49
  • arrakistor
    #49
    én jelenleg is egy P2-esen 256 mega rammal és 300 megahercen DTP-zek és 3Dzek. mitől ne tudnám ugyenezt f*szverősen , kényelmesen csinálni egy gigaherc körüli procival?
  • arrakistor
    #48
    én nem vagyok lamer xp-hez , 2002 óta nyomom és előtte is az nt alapokat már kitapostam, 2000 stb.. de még SOHA nem sikerült 500 megás XP-t összehoznom, legfejjebb a GHOST-ja tömörítve volt ekkora. A dll cache-t ürítve, Movie Maker, Netmeeting, Messenger és egyéb "nyalánkságokat" is 'leküldve' a gépről 1.1 G volt a rekordom, de akkor már az inf könyvtárba is minden-t egyesével átválogattam, (és az összes többi C:\-n található könyvtárat file-onként) hogy melyik driver kell melyik nem és a driver cache is üresen állt. ugyanez egy win2000-en 380 MB. /... és természetesen a pagefile.sys sem a boot partición volt./

    visszatérve pedig a cikk címéhez : "Windowst is futtat az Asus Eee PC-je"

    hát köszönjük szépen,hamár PC,akkor még szép hogy futtat Windows-t is
    főleg hogy 1995 _után_ adták ki a modellt
  • kispancsi
    #47
    Kell valakinek egy Asus Eee PC 701-es? Tudok egyet venni, nemsokára megyek haza Angliából... Ha kell hozok haza egyet vkinek.

    e-mail: [email protected]
  • precision
    #46
    bocs, #41 -re akartam válaszolni
  • precision
    #45
    "80-100 körül már több teljes értékű 12"-os noti kapható"

    Linket...
  • 3M
    #44
    Szerintem ilyen paraméterekkel (és árral) Tablet PC-ként lehetne remek termék (így valóban jó lenne sok diáknak).
  • BlackRose
    #43
    Ami az alapárban van az nem kevés, ezért a pénzért többet nem lehet kihozni. Az más kérdés, hogy érdemes e ilyen gépet venni. Persze nem gond az Asus biztos sokat elad majd belőlle mert az emberek nem a jót hanem az olcsót keresik és ez napról napra sajnos mindég jobban igaz. Egy Core2Quad CPU előállítása sem sokkal drágább mint egy ilyen Celeroné, a kérdés, hogy érdemes e? Persze a piacon mindég van több fajta fizetőképesség, de itt most kb. max 20% árkülönbségről beszélünk, vagyis 20%-al többért sokkal de sokkal többet és jobbat lehet kapni és ezért nem érdemes ilyen gépet venni. Persze az ember nem éppen a legracionálisabb lény :)
  • Dany007
    #42
    Jajaja, én is akartam írni, hogy mint korábban már felhívták rá a figyelmemet, a kijelző mellett 2 oldalon hangszóró található.
    Vagy a teljes szélesség az a 7colos kijelző + a 2 oldalon lévő hangszórókból adódik.
    Amúgy a kép alapján egy kb értéket simán lehetne számolni rá...
    Amúgy(2) meg nem olyan értelemben gond a tárhely, mert ha arról van szó veszek hozzá 500GB-os külső merev lemezt xD plusz 50 ezerért mondjuk...Hanem az alapárban ami benne van, az kevés...
  • xen
    #41
    Pff...
    Mérete miatt senki nem fogja megvenni, 80-100 körül már több teljes értékű 12"-os noti kapható, ami fényévekkel többet tud mint ez. A 200 dolláros változat a 2Gb-os memóriával nagyon kevés, a 340 dolláros meg biztos nem 65k-ért lesz kis hazánkban kapható. Azt meg senki ne felejtse el hogy a kijelző valóban 7", de nem tölti ki a laptop teljes méretét, szerintem van vagy 10-11" a teljes képátló. Ahhoz képest egy 12"-os meg már tényleg nem sokkal nagyobb.
  • Darth Sith
    #40
    "Az Asus bemutatta saját olcsó számítógépét, amely a korábbi ígéretekhez képest jóval drágábban jelenik"
    de legalább nem 100 dolláros laptop, hanem olcsó laptop néven jelenik meg..
  • gneoka
    #39
    Subnootebookal kell összehasonlítani nem a normál laptoppal ez nem egy erőgép konkurense akar lenni hanem egy pici kabátzsebben elférő iroda (vagy suliba is tök jó mert akkora mint egy könyv)
    az eeepc 7" az kb mint két pda vagy egy félbehajtott A4 , egy 15" 14" gép az pont a duplja méretileg!( súlyban is)

    Sokan értetlenkednek az xp-re szerintem erre a gépre egy "tiny xp" tökéletes vagy magad is megpucolhatsz egy xpt és akkor elfér bőven!

