12
  • Epikurosz
    #12
    Én július végén költöztem, akkor kb. 2 hónapig használtam a Voda mobnetet. Átmeenti megoldásnak jó, de még nem az igazi, így, ahogy berendezkedetem új helyemen, azonnal igényeltem kábelnetet.
  • szellemfiu
    #11
    Még annyit akarok mondani ,hogy aki fájl cserélésre és egyéb illegális cuccokra akarja használni ezt a vodafonos cuccot akkor annak nem ajálom eztet ,mert a vodafon reklámja így szól normál netezésre vonatkozik ezzel csak annyit akarok kifejteni ,hogy ez normál netezésre van kifejlesztve nem pedig extra használatra na csá.
  • szellemfiu
    #10
    Na most ahogy itt olvasom a véleményeket a vodafon 3G cuccáról ez szörnyű én speciel nagyon meg vagyok elégedve velük ,mert egyszerűen az internetük kifogástalan ,de lehet ,hogy sokan nem így vagytok vele ,de lényegtelen ,mert úgye adott 5Gbt na azon belül bármilyen fájl cserélő progit használhattok csak akkor van gondjuk ha az 5Gigát túllépted ,de szerintem ez is lényegtelen nekem megfelelő ja és a HSPA nálam nagyon jól elérhető. pápás
  • shabba
    #9
    A szolgáltatók a fejlesztései komoly pénzekbe kerülnek, a hálózat üzemeltetése is komoly havi költségekkel jár. Ahhoz hogy ez nekik rentábilis legyen kellő ügyfélbázishoz kell jutniuk minél hamarabb. Ez sok ügyfél kell, értelemszerűen ott indítják el a szolgáltatást ahol a legtöbb ügyfél lakik, ahol a legmagasabb a mobilelőfizetők koncentráltsága.

    Kevésbé sűrűn lakott terület, kevesebb potenciális ügyfele(érstd bevételt hoz), miközben a mobil állomás beruházása és üzemeltetése azonos a nagyvárosival. Ott csak akkor lesz majd üzletileg kedvező a technológia bevezetése, ha idővel esik az ára és kisebb költségek mellett is telepíteni lehet, és szintén fontos a havi üzemeltetési költségek csökkenése is a gazdaságossághoz ilyen területen. Kisebb költség mellett kisebb bevétel kell a rentábilis működéshez, így kevesebb előfizető mellett is bele lehet vágni a telepítésbe adott településen.

    Még kisebb lélekszámú településen, még fokozottabban igaz, adott méret mellett sosem lenne kifizetődő adott technológia bevezetése. Ilyenkor ki kell várni míg a költségek olyan szintre csökkenek hogy már a korábban bevezetett sűrűn lakott területeken nagyobb nyereséget hoznak. Ha hajlandó rá a szolgáltató akkor ebből keresztfinanszírozhatja az üzletileg kevésbé jövedelmező területeken adott szolgáltatás kialakítását. De ennek inkább csak presztízs célja lehet, mutatva hogy az ő szolgáltatásának a lefedettsége már szinte országosan "teljes". Vagy másik lehetőség az amikor az üzletileg nem kifizetődő területeken a fejlesztés megdotálja az állam.
  • shabba
    #8
    A 3G HSPA szolgáltatást a mobil szolgáltatók jelenleg csak egyes nagyvárosokban teszik elérhetővé, és ott sem tökéletes a lefedettség. A legnagyobb lefedettsége most a Tímobájlnak van, a 100 legnépesebb város van érintve, a Vodáé passz, de gondolom az oldalukon van lefedettségi térkép ahol utána lehet nézni.

    Az a falu ahol tesztelted gyanítom nem része a HSPA lefedettségnek, a nagyobb sebességet, 3.6 Mbps meg hasonlók csak ott tudod elérni ahol van olyan kiépített infrastruktúra ami képes is erre. És ahogy írod ez egy cellára érvényes sávszélesség, azon belül osztott kapacitás. Minél több user használja egyidőben a szolgáltatás, közöttük annál több felé kell szétosztani ezt a közös 3.6 Mbps-es kapacitást. Ezen kívül még sok más egyéb tényező is hatással van a sebességre, milyen távol van az ügyfél a bázisállomástól, mennyire árnyékolt helyen tartózkodik, milyen sebességgel mozog, stb.

