Firefox: túl a 400 millió letöltésen
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
amúgy nekem most kb. 20 megnyitott oldal van FF-ban megnyitva és 210MB-nál tartok... de nem zavar, mivel van még 1,5GIGA szabad memóriám:P
(Más kérdés, hogy a vírusnak esélye sem volt a tûzfal+vírusírtó+anti-spyware ellen, IE ide vagy oda)
http://www.webdevout.net/ie-is-dangerous
These are my friends, see how they glisten...
- Figyeljetek oda, hogy a pluginekbõl (pl Java, Flash) mindig a legfrissebb legyen fent, ezek is okozhatnak túlzott memóriahasználatot.
- Vannak olyan kiterjesztések is, amik "szivárognak". Ezeket is frissítsétek rendszeresen, és ha túlzott memóriahasználatot tapasztaltok, ellenõrizzétek Csökkentett módban (kiterjesztések nélkül) is. Ha úgy jelentõsen kisebb, akkor valamelyik kiterjesztés okozza.
- Okozhatnak túlzott memóriahasználatot külsõ programok is, pl a WindowBlinds (ha ezt használjátok, akkor a Firefoxot érdemes berakni a kivételek közé).
- Érdemes a letöltések elõzményeit rendszeresen takarítani, akár automatikusra állítva. Ha túl sok a letöltési elõzmény, attól nemcsak belassul a Firefox, hanem a memóriahasználat is megnõ.
- Az, hogy egy program az idõvel egyre több memóriát foglal, Windows esetén teljesen normális. A Windowsban az a "szabad" memória, amire a többi programnak éppen nincs szüksége. Alapból a Firefox is akkor szabadítja fel az általa használt memória egy részét, ha egy másik programnak kell. Van egy config.trim_on_minimize nevû about:config-os preferencia (alapból nem látszik, létre kell hozni, logikai típusú), amit true-ra állítva a Firefox az ablak minimalizálásakor is "kicsapja" a lemezre. Ettõl viszont nehezebben "ébred fel", ha ott hagyod egy idõre és nem használod.
- Van egy browser.sessionhistory.max_total_viewers nevû preferencia, ez a gyors elõre-vissza lépegetéssel kapcsolatos. Azt határozza meg, hogy max hány oldalt tároljon a Firefox a memóriában ahhoz, hogy az elõre-vissza nyilakra kattintva ne kelljen újrarenderelnie az oldalt (hanem csak simán visszalépjen).
Lehetséges értékei:
0: ekkor ki van kapcsolva, egy oldalat se tároljon így.
pozitív számok: tárolt oldalak maximális száma (1 oldal elvileg kb 4MB RAM-ot "foglal")
-1 (alapérték): a rendelkezésre álló memóriától függ, 32 MB RAM esetén 0 oldal, 64-nél 1, 128-nál 2, 256-nál 3, 512-nél 5, 1GB és afelett 8.
- Van egy browser.cache.memory.capacity nevû preferencia (alapból nem létezik, létre kell hozni), ami az ún. "memory cache" maximális méretét határozza meg KB-ban. 1MB = 1024 KB. (A "disk cache" avagy Gyorsítótár és a "memory cache" aktuális értékeit az about:cache címen lehet amúgy megnézni.)
Lehetséges értékei:
0: kikapcsolva, ne tároljon semmit a memory cache-ben
pozitív szám: memory cache maximális értéke KB-ban
-1 (alapbeállítás): a rendelkezésre álló memóriától függõ érték (Firefox 2-ben némileg csökkentették az alapértékeket, lásd lentebb). Azaz (próbálok táblázatot csinálni belõle):
RAM ______ 1.5 ___ 2.0
32 MB ___ 2048 __ 2048
64 MB ___ 4096 __ 4096
128 MB __ 8192 __ 6144
256 MB _ 14336 _ 10240
512 MB _ 22528 _ 14336
1 GB ___ 32768 _ 18432
2 GB ___ 45056 _ 24576
4 GB ___ 59392 _ 30720
8 GB ___ 75776 _ 32768
Ez a Firefox memóriahasználatának csak egy része, de ezen lehet csökkenteni, ha az alapértéknél kisebbet állítotok be. Viszont ez lassítja a korábban meglátogatott oldalak (fõleg a biztonságos oldalak) betöltését.
- Van egy browser.cache.memory.enable nevû preferencia is, ez az elõbbihez hasonló, de logikait típusú. Csak sima ki-be kapcsolásra jó, ha true, akkor tárolhat képeket, a böngészõ elemeit és a biztonságos oldalak elemeit a memory cache-ben, ha false, az meg ugyanazt eredményezi, mint a browser.cache.memory.capacity 0-ra állítása.
(Egyébként én sose tapasztaltam memóriazabálást, pedig átlag 50-60 kiterjesztés van fent, és egészen tavaly õszig egy PII-m volt, Win98-cal és 128MB RAM-mal. De se a régi gépen, se az újon, se a munkahelyin nem volt gond vele. Az Opera sokkal többet evett, és még lassabb is, mint egy rendesen beállított Firefox.)
