31
  • puppetmast3r
    #31
    ittis van:

    DEC-Compaq DS-EZ832-VW 3.2GB SSD in 3.5" SBB

    Az ara persze meg a rohadtdraga Alpha cuccokhoz kepest is horror volt.
  • puppetmast3r
    #30
    Az a vicc hogy a Digital (DEC) a kilencvenes evek kozepetol fogva forgalmazott ilyen rendszert. Szabvany BA356x shelfbe lehetett rakni, scsi2 interfaccel :)
    Rendesen kihasznalni persze csak a VMS es a Tru64 tudta.
  • Praetor
    #29
    Nos, akkor az MRAM miért is jobb, mint a PRAM?

    Ha minden igaz, a PRAM előnyei, hogy áram nélkül sem felejti el az adatot, az élettartama nagyon magas (nem fárad el, mint a flash), a mai DRAMok sebességével vetekszik, és nem utolsó sorban elméletileg lehet annyira olcsó a gyártása, hogy az SSD-t jó eséllyel versenyképessé teszi a hdd-vel szemben.
  • kvp
    #28
    "Arról viszont nem tudok, hogy az élettartamával bármiféle gond lenne. Elvileg a DRAM-hoz hasonlóan végtelen sokszor írható-olvasható."

    Sajnos nem. PIC-hez sokan hasznalnak ilyen memorikat, csak 4 kilobiteseket. (512 byte) Nemreg meg volt Pesten a Lomex-ben is, viszont sajnos ezek is tonkremennek, csak nem ategnek hanem lemagnesezodnek, tehat aki 512 byte-os temp buffernek hasznalta, az meglepodve tapasztalta hogy rovid ido utan meghal a chip. (ilyen kapacitasu soros ram chip viszont egyaltalan nincs a piacon, tehat egy PIC-IDE illesztobe nagyon nehez sector buffer-t szerezni, kenytelen mindenki parhuzamos sram-ot hasznalni)
  • T0nk
    #27
    Mert akkor túl gazdaságos és egyszerű lenne, és nem lehetne elkérni érte sok zsetont.

    Amúgy a Pista tuggya. Akár egy usb drive-al is tudja szimulálni a hibrid drive működését.
  • aaaaa
    #26
    1980-ban 16GB ??? :):):) Előbb valami többezer négyetméteres ingatlant kelett volna keresned, ahol elfért volna a többszáz mosogép méretű merevlemezes tároló.
    Az 50-100 MB-os darabok is komoly csodának számítottak a nyolcvanas évek elején.
    Bár az akkori gépek sebességét tekintve nem tudom mit tudtál volna csinálni ekkora hatalmas adatmennyiséggel. :)
  • windoki
    #25
    Egyesek egész nap csak újraindítgatják a gépüket, hogy ennyire fontos a boot idő? :-)
    Azt a PCI-os ramkártyát én is néztem anno, csakhát aranyárba mérték a RAMokat hozzá...
  • L3zl13
    #24
    Ja és akkor még csak a DRAM/flash mai kapacitásával lesz versenyképes. Ha 10 év múlva érik el ezt a szintet, akkor az már feltehetően nem lesz elég.
  • L3zl13
    #23
    Így van. Ezért mondom, hogy nem piacképes.
    És még kérdéses, hogy valaha az lesz-e, ugyanis a jelenleg MRAM-nál használt technológiával már elérték a kicsinyíthetőség korlátait.
    Lehet, hogy más technológiákkal lehet majd még lejjebb tornászni, de mint látható nagyjából 1000x-es kapacitás növekedés szükséges, hogy a DRAM-mal vagy a flash-sel versenyképes legyen, és ki tudja az elérhető lesz-e valaha.
  • Horse
    #22
    256 Mb? Egy DamnSmallLinuxnak bőven elég. :D
  • Caro
    #21
    Én is így tudom.
    De az szerintem egyértelmű, hogy egy nem mainline termék ennyire drága. Senki sem gyártja nagyban.
    Ha 1980-ban próbáltál volna megb 16 GB akár merevlemezt venni, kíváncsi vagyok, mekkora ár jönne ki :)
  • L3zl13
    #20
    "Piackepes az most is, lehet is kapni. Csak az a baja, hogy mig regen a core memoriakrol azt hitte mindenki, hogy akarhanyszor ujrairhatoak, addig a mai valtozatukrol kiderult hogy kb. annyit birnak mint a flash."
    Ja. Piacképes. Lehet is kapni.
    A Freescale Semiconductor forgalmaz 4Mbites MRAM chipet ha jól tudom kb 25 dolcsiért.
    Számoljunk csak. Egy rendszernek kell legalább 10GB hely. Legyen mondjuk 16GB az egyszerű számolás kedvéért. Ehhez akkor szükség van 32768 db ilyen chipre, és ha csak a chipek árát számolom ez 819200 dolcsi...

    Arról viszont nem tudok, hogy az élettartamával bármiféle gond lenne. Elvileg a DRAM-hoz hasonlóan végtelen sokszor írható-olvasható.
  • kvp
    #19
    "Az MRAM-ról már legalább 20 éve hallani hogy milyen kib@szottul jó lesz, csak aztán senki nem tudta eddig megcsinálni, hogy piacképes legyen..."

