52
  • M0rph3u5
    #52
    én is csinálok weboldalakat, de elintézem azzal, h ha szart(IE) használsz, ne csodálkozz!:D

    amúgy nekem most kb. 20 megnyitott oldal van FF-ban megnyitva és 210MB-nál tartok... de nem zavar, mivel van még 1,5GIGA szabad memóriám:P
  • cousin333
    #51
    Köszönjük, hogy megoszottad értékes tapasztalataidat :).
  • jin
    #50
    Én méág olyan ratiy böngészőr nem nagyon láttam, mint az Opera. A Firefox közelében sincs!
  • Charybdis
    #49
    Az Internet explorer része a Windowsnak, ezért egyes részei az operációs rendzser indulásakor már betöltődnek, így könnyebb gyorsabban indulnia. Meg persze a memóriahasználatához hozzá kell számolni, hogy a Windows mennyivel több memóriát használ amiatt, hogy már eleve betölti az IE egyes részeit.
  • Charybdis
    #48
    Ja, egyébként pár napja történt: Meg volt nyitva az IE7, de nem csináltam vele semmit. Erre egyszer csak kiírja a NOD32, hogy az IE-n keresztül valami vírus akar települni. De mondom, hozzá se nyúltam az IE-hez akkor épp, csak meg volt nyitva. Pedig Win XP SP2-höz minden frissítés fenn volt.
    (Más kérdés, hogy a vírusnak esélye sem volt a tűzfal+vírusírtó+anti-spyware ellen, IE ide vagy oda)
  • Charybdis
    #47
    Igen igen, végre valami legyőzheti az IE-t. Nagyon részletes leírás arról, miért veszélyes (a honlapkészítőkre és a felhasználókra) az IE:
    http://www.webdevout.net/ie-is-dangerous

  • Sil78
    #46
    Mondta valaki, hogy az IE modern böngésző? ;-)
  • lezso
    #45
    De az IE-ben egyáltalán nincsen, a többi böngészőt meg nem ismerem és nem is akarom megismerni.
  • Sil78
    #44
    Persze, jó is az, én is szeretem. :-) Még amikor nem volt benne alapból, akkor is használtam a Session Saver kiterjesztést, pedig először idegenkedtem tőle, de hamar rákap az ember.
  • Sil78
    #43
    A memóriahasználaton a 2.0-ban elég sokat javítottak az 1.5-höz képest. Néhány további lehetőség:

    - Figyeljetek oda, hogy a pluginekből (pl Java, Flash) mindig a legfrissebb legyen fent, ezek is okozhatnak túlzott memóriahasználatot.

    - Vannak olyan kiterjesztések is, amik "szivárognak". Ezeket is frissítsétek rendszeresen, és ha túlzott memóriahasználatot tapasztaltok, ellenőrizzétek Csökkentett módban (kiterjesztések nélkül) is. Ha úgy jelentősen kisebb, akkor valamelyik kiterjesztés okozza.

    - Okozhatnak túlzott memóriahasználatot külső programok is, pl a WindowBlinds (ha ezt használjátok, akkor a Firefoxot érdemes berakni a kivételek közé).

    - Érdemes a letöltések előzményeit rendszeresen takarítani, akár automatikusra állítva. Ha túl sok a letöltési előzmény, attól nemcsak belassul a Firefox, hanem a memóriahasználat is megnő.

    - Az, hogy egy program az idővel egyre több memóriát foglal, Windows esetén teljesen normális. A Windowsban az a "szabad" memória, amire a többi programnak éppen nincs szüksége. Alapból a Firefox is akkor szabadítja fel az általa használt memória egy részét, ha egy másik programnak kell. Van egy config.trim_on_minimize nevű about:config-os preferencia (alapból nem látszik, létre kell hozni, logikai típusú), amit true-ra állítva a Firefox az ablak minimalizálásakor is "kicsapja" a lemezre. Ettől viszont nehezebben "ébred fel", ha ott hagyod egy időre és nem használod.

    - Van egy browser.sessionhistory.max_total_viewers nevű preferencia, ez a gyors előre-vissza lépegetéssel kapcsolatos. Azt határozza meg, hogy max hány oldalt tároljon a Firefox a memóriában ahhoz, hogy az előre-vissza nyilakra kattintva ne kelljen újrarenderelnie az oldalt (hanem csak simán visszalépjen).
    Lehetséges értékei:
    0: ekkor ki van kapcsolva, egy oldalat se tároljon így.
    pozitív számok: tárolt oldalak maximális száma (1 oldal elvileg kb 4MB RAM-ot "foglal")
    -1 (alapérték): a rendelkezésre álló memóriától függ, 32 MB RAM esetén 0 oldal, 64-nél 1, 128-nál 2, 256-nál 3, 512-nél 5, 1GB és afelett 8.