\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"
Gondolom valami oldal ami meg volt nyitva nyomatta a reklámokat vagy valamiket ami kicsit megdobta a memóriahasználatot.
Mondjuk utána meg is halt a gép, pedig van benne 2 giga.
De nekem még nem volt olyan, hogy magától a FF-tól lett volna valamilyen lassulás.
Aki FF használ, annak meg erõsen ajánlom ezt: IE Tab
Ebben egyetértek, én is szopok mint a torkosborz.
Eddig úgy voltam vele hogyha mindenképp kis esztétikai hiba van az egyik böngészõvel, akkor inkább Exploreren nézzen ki jól az oldal, mert azt használják többen. Most már inkább azt mondom, hogy elég nagy a Firefox részesedése, és inkább a hozzáértõk használják a rókát (mondjuk a környezetemben a hozzá nem értõk közül is FF-e van annak akinek én raktam fel a windowst) úgyhogy inkább Firefoxra optimalizálok. Nem mondom (szerkesztõként nem mondhatom) hogy le van szarva az IE, de nem fogok órákat pöcsölni CSS hackekkel csak mert IE-ben a táblázat egyik oszlopa jobbra el van csúszva 2 pixellel, amit ha kijavítok (vagyis belerondítok a kódba hogy az IE is megegye) akkor FF-ben csúszik el balra hárommal. Ha FF-ban tökéletes, IE-ben pedig használható az oldal, akkor elégedett vagyok.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Persze ezzel együtt járt az is, hogy hetekig nem volt újraindítva. Amúgy tényleg zabálja a memóriát, de ez van.
Az opera ugyan így zabálja a memóriát, az ie kevésbé, de azért nem sokkal marad le mondjuk egy operától (szvsz az opera kicsit kevesebbet eszik mint a ff).
Most jelenleg a firefox 198 megát fogyaszt, az ie 81-et, uptime: 6 nap, 5 óra és 30 perc...tehát szvsz nem vészes.
Én inkább arra lennék kíváncsi hogy egy messenger mi az istent tárolgat abba a 137 megájába :)
Én teljesen elégedett vagyok a Mozillával.
- baromi lassan indul (igaz, csak 2 gigás procim van)
- baromi sok memóriát zabál (igaz, raktam fel 2 tucat extension-t, dehát azért az lenne az egyik fontos fícsöre)
- ha FF preloader-t használok, akkor gyorsan indul, viszont még sokkal több memóriát eszik (100M- határ a csillagos ég, simán felmegy 300M-ra)
Az IE7 pár dologtól eltekintve egész jó, így használható.
Mondjuk ha a fenti 2 dolgon javítanának FF-ék, akkor biztosan visszatérnék rá, dehát a sebességen és a memóriahasználaton jelentõsen javítani egy kész szoftvernél kicsit irreális...
Ezt a mondatot kéretik még egyszer átnézni...
"Becslések szerint csak a letöltõk fele próbálja ki a szoftvert"
Csak a fele? Szerintem ez elég rossz arány. Ha már letöltök valamit, akkor felteszem, kipróbálom, legfeljebb nem használom.
Szerintem örülnötök kéne, hogy egy alternatív szoftver lassan legyõzi az Explorert.... igenis nagy hír ez. Persze nektek minden rossz, káros és felesleges ami nem Linux nevû. Vagy egyszerûen csak szájfosmenésben szenvedtek
Blackmail the Universe
vardar: magas PC kultúrájú országokban mit használnak? IE-t?<#mf1>#mf1> vagy operát?<#mf1>#mf1> mert nekem az opera sem jön be túlságosan..
Blackmail the Universe
Éljenek sokáig a fejlesztõk!
Mióta van ADSL-elem, csak FF-et használok...
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Az a lényeg hogy a FF egy rendesen megírt böngészõ, amely az oldalakat normálisan meg tudja jeleníteni, mert pl az IE elég sokmindent nem tud helyesen megjeleníteni (pl CSS), ezért mindenféle hülye IE hack fájlokat kell írni, mert az IE bugos meg minden. <#gonosz3>#gonosz3> Többit meg inkább hagyjuk...<#vigyor>#vigyor>
És ezt nem hasraütésre mondom, mivel weblapokat készítek, és az idõm egy jó része csak arra megy el, hogy az IE-re írjak mindenféle hülye hacket CSS-hez, csakhogy helyesen jelenjen meg azon is.
Hálistennek az IE7 már valamivel jobb, de sajnos még ott is vannak bõven hibák, pl. hogy MÉG MINDIG CSAK 2 FÁJLT LEHET EGYSZERRE LETÖLTENI VELE. <#vigyor>#vigyor><#banplz>#banplz><#wilting>#wilting><#duma>#duma><#mf2>#mf2>
ಥ_ಥ
Inkább fejlesztenének, mint a letöltéseket számolgatják!
Igaz az Operát nem töltötték le ennyien, de az legalább nem bukik meg. <#eljen>#eljen>
Én szinte soha nem onnan szedem. (Meg a Linux felhasználók többsége se)
Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml