pár év múlva, a vas adott hozza, már csak a programozókon és marketingeseken mulik, mennyi időt ölnek bele... pc-n meg évente lehetne cserélni a konfigot... mivel én is ezt csináltam... aztán meguntam... PC munka, és net... konzol meg néha játék és kész. De lehet pár év és a melo is konzolon lesz: ))) -
jeti00 #88 milyen lol? én úgy írtam hogy nekem mindkettő van és a gépem is erős, csak meglátom már a különbséget... -
#87 És ebből az 50-ből talán 10-et használ a linux felhasználók nagy része (bár lehet inkább csak 5-öt), a többit, csak pár ember használja. Egyébként sourceból fordítva akármelyiken megy. -
#86 Na ja, csak ugye egy konzol életciklusa kb 10 év! Akkor miért is nem lehet nekiülni és megismerni az architektúrát?
PC esetében fogjuk rá, még igaza is van Newell-nek, mert a hardvergyártók is fossák magukból az új dolgokat, utasításkészleteket, spec egységeket, magokat. Szal ott lehet, hogy nem érdemes sz@rakodni az optimalizációval.
De ha egyszer konzolra kezdett programozni, akkor ne nyafogjon!
Az életciklusa végefelé, úgy is egyre alacsonyabb szinten fogják kódolni a PS3-at is, mint ahogy tették az első meg a második generáció esetében is!!!
Az a meló, amit a gép megismerésébe fektet bőven megtérül. -
#85 Lehet, hogy már nem szokás, de én (jó régen) még láttam asm betéteket magasabbszintű nyelvben írt programba ágyazva... Nyilván nem az egész volt asm, de néhány neccesebb rész igen. (Ja, arról meg már fingom nincs, hogy ez konkrétan milyen program kódja volt, de nem játék, az biztos) -
WoHu #84 Biztos igazad van, de ennyi erővel mondhatnád, hogy miért nem írnak ma is assemblyben játékokat meg mindent. Kicsit "bonyisabb", de rengeteg optimalizációra ad lehetőséget. Csak épp akkor egy átlagos játékengine fejlesztése nem 2 évbe telne, hanem mondjuk 10 évbe... A sok hülye programozó meg mind nyafogna, hogy milyen nehéz így programot írni.
És valószínű ugyanúgy igazuk lenne, mint Newell-nek amikor ezt mondta. De ha te már írtál játékot assemblyben (vagy neadjisten PS3-ra) akkor nem szóltam... -
#83 "Annyira pillanatnyi ez a jelenlegi helyzet, meg a PS3... Most lehet, hogy még többet tud, mint egy PC, de mire esedékes lesz a PS4, addigra a PC-k már csak messziről integetnek majd neki. Mint ahogy ez eddig az összes konzollal történt."
Igy van! Szerintem már jövő ilyenkor integetünk neki. -
#82 Mekkora problémák ezek... Nem kurvára mindegy, hogy 10 vagy 25 Gflops, ha öt év múlva százas nagyságrendekről fogunk beszélni? Meg nem 8 prociról, hanem 16-32-ről. Addigra talán az ellustult programozók is összekapják magukat(vagy elmennek virágkötőnek), és kihasználják majd a többmagos hw-t. Legalábbis remélem.
Annyira pillanatnyi ez a jelenlegi helyzet, meg a PS3... Most lehet, hogy még többet tud, mint egy PC, de mire esedékes lesz a PS4, addigra a PC-k már csak messziről integetnek majd neki. Mint ahogy ez eddig az összes konzollal történt. -
#81 Bocs, megnéztem csak 3x gyorsabb.... -
#80 "Nem. :) Az csak holt egyszerű számoló egységek sora, nagyon minimális - és közös - belső memóriával."
Még jó hogy számoláshoz ezek kellenek. A cikkben is Folding@home-ról van szó. Nézd meg a videokártyák teljesitményét. Asszem 4x gyorsabb mint egy ps3? -
#79 "Azért egy slimesített Linux memóriaigénye kicsit más, mint egy batár Windows XP-é, nem beszélve a Vistáról, és a hozzá való ugyancsak batár programokról."