    - Van egy browser.cache.memory.capacity nevű preferencia (alapból nem létezik, létre kell hozni), ami az ún. "memory cache" maximális méretét határozza meg KB-ban. 1MB = 1024 KB. (A "disk cache" avagy Gyorsítótár és a "memory cache" aktuális értékeit az about:cache címen lehet amúgy megnézni.)
    Lehetséges értékei:
    0: kikapcsolva, ne tároljon semmit a memory cache-ben
    pozitív szám: memory cache maximális értéke KB-ban
    -1 (alapbeállítás): a rendelkezésre álló memóriától függő érték (Firefox 2-ben némileg csökkentették az alapértékeket, lásd lentebb). Azaz (próbálok táblázatot csinálni belőle):
    RAM ______ 1.5 ___ 2.0
    32 MB ___ 2048 __ 2048
    64 MB ___ 4096 __ 4096
    128 MB __ 8192 __ 6144
    256 MB _ 14336 _ 10240
    512 MB _ 22528 _ 14336
    1 GB ___ 32768 _ 18432
    2 GB ___ 45056 _ 24576
    4 GB ___ 59392 _ 30720
    8 GB ___ 75776 _ 32768
    Ez a Firefox memóriahasználatának csak egy része, de ezen lehet csökkenteni, ha az alapértéknél kisebbet állítotok be. Viszont ez lassítja a korábban meglátogatott oldalak (főleg a biztonságos oldalak) betöltését.

    - Van egy browser.cache.memory.enable nevű preferencia is, ez az előbbihez hasonló, de logikait típusú. Csak sima ki-be kapcsolásra jó, ha true, akkor tárolhat képeket, a böngésző elemeit és a biztonságos oldalak elemeit a memory cache-ben, ha false, az meg ugyanazt eredményezi, mint a browser.cache.memory.capacity 0-ra állítása.

    (Egyébként én sose tapasztaltam memóriazabálást, pedig átlag 50-60 kiterjesztés van fent, és egészen tavaly őszig egy PII-m volt, Win98-cal és 128MB RAM-mal. De se a régi gépen, se az újon, se a munkahelyin nem volt gond vele. Az Opera sokkal többet evett, és még lassabb is, mint egy rendesen beállított Firefox.)
  • cousin333
    #42
    Attól még értékelheti, nem? :)
  • Sil78
    #41
    Nem azért, de ezt minden modern böngésző tudja...
  • lezso
    #40
    Én a firefoxban a munkamenethelyreállítást értékelem még nagyon, mert ha meghalna, akkor legalább ott folytathatod ahol abbahagytad. Lehet hogy ezért is foglal annyi memóriát. Arról nem is beszélve, hogy az előményeknél van egy olyan menü is hogy nemrég bezárt lapok.
  • Match
    #39
    Jah, és nem azért írtam be, mert úgy gondolom hogy ennyire sok memóriát használna....tudom hogy szélsőséges eset volt (nem hiszem hogy átlag user-nek hetekig ment a gépe meg a firefox-a).
  • Match
    #38
    Én épp szabin voltam, előtte a szokásos 100-200 mega körülit ette, szabi végére meg másfél gigát :)
    Gondolom valami oldal ami meg volt nyitva nyomatta a reklámokat vagy valamiket ami kicsit megdobta a memóriahasználatot.
    Mondjuk utána meg is halt a gép, pedig van benne 2 giga.
  • lezso
    #37
    Nekem most éppen 80 megát eszik a Firefox, de szvsz ez a rengeteg memória csak amiatt megy el hogy bezársz közben egy csomó lapot(és nem indítasz újra), de azok a memóriában maradnak, ha meg az kevés, akkor meg űrít. Vagy nem
    De nekem még nem volt olyan, hogy magától a FF-tól lett volna valamilyen lassulás.

    Aki FF használ, annak meg erősen ajánlom ezt: IE Tab
  • Gerygrey
    #36
    És ezt nem hasraütésre mondom, mivel weblapokat készítek, és az időm egy jó része csak arra megy el, hogy az IE-re írjak mindenféle hülye hacket CSS-hez, csakhogy helyesen jelenjen meg azon is.

    Ebben egyetértek, én is szopok mint a torkosborz.