    Kevés a tárhely? 5 ezer a 2GB pendrive 7 ezer a 4GB
    e ezer a 2GB SD kártya (mert ugye kártya olvasó is van benne)
  • Polemius
    #38
    "a "200kg" könyv még midnig olcsóbb :)"

    Régen jártál könyvesboltban. ;)
  • Dany007
    #37
    " 400 EUR-ért ACER Extensa 5220-050508Mi/ Celeron-M 530/ 15.4" WXGA/ 512MB/ SATA 80GB 5.4k/ DVD±RW/ WiFi. Az EeePC a maga 340 dollárjával az itt az EU-ban minimum 350 EUR lesz, vagyis ha adunk hozzá 20%-ot máris van egy igazi használható laptopunk. "

    Na hát kb erre gondoltam én is, csak nem néztem utánna ilyen részletessen xD

    Bár beef elgondolása se rossz, de azért az a "200kg" könyv még midnig olcsóbb :)
  • BlackRose
    #36
    Az aki kitalálta, hogy az árakat nem a piac határozza meg.

    Az aki kiszámíthatóságról beszél a gazdaságban és az aki azt hiszi, hogy ő jobban tudja mint a piac. Tudod 1 EUR nem egyenlő 1 dolláral de, hogy mennyi ezt nem tudjuk, mert a hivatalos árfolyam az nem a két pénz közötti arányról szól, hanem arról, hogy egyikért mennyi másikat lehet venni, és ez OK amikor váltani mész, de semmi köze ahhoz, hogy mennyibe kerül valami árú. Vagyis az egész nem más mint egy statisztikai csalás.

    A dollár ma értéktelen de az EUR sem jobb, sőt kérdés, hogy egyáltalán jobb e, a közöttük levő arány pedig mondom egésszen másról szól nem az értékükről és még kevésbé a vásárlóerejükről, ami még jobban bonyolítja a dolgokat mert pl. 100 dollárnak a vásárlóereje nagyon különbözik, hogy Californiában, Alabamaban, Svájcban vagy Indiában költöd el.
  • assdf
    #35
    Ja igen:
    Valaki tud választ arra hogy ki találta ki hogy 1 dollár=1 euró? És hogy ez kinek jó és miért? Csak mert akkor azt az embert meg kéne keresni és rábeszélni hogy 1 forint=1 euró...
  • assdf
    #34
    És akkor még nem számoltuk hozzá hogy magyarországon: 350 eur+100eur+20%áfa...
    Ja és mindezt persze kóka bácsi cége fogja forgalmazni szerintük annyira olcsón hogy majd csődbe nem megy a cég..
  • Nortai
    #33
    "340 dollárjával az itt az EU-ban minimum 350 EUR lesz"

    Itt a pont emberek! :)
  • BlackRose
    #32
    Ha meg valakinek igazi mobilitás kell, akkor inkább PDA.
  • BlackRose
    #31
    Ez is olyan mint minden amit cipőhúzóval kell felhúzni :) általában ha valamit legkevesebb X-ért lehet megvenni akkor X + 20% lenne az ami már megéri, a legolcsobb soha nem volt és soha nem is lesz jó. Ugyanis ez a 20% jelenti a különbséget a kidobott pénz (használhatatlan de mondhatom, hogy van) és az alkalmazható termék között. Szóval szerintem nem érdemes vele foglalkozni.

    400 EUR-ért ACER Extensa 5220-050508Mi/ Celeron-M 530/ 15.4" WXGA/ 512MB/ SATA 80GB 5.4k/ DVD±RW/ WiFi. Az EeePC a maga 340 dollárjával az itt az EU-ban minimum 350 EUR lesz, vagyis ha adunk hozzá 20%-ot máris van egy igazi használható laptopunk.
  • beef
    #30
    Mondok több példát is, hogy mire jó (hogy mire nem, azt mindenki láthatja):
    - iskolás gyerekek (200Kg könyv helyett)
    - internetes, Wi-Fi-s, LAN-os hálózati problémák kiszűrésére (magyarul: dolgozni pl. T-COM embereinek)
    - "első PC-m" :) még mindig jobb, mit egy széthajtott, nyekergő celeron + 10 éves homály CRT (jó, mondjuk az nem is kerül ennyibe, de közelít)

    Lehetne még sorolni, az biztos ilyen tudással a HD tartalom lejátszása és az összes kedvenc filmem, 3D-s és pixeles utómunkák, DTP kizárva :)

    Meg azért XP-ből is lehet kicsi és használhatót készíteni, ezt egyedül csak a Microsoft nem látja. Nem baj, legalább ezáltal is terjed a Linux.
  • llax
    #29
    Az 1,8GB csak a telepítés idejére kell. Utána kevesebb is elég.

    Az XP-ről tudni kell, hogy felrak a gépre minden beépített drivert, az összes dll-t ha kell ha nem, telepítés után soha többé nem kéri a telepítőlemezt.
    Ha csak az alaprendszert rakod fel (van rá mód!), csak a szükséges driverekkel, csak a legszükségesebb beépített alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal, bőven 500MB alá lehet menni, ráadásul az alaprendszer elfogadható sebességgel megy akár 64MB RAM-al is :), 512MB-al már swap-ot is csak az erősen memóriaigényes programok futtatásakor használja intenzívebben. Viszont ezt a laptopot nem ilyen programokhoz készítik.
  • Dany007
    #28
    Abban én is egyet értek hogy Linux a legjobb alternatíva oprendszernek.
    Csak itt a cikk címében nagyon az Xp telepíthetőségére hívták fel a figyelmünket, ezért ezt muszáj volt megcáfolnom :D

    Amúgymeg mind1 milyen sokáig bírja, vagy hogy a kategóriában milyen olcsónak is számít, azokra a realtív "kevés" dolgokra, amiker ez a teljesítmény és háttértár képes, sz.tem drága.
  • beef
    #27
    Ah, úgy látom kow83 is így látja :)
  • beef
    #26
    Miért kellene erre XP-t rakni?
    Amit értlemesen lehet rajta csinálni, arra a beépített Linuxa is bőségesen elegendő.

    Persze a vasat össze lehet hasonlítani mindeféle notebookkal, de számoljatok utána: 1Kg súly, 3.5 óra üzemidő, 4GB SSD - ezek közül egyik tulajdonságot sem adják ennyiért, főleg nem mindhármat.
    Mondjuk eddig egy alternatíváról tudok, az XO (OLPC) project.
    Az ugyan 1.45Kg viszont kb. 6 óra üzemidő.

    Szerintem az ASUS nem fog tudni annyit gyártani, hogy elég legyen.
  • kow83
    #25
    Minek XP erre a cuccra? Amiért érdemes lenne azoknak a programoknak a futtatására alkalmatlan, ami meg futtatható, az van linuxon is.
  • Dany007
    #24
    Jaja tényleg:D De akkor hova tennék a hangszórókat? Azért az is kell :) Mert akkor még a zenehallgatás is kiesik a lehetőségek közül. Vagy persze plusz opcióként lehet venni mellé...

    amúgy ez a 2-4-8Gb lehetőség...hááát... 2Gb ra tuti nem raknak Xp-t. 4Gb-ra is erőssen necces a dolog. A 8Gb-os ára meg mennyi? 600$ ?:) azt nemírják. Szal annál a verziónál 1GB ramma, azért elmenne egy Xp szépen, és talán maradna érdemlegessen is tárhely. Na de az mennyibe kerül ?:)
  • valamit
    #23
    Írják, hogy a képernyő mellett két hangfal van, szal az le, vagy ki oldalra, hátulra, akárhova, helyére nagyobb kijelző és a gép mérete változatlan marad.
  • valamit
    #22
    Az XP Service Pack 2-re a Ms site-ján requirementnek 1,8 Giga háttértárat írnak, az meg közel se 500 megát jelent.
  • UnnameD
    #21
    Hihi, most vettem használtan notit, 70-ért, jobb paraméterrekl mint ez a gép. Persze egy ilyen kis gép sem rossz, bár modellezésnél és weblapkészítésnél nekem szerintem nem jönne jól, de tanulásban nagyon hasznos tudna lenni.
  • ozric
    #20
    Nem szerencsés az almát hasonlítani a körtéhez. Amiket írtatok, az nem olcsó laptop/notebook, hanem DTR gép (DeskTop Replacement computer - laptopnak látszó tárgy). Az Asus Eee-nek 3,5 óra üzemideje van, a DTR gépeknek 20-40 perc, nagy ritkán egy óra. Mondjon valaki egy olyan laptopot, ami nagy teljesítményű (pl. fut rajta az MS Windows Vista Premium), több min 3 órás az akkus üzemideje, és az ára 150e Ft alatt van. Vár(hat)om a válaszokat. :-)
  • Dany007
    #19
    @ HUmanEmber41st
    "Jó lenne, ha nagyobb kijelzővel is csinálnának ilyet, az nem dob olyan sokat árban."