Elméletileg. És akkor nem használsz rajta programot? Akkor meg minek van? Ha már fut egy normális xwin és esetleg néhány programot is használnál akkor linux ide vagy oda, bűn lassú lesz ps3on. próbáld csak ki. -
#78 "Jaj, hagyd már a kisujjadat! :) Először is nem 400 MHz, hanem egy 800 MHz-es P3-hoz hasonlították. Csakhogy, ez úgy jött ki, hogy valamilyen benchmark kódot minden optimizáció nélkül lefordítottak PowerPC-re (tehát nem is kimondottan a Cell PowerPC-kompatibilis központi magjára), ráadásul csak 1 szállal, amikor azt is 2 szállal lehet rendesen kihasználni."
Nem tudom ki mihez hasonlitott nem olvastam hasonlitást én saját tapasztalatot irtam le. Érzésre haver 450-es Celeron gépe Win XPvel sokkal gyorsabb és használhatóbb. Ha azt vesszük hogy használtan 2Ghz körüli gépet lehet kompletten (monitor nélkül) 15-20e forintért venni, akkor nemsok értelme van a ps3 linuxnak... -
#77 Tapasztalat szerint tényleg a memória szab határt a Linuxuzás alatt. Ez azt jelenti 2-3 proginál többet, ha megy a grafikus felület és sűrűn váltogatsz is köztük már nem igazán szeret. Másrészt a progik nincsenek cellre-optimalizálva szal az egy szem általános célú magon futnak, minden gyorsítás nélkül. Pedig az SPU-kat grafikai gyorsítástól kezdve (ablakkezelés, OGL) mindenre lehetne használni.
Viszont így hogy az RSX Linux alatt gyak csak mint frame-buffer funkcionál, így is sokkal gyorsabb az ablakkezelés, mint egy directX + hardveres gyorsítás nélküli Win!
Jó pár hónapja használom a Fedora-t és nálam teljesen kiváltotta a PC-t. Firefox, Gimp, OO, torrentkliens, stb van alatta.
Olyan alkalmazásoknál ahol nagyobb mennyiségű memóriára van szükség természetesen nem ajánlható, de otthoni második gépnek igen.
Szal amit narumon állít, hogy mind otthoni mind komolyabb tudományos alkalmazásokra gyak. használhatatlan egyszerűen nem igaz!
Sorry ez van!
Ebbe a vitába nem kellett volna belemenned! -
Dodo55 #76 Persze, hogy nem mérvadó, de marhára idegesítő, amikor örökké ezzel jönnek :D -
dez #75 A Wired beszámolója
Azt írják, hogy a fizikus rendszeresen kibérelte egy szuperszámítógép egy részét, esetenként 5000 dollárért, de ezt kezdték sokallni. Akkor eszükbe jutott a Folding@Home és a PS3. A kódját optimizálta is a Cellre, viszont a vezetőség nem nagyon hajlott arra, hogy játékkonzolokra fordítsák inkább az összeget (pedig csak egyszer kellett volna megvenni). Így megkereste a Sonyt, akik belementek, hogy a reklámért cserébe adnak neki 8 gépet. A 8 gépes cluster közel fele annyi teljesítményt ad le, mint az 5000 dollárért kibérelt szupergép blokk, és persze annyiszor futtatja le a programját, ahányszor akarja. -
dez #74 Most az kit érdekel? Nem mérvadó. -
dez #73 Még erre a 800MHz-es P3 témára: a P3 utasítás/órajel aránya sokkal jobb, mint pl. egy P4-é (így jobb is, hogy nem egy 800MHz-es P4-re hajaz az PPE mag [1 szálon]) - nagyjából egy Athlon64-hez mérhető. Nos, nekem úgy van beállítva itthon a gépem (AMD), hogy ha 80% alatt marad a prociterhelés, akkor 1100MHz-en megy a proci, ha azt túllépi, felkapcsol 2500-ra. De beállíthatom, hogy 1100MHz-en maradjon. Nos ezen az 1100MHz-en is vígan elfut az XP... Ilyen tekintetben nem is igazán érzek különbséget a két órajel között, csak ha pl. tömörítek, vagy HD-s videót nézek (ezt is csak azért, mert a videokártyám még nem támogatja fullosan). Namost tömörítőből van 2-szálas. A HD-s videodekódolás meg jobban mehet a Cell központi magjának (PPE), mert floating pointban jóval erősebb az is. De ha még az sem lenne elég, bizonyára születnek majd (ha még nincsenek) SPE-s dekóderek.
