66
 • Epikurosz
  #66
  Ezt a hipotézist már tudtam én akkor is. A NatGeo csak átvette. De ez még szerintem nem bizonyított.
 • Loverman
  #65
  http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=3&id=10148&PHPSESSID=9f29cec7eb76950ed416de8d03ec40b7
  "A helyi lakosok rosszullétének okára is rájöttek azóta a tudósok: mivel Peru ezen területén a talajvíz igen sokszor tartalmaz arzént illetve ként, így a becsapódáskor minden bizonnyal ezek az elemek szabadultak fel. A mérges gázok belélegzése okozhatta a hányingert és a fejfájást azok körében, akik megközelítették a krátert."
  Ennyi.
  most persze jönnek majd a winnyogások hogy a natgeo mióta megbízható ...


 • Zocsi
  #64
  Ha pár ezer kilométerre repült tőlük akkor sztem nem lehet hallani a hangját... :S
  Nah, mind1... felesleges ezen vitázni. Sztem logikátlan az állítás, ennyi.
 • Epikurosz
  #63
  Folytassa felség!
  Sőt, versenyt lehetne kiírni, hogy az egyszerű, logikus magyarázatok helyett "Ki tudja a legbonyolultabban, legkacifántosabban, legnyakatekertebben megmagyarázni a perui meteoritot?"

  A fődíj egy piros alapon lilás-kékes ufómintás nyaktekerészeti mellfekvenc lesz. :-)
 • sonicXX
  #62
  Még ha valóban láttak is valamit, ami egy meteoritra hasonlított, lehetett az egészen már is (pl vegyi hordozó rakéta, stb). A másik jelentős problémát a sztoriban az jelenti, hogy a krátert vizsgáló szakértő kőzetalapú meteoritként azonosította, holott egy ekkora krátert ha egy kőzet meteorit üt, abból a meteoritból pontosan ugyanúgy nem maradna semmi, mint bármilyen nem-fém meteoritból. Ha csak nem volt 3 öklömnyi drágakő ...

  Erre a sztorira nagyjából 20 elfogadható, érvekkel is alátámasztható elképzelést lehetne felsorolni, de ebben a 20-ban a meteorit nem szerepelhetne a tudomány jelen állása szerint.
 • L3zl13
  #61
  "A sorrend nem hibádzik. Meghallották a meteor 10.000 km magasan kibocsátott hangját, amikor az már 5000 m magasan száguldott."

  10000km-ről semmilyen hangját nem hallják a meteoritnak. De gondolom ezt a 10000km-et te sem komolyan gondoltad.
  Ellenben lévén a meteorit többszörös hangsebességgel halad, nem hallhatják meg a hangját, ha csak úgy simán lehullik az égből meredek szögben, mert ugye a meteor maga jóval megelőzi azt.
  Az egyetlen lehetőség, hogy meghallják a hangját még becsapódás előtt, ha lapos szögben elhúz a fejük felett, és jó messze csapódik be.

  "metán <- büdös, mint a fing"
  Ha ez így volna, akkor nem kellene merkaptánt keverni a földgázhoz...
  Ettől még a bomláskor keletkező gázkeveréknek lehet szaga, csak azt nem a metán okozza mert az szagtalan.
 • roliika
  #60
  Minimum! Neszóljon be a víz egy meteoritnak...

  Valami bugyborékolásról is szó volt....ha 6 méter mély a gödör, annyi eső had ne essen egyszerre, ha meg talajvíz, akkor mi bugyborékolt? belepottyant, és a talajvíz szépen feltöltötte a 6 méteres árkot, majd a meteorit megunta hogy forró volt és mikor már megtelt a gödör akkor már ráért kihülni, mert akkor esett jól neki.
 • Epikurosz
  #59
  Mañana.
 • Epikurosz
  #58
  A hang valóban késik, de ettől függetlenül a villámlást is látjuk, még ha előtte nem is hallottuk.

  A sorrend nem hibádzik. Meghallották a meteor 10.000 km magasan kibocsátott hangját, amikor az már 5000 m magasan száguldott. Innentől már látták is a tűzgömböt, amely becsapódott, és pár másodperc (2-3) múlva hallották a becsapódás robaját. Utána, kíváncsi parasztok lévén odarohantak, hogy megnézzék mi történt. Amire odaértek, természetesen a dolgok már lecsendesedtek, a hőhatásból már semmit sem érzékeltek, a sáros földbe vájt kráter is lassan kezdett feltelni talajvízzel, falai málladozni kezdtek.
  A krátertől nem messze egy döglött bikát találtak (nem vicc, benne van a hírekben!), körüljárták, szimatoltak, hátha van valami hazavihető. nem volt, ellenben a felkavart mocsaras, tőzeges földből felszabadultak az ott már rég rothadó szerves anyagok által termelt gázok (metán <- büdös, mint a fing, kénhidrogén <- záptojás szaga van stb.) és az ún. talajbaktériumok is. Páran emiatt megbetegedtek, és iszkoltak haza a háziorvoshoz, hogy amíg be nem vezetik Magyarország példájára a vizitdíjat, vizsgálja már meg őket.

