Közel 5 milliárd km-es út vár a Dawn-ra

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Jeszus-basszus!

"Double-decker bus

"In Britain, newspapers and other media will frequently refer to lengths in comparison to the length (8.4 metres) or height (4.4 metres) of a London Routemaster double-decker bus. Popular topics for such comparison include the blue whale and diplodocus. <4>"

Most akkor nemtom: én is felfigyeltem erre angol cikkeket olvasva (szerintem ez lesz az), vagy ott a wikin olvastam róla, de lényeg-a-lényeg: jól mondtam! :-)

Kara kánként folytatom tanításom.

fennakadtok - egybe kell írni!

amúgy meg jól etlaláltam, mert én aszondtam 2,7-3, a wiki meg aszongya 2,40-3.
Stimmt.

Na, persze, ti mindenen fenn akadtok.
Egy újságcikk célja, hogy informatív legyen, a méreteket a mindennapi élet dimenzióiban elképzelhetõvé tegye.

Angoloknál gyakrn hasonlítják az ûrhajókat londoni emeletes buszhoz.

Az emelet meg 2-70-3,00 m között szokott lenni. Ennyit egy építésznek is tudnia kellene. (Ha most flamelni akarsz, ülj le a seggedre, mert egyik diplomám építõmérnök)

Na persze én is úgy gondoltam, hogy 12 emelet magas. Csak azt hittem van valami konkrét def. az 1 emeletre, mert az építészetbõl kölcsönvett 1 emelet magasság ilyen formában igencsak változó méret...

(építész vagyok, csak azért akadtam fennt ezen a 12 emelet magasságon...) :)
Igen, ahogy L3zl13 mondja... Ez az átka a szolgai, szóról-szóra történõ cikkfordításnak.<#mf2>

Tiszta sci-fi-sen hangzik ez, hogy "ion-hajtómû", ráadásul xenon gázt használ, amitõl mégfinomabban hangzik ez az egész :D <#eljen>

Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!

Szvsz az 12 emelet magas akart lenni. 1 emeletet asszem kb 3 méternek szoktak venni, a Delta II pedig 38-39 méter magas, tehát úgy nagyjából stimmel.
Ebben a témában nem vagyok igazán otthon, szóval valaki léccci mondja már el nekem, hogy mit jelent egy rakétánál az, hogy 12 emeletes a rakéta. Mi az 1 emelet "definíciója"???
Én is feltettem már ezt a kérdést, de csak magamban.

Tekintve, hogy most úgyis távolodik, így legalább ezt lehetne ellensúlyozni.
Meg egyébként is szép volna jó nagynak látni a Holdat ahogy sokszáz millió éve volt. :D
Hogyne, aztán fogy a kötési energia, és idõvel a fejünkre esik... <#nyes>

A Holdat nem lehetne használni gravitációs csúzliként? Az sokkal közelebb van, így az alacsony kezdõsebességgel is viszonylag gyorsan megtehetõ az út. Ráadásul a rövid keringési ideje miatt kb havonta megfelelõ pozícióban lenne tetszõleges irányban.
Bár a keringési sebessége viszonylag alacsony, tehát nem olyan hatékony, mint mondjuk a Mars vagy a külsõ bolygók ilyen felhasználása, de szvsz ilyen ionhajtómûves szondáknál a kezdeti szakaszban, amikor a sebesség még alacsony lehet, hogy megérné ez a kis plusz sebesség.
"Elé vagyok képedve!"
Mi elé? lol

Sanyix
jól megy a szõrszálhasogatás mi? :)

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

.

A súly is számít, mert azt le kell vonni a tolóerõbõl, és a tömeg is számít, mert azt kell gyorsítani.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Csak az számít, carissime.

Fellövésnél a súly (is) számít.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Ne kekeckedj!
A Földön mérve, te.

Jó cikk, tényleg nem olyan mint a megszokott SG "minõség" :)
Viszont van egy DURVA hiba ami egybõl szemet szúrt nekem:
"A hajtómûvek alacsony SÚLYA<...>"
Nos, ahol a Dawn van, ott egy hegynek is nagyon kicsi a súlya. Nyilván a tömeggel keveri...
Bravó Balázs!
Látszik, hogy megemberelted magad. A cikk szépen olvasható, nyelvtanilag és mindenképp a helyén van.
Elé vagyok képedve!

EmThor
szerintem ilyen dolgokra kellene költeni a pénzt, nem napi milliárdokat az iraki háborúra :(

Nem, mert fogy az üzemanyag.

Sanyix
Lineáris.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

wander01
sztetek ez lineáris vagy exponenciális gyorsulást jelent? ha meglökték volna odafent mégegy fokozattal akkor elöbb gyorsulna... gondolom, de biztosan megvan az oka hogy igy csinálták. amugy egy ilyen gazdasági mutatokat mutato hajtomüre lecserélném az 1.4 16v-t a golfombol, 425 kg szajréval 2000 napig müködni azért nem semmi :P, bár igy érthetö a gyorsulás :)

EVGA 680i Sli, C2D Q6600, 4x512 A-Data Extreme Vitesta 1066mhz, Gainward 8800 Gtx, Gigabyte Aurora, 3x300 Samsung Sata II, 320 gb WD, NEC Labelflash

Ja tényleg jó a cikk .
De ezen az ionhajtómûvön csodálköztam egy kicsit<#vigyor2>
akyyy
közbe meglátja egy idegen a szondát, eljön a földre, leszál, és megtörténik a kapcsolat felvétel<#alien2>

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

mikloss
Jah sztem is jó cikk!
"Dawn nulláról 100 km/h sebességre négy nap alatt gyorsul" <#nyes>

Az integrált pluralista szocializmusban az alternatív demokrácia objektív frekventáltsága stagnált. mikloss... Hagyomány és minõség 1989 óta.

jó cikk
nem is tudtam, hogy az ionhajtómûvek ilyen kis finghúzók

btw van még hova fejlõdni, 4 év, mire a kisbolygóövezetbe ér?

<#eljen><#alien2>