Nagyobb gond a relatíve kevés memória a PS3-ban (256MB main ram - bár nagyon gyors fajta). Viszont van virtuális memória-kezelés, szóval lehet akár többtíz GB virtuális memória is. És ez nem ilyen idétlen Windows-féle swappelés. A másik, hogy a PS3-ra "optimizált" Linuxok nem túl memóriafalók, és a programok sem annyira azok, mint a Winesek.
(Basszus, régen pl. egy Amigán már 8MB-tal is teljesen jól el lehetett lenni full multitaskingban, épp elég szép kezelőfelülettel, jópofa programokkal. Most az, hogy akkoriban egy hasonló memóriaigényű Win3.1 lótúrót sem tudott, az egy másik dolog. :P) -
Dodo55 #72 De, van a konzolosoknak egy (elég nagy)csoportja, akik örökké ezt mondogatják, csak nézz be hozzájuk. -
dez #71 Senki sem mondta, hogy egy Linuxos PS3 egy PC-t midnen tekintetben pótolhat. De ha valaki épp nem olyan programokat futtat, amik csak Wintelen léteznek, és/vagy sok memória kell nekik, akkor használható. -
dez #70 "Ez talán igy van, erre irtam azt hogy most pl kezd a figyelem középpontjába kerülni a videokártyák processzora. Ugye ezek a cellhez hasonló felépítésüek."
Nem. :) Az csak holt egyszerű számoló egységek sora, nagyon minimális - és közös - belső memóriával.
"Ott van pl az nvidia Tesla kütyüje 500Gflops teljesitmény helyből.
Csakhogy ez legegyszerűbb MADD (összeadás+szorzás) műveletek esetén jön ki, egy kicsit is összetettebb kódnál rohamosan visszaesik.
"De egy 8800Gtxben is 128db Streamprocesszor van."
Elég túlzó ezeket "processzoroknak" nevezni, egyszerű ALU-k, nagyon minimális körítéssel. Viszonylag egszerű műveletek sorára vannak kitalálva.
"Innentől program kérdése, hogy az én gépem pl hogy számol. Az itthoni gépemben van egy AMD 4200+ aminél gyorsabb egy ps3 számolásban, de az ATI 1650XT-nél már nem. Pláne ha ezt a kettőt együtt használják számitásra."
Hát dehogynem. :)
"Igen, és ezt most mire irod?"
Hát arra, hogy írtad, hogy megvizsgálta egy egyetem a kérdést itthon, és inkább quad-core x86-ot választott. -
dez #69 Azért egy slimesített Linux memóriaigénye kicsit más, mint egy batár Windows XP-é, nem beszélve a Vistáról, és a hozzá való ugyancsak batár programokról. -
dez #68 "Hát nem tudom ki mit szop a kisújjából."
No és szerinted a Celles szervereken mindenféle OS nélkül, a pőre vason futnak az alkalmazások? Biztos csak valami loader van rajtuk. :) Nos nem, természetesen Linux.
"Lásd ezek működése. Nem tudom most hol tartanak de 1-2 hónappal ezelőtti linux verziók örültek ha kiköhögtek magukból egy 400Mhz pc teljesítményét."
Jaj, hagyd már a kisujjadat! :) Először is nem 400 MHz, hanem egy 800 MHz-es P3-hoz hasonlították. Csakhogy, ez úgy jött ki, hogy valamilyen benchmark kódot minden optimizáció nélkül lefordítottak PowerPC-re (tehát nem is kimondottan a Cell PowerPC-kompatibilis központi magjára), ráadásul csak 1 szállal, amikor azt is 2 szállal lehet rendesen kihasználni. -
Dodo55 #67 Van ez a Linux dolog.
Szokták mondani mostanában, hogy minek a PC, ott a PS3, meg rá Linux.
Ja. Itt mondjátok, hogy milyen szarul fut rajta. De még ha jól futna is, akkor is a Windows a jelenlegi elsőszámú Operációs Rendszer, arra készül a legtöbb program. Meg még ha lenne annyi program Linuxra, mint Windowsra, akkor is ott van a tény, hogy 1000 féle Linux van, és abból az 1000-ből egy program átlagosan úgy 50-en hajlandó komolyabb módosítás nélkül futni. -
dez #66 Nyilván egy 2 procis lap, több memóriával, nem olcsó mulatság. Azonban az a PC-be rakható, Mercury által gyártott és supportált kártya is 5-10x-es áron van, amin 1db Cell van ugyancsak 256MB memóriával. Oké, itt a support is komoly tényező (valamilyen spéci fejleszőkörnyezet), viszont ezért külön fizetni kell. -
dez #65 Ez: "A Durva Cell procik az IBM szerverekben vannak, a PS3ban ezeknél lényegesen butább és kisebb procik vannak."