    Elvileg épp az benne a lényeg hogy ilyen pici =) ( meg hogy mennyire olcsó )
  • HUmanEmber41st
    #18
    Egy ilyen "kis" memóriájú gépre tegyenek win mobil 5-t!
    64MB-n kényelmesen elfér a rendszer, és mindent tud, amit 1 "rendes" windóznak tudnia kell. ( nem beszélve a kismillió PPC-hez írt progiról, ami ezen is futna akkor)
    Így maradna hely a sok warez cuccnak :D :D

    Jó lenne, ha nagyobb kijelzővel is csinálnának ilyet, az nem dob olyan sokat árban.
  • Dany007
    #17
    Kabbe :D :P Mindentől függetlenül én sajnálnék kiadni 60ezret+áfa ! (mert tegyük hozzá hogy amire ideér sokkal drgább lesz plusz az áfa is rájön) egy ilyen gépre. Viszont nem sajnálnék 150 et egy normális laptopra.
    Akinek céges ügy miatt kell a laptop a cég úgyis megveszi, ha meg otthoni célra kell akkor inkább gyűjtök és kuporgatok 2x annyi ideig, de akkor már normális legyen!
  • floatr
    #16
    Heh, az ms ide is betolta a talicskát :) Mondjuk miért pont ide ne: az OLCSÓ laptopokra

    Egyébként meg aszondom h ha a konzolok, meg hordozható fittyfenék, telefonok kerülhetnek annyiba, akkor ez is betömhet egy piaci rést.
    Bár nekem még mindig 14-15 colos méretnél kezdődik a lapitopi, és télleg nem kellene sokkal többet költeni egy jóval nagyobb teljesítményűre
  • AgentKis
    #15
    Ha PDA-hoz hasonlítod akkor viszont nagyon korrekt! ;)
  • Dany007
    #14
    Igazad van rosszul számoltam át a dollárt hufra... :o kicsit meglepődtem a 180Ft-os áron... A lényeg hogy igazad van és sorry a tévedésemért.

    Amúgy egy kicsit keresgéltem a neten, és találtam egy Acer notebookot. Azt most ne firtassuk hogy az Acer milyen cuccokat rak össze :)
    A lényeg,hogy van benne egy intel cerka M520as 1,6 Ghz-es Cpu, 1Gb DDR2 667es, 80GB serial ATA, DvD író, és 15,4 colos wxga képernyő.
    És az egész bruttó 130 ezer. Több mint 2x annyiba kerül, de ezzel már lehet valamit kezdeni.
    Azért a 4Gb-os vinyó nevetséges, mert ha azt vesszük, hogy zenét hallgatnánk, esetleg 1-2 videó, programok, képek! , plusz az oprendszer!Hátháthát nekem nagyon neccesnek tűnik a dolog.
    Még mindig azt mondom, hogy netezni zenét hallgatni, szöveget szerkeszteni tökéletes, de csak ezekre drága!
  • Polemius
    #13
    Kicsit valóban mintha eltértek volna a korábban hírdetett 200$-tól.
    Ennyiért (pláne amennyiért itt lehet majd kapni várhatóan) kicsit keveset tud. De ne felejtsük el, hogy ami leginkább megdobja az árát, az az SSD. Az a rettentő drága. Még.
    De mint minden, biztosan ez a technológia is ahogyan terjed, egyre olcsóbb lesz. Vagyis egyre olcsóbban adhatja majd a gépet az asus / vagy egyre nagyobb SSD-vel.
    Ha néhány 10 gigányi területről lenne szó, senki nem sokallaná az árát.
  • rolika
    #12
    "Az Asus bemutatta saját olcsó számítógépét, amely a korábbi ígéretekhez képest jóval drágábban jelenik meg"

    ez már rosszul kezdődik...

    b.zmeg, jó hogy nem a nettó előállítási költséggel reklámoznak valamit ilyen-olyan olcsón, aztán benyögik, hogy a boltban azért drágább lesz...
  • Inquisitor
    #11
    Mondjuk C2D rendszerre nem kicist kell ráfizetni, hanem sokat, a legkisebb gép meg ugye 200dodo, nem 340.
    De. Több gyártótól van kint olcsó egymagos procival (pl. Sempron) 80K körüli igazi noti, na azokhoz mérten már nem tűnik olcsónak.
  • mumpic
    #10
    Az is vicces hogy pont egy fizetős linuxot raktak rá, a sok száz ingyenes alternatíva mellett.