    Eddig úgy voltam vele hogyha mindenképp kis esztétikai hiba van az egyik böngészővel, akkor inkább Exploreren nézzen ki jól az oldal, mert azt használják többen. Most már inkább azt mondom, hogy elég nagy a Firefox részesedése, és inkább a hozzáértők használják a rókát (mondjuk a környezetemben a hozzá nem értők közül is FF-e van annak akinek én raktam fel a windowst) úgyhogy inkább Firefoxra optimalizálok. Nem mondom (szerkesztőként nem mondhatom) hogy le van szarva az IE, de nem fogok órákat pöcsölni CSS hackekkel csak mert IE-ben a táblázat egyik oszlopa jobbra el van csúszva 2 pixellel, amit ha kijavítok (vagyis belerondítok a kódba hogy az IE is megegye) akkor FF-ben csúszik el balra hárommal. Ha FF-ban tökéletes, IE-ben pedig használható az oldal, akkor elégedett vagyok.
  • Sanyix
    #35
    Neked üldözési mániád van.
  • Match
    #34
    Nekem már a melós gépemen evett másfél gigát is :)
    Persze ezzel együtt járt az is, hogy hetekig nem volt újraindítva. Amúgy tényleg zabálja a memóriát, de ez van.
    Az opera ugyan így zabálja a memóriát, az ie kevésbé, de azért nem sokkal marad le mondjuk egy operától (szvsz az opera kicsit kevesebbet eszik mint a ff).

    Most jelenleg a firefox 198 megát fogyaszt, az ie 81-et, uptime: 6 nap, 5 óra és 30 perc...tehát szvsz nem vészes.

    Én inkább arra lennék kíváncsi hogy egy messenger mi az istent tárolgat abba a 137 megájába :)
  • Wittgen
    #33
    Nekem még soha nem ment 100Mb fölé, a memória meg azért van, hogy használják a progik. Az meg nem zavar, hogy 2 másodperccel többet kell várni a betöltődésre.

    Én teljesen elégedett vagyok a Mozillával.
  • snorbi
    #32
    Sokáig használtam a FF-t, de aztán sajna visszatértem az IE-hez. Biztos béna vagyok, de nekem:
    - baromi lassan indul (igaz, csak 2 gigás procim van)
    - baromi sok memóriát zabál (igaz, raktam fel 2 tucat extension-t, dehát azért az lenne az egyik fontos fícsöre)
    - ha FF preloader-t használok, akkor gyorsan indul, viszont még sokkal több memóriát eszik (100M- határ a csillagos ég, simán felmegy 300M-ra)

    Az IE7 pár dologtól eltekintve egész jó, így használható.
    Mondjuk ha a fenti 2 dolgon javítanának FF-ék, akkor biztosan visszatérnék rá, dehát a sebességen és a memóriahasználaton jelentősen javítani egy kész szoftvernél kicsit irreális...
  • DjDano
    #31
    Reklám az is ha jó sokat cikkeznek róla vagy pl "az oldal megtekintéséhez Firefox böngésző ajánlott" szöveg virít egy weblap alján... stb stb
  • haxy27
    #30
    400milió ? szerinetm semit sem jelent mert ugyen van aki havonta vagy 2 hetente rakja az oprendszert és az ijenkor mindent ujbol tölt én momentán ismerek ijet. na meg ugye van aki letölti és nem használja aztán megint letölti és megint nem használja, ez utobbi én vagyok. legalább 10* letöltötem de 1 percnél tovább nem volt a gépemen.
  • Vardar
    #29
    Becslések? Mi alapján becsülnek? Megkérdeznek 1000 amcsi tinit?
  • cousin333
    #28
    "A Firefox világszerte népszerű és emiatt, valamint a növekvő piaci részesedésének köszönhetően komoly alternatívát jelent az Internet Explorer számára."

    Ezt a mondatot kéretik még egyszer átnézni...

    "Becslések szerint csak a letöltők fele próbálja ki a szoftvert"

    Csak a fele? Szerintem ez elég rossz arány. Ha már letöltök valamit, akkor felteszem, kipróbálom, legfeljebb nem használom.
  • Vardar
    #27
    Nálunk népszerűsítik? Én még sose láttam reklámot FF-el.
  • DjDano
    #26
    Azon gondolkodtam, hogy azokon a helyeken ahol elég alacsony a FF népszerűsége (USA, Ázsiai országok) talán nem népszerüsítik elég jól, mert ugyebár a jó bornak is kell a cégér!
  • Vardar
    #25
    Én örülök neki nekem ez jobban tetszik mint az IE.
  • DjDano
    #24
    Kibaszott szánalmasak vagytok! Mi az, hogy napi FF hír?
    Szerintem örülnötök kéne, hogy egy alternatív szoftver lassan legyőzi az Explorert.... igenis nagy hír ez. Persze nektek minden rossz, káros és felesleges ami nem Linux nevű. Vagy egyszerűen csak szájfosmenésben szenvedtek