    Piackepes az most is, lehet is kapni. Csak az a baja, hogy mig regen a core memoriakrol azt hitte mindenki, hogy akarhanyszor ujrairhatoak, addig a mai valtozatukrol kiderult hogy kb. annyit birnak mint a flash. A kulonbseg csak az, hogy annak idejen olyan lassuak voltak a gepek, hogy a gep teljes elettartalma alatt nem vegzett el annyi irast/olvasast hogy a core ram-ok tonkremenjenek, viszont egy mai gep erre par ora alatt kepes. Raadasul ennel a ram tipusnal az olvasas is destruktiv, tehat minden olvasast iras kovet. Mindemelle jo, hogy magneses a tarolas, tehat a memoria erzekeny a kulso magneses terekre, ami nem javit a megbizhatosagan.

    "Van ugye 1 olyan próbálkozás is, h PCI kártyára RAM foglalatokat szereltek, meg egy akksit, mely 24 óráig tartja az adatot teljes áramszünet esetére is.
    Na az tényleg odaver a winyóknak. Viszont k* drága is.. "

    Van jobb, japanban kaphato olyan merevlemezhaz, amiben a lemezen kivul ram es egy kis aksi van. Igy nem csak olvasasi, hanem irasi cache-t is lehet hasznalni, csakugy mint a nagyobb raid-es storage-ek eseten.

    A boot idot pedig ugy lehet leroviditeni, hogy a boot adatok egy helyen vannak a lemezen, mondjuk egy kis ramdisk-be pakolva (linuxosok hivhatjak initrd-nek is), amit a gep inditaskor betolt. Ezen kivul meg a ram meretet kell akkorara novelni, hogy ne kelljen swap-elni. Pl. egy 10 eves PII-es is 60 masodperc alatt inditja az xp-t maximalis grafikaval, de kell bele legalabb fel giga ram.
  • L3zl13
    #18
    Az MRAM-ról már legalább 20 éve hallani hogy milyen kib@szottul jó lesz, csak aztán senki nem tudta eddig megcsinálni, hogy piacképes legyen...
  • Caro
    #17
    A PRAM sem jó annyira, mint az MRAM. Az MRAM az vincsi, csak minden cella cülön címezhető.
  • Praetor
    #16
    "a vásárlók a csekély teljesítménybeli különbség miatt csak ritkán hajlandók megfizetni a magasabb árat"

    Miért, mit vártak? Meleg hógolyót?

    Anno az első hírnél tudtam, hogy engem egyáltalán nem fog mozgatni a hibrid megoldás. Szvsz a következő komolyabb szintlépés a PRAM lesz, és ha az SSD meghajtókban az lesz, akkor azért megéri majd több zsét kiadni.
  • 12346
    #15
    olyen se kéne.
  • HUmanEmber41st
    #14
    Van ugye 1 olyan próbálkozás is, h PCI kártyára RAM foglalatokat szereltek, meg egy akksit, mely 24 óráig tartja az adatot teljes áramszünet esetére is.
    Na az tényleg odaver a winyóknak. Viszont k* drága is.. :D
  • feri79
    #13
    Miért nem tesznek rá egy mem.kártya helyet aztán akkorát lehetne beletenni amekkorát akar a felhasználó. Ha meg lejár az élettartama kicseréli a kártyát, persze szerverekben ez nem megoldás.
  • egyember1
    #12
    jobbat kell csinalni, nincs mese...
    gyerunk gyerunk...
  • Inquisitor
    #11
    Azzal nincs is hiba most se, de drága, másrészt ugye az írhatósági rátája fényévekkel rosszabb mint egy HDD-nek. (Nemkülönben az adatbiztonsága, lásd a Kürt nyilatkozata flash ügyekben.) Talán a köv. generáció majd okés lesz, de az még 2 év mire elkezdik tömegesen szórni.
  • Inquisitor
    #10
    4GB flash menniybe fájhat egy gyártónak? 3000HUF? Se? Nem igaz mennyire smucigok, amennyivel drágább egy hibrid HDD, abból 16GB is kitelne minimum.
  • metaljesus
    #9
    meg ha hosszú élettartamot
  • xen
    #8
    A flash merevlemezek lesznek majd eladhatóak, ha gyors elérési időt produkálnak.
  • #7
    ha ez a helyzet, akkor a jóvbal drágábban brutális gyorsulás eladhatóbb lenne szvsz
  • Yv@n
    #6
    Tehát csalódottak és szomorúak, amiért nem tudják elsózni a kalap szart.
  • Wilddog
    #5
    "a vásárlók a csekély teljesítménybeli különbség miatt csak ritkán hajlandók megfizetni a magasabb árat"

    Józan paraszti ésszel belegondolva is logikus... Nem értem, hogy mit vártak.
  • BCS pixel
    #4
    a tesztek szerint semmivel nem lett gyorsabb :D
  • Sanyix
    #3
    Még jó hogy csalódás, hibridezni semmi értelme...
  • Caro
    #2
    Flash rossz, MRAM lesz majd a jó :)
  • AranyKéz
    #1
    Hát bazz, amikor a felhasználók már több gigákat másolnak egyszerre, naná hogy nem elég.