  Közben páran értesítették a városban élő rokonokat, márminthogy a nagymama meg a Sanchez beteg lett, bepisil, hányik, és e rokonok elmondták a történetet a médiának, hivatalosságnak is.

  A roham azonban majd csak másnap reggel fog elindulni, a bárpultok meleltt ücsörgő stábokat össze kell verbuválni, az ágyban a szomszédasszonnyal hempergő csendőröket riadóztatani kell, a tudományos intézetek orrukat piszkáló és állandóan internetező munkatársait mobilon kell értesíteni, hogy készüljenek a vidéki útra.

  Addig Carancasban lassan leszállt az este. A kráter szuszogása leállt, a falusiak hazakotródtak, már csak néhány málló földrög csobbanását lehetett hallani, amint belepottyantak a gödörbe. Távolban, az Andok ködös bércei felől kondorkeselyű vijjogása hallatszott néha, de az éj beköszöntével csend borult a vidékre. Aludt a táj, és csak a természet szokványos apró zörejei ütötték meg az ide-oda cikázó cickányok dobhártyáját. A nyugodtság ellenére a levegőben feszült várakozás hangulata volt mégis, mintha csak tudta volna a legkisebb szúnyog is, hogy holnap rájuk zúdul a civilizáció mindent felforgató kíváncsisága. Majd holnap. Tamana.
 • Balumann
  #57
  Azt az érvet, hogy előbb kellett volna látniuk mint hallanuk, nem igazán értem. Nyilván nem az eget bámulják állandóan, azért néztek oda, mert hallották... :|
  Ha én itthon vagyok, gépezek, és jön egy meteorit, ha nincs hangja valószínű meg se látom...

  Egyébként tényleg nem túlságosan tűnik meteor kráternek.
 • L3zl13
  #56
  Na és ki mondta, hogy a horizont előtt kell becsapódnia? Eltünt a horizonton, a népek meg azt hitték, hogy egy közeli hegy vagy domb túloldalán pottyant le.
 • L3zl13
  #55
  Ja, természetesen a hordókat elrejtették.
 • L3zl13
  #54
  Íme egy másik verzió amely magyarázaot adhat a történtekre:
  A parasztok gödröt akartak ásni, hogy ott temessék el az USA-ból importált veszélyes hulladékot. Az egyik hordó kilyukadt, erre az emberek elkezdtek rosszul lenni. Gyorsan kihívták a mentőket, rendőrséget...
  De nem akarták, hogy kiderüljön, ők jó pénzért veszélyes anyagokat temetnek a földbe, ezért kitalálták a meteoritos mesét. :D
 • Zocsi
  #53
  A több ezer az ellentmondás. Ennél jobban görbült a Föld felszíne. Max. párszáz kilóméter a horizont, távolságban...
  Egyébként meg lehet hinni a konspirációban vagy a bibliában vagy a földönkívüliekben, szvsz tök mindegy mi volt az, úgyse tudjuk meg mi egyszerű emberek.
 • HUmanEmber41st
  #52
  Valaminek történnie kellet, hiszen az odavezényelt rendőrök is megbetegedtek.
  Tehát valami szervezetre káros anyag a levegőbe került.
  Tehát nem valószínű, h a falusi lakosok megmérgezzék magukat, ( meg a rendőröket is) majd meteorra panaszkodjanak.
  Ami nem is lehetett valami gyors, mivel először a hangját hallották meg.


 • NEXUS6
  #51
  Csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön!;)
 • sonicXX
  #50
  Nekem a legnagyobb problémám ezzel, hogy voltaképp akármi lehet az eset hátterében, a helyiek kamujától az android sereg kísérletéig akármi :)

  "A helyiek fülsiketítő zajról számoltak be, amit zuhanó repülőgép zajához hasonlítottak. Ezek után az égbolton áthaladó fényes gömböt láttak, ami a földbe csapódott." - Index.hu

  Vázlatosan a jelenségek időrendje:
  - zaj
  - fény
  - becsapódás

  Ez pedig fals. Normális esetben nem hallhatták volna előbb a meteoritot mint ahogyan látták, mert a hangnál nyilvánvalóan gyorsabban megy, tehát ahogy egy repülő esetében is, a hang akár kilométerekkel is le lehet maradva a géphez képest.