  • Vardar
    #23
    Alacsony PC kultúra alatt pl. azt értem, hogy nálunk (szerintem) többen használnak kalóz szoftvereket mint Amerikában, Angliában. Ott régebb óta van számítógép, az informatika nyelve az angol, és a fordítások modjuk franciára biztos jobbak mint magyarra(Spyware Terminator). Kevés az (el)ismert magyar cég.(Virusbuster, UHU Linux és társai a kivételek) Mondjuk elég sok magyar származású híres informatikus van/volt de ezt a világ lesz@rja ugyanúgy ahogy azt, hogy a egy főre eső Nobel-díjasok aránya a legmagasabb nálunk. Szerintem Amerikában a sima/e-adóbevallást készítők arányú magasabb mint nálunk.
  • Csaba
    #22
    Nem akarlak elszomorítani, de szerintem ott te voltál a ludas. Én mindkettőt használom (ie/firefox), és 1 kezemen meg tudom számolni, hány vírusom volt, szinte semmi, pedig 98 óta netezem...
  • Su0my
    #21
    hát jah kb vagy apple hír, vagy FF igaz, apple-t és FF-et is csípem, meg nem is baj, ha írnak róla, mert érdekel, csak akkor tényleg legyen benne valami info. igaz, pont ezzel a cikkel nincs gáz, lévén 400 milla letöltő, ami akárhogy is, de mérföldkő!
  • Su0my
    #20
    mi amikor anno megrendeltük ADSL-t, volt nagy öröm, juhé, net explorer elindít, vigyor az arcon. két hét múlva újratelepítettem a win-t, jó mondom, hülye, aki nem szerez be vírusirtót és úgy netezik. következőnek még net elindítása előtt install avast, boldogan netezik 3 hétig, reinst, ráadásul olyan vírus, hogy az összes fájlom eltűnt (még szerencse, hogy a fontosabbak nem a rendszervinyón voltak). oké, mondom akkor most nézek, hátha van valami más. így kezdtem el használni FF-et, és 3-4 év alatt, ha jól emléxem, csak 2-szer volt reinst, abból egyik az SP2 miatt(addig SP1-em volt, XP), a másik meg azért, mert gondoltam, minek 2 vinyóval szarakodni, ha 1 is biztonságos. adatmentés van mindig, kicsit belassult az idők folyamán a rendszer, de no komment, meg vagyok elégedve.

    vardar: magas PC kultúrájú országokban mit használnak? IE-t? vagy operát? mert nekem az opera sem jön be túlságosan..
  • echo
    #19
    Engem mindig meglep amikor ezeket a 40% körüli értékeket olvasom hazánkra. Egyszerűen nem nézném ki ennyi emberból, hogy törődik annyira az egésszel, hogy lecseréli a gyári böngészőt
  • HUmanEmber41st
    #18
    Azért 400 millió sztem elég nagy szám...
    Éljenek sokáig a fejlesztők!
    Mióta van ADSL-elem, csak FF-et használok...
  • Sil78
    #17
    Az egyszerre letölthető fájlok számának növeléséhez IE-nél a regisztrációs adatbázisban kell turkálni (mivel ott nincs about:config), ha jól emlékszem. (MaxConnectionsPerServer ugyanúgy, mint Firefoxnál is, és az alapérték mellesleg a szabványnak megfelelő.)
  • lezso
    #16
    Úgyhogy örülök neki, hogy vannak értelmes emberek akik normális böngészőt használnak, nem pedig valami odahányt fost.
  • lezso
    #15
    Itt nem az a lényeg, hogy jaj de jó h ilyen sokan letöltötték.
    Az a lényeg hogy a FF egy rendesen megírt böngésző, amely az oldalakat normálisan meg tudja jeleníteni, mert pl az IE elég sokmindent nem tud helyesen megjeleníteni (pl CSS), ezért mindenféle hülye IE hack fájlokat kell írni, mert az IE bugos meg minden. Többit meg inkább hagyjuk...
    És ezt nem hasraütésre mondom, mivel weblapokat készítek, és az időm egy jó része csak arra megy el, hogy az IE-re írjak mindenféle hülye hacket CSS-hez, csakhogy helyesen jelenjen meg azon is.
    Hálistennek az IE7 már valamivel jobb, de sajnos még ott is vannak bőven hibák, pl. hogy MÉG MINDIG CSAK 2 FÁJLT LEHET EGYSZERRE LETÖLTENI VELE.
  • JL666
    #14
    jaja, ez engem is érdekelne, főleg az után, h. Szlovéniáról nemrég volt itt egy cikk az sg-n...
  • C4ine
    #13
    Alacsony PC ultúra? Ezt fejtsd már ki kérlek.