Mert hogy, mint írtam, 1db SPE a különbség. Az egy másik dolog, hogy a blade lapokban 2db Cell van. Az igaz, hogy lesz majd Cellből kisebb is és nagyobb is, de most még nincs. -
AranyKéz #64 De randa a valóság. Kéne hozzá jobb videokártyát venni. De lehet hogy akkor már inkább eladom.
-
#63 "Egyébként a Cell vektoros kódban kb. 4x gyorsabb, mint egy quad-core x86, és az"
Ez talán igy van, erre irtam azt hogy most pl kezd a figyelem középpontjába kerülni a videokártyák processzora. Ugye ezek a cellhez hasonló felépítésüek. Ott van pl az nvidia Tesla kütyüje 500Gflops teljesitmény helyből. De egy 8800Gtxben is 128db Streamprocesszor van. Innentől program kérdése, hogy az én gépem pl hogy számol. Az itthoni gépemben van egy AMD 4200+ aminél gyorsabb egy ps3 számolásban, de az ATI 1650XT-nél már nem. Pláne ha ezt a kettőt együtt használják számitásra.
"IBM ingyen rendelkezésre bocsát egy jó nagy, Cell-optimizált tudományos rutin-könyvtárat. Továbbá béta verzióban ugyancsak ingyen elérhető az IBM spéci fordítója, ami nagyban segít sima kódot vektorizálni és párhuzamosítani az SPE-ken. (Később szuperszámítógépes területen fogják használni.)"
Igen, és ezt most mire irod? -
#62 Azt hogy mit keresne egy apple notiban én sem tudom, ez egy teória volt amit itt alant felvetett valaki. Mégpedig hogy miért nem ezt választotta az apple. No pont azért amiről itt most beszélgetünk. -
#61 LOL! -
#60 "Ezt a lükeséget!;)))
Azért elég jól elfutkorászik ám a Linux itt rajta!;)))"
Nana, tudtommal te is próbáltad szóval ne ferdits. Egyelőre siralmasan fut rajta. (szerintem ez a jövőben sem fog nagyon változni, lévén a memória hiánya miatt)
"Ha viszont megeléxel az általános maggal akkor van egy 1 magos kétszálú 3.2 GHz-es PPC magod, ahogy dez is írta, ez a legtöbb általános otthoni júzerkedésre elég."
Azt azért ne felejtsd el hozzátenni, hogy egy átlagos 60e forintos PC nagyságrendekkel gyorsabb linux alatt mint a ps3, és ezt te is pontosan tudod. -
#59 "Na jó, most már talán befejezhetnéd a kisujjadból szopott butaságok közlését. :)"
Hát nem tudom ki mit szop a kisújjából.
"Lásd többféle Linux telepíthető a PS3-ra."
Lásd ezek működése. Nem tudom most hol tartanak de 1-2 hónappal ezelőtti linux verziók örültek ha kiköhögtek magukból egy 400Mhz pc teljesítményét. -
#58 "Basszus, nem beszélni magyar? :P Az IBM és a partnerei gyártanak és forgalmaznak különféle Celles eszközöket, amit te szépen megvehetsz, és használhatsz. Csak épp sokkal drágábban adják, mint a Sony a PS3-at."
Oks ezt elolvastam, de legalább ugyanezt irtam. Az meg hogy drágább mint a ps3 az egyértelmű, mivel nem is ugyanarra való nem is ugyanakkor teljesítménnyel. -
#57 "LOL, ezt a hülyeséget meg honnan szedted? :) A különbség a szerverekben és a PS3-ban lévő Cell között 1db SPE egység (a 8db-ból)."
Akkor most melyik volt hülyeség? Egy Bladecenterben 2db Cell van 8db működő SPE-vel ez magonként 50GFLOPS teljesitménykülönbség. Mint ahogy a toshiba valami hülye felvevőjébe is cellt rak de az meg kevesebb spe és kisebb órajel. A Bladecenternél ráadásul a körítés is beleszámít a sebességbe, és tökéletesen használható serverként (mivel az is). Egy ps3 számolni jó de szervernek semmiképpen. (nincs megfelelő hw hozzá)