  Szvsz tehát hallottak egy vadászgépet, vagy más repülőt, _esetleg_ becsapódott valami, vagy olyan dolog történt amit ők annak véltek, majd odamentek _valahova_ ahol szerintük ez a tárgy (ha volt) földetért.

  Ez tehát vagy humbug úgy, ahogy van, vagy tényleg biológiai fegyver kísérlete. Én megmondom őszintén, ezutóbbi tűnik valószínűbbnek nekem. Egyszerűen az események időrendje ezt a magyarázatot jobban támasztja alá (abból kiindulva, hogy nem kamuznak a helyiek), mint a többit.
 • stremix
  #49
  A talajvíz ha jól tudom a földben van. Becsapódás előtt még nem volt tócsa.
 • stremix
  #48
  Amúgy nem értem miért állítja némelyik tudós h ilyen kicsi meteor nem érhet le a földig. Arra még nem gondolt h nyilván nagyobb volt, csak a becsapódásig nem égett el teljesen?
  Egyébként ez a vegyi fegyver dolog elképzelhető számomra.
 • stremix
  #47
  Mindig a műholdakkal jönnek h az ember pénztárcáját látni lehet és a személyiségi jogok stb...
  Most miért nem keresik meg műholddal a másik krátert ha azt hiszik máshol csapódott be?
 • Epikurosz
  #46
  ha egy meteorit leesett, utána tilos esni, és a talajvíz fogja be a pofáját, ne szivárogjon bele a gödörbe!
 • roliika
  #45
  Viszont van füles laptop. =)
 • roliika
  #44
  Na arra jutottam, hogy vagy kézi ásók,vagy valami termál cucc, vagy Zetor, vagy UFO. :D
 • roliika
  #43
  Csak annyi, hogy ez nekem is sok. :D Mert ránézésre úgy tűnik, mintha egy Zetorral ásták volna ki a krátert, de belegondolni meg még durvább...mert potyog lefelé a meteorit, és belepottyan egy tócsába...csak az a bibi, hogy nem alacsony sebességgel szoktak ezek potyadozni, nem értem, hogy a víz hogy maradhatott benne, meg nincs kráter alakja...nem látom a sugár irányban szétszóródó becsapódási törmeléket, így elsőre azt mondom kamu.
 • exatly
  #42
  én is erre tippelek. a rakétákba is lehet sugárzó anyagot rakni.
 • Jonah
  #41
  Peru nem éppen a Föld geológiailag legnyugodtabb része. Állandóaka földmozgások, több vulkán is található a a helyszín 60 km-es körzetében. Egyikük -másikuk talán még ma is aktív. Persze egy kialudt vulkán nem jelenti a geotermális tevékenység megszűnését. lásd pl. a magyarországi mátravidéket, ahol mind a mai napig vannak hőforrások, pedig kékestető már régen kialudt.

  Igazából lehet, hogy volt meteor, de maga a robaj azt is jelzi, hogy felrobbant a légkörbe érve. S hogy találtak egy lyukat, az lehet akár egy föld alatti hőforrás feletti lyuk is. Ne feledjük, nem oly rég Dél-Amerika nyugati részén erős geológiai földmozgások voltak, amelyek fokozott geológiai tevékenységre utalnak. Ha hinni lehet a híreknek akkor a csendes óceáni lemez erősen aktívvá vált mostanában.

  de mégegy adalék: nem oly régen volt egy hír, miszerint a Dél-Dunántúlon (Pakson vagy hol) ifjoncok szórakoztak némi robbantgatással. Akkor a gödörről elsőre azt mondták meteorit is lehet. Csak vegytanában találtak némi robbanóanyagot...