    Ott ahol nincs HSPA ott GPRS van, de az eddig is volt, anno 5 éve indult el a GPRS-szel a Voda. Annak a sebességi valóban lassú, a régo 56kbps-es modemes időket idéző. A Pannonak vagy a Tímobájlnak legalább van EDGE hálózata GPRS helyett, az sem sokkal jobb de némileg gyorsabb, talán úgy 4-5x. Falun szerencsésebb lett volna inkább a másik két szolgáltató közül választani az EGDE miatt.
  • shabba
    #7
    Annak aki havi 300GB-ot akar tölteni, talán nem mobil netben kellene gondolkodnia. Ez a technológia nem neki szól, talán majd 5-6 év múlva vagy később, az akkori fejlettségi szint mellett lesz realítása. De a mai technológia szint mellett nem véletlenül van 5GB-os korlátja az 5 ezres és 10GB korlátja a 10 ezres csomagnak.

    Mellesleg a vezetékes szolgáltatók sem nézik jó szemmel azt aki havi 300GB-ot tölt, pedig ott egy-két nagyságrenddel nagyobb adatátvitelre képes a technológia. A jelen kor szélessávú technológiája nem igazán arra van kitalálva hogy átlag netező napi 10GB-os HD filmeket töltsön, egy nagyságrenddel kisebb adatforgalom vannak méretezve a hálózatok és az árak is ehhez mérten vannak belőve. Persze lehet nagyobb hálót építeni csak akkor a költségekkel arányosan a bevételt is növelni kellene, vagy meg kell várni amíg szépen idővel annyira olcsóbbá válna a ma még drága technológiák hogy a jelenlegi bevételek mellett is rentábilissé tesz havi 300GB-os letöltést.

    Szóval a lényeg az ma mobilon a havi 300GB nem realítás, és még hosszú évekig nem is lesz. Az még nagyon odébb lesz, talán majd a 4G-nél vagy utána.
  • evior
    #6
    Ez érdekes az internetszólgáltatók inkább egymást ölik a sűrűn lakott területek piacáért, akkor sem terjesztik ki a 3G-t ritkábban lakott helyekre,falvakra.
    "A cég célja, hogy a lakosságra vetített lefedettség két-három év múlva 70-80 százalékos legyen."
    Ez az én olvasatomban azt jelenti hogy 3 év múlva is csak a sűrűn lakott területeken lessz 3G.
  • chuky123
    #5
    Hát igen vicces az 5000 ft ért hirdetet 3g mobilnetjüket. Nem tudom mekkora sávszélességünek kellene lennie de 1 ismerösömnél be kellet állitani de hihetetlenül lassu volt. A régi betárcsázos modemes korszakot idézte fel
    max letöltési sebesség 4-5 KB/sec volt. Olvastam hogy a 1 adott cellába többen használják lassul, de egy faluba lakom. Nem hiszem hogy rajtam kivül még használja még. Röhely szerintem ez a 3G szolgáltatás.
  • zola2000
    #4
    A voda egy mocskos cég, egy haverom az ötezer forintos nettel smswebről töltött le (tehát nem torrentelt) 50 giga felett szóltak neki hogy sok. Dehát egy film hdban 10giga, aki csak az esti filmet tölti így az is havi 10giga x 30nap=300giga. Kéne hozni egy törvényt hogy 500giga alatti korlátozásnál ne lehessen korlátlanként hirdetni csomagokat. Szerintem a legjobb megoldás az lenne ha egyszerűen kimondanák hogy pl 20gigás mobilnet mert az meg nagyon nem korlátlan.
  • Yoshimitsu
    #3
    Nem a modem és az adatkártya a rossz. Hanem arra csesztünk rá, (velem együtt mert nekem is vodás a mobilnetem) hogy még eléggé csúnyán fejlesztik. Az elején még amikor előfizettem semmi gond nem volt, megfelelő tempót diktált. (Olyat mint amit a cikk is ír, hogy gyorsan bejön a weblap meg a multimédiás tartalom) Merthogy a tényleges sávszélesség mennyi volt, hát olyan 800 körül. De manapság meg - gondolom a felhasználok számának növekedésével arányosan - egyre megbízhatatlanabb és lassabb.
    De azért én bízom bennük és remélem hogy összehozzák hogy frankó legyen, már csak azért is mert még 1,5 év van a hüségnyilatkozatból...:D
  • PyRex
    #2
    Remélem, hogy a HUAWEI komolyabb minőségű cuccokat szállít, mind a modeme és az adatkártyája mert arra enyhén sokan panaszkodnak :(
  • hunluigi
    #1
    Hát tényleg jó lesz ha összekapják magukat... Eddig az volt a gond a voda net-el hogy állandó jelleggel ledobált/megszakadt de stabilan megvolt az 1Mbit/s gyakran 2 néha-néha 2,5. Most már nem csinálja a szakadásokat viszont tegnap pl az istennek nem ment 160Kbit/s fölé (ami azért lássuk be elég ciki...) Ja és midezt HSDPA kapcsolaton.