  üdv.
 • L3zl13
  #40
  Tévedsz. Ez esetben az UFO szó jelentése Unidentified Falling Object. :D
 • nemetho
  #39
  Az esemény előtt egy-két nappal "látott látomásom", mely alapján

  templom rombolása
  mérgek szivárgása
  ki magasra tör megmarad
  kardok csattogása
  rossznak pusztulása
  álom volt csak és elmarad
 • nemetho
  #38
  Ha még valaki nem említette...
  Azt a lehetőséget sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy esetlegesen egy biológiai fegyver kipróbálásáról legyen szó. Manapság ezek szinte bárhová eljuttathatóak és a közelmúltban is láthattuk, hogy előszeretettel próbálgatják háborúkban...
 • floatr
  #37
  A biblia is kb hasonló eseteket dolgoz fel, csak hinni kell benne...
 • NEXUS6
  #36
  Az a szitu, hogy jöttek a kísértetek egy ősi szétrobbant bojgó maradványába zárva, és majd most mindenkiből, meg a fődbű is elszíjják a zéletrőt. Láttam erről egy fantasztikusan jó tudományós filmet, az utolsó fantaszmagória vagy mivót a címe!;)
 • Soundmaker
  #35
  Megjüttek a Traszfórmerek, Megatron halálos vírust szórt szét mikor megérkezett, az Örök szikra pedig a falu alatt van elrejtve
 • Cat #34
  Itt hol az ellentmondás?

  "Én látom, hogy becsapódik vmi, és közben nem is Bp-mellett vágódott be, hanem Angliában"
  Pontosan erre gondolt. Aztán arrafelé mentek, ahol a becsapodást sejtették, és láttak egy krátert, ami bugyogott. Ebből arra következtetnek, hogy ott csapodott be, míg a kutató szerint ez egyáltalán nem biztos.
 • Zocsi
  #33
  Nem tudom, de szvsz ez a cikk tele van ellentmondásokkal. Itt akadtam ki:
  "Larry Grossman, a Chicago Egyetem geofizikusa, hozzátéve, hogy sokszor a meteoritok sokkal messzebb, akár több ezer kilométerrel távolabb csapódnak be annál, ahova a szemlélődők teszik a landolási pontot"
  Mivaaan? több ezer kilóméter? Én látom, hogy becsapódik vmi, és közben nem is Bp-mellett vágódott be, hanem Angliában??
  Meg hogy kézzel ásták a gödröt, vagy hogy a földmozgás miatt alakult ki? Hihhető.
  További dilemma számomra, ha jön egy "kő" az Űrből és jól felizzik a légkörben, kvázi elpárolog, akkor pl. ha magas vastartalmú, akkor miért nincs szaga? Az égett vas igencsak büdös, meghát a föld is elpárolog egy pillanatra a becsapódáskor.
  Itt inkább arról van szó sztem, hogy történt vmi, vagy történnek valamik és a tudálékos emberek nem tudják megmagyarázni és most kissé dilettáns módon hülyébbnél hülyébb hülyeségeket állítanak.

  U.I.: a kráter lekattintásához meg használhattak vna. jobb mobilt is... Lejárt már a vga kamcsis éra. Píssz
 • Cat #32
  És igaza is van. Ugyanis az annyit jelent, hogy azonosítatlan repülő tárgy. Minden levegőben lévő dolog, amiről nem tudják hogy micsoda, az ufo.
 • Epikurosz
  #31
  És íme a perui roliika kommentárja:
  "Debe ser resto de alguna "Basura Espacial"...Gracias a Dios no cayo sobre una vivienda. El gobierno Peruano debe investigar, establecer procedencia del UFO y en caso de ser "Basura" exigir indemnización a la potencia mundial responsable."

  Szerinte UFÓ volt. :-))
 • Epikurosz
  #30
  Nézrd meg te is a Google térképén a becsapódás helyét.
 • Epikurosz
  #29
  A címben feltett kérdésre megvan a válasz: nem ámítás, igenis meteorit volt.
  Itt van a hír, és bár csapnivaló a spanyol nyelvtudásom, de ennyit még én is megértettem.
  "Científicos que acudieron a la comunidad de Carancas, en el distrito de Desaguadero (Puno), certificaron que el objeto luminoso que cayó desde el cielo el último sábado fue un meteorito, informó la vulcanóloga Luisa Macedo, representante del Instituto Geológico, Minero y Metalúrgico (Ingemmet)."

  Desdemona!!!
 • Nethyrrea
  #28
  jó, és arra nemgondoltak hogy esetleg a meteorit véletlenül egy geológiailag aktív pontba csapódott be és ezzel kicsit megpiszkálta a folyamatokat?
 • Epikurosz
  #27
  és íme a beharangozott képek:

  Itt egy helybéli falusi őslakos látható, amint mutatja, hogy fáj a feje a becsapódott ménkő által kifújt gőzöktől:

  Megesett a szívem rajta. :-)

  Emitt pedig a helybéli sherlock Holmes látható, amint megvizsgálja a meteorit maradványait. Vajon ki lehet a gyilkos?